PIB Backgrounder
বিকশিত ভাৰত-নিশ্চিত ৰোজগহাৰ আৰু আজীৱিকা মিচন (গ্ৰামীণ), ২০২৫
ভি বি- জি ৰাম জি , আইন, ২০২৫
11 MAY 2026 11:42AM by PIB Guwahati
বিকশিত ভাৰত-নিশ্চিত ৰোজগাৰ আৰু আজীৱিকা আইন (গ্ৰামীণ) আইন, ২০২৫ৰ লক্ষ্য হৈছে গ্ৰাম্য নিয়োগৰ কাঠামোত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা। এই আইনখনে মজুৰিভিত্তিক নিয়োগক বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখিছে। এই আইনখনে প্ৰতিটো গ্ৰাম্য পৰিয়ালক প্ৰতিটো বিত্তীয় বৰ্ষত ১০০ দিনৰ পৰা ১২৫ দিনলৈ আইনী নিয়োগৰ নিশ্চয়তা বৃদ্ধি কৰিছে। এই কাঠামোত জল সুৰক্ষা, গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি, জীৱিকা আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ফলাফলভিত্তিক কাম আৰু ডিজিটেলী সংযুক্ত পৰিকল্পনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হয়। বায়’মেট্ৰিক পৰীক্ষণ, জিঅ’-ৰেফাৰেন্সিং, ডিজিটেল নিৰীক্ষণ আৰু সময়মতে মজুৰি প্ৰদানৰ জৰিয়তে প্ৰযুক্তি সক্ষম প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা শক্তিশালী হ’ব। বাধ্যতামূলক সামাজিক অডিট, নিৰ্দিষ্ট নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা আৰু অভিযোগ নিৰাময় ব্যৱস্থাই কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। এই আইনখনে গ্ৰাম্য নিয়োগক বহনক্ষম গ্ৰামোন্নয়ন আৰু স্থায়ী সম্পদ সৃষ্টিৰ এক ফলপ্ৰসূ চালক হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে।
দেশৰ সকলো গ্ৰামাঞ্চলত ঐতিহাসিকভাৱে কাৰ্যকৰী হভি বি-জি ৰাম জী আইন
ভাৰত চৰকাৰে চলিত বৰ্ষৰ ১ জুলাইৰ পৰা দেশৰ সকলো গ্ৰামাঞ্চলত বিকশিত ভাৰত-নিশ্চিত ৰোজগাৰ আৰু আজীৱিকা মিচন (গ্ৰামীণ): ভি বি-জি ৰামজী আইন, ২০২৫ ৰূপায়ণৰ বাবে এক অধিসূচনা জাৰি কৰিছে। ভি বি-জি ৰামজী আইন বলবৎ হোৱাৰ লগে লগে একে তাৰিখৰ পৰা মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চয়তা আইন (এম জি এনৰেগা), ২০০৫ বাতিল কৰা হ’ব। এই পৰিৱৰ্তনে ভাৰতৰ গ্ৰামোন্নয়নৰ কাঠামোত এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে সংহত, ভৱিষ্যতমুখী আৰু উৎপাদনশীল গ্ৰাম্য ৰূপান্তৰৰ এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ হৈছে। এই পদক্ষেপ বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সাদৃশ্য আছে।
এই আইনখন কাৰ্যকৰী হোৱাৰ লগে লগে এমজিএনৰেগাৰ পূৰ্বৰ কাঠামোৰ পৰা আধুনিক গ্ৰামোন্নয়নৰ কাঠামোলৈ পৰিৱৰ্তন হৈছে। এই নতুন কাঠামোটোৱে জীৱিকা সুৰক্ষা, স্থায়ী সম্পত্তি সৃষ্টি, প্ৰযুক্তিভিত্তিক প্ৰশাসন, সংহত পৰিকল্পনা আৰু জলবায়ুৰ সুস্থিৰতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই আইনৰ অধীনত অদক্ষ হাতৰ কামত নিয়োজিত হ’বলৈ ইচ্ছুক গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন প্ৰাপ্তবয়স্ক সদস্যক প্ৰতিটো বিত্তীয় বৰ্ষত ১২৫ দিনৰ মজুৰিভিত্তিক নিয়োগ আইনগতভাৱে নিশ্চিত কৰা হ’ব। এই বৰ্ধিত নিশ্চয়তাই গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ আয়, জীৱিকাৰ সুৰক্ষা, গাঁও পৰ্যায়ৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু বহনক্ষম গ্ৰামোন্নয়নৰ বাবে এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব।
একে সময়তে এই আইনখনৰ লক্ষ্য হৈছে বহনক্ষম আৰু উৎপাদনশীল গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা। ইয়াৰ দ্বাৰা জল সুৰক্ষা, গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি, গ্ৰাম্য জীৱিকা, স্থানীয় অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি সুস্থিৰতা আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
পটভূমি আৰু সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা
দশক দশক ধৰি মজুৰিভিত্তিক নিয়োগ আঁচনি ভাৰতৰ গ্ৰামোন্নয়ন কৌশলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ আহিছে। এই আঁচনিসমূহে অপৰ্যাপ্ত কৰ্মসংস্থাপন আৰু জীৱিকাৰ অসুৰক্ষিততাৰ সন্মুখীন হোৱা গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহক উপাৰ্জনত সহায় আগবঢ়াইছে। সময়ৰ লগে লগে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হৈছে। সামাজিক সুৰক্ষা বৃদ্ধি পাইছে। ভৌতিক আৰু ডিজিটেল সংযোগৰ উন্নতি হৈছে। আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি শক্তিশালী কৰা হৈছে। জীৱিকাৰ বৈচিত্ৰ্যও বৃদ্ধি পাইছে। এই পৰিৱৰ্তনৰ বাবে বৰ্তমানৰ গ্ৰাম্য নিয়োগৰ কাঠামোত নতুন সালসলনিৰ প্ৰয়োজন হৈছে। লক্ষ্য হৈছে ইয়াক বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজন, জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা আৰু বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ জাতীয় দৃষ্টিভংগীৰ লগত খাপ খুৱাই ৰখা।
এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ জীৱিকাৰ নিশ্চয়তাৰ কাঠামো আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। আইনী নিয়োগৰ নিশ্চয়তা প্ৰতি বিত্তীয় বৰ্ষত ১০০ দিনৰ পৰা ১২৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এই বৰ্ধিত নিশ্চয়তাই গ্ৰামোন্নয়নৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ সহায় কৰিব। আয়ৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা হ’ব। নিয়োগৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাব। ফলত গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহ আৰু অধিক সৱল হ’ব।
এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ বিকশিত ভাৰত-নিশ্চিত ৰোজগাৰ আৰু আজৱিকা মিচন (গ্ৰামীণ): ভি বি-জি ৰাম জী আইন, ২০২৫ প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। এই আইনখনে ভৱিষ্যতমুখী গ্ৰামোন্নয়নৰ কাঠামোৰ সৃষ্টি কৰিব। উৎপাদনশীলতা, সংহত পৰিকল্পনা, সুস্থিৰতা আৰু বহনক্ষম সম্পদ সৃষ্টিৰ সৈতে জীৱিকাৰ সুৰক্ষাৰ সম্পৰ্ক আছে। এই পদক্ষেপ বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সাদৃশ্য আছে।
ভি বি-জি ৰামজী আইন, ২০২৫ৰ এক ব্যাপক আইনী সংস্কাৰ। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে গ্ৰাম্য নিয়োগক একাকাৰ কৰা।২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত সংসদে গৃহীত কৰা এই আইনখনে দুটা দশক পুৰণি মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চয়তা আইন (এমজিএনৰেগা), ২০০৫ৰ পৰিৱৰ্তে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। নতুন কাঠামোত ব্যক্তিগত কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰ পৰিৱৰ্তে সংহত উন্নয়ন আৰু বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
বৰ্ধিত জীৱিকাৰ নিশ্চয়তা আৰু শ্ৰমিককেন্দ্ৰিক কাঠামো
আইনখনৰ অন্যতম মূল বৈশিষ্ট্য হ’ল নিয়োগৰ আইনী নিশ্চয়তা বৃদ্ধি কৰা। ইয়াত প্ৰতিটো বিত্তীয় বৰ্ষত ১০০ দিনৰ পৰা ১২৫ দিনলৈ প্ৰতিটো গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন নিশ্চিত কৰা হৈছে। এই বৰ্ধিত নিশ্চয়তাৰ লক্ষ্য হৈছে জীৱিকাৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা। আয়ৰ সুস্থিৰতা বৃদ্ধি কৰা।
