প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেদাৰলেণ্ড ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডৰ যুটীয়া বিবৃতি
17 MAY 2026 3:45AM by PIB Guwahati
নেদাৰলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰব জেটেনৰ আমন্ত্ৰণ ক্ৰমে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৬-১৭ মে’ত এক চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীৰে নেদাৰলেণ্ডত উপস্থিত হয়। এয়া আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দ্বিতীয়টো নেদাৰলেণ্ড ভ্ৰমণ।
১৬ মে’ৰ পুৱা নেদাৰলেণ্ডৰ সন্মানীয় ৰজা উইলেম আলেকজেণ্ডাৰ আৰু ৰাণী মেক্সিমাই হেগৰ ৰয়েল পেলেচ হুইছ টেন বছত দ্বিপাক্ষিক বৈঠকৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক আদৰণি জনায়। এই সন্মানীয় পৰিয়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বাবে দুপৰীয়াৰ আহাৰো ব্যৱস্থা কৰে।
ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ এখন বৈঠকত মিলিত হয়, তাৰ পিছত ১৬ মে’ৰ সন্ধিয়া ৰাতিৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে। দুয়োখন দেশৰ মাজত থকা দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু ঐতিহাসিক বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক, জনসাধাৰণৰ মাজৰ গভীৰ যোগাযোগ আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজৰ শক্তিশালী দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক স্মৰণ কৰি এই বহুমুখী সম্পৰ্ক আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই ঊৰ্ধতন ৰাজনৈতিক পৰ্যায়কে ধৰি নিয়মীয়া আলোচনাৰ জৰিয়তে বিভিন্ন সহযোগিতা কাৰ্যসূচীত শেহতীয়া বছৰবোৰত লাভ কৰা অগ্ৰগতিৰ লগতে ২০২৩ চনত ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা আৰু ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এআই ইমপেক্ট ছামিটৰ সময়ত হোৱা ফলপ্ৰসূ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত শক্তিশালী সম্পৰ্ক আৰু ক্ৰমবৰ্ধমান একমুখিতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডৰ সম্পৰ্কক "কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব"ৰ স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব ৰূপৰেখা গ্ৰহণক আদৰণি জনায়, যাৰ অধীনত দুয়োপক্ষই ৰাজনীতি, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা, চাইবাৰ সুৰক্ষা, অৰ্ধপৰিবাহী, মহাকাশ, এআই আৰু কোৱাণ্টাম ব্যৱস্থাকে ধৰি জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱন, বহনক্ষমতা, স্বাস্থ্য, বহনক্ষমতাকে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে নিয়মীয়া আৰু গাঁথনিগত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। তদুপৰি কৃষি আৰু খাদ্য ব্যৱস্থা, জল ব্যৱস্থাপনা, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তন, বহনক্ষম পৰিবহণ, সামুদ্ৰিক উন্নয়ন, শিক্ষা, সংস্কৃতি, আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্কতো আলোৰপাত কৰে। নীতি পৰিকল্পনাৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক আদান-প্ৰদানৰ সম্ভাৱনা বিচাৰি উলিওৱাৰ ক্ষেত্ৰতো দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
এই সন্দৰ্ভত ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰত প্ৰতিৰক্ষা, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু আনুষংগিক উদীয়মান প্ৰযুক্তিবিদ্যা, ডিজিটেল আৰু চাইবাৰস্পেচত সহযোগিতা বৃদ্ধি, ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ সহযোগিতা, যৌথ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সমিতি গঠনৰ লগতে লথাল আৰু আমষ্টাৰডামৰ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়ৰ মাজত সহযোগিতা আদি বিভিন্ন অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত লোৱা পদক্ষেপক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চুক্তিখনৰ ভৱিষ্যতৰ কথা উল্লেখ কৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতি অনুসৰি গণতন্ত্ৰ, মানৱ অধিকাৰ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু নিৰাপত্তা আৰু নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাকে ধৰি ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু নীতিসমূহ ৰক্ষা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। দুয়োখন চৰকাৰে সমসাময়িক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী সদস্যপদ শ্ৰেণীসমূহ সম্প্ৰসাৰণকে ধৰি বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী আৰু সংস্কাৰৰ বাবেও নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু এটা নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত লিখিত আলোচনাৰ আহ্বান জনায়। সংস্কাৰিত আৰু সম্প্ৰসাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থিত্বৰ প্ৰতি ডাচসকলে অব্যাহত ৰখা সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেনক ধন্যবাদ জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে আৰু এই সন্দৰ্ভত চলিত বৰ্ষৰ জানুৱাৰীত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনা সফলভাৱে সমাপ্ত হোৱাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে এই কথাত একমত প্ৰকাশ কৰে যে এই মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ যুগত বিশ্বৰ দ্বিতীয় আৰু চতুৰ্থ বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ মাজত ৰাজনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিব আৰু অৰ্থনৈতিক মুকলি তথা নিয়মভিত্তিক বাণিজ্যৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা কৰা দায়বদ্ধতাক উজ্জ্বল কৰি তুলিব। দুয়োগৰাকী নেতাই একেলগে নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ স্বাক্ষৰকো আদৰণি জনায়, যি নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰতৰ আলোচনা আৰু সহযোগিতাক শক্তিশালী কৰিব আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, চাইবাৰ, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফল প্ৰদান কৰিব।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতা, যাতায়তৰ স্বাধীনতা, আৰু জোৰ-জবৰদস্তি তথা সংঘাতৰ পৰা মুক্ত, মুকলি, সুৰক্ষিত আৰু শান্তিপূৰ্ণ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি সন্মানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত দুয়োগৰাকী নেতাই একমত প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল সন্দৰ্ভত ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ কৌশলৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেনে নেদাৰলেণ্ডে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ (আই পি অ’ আই)ত যোগদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত আৰু জাৰ্মানী তথা ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সৈতে সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু সম্পদ বিনিময়ৰ সহযোগী নেতৃত্ব দিয়াৰ সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰে।
ইউক্ৰেইনৰ সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই চলি থকা যুদ্ধক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে, যি অপৰিসীম দুখ-কষ্টৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু ইয়াৰ বিশ্বজোৰা প্ৰভাৱ পৰিছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে ইউক্ৰেইনত এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তি অৰ্জনৰ প্ৰচেষ্টালৈ সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মত হয়।
নেতা দুগৰাকীয়ে পশ্চিম এছিয়া/মধ্যপ্ৰাচ্যৰ পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভতো গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি অঞ্চলটো আৰু বহল বিশ্বৰ বাবে ইয়াৰ গুৰুতৰ প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত বিপুল মানৱীয় দুখ-কষ্ট আৰু বিশ্ব শক্তি যোগান আৰু বাণিজ্যিক নেটৱৰ্কত ব্যাঘাত জন্মিছে। ২০২৬ চনৰ ৮ এপ্ৰিলত ঘোষণা কৰা যুদ্ধবিৰতিক আদৰণি জনাই দুয়োগৰাকী নেতাই যুদ্ধবিৰতি, আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু পশ্চিম এছিয়া/মধ্যপ্ৰাচ্যত স্থায়ী শান্তিৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে হৰমুজ প্ৰণালীৰ মাজেৰে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে পৰিবহণ আৰু বিশ্ব বাণিজ্য অব্যাহত থকাৰ আহ্বান জনায় আৰু এই সন্দৰ্ভত চলি থকা প্ৰচেষ্টা আৰু পদক্ষেপৰ প্ৰতি সমৰ্থন পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ লগতে যিকোনো নিষেধাজ্ঞামূলক ব্যৱস্থাৰ বিৰোধিতা কৰে।
অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ
দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে যে নেদাৰলেণ্ড-ভাৰত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব সহযোগিতাৰ এক উত্কৃষ্ট উদাহৰণ, যিটো বহনক্ষমতা, উদ্ভাৱন আৰু দীৰ্ঘম্যাদী বিকাশৰ দৰে ভাগ-বতৰা কৰা অগ্ৰাধিকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আৰু ই দুয়োখন দেশৰ বাবে পাৰস্পৰিক সমৃদ্ধিৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধিক আদৰণি জনায়, যিটো দক্ষ যোগান শৃংখল আৰু মুক্ত বজাৰৰ প্ৰতি এক ভাগ-বতৰা কৰা দায়বদ্ধতাৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। বিশ্বমানৰ লজিষ্টিক নেটৱৰ্কৰ সৈতে নেদাৰলেণ্ড ৰটাৰডেম বন্দৰ আদি ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰকসকলৰ বাবে ইউৰোপলৈ যোৱাৰ এক কৌশলগত প্ৰৱেশদ্বাৰ। ভাৰতে ডাচ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এক বিশাল আৰু গতিশীল বজাৰ আগবঢ়ায়, যি ভাৰতত উপলব্ধ সম্প্ৰসাৰণৰ সুযোগ, ব্যৱসায়-অনুকূল পৰিৱেশ আৰু দক্ষ প্ৰতিভাৰ বিশাল সমষ্টি পৰা যথেষ্ট লাভৱান হ’ব। ইয়াৰ উপৰি ভাৰতীয় ব্যৱসায়ীসকলে জল ব্যৱস্থাপনা, বহনক্ষম কৃষি আৰু স্মাৰ্ট চিটিৰ ক্ষেত্ৰত ডাচ অভিযান্ত্ৰিক বিশেষজ্ঞৰ পৰা লাভৱান হ’ব পাৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত বৰ্তমানৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি নেতাদ্বয়ে বিশেষকৈ ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সুযোগসমূহৰ জৰিয়তে অধিক বৃদ্ধিৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ গভীৰতা আৰু শক্তিশালীতাক প্ৰতিফলিত কৰি নেদাৰলেণ্ড ভাৰতৰ অন্যতম মূল বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ অংশীদাৰ হৈয়ে আছে।
বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ অধিক সুবিধাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে শুল্ক বিষয়ত পাৰস্পৰিক প্ৰশাসনিক সহায়ৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰাক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ শুল্ক বিষয়াসকলৰ মাজত তথ্য বিনিময় সম্ভৱ হ’ব, শুল্ক বলবৎকৰণ বৃদ্ধি পাব আৰু ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত বৈধ বাণিজ্যৰ সুবিধা হ’ব।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডৰ যুটীয়া বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সমিতি তথা ফাষ্ট ট্ৰেক মেকানিজমৰ দৰে অন্যান্য পথৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক অধিক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। তেওঁলোকে বিনিয়োগৰ সুবিধা বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন, চাকৰি সৃষ্টি আৰু শক্তিশালী মূল্য শৃংখলক সমৰ্থন কৰিবলৈ উদ্ভাৱন পৰিৱেশতন্ত্ৰক অধিক শক্তিশালী কৰাত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডত বিকশিত কৰা সমাধানসমূহ ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বজাৰকে ধৰি সমগ্ৰ বিশ্বত ৰূপায়ণ কৰিব পৰা যাব বুলি উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ শক্তিশালী সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশতন্ত্ৰক অধিক একত্ৰিত কৰিবলৈ, বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু ডিজিটেল চফ্ট-লেণ্ডিং কাৰ্যসূচীৰ লগতে বাণিজ্যিক অভিযান, উদ্ভাৱন অভিযান, আৰু প্ৰযুক্তি সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা
প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ ওপৰত এখন উদ্দেশ্য পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনাই দুয়োখন দেশৰ মাজত নিয়মীয়াকৈ পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ আৰু কৰ্মচাৰী পৰ্যায়ৰ আলোচনাৰ জৰিয়তে তথ্য বিনিময়, ভ্ৰমণ, গৱেষণা, উদ্ভাৱন, আৰু প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যকলাপৰ উন্নত সমন্বয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। লগতে দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ পৰিসৰ আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে আগবাঢ়ি যাবলৈও সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যৱস্থা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰূপৰেখা স্থাপনৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈও দুয়োগৰাকী নেতাই সহমতত উপনীত হয়, য’ত প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি, ব্যৱস্থা, উপাদান আৰু অন্যান্য মূল সামৰ্থ্যসমূহ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হৈছে, যাতে সহ-উন্নয়ন, প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ আৰু সহ-উৎপাদনৰ বাবে যৌথ উদ্যোগ স্থাপনৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হয় দুয়োখন দেশৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক।
প্ৰতিৰক্ষা, সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা, জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, চাইবাৰ সুৰক্ষা, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ব্যৱস্থা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ অন্যান্য পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা বিষয়সমূহকে ধৰি পৰম্পৰাগত আৰু অগতানুগতিক নিৰাপত্তা বিষয়সমূহৰ ওপৰত দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত নিয়মীয়া তথ্য আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে নিৰাপত্তা সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মত হয়।
বাৰ্ষিক দ্বিপাক্ষিক চাইবাৰ আলোচনা আৰু মুকলি, মুক্ত আৰু সুৰক্ষিত চাইবাৰ স্থান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ উপায় হিচাপে অনলাইন চাইবাৰ স্কুলৰ অষ্টম অধিবেশন অনুষ্ঠিত কৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত বহুপক্ষীয় মঞ্চত ঘনিষ্ঠ সমন্বয় আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু জ্ঞান বিনিময়ৰ জৰিয়তে চাইবাৰ ভাবুকি আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ যৌথ প্ৰচেষ্টাকে ধৰি চাইবাৰস্পেচত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এখন উদ্দেশ্যপত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰাটো নেতাসকলে আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই উদ্ভাৱন আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ অনুঘটক হিচাপে বিবেচিত মুকলি, মুক্ত, সুৰক্ষিত, সুস্থিৰ, সুলভ আৰু শান্তিপূৰ্ণ তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তি (আইচিটি) পৰিৱেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৯ ​​ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা এআই ইমপেক্ট ছামিটত গঠনমূলক অংশগ্ৰহণৰ বাবে নেদাৰলেণ্ডক ধন্যবাদ জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেনে ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত ভাৰতৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত হোৱা জঘন্য আৰু ঘৃণনীয় সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক তীব্ৰ গৰিহণা দি সীমা অতিক্ৰম কৰা সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজত নেদাৰলেণ্ডৰ সংহতি আৰু অটল সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই অপৰাধীক জবাবদিহি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্ত্ৰাসবাদক ইয়াৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশক নিৰ্দ্বিধাই গৰিহণা দিয়ে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ পন্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত দ্বৈত মানদণ্ডক নাকচ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু এফ এ টি এফকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপাক্ষিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক আৰু ধাৰাবাহিকভাৱে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ (UNSC) ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ দ্বাৰা নিষিদ্ধ কৰা সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী গোট তথা তেওঁলোকৰ প্ৰক্সি, সংযুক্ত, পৃষ্ঠপোষক, সমৰ্থক আৰু বিত্তীয় সাহায্যকে ধৰি সকলো সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী গোটৰ বিৰুদ্ধে সমন্বিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। দুয়োপক্ষই সকলো দেশকে সন্ত্ৰাসবাদীৰ সুৰক্ষিত আশ্ৰয়স্থল আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মূল, সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্ক আৰু ইয়াৰ বিত্তীয় সাহায্যত ব্যাঘাত জন্মোৱা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ দোষীক ক্ষিপ্ৰতাৰে ন্যায়ৰ ওচৰলৈ অনাৰ দিশত কাম কৰি যাবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সৰ্বাংগীন সন্মিলন (CCIT) প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টালৈ সমৰ্থন ব্যক্ত কৰে।
