প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৩৩ সংখ্যক ‘মন কি বাত’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ (২৬.০৪.২০২৬)
26 APR 2026 12:12PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী, নমস্কাৰ।
'মন কি বাত'ৰ আন এটা খণ্ডত আপোনালোক সকলোৰে সৈতে যোগ দি আনন্দিত হৈছোঁ। নিৰ্বাচনৰ হুলস্থুল অব্যাহত থকাৰ সময়তে আপোনালোকৰ চিঠি আৰু বাৰ্তাৰ জৰিয়তে আমি ইজনে সিজনৰ লগত দেশ আৰু ইয়াৰ নাগৰিকৰ সাফল্যক লৈ আমাৰ আনন্দৰ ভাগ-বতৰা কৰিছো। এইবাৰ দেশৰ তেনে এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰে আজিৰ ‘মন কি বাত’ৰ আৰম্ভণি কৰোঁ আহক।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সদায় বিজ্ঞানক দোশৰ প্ৰগতিৰ সৈতে সংযোগ কৰি আহিছে। এই দৃষ্টিভংগীৰে আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে অসামৰিক পাৰমাণৱিক কাৰ্যসূচীক আগুৱাই লৈ গৈছে। তেওঁলোকৰ এই প্ৰচেষ্টাই ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। ই আমাৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ, শক্তি খণ্ড আৰু স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডক বহুখিনি উপকৃত কৰিছে। ভাৰতৰ অসামৰিক পাৰমাণৱিক কাৰ্যসূচীয়ে কৃষিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আধুনিক উদ্ভাৱকলৈকে সকলোকে যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে আমাৰ পাৰমাণৱিক বিজ্ঞানীসকলে আন এক বৃহৎ সাফল্যৰে ভাৰতলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে। তামিলনাডুৰ কল্পকমত থকা ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰে জটিল পৰ্যায় অতিক্ৰম কৰিছে। এই ৰিয়েক্টৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্ব-নিৰ্ভৰশীল পাৰমাণৱিক শৃংখলাবদ্ধ বিক্ৰিয়া সফলতাৰে লাভ কৰা পৰ্যায়টোৱেই হৈছে অত্যন্ত জটিল। এই পৰ্যায়ৰ অৰ্থ হ’ল ৰিয়েক্টৰটোৱে কাৰ্য্যকৰী পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰিছে।
ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তিখণ্ডৰ যাত্ৰাৰ এয়া এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি। তদুপৰি পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰটো সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱা প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াক কিয় ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰে বুলি কোৱা হয়? ইয়াৰ আঁৰত এটা কাৰণ আছে। ই এনে এক ব্যৱস্থা যি শক্তি উৎপাদনৰ উপৰি ভৱিষ্যতৰ বাবে নতুন ইন্ধনো উৎপাদন কৰে।
বন্ধুসকল,
২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহত কল্পকমত ৰিয়েক্টৰৰ কোৰ লোডিঙৰ সাক্ষী হোৱা সময়টোও মোৰ মনত আছে। ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক কাৰ্যসূচীত অমূল্য অৱদান আগবঢ়োৱা সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। আমাৰ দেশবাসীৰ জীৱন উন্নত আৰু সহজ কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা অতিশয় প্ৰশংসনীয়। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পকো নতুন শক্তি প্ৰদান কৰা হ’ব।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আজি ‘মন কি বাত’ত এনে এক শক্তিৰ কথা ক’ব বিচাৰিছো যিটো অদৃশ্য, কিন্তু যাৰ অবিহনে আমাৰ জীৱনটো এক মুহূৰ্ততো স্থায়ী হ’ব নোৱাৰে। এই শক্তিয়ে ভাৰতক আগুৱাই লৈ গৈছে। এয়া হল আমাৰ বতাহৰ শক্তি। আমাৰ প্ৰাচীন গ্ৰন্থত কোৱা হৈছে –
"বায়ুৰ্ব ইতি ব্যাষ্টি:, বায়ুৰ্বৈ সমষ্টি:।"
অৰ্থাৎ, বায়ু কেৱল এটা মৌল নহয়; ই জীৱনৰ শক্তি, ই বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
আজি এই বায়ু শক্তিয়েই লিখিছে ভাৰতৰ বিকাশৰ এক নতুন কাহিনী। শেহতীয়াকৈ ভাৰতে বায়ু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। ভাৰতৰ বায়ু শক্তি উৎপাদন ক্ষমতা এতিয়া ৫৬ গিগাৱাট অতিক্ৰম কৰিছে। কেৱল যোৱা এবছৰটোত প্ৰায় ৬ গিগাৱাট নতুন ক্ষমতা সংযোজন কৰা হৈছে। ভাৰতে বায়ু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে, আৰু বিশ্বয়ো আমাৰ ফালে চাই আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে বায়ু শক্তিৰ সক্ষমতাত বিশ্বৰ ভিতৰতে চতুৰ্থ স্থান লাভ কৰিছে। এয়া আমাৰ অভিযন্তাসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ অধ্যৱসায় আৰু আমাৰ দেশৰ সামূহিক ইচ্ছাশক্তিৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট, তামিলনাডু, মহাৰাষ্ট্ৰ, ৰাজস্থান আৰু দেশৰ আন বহু ৰাজ্যই এই খণ্ডত শিখৰলৈ ধাৱমান হৈছে। গুজৰাটৰ কুচ্চ, পাটান, বানাস্কান্তৰ দৰে অঞ্চলত, য’ত পূৰ্বতে কেৱল মৰুভূমিহে দেখা গৈছিল, এতিয়া বৃহৎ নবীকৰণযোগ্য শক্তি উদ্যানৰ আলয় হৈ পৰিছে। যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে; নতুন সুযোগ সৃষ্টি হৈছে, নতুন দক্ষতা বিকাশ হৈছে আৰু নিয়োগৰ নতুন পথ মুকলি হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে সৌৰ আৰু বায়ু শক্তি অতি প্ৰয়োজনীয়। এইটো কেৱল পৰিৱেশৰ কথা নহয়— আমাৰ ভৱিষ্যত ৰক্ষাৰ কথা। ইয়াত আমাৰ সকলোৰে ভূমিকা আছে। আমি বিদ্যুৎ সংৰক্ষণ কৰিব লাগিব, আমি স্বচ্ছ শক্তিক আঁকোৱালি ল’ব লাগিব। দেশৰ প্ৰতিটো স্তৰতে এনে প্ৰচেষ্টা অপৰিহাৰ্য, কাৰণ ইয়েই ব্যাপক পৰিৱৰ্তন আনে।
