ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙসিগী তেক্নোলোজীনা শাহৌ পীরিবা চহিচা অসিদা রিসর্চ অমসুং সরপ্রাইস ইলিমেন্ত অসি তুংলমচৎকীদমক শেম শাদুনা লৈবা তাই: নোর্থ তেক সিম্পোজিয়মদা ঙাকশেল মন্ত্রী
“তেক্নোলোজিকেল রিভোল্যুসনদা খ্বাইদগী চাউনা এদাপ্ত তৌবা ঙম্বা লৈবাক অদুনা তুংলমচৎকী লানগী লালোংদা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা ওইগনি”
“সরকারগী মরু ওইবশিংগী ময়াইদা দিফেন্স রিসর্চ অসি থম্মি; দি.আর.দি.ও.না ইন্দস্ত্রীশিংদা তেক্নোলোজী ২,২০০ হেন্না ত্রান্সফর তৌখ্রে”
“দিরেক্তেদ ইনর্জী অমসুং হাইপরসোনিক ওইবা খুৎলাইশিং, অন্দরৱাতর অমসুং স্পেস ক্বান্তম তেক, এ.আই. অমসুং এম.এল.গুম্বা অনৌবা দোমেনশিংদা খুমাং চাউশিনবা তাই”
“ওপরেসন সিন্দুর অসি ভারতনা লানগী লালোংগী হোংলক্লিবা মওং-মতৌ খঙবা ঙম্মি অমসুং হনবা লৈত্রবা থৌনাগা লোয়ননা তেক্নোলোজীকেল এদভান্সমেন্তশিং দিপ্লোই তৌখি হায়বগী ককপা য়াদ্রবা খুদম অমনি”
“দিফেন্স এক্সপোর্তশিংনা লুপা করোর ৩৮,৪২৪গী খ্বাইদগী ৱাংবা চাং য়ৌবগা লোয়ননা এফ.ৱাই. ২০২৫-২৬তা লুপা করোর লাখ ১.৫৪গী খ্বাইদগী ৱাংবা রেকোর্দ অমা য়ৌবা ঙমখি; মসিগী অৱাংবা চাং অসি হেন্না ৱাংখৎলকখিগনি”
04 MAY 2026 12:51PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হৌজিক ওইরিবা তেক্নোলোজীকেল রিভোলুসনগী মতম অসিদা তুংলমচৎকীদমক্তা শেম-শারবা ওইনবগীদমক রিসর্চতা লেপ্পা লৈতনা মীৎয়েং থম্বগী অমসুং সরপ্রাইসকী ইলিমেন্ত য়োকখৎপগী তঙাইফদবা অদু পনখ্রে। ২০২৬গী মে ৪দা প্রয়াগরাজ, উত্তর প্রদেশতা ইন্দিয়ন আর্মীগী অৱাং অমসুং সেন্ত্রেল কমান্দশিং অমসুং সোসাইতী ওফ ইন্দিয়ন দিফেন্স মেনুফেকচর্রশিংনা শিনবা নুমিৎ হুমনিগী নোর্দ তেক সিম্পোজিয়মগী হৌদোকপগী মীফমদা মহাক্না দিফেন্স পর্সনেলশিং, ইন্দস্ত্রীগী কেপ্তেনশিং, ইন্নোবেতরশিং, স্তার্ত-অপশিং অমসুং একাদেমিয়াগী মীহুৎশিংদা ৱা ঙাংখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মোদর্ন ৱারফেয়রদা থেংনরিবা তেক্নোলোজীকেলগী অহোংবাগী অঙকপা খোঙজং অদু শন্দোক্না তাকখি। মসিগী মথক্তা, লেপ্পা লৈতনা থোক্লিবা "মমাংদা অমুক্তং খনখিদ্রিবা" সরপ্রাইজকী ইলিমেন্ত অদুসু মহাক্না ফোংদোকখি। রসিয়া-য়ুক্রেনগী চয়েৎনবদা, চহি অহুম নৎত্রগা মরিগী মনুংদা লানগী মওং অসি তেঙ্ক অমসুং মিসাইলদগী গেম চেঞ্জর দ্রোন অমসুং সেন্সরদা ওন্থোকখি। মসিগী মথক্তা, নুংতি নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরিবা পোৎলমশিং অসি শিবা য়াবা খুৎলাইশিং ওইরক্লি। লেবানন অমসুং সিরিয়াদা থোকখিবা পেজর এতেকশিংনা মোদর্ন ৱারফেয়র মেথদশিং অমুক হন্না য়েংশিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। অসিগুম্বা ফিভম অমদা, ঐখোয়না শেম-শাদুনা লৈবা মথৌ তাই, " মহাক্না হায়খি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা প্রোএক্তিব এপ্রোচ অমা লৌখৎপা অমসুং লৈবাক অসিনা মথৌ তারকপা তারবদি, মাগী মাইয়োক্তা থোইদোক হেন্দোকপা ষ্ট্রাইক অমা হৌদোকপা ঙম্নবা কেপাসিতী শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। হান্নগী পুৱারীনা খুদম পীরি মদুদি লানগী মতমদা, ৱারেপ লৌবা ঙমদুনা মায় পাকপা অসি সরপ্রাইসকী ইলিমেন্ত খঙবা মাইকৈ অদুনা ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিংনা হীরম অসিদা থবক তৌরি, ঐখোয়না হেন্না প্রোএক্তিব ওইবা মওংদা মখা তানা খুমাং চাউশিলহনগদবনি,” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