মানৱবিহীন বিমান ব্যৱস্থাৰ ফলত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা ভাবুকি, সন্ত্ৰাসবাদ, সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনে ভাৰ্চুৱেল সম্পত্তিৰ ব্যৱহাৰ, তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ কৰা আদিৰ ওপৰতো দুয়োগৰাকী নেতাই উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে।
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আৰু এই ক্ষেত্ৰত বিশ্ব সহযোগিতাৰ কাঠামো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা কৰা দায়বদ্ধতাক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী নেতাই ধন সৰবৰাহ বিৰোধী আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে সকলো দেশৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ড ৰক্ষা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উদীয়মান প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু শিক্ষা
বিনিয়োগ, গৱেষণা আৰু প্ৰতিভা বিনিময়কে ধৰি অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত গভীৰ সহযোগিতাৰ কাঠামো প্ৰদান কৰা অৰ্ধপৰিবাহী আৰু আনুষংগিক উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব আৰম্ভ কৰা আৰু চৰকাৰ, ব্যৱসায় আৰু জ্ঞান প্ৰতিষ্ঠানৰ বিশেষজ্ঞতাক একত্ৰিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী নেতাই। এই সহযোগিতাই ইতিমধ্যে সক্ৰিয় বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ যৌথ কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে যুটীয়া গৱেষণা আৰু উন্নয়ন প্ৰকল্প, প্ৰতিভাৰ গতিশীলতা তথা প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই বিগত বছৰবোৰত যৌথভাৱে আৰম্ভ কৰা প্ৰায় পঞ্চাশটা বৃহৎ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰে আৰু ভাগ-বতৰা কৰা সমাধানৰ সৈতে সাধাৰণ সমাজৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ মূল সক্ষমকাৰী প্ৰযুক্তিসমূহৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অব্যাহত ৰখাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
সহযোগিতা, প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰতিভা বিকাশৰ জৰিয়তে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ড বিশেষকৈ উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপ, স্কেল-আপ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ তথা তেওঁলোকৰ যোগানকাৰীসকলক সহায় আৰু শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে ডাচ অৰ্ধপৰিবাহী দক্ষতা কেন্দ্ৰক ভাৰতীয় অৰ্ধপৰিবাহী মিছনৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ পদক্ষেপকো দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। তদুপৰি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-ডাচ ছেমিকণ্ডাক্টৰ অনলাইন স্কুল আৰু ইয়াৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ প্ৰশংসা কৰে।
এনএক্সপি, এএছএমএল, টাটা আৰু চি জি ছেমি খণ্ডত আইআইটি মাদ্ৰাজৰ উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰি আইনডোভেন প্ৰযুক্তিবিদ্যা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু টুৱেণ্টে বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ভাৰতৰ ছয়খন আগশাৰীৰ কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠান (আই আই এছ চি বেংগালুৰু, আই আই টি বম্বে, আই আই টি দিল্লী, আই আই টি গান্ধীনগৰ, আই আই টি গুৱাহাটী, আৰু আই আই টি মাদ্ৰাজ)ৰ মাজত অৰ্ধপৰিবাহী আৰু আনুষংগিক প্ৰযুক্তিৰ মগজুৰ দলঙৰ বাবে সহযোগিতা স্মাৰক পত্ৰ গ্ৰহণ কৰাক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ইয়াৰ ফলত গৱেষণা, বিকাশ আৰু প্ৰতিভা বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব, দুয়োপক্ষৰ শৈক্ষিক আৰু ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্ব থাকিব।
বহনক্ষম উদ্ভাৱনৰ বাবে জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ কৌশলগত গুৰুত্ব আৰু শক্তিশালী তথা বহনক্ষম যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে বিশ্ব সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই অন্বেষণ, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন, মূল্য শৃংখলৰ সংহতি, যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা, বৃত্তাকাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰু ই এছ জি মানদণ্ড তথা আনুষংগিক মূল্যায়নসমূহকে ধৰি জটিল খনিজ মূল্য শৃংখলৰ মাজেৰে সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পাৰস্পৰিক আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত নেতাসকলে জটিল খনিজ দ্ৰব্য সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰকো আদৰণি জনায়।
ভাৰতৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ শিক্ষা, সংস্কৃতি আৰু বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত উচ্চ শিক্ষা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। এই বুজাবুজি চুক্তিৰ লক্ষ্য হৈছে নিজ নিজ শৈক্ষিক অগ্ৰাধিকাৰ আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি দুয়োখন দেশৰ উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
নেতা দুগৰাকীয়ে ডেলফ্ট প্ৰযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় আৰু মুম্বাই মহানগৰ অঞ্চল উন্নয়ন কৰ্তৃপক্ষ; ভাৰত আৰু আইটিচিৰ জৰীপ, টুৱেণ্টে বিশ্ববিদ্যালয়; ভ্ৰিজে ইউনিভাৰ্চিটি আমষ্টাৰডাম আৰু ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অব টেকন’লজি ৰুৰকী আদিকে ধৰি শেহতীয়াকৈ গ্ৰ’নিনজেন বিশ্ববিদ্যালয় আৰু নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত হোৱা সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ডাচ আৰু ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত চলি থকা প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতাৰ ওপৰতো সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত-ডাচ শিক্ষা আৰু শৈক্ষিক নেটৱৰ্কৰ দৰে মঞ্চই শৈক্ষিক আৰু বৈজ্ঞানিক সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ল’ব পাৰে বুলি দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত চলি থকা মহাকাশ অংশীদাৰিত্বক স্বীকাৰ কৰে, বিশেষকৈ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পানীৰ অভাৱ, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু বায়ুৰ গুণাগুণৰ দৰে সমাজৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ মহাকাশ ভিত্তিক প্ৰয়োগৰ ব্যৱহাৰ আৰু ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে।
শক্তি সুৰক্ষা আৰু পৰিৱৰ্তনশীল/বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি
জৈৱ ইন্ধন আৰু জৈৱ ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জি-২০ৰ ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্সত নেদাৰলেণ্ডৰ অন্তৰ্ভুক্তিক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জৈৱ-অৰ্থনীতিৰ ওপৰত কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ সহ-অধ্যক্ষতাত বায়’ৰিফাইনেৰী মিছন ইনোভেচন প্ৰগ্ৰেমৰ সফলতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
‘ৱেষ্ট টু ভেল্যু’ৰ ওপৰত চলি থকা সহযোগিতাক স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে যে ডাচ ৰাষ্ট্ৰীয় চক্ৰীয় অৰ্থনীতি কাৰ্যসূচী ২০২৩-২০৩০ৰ ২০২৫ চনৰ শেহতীয়া অৱস্থা আৰু বিশ্ব চক্ৰীয় অৰ্থনীতি মঞ্চ (WCEF) ২০২৬ৰ ভাৰতীয় অধ্যক্ষতাই এই অংশীদাৰিত্বক নতুন ক্ষেত্ৰত সম্প্ৰসাৰণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত ঔদ্যোগিক চক্ৰীয়তা, বহনক্ষম আৰু জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক নগৰীয়া ব্যৱস্থাৰ বাবে কঠিন আৰু তৰল আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, পাইলট আৰু স্কেলেবল প্ৰকল্পত প্ৰযুক্তি নিয়োগ, উদ্ভাৱন আৰম্ভ আৰু ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগ প্ৰসাৰৰ সুযোগ, যেনে- বি টু বি অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে, যাৰ বাবে ডাচ কোম্পানীসমূহক সম্পদ দক্ষতা আৰু বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি উদ্যোগ মিত্ৰজোঁট (RECEIC)ত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল। বহনক্ষম গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত স্মাৰ্ট আৰু আন্তঃকাৰ্যকৰী চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনি, বেটাৰী প্ৰযুক্তি আৰু ব্যৱস্থা সংহতি, প্ৰামাণিককৰণ আৰু মুক্ত প্ৰট’কল, গধুৰ আৰু মজলীয়া-গধুৰ কৰ্তব্যৰ শূন্য নিৰ্গমন বাহন, স্মাৰ্ট নগৰীয়া গতিশীলতা ব্যৱস্থা আৰু মাল্টিম’ডাল সংহতি, আৰু বিকল্প ইন্ধন আৰু সক্ৰিয় গতিশীলতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু অধিক গভীৰ কৰিব পাৰি।
নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত এক যৌথ কৰ্মগোট গঠনক আদৰণি জনায়। এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ এক বৈচিত্ৰ্যময় কাৰ্যসূচীৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰে, য’ত উদ্ভাৱনীমূলক সৌৰশক্তি, সেউজ হাইড্ৰ’জেন, সংৰক্ষণ, আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ সুবিধাৰ বাবে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডত বিনিয়োগক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা তথা দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই সেউজ হাইড্ৰজেন উন্নয়নৰ অভিলাষী ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডছ ৰূপৰেখা মুকলি কৰে। নেতাসকলে এই কথাত একমত হয় যে এই ৰূপৰেখাই ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষা, বিশাল সম্ভাৱনা আৰু সেউজ হাইড্ৰজেনৰ উৎপাদন, ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিযোগিতামূলক সুবিধাসমূহক সমৰ্থন কৰাত সহায় কৰিব আৰু দুয়োখন দেশতে সেউজ হাইড্ৰজেনক শক্তিৰ বহনক্ষম উৎস হিচাপে দ্ৰুতভাৱে গ্ৰহণ কৰাত অৰিহণা যোগাব।
ইয়াৰ উপৰি নিটি আয়োগ আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশৰ যৌথ উদ্দেশ্যৰ পদক্ষেপে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সুৰক্ষা আৰু পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত অবিৰত সহযোগিতা নিশ্চিত কৰিব।
শৈক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে গ্ৰ’নিনজেন বিশ্ববিদ্যালয় (আৰ ইউ জি) আৰু ১৯টা ভাৰতীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান (আই আই টি)ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ তথা আৰ ইউ জিৰ মাজত হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত পি এইচ ডি ফেল’শ্বিপ প্ৰগ্ৰেম প্ৰতিষ্ঠা কৰাক আদৰণি জনায়।
জল ব্যৱস্থাপনা
ভাৰতৰ পানীৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞ জ্ঞান তথা অভিজ্ঞতাৰ মাজত সহযোগিতা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে কৌশলগত জল অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ কথাও দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে। নমামী গংগা অভিযানত অংশীদাৰিত্ব, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সময়ত নগৰীয়া নদী ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে পানীৰ লাভ আদায়, ব-দ্বীপ ব্যৱস্থাপনা, পানীৰ গুণাগুণ ব্যৱস্থাপনা, বর্জ্য পানীৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু নতুন জল প্রযুক্তিৰ প্রৱর্তনকে ধৰি পানী আৰু নদী ব্যৱস্থাপনা ক্ষেত্রত যৌথ প্রচেষ্টাক দুয়োগৰাকী প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রশংসা কৰে৷ দুয়োগৰাকী নেতাই নিৰাপদ অনাময় ব্যৱস্থাপনা আৰু বিশুদ্ধ পানীৰ সৰ্বাংগীণ সুবিধাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত পানী সংৰক্ষণ আৰু অনাময় সম্পৰ্কীয় উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বহনক্ষম বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত নেদাৰলেণ্ডৰ অৱদানক স্বীকাৰ কৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু নেদাৰলেণ্ড চৰকাৰৰ আন্তঃগাঁথনি তথা জল ব্যৱস্থাপনা মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান (আই আই টি) দিল্লীত পানীৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনক আদৰণি জনায়। উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, পশ্চিমবংগ, তামিলনাডু আৰু কেৰালাত চলি থকা বিভিন্ন যৌথ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ কথাও নেতাসকলে উল্লেখ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই গুজৰাটৰ কল্পসৰ প্ৰকল্পৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে, য’ত ডাচ কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞ জ্ঞান আৰু সাহায্যই পানীৰ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
ভাৰত নেতৃত্বাধীন গ্ল’বেল ক’লিচন ফৰ ডিজেষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই)ৰ আৰ্বান ৱাটাৰ ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ষ্ট্ৰেংথেনিং প্ৰগ্ৰেমত এতিয়ালৈকে হোৱা অগ্ৰগতিৰ কথাও দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে, যাৰ জৰিয়তে নেদাৰলেণ্ডে নিজৰ সদস্যপদৰ অংশ হিচাপে নিজৰ কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞ জ্ঞান ভাগ-বতৰা কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ভাৰতৰ চহৰসমূহত আৰু বিশ্বৰ ৫০ খনতকৈও অধিক চিডিআৰআইৰ সদস্য দেশত প্ৰস্তুত কৰা প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ আৰম্ভণিৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই আগ্ৰহেৰে বাট চাই থাকে।
সামুদ্ৰিক উন্নয়ন
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ নৱীকৰণ কৰা সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ কথা উল্লেখ কৰি ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহত ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত স্বাক্ষৰিত উদ্দেশ্য পত্ৰত উল্লেখ কৰা কৌশলগত ‘সেউজ আৰু ডিজিটেল সামুদ্ৰিক কৰিডৰ’ৰ উন্নয়নত সহায় কৰাকে ধৰি সুৰক্ষিত, নিৰাপদ আৰু বহনক্ষম সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ দিশত অবিৰত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই প্ৰসংগত তেওঁলোকে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে যে বন্দৰ আৰু অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ স্মাৰ্ট আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন, যোগান শৃংখল অনুকূলন আৰু সেউজ বন্দৰ আৰু জাহাজ চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক গভীৰ আৰু প্ৰসাৰিত কৰা। পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ হিচাপে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত পৰিৱেশ বহনক্ষম, ডিজিটেলভাৱে সংহত আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে কাৰ্যক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত সামুদ্ৰিক কৰিডৰৰ দিশত কাম কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক বিস্তৃত ‘সেউজ আৰু ডিজিটেল সামুদ্ৰিক কৰিডৰৰ কৌশলগত পথচিত্ৰ’ প্ৰস্তুত কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বিশেষকৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত বিশ্ব আৰু আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা স্বাৰ্থৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বন্দৰ আৰু অভ্যন্তৰীণ জলপথত চাইবাৰ সুৰক্ষাকে ধৰি জটিল আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট চৰকাৰী সত্তা, ব্যৱসায় আৰু জ্ঞান প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদান আৰু বৈচিত্ৰ্যময় আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল (জটিল কেঁচামাল, ঔষধ, আৰু খাদ্যকে ধৰি) প্ৰসাৰিত কৰাত সন্মত হয়।
স্বাস্থ্য খণ্ড
বিশেষকৈ সংক্ৰামক ৰোগ আৰু এন্টিমাইক্ৰ’বিয়াল প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ দৰে বিশ্বজনীন জনস্বাস্থ্যৰ ভাবুকিৰ লগতে অসংক্ৰামক ৰোগৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ স্বাস্থ্য খণ্ডত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। ডিজিটেল স্বাস্থ্য (এআই আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাকে ধৰি) আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰতো অধিক সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে স্বাস্থ্যসেৱা আৰু জনস্বাস্থ্যৰ বুজাবুজিৰ নবীকৰণ আৰু মহিলাৰ স্বাস্থ্য, জলবায়ু আৰু স্বাস্থ্য প্ৰস্তুতিৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশ, আৰু দুয়োখন দেশৰ বহনক্ষম স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ ওপৰত জ্ঞান বিনিময় আদি ক্ষেত্ৰত নতুন সহযোগিতাৰ পদক্ষেপৰ বিবেচনাক আদৰণি জনায়। এই নবীকৃত বুজাবুজি চুক্তিৰ পোহৰত দুয়োগৰাকী নেতাই ডাচ নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অব পাব্লিক হেল্থ এণ্ড এনভাইৰনমেণ্ট (আৰ আই ভি এম) আৰু ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল অৱ মেডিকেল ৰিচাৰ্চ (আই চি এম আৰ)ৰ মাজত শেহতীয়াকৈ স্বাক্ষৰিত লেটাৰ অব ইনটেণ্টকো আদৰণি জনায়, য’ত সংক্ৰামক ৰোগ, ভেক্টৰজনিত ৰোগ, ৱান হেল্থ আৰু ৰোগ নিৰীক্ষণ আদি ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
