କ୍ୟାବିନେଟ
ପିପିପି ମୋଡ୍‌ରେ ନାଗପୁର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉନ୍ନତିକରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
ପିପିପି ମୋଡ୍‌ରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଇସେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଉନ୍ନତିକରଣ ଓ ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
13 MAY 2026 3:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଭାରତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଏଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଏମଆଇଏଲ୍ (ଏମଆଇଏଚଏଏନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ)କୁ ଲିଜ୍ ଦିଆଯାଇଥିବା ଜମିର ଲିଜ୍ ଅବଧି ୦୬.୦୮.୨୦୩୯ ପରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଏମଆଇଏଲ୍ ନାଗପୁର ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପରିଚାଳନା ତାରିଖ (ସିଓଡି) ଠାରୁ ୩୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ରିହାତିଦାତା, ଅର୍ଥାତ୍ ଜିଏମଆର୍ ନାଗପୁର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଲିମିଟେଡ (ଜିଏନଆଇଏଏଲ୍)କୁ ଲାଇସେନ୍ସ ଦେଇପାରିବ।
ଏହା ନାଗପୁରର ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କାର୍ଗୋ ହବ୍ ଆଣ୍ଡ ଏୟାରପୋର୍ଟ ଆଟ୍ ନାଗପୁର (ଏମଆଇଏଚଏଏନ୍) ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ନାଗପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ମାର୍ଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
୨୦୦୯ ମସିହାରେ, ଏଏଆଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିମାନବନ୍ଦର ଉନ୍ନୟନ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମଏଡିସି) ଦ୍ଵାରା ଯଥାକ୍ରମେ ୪୯:୫୧ ଇକ୍ୱିଟି ଗଠନ ସହିତ ଏକ ଯୌଥ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନୀ (ଜେଭିସି)- ଏମଆଇଏଲ୍ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ଯଦିଓ ଏଏଆଇର ବିମାନବନ୍ଦର ସମ୍ପତ୍ତି ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏମଆଇଏଲ୍ କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଜମି ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଲିଜ୍ ଡିଡ୍ ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇଥିଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଏଏଆଇର ଜମି ୦୬.୦୮.୨୦୩୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏମଆଇଏଲ୍ କୁ ଲିଜ୍ ଦିଆଯାଇଛି।
୨୦୧୬ ମସିହାରେ, ଏମଆଇଏଲ୍ ସରକାରୀ ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା (ପିପିପି) ମଡେଲ୍ ଅନୁଯାୟୀ ବିମାନବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଟେଣ୍ଡର ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା। ଜିଏମଆର୍ ଏୟାରପୋର୍ଟସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଜିଏଏଲ୍) ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିଲାମକାରୀ ଭାବରେ ନିଲାମ ଡାକିଥିଲା, ଯାହାର ରାଜସ୍ୱ ଅଂଶ ୫.୭୬% ଥିଲା। ଏହାକୁ ପରେ ମୋଟ ରାଜସ୍ୱର ୧୪.୪୯%କୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଥିଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଏମଆଇଏଲ୍ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୦ରେ ବିଡ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବାତିଲ କରିଥିଲା। ଏହି ବାତିଲକୁ ଜିଏଏଲ୍ ପକ୍ଷରୁ ମାନ୍ୟବର ବମ୍ବେ ହାଇକୋର୍ଟରେ ସଫଳତାର ସହ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ, ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଜିଏଏଲ୍ ସପକ୍ଷରେ ରାୟ ଦେଇଥିଲେ । ୨୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୪ ତାରିଖରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ରାୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏମଆଇଏଲ୍ ୮ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ ରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଜେଭିସି, ଅର୍ଥାତ୍ ଜିଏମଆର୍ ନାଗପୁର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଲିମିଟେଡ୍ (ଜିଏନଆଇଏଏଲ୍) ସହିତ ରିହାତି ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା।
ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ :
ଏମଆଇଏଲ୍ କୁ ଲିଜ୍ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏଏଆଇ ଜମିର ଲିଜ୍ ଅବଧି ୦୬.୦୮.୨୦୩୯ ପରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଏହା ଏବେ ଜିଏନଆଇଏଏଲ୍ ର ୩୦ ବର୍ଷର ରିହାତି ଅବଧି ସହିତ ସମକାଳୀନ ଭାବରେ ଚାଲିବ, ଯାହା ଦ୍ୱିତୀୟ ଜେଭିସି - ଜିଏନଆଇଏଏଲ୍ କୁ ବିମାନବନ୍ଦର ହସ୍ତାନ୍ତର ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।
