মন্ত্রীমন্দল
পব্লিক প্রাইভেৎ পার্ত্নরশিপ (পি.পি.পি.)দা প্রাইভেৎ পার্ত্নর য়াওহন্দুনা অশাংবা মতমগী লাইসেন্স পীবগী খুত্থাংদা নাগপুর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অপগ্রেদ অমসুং মোদর্নাইজ তৌবগী কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে
13 MAY 2026 3:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ঙসি এম.আই.এল. (মিহান ইন্দিয়া লিমিতেদ) দা এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.) গী লম লীজ তৌবগী মতমগী অয়াবা ০৬.০৮.২০৩৯গী মতুং ফাওবা শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা কম্মর্সিএল ওপরেসন দেত (সি.ও.দি.) গী মতুংদগী চহি ৩০গী ওইনা কন্সেস্নরী ওইরিবা জি.এম.আর. নাগপুর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত লিমিতেদ (জি.এন.আই.এ.এল.)দা নাগপুর এয়রপোর্ত্তা লাইসেন্স পীবা য়াহনগনি।
মসিনা মল্তি-মোদেল ইন্তরনেস্নেল কার্গো হব অমসুং নাগপুরদা লৈবা এয়রপোর্ত (এম.আই.ঐচ.এ.এন.) প্রোজেক্তকী মখাদা রিজনেল এভিয়েসন হব অমা ওইনবা নাগপুর এয়রপোর্তকী খোঙচৎতা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরে।
২০০৯দা এ.এ.আই. অমসুং মহারাস্ত্রা এয়রপোর্ত দিবেলপমেন্ত কম্পেনী লিমিতেদনা জোইন্ত ভেঞ্চর কম্পেনী (জে.ভি.সি.) - এম.আই.এল. ইক্বিতী স্ত্রকচর অসি মথংশিৎনা ৪৯:৫১ ওইদুনা (এম.এ.দি.সি.) এ.এ.আই.গী এয়রপোর্ত এসেতশিং অসি এয়রপোর্ত ওপরেসনগীদমক ২০০৯দা এম.আই.এল.দা ত্রান্সফর তৌখ্রবসু, লমগী দিমার্কেসনগী ৱাফমশিংগী মতুং ইন্না লীজ এক্ত অসি লেপখি। মতুং তারকপদা, এ.এ.আই.গী লম অসি এম.আই.এল.দা ০৬.৮.২০৩৯ ফাওবা লীজ তৌখি।
২০১৬দা, এম.আই.এল.না পব্লিক-প্রাইবেত পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.) মোদেলগী মখাদা এয়রপোর্ত অসি চলাইবা পার্তনর অমা মশক খঙদোক্নবা মালেমগী তেন্দর অমা ফোংখি। জি.এম.আর. এয়রপোর্তস লিমিতেদ (জি.এ.এল.) অসি কোতেদ রেভিন্যু শেয়র ৫.৭৬%গা লোইননা খ্বাইদগী ৱাংবা বিদর ওইখি। মসি মতুং তারকপদা গ্রোস রেভিন্যুগী 14.49%দা রিভাইস তৌখি। মতুং তারকপদা, এম.আই.এল.না ২০২০গী মার্চ থাদা বিদর প্রোসেস অদু লৌথোকখি। মসিগী এন্যুলেসন অসি জি.এ.এল.না ওনরেবল বোম্বে হায় কোর্ৎতা মায় পাক্না চেলেঞ্জ তৌখি। মদুগী মতুংদা, ভারতকী শক্নাইরবা সুপ্রিম কোর্তনসু GALগী মায়কৈদা ৱারেপ লৌখি। সুপ্রিম কোর্তকী সেপ্তেম্বর ২৭, ২০২৪গী ৱারেপ মতুং ইন্না, এম.আই.এল.না ২শুবা জে.ভি.সি. জি.এম.আর. নাগপুর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত লিমিতেদ ২০২৪গী ওক্তোবর ৮দা কন্সেসন এগ্রীমেন্ত অমগী খুৎয়েক পীনখি।
নাগপুর এয়রপোর্তকী অনৌবা য়ুগ:
এ.এ.আই.গী লম অদু এম.আই.এল.দা ০৬.০৮.২০৩৯গী মতুংদগী লীজ পীবগী মতম শাংদোক্তুনা, মসি হৌজিক্তি জি.এন.আই.এ.এল.গী চহি ৩০গী কন্সেসন পেরিওদকা কো-তর্মিনস ওইগনি। মসিনা এয়রপোর্ত অসি ২শুবা জে.ভি.সি.-জি.এন.আই.এ.এল.দা পীথোক্নবা লম্বী য়াৎলগনি। মসিনা নাগপুর এয়রপোর্তকী চাউখৎপা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপগী অনৌবা মতম অমা হৌরগনি হায়না পানরি। প্রাইবেৎ সেক্তরগী ইফিসিএন্সী অমসুং সরকারগী য়েংশিনবগী মতেংনা, এয়রপোর্ত অসি মরু ওইবা ইনভেস্তমেন্ত, মোদর্নাইজেসন অমসুং পেসেঞ্জর অমসুং কার্গো সর্বিসশিং ফগৎহনবগীদমক শেম-শারি । এভিয়েসন সেক্তরদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগীদমক ভারত সরকারগী মিৎয়েং অদুনি ।
জি.এন.আই.এ.এল.না নাগপুরগী দোক্তর. বাবাসাহেব অম্বেদকর ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত অসি চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর মিলিয়ন ৩০ য়েংশিনবা ঙম্নবা ফেজ দেভেলপমেন্ত তৌদুনা মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতী অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা মসিবু সেন্ত্রেল ইন্দিয়াগী মরুওইবা এয়রপোর্ত অমা ওইহনগনি। অসিগুম্বা অহোংবা অসিনা বিদর্ভা লমদমগী মনুংদা কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহনবতা নত্তনা মসিগী ইকোনোমিক ইনফ্রাস্ত্রকচরসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। কার্গো হেন্দলিং কেপাসিতীশিংসু মশক থোক্না হেনগৎহনগনি।