ভাৰত-নেদাৰলেণ্ড কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত উচ্চমানৰ, সুলভ, সুৰক্ষিত আৰু বহনক্ষম স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাই বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰিব বুলিও দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ২০২৬ চনত নতুনকৈ স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিখনৰ অধীনত প্ৰথমখন যুটীয়া কৰ্মগোটৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত বুজাবুজি চুক্তিখন আৰু ইয়াৰ কৰ্ম পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণ আৰু অধিক বিকাশৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হ’ব আৰু শৈক্ষিক সহযোগিতা, নিয়ন্ত্ৰণমূলক সহযোগিতা, ব্যৱসায়িক সংযোগ, আৰু বজাৰত প্ৰৱেশৰ ওপৰত জ্ঞান বিনিময়কে ধৰি সহযোগিতাৰ মূল সুযোগসমূহ চিনাক্ত কৰা হ’ব।
কৃষি আৰু খাদ্য ব্যৱস্থা
কৃষি সম্পৰ্কীয় যুটীয়া কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে জ্ঞান বিনিময় আৰু অভিজ্ঞতা বিনিময়কে ধৰি কৃষি, খাদ্য ব্যৱস্থা আৰু দায়িত্বশীল মূল্য শৃংখলৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডৰ সহযোগিতা অব্যাহত থকাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। ভাৰতত সংৰক্ষিত খেতি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, দুগ্ধ আৰু হাঁহ-কুকুৰাৰ ক্ষেত্ৰত ডাচ কোম্পানীসমূহৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উপস্থিতিক নেতাসকলে আদৰণি জনায়। নেতাসকলে কৃষি প্ৰযুক্তিকে ধৰি কৃষি খণ্ডত ভাৰতীয় আৰু ডাচ কোম্পানীসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ সুযোগসমূহ লাভ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ডাচ বিশেষজ্ঞ জ্ঞানেৰে ভাৰতত কৃষি ক্ষেত্ৰত চেণ্টাৰ অব এক্সেলেন্স স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। এই কেন্দ্ৰসমূহে উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ সেউজগৃহ কৃষি উৎপাদনত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰ ঘটাইছে, লগতে কৃষি উৎপাদন উন্নত কৰিছে আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিছে, যাৰ ফলত অধিক বহনক্ষম আৰু উচ্চমানৰ/উৎপাদনশীলতা হৈছে, আৰু পানী আৰু কৃষি ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস পাইছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই নিৰৱচ্ছিন্ন সহযোগিতা আৰু জ্ঞান বিনিময়ৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰসমূহৰ প্ৰভাৱ তথা ফলপ্ৰসূতা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। খাদ্য ব্যৱস্থাৰ বিভিন্ন দিশত বৃত্তিমূলক শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰতো একমত প্ৰকাশ কৰে।
মীন, পশুপালন তথা দুগ্ধ মন্ত্ৰালয় আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ কৃষি, মীন, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু প্ৰকৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰত স্বাক্ষৰিত হোৱাক দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আদৰণি জনায়। বেংগালুৰুৰ চেণ্টাৰ অব এক্সেলেন্স ইন এনিমেল হাজবেণ্ড্ৰি (চিইএএইচ)ত দুগ্ধপালন প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ভাৰত-ডাচ চেণ্টাৰ অব এক্সেলেন্স স্থাপন কৰাটোও আদৰণি জনোৱা হয়। দুগ্ধপালন আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণকে ধৰি অন্যান্য আনুষংগিক কৃষি খণ্ডত সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰতত চলি থকা স্বচ্ছ উদ্ভিদ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত স্বচ্ছ উদ্ভিদ কেন্দ্ৰ (চিপিচি) স্থাপন কৰি উদ্যান শস্য খণ্ডত ভাৰত-ডাচ সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে কৰা কামৰ শলাগ লয় দুয়োগৰাকী নেতাই। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে উচ্চ মূল্যৰ উদ্যান শস্য আৰু ফলমূলৰ শস্যৰ বাবে ৰোগমুক্ত, মানসম্পন্ন ৰোপণ সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰা, যাৰ ফলত ভাৰতীয় উদ্যান শস্য খণ্ডৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা। এই প্ৰেক্ষাপটত নেতাসকলে ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান শস্য ব’ৰ্ড আৰু নাকটুইনবাউৰ মাজত সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু সমৰ্থন সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিক আদৰণি জনায়।
খাদ্য সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই নেদাৰলেণ্ডৰ খাদ্য আৰু গ্ৰাহক সামগ্ৰী সুৰক্ষা কৰ্তৃপক্ষ (এনভিডব্লিউএ) আৰু ভাৰতীয় খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মানদণ্ড কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তিক আদৰণি জনায়।
জনসংযোগ আৰু সংস্কৃতি
ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডৰ সম্পৰ্কৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হিচাপে বিবেচিত পাৰস্পৰিক সম্পৰ্কৰ গভীৰতাক স্বীকাৰ কৰে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেনে নেদাৰলেণ্ডৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে ডাচ সমাজলৈ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। বিশেষকৈ যুৱ, শৈক্ষিক, পেছাদাৰী কৰ্মশক্তি, ক্ৰীড়া আৰু সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰস্পৰিক যোগাযোগ অধিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই।
দুয়োখন দেশৰ মাজত ন্যায্য প্ৰব্ৰজন আৰু গতিবিধিৰ সুবিধা প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰব্ৰজন আৰু গতিবিধিৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়।
অবৈধ প্ৰব্ৰজন আৰু মানৱ সৰবৰাহৰ প্ৰতিৰোধ তথা প্ৰতিহত কৰাৰ বাবে সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন পেছাদাৰীসকলৰ ন্যায্য গতিবিধিৰ প্ৰসাৰত দুয়োপক্ষই সহমতত উপনীত হয়। এই পদ্ধতি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়, যি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক মৰ্যাদা আৰু সন্মান সহকাৰে ব্যৱহাৰ কৰাটো নিশ্চিত কৰে, য’ত ন্যায্য গতিবিধি, স্বচ্ছ ভিছা পদ্ধতি আৰু শ্ৰমিকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষা আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
আৰ্হি প্ৰস্তত, পৰিবেশন কলা, দৃশ্য কলা, সংগ্ৰহালয় আৰু ঐতিহ্য সহযোগিতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত প্ৰদৰ্শনী আৰু সাংস্কৃতিক পদক্ষেপৰ প্ৰসাৰকে ধৰি বৰ্ধিত সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয় আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ ওপৰত যুটীয়া কৰ্মগোট গঠনৰ সম্ভাব্য সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে।
পাৰস্পৰিক সাংস্কৃতিক সন্মানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই ড্ৰেণ্টছ মিউজিয়াম আৰু নেচনেল গেলেৰী অব মডাৰ্ণ আৰ্টৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত অমৃতা শ্বেৰ-গিলৰ কৰ্মৰাজি ড্ৰেণ্টছ মিউজিয়ামত প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। নেশ্যনেল গেলেৰী অব মডাৰ্ণ আৰ্টত ভেন গগৰ এখন শিল্পকৰ্ম আৰু অন্যান্য ডাচ শিল্পকৰ্মৰ পুনৰ প্ৰদৰ্শনীৰ আশাও প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাংস্কৃতিক সামগ্ৰী ঘূৰাই অনা আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু এই সন্দৰ্ভত লেইডেন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা ভাৰতীয় কৰ্তৃপক্ষলৈ সোলা যুগৰ তামৰ ফলি ঘূৰাই অনাক আদৰণি জনায়।
ভাৰত আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ মাজত যুগ যুগ ধৰি চলি অহা দ্বিপাক্ষিক সামুদ্ৰিক ইতিহাসৰ স্মৰণ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই আমষ্টাৰডামৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয় আৰু ভাৰতৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত লথাল (গুজৰাট)ত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স (এন এম এইচ চি)ৰ উন্নয়নত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনায়।
বন্ধুত্বপূৰ্ণ আৰু আন্তৰিক পৰিৱেশত অনুষ্ঠিত এই বৈঠকত ভাৰত-নেদাৰলেণ্ড কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব ৰূপৰেখাৰ অধীনত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক তথা বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বহুপক্ষীয় সহযোগিতাৰ অধিক উন্নয়নৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী জেটেনৰ উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি তেওঁক যথাসম্ভৱ শীঘ্ৰে ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
India-Netherlands Joint Statement on the visit of Prime Minister of India to Netherlands
17 MAY 2026 3:45AM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of the Netherlands, Mr. Rob Jetten, Prime Minister Shri Narendra Modi paid an official visit to the Netherlands on 16-17 May 2026. This marked Prime Minister Modi’s second visit to Netherlands.
