শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রীমন্দলনা ২০২৬-২৭কী মার্কেতিং সিজনগী খরিফ মহৈ-মরোংগীদমক মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)
13 MAY 2026 3:23PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা শেন্মিৎলোনগী কেবিনেৎ কমিতী (সি.সি.ই.এ.) না ২০২৬-২৭কী মার্কেতিং সিজনগীদমক খারিফ মহৈ-মরোং ১৪গীদমক মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎহনবদা অয়াবা পীখ্রে।
সরকারনা খারিফ মহৈ-মরোংগী এম.এস.পি. ২০২৬-২৭কী মার্কেতিং সিজনগীদমক হেনগৎহনখ্রে, মসিনা মহৈ-মরোং থাবশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মমল ফংহনগনি। মমাং চহিগা য়েংনবদা এম.এস.পি.দা খ্বাইদগী ৱাংবা অপুনবা হেনগৎলকপগী রিকমেন্দ তৌখিবা অসি নুমিৎলৈ মরু (ক্বিন্তল অমদা লুপা 622), লশিং (ক্বিন্তল অমদা লুপা ৫৫৭), নাইজরসীদ (ক্বিন্তল অমদা লুপা 515 অমসুং সেসামম (ক্বিন্তল অমদা লুপা ৫০০) নি।
মার্কেতিং সিজন ২০২৬-২৭গীদমক খারিফ মহৈ-মরোং পুম্নমক্কী মিনিমম সপোর্ত প্রাইস:
(ক্বিনতেল অমদা লুপা ক্রোর)
সিরিএল নবর
মহৈ মরোং
MSP 2026-27
মমল* KMS 2026-27
মার্জিন ওভর কোস্ত (%)
MSP
MS MSP 2026-27 দা হেনগৎখিবা
সিরিএলস
2025-
26
2013-
14
ওভর 2025-26
ওভর 2013-14
1.
ফৌ
কম্মন
2441
1627
50
2369
1310
72
1131
(86%)
গ্রেদ A^
2461
-
-
2389
1345
72
1116
(83%)
2.
জো ৱার
হায়ব্রিদ
4023
2682
50
3699
1500
324
2523
(168%)
মালদন্দি
^
4073
-
-
3749
1520
324
2553
(168%)
3.
বাজ্রা
2900
1858
56
2775
1250
125
1650
(132%)
4.
রাগি
5205
3470
50
4886
1500
319
3705
(247%)
5.
চুজাক
2410
1544
56
2400
1310
10
1100
(84%)
ৱাই
6.
তুর /আরহার
8450
5496
54
8000
4300
450
4150
(97%)
7.
মুং
8780
5438
61
8768
4500
12
4280
(95%)
8.
উরাদ
8200
5418
51
7800
4300
400
3900
(91%)
থাউ থোকপা মরু
9.
লৈবাক হ ৱাই
7517
5011
50
7263
4000
254
3517
(88%)
10.
নুমিৎলৈ মরু
8343
5562
50
7721
3700
622
4643
(125%)
11.
নুং হ ৱাই (হঙ্গাম্পাল)
5708
3805
50
5328
2560
380
3148
(123%)
12.
সেসামম
10346
6897
50
9846
4500
500
5846
(130%)
13.
নাইজরসীদ
10052
6701
50
9537
3500
515
6552
(187%)
কম্মর্সিএল
14.
লশিং
(মীদিয়ম স্তেপল)
8267
5511
50
7710
3700
557
4567
(123%)
(লোং স্তেপল) ^
8667
-
-
8110
4000
557
4667
(117%)
*শেল চঙলিবশিং অসিদা লৌমীগী শিন্মী লৌবগীদমক চংবা শেল পুম্নমক য়াওরি। মসিদা শিন্মী লৌবগীদমক চংবা শেলশিং, শন লাবা ৱাইবা/মেচিন ৱাইবা, লম মপুদা পীবা শেল, মহৈ-মরোং, ফর্টিলাইজর, ঈথৈ লৌখোংগী শেনফম, খুৎলাই অমসুং ফার্ম বিল্দিংশিংগী মমল হন্থবগী শেনফম, থবক শুফমগী শেনফম, পম্প সেৎশিং মথৌ তৌহন্নবগীদমক দিজেল/ইলেক্ত্রিসিতিগী শেনফম অসিনচিংবা য়াওরি। মসিদা তোঙান তোঙানবা শেনফমশিং অমসুং ইমুং মনুংগী শিন্মীগী ইম্পুত ভেল্যু য়াওরি।
^ শেনফমগী দেতাশিং অসি ফৌ (গ্রেদ A), জোৱার (মালান্দি) অমসুং লশিং (লং স্তেপল) গীদমক তোঙান্না পুথোক্তে
২০২৬-২৭কী মার্কেতিং সিজনগীদমক খারিফ মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা অসি য়ুনিয়ন বজেৎ ২০১৮-১৯দা এম.এস.পি. অসি ওল-ইন্দিয়া ৱেইতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫ ওইহন্নবা লাউথোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না ওইরি। লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপগী মমলদা ফংলগদবা মার্জিন অসি মুং (৬১%) গী মতাংদদি খ্বাইদগী ৱাংবা ওইগনি হায়না পানরি। মসিগী মতুংদা বজরা (৫৬%), মহৈ-মরোং (৫৬%) অমসুং তুর/অরহার (৫৪%) লৈগনি হায়না পানরি। অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিংগীদমক্তদি, লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপগী শেনফমগী মথক্তা পীরিবা মার্জিন অসি 50% ওইগনি হায়না পানরি।
হৌখিবা চহিশিং অসিদা, সরকারনা মহৈ-মরোং অমসুং ওলিয়েল সিদশিং, অমসুং ন্যুত্রি-মহৈ-মরোং/ শ্রী অন্নাগুম্বা মহৈ-মরোং নত্তবা মহৈ-মরোংশিং থাবদা পুক্নিং থৌগৎলি। মহৈ-মরোংশিং অসিগীদমক এম.এস.পি.