বন্ধুসকল,
মে’ মাহৰ আৰম্ভণি হ’বলৈ ওলাইছে এক পবিত্ৰ অনুষ্ঠানেৰে। কিছুদিনৰ পাছত আমি বুদ্ধ পূৰ্ণিমা উদযাপন কৰিম। মোৰ সকলো দেশবাসীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। ভগৱান গৌতম বুদ্ধৰ জীৱনমুখী বাৰ্তা আজিও আগৰ দৰেই প্ৰাসংগিক হৈ আছে।
তেওঁ আমাক শিকাইছিল যে শান্তি আমাৰ ভিতৰতে আৰম্ভ হয়, আৰু তেওঁ বুজাইছিল যে নিজৰ ওপৰত জয়লাভ কৰাটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ জয়। আজি বিশ্বই যি উত্তেজনা আৰু সংঘাতৰ সন্মুখীন হৈছে, তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বুদ্ধৰ শিক্ষা আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
দক্ষিণ আমেৰিকাৰ চিলিৰ ফ্ৰেণ্ডছ নামৰ সংস্থাটোৱে ভগৱান বুদ্ধৰ শিক্ষাৰ প্ৰচাৰ চলাই আছে। লাডাখত জন্মগ্ৰহণ কৰা ড্ৰুবপন অটজাৰ ৰিনপোচেৰ নেতৃত্বত এই কাম চলি আছে। এই সংস্থাই ধ্যান আৰু কৰুণাক মানুহৰ জীৱনৰ লগত সংযোগ কৰি আছে। কোচিগুয়াজ উপত্যকাৰ স্তুপটোৱে মানুহৰ মনত শান্তিৰ ভাব কঢ়িয়াই আনে। সঁচাকৈয়ে এয়া গৌৰৱৰ বিষয়। ভাৰতৰ প্ৰাচীন ধাৰাটোৱে সমগ্ৰ বিশ্বত প্ৰৱেশ কৰিছে। সুদূৰ দেশ-বিদেশৰ মানুহেও ইয়াত যোগদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বৌদ্ধ পৰম্পৰাই আমাক প্ৰকৃতিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈও শিকাইছে। ভগৱান বুদ্ধই এজোপা গছৰ তলত জ্ঞান লাভ কৰিছিল। প্ৰকৃতি আমাৰ জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ। সমগ্ৰ দেশতে এনে প্ৰচেষ্টা চলি আছে। কৰ্ণাটকৰ কৰ্ম মঠ ইয়াৰ এটা ভাল উদাহৰণ। এই মঠটো ১০০ একৰ মাটিত বিস্তৃত এখন সজীৱ বনাঞ্চল। এই অৰণ্যত ৭০০ৰো অধিক থলুৱা গছ সংৰক্ষণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বুদ্ধৰ বাৰ্তা কেৱল অতীতৰ কথা নহয়। ই আজিও প্ৰাসংগিক আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবেও অপৰিহাৰ্য। বুদ্ধ পূৰ্ণিমা উপলক্ষে ই আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। আমি আমাৰ জীৱনত শান্তি বৃদ্ধি কৰোঁ, মমতাক আঁকোৱালি লওঁ আৰু ভাৰসাম্যতাৰে আগবাঢ়ি যাওঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে আমাৰ দেশত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জন্মদিন ২৩ জানুৱাৰীৰ পৰা গান্ধীজীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকী ৩০ জানুৱাৰীলৈকে গণৰাজ্য দিৱস পালন কৰা হয়। এই উদযাপনৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈছে বিটিং ৰিট্ৰিট। আজি আপোনালোকৰ লগত বিটিং ৰিট্ৰিটৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছো, কাৰণ ইয়াৰ আঁৰত এটা বিশেষ কাৰণ আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে এই অনুষ্ঠানত বিভিন্ন বেণ্ডৰ বৈচিত্ৰ্যময় সংগীত পৰম্পৰা প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতীয় সংগীতৰ অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি পাইছে, আৰু সমগ্ৰ দেশতে ই অতি জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। এইবাৰৰ বিটিং ৰিট্ৰিট অনুষ্ঠানটোও আছিল অতি স্মৰণীয়। বায়ুসেনা, সেনা, নৌসেনা আৰু চিএপিএফৰ বেণ্ডসমূহে ইয়াত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন আগবঢ়ায়।
বন্ধুসকল,
চমত্কাৰ গঠনৰ এই অনুষ্ঠানত উৎকৃষ্ট সংগীতেও সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছিল। বায়ুসেনাৰ বেণ্ডে সিন্দুৰ ফৰ্মেচন পৰিবেশন কৰে। নেভেল বেণ্ডে মৎস্যযন্ত্ৰ গঠন পৰিবেশন কৰে। একে সময়তে আৰ্মী বেণ্ডৰ পৰিবেশনত ১৫০ বছৰীয়া বন্দে মাতৰমৰ লগতে ক্ৰিকেটত ভাৰতৰ সফলতাও চিত্ৰিত কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
বিটিং ৰিট্ৰিটৰ পিছত এই সকলো কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু কৃতিত্ব ক্ৰমান্বয়ে ম্লান হৈ যাব, কিন্তু এতিয়া ইয়াক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে বহুত উন্নত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিটিং ৰিট্ৰিটৰ সংগীত ৱেভছ অটিটিত ত উপলব্ধ হৈছে। ভৱিষ্যতে ই আন প্লেটফৰ্মতো উপলব্ধ হ’ব– আপুনি এয়া শুনিব লাগিব। তেতিয়া আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাক লৈ আপুনি অতি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা প্ৰকৃতি সংৰক্ষণৰ প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনীৰ উন্মেষ ঘটিছে। এই কাহিনীবোৰে আমাক আশাৰ সঞ্চাৰ কৰে আৰু গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। 'মন কি বাত'ৰ শ্ৰোতাসকলৰ আগত ইয়াৰ কেইটামান উদাহৰণ দিব বিচাৰিছোঁ। তেওঁলোকৰ কথা শুনিলে আপোনালোকৰ আনন্দ লাগিব। প্ৰথমে কুচ্চৰ ৰাণৰ কথাকে কওঁ। বৰষুণ শেষ হোৱাৰ লগে লগে ইয়াৰ মাটি সজীৱ হৈ উঠে। প্ৰতি বছৰে ইয়ালৈ লাখ লাখ ফ্লেমিংগো আহে। সমগ্ৰ অঞ্চলটো গোলাপী ৰঙেৰে ৰঙীন হৈ পৰে, সেয়েহে ইয়াৰ নাম ‘ফ্লেমিংগো চিটি’। এই চৰাইবোৰে বাহ সাজি ইয়াত পোৱালি ডাঙৰ কৰে। কুচ্চৰ মানুহে ইহঁতক ‘লাখা জী কে বাৰাতি’ বুলি কয়। এতিয়া লাখা জীকে বাৰাতি কুচ্চৰ পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ এক সুন্দৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আন এটা কাহিনী হৈছে মানুহ আৰু বন্যপ্ৰাণীৰ সহযোগিতাৰ বিষয়ে। এইটো উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰা আহিছে। তেৰাই অঞ্চলত শস্য চপোৱাৰ বতৰত হাতীৰ জাক গাঁৱৰ কাষ চাপিছে, যাৰ ফলত সংঘাতৰ আশংকা বৃদ্ধি পায়। অৱশ্যে উত্তৰ প্ৰদেশতো এতিয়া "গজ মিত্ৰ"ৰ দৰে প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ হৈছে। গাঁওবাসীয়ে হাতী নিৰীক্ষণৰ বাবে দল গঠন কৰে। সময়মতে মানুহক সতৰ্ক কৰি দিয়ে। ইয়াৰ ফলত সংঘাত হ্ৰাস পোৱাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ আস্থা বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