হৌজিক্কী অরুবা অমসুং য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা অকোয়বগী ফিভম অসিদা এদাপ্তেবিলিতী ফংহনবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, খ্বাইদগী থুনা তেক্নোলোজিকেল রিভোলুসনগী মতুং ইন্না খোংজেল য়াংশিনবা লৈবাক অদুনা তুংগী লানগী লমদমদা ৱারেপ লৌবা ঙমগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিগী মালেম অসিদা রিসর্চকী মহুৎ শিনবা য়াবা অমত্তা লৈতে, অমসুং তুংগী লানগী মওং অসি ঙসিগী লেবোরেতরীশিংদা লেপ্পি।
সরকারনা দিফেন্স রিসর্চপু মহাক্কী প্রাইওরিতিশিংগী ময়াইদা থম্লি অমসুং দি.আর.দি.ও.গী খুত্থাংদা মসিবু মথংগী থাক্তা পুখৎনবা হোৎনরি হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা অকনবা ৱাফম থমখি। “দি.আর.দি.ও.না মসিগী খোঙচৎ অসিদা মথন্তা চঙশিল্লরোই। 'অদোম্না লাপ্না চংশিনবা পাম্লবদি, পুন্না চৎকদবনি' হায়বা মন্ত্র অসিনা লমজিংদুনা, মসিনা ইন্দস্ত্রী কয়াগা খুৎশম্নদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি,” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি দিফেন্স আর.এন্দ.দি.গী বজেৎকী ২৫%দি ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং স্তার্ত-অপশিংদা এলোকেৎ তৌখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা, হায়রিবা এন্তিতীশিং অসিনা বজেৎ অদুগী লুপা করোর ৪,৫০০ হেন্না শিজিন্নখ্রে। তেক্নোলোজী ত্রান্সফরগী অনৌবা পোলিসী অমা চৎনহনখ্রে। মসিদা দিবেলপমেন্ত-কম-প্রদক্সন পার্তনরশিং, দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিং অমসুং প্রদক্সন এজেন্সীশিংগীদমক হান্নদগী লৌরিবা ২০%গী ফী অসি মপুং ফানা লৌথোকখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, হৌজিক ফাওবদা দি.আর.দি.ও.না ইন্দস্ত্রী কয়াদা তেক্নোলোজী ২,২০০ হেন্না ত্রান্সফর তৌখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি মদুদি দি.আর.দি.ও.না ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংদা মাগী পেতেন্তশিংদা লেম্না এক্সেস পীনবা পোলিসী অমা হৌদোক্লে। মসিগী খোঙথাং অসিনা মখোয়গী তেক্নোলোজীকেল কেপাসিতী অমসুং গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেস অনিমক হেনগৎহনগনি। “দি.আর.দি.ও.গী তেস্তিং ফেসিলিতীশিং অসিসু ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক পেমেন্ত বেসিসতা হাংদোক্লে। চহি খুদিংগী, ইন্দস্ত্রী চাম্মরোম্না আর.এন্দ.দি. সপোর্তকীদমক মসিগী ফেসিলিতীশিং অসি শীজিন্নৈ,” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
দিরেক্তেদ ইনর্জী ৱিপন্স, হাইপরোসোনিক ৱিপন্স, আন্দরৱাতর দোমেন এৱারনেস, স্পেস সিচুয়েস্নেল এৱারনেস, ক্বান্তম তেক্নোলোজীজ, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং মেছিন লর্নিংগুম্বা লমশিংদা ইন্দস্ত্রীশিংনা মাংলোমদা চংশিনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি হায়না ঙাকশেল মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিদা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়খি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা দিফেন্স ফোর্সশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীবু চাউখৎলক্লিবা ফিভমশিং অদু মপুং ফানা নৈনবগীদমক অমসুং ভারতকী শেম শাদুনা লৈরিবা অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ওপরেসন সিন্দুর অসি তেক্নোলোজীকেল ৱারফেয়র অমসুং লৈবাক অসিগী শেম-শারিবা অদুগী মরুওইবা খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। “ওপরেসন সিন্দুরনা ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিংগী থৌনা অমসুং তৌবা ঙম্বশিং মালেমদা উৎখি। ওপরেসন অসিগী মনুংদা কত্তিং-এদজ ইন্দিজিনস খুৎলাইশিং, মসিদা অখন্নবা মিসাইল সিস্তেমশিং হায়বদি অকাস্তির, অকাস মিসাইল সিস্তেম অমসুং ব্রহ্মোস য়াওরি। ঐখোয়না লানগী হোংলক্লিবা মওং-মতৌ অদু খঙবতা নত্তনা তেক্নোলোজীকেল এদভান্সশিং অসি লেপ্পা লৈতনা থাজবগা লোয়ননা শীজিন্নরি হায়বসিগী ককপা য়াদ্রবা খুদমনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা লৈবাক অসিগী দিফেন্স ইকোসিস্তেমবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা, দিফেন্স এক্সিলেন্সকীদমক ইন্নোবেসন (আই.