গৃহ মন্ত্ৰালয়
আহমেদাবাদত নতুনকৈ নিৰ্মীয়মাণ 'মিলিয়ন মাইণ্ডছ টেক পাৰ্ক' আৰু 'গ্ৰেমি চিটি কেম্পাছ' উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
বিগত দশকত ভাৰতে বিশ্ব অৰ্থনীতিক গঢ় দিয়া এআই আৰু ডিপটেকৰ দৰে খণ্ডতনেতৃত্বৰ ৰূপত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
মোদী চৰকাৰে ৰবটিক্স,কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, অৰ্ধপৰিবাহী, এআই, অটোমেচন, চাইবাৰ সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা তথা মহাকাশ-প্ৰযুক্তি আদি খণ্ডক দ্ৰুতগতিত প্ৰসাৰ লাভ কৰিছে
মোদী চৰকাৰৰ নগৰীয়া পৰিকল্পনা সংস্কাৰে নগৰ পৰিকল্পনাৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে
টেক-পাৰ্ক আৰু গ্ল’বেল কেপেবিলিটি চেণ্টাৰৰ উন্নয়নে গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে সেৱা খণ্ডক শক্তিশালী কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সক্ৰিয় তথা দূৰদৰ্শী দৃষ্টিভংগীআৰু ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ দৰে প্লেটফৰ্মে গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক বিকাশক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে
‘মিলিয়ন মাইণ্ডছ টেক পাৰ্ক’-এ ৯ হাজাৰ পেছাদাৰীৰ বাবে এক অত্যাধুনিক পৰিৱেশ প্ৰদান কৰাৰ লগতে অহা পাঁচ বছৰত ৬৩ হাজাৰৰো অধিক উচ্চ-মূল্যৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব
ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ডত আধুনিক চিন্তাধাৰা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে “গ্ৰেমি”আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ নেতৃত্বৰ দক্ষতাক প্ৰসাৰিত কৰিলে ভৱিষ্যতৰ নগৰ পৰিকল্পনাক নতুন গতি প্ৰদান কৰা হ’ব
17 MAY 2026 4:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীঅমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত নতুনকৈ নিৰ্মিত 'মিলিয়ন মাইণ্ডছ টেক পাৰ্ক'আৰু 'গ্ৰেমি চিটী কেম্পাছ'উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ সংঘৱীকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে কল্পনা কৰা সপোন পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিবলৈ ওলাইছোঁ। তেওঁ কয় যে মোদীজীৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, জ্ঞান, উদ্যোগীকৰণআৰু উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন উদ্যোগসমূহ গুজৰাটলৈ অনা। এইবোৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দেশক আগুৱাই যোৱা গুজৰাটে নতুন যুগৰ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো দেশক আগুৱাই লৈ যোৱা উচিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বই জানে যে যিকোনো খণ্ডতে গুজৰাটে নিজকে শক্তিশালীভাৱে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, শীৰ্ষ তিনিটাস্থানত ঠাই লাভ কৰিবলৈ বেছি সময় নালাগে। এই ক্ষেত্ৰতো আমি ইতিহাসৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিম বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা গুজৰাটে দেশৰ ঔদ্যোগিক বিকাশত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে আৰু এয়াই আমাৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড। কিন্তু মোদীজীয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী হোৱাৰ পাছত ইয়াক গাঁথনিগত ৰূপ দিবলৈ সদায় চেষ্টা চলাইছিল৷ ২০০২ চনৰ পৰা আজিলৈকে গুজৰাটৰ যাত্ৰাই ঔদ্যোগিক উন্নয়ন, আন্তঃগাঁথনি, ব্যৱসায়ত সহজতা,উদ্যোগীকৰণ ভিত্তিক উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক গোলকীয় পৰিচয় গঢ়ি তোলাত অতি সফল হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহু ৰাজ্যই ঔদ্যোগিক অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, কিন্তু গাঁথনিগত উন্নয়নৰ আৰ্হিৰ বাবে গুজৰাট পৃথক হৈ আছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ মৌলিক কাৰণ হ’ল গুজৰাটী জনসাধাৰণে পৰম্পৰাগতভাৱে উদ্যোগীকৰণ আৰু সাহসৰ গুণেৰে আগবাঢ়ি আহিছে আৰু ইয়াৰ বাবে অনুকূল আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থ কেৱল ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি নহয়, নীতিগত সহায়, বিত্তীয় ব্যৱস্থা, সক্ৰিয় প্ৰশাসন আৰু ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ দৰে পদক্ষেপেও বিশ্বজোৰা স্বীকৃতি লাভ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি উৎপাদন, অভিযান্ত্ৰিক, ঔষধ, বন্দৰ, লজিষ্টিক, সেউজ শক্তি, ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনি, আৰু বিনিয়োগ আদি খণ্ডত অতি ভাল কাম কৰিছোঁ। কিন্তু এতিয়া সেৱা খণ্ডতো গুজৰাটক শীৰ্ষ তিনিটা স্থানলৈ লৈ যোৱাৰ সময় আহি পৰিছে। এনে টেক পাৰ্ক সেৱা খণ্ডৰ শীৰ্ষ তিনিটাৰ ভিতৰত থাকিবলৈ আৰু বেংগালুৰু, হায়দৰাবাদ, পুনে, গুৰুগ্ৰামৰ সমপৰ্যায়ত আহমেদাবাদ প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে মোদীজীয়ে বিগত দুই-তিনি বছৰত টেক পাৰ্ক আৰু গ্ল’বেল কেপেবিলিটি চেণ্টাৰৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আমাৰ সকলো অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি "মিলিয়ন মাইণ্ডছ টেক পাৰ্ক" উদ্বোধন কৰা হয়। প্ৰায় ১১০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ কৰা আৰু ১৩.