মধ্য ভাৰতৰ পৰাও ভাল খবৰ আহিছে। ছত্তীশগড়ত পুনৰ আবিৰ্ভাৱ হৈছে ব্লেকবাক। ইহঁতৰ সংখ্যা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছিল যদিও অবিৰত প্ৰচেষ্টাৰ ফলত সংৰক্ষণ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া পুনৰ এবাৰ মুকলি পথাৰত ইহঁত ঘূৰি ফুৰা দেখা গৈছে। এয়া আমাৰ হেৰুৱা ঐতিহ্য উভতি অহাৰ চিন স্বৰূপ। আমাৰ মৰুভূমি অঞ্চলত এসময়ত চিনাকি চৰাই গ্ৰেট ইণ্ডিয়ান বাষ্টাৰ্ডৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰতো একেধৰণৰ আশা দেখা গৈছে। কিন্তু এটা সময়ত ইয়াৰ সংখ্যা এটা এটাকৈ কমি আহিছিল। পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে এই চৰাইটো বিলুপ্তিৰ পথত। কিন্তু এতিয়া ইয়াক সংৰক্ষণৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। বৈজ্ঞানিক পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰজনন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে, ফলত এতিয়া নতুন জীৱনৰ আৰম্ভণি দেখা গৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰকৃতি আৰু মানুহ পৃথক নহয়। আমি ইজনে সিজনৰ অংশীদাৰ। যেতিয়া আমি প্ৰকৃতিক বুজি পাওঁ, ইয়াক সন্মান কৰো আৰু তাৰ লগত মিলাপ্ৰীতিৰে জীয়াই থাকোঁ, তেতিয়া পৰিৱৰ্তন স্পষ্টকৈ দেখা যায়। আজি এই পৰিৱৰ্তন দেশৰ চুক-কোণৰ ​​পৰা নতুন আশা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আমাৰ সকলোৰে বাবে অষ্টলক্ষ্মী। ইয়াত প্ৰচুৰ প্ৰতিভা আছে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যয়ো সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। ‘মন কি বাত’ত আমি প্ৰায়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ সাফল্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আহিছোঁ। আজি আপোনালোকৰ সৈতে এনে আন এক কৃতিত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম, সেয়া হল বাঁহ খণ্ডত উত্তৰ-পূবৰ সফলতা।
বন্ধুসকল,
এসময়ত যাক বোজা হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল, এতিয়া সিয়েই নিয়োগ, ব্যৱসায়, উদ্ভাৱনক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল এই খণ্ডৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী। বাঁহৰ সংজ্ঞা সলনি কৰি কিমান আমূল পৰিৱৰ্তন ঘটিছে সেই কথা জানি আপুনি আচৰিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ইংৰাজে প্ৰণয়ন কৰা আইন অনুসৰি বাঁহক গছ বুলি সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছিল, আৰু ইয়াৰ লগত সংলগ্ন নিয়মবোৰ অতি কঠোৰ আছিল। যিকোনো ঠাইলৈ বাঁহ পৰিবহণ কৰাটো অত্যন্ত কঠিন আছিল। ফলত ইয়াৰ মানুহে বাঁহ সম্পৰ্কীয় ব্যৱসায়ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ ধৰিলে।
বন্ধুসকল,
২০১৭ চনত আমি আইন সংশোধন কৰি গছৰ শ্ৰেণীৰ পৰা বাঁহক আঁতৰাই আনিলোঁ। ফলাফল সকলোৰে বাবে স্পষ্ট। আজি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বাঁহৰ খণ্ডটোৱে বিকাশ লাভ কৰিছে। মানুহে অহৰহ ইয়াৰ উদ্ভাৱন কৰি আছে আৰু ইয়াৰ মূল্য সংযোজন হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
ত্ৰিপুৰাৰ গোমাটি জিলাৰ বিজয় সূত্ৰধৰ আৰু দক্ষিণ ত্ৰিপুৰাৰ প্ৰদীপ চক্ৰৱৰ্তীলৈ চাওঁ আহক। তেওঁলোকে নতুন আইনক নিজৰ বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। তাৰ পিছত, তেওঁলোকে নিজৰ কামক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিলে। আজি তেওঁলোকে পূৰ্বতকৈ উন্নত আৰু অধিক বাঁহৰ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰিছে।
ডিমাপুৰ আৰু নাগালেণ্ডৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলত কেইবাটাও আত্মসহায়ক গোট আছে, যিয়ে বাঁহভিত্তিক খাদ্য সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজন কৰিছে। খোৰোলো ক্ৰিয়েটিভ ক্ৰাফ্টৰ দৰে দলেও বাঁহৰ আচবাব আৰু হস্তশিল্পৰ কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
মিজোৰামৰ মামিট জিলাত বাঁহৰ টিছু কালচাৰ আৰু পলি-হাউচ মেনেজমেণ্টৰ কামত একাধিক দল জড়িত হৈ আছে। ছিকিমৰ গেংটকৰ ওচৰৰ লাগাষ্টল বাঁহ এণ্টাৰপ্ৰাইজ দলৰ কথাও জানিব পাৰিলোঁ। ইয়াত বাঁহৰ পৰা হস্তশিল্প, ধূপৰ লাঠি, আচবাব আৰু অভ্যন্তৰীণ সজ্জাৰ সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
