ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ভারতকী মিলিতরীগী মতিং অসি ঐখোয়গী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীশিংগী ফেক্তরীশিংদা শেমগৎলি, ওপরেসন সিন্দুরনা লমদম অসিগী খুৎশু-খুৎলাইশিংগী শক্তি উৎখ্রে হায়না নোর্থ তেক সিম্পোজিয়ম ২০২৬তা ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে
“স্তার্ত-অপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংনা ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দম থুংহন্নবা শাহৌ পীরিবা শক্তি ওইরি”
05 MAY 2026 12:03PM by PIB Imphal
“ভারতকী মিলিতরীগী মতিং অসি ঐখোয়গী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীজশিংগী ফেক্তরীশিংদা শেমগৎলি” হায়না ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় সেথনা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না ওপরেসন সিন্দুরগী মায় পাকপা অসিবু দিফেন্স ফোর্সশিংগী লম্বা লৈত্রবা থৌনা অমসুং অখাং কনবদা ক্রেদিৎ পীখ্রে, মসিবু লমদম অসিদা শেমগৎপা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত ওইবা খুৎশু-খুৎলাইশিং অমসুং সিস্তেমশিংগী কান্নবা মহৈশিংনা হেন্না শাহৌ পীখি হায়না ফোংদোকখি। উত্তর প্রদেশকী প্রয়াগরাজতা মে ০৫, ২০২৬তা পাংথোকখিবা নোর্থ তেক সিম্পোজিয়মদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না এম.এস.এম.ই.শিং অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরুনি অমসুং স্তার্ত-অপশিং অসিনা লৈবাক অসিগী ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংনা তুংলমচৎকী গ্রোথকী দ্রাইভিং ফোর্স ওইরি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ২০৪৭ ফাওবগী ভিক্সিৎ ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওনহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি। মখোয় অসি ঐখোয়গী চহিচা অসিগী বিশ্বাকর্মাশিংনি,” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
U5DP.jpeg)
ঙাকশেল মন্ত্রীনা ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা তেররগী লোৎফমশিং মাংহন্দুনা ভারতপু অৱা-অনা তাহন্নবা তমথিরবা দিজাইনশিং থু্গাইখিবগীদমক দিফেন্স ফোর্সপু শীংথাখি। মেদ-ইন-ইন্দিয়া ইক্বিপমেন্ত নীংথিনা শীজিন্নবা অসিনা অপুনবা লৈবাক্কী – সরকার, দি.পি.এস.য়ু.শিং অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর, মরু ওইনা ইন্নোভেতরশিং, স্তার্ত-অপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিং – দিফেন্সতা আত্মনির্ভরতা ওইনবা ফিরেপ অদুগী খুদম ওইখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রেকোর্দ ওইবা দিফেন্স প্রদক্সন অমসুং দিফেন্স এক্সপোর্তকী মশিং অসিনা অনৌবা ভারতকী খুদম ওইরি, মসিনা নেস্নেল ইন্তরেস্তশিং ঙাকশেন্নবা মাগী মশাগী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থম্মি। “অনৌবা ভারতনা কনাগুম্বা অমত্তদা ফত্তবা মীৎয়েংনা য়েংদে অমদি কনাগুম্বা অমনা মাগী সোভরেন্তী অদুদা শীংননবা হোৎনরবদি মদু লেম্না থারোই,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
VOO7.jpeg)
ঙসি দিপ্লোই তৌরিবা তেক্নোলোজী অসিনা হয়েংগী অপনবা ওইরকপা য়াই হায়না ফোংদোক্লদুনা ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা মওংদা খন্নবা অমসুং মালেমগী তংদু লৈতাদবা অসিগী মরক্তা তেক্নোলোজী কর্বতগী খুমাং চাউশিন্নবা লৈনবা হোৎনবা তাই হায়খি। মহাক্না সরকারগী থৌশিলশিংনা লৈবাক্কী দিফেন্স ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ফোংদোকখি। ইন্নোবেসন হায়বা অসি লেপ্পা লৈতবা প্রোসেস অমনি, মসিদা সরকারনা মপুং ফানা শৌগৎলি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না উত্তর প্রদেশ দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী ত্রান্সফোর্মেতিব ইম্পেক্ত অদুসু থাগৎখি অমসুং ইন্দস্ত্রীনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌনবা হোৎননবা হায়খি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা জেনরেল ওফিসর কম্মান্দিং-ইন-চিফ (জি.ও.সি.-ইন-সি), সেন্ত্রেল কম্মান্দ লেফতনেন্ত জেনরেল অনিন্যা সেনগুপ্তানা ইন্দস্ত্রীদা থোরক্লিবা দোমেনশিংদা হৌজিক লৈরিবা ওপরেস্নেলগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা অমসুং ইন্দিয়ন আর্মীবু ফ্যুচর-রেদী ফোর্স অমা ওইহনবদা শরুক তম্নবা দিফেন্স ফোর্সশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্ননবা হায়খি। আত্মনির্ভর অসিনা স্ত্রেতেজিক ওতোনোমী, তেক্নোলোজিকেল সোভরেন্তী অমসুং ওপরেস্নেল তেলরিং ঙমহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
'রক্ষা ত্রিবেনি সঙ্গম - তেক্নোলোজী, ইন্দস্ত্রী অমসুং সোল্দরিং পুনশিল্লিবা মফম' হায়বা থিমদা পাংথোকপা নুমিৎ হুমনিগী নোর্থ তেক সিম্পোজিয়ম ২০২৬ অসি ইন্দিয়ন আর্মীগী নোর্থন অমসুং সেন্ত্রেল কম্মান্দ অমসুং এস.আই.দি.এম.না শিনবনি। মে ০৪, ২০২৬তা ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হৌদোকখিবা থৌরম অসিদা প্রাইবেৎ দিফেন্স মেন্যুফেকচর্রশিংনা স্তোল ২৮৪ হাংখি, মসিদা কত্তিং এদজ দিফেন্স তেক্নিলোজী, অনমেন এরিএল সিস্তেম (য়ু.এ.এস.), দ্রোনশিং, কাউন্তর য়ু.এ.এস.শিং (ও তেরেন ভেহিকলশিং), সর্ভিলেন্স ইক্বিপমেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা দিফেন্স প্রদক্তশিংগী দেমোনস্ত্রেসনশিং তৌবা অসিনা থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইখি।।
