উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াৰ ১৮৯.৭৯ কোটি টকাৰ মিজোৰাম আদা অভিযানৰ শুভাৰম্ভ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মিজোৰামৰ জিআই-প্ৰমাণিত আদাৰ খেতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য’ত বিশ্বব্যাপী উচ্চমানৰ সম্ভাৱনা আছে
13 MAY 2026 8:23PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালদুহোমাৰ সৈতে আজি মিজোৰামৰ বাবে আদা খেতি আৰু মূল্য শৃংখল উন্নয়নৰ অৰ্থে ১৮৯.৭৯ কোটি টকাৰ একত্ৰীকৰণ-নেতৃত্বাধীন পদক্ষেপ ‘মিজোৰাম আদা মিছন’ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা উপস্থাপন কৰা এই অভিযান আদাৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ, গ্ৰাম্য উন্নয়ন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিসমূহৰ লগতে নাবাৰ্ড, আই চি এ আৰ, এ পি ই ডি এ আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগকাৰীসকলৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব সচিব সঞ্জয় জাজুৱে তেওঁৰ পৰিচয়সূচক মন্তব্যত মিছন ৰূপায়ণৰ পৰিকাঠামোৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে। তেওঁ এই অভিযানৰ আঁৰৰ যুক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, বিশেষকৈ মূল্যৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা, জিআই-প্ৰমাণিত প্ৰকাৰৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰা আৰু শস্য চপোৱাৰ পাছত হোৱা লোকচানৰ মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে স্পষ্টভাৱে সংজ্ঞায়িত আৰু সময়সীমাৰ ভিতৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰা এক বহু-মন্ত্ৰী সংমিশ্ৰণ আৰ্হিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
চাম্ফাই জিলাৰ আদা কৃষকসকলে মিজোৰাম আদা মিছন আৰম্ভ কৰাৰ বাবে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে হাজাৰ হাজাৰ কৃষক পৰিয়ালৰ জীৱিকা সলনি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, যিসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি সঠিক মূল্য লাভ নকৰাকৈ বিশ্বৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ ফাৰ্মা-গ্ৰেড আদাৰ খেতি কৰি আহিছে।
ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰে মিছনৰ শুভাৰম্ভক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনায় আৰু মিজোৰামৰ ফাৰ্মা-গ্ৰেড আদা তথা ইয়াৰ যোগ্য বজাৰৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া ব্যৱধান দূৰ কৰা এক সক্ষম পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ক প্ৰশংসা কৰে। মিজো আদাক বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰিমিয়াম ব্ৰেণ্ড আৰু উত্তৰ-পূবৰ বাবে কৃষক-উদ্যোগ অংশীদাৰিত্বৰ আৰ্হি হিচাপে গঢ়ি তোলাত উদ্যোগটোৱে সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
মিজোৰামৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মিজোৰাম আদা মিছনৰ ধাৰণা আৰু উপস্থাপন কৰাৰ বাবে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ক প্ৰশংসা কৰে, যি ৰাজ্যখনৰ কৃষি আৰু অৰ্থনৈতিক যাত্ৰাৰ এক নিৰ্ণায়ক মুহূৰ্ত চিহ্নিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অভিযানে মিজোৰামৰ ফাৰ্মা-গ্ৰেড আদাৰ অনন্য শক্তিক সঠিকভাৱে স্বীকৃতি দিয়ে আৰু ইয়াক কৃষকৰ সমৃদ্ধি, মূল্য সংযোজন আৰু বিশ্ব বজাৰৰ একত্ৰীকৰণৰ বাবে এক গঠনমূলক পথলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। ৰাজ্য চৰকাৰ সময়মতে কাৰ্য্যকৰীকৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘খেতিৰ পৰা কাঁটাচামুচলৈকে’ অৰ্থাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সমগ্ৰ কৃষি মূল্যশৃংখলত কৃষকসকলক প্ৰকৃত অংশীদাৰ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ইয়াৰ উদ্দেশ্য কেৱল শস্য খেতি নহয়, বৰঞ্চ কৃষকসকলক প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ব্ৰেণ্ডিং, পেকেজিং, ৰপ্তানি-নেতৃত্বাধীন মূল্যসংযোজন আৰু বিশ্ব বজাৰৰ একত্ৰীকৰণত অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰা। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মিজো আদাত অলিঅ’ৰেচিনৰ পৰিমাণ বিশ্বব্যাপী গড়ে প্ৰায় ৩ শতাংশৰ বিপৰীতে ৬-৮ শতাংশ আছে। কিন্তু কৃষকসকলে আজি প্ৰতি কিলোগ্ৰামত মাত্ৰ ৮-১৫ টকা লাভ কৰে, যাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত মূল্য প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৫০০ টকাতকৈও অধিক ।