ইয়াত মাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণ দিছো। দেশৰ বাঁহ খণ্ডৰ সফলতাৰ কাহিনীৰ তালিকা যথেষ্ট দীঘলীয়া। আপোনালোক সকলোকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা বাঁহৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। আনকি ইয়াক উপহাৰ হিচাপেও দিব পাৰে। আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাই বাঁহৰ সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰিবলৈ অক্লান্তভাৱে কাম কৰা লোকসকলক উৎসাহিত কৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এই দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত সময়ত প্ৰযুক্তি আমাৰ জীৱনৰ এক বিশাল অংগ হৈ পৰিছে। আজি আমি আমাৰ অতীতক বৰ্তমানৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ আশ্চৰ্য্যৰ সাক্ষী হৈ আছোঁ। এই দিশৰ শেহতীয়া এক উন্নয়নে শিক্ষা আৰু ইতিহাসৰ লগত জড়িতসকলক আনন্দিত কৰিছে। বন্ধুসকল, মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্কাইভে এটা বিশেষ পৰ্টেলত এক অনন্য ডাটাবেছ শ্বেয়াৰ কৰিছিল। এই সংস্থাটোৱে ২০ কোটিৰো অধিক অমূল্য নথি-পত্ৰ ডিজিটেলাইজ কৰি ৰাজহুৱা কৰিছে। ইয়াৰে কিছুমান অতি আকৰ্ষণীয়— ভোজপত্ৰত লিখা সপ্তম শতিকাৰ গিলগিটৰ পাণ্ডুলিপি। ইয়াত অষ্টম শতিকাৰ এক আকৰ্ষণীয় গ্ৰন্থ শ্ৰী ভূৱালয়াও পাব। সংখ্যাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি লিখা এই লেখাটো গ্ৰীডৰ আকাৰত উপলব্ধ। ৰাণী লক্ষ্মীবাইৰ লগত জড়িত কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ চিঠিও ইয়াত চাব পাৰে। এইবোৰে ১৮৫৭ চনত লোৱা কিছুমান সিদ্ধান্তৰ কথা উন্মোচন কৰে, যিয়ে তেওঁৰ সাহসিকতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ মহান প্ৰশংসকসকলৰ বাবে ইয়াত নেতাজীৰ জীৱন, আজাদ হিন্দ ফৌজ আৰু তেওঁৰ ভাষণৰ সৈতে জড়িত বহুতো নথি আছে। পণ্ডিত মদন মোহন মালব্যৰ লগত জড়িত বহুতো নথিও পাব। ইয়াৰ ভিতৰত বি এইচ ইউ আৰু হিন্দী সাহিত্য সন্মিলনৰ প্ৰতিষ্ঠা সম্পৰ্কীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্যও উপলব্ধ। আমাৰ সংবিধান সভাৰ লগত জড়িত বহুতো অনন্য নথিও ইয়াত আছে। আপোনালোক সকলোকে www.abhilekh-patal.inত এইবোৰ চাবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। ই আপোনাক আমাৰ ইতিহাসৰ এক আচৰিত অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
কল্পনা কৰকচোন- আপুনি পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ প্ৰতিভাৱান লোকসকলৰ ভিতৰত আছে, অত্যন্ত কঠিন গাণিতিক সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। সেইবোৰ সমাধান কৰিবলৈ আপোনাৰ হাতত মাত্ৰ চাৰে চাৰি ঘণ্টা সময় আছে। অৰ্থাৎ সময় অতি কম আৰু প্ৰতিযোগিতা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তথা তীব্ৰ। এনে পৰিস্থিতিত নাৰ্ভাছ অনুভৱ কৰাটো স্বাভাৱিক। কিন্তু এই পৰিস্থিতিত আমাৰ ছোৱালীকেইজনীয়ে উজ্জ্বল প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছিল। চলিত মাহৰ আৰম্ভণিতে ফ্ৰান্সৰ বৰ্ডোত অনুষ্ঠিত হৈছিল ইউৰোপীয় গাৰ্লছ মেথেমেটিকেল অলিম্পিয়াড। গণিতৰ প্ৰতি তীব্ৰ আগ্ৰহ থকা স্কুলীয়া ছাত্ৰীসকলৰ বাবে এইখন আছিল এক ডাঙৰ প্ৰতিযোগিতা। বিশ্বৰ অন্যতম সন্মানীয় প্ৰতিযোগিতা। আমাৰ ছোৱালীকেইজনীয়ে এই অলিম্পিয়াডত এতিয়ালৈকে সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছিল। এই প্ৰতিভাৱান দলটোক লৈ মই অতি গৌৰৱান্বিত। ইয়াৰ ভিতৰত আছিল মুম্বাইৰ পৰা শ্ৰেয়া মুন্ধৰা, তিৰুৱনন্তপুৰমৰ সঞ্জনা চাকো, চেন্নাইৰ পৰা শিৱানী ভাৰত কুমাৰ আৰু কলকাতাৰ শ্ৰীময়ী বেৰা।
আমাৰ দলটোৱে বিশ্বৰ ষষ্ঠ স্থান দখল কৰে। শ্ৰেয়াই স্বৰ্ণ পদক, সঞ্জনাই ৰূপৰ পদক আৰু শিৱানীয়ে ব্ৰঞ্জৰ পদক লাভ কৰি ইতিহাস ৰচনা কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ এই অলিম্পিয়াডৰ বাছনি প্ৰক্ৰিয়াটো অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক। ইয়াৰ লগত বহু পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়া জড়িত হৈ থাকে। ইয়াত আঞ্চলিক, ৰাজ্যিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ কঠিন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। তাৰ পিছত সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে এমাহজোৰা গণিত প্ৰশিক্ষণ শিবিৰত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই শিবিৰটো টাটা ইনষ্টিটিউট অব ফাণ্ডামেণ্টেল ৰিচাৰ্চৰ হোমি ভাভা চেণ্টাৰ ফৰ ছায়েন্স এডুকেচনত অনুষ্ঠিত হয়। এই শিবিৰৰ শেষত দল বাছনি পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰা হয়। উক্ত প্ৰদৰ্শনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভাৰতীয় দল নিৰ্বাচন কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
প্ৰতি বছৰে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা প্ৰায় ৬ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে এই গাণিতিক অলিম্পিয়াড কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই সংখ্যা সময়ৰ লগে লগে ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ অলিম্পিয়াড সংস্কৃতি দেশখনৰ কন্যাসকলৰ মাজত ক্ৰমান্বয়ে জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। এই আগ্ৰহী কন্যাসকলক সহায় কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃকো মই প্ৰশংসা কৰিছোঁ।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
বৰ্তমান আমাৰ দেশত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান চলি আছে, যাৰ প্ৰতি প্ৰতিজন ভাৰতীয় সচেতন হ’ব লাগিব। এইটো হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ লোকপিয়ল অভিযান।