২০১৪-১৫দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা, ধানগী পোৎ-চৈ পুথোকপা অসি লিলিয়ন মেট্রিক তন ৮৪১৮ ওইখি অদুগা ২০০৪-০৫দগী ২০১৩-১৪ ফাওবগী মনুংদা, ধানগী পোৎ-চৈ পুথোকপা অসি লিলিয়ন মেট্রিক তন ৪৫৯০ ওইখি।
২০১৪-১৫দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা, খারিফ মহৈ-মরোং ১৪গী পোৎ-চৈ পুথোকপগী চাং অসি লিলিয়ন মেট্রিক তন ৮৭৪৬ ওইখি অদুগা ২০০৪-০৫দগী ২০১৩-১৪ ফাওবগী মনুংদা পোৎ-চৈ পুথোকপগী চাং অসি লিলিয়ন মেট্রিক তন ৪৬৭৯ ওইখি।
২০১৪-১৫দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা, শঙ্গোম থারিবা লৌমীশিংদা পীবা এম.এস.পি.গী শেনফম অসি লুপা লাখ ২৬০ ওইখি। ২০০৪-০৫দগী ২০১৩-১৪ ফাওবগী মনুংদা লৌমীশিংদা পীখিবা শেনফম অসি লুপা করোর ১৬.০৮ ওইখি। লুপা কোতি লাখ ৪.৪৪গী শেনফম ওইগনি।
২০১৪-১৫দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা, খারিফ মহৈ-মরোং থাবগী লৌমী ১৪দা পীখিবা এম.এস.পি. ২০০৪-০৫দগী ২০১৩-১৪ ফাওবগী মনুংদা লৌমীশিংদা পীখিবা এম.এস.পি.গী শেনফম অসি লুপা করোর ১৮.৯৯ ওইখি। লুপা কোতি লাখ ৪.৭৫গী শেনফম ওইগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for Marketing Season 2026-27
13 MAY 2026 3:23PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for 14 Kharif Crops for Marketing Season 2026-27.
Government has increased the MSP of Kharif Crops for Marketing Season 2026-27, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for Sunflower Seed (₹ 622 per quintal) followed by Cotton (Rs. 557 per quintal), Nigerseed (Rs.515 per quintal) and Sesamum (Rs.500 per quintal).
Minimum Support Prices for all Kharif crops for Marketing Season 2026-27:
(Rs.per quintal)
S.
No
.
Crops
MSP 2026-27
Cost* KMS 2026-27
Margin over cost (%)
MSP
MS MSP Increase in 2026-27
Cereals
2025-
26
2013-
14
over 2025-26
over 2013-14
1.
Paddy
Common
2441
1627
50
2369
1310
72
1131
(86%)
Grade A^
2461
-
-
2389
1345
72
1116
(83%)
2.
Jowar
Hybrid
4023
2682
50
3699
1500
324
2523
(168%)
Maldandi
^
4073
-
-
3749
1520
324
2553
(168%)
3.
Bajra
2900
1858
56
2775
1250
125
1650
(132%)
4.
Ragi
5205
3470
50
4886
1500
319
3705
(247%)
5.
Maize
2410
1544
56
2400
1310
10
1100
(84%)
Pulses
6.
Tur /Arhar
8450
5496
54
8000
4300
450
4150
(97%)
7.
Moong
8780
5438
61
8768
4500
12
4280
(95%)
8.
Urad
8200
5418
51
7800
4300
400
3900
(91%)
Oilseeds
9.
Groundnut
7517
5011
50
7263
4000
254
3517
(88%)
10.
Sunflower Seed
8343
5562
50
7721
3700
622
4643
(125%)
11.
Soybean (Yellow)
5708
3805
50
5328
2560
380
3148
(123%)
12.
Sesamum
10346
6897
50
9846
4500
500
5846
(130%)
13.
Nigerseed
10052
6701
50
9537
3500
515
6552
(187%)
Commercial
14.
Cotton
(Medium Staple)
8267
5511
50
7710
3700
557
4567
(123%)
(Long Staple) ^
8667
-
-
8110
4000
557
4667
(117%)
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
^ Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for Marketing Season 2026-27 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average cost of production, The expected margin to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of Moong (61%) followed by Bajra (56%), Maize (56%) and Tur/Arhar (54%). For rest of the crops, margin to farmers over their cost of production is estimated to be at 50%.
In the recent years, Government has been promoting the cultivation of crops, other than cereals such as pulses and oilseeds, and Nutri-cereals/ Shree Anna, by offering a higher MSP for these crops.
During the period 2014-15 to 2025-26, procurement of paddy was 8418 LMT while during the period 2004-05 to 2013-14, procurement of paddy was 4590 LMT.
During the period 2014-15 to 2025-26, procurement of 14 Kharif crops was 8746 LMT while during the period 2004-05 to 2013-14, procurement was 4679 LMT.
During the period 2014-15 to 2025-26, MSP amount paid to Paddy growing famers was Rs. 16.08 Lakh Crores while during the period 2004-05 to 2013-14, amount paid to farmers was Rs. 4.44 Lakh Crore.
During the period 2014-15 to 2025-26, the MSP amount paid to 14 Kharif crops growing famers was Rs. 18.99 Lakh Crores while during the period 2004-05 to 2013-14, MSP amount paid to farmers was Rs. 4.75 Lakh Crore.