‘মধ্যস্থতাক বিচ্ছিন্ন কৰা’ আৰু সমবায় তথা এফ পি অ’ গাঁথনিবোৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক নিৰ্ণায়ক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনাই, তেওঁ ১৯০ কোটি টকাৰ এই পদক্ষেপক মিজো আদা আন্দোলন হিচাপে পৰিচয় দিয়ে। ইয়াক চাৰিটা কৌশলগত স্তম্ভৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি মূল্য সংযোজন, ব্ৰেণ্ডিং, বজাৰ একত্ৰীকৰণ, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণক একত্ৰিত কৰি ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ, গ্ৰাম্য উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ লগতে এ পি ই ডি এ, নাবাৰ্ড, মিজোৰাম চৰকাৰ তথা উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ মাজত একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে ডিজাইন কৰা হৈছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই অভিযানে এটা সংহত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ হাব আৰু তিনিটা স্পোক চেণ্টাৰ, ৩০টাৰো অধিক কৌশলগত হস্তক্ষেপ আৰু প্ৰায় ২০,০০০ কৃষক পৰিয়ালক একত্ৰিত মূল্য-শৃংখল পৰিৱেশতন্ত্ৰত একত্ৰিত কৰিব যি অনুসৰণযোগ্যতা, স্বতন্ত্ৰতা, মানসম্পন্ন নিশ্চয়তা আৰু কৃষক নেতৃত্বাধীন মূল্য সৃষ্টিৰ ওপৰত নিৰ্মিত। তেওঁ দক্ষিণ-পূব এছিয়া, মধ্য প্ৰাচ্য আৰু ইউৰোপীয় বজাৰক লক্ষ্য কৰি প্ৰৱেশৰ সৈতে মিজো আদাৰ বাবে এক স্পষ্ট গোলকীয় দৃষ্টিভংগী নিৰ্ধাৰণ কৰে আৰু কয় যে মিজো আদা গোলকীয় চেল্ফত উপলভ্য হোৱাৰ দিনাই সফলতা অৰ্জন কৰা হ'ব, ব্যক্তিগত কৃষকৰ বাবে সন্ধান কৰিব পৰা আৰু তেওঁলোকক প্ৰত্যক্ষ অৰ্থনৈতিক লাভালাভ প্ৰদান কৰা হ'ব।
জৈৱিক ৰাজ্য হিচাপে ছিকিম, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ কিউি, ত্ৰিপুৰাৰ ৰাণী আনাৰস, নাগালেণ্ডৰ কফি আৰু মেঘালয়ৰ লাকাডং হালধিৰ দৰে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে এটা ইউএছপিৰ সৈতে ‘ব্ৰেণ্ড নৰ্থ ইষ্ট’ ৰ বৃহত্তৰ দৃষ্টিভংগীৰ ভিতৰত মিছন স্থাপন কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কৃষকসকলক আশ্বাস দিয়ে যে চৰকাৰ তেওঁলোকৰ সৈতে ‘একেলগে’ থিয় দি আছে। তেওঁ এই পদক্ষেপে কৃষকৰ মূল্য বাস্তৱত ছগুণ বৃদ্ধি, শস্য চপোৱাৰ পাছত হোৱা লোকচানৰ তীব্ৰ হ্ৰাস, মিজো আদাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্ৰেণ্ডিং, বহনক্ষম গ্ৰাম্য জীৱিকা আৰু অঞ্চলটোৰ বাবে এক শক্তিশালী ৰপ্তানি তথা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰে ।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya M. Scindia launches ₹189.79 Crore Mizoram Ginger Mission
Hon`ble PM Narendra Modi`s whole of government approach reflects in Mizo ginger Mission
Union Minister highlights Mizoram’s GI-certified ginger cultivars with global premium potential
13 MAY 2026 8:23PM by PIB Delhi
The Union Minister for Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri Jyotiraditya M. Scindia, together with Chief Minister of Mizoram Shri Lalduhoma, today launched the Mizoram Ginger Mission, a ₹189.79 crore convergence-led initiative for Ginger Cultivation & Value Chain Development for the State of Mizoram. Anchored by MDoNER, the Mission builds upon convergence with Schemes of Ministries of Agriculture & Farmers Welfare, Rural Development, Food Processing Industries, along with NABARD, ICAR, APEDA and private investors for processing of Ginger.