৫ লাখ বৰ্গফুটত বিস্তৃত এই উদ্যানখনে কেৱল প্ৰথম পৰ্যায়তে ৯,০০০ উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন পেছাদাৰীৰ বাবে অনুকূল কৰ্ম পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ কয় যে পাঁচ বছৰত ৬৩,০০০ৰো অধিক উচ্চ মূল্যৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু ইয়াৰ বাবে সাতটা পৰ্যায়ত প্ৰায় ১৫,০০০ কোটি টকা খৰচ হ’ব। এই ৬৫ একৰ মাটিয়ে গুজৰাটত উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন চাকৰিৰ প্ৰসাৰত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব। কেম্পাছটো ৫০% বাণিজ্যিক হ’ব, মল-হোটেলআৰু আৱাসিক স্থানৰ পৰিকল্পনা থাকিব, যিএটা বিস্তৃত টেক পাৰ্কৰ পৰিকল্পনা প্ৰদৰ্শন কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি গণেশ ৰিয়েল এষ্টেট মেনেজমেণ্ট ইনষ্টিটিউট (GREMI) চৌহদো উদ্বোধন কৰা হয়। তেওঁ কয় যে ৰিয়েল এষ্টেট মেনেজমেণ্ট ইনষ্টিটিউট সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক অতি প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ। ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ডৰ বিষয়ে কেতিয়াও ব্যাপকভাৱে চিন্তা কৰা হোৱা নাই। পৰিৱেশ পৰিকল্পনা আৰু নগৰ পৰিকল্পনাকে ধৰি অসংখ্য বিষয় জড়িত হৈ আছে। সঠিক চহৰ পৰিকল্পনা অবিহনে ভাল চহৰ নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰি। মোদী চৰকাৰৰ নগৰ পৰিকল্পনা সংস্কাৰে নগৰ পৰিকল্পনাৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে। তেওঁ কয় যে ৩০ হাজাৰ বৰ্গফুটৰ এই কেম্পাছত প্ৰথমটো বেটছত ৩০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে স্থান লাভ কৰিব। প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে থল হ্ৰদৰ সমীপৰ ১০০ একৰ মাটিত নিৰ্মাণ হ’ব মূল চৌহদ। তেওঁ কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে কেৱল গুজৰাটতে নহয়, সমগ্ৰ দেশতে ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ডলৈ আধুনিক চিন্তা আৰু দক্ষ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এআই আৰু ডিপটেক ভৱিষ্যতৰ অৰ্থনীতি। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰত সমগ্ৰ বিশ্বৰ উদীয়মান খণ্ডসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠাপক হৈ উঠিছে। উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৰবটিক্স, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, অৰ্ধপৰিবাহী, এআই, অটোমেচন ছিষ্টেম, চাইবাৰ সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষাআৰু মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহ অনুসৰণ কৰিবলৈ স্থান, পৰিৱেশআৰু অভিযোজন ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব লাগিব। এই দুয়োটা পদক্ষেপে গুজৰাটক কেইবাখোজ আগুৱাই নিয়াত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates newly built ‘Million Minds Tech Park’ and ‘GREMI City Campus’ in Ahmedabad
Over the past decade, India has emerged as a leader in sectors such as AI and DeepTech that are shaping the global economy
Modi Government is rapidly promoting sectors such as robotics, quantum computing, semiconductors, AI, automation, cybersecurity, defence and space technology
Modi Government’s urban planning reforms have ushered in a new era of town planning
Special emphasis is being laid on strengthening the service sector in Gujarat and across the country through the development of Tech Parks and Global Capability Centres
Prime Minister Modi’s proactive and visionary approach, along with platforms such as Vibrant Gujarat, has accelerated Gujarat’s industrial development
‘Million Minds Tech Park’ offers a state-of-the-art ecosystem for 9,000 professionals and is expected to generate more than 63,000 high-value jobs over the next five years
Establishment of GREMI will promote modern thinking and leadership in the real estate sector while giving fresh momentum to the future of town planning
17 MAY 2026 4:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the newly built ‘Million Minds Tech Park’ and ‘GREMI City Campus’ in Ahmedabad, Gujarat. Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi and several other dignitaries were present on the occasion.