In the morning of May 16, Prime Minister Modi was hosted by Their Majesties King Willem Alexander and Queen Maxima of the Netherlands at the Royal Palace Huis ten Bosch in the Hague for a bilateral meeting. Their Majesties also hosted a luncheon for Prime Minister Modi.
Prime Minister Jetten and Prime Minister Modi met for restricted and delegation level talks, followed by a dinner in the evening of May 16. Both Prime Ministers recalled the longstanding and historical trade linkages, deep rooted people-to-people ties and robust bilateral relations between the two countries and expressed their desire for further expanding and deepening this multifaceted relationship. In this context, the two leaders noted with satisfaction the progress achieved in recent years across various cooperation programmes through regular interactions, including at the highest political level and through the fruitful collaboration during India’s Presidency of the G20 in 2023 and the AI Impact Summit in New Delhi in February 2026.
Acknowledging the strong momentum in the relationship and the growing convergences between the two countries, the two leaders decided to elevate the relations between India and the Netherlands to a 'Strategic Partnership'. In this context, they welcomed the adoption of a Strategic Partnership Roadmap under which both sides agreed to work through regular and structured cooperation in all areas, including political, trade and investment, defence & security cooperation, cyber security, critical & emerging technologies including semiconductors, space, AI & quantum system, science & innovation, sustainability, health, sustainable agriculture and food systems, water management, climate change and energy transition, sustainable transport, maritime development, education, culture and people-to-people ties. The two sides also agreed to explore exchanges in the domain of policy planning.
Both leaders welcomed in this regard the agreements concluded in December 2025 across different priority sectors, such as on defence, semiconductors and related emerging technologies, enhanced cooperation in digital and cyberspace, collaboration in pharmaceuticals and medical devices, the establishment of a Joint Trade and Investment Committee, as well as the cooperation between the maritime museums in Lothal and Amsterdam.
The two leaders noted the Pact for the Future and reaffirmed their commitment to upholding shared values and principles including democracy, human rights, international peace and security, and a rules-based international order in line with the purposes and principles of the UN Charter. Both governments also underscored their commitment to strengthen and reform the multilateral system including expansion of both permanent and non-permanent categories of membership of the UN Security Council to reflect contemporary realities and called for text-based negotiations within a fixed timeframe. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Jetten for the continued Dutch support to India’s permanent membership of a reformed and expanded UN Security Council.
Both leaders reaffirmed their commitment to further deepen the India-EU Strategic Partnership and welcomed in this regard the conclusion of negotiations for a mutually beneficial India-EU Free Trade Agreement in January this year. They agreed that the free trade agreement will strengthen political and economic ties between the world's second and fourth largest economies, at a time of rising geopolitical tensions and global economic challenges and highlight the joint commitment to economic openness and rules-based trade. The two leaders further welcomed the simultaneous signing of the Security and Defence partnership that will strengthen EU and India’s dialogue and cooperation on security and defence, and deliver concrete results in areas such as maritime security, cyber, counterterrorism and defence industrial collaboration.
The leaders agreed on the importance of a free, open, secure and peaceful lndo-Pacific, based on respect for international law, sovereignty and territorial integrity, freedom of navigation, and absence of coercion and conflicts. Recalling the EU Strategy on the Indo-Pacific, Prime Minister Jetten announced the decision of the Netherlands to join the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) and co-lead the Capacity Building & Resource Sharing pillar along with Germany and the European Union.
On Ukraine, the two sides expressed concern over the ongoing war, which continues to cause immense human suffering and carries global consequences. Both leaders agreed to continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just, and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy, based on the principles of the UN Charter and international law.
Both leaders expressed deep concern over the situation in West Asia / the Middle East, noting its serious implications for the region and the wider world, including immense human suffering and disruptions to global energy supplies and trade networks. The leaders welcomed the ceasefire announced on 08 April 2026. They underscored the importance of de-escalation, dialogue and diplomacy and expressed hope for lasting peace in West Asia / the Middle East. They also called for freedom of navigation and global flow of commerce through the Strait of Hormuz, while opposing any restrictive measures, and reaffirmed their support for ongoing efforts and initiatives in this regard.
Economic Cooperation, Trade & Investment
Both leaders noted that the Netherlands–India economic partnership stands out as a model of cooperation, driven by shared priorities such as sustainability, innovation, and long-term growth, creating mutual prosperity for both nations. They welcomed the growth in bilateral trade between the two countries, supported by efficient supply chains and shared commitment to open markets. The Netherlands, with its world class logistics network also serves as a strategic gateway to Europe for Indian exporters, including via its Port of Rotterdam whilst India offers a vast and dynamic market for Dutch companies who will also benefit significantly from upscaling opportunities, its business friendly environment, and the availability of a vast and skilled talent pool in India. At the same time, Indian businesses can leverage advanced Dutch expertise, particularly in water management, sustainable agriculture, and smart cities.
Expressing satisfaction with the existing economic collaboration between the two countries, the leaders emphasized the immense potential for further growth particularly in light of opportunities arising from the India-EU Free Trade Agreement. The Netherlands continues to remain one of India’s major trade and investment partners, reflecting the depth and resilience of the bilateral economic ties.
In order to further facilitate trade and investment, the Prime Ministers welcomed the signing of the Agreement on Mutual Administrative Assistance in Customs Matters, enabling the exchange of information between the customs authorities of the countries and thus contributing to enhanced customs enforcement and the facilitation of legitimate trade between India and the Netherlands.
The leaders reaffirmed their commitment to further advancing bilateral trade and investment through, amongst others, the India–Netherlands Joint Trade and Investment Committee and the Fast Track Mechanism. They agreed to focus on enhancing investment facilitation and strengthening innovation ecosystems to support sustainable growth, job creation and resilient value chains.
Both Prime Ministers underscored the strong potential for cooperation in startups and innovation, noting that solutions developed in India and the Netherlands can scale globally, including across Indian and EU markets. They agreed to further connect both countries’ startup ecosystems, facilitate exchanges, and explore digital soft-landing programmes, as well as increased participation in trade missions, innovation missions and technology summits.
Defence & Security Cooperation
Both leaders welcomed the signing of the Letter of Intent on Defence Cooperation and emphasized the importance of deepening of the defence cooperation between the two countries including through regular interaction between respective Ministries of Defence and staff level talks, to coordinate exchanges of information, visits, research, innovation and training activities. They also concurred to move towards further expanding the scope of Defence Industrial Cooperation between the two countries.
Both leaders also agreed to enhance cooperation in the defence sector, under EU mechanisms and with other partners, and will explore possibilities of establishing a Defense Industrial Roadmap in which defence industrial collaboration for manufacturing of defence equipment, systems, components and other key capabilities through co-development, transfer of technology and setting up of joint ventures for co-production towards meeting the needs of the Armed Forces of both countries are laid down.