গ্ৰাম্য ব্যৱহাৰ আৰু আৰ্থিক সুস্থিৰতা শক্তিশালী কৰা। কাঠামো “ৰোজগাৰ ভি, সন্মান ভি”ৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। অৰ্থাৎ মৰ্যাদাসম্পন্ন সংস্থাপনো নিশ্চিত। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য কেৱল মজুৰিভিত্তিক কামৰ ব্যৱস্থা কৰাই নহয়। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে গ্ৰাম্য শ্ৰমিকসকলক স্থায়ী আৰু উৎপাদনশীল মানৱ পুঁজি গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় অংশীদাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা। এই ৰাজধানীয়ে দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে গ্ৰামোন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
এমজিএনৰেগাৰ পৰা নতুন গাঁথনিলৈ পৰিৱৰ্তন প্ৰক্ৰিয়াও সহজ আৰু শ্ৰমিক অনুকূল কৰি তোলা হৈছে। বৰ্তমান বৈধ ই-কেৱাইচি ভেৰিফাইড জব কাৰ্ড গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চয়তা কাৰ্ড প্ৰদান নোহোৱালৈকে বৈধ হৈ থাকিব। জব কাৰ্ড নথকা শ্ৰমিকসকলে গাঁও পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত আবেদন কৰিব পাৰিব। নতুন কাৰ্ড প্ৰদান আৰু পঞ্জীয়নৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ই-কেৱাইচি প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ নহ’লেও শ্ৰমিক কৰ্মসংস্থাপনৰ পৰা বঞ্চিত নহ’ব। ই-কেৱাইচি সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবেও সহায়ক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। প্ৰয়োজন হ’লে কৰ্মক্ষেত্ৰত এই সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব।
সময়মতে মজুৰি প্ৰদান আৰু শক্তিশালী স্বচ্ছতা ব্যৱস্থা
এই আইনখনে সময়মতে স্বচ্ছ আৰু জবাবদিহিতাৰে মজুৰি প্ৰদানৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। মজুৰি প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ বা ডিবিটিৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ শ্ৰমিকৰ বেংক বা ডাকঘৰৰ একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ’ব। ফলত স্বচ্ছতা শক্তিশালী হ’ব। বিলম্বতাও হ্ৰাস পাব।
এই কাঠামো অনুসৰি প্ৰতি সপ্তাহত মজুৰি দিব লাগিব। অন্যথা মাষ্টাৰ ৰোল বন্ধ হোৱাৰ ১৫ দিনৰ ভিতৰত মজুৰি দিব লাগিব। নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ পিছত যদি মজুৰি দিয়া হয় তেন্তে শ্ৰমিকসকলে পলম হোৱাৰ ক্ষতিপূৰণ লাভ কৰিব।
আইনখনত উল্লেখ আছে যে যদি মাষ্টাৰ ৰোল বন্ধ হোৱাৰ ১৫ দিনৰ ভিতৰত মজুৰি আদায় নিদিয়ে তেন্তে ১৬ তাৰিখৰ পিছৰ প্ৰতিটো দিনৰ বাবে বাকী থকা মজুৰিৰ ০.০৫ শতাংশ হাৰত ক্ষতিপূৰণ দিব লাগিব। এই ব্যৱস্থাই মজুৰি প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত জবাবদিহিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে শ্ৰমিকসকলক সময়মতে মজুৰি নিশ্চিত কৰা।
কৰ্মক্ষেত্ৰত উপস্থিতি এনএমএমএছ ভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে লিপিবদ্ধ কৰা হ’ব। মুখ চিনাক্তকৰণ ভিত্তিক উপস্থিতি ব্যৱস্থাও প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব। একে সময়তে বিশেষ বিকল্প ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে যাতে প্ৰকৃত শ্ৰমিকসকলে কাৰিকৰী বা সংযোগৰ সমস্যাৰ বাবে সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয়।
এক মসৃণ পৰিৱৰ্তন: ৰোজগাৰ ভি, সন্মান ভি
এই আইনৰ অধীনত চৰকাৰৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে গ্ৰাম্য শ্ৰমিকৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰি সুচাৰুৰূপে পৰিৱৰ্তন সুনিশ্চিত কৰা। সকলো গ্ৰামাঞ্চলতে কাৰ্যকৰী:
এই আইনৰ বিধানসমূহ বলবৎ হোৱাৰ তাৰিখৰ পৰা দেশৰ সকলো গ্ৰামাঞ্চলত একেলগে কাৰ্যকৰী হ’ব। একে সময়তে ০১/০৭/২০২৬ তাৰিখৰ পৰা বাতিল কৰা হ’ব এমজিএনৰেগা আইন। ভিবি-জি ৰামজী আইন বলবৎ নোহোৱালৈকে এমজিএনৰেগাৰ অধীনত নিয়োগ স্বাভাৱিক আৰু নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে চলি থাকিব। চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে সময়মতে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ আৰু শীঘ্ৰে মজুৰি প্ৰদান কৰা। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ পৰ্যাপ্ত শ্ৰম বাজেট আবণ্টন দিয়া হৈছে। এই আবণ্টন খণ্ডভিত্তিক চাহিদা আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি কৰা হৈছে।
শ্ৰমিকৰ ধাৰাবাহিকতা
যিসকল শ্ৰমিকৰ ই-কেৱাইচি সম্পূৰ্ণ হৈছে তেওঁলোকৰ বৰ্তমানৰ জব কাৰ্ড পৰিৱৰ্তনৰ সময়তো বৈধ হৈ থাকিব। নতুন গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চয়তা কাৰ্ড জাৰি নকৰালৈকে এই কাৰ্ড বৈধ হৈ থাকিব।
চলি থকা কাম
এই আইনখন আৰম্ভ হোৱাৰ তাৰিখত এম জি এনৰেগাৰ অধীনত চলি থকা কামসমূহ নতুন আইনৰ অধীনত অব্যাহত ৰাখিব পাৰিব।
নতুন কাম
যদিহে বৰ্তমানৰ কাম নিয়োগৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে পৰ্যাপ্ত নহয় তেন্তে নতুন কাম আৰম্ভ কৰিব পাৰি। এই কামসমূহ নতুন আইনৰ অনুসূচী-১ অনুসৰি হ’ব লাগিব।
ঐতিহাসিক বাজেট প্ৰতিশ্ৰুতি
নতুন কাঠামো কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে বৃহৎ আৰ্থিক আবণ্টন দিছে। কেন্দ্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ৯৫,৬৯২.৩১ কোটি টকা। বাজেট অনুমানৰ পৰ্যায়ত গ্ৰাম্য নিয়োগ কাৰ্যসূচীৰ বাবে এইটোৱেই সৰ্বাধিক আবণ্টন। এই আবণ্টনে চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ, পৰিসৰ আৰু দায়বদ্ধতাক স্পষ্টভাৱে উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ই গ্ৰামাঞ্চলত কৰ্মসংস্থাপন আৰু জীৱিকাৰ সুযোগলৈ এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে মুঠ আবণ্টন ৰাজ্য চৰকাৰৰ সম্ভাৱ্য অংশ অন্তৰ্ভুক্ত হ’লে ১.৫১ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক হ’ব পাৰে। এই বৃহৎ আৰ্থিক আবণ্টনে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাৰ ইংগিত দিয়ে। ইয়াৰ ফলত কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি, বহনক্ষম গাঁও পৰ্যায়ৰ সম্পদ সৃষ্টি আৰু গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ আয় যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ কৰ্মী: সামৰ্থ্য, জবাবদিহিতা আৰু দক্ষতা
ভি বি-জি ৰামজী আইনৰ পৰিৱৰ্তনত প্ৰকল্প বিষয়া, এম ই টি, গাঁৱৰ আয় কৰ্মী আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ কৰ্মীৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই আইনৰ অধীনত প্ৰশাসনিক ব্যয় ৬%ৰ পৰা ৯%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা সামৰ্থ্য বিকাশ, প্ৰশিক্ষণ, মানৱ সম্পদ শক্তিশালীকৰণ, পাৰিতোষিক আৰু ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ত কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু অধিক উন্নত হ’ব। এই সুসংগঠিত সংস্কাৰে তৃণমূল পৰ্যায়ত কাম কৰা শ্ৰমিকসকলক অধিক কাৰ্যক্ষম আৰু শক্তিশালী কৰি তুলিব।