দি.ই.এক্স.), এসিং দিবেলপমেন্ত ওফ ইন্নোবেতিব তেক্নোলিজীজ ৱিথ আই.দি.ই.এক্স. (এ.দি.আই.তি.আই.) অমসুং তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত ফন্দ (তি.দি.এফ.) অসিনা ইন্নোবেসন য়োকখৎনবা হোৎনরি অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর পার্তিসিপেসন চাউনা হেনগৎহনখি। দিফেন্স সেক্তরদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না উত্তর প্রদেশতা হৌদোকখিবা দিফেন্স সেক্তরগা হকথেংননা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং, মরুওইনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর শেমগৎপগী ৱাফমসু পনখি। মসিনা ভারতকী দিফেন্স কেপাসিতীশিংবু অখন্ননা হেনগৎহল্লি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি গবর্নমেন্তকী আত্মনির্ভরতাগী থবকশিংনা অফবা মহৈ পীরি। ২০২৫-২৬ ফাইনান্সিএল ইয়রদা দোমেস্তিক দিফেন্স প্রদক্সন অসি রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর লাখ ১.৫৪ য়ৌখি অমসুং দিফেন্স এক্সপোর্তনা মতম পুম্নমক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা লুপা করোর ৩৮.৪২৪ য়ৌখি। মসিগী হেনগৎলকপা অসি হেন্না খুমাং চাউশিল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী মাইপাকপদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মহাক্কী জর্মনী খোংচৎকী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী দিফেন্স ফর্মশিংগা পার্তনরশিপ তৌনবা মপানগী কম্পনীশিংনা অখন্ননা হোৎনরি। মসিনা ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎতা ভারতকী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎলক্লিবা মগুন অদুগী খুদম অমনি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা 'রক্ষা ত্রিবেনি সঙ্গম - তেক্নোলোজী, ইন্দস্ত্রী অমসুং সোল্দরিং পুনশিল্লিবা মফম' হায়বা থিমদা পাংথোকপা নোর্থ তেক সিম্পোজিয়ম অসি অনৌবা পুথোকপা অমসুং ভারতকী তেক্নোলোজী অমসুং ঙাকশেলগী শেম-শাবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু মখোয়গী পর্ফোমেন্স হেন্না ফগৎহন্নবা কংক্রিৎ ওইবা সজেসনশিং পীনবা হায়খি। স্তেকহোল্দরশিংনা এক্সপর্তীস শেয়র তৌবা ঙম্নবা অমসুং পুন্না অনৌবা অমসুং এক্সপ্লোর তৌদ্রিবা লমশিংদা কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগীদমক নোলজ কোরিদোর অমা শেম্নবা মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "হৌজিক লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা মালেমগী খ্বাইদগী শক্তি লৈবা মিলিতরী পাৱর অমা ওইনবা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নসি।"
জেনরেল ওফিসর কমান্দিং-ইন-চীফ (জি.ও.সি.-ইন-সি), সেন্ত্রেল কমান্দ লেফতনেন্ত জেনরেল অনীন্দ্যা সেনগুপ্তানা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি মদুদি সিম্পোজিয়ম অসিনা দিফেন্স ফোর্সেস, ইন্দস্ত্রী, স্তার্ত-অপশিং, ইন্নোবেতরশিং অমসুং একাদেমিয়াদা মরুওইবা ওপরেস্নেল শিংনবশিং কোকহন্নবা পান্দম থমদুনা লমদমসিগী ওইবা তেক্নোলোজীকেল সোলুসনশিং পুথোক্নবগীদমক অখন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হোৎনরিবশিং অসি জে.এ.আই. (জোইন্তনেস, আত্মনির্ভরতা অমসুং ইন্নোবেসন) না লমজিংলি। মসিনা লৈবাক অসিগী লানগী তৌবা ঙম্বশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরু ওই।