বন্ধুসকল,
যিসকলে ইতিমধ্যে এনে প্রক্রিয়া পাৰ কৰিছে তেওঁলোকৰ এইবাৰ বেলেগ অভিজ্ঞতা হ’ব৷ ২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল ডিজিটেল কৰা হৈছে। সকলো তথ্য পোনপটীয়াকৈ ডিজিটেল ৰূপত ৰেকৰ্ডিং কৰা হৈছে। ঘৰে ঘৰে গৈ কাম কৰাসকলৰ হাতত আছে এটা মোবাইল এপ। তেওঁলোকে আপোনাৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিব আৰু তাত আপোনাৰ তথ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ আপোনালোকৰ লোকপিয়লত অংশগ্ৰহণো সহজ কৰি তোলা হৈছে; আপুনি নিজেই আপোনাৰ তথ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে। এই সুবিধা লোক গাণনিকজন অহাৰ ১৫ দিন আগতে আপোনাৰ বাবে মুকলি হ’ব। আপোনাৰ সুবিধা অনুসৰি তথ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰিব। যেতিয়া আপুনি প্ৰক্ৰিয়াটো সম্পূৰ্ণ কৰে তেতিয়া আপুনি এটা বিশেষ আইডি লাভ কৰিব। এই আইডি আপোনাৰ মোবাইল বা ই-মেইললৈ প্ৰেৰণ কৰা হ'ব। ইয়াৰ পিছত যেতিয়া গাণনিকজনে আপোনাৰ ঘৰলৈ আহে তেতিয়া এই আই ডিটো দেখুৱাই তথ্য পৰীক্ষা কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ ফলত পুনৰ তথ্য দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা নোহোৱা হয়। তদুপৰি ই সময় ৰাহি কৰে আৰু প্ৰক্ৰিয়াটো সৰল কৰি তোলে।
বন্ধুসকল,
যিবোৰ ৰাজ্যত স্ব-গণনা সম্পূৰ্ণ হৈছে, সেইবোৰ ৰাজ্যত গণনা কৰ্মীসকলে পৰিয়াল তালিকাভুক্ত কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১ কোটি ২০ লাখ পৰিয়ালৰ ঘৰ তালিকাভুক্ত কৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় লোকপিয়ল কেৱল চৰকাৰী কাম নহয়। এয়া আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। এইক্ষেত্ৰত আপোনাৰ অংশগ্ৰহণ অতিকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপুনি প্ৰদান কৰা তথ্যসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে সুৰক্ষিত, গোপনীয় আৰু ডিজিটেলভাৱে সংৰক্ষিত। আহক আমি সকলোৱে এই প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰোঁ। লোকপিয়ল ২০২৭ সফল কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত ৰান্ধন প্ৰকৰণৰ পৰম্পৰা কেৱল সোৱাদতে সীমাবদ্ধ নহয়। এই পৰম্পৰাৰ এটা আমোদজনক অংশ হৈছে ভাৰতীয় পনিৰ। কিছুদিন আগতে টুইটৰ জৰিয়তে এই তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিছিলোঁ।
ব্ৰাজিলত অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পনিৰ প্ৰতিযোগিতাত ভাৰতীয় পনিৰৰ দুটা ব্ৰেণ্ডে সন্মানীয় বঁটা লাভ কৰিছিল। এই কৃতিত্বৰ বিষয়ে ছ’চিয়েল মিডিয়াত ব্যাপক চৰ্চা হৈছিল। বহুতে মোক কৈছিল যে ভাৰতীয় পনিৰৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডত যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হৈছে। এই খণ্ডত মূল্য সংযোজনে আমাৰ পৰম্পৰাগত সোৱাদক এক নতুন পৰিচয় দিছে। আজি ভাৰতীয় পনিৰে বিশ্বজুৰি নিজৰ নাম উজলাইছে। ব্ৰেকফাষ্ট হওক, দুপৰীয়াৰ আহাৰ হওক, ৰাতিৰ আহাৰ হওক, ভাৰতৰ সোৱাদ সমগ্ৰ বিশ্বৰ খোৱা থালত উপনীত হৈছে। "কাশ্মীৰৰ মজাৰেলা" বুলি জনাজাত জম্মু-কাশ্মীৰৰ কালাৰী পনিৰ কথাকে লওক- ইয়াক গুজ্জাৰ-বাকৰোৱাল সমাজে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি খাই আহিছে। ইফালে ছিকিম, অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখত "চুৰপি" অতি জনপ্ৰিয়। পাহাৰৰ সৰলতা আৰু নমনীয়তা ইয়াৰ ৰুচিত স্পষ্ট হৈ পৰে। এই পনিৰৰ বিশেষ বৈশিষ্ট্য হ’ল ইয়াক য়াকৰ গাখীৰৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটত ‘সুৰতি পনিৰ’ নামেৰেও জনাজাত ‘টপলি নু পনিৰ’ৰো নিজস্ব সুকীয়া পৰিচয় আছে। ইয়াত কেইটামান নামহে উল্লেখ কৰিছোঁ, কিন্তু আমাৰ দেশত এই সোৱাদৰ জগতখন বিশাল। আজি এই পৰম্পৰাই নতুন শক্তি লাভ কৰিছে। বহু ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে এই খণ্ডত বিনিয়োগ কৰিছে। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ উত্থান ঘটিছে, পেকেজিং উন্নীত হৈছে আৰু আমাৰ সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ মানদণ্ড পূৰণ কৰিছে। ফলত ভাৰতীয় পনিৰ এতিয়া দেশৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি বিশ্বৰ বজাৰ আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
আজি আমি স্থানীয়ৰ পৰা বিশ্বজোৰা যাত্ৰাৰ কথা কওঁতে ভাৰতীয় পনিৰৰ উদাহৰণে আমাক অগ্ৰসৰ হোৱাৰ পথ দেখুৱাইছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতৰ ৰুচি, ভাৰতীয় পৰম্পৰা, ভাৰতীয় গুণাগুণে সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহক এক নতুন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব আৰু ভাৰতৰ সৈতে এক নতুন সংযোগ সৃষ্টি কৰিব।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
এই মাহত দেশৰ বহু ঠাইত নৱবৰ্ষকে ধৰি বহু উৎসৱ পালন কৰা হ’ল। কেইদিনমানৰ পিছত ৯ মে'ত আমি পোচ্চিছে বৈশাখ উপলক্ষে গুৰুদেৱ ঠাকুৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিম। গুৰুদেৱ আছিল বহুমুখী ব্যক্তিত্ব। তেওঁ কেৱল এজন মহান সাহিত্যিক আৰু চিন্তাবিদেই নহয়, বহুতো প্ৰখ্যাত প্ৰতিষ্ঠানো তেওঁ গঢ় দিছিল। গুৰুদেৱ ঠাকুৰে এনে উদ্যোগৰ পোষকতা কৰিছিল, যিয়ে বহনক্ষম কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰে আৰু গাঁৱৰ কল্যাণৰ পোষকতা কৰে। তেওঁৰ ৰবীন্দ্ৰ সংগীতৰ প্ৰভাৱ বিশ্বজুৰি আছে। শান্তিনিকেতন ভ্ৰমণ মোৰ বাবে অবিস্মৰণীয় হৈ থাকিব। এইখনেই সেই প্ৰতিষ্ঠান, যাক তেওঁ সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে লালন-পালন কৰিছিল আৰু গঢ় দিছিল। তেওঁলৈ আকৌ এবাৰ মোৰ বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