Addressing the gathering, Shri Amit Shah said that the event marks a major milestone in fulfilling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision for the future of India. He said that PM Modi’s vision is that technology, innovation, knowledge, entrepreneurship, and high-skill based industries should also come to Gujarat. Shri Shah said Gujarat, which has led the country in several sectors since Independence, will also lead in the field of emerging technologies. He said that whenever Gujarat enters any sector with determination, it rapidly reaches the top ranks, and expressed confidence that the state would repeat the same success in this sector as well.
Shri Amit Shah said Gujarat has made an immense contribution to India’s industrial development since Independence. He said that after Shri Narendra Modi became the Chief Minister of Gujarat, he consistently worked to give industrial growth a structured framework. He said Gujarat’s journey since 2002 in areas such as industrial development, infrastructure, ease of doing business and entrepreneurship-led growth has successfully established the state’s global identity.
Union Home Minister said many states have achieved industrial progress, but Gujarat stands apart because of its structured development model. He said He stated that the fundamental reason for this is that the Gujarati people have traditionally advanced with the qualities of entrepreneurship and courage, and the government, under the leadership of PM Modi, has played a significant role in creating an infrastructure conducive to this. Shri Shah said infrastructure does not only mean physical infrastructure, but also policy support, financial arrangements, proactive governance and initiatives such as Vibrant Gujarat, which have earned global recognition.
Shri Amit Shah said Gujarat has performed exceptionally well in sectors such as manufacturing, engineering, pharmaceuticals, ports, logistics, green energy, industrial infrastructure and investments. He said the next objective is to bring Gujarat among the top three states in the service sector as well. For this, he added, tech parks like the newly inaugurated facility are essential to position Ahmedabad alongside Bengaluru, Hyderabad, Pune and Gurugram.
Union Home Minister said Prime Minister Modi has been giving major emphasis to tech parks and Global Capability Centres (GCCs) over the past few years as India’s economic activities are undergoing rapid transformation. He said the ‘Million Minds Tech Park’, developed across 13.5 lakh square feet at a cost of nearly Rs. 1,100 crore, will in its first phase provide a state-of-the-art work environment for 9,000 highly skilled professionals. Shri Shah said that over seven phases, with an investment of around Rs. 15,000 crore, the project is expected to generate more than 63,000 high-value jobs over the next five years. This 65-acre tract of land will make a significant contribution to promoting high-skill jobs in Gujarat. He said that the project has allocated 50 per cent space for commercial use and also includes malls, hotels and residential spaces, reflecting the vision of a fully integrated tech park ecosystem.
Shri Amit Shah also inaugurated the Ganesh Real Estate Management Institute (GREMI) Campus. He said the institute is an important initiative for the country as the real estate sector has rarely been approached in a comprehensive manner. He said that environment, planning and town planning are closely linked with real estate development and emphasised that good cities cannot be developed without proper planning. The Modi Government’s urban planning reforms have ushered in a new era of town planning. He said that the 30,000 square feet campus will accommodate 300 students in its first batch, while the main campus near Thol Lake will be developed over 100 acres at an estimated cost of Rs. 500 crore. He said the institute will provide modern thinking and efficient leadership to the real estate sector across the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that AI and Deep Tech represent the economy of the future. He said that under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is emerging as a founder in several emerging sectors globally. Shri Shah added that youth working in areas such as robotics, quantum computing, semiconductors, AI, automation systems, cybersecurity, defence and space technology must be provided with the right ecosystem, infrastructure and opportunities. He said that both these initiatives will make a major contribution towards taking Gujarat several steps ahead in the field of advanced technologies.