কামৰ বহল পৰিসৰ: উন্নয়নৰ বাবে নতুন গতি
বিকশিত ভাৰত-জি ৰামজী আইন, ২০২৫ৰ অধীনত কামৰ পৰিসৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এই কাঠামো বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি যুগুত কৰা হৈছে। এই কামক চাৰিটা মূল বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰত বিভক্ত কৰা হৈছে। এইবোৰ হ’ল জল সুৰক্ষা, মৌলিক গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি, জীৱিকাৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু বতৰৰ চৰম সুস্থিৰতা।
ফলত ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অধিক ফলাফলমুখী আৰু সংহত পদ্ধতিৰ উন্মেষ ঘটিব। এই আইনৰ অধীনত অনুমোদিত কাম কেৱল শ্ৰম-নিবিড় কাম-কাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। তদুপৰি বহুমুখী কামো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যিয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে গ্ৰাম্য জীৱনৰ মান উন্নত কৰে। একে সময়তে ই বহনক্ষম সম্পদৰ সৃষ্টি কৰিব। এই সম্পদে ভৱিষ্যতে অধিক জীৱিকাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
এই পদ্ধতি “ৰোজগাৰ ভি, সন্মান ভি” নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। ইয়াত শ্ৰমিকসকল উন্নয়ন প্ৰক্ৰিয়াৰ সক্ৰিয় অংশীদাৰ। বিষয়ভিত্তিক অগ্ৰাধিকাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ফলত প্ৰতিদিনে কৰ্মসংস্থাপনে বহনক্ষম আৰু উৎপাদনশীল গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।
জল সুৰক্ষাৰ কাম
জল সুৰক্ষাৰ কামত জলসিঞ্চন সমৰ্থন, ভূগৰ্ভস্থ পানী পুনৰ ভৰোৱাৰ গঠন, জলাশয় উন্নয়ন, জলভাগ সজীৱ, বনানীকৰণ আৰু বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ ব্যৱস্থা আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপে গ্ৰামঞ্চলৰ জল সুস্থিৰতা দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে শক্তিশালী কৰিব।
মূল গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি
মূল গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনিৰ ভিতৰত গ্ৰাম্য পথ, জনসেৱা ভৱন, বিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনি, অংগনবাড়ী কেন্দ্ৰ, নলা-নৰ্দমা ব্যৱস্থা, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি, গৃহ নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় কাম আৰু বিভিন্ন চৰকাৰী প্ৰকল্প আদি অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব। ফলত মৌলিক সেৱা আৰু ৰাজহুৱা সেৱাৰ সুবিধা আৰু অধিক উন্নত হ’ব।
জীৱিকা ভিত্তিক আন্তঃগাঁথনি
জীৱিকা ভিত্তিক আন্তঃগাঁথনিৰ ভিতৰত গ্ৰাম্য বজাৰ, সংৰক্ষণ আন্তঃগাঁথনি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কেন্দ্ৰ, শীতল মজুত, পশুপালন আন্তঃগাঁথনি, মীন আন্তঃগাঁথনি, পচন সাৰ ইউনিট আৰু দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ আদি অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।
এই পদক্ষেপে স্থানীয় জীৱিকা শক্তিশালী কৰিব। গ্ৰাম্য আয়ৰ উৎস বৈচিত্ৰময় হ’ব। কৃষিভিত্তিক অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপো বৃদ্ধি পাব।
জলবায়ুৰ সুস্থিৰতা আৰু চৰম বতৰ প্ৰশমন
এই কাঠামোত চৰম বতৰ প্ৰশমন আৰু জলবায়ুৰ সুস্থিৰতাৰ কামকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
ইয়াৰ ভিতৰত বান নিয়ন্ত্ৰণৰ গাঁথনি, মথাউৰি, ঘূৰ্ণীবতাহৰ আশ্ৰয় শিবিৰ, দুৰ্যোগৰ পিছৰ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ ব্যৱস্থা থাকিব।
এই বিষয়ভিত্তিক কাঠামোৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য নিয়োগ উৎপাদনশীল সম্পত্তি সৃষ্টি, স্থানীয় অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু সুস্থিৰতা গঢ়ি তোলাৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত।
এই কামবোৰে কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি কৰিব। মূল্য যোগ কৰিব। কৃষিভিত্তিক উদ্যোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব।
সেৱাৰ উপলব্ধতাও উন্নত হ’ব। ফলত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি সুস্থিৰ হ’ব আৰু আয়ৰ উৎসৰ বৈচিত্ৰ্যতা আহিব।
কৃষি বতৰত ভাৰসাম্য: কৃষক আৰু শ্ৰমিক উভয়ৰে স্বাৰ্থ ৰক্ষা কৰা
এই আইনখনে ব্যস্ত বীজ সিঁচা আৰু চপোৱাৰ বতৰত কৃষি শ্ৰমৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক বিশেষ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। ৰাজ্য চৰকাৰে বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ ৬০ দিনৰ বাবে সামূহিক বিৰতিৰ সময় ঘোষণা কৰিব পাৰে। এই ব্যৱস্থাটো ধাৰা ৬ৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।কিন্তু সম্পূৰ্ণ ১২৫ দিনৰ নিয়োগৰ নিশ্চয়তা অক্ষত থাকিব। বাকী থকা নিয়োগৰ সময়সীমা প্ৰদান কৰা হ’ব।
এই কাঠামোৰ দ্বাৰা কৃষি উৎপাদনশীলতা আৰু শ্ৰম সুৰক্ষাৰ মাজত সুষম ভাৰসাম্য বজাই ৰখা হ’ব।
গাঁও পঞ্চায়ত পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা
বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগত সংগতি ৰাখি গ্ৰাম্য ভাৰতে এক নতুন পৰিৱৰ্তনৰ দিশে আগবাঢ়িছে। উন্নয়নৰ দিশ এতিয়া কেৱল মজুৰিভিত্তিক কৰ্মসংস্থাপনত সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই।
এতিয়া ই “নিয়োগ, জীৱিকা আৰু উৎপাদনশীল সম্পত্তি সৃষ্টি”ৰ এক সংহত কাঠামোৰ দিশে আগবাঢ়িছে। বিকশিত ভাৰত-জি ৰাম জী আঁচনি এই বিকেন্দ্ৰীকৃত আৰু সংহত দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন। এই কাঠামোত গাঁও পঞ্চায়তক উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰখা হয়। পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকক প্ৰকৃত ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। বিকশিত গাঁও পঞ্চায়ত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে গাঁও পঞ্চায়তসমূহে নিজেই উন্নয়নৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব। এই কাঠামোত পৰিকল্পনা প্ৰক্ৰিয়াটো তলৰ পৰা ওপৰলৈ বিকশিত কৰা হৈছে।
গাঁও পঞ্চায়তে গাঁওসভাত স্থানীয় প্ৰয়োজন অনুযায়ী কাম চিনাক্ত কৰি অগ্ৰাধিকাৰ দিব। পিছত ইয়াৰ সমন্বয় ব্লক, জিলা আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত কৰা হ’ব। এই ব্যৱস্থা পি এম গতি শক্তি, জি আই এছ আৰু ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ’ব। ফলত বৈজ্ঞানিক আৰু ভৌগোলিক পৰিকল্পনা নিশ্চিত হ’ব।
কৰ্মক্ষেত্ৰৰ সেৱা: শ্ৰমিকৰ মৰ্যাদা আৰু সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া