বন্ধুসকল,
মে’ মাহে ১৮৫৭ চনৰ প্ৰথম স্বাধীনতা যুদ্ধৰ কথাও মনলৈ আনে। ৰাইজৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ মনোভাব জাগ্ৰত কৰা ভাৰত মাতৃৰ সকলো বীৰ সন্তানক প্ৰণাম জনাইছোঁ। এই সময়ত স্কুলীয়া ল’ৰা-ছোৱালীয়েও বন্ধৰ দিনবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে উপভোগ কৰাৰ লগতে নতুন কিবা এটা শিকিবলৈ চেষ্টা কৰাৰ সময়। এই গ্ৰীষ্মকালত আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ স্বাস্থ্যৰ সম্পূৰ্ণ যত্ন লোৱা উচিত। অহা মাহত আমি আপোনালোকক পুনৰ লগ পাম কিছুমান নতুন বিষয় আৰু আমাৰ দেশবাসীৰ কিছু নতুন কৃতিত্বৰ সৈতে। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 133rd Episode of Mann Ki Baat on 26.04.2026
26 APR 2026 12:12PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
It gives me immense joy to join all of you in another episode of 'Mann Ki Baat'. On the one hand, whereas there was the hustle & bustle of the election campaign; on the other, through your letters and messages, we have shared our joys with each other over the achievements of the country and her citizens. This time, let us begin 'Mann Ki Baat' with one such significant achievement of the country.
Friends,
India has always viewed science linking it to the country's progress. With this very vision, our scientists are advancing the Civil Nuclear Program. Their efforts are making a significant contribution to nation-building. It has greatly benefited our industrial growth, the energy sector, and the healthcare sector. India's Civil Nuclear Program has greatly helped everyone from agriculture to modern innovators.
Friends,
Just a few days ago, our nuclear scientists enhanced India's pride with another major achievement. The Fast Breeder Reactor in Kalpakkam, Tamil Nadu, has achieved Criticality. Actually Criticality is the stage during which a reactor successfully attains a self-sustaining nuclear chain reaction for the first time. This stage signifies the reactor entering the operational phase.
This is a historic milestone in India's nuclear energy journey. Furthermore, the nuclear reactor is built entirely using indigenous technology.
Friends,
Why is it called a Breeder Reactor? There is a reason behind that. It is a system that, in addition to generating energy, also itself produces new fuel for the future.
Friends,
I also remember the time in March 2024 when I witnessed the core loading of the reactor in Kalpakkam. I congratulate all those who have made invaluable contributions to India's nuclear program. Their efforts to make the lives of our countrymen better and easier are highly commendable. This will also energize our resolve for a Viksit Bharat.
My dear countrymen,
Today in 'Mann Ki Baat', I want to talk about a power that is invisible, but without which our lives cannot last even a moment. This very power is propelling India forward. This is our wind power. Our ancient texts say –
वायुर्वा इति व्यष्टि:, वायुरवै समष्टि:|’
That is, wind is not just an element; it is the energy of life, it is the power of entirety.
Friends,
Today this very wind power is scripting a new story of India's development. India has recently achieved a major milestone in wind energy. India's wind energy generation capacity has now exceeded 56 gigawatts.
In the last one year alone, nearly 6 gigawatts of new capacity has been added. India is progressing rapidly in wind energy, and the world is also looking towards us.
Friends,
Today India ranks fourth in the world in wind energy capacity. This is the hard work of our engineers; this is the diligence of our youth; this is a symbol of the collective will of the nation.
Friends,
Many states in the country, including Gujarat, Tamil Nadu, Maharashtra, and Rajasthan, are blazing a trail in this sector. Areas like Kutch, Patan and Banaskantha in Gujarat, where once only the desert was visible, large renewable energy parks are coming up over there. The Youth are benefiting from this… it is creating new opportunities, developing new skills, and opening up new avenues for employment.