Sh. Sanjay Jaju, Secretary, MDoNER, in his introductory remarks, elaborated on the implementation framework of the Mission. He highlighted the rationale behind the Mission, particularly the need to bridge the price gap, ensure optimal utilisation of GI-certified varieties, and address post-harvest losses. He further emphasized the importance of a multi-ministerial convergence model, anchored by clearly defined and time-bound critical milestones for effective implementation.
The ginger farmers of Champhai district extended their heartfelt gratitude to the Ministry of Development of North Eastern Region for launching the Mizoram Ginger Mission, which promises to transform the livelihoods of thousands of farming households who have long cultivated one of the world's finest pharma-grade ginger varieties without receiving its rightful value.
Private sector partner, warmly welcomed the launch of the Mission and commended MDoNER for creating an enabling ecosystem that bridges the long-standing gap between Mizoram's pharma-grade ginger and the markets it deserves. Industry pledged its full support in making Mizo Ginger a globally recognised premium brand and a model of farmer-industry partnership for the North East.
The Hon'ble Chief Minister of Mizoram expressed deep appreciation to the Ministry of DoNER for conceptualising and anchoring the Mizoram Ginger Mission, which marks a defining moment in the State's agricultural and economic journey. He noted that the Mission rightly recognises Mizoram's unique strength in pharma-grade ginger and converts it into a structured pathway for farmer prosperity, value addition, and global market integration. The State Government is fully committed to ensuring time-bound execution on the ground.
The Union Minister for the Development of North Eastern Region underscored Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi's commitment to ensuring that farmers become true stakeholders in the entire agricultural value chain — "from farm to fork." The Minister emphasised that the objective is not merely crop cultivation, but enabling farmers to participate meaningfully in processing, branding, packaging, export-led value addition, and global market integration. He noted that while Mizo Ginger contains 6–8 percent oleoresin against the global average of around 3 percent, farmers today receive only ₹8–15 per kilogram, even as the value chain reaches over ₹500 per kilogram in international markets. Calling for a decisive effort to "disintermediate the intermediary" and strengthen cooperative and FPO structures, he positioned the ₹190 crore initiative as the "Mizo Ginger Movement" — anchored on four strategic pillars of Convergence, Value Addition, Branding, and Market Integration — and designed through convergence among the Ministries of DoNER, Agriculture & Farmers Welfare, Food Processing Industries, and Rural Development, along with APEDA, NABARD, the Government of Mizoram, and industry stakeholders.
The Minister highlighted that the Mission will deliver one integrated Processing Hub and three Spoke centres, over 30 strategic interventions, and the integration of nearly 20,000 farming households into a unified value-chain ecosystem built on traceability, distinctiveness, quality assurance, and farmer-led value creation. He set out a clear global vision for Mizo Ginger, with targeted entry into South-East Asian, Middle Eastern, and European markets, and stated that success would be realised the day Mizo Ginger is available on global shelves, traceable to individual farmers, and delivering direct economic benefits to them. Situating the Mission within the larger vision of "Brand North East" with one USP for each State like Sikkim as Organic State, Kiwi of Arunachal Pradesh, Queen Pineapple of Tripura, Coffee of Nagaland and Lakadong Turmeric from Meghalaya — the Minister assured farmers that the Government stands "side by side" with them, describing the initiative as a long-term movement expected to deliver a six-fold increase in farmer value realisation, sharp reduction in post-harvest losses, international branding of Mizo Ginger, sustainable rural livelihoods, and a robust export and processing ecosystem for the region.