MFUS.jpeg)
জি.ও.সি.-ইন-সি., নোর্থন কম্মান্দ লেফতনেন্ত জেনরেল প্রতিক শর্ম; জি.ও.সি., ১ কোর্প্স লেফতনেন্ত জেনরেল ভি. হরিহরন,; প্রসিদেন্ত, সোসাইতী ওফ ইন্দিয়ন দিফেন্স মেন্যুফেকচর্রস (এস.আই.দি.এম) শ্রী অরুন তি রামচন্দানি; ইন্দস্ত্রী কেপ্তেনশিং; ইন্নোবেতরশিং; স্তার্তঅপশিং অমসুং একাদেমিয়া মীহুৎশিংনা সেসন অদুদা শরুক য়াখি।
R4IK.jpeg)

Ministry of Defence
India’s military might forged in factories of our defence industries, Op Sindoor reflected power of indigenous weapons, says Raksha Rajya Mantri at North Tech Symposium 2026
“Start-ups & MSMEs are driving force to realise Viksit Bharat goal”
05 MAY 2026 12:03PM by PIB Delhi
“India’s military might is forged in the factories of our defence industries,” said Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth as he credited the success of Operation Sindoor to the unmatched courage and determination of the defence forces, further bolstered by the effectiveness of indigenously-developed state-of-the-art weapons & systems. Addressing the North Tech Symposium in Prayagraj, Uttar Pradesh on May 05, 2026, he described MSMEs as the backbone of the Indian economy and start-ups as the brand ambassadors of the country. “Our start-ups and MSMEs are the driving force for future growth and will play a pivotal role in realising Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Viksit Bharat by 2047. They are the Vishwakarmas of our age,” he said.
U5DP.jpeg)
Raksha Mantri commended the defence forces for dismantling the nefarious designs of India’s adversaries by eliminating terror hideouts during Op Sindoor. The effective use of Made-in-India equipment is testimony to the resolve of the entire nation - the Government, DPSUs & the private sector, especially innovators, start-ups & MSMEs - to achieve Aatmanirbharta in defence, he said.
Raksha Rajya Mantri asserted that record defence production and defence exports figures are proof of the emergence of New India which believes in strengthening its own capabilities to safeguard national interests. “This New India does not cast an evil eye on anyone, nor does it look the other way if someone tries to threaten its sovereignty,” he added.
VOO7.jpeg)
Emphasising that the technology deployed today may become obsolete tomorrow, Raksha Rajya Mantri urged the industry to think outside-the-box and strive to stay ahead of the technology curve amidst the global uncertainties. He highlighted the Government’s initiatives to strengthen the defence ecosystem of the country. Innovation is a continuous process, he said, extending the Government’s full support. He acknowledged the transformative impact of the Uttar Pradesh Defence Industrial Corridor and exhorted the industry to take the growth to greater heights.
Speaking on the occasion, General Officer Commanding-in-Chief (GOC-in-C), Central Command Lieutenant General Anindya Sengupta urged the industry to join hands with the defence forces to fulfill the current operational requirements in emerging domains and contribute in making the Indian Army a future-ready force. Self-reliance will lead to strategic autonomy, technological sovereignty and operational tailoring, he said.
The three-day North Tech Symposium 2026 has been organised by Indian Army’s Northern & Central Commands and SIDM on the theme ‘Raksha Triveni Sangam - Where Technology, Industry & Soldiering Converge'. The event, which was inaugurated by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh on May 04, 2026, features 284 stalls by private defence manufacturers, showcasing cutting edge defence technology. Demonstrations of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), drones, counter UAVs, (All Terrain Vehicles), surveillance equipment and other defence products are also being held as part of the event.
MFUS.jpeg)
GOC-in-C, Northern Command Lieutenant General Pratik Sharma; GOC, 1 Corps Lieutenant General V Hariharan; President, Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) Shri Arun T Ramchandani; industry captains; innovators; start-ups and academia representatives attended the session.
R4IK.jpeg)