সি.ও.জি.-ইন-সি, নোর্থন কমান্দগী লেফতনেন্ত জেনরেল প্রতীক শর্মানা মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি সিম্পোজিয়ম অসিগী পান্দমদি ৱাখল্লোনশিং, ইন্নোবেসন, অমসুং এক্সপরিয়েন্সবু দিপ্লোয়মেবল কেপাসিতীশিংদা ওন্থোকপনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি, হন্দক্কী লানফমশিং অসি য়েংলগা, লানফমদা দোমিনেন্স অমা লৈহন্নবগীদমক্তা, অখন্নবা কেপাসিতিশিং হায়বদি অনমেন এরিএল সিস্তেম (য়ু.এ.এস.), কাউন্তর য়ু.এ.এস. সিস্তেমশিং, এ.আই.-ইনেবল ওইরবা ৱারেপ লৌবা ঙম্বভা খুৎলাইশিং, প্রিসিজন স্ত্রাইক কেপাসিতিশিং, অমসুং এদভান্স আর্তিলরী সিস্তেমশিং অসি তঙাইফদবা ওইরক্লি।
থৌরম অদুদা য়ু.পি. সরকারগী ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত, এক্সপোর্ত প্রমোসন, এন.আর.আই. অমসুং ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসনগী কেবিনেৎ মন্ত্রী শ্রী নন্দ গোপাল গুপ্ত নন্দি; আর্মি স্তাফকী চীফ, জেনরেল উপেন্দ্র দ্বিবেদী; সেন্ত্রেল এয়র কমান্দগী এয়র ওফিসর কম্মান্দিং-ইন-চীফ, এয়র মার্শেল বালকৃষ্ণন মনিকান্তন; আর্মদ ফোর্সেস মেদিকেল সর্বিসেসকী দি.জি., সর্জন ভাইস এদমিরেল আরতি সেরিন; এস.আই.দি.এম.গী প্রসিদেন্ত শ্রী অরুন তি রামচন্দানি; অমসুং আই.আই.তি মাদ্রাসকী প্রোফেসর রামকৃষ্ণনসু শরুক য়াখি।
সিম্পোজিয়ম অসিগী মনুংদা, অৱাংথংবা অমসুং সেন্ত্রেল কমান্দগী প্রোব্লেম দিফিনিসন স্তেতমেন্তশিং অসি স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না তুংগী লম্বী অদু খংদোক্নবগী পান্দমদা কুপ্না খন্নগনি। প্রোব্লেম দিফিনিসন স্তেতমেন্তশিং অসি অকোইবগী মথৌ তাবশিং খঙদোকপা, হৌজিক্কী মতমগী ৱাথোকশিং য়েংলগা তেক্নোলোজীগী ওইবা অশোইবশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মথৌ তাবশিং নৈনদুনা অমসুং মরুওইনা খন্নদুনা স্ত্রকচরেল প্রোগ্রেসনগী খুত্থাংদা শেমখ্রে। লমদম অসিদা মথৌ তৌরিবা লান্মীশিং, ইন্দস্ত্রীগী পার্তনরশিং অমসুং একাদেমিয়াশিংগা ৱারী শানবগীদমক দোমেনশিংগী মরক্তা ফোকস তীম ৮ লিংখৎখ্রে।
সিম্পোজিয়ম অসিগী শরুক অমা ওইনা, এম.এস.এম.ই.শিং, প্রাইবেৎ দিফেন্স তেক ফর্মশিং, স্তার্ত-অপশিং অমসুং য়ুনিফোর্মদা লৈবা ইন্নোবেতরশিং য়াওনা শরুক য়ারিবশিংগী মরক্তগী ইন্দিজিনেল সোলুসনশিং উৎলিবা একজিবিসন অমা পাংথোকখি। কম্পনী ২৮৪না মখোয়গী খ্বাইদগী নৌবা ইন্নোবেসনশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং উৎনবা স্তোলশিং হাংখি।

Ministry of Defence
Research & surprise element must to stay future-ready in today’s technology-driven era: Raksha Mantri at North Tech Symposium
“Nation that, most swiftly, adapts to technological revolution will hold decisive edge in future warfare”
“Defence research is at the center of Govt’s priorities; Over 2,200 technologies transferred to industries by DRDO”
“Headway must in emerging domains like Directed Energy & Hypersonic Weapons, Underwater & Space, Quantum Tech, AI & ML”
“Op Sindoor is irrefutable proof that India understands evolving nature of warfare & deploys technological advancements with unwavering confidence”
“Defence production reaches record high of Rs 1.54 lakh crore in FY 2025-26, with defence exports touching all-time high of Rs 38,424 crore; This rise set to accelerate even more”