বিকশিত ভাৰত-জি ৰামজী আইন, ২০২৫ৰ তফছিল-IIত কৰ্মক্ষেত্ৰৰ সেৱাক আইনী নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰা হৈছে। ফলত ই কেৱল প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাত সীমাবদ্ধ নহয়। ই শ্ৰমৰ মৰ্যাদা আৰু মানৱ মৰ্যাদাৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক হৈ পৰিছে। এই বিধান অনুসৰি প্ৰতিটো কৰ্মক্ষেত্ৰত বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। ভাৰতৰ গ্ৰামঞ্চলৰ গ্ৰীষ্মকালীন পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি পৰ্যাপ্ত আশ্ৰয় শিবিৰ আৰু জিৰণিৰ স্থানো নিশ্চিত কৰা হৈছে। প্ৰতিটো কৰ্মক্ষেত্ৰত প্ৰাথমিক চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। শ্ৰমিকৰ সুৰক্ষা আৰু স্বাস্থ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
মহিলা শ্ৰমিকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে আইনখনত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। পাঁচ বছৰৰ তলৰ, পাঁচ বছৰৰ তলৰ বা পাঁচ বছৰৰ ওপৰৰ শিশু থকা কৰ্মক্ষেত্ৰত শিশুৰ যত্ন ল’বলৈ এগৰাকী মহিলা শ্ৰমিক নিযুক্তি দিয়া হ’ব। তেওঁক এটা নিৰ্দিষ্ট মজুৰি দিয়া হ’ব। এই ব্যৱস্থাই মহিলাসকলৰ বাবে কামৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰিব। ই কৰ্মক্ষেত্ৰখনক অধিক সৰ্বাংগীন আৰু সংবেদনশীল কৰি তুলিব।
শ্ৰমিকৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ দুৰ্ঘটনা সংঘটিত হ’লে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ অধিকাৰো দিয়া হৈছে। চিকিৎসালয়ত ভৰ্তিৰ প্ৰয়োজন হ’লে থকাৰ ব্যৱস্থা, চিকিৎসা, ঔষধ আৰু দৈনিক ভাট্টা প্ৰদান কৰা হ’ব। এই ভাট্টা নিৰ্দিষ্ট মজুৰিৰ আধা সমান হ’ব। মৃত্যু বা স্থায়ী অক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনাৰ বিধান অনুসৰি আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব।
এইদৰে আইনখনে কৰ্মক্ষেত্ৰত সুৰক্ষা, সংবেদনশীলতা আৰু সামাজিক সুৰক্ষাৰ এক ব্যাপক কাঠামো নিশ্চিত কৰে। কৰ্মক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতাও শক্তিশালী কৰা হ’ব। অনুমোদিত কাম, শ্ৰম হিচাপ, ব্যয় আৰু সামগ্ৰী ব্যৱহাৰৰ তথ্যৰে জনতা ব’ৰ্ড বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। এই কাঠামোত সাপ্তাহিকভাৱে তথ্যৰ ৰাজহুৱা প্ৰকাশ, সম্পত্তিৰ জিঅ’-টেগিং, বাস্তৱ সময়ৰ ডেচব’ৰ্ড, মোবাইল ভিত্তিক নিৰীক্ষণ আৰু শক্তিশালী সামাজিক অডিট আদিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা তৃণমূল পৰ্যায়ত স্বচ্ছতা, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ আৰু ফলপ্ৰসূ জনপৰ্যবেক্ষণ আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
কাৰ্যকৰীকৰণত বিশেষ ৰেহাইৰ ব্যৱস্থা কৰা
প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ বা আন কোনো অসাধাৰণ পৰিস্থিতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজন অনুসৰি বিশেষ শিথিলতা প্ৰদানৰ ক্ষমতা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ থাকিব।
ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলসমূহত সাহায্য আৰু পুনৰ্বাসনৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে আৰু কোনো ধৰণৰ ব্যাঘাত নোহোৱাকৈ কৰা সম্ভৱ হ’ব। ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকসকলেও সময়মতে সাহায্য লাভ কৰিব।
ভি বি-জি ৰামজী আইনৰ মূল বৈশিষ্ট্য
বিকশিত ভাৰতৰ সৈতে গ্ৰামোন্নয়নৰ কাঠামোৰ প্ৰান্তিককৰণ @২০৪৭
বিকশিত ভাৰত–নিশ্চিত ৰোজগাৰ আৰু আজীৱিকা মিচন (গ্ৰামীণ): ভি বি-জি ৰামজী আইন, ২০২৫ এনেদৰে ডিজাইন কৰা হৈছে যে গ্ৰামোন্নয়নৰ কাঠামো বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল খায়।
এই কাঠামোটোৱে মজুৰিভিত্তিক নিয়োগ, সম্পদ সৃষ্টি আৰু ৰাজহুৱা বিনিয়োগক একত্ৰিত কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে এখন অধিক সমৃদ্ধিশালী, স্থিতিস্থাপক আৰু সৰ্বাংগীন গ্ৰাম্য ভাৰত গঢ়ি তোলা।
উন্নত আন্তঃগাঁথনি, শক্তিশালী জীৱিকা আৰু জলবায়ুৰ সুস্থিৰতা গঢ়ি তোলাৰ মূল মাধ্যম হিচাপে গ্ৰাম্য কাৰ্য্যকলাপক চিনাক্ত কৰা হৈছে।
ইয়াৰ দ্বাৰা “বিকশিত পঞ্চায়ত”ৰ জৰিয়তে “বিকশিত ভাৰত”ৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাট মুকলি হ’ব।
সংহত আৰু ব্যাপক পদ্ধতি
এই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ আইনত এক সংহত আৰু ব্যাপক পন্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিসমূহক সুসংগঠিত গ্ৰামোন্নয়নৰ কাঠামোলৈ অনা হ’ব। বিভিন্ন পুঁজি, বিভাগ আৰু আঁচনিসমূহে ইজনে সিজনৰ সমন্বয়ত গাঁও পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত কাম কৰিব। এই পৰিকল্পনাৰ লক্ষ্য হ’ব সকলো যোগ্য পৰিয়ালক সামৰি লোৱা। গুৰুত্বপূৰ্ণ খালী ঠাইবোৰো পৰ্যায়ক্ৰমে পূৰণ কৰা হ’ব। বিচ্ছিন্ন বা এককালীন আঁচনিৰ পৰিৱৰ্তে দীৰ্ঘম্যাদী আৰু সংহত উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
বিষয়ভিত্তিক আৰু সম্পদকেন্দ্ৰিক জনসেৱাৰ কাম
এই কাঠামোৰ ভিত্তিত জনসেৱাৰ কামৰ বাবে বিষয়ভিত্তিক অগ্ৰাধিকাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ফলত প্ৰতিদিনে নিশ্চিত কৰ্মসংস্থাপনে উৎপাদনশীল আৰু বহনক্ষম গ্ৰাম্য সম্পদ সৃষ্টিত সহায় কৰিব।
বিকশিত গাঁও পঞ্চায়ত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে চিনাক্ত কৰা সকলো কাম বিকশিত ভাৰত-ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি ষ্টেক (ভিবি-এনআৰআইএছ)ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এক সংহত আৰু ভৱিষ্যতমুখী গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনিৰ কাঠামোৰ সৃষ্টি হ’ব।
চাৰিটা অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰ
জল সুৰক্ষা
জল সংৰক্ষণৰ গাঁথনি, জলসিঞ্চনৰ সহায়, ভূগৰ্ভস্থ পানী পুনৰ ভৰোৱা, জলভাগৰ সজীৱতা, জলাশয় উন্নয়ন আৰু বনানীকৰণৰ সৈতে জড়িত কামে গ্ৰামঞ্চলত জল সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব।
মূল গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি
গ্ৰাম্য পথ, জনসেৱা ভৱন, বিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনি, নলা-নৰ্দমা ব্যৱস্থা, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰকল্পৰ গৃহ নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় কামে মৌলিক সেৱা আৰু ৰাজহুৱা সেৱাৰ সুবিধা আৰু অধিক উন্নত কৰিব।
জীৱিকা ভিত্তিক আন্তঃগাঁথনি
কৃষি, পশুপালন, মীনপালন, সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা, বজাৰ, দক্ষতা বিকাশ আৰু বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি ভিত্তিক পদক্ষেপৰ বাবে উৎপাদনশীল সম্পত্তিৰ সৃষ্টি কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত বহনক্ষম জীৱিকা, মূল্য সংযোজন আৰু গ্ৰাম্য আয়ৰ বৈচিত্ৰ্যৰ সৃষ্টি হ’ব।
চৰম বতৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বিশেষ কাম
দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতি আৰু জলবায়ু অভিযোজনৰ কামত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত থাকিব আশ্ৰয় শিবিৰ, মথাউৰি, বান নিয়ন্ত্ৰণৰ কাঠামো, পুনৰ্বাসন কাম আৰু বনজুই নিৰ্বাপন ব্যৱস্থা। এই পদক্ষেপে জলবায়ু স্থিতিস্থাপক গাঁও নিৰ্মাণত সহায় কৰিব।
আধুনিক আৰু প্ৰযুক্তিভিত্তিক প্ৰশাসনিক গাঁথনি
এই আইনত আধুনিক, স্বচ্ছ আৰু প্ৰযুক্তিভিত্তিক প্ৰশাসনিক গাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ, জবাবদিহিতা আৰু উচ্চমানৰ সেৱা নিশ্চিত কৰা। ডিজিটেল সংযোগ, ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিগত প্ৰসাৰ বৃদ্ধিৰ লগে লগে ভাৰতৰ গ্ৰামঞ্চলৰ প্ৰশাসনিক গাঁথনিও শক্তিশালী কৰা হ’ব। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, বাস্তৱ সময়ৰ নিৰীক্ষণ আৰু স্বচ্ছতা বৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে প্ৰশাসনিক গাঁথনি আধুনিকীকৰণ কৰা হ’ব। এই প্ৰযুক্তি সক্ষম প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাই সেৱা প্ৰদানক অধিক নিৰ্ভৰযোগ্য কৰি তুলিব। পুনৰাবৃত্তি কমি যাব। সম্পত্তিৰ মান উন্নত হ’ব। সৱলীকৰণ, বৃদ্ধি, সমন্বয় আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়ন শক্তিশালী কৰা হ’ব। এই প্ৰশাসনিক গাঁথনিয়ে সুনিশ্চিত কৰিব যে গ্ৰামীণ ভাৰতে বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ উপযুক্ত ব্যৱস্থাৰে আগবাঢ়ি যাব পাৰে।
.
মূল আইনী বিধান
ক। বৰ্ধিত জীৱিকাৰ নিশ্চয়তা
এই আইনৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে গ্ৰামোন্নয়নক একাকাৰ কৰা।
ইয়াৰ বাবে জীৱিকাৰ নিশ্চয়তাৰ কাঠামো শক্তিশালী কৰা হৈছে।
স্বেচ্ছাই অদক্ষ হাতৰ কামত অংশগ্ৰহণ কৰা গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ প্ৰাপ্তবয়স্ক সদস্যসকলক প্ৰতিটো বিত্তীয় বৰ্ষত ১২৫ দিনৰ মজুৰিভিত্তিক কৰ্মসংস্থাপনৰ নিশ্চয়তা দিয়া হয়।
খ। ভিবি-এনআৰআইএছৰ সৈতে সমন্বয়
সকলো কামকে বিকশিত ভাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি ষ্টেক বা ভিবি-এনআৰআইএছত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। ইয়াত জল সুৰক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। জলসম্পৰ্কীয় কাম, মৌলিক গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি, জীৱিকাৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু চৰম বতৰ সুস্থিৰতাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
গ। ভিজিপিপি ভিত্তিক পৰিকল্পনা
বিকশিত গাঁও পঞ্চায়ত পৰিকল্পনাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব পৰিকল্পনা প্ৰক্ৰিয়া। গাঁও পঞ্চায়তে এই পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিব। এই পৰিকল্পনা পিএম গতি শক্তিকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় ভৌগোলিক পৰিকল্পনা ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ’ব। তদুপৰি স্থানীয় উন্নয়নৰ বিভিন্ন প্ৰয়োজনীয়তাও বিবেচনা কৰা হ’ব।
ঘ। কৃষিৰ ব্যস্ত বতৰত সুৰক্ষা
ৰাজ্য চৰকাৰক ৬০ দিনৰ সময়সীমা আগতীয়াকৈ ঘোষণা কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। এই সময়ছোৱাত বীজ সিঁচা আৰু চপোৱাৰ ব্যস্ত বতৰটোও অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব। এই সময়ছোৱাত আইনৰ অধীনত কোনো কাম কৰা নহ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃষি বতৰত পৰ্যাপ্ত কৃষি শ্ৰমৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত হ’ব।
ঙ। কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষক আঁচনি
এই আঁচনিখন কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষক আঁচনি হিচাপে ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। এই আঁচনিখন কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য উভয়ৰে যৌথ দায়িত্বত ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
চ। মাপকাঠী ভিত্তিক আবণ্টন
সৰ্বাংগীন উন্নয়ন আৰু বিত্তীয় সম্পদৰ ন্যায্য বিতৰণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰতিখন ৰাজ্যক মাপকাঠীভিত্তিক আবণ্টন প্ৰদান কৰিব। এই আবণ্টন নিয়মত নিৰ্ধাৰিত বস্তুনিষ্ঠ সূচকৰ ভিত্তিত নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব। এই আবণ্টনৰ অতিৰিক্ত ব্যয়ৰ দায়িত্ব সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যৰ ওপৰত থাকিব। ৰাজ্য চৰকাৰে জিলা আৰু গাঁও পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত স্বচ্ছ আৰু প্ৰয়োজনভিত্তিক ধন আবণ্টন নিশ্চিত কৰিব। পঞ্চায়তৰ শ্ৰেণী আৰু স্থানীয় উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তাও ইয়াত বিবেচনা কৰা হ’ব। ফলত সমতা, স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
ছ। বিশেষ ৰেহাইৰ ব্যৱস্থা
প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ বা আন কোনো অসাধাৰণ পৰিস্থিতিৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অস্থায়ী বিশেষ ৰেহাই প্ৰদান কৰিব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা দ্ৰুত সকাহ আৰু সহায়ৰ সুবিধা হ’ব।
জ। স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা
বায়’মেট্ৰিক পৰীক্ষণ, ভূ-ভিত্তিক পৰিকল্পনা, ম’বাইল আৰু ডেচব’ৰ্ড ভিত্তিক নিৰীক্ষণ, সাপ্তাহিকভাৱে ৰাজহুৱাভাৱে তথ্য প্ৰকাশ আৰু শক্তিশালী সামাজিক নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰা হ’ব।
ঝ। প্ৰতিষ্ঠানিক নিৰীক্ষণ
আইনখনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ, নিৰীক্ষণ আৰু পৰ্যালোচনাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চয়তা পৰিষদ আৰু ৰাজ্যিক গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চয়তা পৰিষদ গঠন কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়তো পৰিচালনা সমিতি গঠন কৰা হ’ব। কমিটীয়ে মাপকাঠীভিত্তিক আবণ্টন, সমন্বয় আৰু অন্যান্য আনুষংগিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত পৰামৰ্শ আগবঢ়াব।
ঞ। মজুৰিৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা
অদক্ষ হাতৰ শ্ৰমৰ মজুৰিৰ হাৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
ট। ছমাহৰ ভিতৰত ৰাজ্যিক আঁচনি ঘোষণা
আইনখন বলবৎ হোৱাৰ ছমাহৰ ভিতৰত প্ৰতিখন ৰাজ্য চৰকাৰে নিজাকৈ আঁচনি ঘোষণা কৰিব লাগিব। এই আঁচনিসমূহ আইনৰ বিধান অনুসৰি প্ৰস্তুত কৰা হ’ব।
ঠ। নিবনুৱা ভাট্টা
যদিহে যোগ্য আৱেদনকাৰীক নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ভিতৰত কাম দিয়া নহয় তেন্তে তেওঁলোকক আইন অনুসৰি নিবনুৱা ভাট্টা প্ৰদান কৰা হ’ব।
ঘ। শ্ৰমিকৰ ন্যূনতম আইনী সুৰক্ষা
এই আইনখনে শ্ৰমিকৰ আইনী অধিকাৰ আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ ন্যূনতম বৈশিষ্ট্য আৰু চৰ্ত নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
প্ৰসংগ
গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin), 2025:
VB-G RAM G (विकसित भारत-जी राम जी) Act, 2025
