গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ ছত্তীশগড়ৰ বাস্তাৰত শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰা জন সুবিধা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন
শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰৰ জন্মস্থান বাস্তাৰৰ নেতানাৰ গাঁৱক তীৰ্থস্থান হিচাপে সন্মান জনোৱা হয়, নক্সালবাদ নিৰ্মূলৰ পাছত তাত এটা চিএছচি কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাটো এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে
নক্সালসকলে এবাৰ ছজন আৰক্ষীক নৃশংসভাৱে হত্যা কৰা বাস্তাৰৰ ভূমিত আজি জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণৰ বাবে এটা জনসেৱা কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে
নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰাৰ উদ্দেশ্য কেৱল নক্সালসকলক উৎখাত কৰাই নহয়, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে সুবিধাবঞ্চিত জনজাতীয় লোকসকলক কল্যাণমূলক সেৱা আৰু ৰাজহুৱা সুবিধা প্ৰদান কৰা
দেশৰ বাকী অংশই ১৯৪৭ চনত স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ বিপৰীতে বাস্তাৰত প্ৰকৃত স্বাধীনতাৰ সূৰ্য উদয় হয় ৩১ মাৰ্চ, ২০২৬ৰ পাছতহে
ছত্তীশগড়ত নক্সালবাদৰ সমাপ্তিৰ লগে লগে জনজাতীয় মহিলাসকলে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ নেতৃত্ব ল’বলৈ সাজু হৈছে
আমাৰ চৰকাৰে অহা পাঁচ বছৰত নক্সালবাদৰ ফলত কেইবা দশক ধৰি হোৱা ধ্বংস আৰু ক্ষতি সংশোধন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
18 MAY 2026 5:03PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ বাস্তাৰত শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰা জন সুবিধা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাই, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন, সঞ্চালক, চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আইবি) শ্ৰী তপন ডেকা আৰু আন বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে তেওঁৰ ভাষণত কয় যে আজি এক অতি ঐতিহাসিক দিন। শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰৰ এই জন্মস্থান নিজেই ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে এক তীৰ্থস্থানৰ দৰে। ১৯১০ চনত আমাৰ সাহসী জনজাতীয় নেতাসকলে ভুমকাল বিদ্ৰোহৰ জৰিয়তে স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰম্ভ কৰিছিল আৰু শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰে বিদেশী শাসনৰ বিৰুদ্ধে বাস্তাৰৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ যুঁজৰ নেতৃত্ব দিছিল। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ, এই নেতানাৰ শিবিৰ-যি ২০১৩ চনৰ পৰা নিৰাপত্তা শিবিৰ আছিল-এতিয়া এক সেৱা শিবিৰত পৰিণত হ'ব আৰু জনজাতীয় লোকসকলক সেৱা আগবঢ়াব। ছত্তীশগড় চৰকাৰেও এই সেৱা শিবিৰৰ নাম শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰৰ নামেৰে নামকৰণ কৰিছে। এই শিবিৰে আমাক সদায় মনত পেলাই দিব যে এসময়ত ইয়াত ছজন আৰক্ষীক নৃশংসভাৱে হত্যা কৰা হৈছিল, বিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয় ধ্বংস কৰা হৈছিল, ৰেচন যোগান ধৰিবলৈ দিয়া হোৱা নাছিল আৰু জনসাধাৰণ কৰ্মসংস্থাপন তথা শিক্ষাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি আমাৰ ছজন জোৱান শ্বহীদ হোৱা একেটা স্থানতে দৰিদ্ৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ সেৱাৰ বাবে এক পবিত্ৰ তীৰ্থস্থান সৃষ্টিৰ কাম আৰম্ভ হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া আমি নক্সালবাদ সমাপ্ত কৰাৰ সংকল্প লৈছিলো, তেতিয়া আমাৰ উদ্দেশ্য কেৱল নক্সালসকলক নির্মূল কৰাই নাছিল, বৰঞ্চ ডাঙৰ চহৰসমূহত উপলভ্য সকলো সুবিধা এই অঞ্চলৰ দৰিদ্ৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰা আছিল, যাতে তেওঁলোকৰ সন্তানৰ ভৱিষ্যতো উজ্জ্বল হয়। তেওঁ কয় যে ‘নিয়াদ নেল্লানাৰ’ আঁচনিৰ জৰিয়তে ছত্তীশগড় চৰকাৰে প্ৰতিখন গাঁৱত সুলভ মূল্যৰ ৰেচনৰ দোকান মুকলি কৰিছে, প্ৰতিখন গাঁৱত প্ৰাথমিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰিছে আৰু গাঁওসমূহৰ মাজত ক্লাষ্টাৰ পিএছচি আৰু চিএছচি কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিছে। এতিয়া, প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক খোৱা পানী যোগান ধৰাৰ কাম কৰা হৈছে, আধাৰ কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ৰেচন কাৰ্ড জাৰী কৰা হৈছে। প্ৰতিজন ব্যক্তিক প্ৰতি মাহে ৭ কিলোগ্ৰাম চাউল দিয়া হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ আঁচনিও ইয়ালৈ আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নক্সালসকলে কেইবা দশক ধৰি এটা ভুল ধাৰণা প্ৰচাৰ কৰি আহিছে যে ‘আমাৰ অঞ্চলটো বিকশিত হোৱা নাছিল, সেয়েহে আমি অস্ত্ৰ তুলি লৈছো। তেওঁ কয় যে সত্যটো হ’ল যে নক্সালসকলে হাতত অস্ত্ৰ তুলি লোৱাৰ বাবে এই অঞ্চলটো বিকশিত হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে এবছৰৰ ভিতৰত আমি ৰায়পুৰত কৰা সকলো উন্নয়নমূলক কাম আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আনিম। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ডাঙৰ চহৰত বাস কৰা লোকসকলৰ দৰে প্ৰতিটো চৰকাৰী সুবিধাৰ ওপৰত আপোনালোকৰ একে অধিকাৰ আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এইখন আপোনালোকৰ চৰকাৰ আৰু আপোনালোকৰ জীৱনত সুখ কঢ়িয়াই অনাটো চৰকাৰৰ দায়িত্ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৰ্তমান বাস্তাৰত প্ৰায় ২০০টা শিবিৰ আছে আৰু ইয়াৰ ভিতৰত আমি অহা ডেৰ বছৰৰ ভিতৰত ৭০ টা শিবিৰক এই ধৰণৰ সেৱা কেন্দ্ৰলৈ (সেৱা কেন্দ্ৰ) ৰূপান্তৰিত কৰি সেইবোৰক জনজাতীয় কল্যাণ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিম। এই শিবিৰসমূহৰ ডিজাইন সম্পূৰ্ণ কৰা হ’ব। তেওঁলোকৰ বেংকিং সুবিধা থাকিব, আধাৰ কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হ’ব, ৰেচন কাৰ্ড জাৰী কৰা হ’ব আৰু চৰকাৰী আঁচনিৰ অধীনত ধন ইয়াৰ পৰা বিতৰণ কৰা হ’ব। ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ৩৭১ খন আঁচনিৰ সুবিধা সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে একেটা স্থানতে উপলভ্য হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও কৈছে যে নক্সালবাদ শেষ হৈছে বুলি ধৰি লৈ আমি শান্তিপূৰ্ণভাৱে শুব নালাগে। যেতিয়া আমি অহা ৫ বছৰৰ ভিতৰত নক্সালবাদৰ ফলত হোৱা ক্ষতি পূৰণ কৰিম আৰু এই সকলোবোৰ গাঁৱক জীৱন্ত, উদ্যমী জনজাতীয় গাঁৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিম তেতিয়াহে নক্সালবাদক প্ৰকৃততে নিৰ্মূল বুলি গণ্য কৰা হ’ব। এই উদ্দেশ্যে, জনজাতীয় লোকসকলৰ মাজত ক্ৰীড়াৰ প্ৰচাৰৰ বাবে, আমি বাস্তাৰ অলিম্পিক আৰম্ভ কৰিছো। আমি জনজাতীয় সাহিত্য, ভাষা, সংগীত, কলা, নৃত্য আৰু বিভিন্ন ৰন্ধনপ্ৰণালীক বিশ্ব পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাৰ বাবে আৰু সেইবোৰক বিশ্বব্যাপী প্ৰসিদ্ধ কৰি তুলিবলৈ বাস্তাৰ পাণ্ডুম আৰম্ভ কৰিছো।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই দিনটো নিশ্চয় সেই দিনটো হ’ব যাৰ বাবে শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰে স্বাধীনতা আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ১৯৪৭ চনত দেশখনে স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ বিপৰীতে আমাৰ বাস্তাৰত ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পাছত স্বাধীনতাৰ সূৰ্য উদয় হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি অতি সোনকালেই ইয়াৰ ফলত হোৱা বিলম্ব আৰু লোকচানৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষতিপূৰণ দিম আৰু ভাৰত চৰকাৰ তথা ছত্তীশগড় চৰকাৰ দুয়োটাই এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ উন্নয়নৰ বাবে কোনো প্ৰয়াস এৰি নিদিব। তেওঁ কয় যে উন্নয়ন কেতিয়াও বন্ধ কৰি বা বাধাগ্ৰস্ত কৰি লাভ কৰিব নোৱাৰি। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, যেতিয়া আমি উন্নয়নক গতি দিম তেতিয়াহে ইয়াৰ লাভালাভ প্ৰকৃততে আমাৰ ওচৰলৈ আহিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates Shaheed Veer Gundadhur Seva Dera Jan Suvidha Kendra in Bastar, Chhattisgarh
Netanar village in Bastar—the birthplace of the martyr Veer Gundadhur—is revered as a pilgrimage site, establishment of a CSC cent there following the eradication of Naxalism marks a historic milestone
On the very soil of Bastar where Naxals once brutally murdered six policemen, a public service centre is today being constructed for the welfare of tribal communities
The objective behind eradicating Naxalism is not only uprooting the naxals, it also aims at delivering welfare services and public amenities to the underprivileged tribal population
While the rest of the nation attained independence in 1947, the dawn of true freedom in Bastar has risen only after March 31, 2026
With the end of Naxalism in Chhattisgarh, tribal women are poised to take the lead in spearheading the region's development
Our government is committed to rectifying, over the next five years, the decades of devastation and loss inflicted by Naxalism
