হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
শ্বাস্থ ভারত পোর্তেল হাংদোক্লে: ভারতকী দিজিতেল হেল্থগী অওনবা মপাঙ্গল হাপ্নবা তোঙান তোঙানবা হকশেলগী থবকশিং পুনশিল্লে
এ.আই.পিগী খুৎথাংদা প্রোগ্রাম সিষ্টেমশিং অমতা ওইনা পুনশিন্নবা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা ৱান-ষ্টোপ এগ্রিগেতর প্লেতফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরে, মসিনা হোস্পিতালশিংগী মরক্ত দেতা শরুক য়ামিন্নবা অমসুং ওফিসকী থবকশিংগী পোৎলুম হন্থহনগনি
প্লেতফোর্ম অমা খক ওইবনা দেতা অনিরক হাপচিনবা লৈহল্লোই, পাউ পীবগী থবক ফগৎহনগনি অমসুং হকশেলগী থবকশিংদা য়াংনা ৱারেপ লৌবা ঙমগনি
অশোই-অঙাম য়াওদনা হকশেলগী দেতা পীথোক-পীশিন য়ানবা অমসুং দিজিতেল হেল্থগী থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা য়ানবা এ.বি.দি.এম য়ারবা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেল এ.বি.ঐচ.এদা পুনশিনবা য়ারে
থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎলে: ইনফ্রাষ্ট্রকচর লোদ চাদা ২০-৩০ দা হন্থরে অমসুং দেতা হাপচিনবা অমসুং ঐচ.আর অনি থোকপা চাদা ২০-৪০ দা হন্থরে
06 MAY 2026 11:05AM by PIB Imphal
ভারতকী অনা-লাইয়েংগী অওনবা পুরকপদা অতোপ্পা অচৌবা মাইপাকপা অমদা, ইন্নোবেসন এন্দ ইনক্লুসিবিতি: বেষ্ট প্রাকতিসেস সেপিং ইন্দিয়াস হেল্থ ফ্যুচরগী ১০শুবা নেসনেল সম্মিত্ত য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিষ্টর শ্রী জগত প্রকাস নাদানা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেল হৌদোকখিবনি। পোর্তেল হৌদোকখিবা অসি হেন্না পুনশিনবা, মতিক চাবা অমসুং মশক থোকপা দিজিতেল পব্লিক হেল্থ আর্কিতেকচর অমগী মাইকৈদা লাকপা শিংথানিঙাই ওইবা অহোংবা অমনি।
থবক পাংথোকপদা মতেং পাংনবা, য়েংশিন্নবা অমসুং পাউ পীরক্নবা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিষ্ট্রিনা চহি কয়া চুপ্না তোঙান তোঙানবা দিজিতেল এপ্লিকেসনশিং পুথোক্লে। প্লেতফোর্মশিং অসিনা পাক-চাউনা দিজিতেল দেতা লৌশিনবা ঙম্লে।
খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা, এ.আই.পিগী খুৎথাংদা প্রোগ্রাম সিষ্টেমশিং অমতা ওইনা পুনশিন্নবা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা ৱান-ষ্টোপ এগ্রিগেতর প্লেতফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরে। মসিনা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং অপুনবা দিজিতেল লেয়ার অমদা পুনশিল্লে। ৱান-ষ্টোপ ইন্তগ্রেতেদ প্লেতফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌদুনা, মসিনা তোঙান তোঙানবা লৈবাক্কী হকশেলগী থৌরমশিং ইন্তরফেস অমদা পুনশিল্লে, তোঙান তোঙান্না লোগইন তৌবা অমসুং হঞ্জিন হঞ্জিন দেতা হাপচিনবা দরকার ওইদ্রে অমসুং থাক খুদিংমক্ত থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনবগা লোয়ননা হকশেলগী মীওইশিংগী লৈঙাক-সাসনগী পোৎলুম হন্থরে।
অসাশিং, এ.এন.এমশিং, সি.ঐচ.ওশিং অমসুং মেদিকেল ওফিসারশিং য়াওনা ভারতকী হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংনা থৌরমগী পাউ পীনবা তোঙান তোঙানবা এপ্লিকেসনশিংদা চঙবদা মতম য়াম্না চঙলি। য়াম্না লাইনা চঙবা য়ানবা প্লেতফোর্ম অমা পীদুনা মসিগী খুদোংচাদবা অসি শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা কোকহল্লে, লোয়ননা লোকেলগী থাক্ত মোনিতরিং তৌনবা অমসুং থৌরাং তৌনবা দেতা ভিজুলাইজেসন তুলশিং অমসুং দেতা শীজিন্নরে। অশোই-অঙাম য়াওদনা হকশেলগী দেতা পীথোক-পীশিন য়ানবা অমসুং দিজিতেল হেল্থগী থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা য়ানবা এ.বি.দি.এম য়ারবা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেল এ.বি.ঐচ.এদা পুনশিনবা য়ারে। মসিনা মখা তানা হেল্থকিয়ার প্রোফেসনেল রেজিষ্ট্রি (ঐচ পি আর) অমসুং হেল্থ ফেসিলিতি রেজিষ্ট্রি (ঐচ এফ আর)গুম্বা নেসনেল রেজিষ্ট্রিশিং পুনশিল্লে।
শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা মখাগী পান্দমশিং অসি থম্লি:
• ইনফ্রাষ্ট্রকচর অনি থোকপা হন্থহনবা: থৌরমশিংগী তোখায়বা হোষ্টিং, ষ্টোরেজ অমসুং কম্পুত রিছোর্সশিং লৈরি, মখোয় শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলদা পুনশিনবা মতমদা মখোয় হন্থহনগনি।
• হঞ্জিন হঞ্জিন দেতা হাপচিনবা হন্থহনবা: চপ মান্নবা বেনিফিসরি দেতা তোঙান তোঙানবা সিষ্টেমশিংদা হাপচিনবনা প্লেতফোর্ম অমা চঙগনি অমসুং অসিনা থবকশিং হঞ্জিন হঞ্জিন পাংথোকপা হন্থহনগনি।
• অপুনবা ওইনা ঐচ.ঐচ শীজিন্নবা: থৌরম খুদিংমক্ত তোঙানবা দিবলপমেন্ত অমসুং মেন্তেনেন্স তিমশিং দরকার ওই, অপুনবা সিষ্টেম অমনা ঐচ.আরগী পোৎলুম হন্থহনগনি।
• থবকশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনবা। এ.আই.পিগী খুৎথাংদা প্রোগ্রাম সিষ্টেমশিং অমতা ওইনা পুনশিন্নবা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা ৱান-ষ্টোপ এগ্রিগেতর প্লেতফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরে, মসিনা হোস্পিতালশিংগী মরক্ত দেতা শরুক য়ামিন্নবা অমসুং ওফিসকী থবকশিংগী পোৎলুম হন্থহনগনি
শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা সরকারগী হুমেন রিছোর্স, মতম অমসুং আই.তি ইনফ্রাষ্ট্রকচর কনবা ঙমগনি অমসুং তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংগী হৌজিক লনাই পোর্তেলশিংগা চাংদম্নবদগী হেন্না ফরে। শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা অপুনবা, মতিক চাবা অমসুং মশক খঙবা ঙম্বা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমগী মাইকৈদা পুরকপা ঙমহল্লে।
