কেবিনেট
ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত সহযোগিতা(পিপিপি)ৰ অধীনত ব্যক্তিগত অংশীদাৰক জড়িত কৰি দীৰ্ঘম্যাদী অনুজ্ঞাপত্ৰৰ জৰিয়তে নাগপুৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ উন্নয়ন আৰু আধুনিকীকৰণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
13 MAY 2026 3:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (এএআই)-ৰ ভূমি এম আই এল(মিহান ইণ্ডিয়া লিমিটেড)ক দিয়া লিজৰ সময়সীমা ০৬-০৮-২০৩৯ৰ পিছলৈও বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে, যাতে এম আই এল-এ নাগপুৰ বিমানবন্দৰক বাণিজ্যিক কাম-কাজ আৰম্ভ হোৱাৰ দিনৰেপৰা ৩০ বছৰৰ বাবে কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠান জি এম আৰ নাগপুৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ লিমিটেড (জি এন আই এ এল)ক অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদান কৰিব পাৰে।
মাল্টি-মডেল ইণ্টাৰনেচনেল কাৰ্গো হাব এণ্ড এয়াৰপ’ৰ্ট এট নাগপুৰ (মিহান) প্ৰকল্পৰ অধীনত আঞ্চলিক বিমান পৰিবহণ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত নাগপুৰ বিমানবন্দৰৰ যাত্ৰাত ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
২০০৯ চনত এএআই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ বিমানবন্দৰ উন্নয়ন কোম্পানী লিমিটেডে (এম এ ডি চি) ক্ৰমে ৪৯:৫১ ইকুইটি গাঁথনিৰে এটা যুটীয়া উদ্যোগ কোম্পানী (জে ভি চি)-এম আই এল গঠন কৰিছিল। ২০০৯ চনত বিমানবন্দৰ পৰিচালনাৰ বাবে এএআই-ৰ বিমানবন্দৰ সম্পত্তি এম আই এল-লৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছিল যদিও ভূমিৰ সীমা নিৰ্ধাৰণৰ সমস্যাৰ বাবে লিজ চুক্তিত পলম হৈছিল। পৰৱৰ্তী সময়ত এএআই-ৰ এম আই এল-ক ০৬.০৮.২০৩৯ লৈকে লিজ দিয়া হৈছে।
২০১৬চনত এম আই এল-এ ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পি পি পি) আৰ্হিৰ অধীনত বিমানবন্দৰটো পৰিচালনা কৰিবলৈ অংশীদাৰ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে এক গোলকীয় নিবিদা মুকলি কৰিছিল। জি এম আৰ এয়াৰপ’ৰ্টছ লিমিটেড (জি এ এল) ৰাজহৰ অংশ ৫.৭৬% বুলি উল্লেখ কৰি সৰ্বাধিক নিবিদাকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰে। পিছলৈ ইয়াক মুঠ ৰাজহৰ ১৪.৪৯% লৈ সংশোধন কৰা হৈছিল। পৰৱৰ্তী সময়ত এম আই এল-এ ২০২০ চনৰ মাৰ্চ মাহত নিবিদা প্ৰক্ৰিয়া বাতিল কৰিছিল। এই বাতিলক জি এ এল-এ বোম্বে উচ্চ ন্যায়ালয়ত সফলতাৰে প্ৰত্যাহ্বান জনায়। ইয়াৰ পিছতে ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়েও জি এ এল-ৰ পক্ষত ৰায় দিয়ে। উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ২৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪ তাৰিখৰ ৰায় অনুসৰি, এম আই এল-এ ২য় জে ভি চি অৰ্থাৎ জি এম আৰ নাগপুৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ লিমিটেড (জি এন আই এ এল)ৰ সৈতে ৮ অক্টোবৰ, ২০২৪ ত ৰেহাই চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে।
নাগপুৰ বিমানবন্দৰৰ বাবে এক নতুন যুগঃ
এএআই-ৰ ভূমিৰ এম আই এল-ক দিয়া লিজৰ ম্যাদ ০৬-০৮-২০৩৯ -ৰ বাহিৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লগে লগে, ই এতিয়া জি এন আই এ এল-ৰ ৩০ বছৰৰ ৰেহাইৰ সময়সীমাৰ সৈতে সহ-সমাপ্তি হৈ পৰিব, যাৰ ফলত বিমানবন্দৰটো দ্বিতীয় জে ভি চি-জি এন আই এ এল-ক হস্তান্তৰ কৰাৰ পথ মুকলি হ'ব। ইয়াৰ ফলত নাগপুৰ বিমানবন্দৰৰ বিকাশ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নতিৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ দক্ষতা আৰু চৰকাৰী নিৰীক্ষণৰ সৈতে বিমানবন্দৰটোৱে যথেষ্ট বিনিয়োগ, আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নত যাত্ৰী আৰু কাৰ্গো সেৱাৰ বাবে সাজু হৈ উঠিব, যিটো বিমান পৰিবহণ খণ্ডত শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনি বিকাশৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী।