Friends,
Solar and wind energy are essential for India's development. This isn't just about the environment—it's about safeguarding our future. We all have a role to play in this. We must conserve electricity and embrace clean energy. Such efforts are essential at every level in the country, because they are the very ones which bring about profound change.
Friends,
The month of May is commencing with a pious occasion. In just a few days, we will celebrate Buddha Purnima. I extend my best wishes in advance to all my countrymen. The life message of Bhagwan Gautam Buddha remains as relevant today.
He has taught us that peace begins within us; he has conveyed to us that victory over oneself is the greatest victory. Amid the tensions and conflicts the world is going through today, Buddha's teachings have become even more important.
Friends,
An organization in Chile, South America, is promoting the teachings of Bhagwan Buddha. This endeavour is being conducted under the counsel of Ladakh-born Drubpon Otzer Rinpoche. This organization is connecting meditation and compassion to people's lives. The stupa in the Cochiguaz Valley gives people a sense of peace. It is truly a matter of pride to see this. India's ancient stream is reaching the world. People from far-flung areas too are also joining in.
Friends,
The Buddhist tradition also teaches us to connect with nature. Bhagwan Buddha attained enlightenment under a tree. Nature is an integral part of our lives. Such efforts are underway across the country. Karma Monastery in Karnataka is a good example. This monastery is a vibrant forest area, spread over 100 acres. More than 700 native trees have been preserved in this forest.
Friends,
Buddha's message is not just about the past. It is relevant even today and is essential for the future. This occasion of Buddha Purnima inspires us to enhance peace in our lives, embrace compassion, and move forward with balance.
My dear countrymen,
All of you know that in our country, the festivities of the Republic Day are celebrated & observed from the 23rd of January, the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose, to 30th of January, the death anniversary of Gandhiji. An important part of this festival is - Beating Retreat. Today I'm discussing the Beating Retreat with you because there's a special reason behind it.
Friends,
You may have noticed that this ceremony showcases the diverse musical traditions of different bands. Over the past few years, the inclusion of Indian music has increased, and it's being liked very much by people across the country. This year's Beating Retreat ceremony was also very memorable. The Air Force, Army, Navy, and CAPF bands gave excellent performances.
Friends,
This program of splendid formations, along with vibrant music, is sure to draw everyone's attention. The Air Force band composed the Sindoor formation. The Naval Band composed the Matsya Yantra formation. Whereas, the Army Band's performance also showcased 150 years of Vande Mataram and India's success in cricket.
Friends,
After the Beating Retreat, all this hard work and achievement used to gradually fade away. However, now a highly commendable initiative has been undertaken pertaining to it. For the first time, the music of Beating Retreat is also available on WAVES OTT. In the future, it will be available on other platforms as well – you must listen to it. You will be very proud of our Armed Forces and their traditions.
Friends,
During the last few years, inspiring stories of nature conservation have emerged from different parts of the country. These stories give us hope and fill us with pride. I want to share some examples with the listeners of 'Mann Ki Baat'. Listening to them will bring joy to you. First, let's talk about the Rann of Kutch. As soon as the monsoons end, the land here comes alive. Every year, lakhs of flamingos arrive here. The entire area turns pink, hence the name 'Flamingo City'. These birds build their nests and raise their young ones here. The people of Kutch call them 'Lakhha Ji Ke Baaraati'. Now, Lakha ji Ke Baaraati have become beautiful symbols of environmental conservation in Kutch.
Friends,
Another story is about the cooperation between humans and wildlife. And this one is from Uttar Pradesh. In the Terai region, herds of elephants approach villages during the harvest season. This increases the risk of conflict.
However, efforts like "Gaj Mitra" have now begun in Uttar Pradesh as well. Villagers themselves form teams to monitor elephants. They alert people in time. This is reducing conflict and increasing public trust.
Friends,
A piece of good news has also come in from Central India. Blackbucks have started reappearing in Chhattisgarh. Their numbers had dwindled significantly, but continued efforts led to increased conservation. Today, they are once again seen roaming the open fields. This marks the return of our lost heritage. Similar hope is visible in the conservation of the Great Indian Bustard, the Godavan. This bird used to be a hallmark of our desert regions. However, at one point, its numbers had dwindled to a trickle. The situation was such that this bird was on the verge of extinction. But now a major campaign is underway for its conservation. Scientific methods are being adopted. Breeding centers have been established, and now the blossoming of life anew is visible.
Friends,
Nature and humans are not separate. We are each other's partners. When we understand nature, respect it, and live in harmony with it, change is clearly visible. Today, this change is emerging as new hope from every nook & corner of the country.
My dear countrymen,
The Northeast is like Ashtalakshmi for all of us. There is immense talent here and the natural beauty of the Northeast also draws everyone's attention. In 'Mann Ki Baat' too, we have often discussed the achievements of the people of the Northeast.
Today, I will discuss another such achievement with you and that is the success of the Northeast in the Bamboo sector.
Friends,
What was once viewed as a burden is now giving new impetus to employment, business, and innovation. Our mothers and sisters are its biggest beneficiaries. You will be surprised to know how much change has come about by changing the definition of bamboo.
Friends,
According to the law made by the British, bamboo was defined as a tree, and the rules associated with it were very strict. It was very difficult to transport bamboo anywhere. As a result, people here started moving away from bamboo-related businesses.
Friends,
By changing the law in 2017, we removed bamboo from the tree category. The results of which are visible to everyone. Today, the bamboo sector is flourishing throughout the Northeast. People are continuously innovating and adding value to it.
Friends,
Let's talk about Bijoy Sutradhar of Gomati district of Tripura and Pradeep Chakraborty of South Tripura. They saw the new laws as a huge opportunity for themselves. Then they integrated their work with technology. Today, they are producing better and more bamboo products than ever before.
In Dimapur and surrounding areas of Nagaland, there are several Self-Help Groups that have lent value addition to bamboo-based food products. There are also teams like Khorolo Creative Crafts, which are working on bamboo furniture and handicrafts.
Friends,
In Mamit district of Mizoram, there are teams working on bamboo tissue culture and poly-house management. I also learned about the Lagastal Bamboo Enterprise Team near Gangtok in Sikkim. It makes handicrafts, incense sticks, furniture, and interior decor items from bamboo.