• ইনফ্রাষ্ট্রকচর: চাদা ২০-৩০ হন্থরে
• দেতা হাপচিনবগী থবক: চাদা ২০-৪০ হন্থরে
• ঐচ.আর দুপ্লিকেসন: চাদা ২০-৪০ হন্থরে
• ৱারেপ লৌবগী খোঙজেল: হেনগৎলে
থবকশিং পুনশিন্নবা, ফজনা পাংথোক্নবা অমসুং ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী থবক্ত দেতানা লমজিংনবা মাইকৈদা থাংজিনবা অওনবা খোঙথাং অমা শ্বাস্থ ভারত পোর্তেলনা ওইরে।

Ministry of Health and Family Welfare
Swasth Bharat Portal Unveiled: Unifying Fragmented Health Systems to Power India’s Digital Health Transformation
Swasth Bharat Portal as a One-Stop Aggregator Platform to Integrate Programme Systems via APIs, Enabling Interoperability and Reducing Administrative Burden
Single Platform to Eliminate Duplicate Data Entry, Streamline Reporting, and Support Faster Decision-Making Across Health Programmes
ABDM-Compliant Swasth Bharat Portal Enables ABHA Integration for Secure Health Data Exchange and an Interoperable Digital Health Ecosystem
Projected Efficiency Gains: 20–30% Reduction in Infrastructure Load and 20–40% Lower Data Entry and HR Duplication
06 MAY 2026 11:05AM by PIB Delhi
Marking another major milestone in India’s healthcare transformation, the Swasth Bharat Portal was launched recently during the 10th National Summit on Innovation and Inclusivity: Best Practices Shaping India’s Health Future by the Union Minister for Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda. The launch signifies a decisive shift towards a more integrated, efficient, and scalable digital public health architecture.
Over the years, multiple digital applications have been developed by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) under various national health programmes to support service delivery, monitoring, and reporting. While these platforms have enabled digital data capture at scale, they have largely operated in silos, leading to duplication of efforts, fragmented datasets, and sub-optimal utilization of resources.
Addressing this challenge, the Swasth Bharat Portal has been conceptualized as an aggregator platform that integrates existing programme systems through an API-based federated architecture. It enables interoperability and convergence, creating a unified digital layer across programmes. Envisioned as a one-stop integrated platform, it brings multiple national health programmes onto a single interface, eliminating the need for multiple logins and repetitive data entry, and significantly reducing the administrative burden on healthcare providers while enhancing efficiency at all levels.
India’s frontline health workers, including ASHAs, ANMs, CHOs, and Medical Officers (MOs), often spend considerable time navigating multiple applications for programme reporting. The Swasth Bharat Portal addresses this issue by providing a single platform for easy access, along with data visualisation tools and the use of data at the local level for monitoring and evidence-based planning. The portal is ABDM-compliant and supports integration with ABHA (Ayushman Bharat Health Account), enabling seamless and secure exchange of patient health records. It is designed to evolve into a comprehensive and interoperable digital health ecosystem, further integrating with national registries such as the Healthcare Professionals Registry (HPR) and Health Facility Registry (HFR).
Swasth Bharat Portal envisages the following:
• Reduce Infrastructure Duplication: Independent hosting, storage, and compute resources are maintained across programs, which will reduce when they will be aggregated through Swasth Bharat
• Reduce Repetitive Data Entry: Similar beneficiary data which was entered across multiple systems will be entered on a single platform thus reducing repetitive tasks
• Unified HR Deployment: Separate development and maintenance teams are required in all programs, a unified system will reduce the HR burden
• Increased Interoperability: As the system is designed on federated architecture via APIs, the interoperability will be higher
The Swasth Bharat portal will lead to substantial government savings both in terms of human resource, time and IT infrastructure as compared to the current individual portals being managed by different program divisions. Swasth Bharat enables a shift towards an integrated, efficient, and scalable digital public infrastructure with significant efficiency gains.
• Infrastructure: ~20–30% reduction
• Data Entry Effort: ~20–40% reduction
• HR Duplication: ~20–40% reduction
• Decision-Making Speed: Increase
The Swasth Bharat Portal thus represents a transformative step towards convergence, efficiency, and data-driven governance in India’s public health system.