ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লাডাখত একাধিক দুগ্ধ আন্তঃগাঁথনি আৰু সমবায় উদ্যোগ উদ্বোধন কৰিব
লাডাখৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নতিঃ অমিত শ্বাহে দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ গোট, দুগ্ধ শীতলীকৰণ ব্যৱস্থা আৰু ভ্ৰাম্যমাণ পৰীক্ষা সুবিধা মুকলি কৰিব
সমবায় খণ্ডত ডিজিটেল সৱলীকৰণ শক্তিশালী কৰিবলৈ এণ্ড্ৰইড ভিত্তিক স্বয়ংক্ৰিয় দুগ্ধ সংগ্ৰহ ব্যৱস্থা (এ এম চি এছ) ৰ শুভাৰম্ভ
বজাৰৰ সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ বিপণন আৰু বিতৰণৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হ’ব
30 APR 2026 3:19PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল লাডাখত সমবায় নেতৃত্বাধীন গ্ৰাম্য উন্নয়ন শক্তিশালী কৰা আৰু দুগ্ধ খণ্ডক উৎসাহিত কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে, কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লেহৰ কেন্দ্রীয় বৌদ্ধ অধ্যয়ন প্ৰতিষ্ঠান (চিআইবিএছ) ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এটা কাৰ্যসূচীত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ উদ্বোধন কৰিব। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মীনপালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং ওৰফে ললন সিং আৰু লাডাখৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ চাক্সেনাও উপস্থিত থাকিব।
এই অনুষ্ঠানত দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা বৃদ্ধি, শীতল শৃংখল প্ৰণালী উন্নত কৰা আৰু স্থানীয় দুগ্ধ কৃষকসকলৰ বাবে বজাৰ সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ লক্ষ্যৰে একাধিক দুগ্ধ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ'ব। এই কাৰ্যসূচী অঞ্চলটোত সমবায় দুগ্ধ কাৰ্য্যকলাপৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ডিজাইন কৰা ডিজিটেল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভৰো সাক্ষী হ'ব।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত, মাননীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কাৰ্গিলত ১০খন টিএলপিডি দুগ্ধ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু লেহত নতুন দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ গোট উদ্বোধন কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে দৈ আৰু পনীৰ উৎপাদনৰ সুবিধা। ইয়াৰ উপৰি দুগ্ধ সংৰক্ষণ আৰু পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিবলৈ এটা বাল্ক মিল্ক কুলাৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা হ'ব।
সমবায় খণ্ডত ডিজিটেল সবলীকৰণৰ দৃষ্টিভংগীক অধিক শক্তিশালী কৰি, ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়া সুচল কৰি তুলিবলৈ আৰু কৃষকসকলক পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এণ্ড্ৰইড আধাৰিত স্বয়ংক্ৰিয় দুগ্ধ সংগ্ৰহ প্ৰণালী (এ এম চি এছ) এপ্লিকেচন মুকলি কৰা হ'ব।
এই কাৰ্যসূচীত গুণগত মানৰ নিশ্চয়তা সুনিশ্চিত কৰা আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ত দুগ্ধ কৃষকসকলক সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্যৰে এটা ভ্ৰাম্যমাণ দুগ্ধ পৰীক্ষাগাৰৰ শুভাৰম্ভ কৰা হ’ব। বিশিষ্ট ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ বিপণন বৃদ্ধি কৰিবলৈ মুখ্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত এক বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰা হ'ব, যাৰ ফলত স্থানীয় উৎপাদকসকলৰ বাবে বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু মূল্য উপলব্ধি উন্নত হ'ব।
কৃষক কল্যাণ আৰু সমবায় শক্তিশালীকৰণৰ ওপৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, এই অনুষ্ঠানটোৰ সময়ত অঞ্চলটোৰ প্ৰগতিশীল দুগ্ধ কৃষকসকলক সন্মানিত কৰা হ'ব। এই উদ্যোগটোৱে সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰি, গ্ৰাম্য জীৱিকা বৃদ্ধি কৰি আৰু দেশৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে ‘সহকাৰ ছে সমৃদ্ধি’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister & Minister of Cooperation Shri Amit Shah to Inaugurate multiple Dairy Infrastructure and Cooperative Initiatives in Ladakh
Major Boost to Ladakh’s Dairy Infrastructure: Amit Shah to Launch Milk Processing Units, Milk Cooling Systems and Mobile Testing Facilities
Launch of Android-based Automated Milk Collection System (AMCS) to Strengthen Digital Empowerment in the Cooperative Sector
MoUs to be Signed for Marketing and Distribution of Dairy Products to Enhance Market Linkages
30 APR 2026 3:19PM by PIB Delhi
In a significant step towards strengthening cooperative-led rural development and boosting the dairy sector in the Union Territory of Ladakh, the Hon’ble Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, will inaugurate a series of key initiatives at a programme to be held at the Central Institute of Buddhist Studies (CIBS), Leh on May 1, 2026. Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh and Lieutenant Governor of Ladakh Shri Vinai Kumar Saxena will also be present at the occasion.
The event will mark the inauguration and foundation-laying of multiple dairy infrastructure projects aimed at enhancing milk processing capacity, improving cold-chain systems, and expanding market linkages for local dairy farmers. The programme will also witness the launch of digital and institutional initiatives designed to modernise cooperative dairy operations in the region.
During the programme, the Hon’ble Minister will lay the foundation stone of a 10 TLPD dairy plant at Kargil and inaugurate new dairy processing units in Leh, including facilities for curd and paneer production. Additionally, a Bulk Milk Cooler system will be launched to strengthen milk storage and transportation infrastructure.
Further reinforcing the vision of digital empowerment in the cooperative sector, an Android-based Automated Milk Collection System (AMCS) application will be launched to streamline procurement processes and ensure transparency in payments to farmers.
The programme will also feature the flagging off of a mobile milk testing laboratory, aimed at ensuring quality assurance and supporting dairy farmers at the grassroots level. A Memorandum of Understanding will be signed between key stakeholders to enhance the marketing of dairy products under prominent brands, thereby improving market access and value realisation for local producers.
In line with the Government’s focus on farmer welfare and cooperative strengthening, progressive dairy farmers from the region will be felicitated during the event. The initiative reflects the Government’s commitment to realizing the vision of “Sahkar se Samriddhi” by empowering cooperative institutions, enhancing rural livelihoods, and promoting inclusive economic growth in remote regions of the country.