11 MAY 2026 11:42AM by PIB Delhi
The Viksit Bharat Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Act, 2025 seeks to transform the rural employment framework by aligning wage employment with sustainable development and the vision of Viksit Bharat @2047. The Act enhances the statutory employment guarantee from 100 to 125 days in every financial year for all rural households. The framework prioritizes water security, rural infrastructure, livelihood assets, and disaster preparedness through outcome-oriented works and digitally integrated planning. Technology-enabled governance through biometric authentication, geo-referencing, digital monitoring, and time-bound wage payments aims to strengthen transparency and accountability. Mandatory social audits, structured oversight mechanisms, and grievance redressal systems further reinforce implementation. The Act positions rural employment as a productive driver of sustainable village development and durable asset creation.
Historic Operationalisation of the VB–G RAM G Act Across All Rural Areas of the Country
The Government of India has notified the commencement of the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB–G RAM G (विकसित भारत—जी राम जी) Act, 2025 across all rural areas of the country with effect from 01/07/2026. With the coming into force of the VB – G RAM G Act, the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005, stands repealed from the same date. This marks a historic transition in India’s rural development framework and ushers in a new era of integrated, future-ready, and productivity-oriented rural transformation aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047.
The Commencement of the Act marks a historic transition from the earlier framework of Mahatma Gandhi NREGA towards a modern rural development architecture that combines livelihood security, durable asset creation, technology-enabled governance, convergence-driven planning, and climate resilience.
The Act establishes a statutory guarantee of 125 days of wage employment in every financial year to every rural household whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work. This enhanced guarantee is expected to provide renewed momentum to rural household incomes, livelihood security, village-level infrastructure creation, and sustainable rural development. Simultaneously, it seeks to create durable and productive rural infrastructure that strengthens water security, rural infrastructure, rural livelihoods, local economic growth, and resilience against climate-related challenges.
Background and Need for Reform
For several decades, wage-employment programmes have formed an integral component of India’s rural development strategy, providing income support to rural households facing under-employment and livelihood insecurity.
Over time, the rural economy has undergone significant transformation due to expanded social protection, improved physical and digital connectivity, enhanced financial inclusion, and diversification of livelihoods. These developments necessitate a recalibration of the existing rural employment framework to align with contemporary needs and aspirations, as well as with the national vision of Viksit Bharat @2047.
In furtherance of this objective, it is proposed to strengthen the livelihood guarantee framework by enhancing the statutory employment guarantee from one hundred days to one hundred and twenty-five days in a financial year. The enhanced guarantee is intended to support the accelerated pace of rural development, provide greater income security, and empower rural households through expanded employment opportunities.
Accordingly, it has been enacted a new legislation titled the Viksit Bharat - Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB- G RAM G Act, 2025, to establish a future-ready rural development framework that integrates livelihood security with productivity, convergence, resilience, and sustainable asset creation, in alignment with the Viksit Bharat @2047 vision.
The VB-G RAM G Act, 2025 is a comprehensive legislative reset designed to align rural employment with the national vision of Viksit Bharat @2047. Passed by Parliament in December 2025, the Act replaces the two-decade-old Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005. It shifts the focus from a standalone welfare intervention to an integrated instrument of development and resilient infrastructure.
Enhanced Livelihood Guarantee and Worker-Centric Framework
A central feature of the Act is the enhancement of the statutory employment guarantee from 100 days to 125 days in every financial year for all rural households. The enhanced guarantee is intended to strengthen livelihood security, improve income stability, support rural consumption and provide greater economic resilience to vulnerable households.
The framework has been designed around the principle of “Rozgar Bhi, Samman Bhi”- employment with dignity. The objective is not merely to provide wage employment, but to ensure that rural workers become active participants in the creation of durable and productive public assets that contribute to long-term village development.
The transition from Mahatma Gandhi NREGA to the new framework has also been designed in a seamless and worker-friendly manner. Existing e-KYC-verified Job Cards shall continue to remain valid until Gramin Rozgar Guarantee Cards are issued. Workers who do not currently possess Job Cards may apply at the Gram Panchayat level for registration and issuance of new cards. Workers shall not be denied employment merely due to pending e-KYC, and facilitation mechanisms have been provided for completion of e-KYC, including at worksites, wherever necessary.