04 MAY 2026 12:51PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has underscored the criticality of sustained focus on research and cultivating the element of surprise to stay future-ready in the present era of intense technological revolution. He was addressing defence personnel, industry captains, innovators, start-ups and academia representatives during the inaugural session of the three-day North Tech Symposium, organised by the Indian Army’s Northern & Central Commands and Society of Indian Defence Manufacturers, in Prayagraj, Uttar Pradesh on May 04, 2026.
Raksha Mantri highlighted the explosive rate of technological change being witnessed in modern-day warfare, in addition to the emergence of the constant “never-imagined-before” element of surprise. “In the Russia-Ukraine conflict, the nature of warfare transformed from tanks and missiles to game-changer drones & sensors within a span of merely three or four years. Furthermore, things which are part of day-to-day life are turning into deadly weapons. The pager attacks in Lebanon and Syria have prompted a reassessment of modern warfare methods. In such a situation, we need to be prepared,” he said.
Shri Rajnath Singh emphasised the need to adopt a proactive approach and build capabilities that enable the country, should the need arise, to launch an unexpected strike against its adversary. “History bears witness that in warfare, the decisive edge invariably belongs to the side that possesses the element of surprise. While our defence forces are already working in that direction, we must make further progress with greater proactivity,” he said.
Underlining the importance of ensuring adaptability in the present complex and rapidly evolving environment, Raksha Mantri stressed that the nation that, most swiftly, adapts to the technological revolution holds the decisive edge in the future warfare landscape. He added that there’s no substitute for research in today’s world, and the manner in which future wars will be fought is being determined within the laboratories today.
Shri Rajnath Singh emphasised that the Government has placed defence research at the center of its priorities, and has endeavored to take it to the next level through DRDO. “DRDO is no longer embarking on this journey alone. Guided by the mantra ‘If you want to go far, go together’, it is marching ahead hand-in-hand with a large number of industries,” he said.
Raksha Mantri pointed out that 25% of the Defence R&D budget has been allocated to the industry, academia, and start-ups, and to date, these entities have already utilised over Rs 4,500 crore of the budget. He added that a new Transfer of Technology policy has been implemented, wherein the 20% fee, levied earlier, has been completely waived off for Development-cum-Production Partners, Development Partners, and Production Agencies. As a result, DRDO has, so far, transferred over 2,200 technologies to various industries, he said.
Shri Rajnath Singh further stated that DRDO has initiated a policy granting Indian industries free access to its patents, a move that will bolster both their technological capabilities and global competitiveness. “DRDO's testing facilities have also been opened up for the industries on a payment basis. Every year, hundreds of industries utilise these facilities for R&D support,” he said.