Cabinet
Cabinet approves Upgradation and Modernisation of Nagpur International Airport through long term license involving Private Partner under Public Private Partnership (PPP)
13 MAY 2026 3:41PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the Extension of Lease Period of the Airports Authority of India (AAI)’s land leased to MIL (MIHAN India Limited) beyond 06.08.2039, so as to enable MIL to license Nagpur Airport to the Concessionaire, viz. GMR Nagpur International Airport Limited (GNIAL) for 30 years since Commercial Operation Date (COD).
This marks a major milestone in Nagpur airport’s journey to becoming a regional aviation hub under the Multi-modal International Cargo Hub and Airport at Nagpur (MIHAN) project.
In 2009, a Joint Venture Company (JVC)- MIL was formed by AAI and Maharashtra Airport Development Company Ltd. (MADC) with equity structure of 49:51 respectively. Though Airport assets of AAI were transferred to MIL in 2009 for airport operation, the lease deed got delayed due to land demarcation issues. Subsequently, AAI land has been leased to MIL up to 06.08.2039.
In 2016, MIL floated a global tender for identifying a Partner to operate the airport under the Public-Private Partnership (PPP) model. GMR Airports Ltd. (GAL) emerged as the highest bidder, with quoted revenue share of 5.76%. This was later revised to 14.49% of Gross Revenue. Subsequently, MIL annulled the bidding process in March, 2020. This annulment was successfully challenged by GAL before Hon'ble Bombay High Court. Thereafter, Hon’ble Supreme Court of India also ruled in favor of GAL. Pursuant to Supreme Court Judgement dated 27th September, 2024, MIL signed Concession Agreement with 2nd JVC, i.e. GMR Nagpur International Airport Ltd. (GNIAL) on 8th October, 2024.
A New Era for Nagpur Airport :
With extension of Lease Period of the AAI land leased to MIL beyond 06.08.2039, it would now become co-terminus with the 30 years Concession Period of GNIAL, paving the way for handing over of airport to 2nd JVC-GNIAL. This is expected to usher in a new era of growth and infrastructure advancement for Nagpur Airport. With private sector efficiency and government oversight, the Airport is poised to see significant investment, modernization, and improved passenger and cargo services — Government of India's vision for robust infrastructure development in the aviation sector.
GNIAL will take up the transformation of Nagpur's Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport into a world-class facility with phased development envisaged to reach the ultimate capacity of handling 30 million passengers annually, positioning it as a key Airport in Central India. This transformation is set to not only enhance connectivity within the Vidarbha region, but also strengthen its economic infrastructure. Cargo handling capabilities would also be significantly boosted.