Workers may continue to demand employment orally, in writing through the existing Form-6 framework, or through digital platforms. Employment shall continue to be provided within the prescribed timeframe, failing which workers shall remain entitled to unemployment allowance as per the provisions of the Act. The unemployment allowance shall be payable at not less than one-fourth of the notified wage rate for the first thirty days of the financial year and at not less than one-half of the notified wage rate for the remaining period of the financial year, thereby strengthening the legal guarantee of employment and the accountability of the implementation framework.
Timely Wage Payments and Strengthened Transparency
The Act places strong emphasis on timely, transparent, and accountable wage payments. Wages shall continue to be transferred directly into workers’ bank or post office accounts through Direct Benefit Transfer (DBT), thereby strengthening transparency and reducing delays.
Under the framework, wages are to be paid weekly or, in any case, within fifteen days from the closure of the muster roll. In cases where wages are delayed beyond the stipulated period, workers shall be entitled to delay compensation in accordance with the provisions of the Act. The Act further provides that where payment of wages is not made within fifteen days from the date of closure of the muster roll, wage seekers shall be entitled to receive compensation for the delay at the rate of 0.05 percent of the unpaid wages for every day of delay beyond the sixteenth day after closure of the muster roll. These provisions are intended to strengthen accountability in wage disbursement and ensure timely payment to workers.
Attendance at worksites shall be captured through NMMS-enabled systems and face authentication-based attendance mechanisms. At the same time, suitable exception handling provisions have also been incorporated to ensure that genuine workers are not adversely affected due to technical or connectivity-related issues.
A Seamless Transition: "Rozgar Bhi, Samman Bhi"
The government’s primary intention is a smooth transition that protects the interests of the rural workforce under the Act.
• Notification for All Rural Areas: The provisions of this Act come into effect simultaneously in all rural areas across the country from the date of commencement. Simultaneously, Mahatma Gandhi NREGA will stand repealed with effect from the same date i.e. 01/07/2026.
• Employment under Mahatma Gandhi NREGA will continue in a seamless and smooth manner till commencement of the VB- G RAM G Act.
The Government’s highest priority remains ensuring timely availability of employment and prompt payment of wages to workers. In order to ensure uninterrupted employment opportunities, adequate labour budget has been made available to States and Union Territories in alignment with emerging demand patterns and field requirements.
• Worker Continuity: Existing Job Cards for workers with completed e-KYC remain valid during the transition until new Gramin Rozgar Guarantee Cards are issued.
• Ongoing Works: Ongoing works under MGNREGA as on the date of commencement may continue under the new Act.
• New Works: Where ongoing works are insufficient to meet employment demand, new works consistent with Schedule I of the new Act may be taken up.
Historic Budgetary Commitment
The Government of India has made extensive financial provisions for operationalisation of the new framework across the country. For FY 2026–27, a provision of ₹95,692.31 crore has been made as Central share under the programme. This is the largest allocation for a rural employment programme at the Budget Estimate stage to date. This provision clearly reflects the priority, scale and commitment of the Government, through which employment and livelihood opportunities in rural areas are expected to gain new momentum.
Including the estimated State share, the total programme outlay is expected to exceed ₹1.51 lakh crore. The massive financing reflects the Government’s credible commitment of driving large-scale transformation in the rural economy, promoting employment generation, creating durable village-level assets and ensuring significant growth in the income of rural households.
Field Functionaries: Capacity, Accountability, and Efficiency
The role of field-level functionaries, such as POs, Mates, and Gram Rozgar Sevaks (GRS) and others, is pivotal in the smooth transition to VB-G RAM G. Under this Act, administrative expenditure has been increased from 6 percent to 9 percent, which will promote capacity building, training, strengthening of human resources, payment of remuneration, and improved implementation at the field level. This systematic reform will ensure that personnel working at the grassroots become more efficient and empowered.
Expanded Scope of Work: New Momentum to Development
Under the Viksit Bharat–G RAM G Act, 2025, the scope of works has been significantly expanded and aligned with the goal of Viksit Bharat@2047. Works are structured into four major thematic areas: water security, core rural infrastructure, livelihood-related infrastructure, and works to mitigate extreme weather events. This enables a more outcome-oriented and cohesive approach in implementation.
Permissible works under the Act are not limited to traditional labour-based activities but also include multi-dimensional works that directly enhance the quality of rural life, while also creating durable assets that generate further livelihood opportunities. This approach is based on the principle of “employment as well as dignity”, in which workers are active participants in the development process.
Thematic prioritisation of works has been introduced to ensure that each day of employment contributes towards creation of durable and productive rural infrastructure.
Water security works shall include irrigation support, groundwater recharge structures, watershed development, rejuvenation of water bodies, afforestation and rainwater harvesting structures aimed at strengthening long-term water resilience across rural regions.
Core rural infrastructure works shall include rural roads, public buildings, school infrastructure, Anganwadi centres, sanitation systems, renewable energy infrastructure, housing-related works and works under various Government schemes, thereby improving access to basic amenities and public services.
Livelihood-related infrastructure shall include rural markets, storage infrastructure, food processing units, cold storage facilities, livestock infrastructure, fisheries infrastructure, compost units and skill development centres. These interventions are expected to strengthen local livelihoods, diversify rural incomes and support agro-based economic activities.
The framework also prioritises works related to mitigation of extreme weather events and climate resilience, including flood management structures, embankments, cyclone shelters, post-disaster restoration and forest fire management works.
Through this thematic approach, rural employment is directly linked with productive asset creation, local economic development, and resilience-building.
These works will ensure employment generation, value addition, expansion of agro-based industries and improved service availability, thereby bringing stability to the rural economy and diversifying income sources.
Balance During Agricultural Season: Protection of Interests of Both Farmers and Workers
To facilitate adequate availability of agricultural labour during peak sowing and harvesting seasons, the Act empowers States to notify an aggregated pause period aggregating to sixty days in a financial year (Section 6).
The full 125-day employment guarantee remains intact, to be provided during the remaining period, ensuring a calibrated balance that supports both agricultural productivity and worker security.
Viksit Gram Panchayat Plan (Planning Framework)
In line with the vision of Viksit Bharat @2047, rural India is entering a new and transformative phase. The direction of development is no longer limited to wage employment, but is evolving towards an integrated model of “employment, livelihood and the creation of productive assets.” The Viksit Bharat–G RAM G Scheme reflects this comprehensive and decentralized approach, placing Gram Panchayats at the centre of development and empowering them with real authority in planning and implementation. Through the preparation of Viksit Gram Panchayat Plans, Gram Panchayats will themselves decide the direction of their development.
Under this framework, the planning process has been structured as a bottom-up approach, wherein Gram Panchayats identify and prioritise works based on local needs through Gram Sabhas, with consolidation at the Block, District and State levels. This system is integrated with PM Gati Shakti, GIS and digital platforms, ensuring scientific and spatial planning.
Worksite Facilities: Emphasis on Dignity and Safety of Workers
Under Schedule II of the Viksit Bharat- G RAM G Act, 2025, worksite facilities have been given a legal guarantee, which elevates it beyond an administrative arrangement and makes it a strong symbol of dignity of labour and human respect. Under this provision, the availability of clean drinking water at every worksite has been made mandatory. Particularly keeping in mind the summer conditions in rural India, adequate arrangements for shade and rest areas have been ensured to protect workers from heat. Additionally, the availability of a first-aid kit at every worksite has also been ensured, so that the safety and health of workers are prioritised.