18 MAY 2026 5:03PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Shaheed Veer Gundadhur Seva Dera Jan Suvidha Kendra in Bastar, Chhattisgarh. On this occasion, Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director, Intelligence Bureau (IB) Shri Tapan Deka and many other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a very historic day. This birthplace of the martyr Veer Gundadhur is, in itself, akin to a pilgrimage site for every citizen of India. In 1910, our brave tribal leader had initiated the freedom struggle through the Bhumkal Rebellion, and Shaheed Veer Gundadhur had led the fight of the tribals of Bastar against foreign rule. He said that taking inspiration from him, this Netanar camp - which had been a security camp since 2013 - will now become a service camp and serve the tribals. The Chhattisgarh Government has also named this service camp after Shaheed Veer Gundadhur. This camp will always remind us that once upon a time, six policemen were brutally murdered here, schools and hospitals were razed, ration supplies were not allowed to reach, and the people were deprived of employment and education. Shri Shah said that today, at the very same place where our six jawans were martyred, the work of creating a sacred pilgrimage site for the service of poor tribals has begun.
Shri Amit Shah said that when we took the resolve to end Naxalism, our objective was not merely to eliminate the Naxals, but to ensure that all the facilities available in big cities reach the poor tribals of this region, so that their children’s future can also become bright. He said that through the “Niyad Nellanar” scheme, the Chhattisgarh Government is opening affordable ration shops in every village, establishing primary schools in every village, and opening cluster PSC and CSC centres between villages. Now, work is being done to provide drinking water to every poor household, Aadhar cards are being made, and ration cards are being issued. Every person is being given 7 kg of rice per month, and Prime Minister Shri Narendra Modi’s scheme for free medical treatment up to ₹5 lakh has also reached here.
Shri Amit Shah said that Naxals had spread a misconception for decades that “our area did not develop, therefore we picked up arms.” He said the truth is that this region did not develop because the Naxals had taken up arms in their hands. He said that within one year, we will bring all the developmental works done in Raipur, to you in your villages. Shri Shah said that you have the same right over every government facility as the people living in big cities have. Shri Shah said that this is your government, and it is the government’s responsibility to bring happiness into your lives.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there are currently about 200 camps in Bastar, and out of these, we will convert 70 camps into Service Centres (Seva Kendra) of this kind within the next one-and-a-half years and turn them into centres for tribal welfare. The design of these camps will be completed. They will have banking facilities, Aadhar cards will be made, ration cards will be issued, and money under government schemes will be disbursed from here. Benefits of 371 schemes of the State Government and Central Government will be available at one place through the Common Service Centre.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has also said that we should not sleep peacefully assuming that Naxalism is over. Naxalism will be considered truly eliminated only when We will compensate for the losses caused by Naxalism within the next 5 years and transform all these villages into vibrant, energetic tribal villages. For this purpose, to promote sports among tribals, we have started the Bastar Olympics. We have also launched Bastar Pandum to take tribal literature, language, music, art, dance, and diverse cuisines to the world stage and make them globally renowned.
Shri Amit Shah said that this must be the day for which Shaheed Veer Gundadhur had started the freedom movement. He said that while the country got independence in 1947, in our Bastar the sun of independence has risen after 31 March 2026. Shri Shah said that we will very soon compensate fully for the delay and the losses caused by it, and both the Government of India and the Chhattisgarh Government will leave no stone unturned for the development of the people of this region. He said that development is never achieved by stopping or obstructing development. Rather, only when we give momentum to development will its benefits actually reach us.