পৰ্যায়ক্ৰমে উন্নয়নৰ জৰিয়তে জি এন আই এ এল-এ নাগপুৰৰ ড০ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰক এক বিশ্বমানৰ সুবিধালৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ কাম হাতত ল’ব, য’ত বছৰি ৩ কোটি যাত্ৰী পৰিচালনা কৰাৰ চূড়ান্ত ক্ষমতাত উপনীত হোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ফলত ই মধ্য ভাৰতৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিমানবন্দৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। এই পৰিৱৰ্তনে কেৱল বিদৰ্ভ অঞ্চলৰ আভ্যন্তৰীণ সংযোগ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক আন্তঃগাঁথনিও শক্তিশালী কৰিব। কাৰ্গো পৰিচালনাৰ ক্ষমতাও যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰা হ'ব।

Cabinet
Cabinet approves Upgradation and Modernisation of Nagpur International Airport through long term license involving Private Partner under Public Private Partnership (PPP)
13 MAY 2026 3:41PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the Extension of Lease Period of the Airports Authority of India (AAI)’s land leased to MIL (MIHAN India Limited) beyond 06.08.2039, so as to enable MIL to license Nagpur Airport to the Concessionaire, viz. GMR Nagpur International Airport Limited (GNIAL) for 30 years since Commercial Operation Date (COD).
This marks a major milestone in Nagpur airport’s journey to becoming a regional aviation hub under the Multi-modal International Cargo Hub and Airport at Nagpur (MIHAN) project.
In 2009, a Joint Venture Company (JVC)- MIL was formed by AAI and Maharashtra Airport Development Company Ltd. (MADC) with equity structure of 49:51 respectively. Though Airport assets of AAI were transferred to MIL in 2009 for airport operation, the lease deed got delayed due to land demarcation issues. Subsequently, AAI land has been leased to MIL up to 06.08.2039.
In 2016, MIL floated a global tender for identifying a Partner to operate the airport under the Public-Private Partnership (PPP) model. GMR Airports Ltd. (GAL) emerged as the highest bidder, with quoted revenue share of 5.76%. This was later revised to 14.49% of Gross Revenue. Subsequently, MIL annulled the bidding process in March, 2020. This annulment was successfully challenged by GAL before Hon'ble Bombay High Court. Thereafter, Hon’ble Supreme Court of India also ruled in favor of GAL. Pursuant to Supreme Court Judgement dated 27th September, 2024, MIL signed Concession Agreement with 2nd JVC, i.e. GMR Nagpur International Airport Ltd. (GNIAL) on 8th October, 2024.
A New Era for Nagpur Airport :
With extension of Lease Period of the AAI land leased to MIL beyond 06.08.2039, it would now become co-terminus with the 30 years Concession Period of GNIAL, paving the way for handing over of airport to 2nd JVC-GNIAL. This is expected to usher in a new era of growth and infrastructure advancement for Nagpur Airport. With private sector efficiency and government oversight, the Airport is poised to see significant investment, modernization, and improved passenger and cargo services — Government of India's vision for robust infrastructure development in the aviation sector.
GNIAL will take up the transformation of Nagpur's Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport into a world-class facility with phased development envisaged to reach the ultimate capacity of handling 30 million passengers annually, positioning it as a key Airport in Central India. This transformation is set to not only enhance connectivity within the Vidarbha region, but also strengthen its economic infrastructure. Cargo handling capabilities would also be significantly boosted.