Raksha Mantri stressed that the industries must step forward and excel in areas such as Directed Energy Weapons, Hypersonic Weapons, Underwater Domain Awareness, Space Situational Awareness, Quantum Technologies, Artificial Intelligence and Machine Learning. He extended the Government’s full support in this endeavor.
Shri Rajnath Singh appreciated the defence forces & the industry for thoroughly analysing the evolving circumstances, and ensuring India’s preparedness, describing Operation Sindoor as a prime example of technological warfare and the nation’s readiness. “Op Sindoor demonstrated the valor and capabilities of our defence forces to the world. Cutting-edge indigenous equipment, including advanced missile systems such as Akashteer, Akash missile system & BrahMos, was used during the operation. It served as irrefutable proof that we not only understand the evolving nature of warfare but are deploying technological advancements with unwavering confidence,” he said.
Enumerating the steps taken by Prime Minister Shri Narendra Modi-led Government to strengthen the defence ecosystem of the country, Raksha Mantri stated that the initiatives such as Innovations for Defence Excellence (iDEX), Acing Development of Innovative Technologies with iDEX (ADITI) and Technology Development Fund (TDF) are striving to foster innovation and significantly increase private sector participation. Infrastructure development within the defence sector is being prioritised, he added. He also highlighted the number of infrastructure projects directly linked to the defence sector launched in Uttar Pradesh, especially the setting-up of the Defence Industrial Corridor, which are actively enhancing India's defence capabilities.
Shri Rajnath Singh underlined that the Government’s self-reliance efforts are yielding positive results as the domestic defence production has reached a record high of Rs 1.54 lakh crore in Financial Year 2025-26, with defence exports touching an all-time high figure of Rs 38,424 crore. This rise is poised to accelerate even more, he said, adding that the private sector has made a significant contribution to this achievement. Recalling his recent visit to Germany, he said that foreign companies are expressing keen interest in forging partnerships with Indian defence firms, which is a testimony to the growing stature of the Indian defence industry in the international market.
Raksha Mantri described the North Tech Symposium, themed Raksha Triveni Sangam - Where Technology, Industry & Soldiering Converge', as a significant step towards fostering innovation and advancing India’s technological & defence preparedness. He hoped for concrete suggestions to enable all stakeholders to further enhance their performance. He suggested the creation of a Knowledge Corridor to enable the stakeholders to share expertise, and collectively enhance capabilities across emerging and unexplored domains. “It is our collective endeavor that we establish ourselves as the most formidable military power in the world in the times to come,” he said.
In his address, General Officer Commanding-in-Chief (GOC-in-C), Central Command Lieutenant General Anindya Sengupta stated that the symposium provides a unique platform to the defence forces, Industry, start-ups, innovators, and academia to develop indigenous technological solutions aimed at addressing critical operational challenges. He added that the endeavor is guided by JAI (Jointness, Aatmanirbharta & Innovation) which is essential to strengthen the warfighting capabilities of the country.
GOC-in-C, Northern Command Lieutenant General Pratik Sharma emphasised that the objective of the symposium is to transform ideas, innovation, and experience into deployable capabilities. He added that, in view of the recent conflicts, specific capabilities such as Unmanned Aerial Systems (UAS), Counter-UAS systems, AI-enabled decision-making tools, precision strike capabilities, and advanced artillery systems have become indispensable for establishing dominance on the battlefield.
UP Government’s Cabinet Minister for Industrial Development, Export Promotion, NRI & Investment Promotion Shri Nand Gopal Gupta Nandi; Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi; Air Officer Commanding-in-Chief, Central Air Command Air Marshal Balakrishnan Manikantan; DG, Armed Forces Medical Services Surgeon Vice Admiral Arti Sarin; SIDM President Shri Arun T Ramchandani; and Professor Ramakrishnan S, IIT Madras were present on the occasion.
During the symposium, Problem Definition Statements of Northern and Central Commands will be discussed at length by all the stakeholders with the aim to chart the way forward. These Problem Definition Statements has been prepared through structured progression from sensing the environment needs, identification of tech voids considering the contemporary conflicts and analysing & prioritising the requirements. Eight Focus Teams have been instituted across domains to spearhead interaction with troops deployed on ground, industry partners and academia.
As part of the symposium, an exhibition, showcasing indigenous solutions from an array of participants including MSMEs, private Defence Tech firms, start-ups and innovators in uniform, was organised. Two-hundred and eighty four (284) companies have set-up stalls to demonstrate their latest innovations and technologies.