The leaders agreed to further enhance the security co-operation, including through regular exchanges between the National Security Apparatus of both countries on traditional and non-traditional security issues, including defence, maritime security, economic security, critical and emerging technologies, cyber security, counter terrorism and other mutually agreed matters of international security.
Both leaders expressed satisfaction with the annual bilateral cyber consultations as well as noted the holding of 8th session of the online cyber school, as means to further strengthen cooperation between the two countries to ensure an open, free and secure cyberspace. In this context, the leaders welcomed the signing of the Letter of Intent on enhanced collaboration in cyberspace, including closer coordination in multilateral fora and joint efforts on countering cyber threats and cybercrime through capacity building and the exchange of knowledge.
Both leaders underlined the importance of an open, free, secure, stable, accessible and peaceful ICT environment, which is seen as an enabler for innovation and economic growth and innovation. In this regard Prime Minister Modi thanked the Netherlands for its constructive participation in the AI Impact Summit that took place on 19 February 2026 in New Delhi.
Prime Minister Jetten strongly condemned the heinous and abhorrent terrorist attack on civilians in Pahalgam, Jammu & Kashmir, India in April 2025 and expressed Netherlands’ solidarity and unwavering support to India in its fight against terrorism, including cross-border terrorism and the two leaders called for holding the perpetrators accountable. The two Prime Ministers unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations. They called for zero tolerance approach to terrorism and rejected double standards in countering terrorism.
The two leaders reaffirmed the need to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner through both bilateral and multilateral mechanisms, including in the UN and the FATF. They further called for concerted action against all terrorists and terrorist groups, including groups proscribed by the United Nations Security Council (UNSC) 1267 Sanctions Committee and their proxies, affiliates, sponsors, backers and financiers. Both sides also called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as to disrupt terrorist networks and their financing and bring perpetrators of terrorism to justice swiftly, in accordance with international law. Prime Minister Jetten expressed support for India’s endeavors to establish a UN Comprehensive Convention on International Terrorism (CCIT).
Both leaders noted with concern the growing threats from the use of new and emerging technologies for terrorist purposes such as unmanned aircraft systems, use of virtual assets by terrorists, and terrorist entities and the misuse of information and communication technologies for radicalization.
Recognizing a shared commitment to combat terrorism and strengthen the framework for global cooperation in this regard, both leaders emphasized the importance of upholding international standards on anti-money laundering and combating the financing of terrorism by all countries.
Emerging technologies, Innovation, Science, and Education
Both leaders welcomed the signing of the MoU on a Partnership on Semiconductors and Related Emerging Technology, which provides the framework for intensified cooperation in semiconductors, including in the areas of investment, research and talent exchange.
Both leaders welcomed the ongoing cooperation in the field of science, technology and innovation, focusing on launching public-private partnerships and connecting the expertise of governments, businesses, and knowledge institutions, through the already active Joint Working Group on Science, Technology and Innovation, which facilitates joint R&D projects, talent mobility, and technology transfer, through regular bilateral dialogues. Both leaders reflected on the almost fifty large research and innovation programs which were jointly launched in the past years and underlined the growing importance of continued collaboration in the domain of key enabling technologies, aimed at addressing common societal challenges with shared solutions.
Both leaders also welcomed the initiative to connect the Dutch Semicon Competence Centre to the Indian Semiconductor Mission (ISM), which aims to support and strengthen the semiconductor sector, specifically industries, startups, scale-ups, SMEs, and their suppliers, through collaboration, technology and talent development. Further both Prime Ministers expressed their appreciation for the Indo-Dutch Semicon Online School and its continuation for next phase.
The two leaders welcomed the adoption of a Memorandum of Cooperation between Eindhoven University of Technology and University of Twente and six Indian leading Technical Institutes (IISc Bangalore, IIT Bombay, IIT Delhi, IIT Gandhinagar, IIT Guwahati and IIT Madras) for a brain bridge in semiconductors and related technologies, with industry partnership from NXP, ASML, TATA and CG Semi. This would catalyse the R&D and talent development with academia and industry participation from both sides.
Recognizing the strategic importance of critical minerals for continued innovation, and the need for global cooperation to build resilient and sustainable supply chains, the two leaders expressed their mutual interest in strengthening cooperation across the critical minerals value chain, including exploration, research and innovation, integration of value chains, supply chain resilience, circularity and ESG standards and related assessments. In this context, the leaders welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Critical Minerals.
The two leaders also welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Higher Education between the Ministry of Education of India and the Ministry of Education, Culture and Science of the Netherlands to promote cooperation between the higher education institutions of the two countries, in accordance with their respective academic and educational priorities and needs.
Both leaders also expressed satisfaction at the on-going institutional cooperation between Dutch and Indian universities including recent collaborations for example between: University of Groningen and Nalanda University; Delft University of Technology and Mumbai Metropolitan Regional Development Authority; Survey of India and ITC, University of Twente; Vrije Universiteit Amsterdam and Indian Institute of Technology Roorkee; and many more. Both leaders acknowledged that platforms like Indo-Dutch Education & Academic Network can play a significant part to further strengthen the educational and scientific collaboration.
Both leaders acknowledged the ongoing space partnership between India and the Netherlands and the possibility for intensifying the same, specifically on using space-based applications in addressing societal challenges including climate change, water issues, food security as well as air quality.
Energy Security and Transition / Circular Economy
Noting the active bilateral cooperation in biofuels and bio-chemicals, Prime Minister Modi welcomed the Netherlands joining the Global Biofuel Alliance that was launched during India’s Presidency of the G20. The two Prime Ministers also reaffirmed their commitment to work on bio-economy and reflected on the success of Mission Innovation Program on Biorefineries, co-chaired by India and the Netherlands.
Acknowledging the ongoing cooperation on ‘waste to value’, the leaders noted that the 2025 update of the Dutch National Circular Economy Programme 2023-2030 and the Indian presidency of the World Circular Economy Forum (WCEF) 2026 will provide the opportunity for expansion of the partnership in new areas. This includes industrial circularity, solid and liquid waste management for sustainable and climate resilient urban systems, by technology deployment in pilot and scalable projects, introduction of innovation, and opportunities for trade and investment promotion, such as through B2B partnerships for which Dutch companies were invited to join the Resource Efficiency and Circular Economy Industry Coalition (RECEIC). In the field of sustainable mobility, cooperation may be deepened in areas such as smart and inter operable charging infrastructure, battery technology and system integration, standardization and open protocols, heavy and medium-heavy zero-emission vehicles, smart urban mobility systems and multimodal integration, and, alternative fuels and active mobility.
With a view to further strengthening the partnership between India and the Netherlands in the field of Renewable Energy, the two leaders welcomed the establishment of a Joint Working Group under the Memorandum of Understanding on Renewable Energy which provides ample scope for a diversified agenda for cooperation in renewable energy, including innovative solar energy, green hydrogen, storage and investments in the renewable energy sector to facilitate energy transition.
To further strengthen the cooperation and two-way investments on renewable energy, the leaders launched the ambitious India-Netherlands Roadmap on the Development of Green Hydrogen. The leaders agreed that the roadmap will help support India’s ambition, vast potential and competitive advantages for production, usage and export of Green Hydrogen while also contributing to a swifter adoption of Green Hydrogen as a sustainable source of energy in both countries.
In addition to this, the renewal of the Joint Statement of Intent on Capacity Building for Energy Transition between NITI Aayog and the Netherlands will ensure continued collaboration in Energy Security and Transition areas.
The two leaders furthermore welcomed the signing of a Memorandum of Understanding between the University of Groningen (RUG) and 19 Indian Institutes for Technology (IITs) to strengthen academic cooperation. They also welcomed the establishment of a PhD Fellowship Programme on Hydrogen between the Department of Science and Technology of India and RUG.