ଏହା ନାଗପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସୂତ୍ରପାତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସରକାରୀ ତଦାରଖ ସହିତ, ବିମାନବନ୍ଦର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ, ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ କାର୍ଗୋ ସେବା ଦେଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି।
ଜିଏନଆଇଏଏଲ୍ ନାଗପୁରର ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବ, ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବିକଶିତ ହେବ। ବାର୍ଷିକ ୩୦ ମିଲିୟନ୍ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରାଯିବା ସହିତ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିମାନବନ୍ଦର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯିବ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ବିଦର୍ଭ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର ଆର୍ଥିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।

Cabinet
Cabinet approves Upgradation and Modernisation of Nagpur International Airport through long term license involving Private Partner under Public Private Partnership (PPP)
13 MAY 2026 3:41PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the Extension of Lease Period of the Airports Authority of India (AAI)’s land leased to MIL (MIHAN India Limited) beyond 06.08.2039, so as to enable MIL to license Nagpur Airport to the Concessionaire, viz. GMR Nagpur International Airport Limited (GNIAL) for 30 years since Commercial Operation Date (COD).
This marks a major milestone in Nagpur airport’s journey to becoming a regional aviation hub under the Multi-modal International Cargo Hub and Airport at Nagpur (MIHAN) project.
In 2009, a Joint Venture Company (JVC)- MIL was formed by AAI and Maharashtra Airport Development Company Ltd. (MADC) with equity structure of 49:51 respectively. Though Airport assets of AAI were transferred to MIL in 2009 for airport operation, the lease deed got delayed due to land demarcation issues. Subsequently, AAI land has been leased to MIL up to 06.08.2039.
In 2016, MIL floated a global tender for identifying a Partner to operate the airport under the Public-Private Partnership (PPP) model. GMR Airports Ltd. (GAL) emerged as the highest bidder, with quoted revenue share of 5.76%. This was later revised to 14.49% of Gross Revenue. Subsequently, MIL annulled the bidding process in March, 2020. This annulment was successfully challenged by GAL before Hon'ble Bombay High Court. Thereafter, Hon’ble Supreme Court of India also ruled in favor of GAL. Pursuant to Supreme Court Judgement dated 27th September, 2024, MIL signed Concession Agreement with 2nd JVC, i.e. GMR Nagpur International Airport Ltd. (GNIAL) on 8th October, 2024.
A New Era for Nagpur Airport :
With extension of Lease Period of the AAI land leased to MIL beyond 06.08.2039, it would now become co-terminus with the 30 years Concession Period of GNIAL, paving the way for handing over of airport to 2nd JVC-GNIAL. This is expected to usher in a new era of growth and infrastructure advancement for Nagpur Airport. With private sector efficiency and government oversight, the Airport is poised to see significant investment, modernization, and improved passenger and cargo services — Government of India's vision for robust infrastructure development in the aviation sector.
GNIAL will take up the transformation of Nagpur's Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport into a world-class facility with phased development envisaged to reach the ultimate capacity of handling 30 million passengers annually, positioning it as a key Airport in Central India. This transformation is set to not only enhance connectivity within the Vidarbha region, but also strengthen its economic infrastructure. Cargo handling capabilities would also be significantly boosted.