To promote the participation of women workers, a key provision has been incorporated in the Act. At worksites where five or more children below the age of five are present, a woman worker will be appointed to take care of the children and will be paid at the prescribed wage rate. This arrangement not only ensures continuity of work for women but also makes the worksite more inclusive and responsive to their needs.
In addition, to ensure the safety of workers, the right to free medical treatment in case of accidents has been provided. If hospitalisation is required, provisions will be made for accommodation, treatment, medicines and a daily allowance equal to half the wage rate. In cases of death or permanent disability, ex-gratia assistance will be payable as per the provisions of the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana. Thus, the Act ensures a comprehensive framework of safety, sensitivity and social security at the worksite.
Transparency and accountability at worksites shall also be strengthened through mandatory Janata Boards displaying details relating to sanctioned works, labour estimates, expenditure and material utilisation. The framework further provides for weekly public disclosure systems, geo-tagging of assets, real-time dashboards, mobile-based monitoring and strengthened social audits to ensure transparency, community participation and effective public oversight at the grassroots level
Special Exemptions in Implementation
In the event of natural disasters or other extraordinary circumstances, the Central Government will be empowered to grant special exemptions as required. This will ensure that relief and rehabilitation activities in affected areas can be carried out swiftly and without interruption, and that affected communities receive timely assistance.
Salient Features of the VB- G RAM G Act
Alignment of Rural Development Framework with Viksit Bharat 2047:
The Viksit Bharat–Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB–G RAM G (विकसित भारतजी राम जी) Act,2025 is crafted to align the rural development framework with the national vision of Viksit Bharat @ 2047, so that wage employment, asset creation, and public investment together build a more prosperous, resilient and inclusive rural Bharat. Rural works are positioned as a central instrument to deliver better infrastructure, stronger livelihoods and greater climate resilience in villages, ensuring that Viksit Bharat is realised through Viksit Panchayat.
Convergence and Saturation based Approach
To translate this vision into practice, the Act adopts a convergence and saturation-based approach that brings together complementary Government schemes within a single, coherent rural development architecture. Funds, departments and programmes are expected to work in harmony at the Gram Panchayat level, with planning aimed at covering all eligible households and systematically closing critical gaps, rather than supporting scattered or one-off works.
Thematic, Asset Focused Public Works
On this foundation, the Act uses a structured thematic prioritisation of public works so that each day of guaranteed employment creates productive and durable rural assets. All works identified through the Viksit Gram Panchayat Plans (VGPPs) are integrated into the Viksit Bharat–National Rural Infrastructure Stack (VB‑NRIS), creating a unified and forward-looking rural infrastructure framework fully aligned with the Viksit Bharat vision.
Four Priority Thematic Areas
Water security: Water related works such as conservation structures, irrigation support, groundwater recharge, rejuvenation of water bodies, watershed development and afforestation will strengthen water security across rural regions.
Core rural infrastructure: Essential civic, social and service‑ delivery assets—rural roads, public buildings, school infrastructure, sanitation systems, renewable energy facilities and housing work under Central Government schemes—will ensure better basic amenities and improved access to services.
Livelihood related infrastructure: Productive assets for agriculture, livestock, fisheries, storage, markets, skill development, and circular economy models will support sustainable livelihoods, value addition, and diversified rural income opportunities.
Special works for extreme weather events: Disaster preparedness and climate adaptation works—such as shelters, embankments, flood management structures, rehabilitation works, and forest fire management—will help create climate-resilient villages.
Through this thematic focus, the Act ensures that public works simultaneously advance water security, strengthen core rural systems, expand livelihood opportunities and build resilience, thereby supporting empowerment, growth, convergence and saturation in line with the national vision of Viksit Bharat 2047.
Modern, Technology enabled Governance
The Act establishes a modern, transparent and technology enabled governance architecture to ensure effective implementation, accountability and high integrity service delivery. In a rural India marked by deeper digital penetration, improved connectivity and expanded public infrastructure, governance systems will be strengthened through digital public infrastructure, real time monitoring and enhanced transparency mechanisms.
The framework provides for biometric authentication, mobile based monitoring, spatial technology enabled planning, real time dashboards, AI enabled analytics and citizen engagement platforms. These systems ensure accurate verification of workers, functionaries and transactions, improve oversight and support timely reporting and corrective action across all stages of implementation.
A strengthened Social Audit mechanism forms a core part of this architecture, enhancing community participation and reinforcing transparency and accountability at the village level. In addition, a National Level Steering Committee and State Level Steering Committees will review, monitor, and evaluate implementation in their respective areas, ensuring coordinated oversight and a whole of government approach.
By embedding this modern, technology-enabled governance ecosystem, the Act enables predictable service delivery, reduces duplication, improves the quality of assets, and supports empowerment, growth, convergence, and saturation. This governance architecture ensures that rural Bharat is equipped with the systems necessary to advance towards the national vision of Viksit Bharat @ 2047.
Key Statutory Provisions
a) Enhanced livelihood guarantee
The principal objective is to align rural development with Viksit Bharat @ 2047 by strengthening the livelihood guarantee framework through 125 days of wage employment per financial year for rural households whose adult members volunteer for unskilled manual work.
b) Integration into VB‑ NRIS
All works will be aggregated into the Viksit Bharat National Rural Infrastructure Stack, with priority to water security through water-related works, core rural infrastructure, livelihood related infrastructure, and special works to mitigate extreme weather events.
c) VGPP based planning
Planning will be undertaken through Viksit Gram Panchayat Plans, prepared by Gram Panchayats and integrated with national spatial planning systems, including PM Gati Shakti, while factoring in varying local developmental needs.
d) Securing peak agricultural seasons
States will be empowered to notify in advance, a period aggregating to 60 days in a financial year covering peak sowing and harvesting during which works under the Act will not be undertaken, facilitating sufficient farm labour at critical times.
e) Centrally Sponsored Scheme
The scheme will be implemented as a Centrally Sponsored Scheme with shared responsibilities between the Centre and States.
f) Normative Allocation
To promote inclusive growth and equitable distribution of financial resources in a fair manner, the Central Government will make Normative Allocation to each State based on objective parameters prescribed in the Rules; expenditure beyond this will be the responsibility of the State. States will ensure transparent and need-based intra-state distribution of funds across districts and gram panchayats, taking into account the category of the panchayats and local developmental needs, thereby strengthening equity, transparency and accountability.
g) Special relaxations
During natural calamities or extraordinary circumstances, the Central Government may make temporary relaxations for timely response and relief.
h) Transparency and accountability
Biometric authentication, spatial technology enabled planning, mobile and dashboard-based monitoring, weekly public disclosure systems and a strengthened Social Audit mechanism will ensure transparency and accountability.
i) Institutional Oversight
The Central Gramin Rozgar Guarantee Council and the State Gramin Rozgar Guarantee Councils shall be constituted for review, monitoring and effective implementation of the provisions of the legislation in their respective areas. Steering committees at Central and State Level shall be constituted to recommend on matters concerning normative allocations, convergence and other such matters.
j) Wage rate specification
Wage rates for unskilled manual work will be notified by the Central Government;
k) State schemes within six months
Every State Government must notify its Scheme, as per the provisions of the Act, within six months of the Act’s commencement.
l) Unemployment allowance
If eligible applicants are not provided work within the stipulated period, such workers will be paid unemployment allowance as per the provisions in the Act.
m) Minimum legal guarantees for labour
The Act lays down minimum features and conditions to protect labourers’ legal guarantees and rights under the Scheme.
Reference
Ministry of Rural Development
Click here to see pdf