Water Management
The two leaders noted the progress made under the Strategic Partnership on Water in building upon the synergies between the water related requirements of India and the expertise and experience of the Netherlands. Both Prime Ministers appreciated the joint efforts being undertaken in the field of water and river management, including partnership in the Namami Gange Mission, urban water management for climate resilience through Urban River Management Plans in combination with ‘Water as Leverage’, delta management, water quality management, waste water re-use and introduction of new water technologies. Both leaders emphasized the importance of safely managed sanitation and inclusive access to clean water and acknowledged the contribution of the Netherlands in sustainable finance for WASH related developmental projects internationally, aligned with India’s Swachh Bharat Mission goals.
Both leaders welcomed the establishment of a Centre of Excellence on Water under the aegis of Ministry of Jal Shakti, Government of India in collaboration with the Ministry of Infrastructure & Water Management, Government of the Netherlands at the Indian Institute for Technology (IIT) Delhi. The leaders also noted the progress under various ongoing joint programs in the states of Uttar Pradesh, Maharashtra, West Bengal, Tamil Nadu and Keralam.
Both leaders agreed to further enhance cooperation on the Kalpasar Project in Gujarat, where Dutch expertise and technical assistance in the Project can lead to the further strengthening of Strategic Partnership on Water.
The leaders noted the progress made so far on the Urban Water Infrastructure Resilience program of the India-led global Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), through which the Netherlands shares its expertise as part of its membership. Both leaders look forward to the roll-out of the developed training program both in Indian cities with the National Disaster Management Authority (NDMA) and globally in others of the 50+ CDRI member countries.
Maritime development
The two Prime Ministers noted the recently renewed Memorandum of Understanding on Maritime Cooperation and underscored the importance of continued collaboration towards a safe, secure and sustainable maritime sector, supporting the development of a strategic ‘Green and Digital Sea Corridor’ between India and the Netherlands, as outlined in the Letter of Intent signed in October 2025. In this context, they agreed to further deepen and broaden their partnership in the areas of smart and sustainable development of ports and inland waterways, supply chain optimization and green ports and shipping. As a next step, both Prime Ministers agreed to explore developing a comprehensive 'Strategic Roadmap on a Green and Digital Sea Corridor' which aims at working towards an environmentally sustainable, digitally integrated and economically efficient future-ready maritime corridor between India and the Netherlands.
Given the shared interest in global and regional maritime security, particularly in the Indo-Pacific region, both Prime Ministers agreed to exchange best practices – between relevant government entities, businesses and knowledge institutes – in the field of protecting critical infrastructure including cyber resilience in ports and inland waterways and promoting diversified and resilient supply chains (including critical raw materials, medicine and food).
Health Sector
Both leaders emphasized the importance of scaling up bilateral cooperation on health, particularly in addressing global public health risks such as infectious diseases and anti-microbial resistance, as well as the growing impact of non-communicable diseases. Both leaders agreed to encourage further cooperation in digital health (including AI and cybersecurity) and capacity building. They welcomed the renewal of the Memorandum of Understanding on Healthcare and Public Health and consideration of new co-operation initiatives in areas such as women’s health, capacity development for climate and health preparedness, and knowledge exchange on sustainable healthcare systems in both countries. In the light of this renewed Memorandum of Understanding. The two leaders also welcomed the recently signed Letter of Intent between the Dutch National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) and the Indian Council of Medical Research (ICMR), focusing on areas such as infectious diseases, vector-borne diseases, One Health and disease surveillance.
Both leaders further underscored that, within the framework of the India-Netherlands strategic partnership, enhanced focus will be given to collaboration in pharmaceuticals and medical devices, to ensure high-quality, accessible, safe, and sustainable healthcare. In 2026, the first Joint Working Group meeting will be convened under the newly signed Memorandum of Understanding to discuss the implementation and further development of the Memorandum of Understanding and its WorkPlan, and to identify key opportunities for collaboration, including through academic cooperation, regulatory cooperation, business engagement, and knowledge exchange on market access.
Agriculture & food systems
Both leaders noted with satisfaction the on-going India-Netherlands collaboration in the field of agriculture, food systems and responsible value chains, including the exchange of knowledge and experience sharing through the Joint Working Group on Agriculture. The leaders welcomed the growing presence of Dutch companies in India in the field of protected cultivation, food processing, dairy and poultry. The leaders underscored the importance of leveraging the opportunities for co-operation between Indian and Dutch companies related to the agricultural sector including agri-tech.
The leaders reviewed the progress in setting up of Centers of Excellence in agri-related sectors in India, with Dutch expertise. These Centres are promoting technology in high-tech greenhouse agricultural productions as well as improved agricultural inputs and capacity building for smallholder farmers, leading to more sustainable and higher quality/productivity and reduced water and agro-chemical use.
The leaders underscored their commitment to further enhancing the impact and effectiveness of the Centers through continued collaboration and knowledge exchange. They also agreed to explore expanded collaboration in vocational education across various aspects of the food systems.
The leaders further welcomed the signing of a Joint Declaration between the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and the Ministry of Agriculture, Fisheries, Food Security and Nature of the Netherlands as well as the establishment of an Indo-Dutch Center of Excellence on Training in Dairy at the Center of Excellence for Animal Husbandry (CEAH), Bengaluru. Both sides agreed to continue to explore cooperation in Dairy and other allied agricultural sectors including food processing.
The leaders noted the work being undertaken, to boost Indian-Dutch cooperation in horticulture for establishment of Clean Plant Centres (CPCs) under India’s ongoing Clean Plant Programme in order to promote the availability of disease free, quality planting material of high value horticultural and fruit crops for global competitiveness of Indian Horticulture Sector. In this regard, the leaders welcomed the conclusion of the Memorandum of Understanding on capacity building and support between Naktuinbouw and National Horticulture Board, Department of Agriculture & Farmers’ Welfare, Government of India
Underscoring the importance of food safety and security, both leaders welcomed the Memorandum of Understanding between Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA) and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
People-to-People Exchanges & Culture
The two Prime Ministers acknowledged the strong people-to-people ties which represent an important pillar of the India-Netherlands relationship. Prime Minister Jetten showed gratitude for the contribution made by the Indian community in the Netherlands to Dutch society. Both leaders reaffirmed their resolve to further facilitate people-to-people contacts between the two countries, particularly through youth, academia, professional workforce, sports, and cultural exchanges.
Noting the importance of facilitating fair migration and mobility between the two countries, both leaders welcomed the signing the Memorandum of Understanding on Migration and Mobility.
The two countries also agreed to further strengthen cooperation with a view to prevent and combat irregular migration and trafficking of human beings, and encourage the fair mobility of highly skilled professionals. This approach is guided by international standards that ensure migrant workers are treated with dignity and respect, including fair mobility, transparent visa processes, and the protection of workers' rights.
The two Prime Ministers agreed to deepen cultural ties between the two countries through enhanced cultural cooperation including by promoting exhibitions and cultural initiatives to deepen mutual knowledge, in fields such as, design, performing arts, visual arts, museum and heritage cooperation and exchanged views on the possible establishment of a Joint Working Group on Cultural Cooperation.
Highlighting the importance of mutual cultural appreciation, the leaders appreciated the efforts to showcase the artworks of Amrita Sher-Gil exhibition at the Drents Museum, as part of the Memorandum of Understanding between the Drents Museum and the National Gallery of Modern Art. They also looked forward to the return exhibition showcasing an artwork by Van Gogh and other Dutch artworks at the National Gallery of Modern Art.
Both Prime Ministers underscored the importance of cooperating in the return and restitution of cultural artifacts and in that regard welcomed the return of the Chola Era Copper Plates from the University of Leiden to the Indian authorities.
Recalling the centuries-old bilateral maritime history between India and the Netherlands, both leaders welcomed the signing of the Memorandum of Understanding for cooperation in development of the National Maritime Heritage Complex (NMHC) in Lothal (Gujarat), between National Maritime Museum of Amsterdam and the Ministry of Ports, Shipping and Waterways of India.
The talks were held in a friendly and cordial atmosphere, and both leaders expressed their confidence in the ample scope for further development of bilateral relations and of the multifaceted cooperation across sectors of India-Netherlands Strategic Partnership Roadmap. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Jetten for the warm hospitality and extended an invitation to Prime Minister Jetten to visit India at his earliest convenience.