Friends,
I have cited just a few examples here. The list of success stories of the bamboo sector in the country is quite long. I’ll urge all of you to positively purchase one bamboo product or the other from the Northeast. You can even present it as a gift. Your efforts will encourage those who toil hard to make bamboo products.
My dear countrymen,
In these rapidly changing times, technology has become a huge part of our lives. Today, we are witnessing the wonders of technology in connecting our past with the present. A recent development in this direction has delighted those involved in education and history. Friends, just a few days ago, the National Archives of India shared a unique database on a dedicated portal. This organization has digitized and made public over 20 crore invaluable documents. Some of these are very interesting - 7th century Gilgit manuscripts written on Bhoj Patra. Here, you will also find an interesting 8th-century text, Shri Bhuvalay. This text, based on numbers, is in the form of a grid. You can also view some significant letters related to Rani Lakshmibai. These reveal some of the decisions she made in 1857, displaying her valour.
For those who are great admirers of Netaji Subhash, there are many documents related to Netaji's life, the Azad Hind Fauj, and his speeches. You will also find many documents related to Pandit Madan Mohan Malaviya ji. These include important information related to the establishment of BHU and the Hindi Sahitya Sammelan. Many unique documents related to our Constituent Assembly are also available here. I urge all of you to visit www.abhilekh-patal.in. It will give you a wonderful experience of our history.
Friends,
Just imagine: you are among the most talented people in the world, facing extremely difficult mathematical problems. You have only four and a half hours to solve them. This means that time is very limited, and the competition is international and very tough. It is natural to feel nervous in such a situation. But under these very circumstances, our daughters performed brilliantly. Earlier this month, the European Girls Mathematical Olympiad was held in Bordeaux, France. This was a major competition for schoolgirls with a keen interest in mathematics. It is one of the most prestigious competitions in the world. Our daughters performed their best ever in this Olympiad. I am very proud of this talented team. It included Shreya Mundhra from Mumbai, Sanjana Chacko from Thiruvananthapuram, Shivani Bharat Kumar from Chennai and Shrimoyee Bera from Kolkata.
Our team ranked sixth in the world. Shreya created history by winning the Gold Medal. Sanjana secured for herself the Silver Medal, and Shivani, the Bronze Medal.
Friends,
The selection process for this Olympiad in India is very tough in itself. It is a multi-stage selection process. In this, tough challenges have to be overcome at the Regional, State and National level. After that, the best performing students participate in a one-month Mathematics Training Camp. This camp is organised at the Homi Bhabha Centre for Science Education of the Tata Institute of Fundamental Research. At the end of this camp, a team selection test is conducted. The Indian team is selected on the basis of performance in this test.
Friends,
Every year around 6 lakh students from across the country participate in this Mathematical Olympiad Programme. This number is continuously increasing with time, which means that this culture of Olympiad is becoming increasingly popular among the daughters of the country. I appreciate their parents as well for supporting these gifted daughters.
My dear countrymen,
A very important campaign is currently underway in our country, which every Indian must be aware of. This is the Census campaign, the world's largest census.
Friends,
Those who have already undergone such a process will have a different experience this time.
Census 2027 has been made digital. All information is being recorded directly in digital form. The enumerators going door-to-door have a mobile app. They will enter the information in it after talking to you.
Friends,
This time your participation in the census has also been made easier; you can enter your information yourself. This facility will open for you 15 days before the enumerator's arrival. You can enter the information as per your convenience. When you complete the process, you receive a special ID. This ID is received on your mobile or email. Later, when the enumerator visits your home, you can verify the information by showing this ID. This eliminates the need to give information again. This saves time and simplifies the process.
Friends,
In states where self-enumeration has been completed, census staff have also begun enumerating households. House listing for approximately One crore, twenty lakh families has been completed so far.
Friends,
The national census isn't just a government task. It's the responsibility of all of us. Your participation is crucial. The information you provide is completely secure, kept confidential, and protected with digital security. Come, let's all participate in this process. Let's make Census 2027 a success.
Friends,
In our country, food traditions have never been confined, merely to taste. Indian cheese is an interesting part of this tradition. A few days ago, I shared information via a tweet.
Two Indian cheese brands received prestigious awards at an international cheese competition held in Brazil. This achievement was widely discussed on social media. Many people have said to me that the diversity of cheese in India should also be discussed.
Friends,
A major change is taking place in India's dairy sector. Value addition in this sector has given our traditional flavors a new identity. Today, Indian cheese is making its mark globally. Be it breakfast, lunch, or dinner, the taste of India is reaching the world's plates. Take Jammu and Kashmir's Kalari cheese – it's known as the "Mozzarella of Kashmir." The Gujjar-Bakarwal community has been making and eating it for generations. Meanwhile, "Chhurpi" is very popular in Sikkim, Arunachal Pradesh, and Ladakh. The simplicity and softness of the mountains are felt in its taste. The special feature of this cheese is that it's made from yak milk.
Friends,
"Topli Nu Paneer," also known as "Surti Cheese," in Maharashtra & Gujarat also holds a unique identity. I've mentioned only a few, but this world of flavors is vast in our country. Today, this tradition is gaining new strength. Many Indian companies are investing in this field. Modern technology is emerging, packaging is improving, and our products are meeting world standards. As a result, Indian cheese is now transcending the country's borders and reaching global markets and restaurants.
Today, as we talk about local to global, the example of Indian cheese shows us the way forward. I am confident that India's taste, Indian tradition, and Indian quality will provide a new experience to the people of the world and create a new connection with India.
My dear countrymen,
This month, many festivals, including New Year, were celebrated in many parts of the country. In a few days, on the 9th of May, on the occasion of 'Pochishe Boishakh', we will celebrate Gurudev Tagore's birth anniversary. Gurudev was a multifaceted personality. He was not only a great writer and thinker; he also shaped many renowned institutions. Gurudev Tagore advocated for industries that provided sustainable employment and benefited villages. The influence of Rabindra Sangeet continues worldwide even today. My visits to Shantiniketan will remain unforgettable for me. This is the very institution that he nurtured and shaped with unwavering dedication. My humble tribute to him once again.
Friends,
The month of May also reminds us of the First War of Independence of 1857. I salute all the brave children of Maa Bharati who awakened the spirit of patriotism among the people. This is also vacation time for school children. I urge them to enjoy their holidays to the fullest and try to learn something new. During this summer season, all of you should also take full care of your health. We will meet again next month. With some new topics, with some new achievements of our countrymen. Thank you very much.