Ministry of Panchayati Raj
Prime Minister Shri Narendra Modi greets Public Representatives on National Panchayati Raj Day
Prime Minister’s written Message affirms that Strong Panchayats are the most vital link for Public Participation, Transparency & Inclusive Development
“Empowered Panchayats are key to realising the Vision of Viksit Bharat ”: Prof. S.P. Singh Baghel
24 APR 2026 7:19PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj organized a national event to observe National Panchayati Raj Day in New Delhi today, marking 33 years of the 73rd Constitutional Amendment Act, that accorded constitutional status to Panchayati Raj Institutions (PRIs) across India. Elected representatives of Gram Panchayats as well as officials from Haryana, Uttar Pradesh and Uttarakhand participated in the national event.
Prime Minister Shri Narendra Modi, greeted public representatives across the country on the occasion of Panchayati Raj Day. "Your dedication to public service and service to the nation is truly inspiring for everyone” Shri Modi remarked. Prime Minister’s written message, was read out at the national event and widely disseminated to elected representatives and functionaries of PRIs and Rural Local Bodies across all States and Union Territories.
Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel addressed the gathering and reaffirmed that PRIs form the backbone of India’s sustainable development in rural areas. He stressed that empowering Panchayats is central to realising the vision of Viksit Bharat, rooted in the development of villages, farmers and local communities. While highlighting the positive impact of capacity building programmes, he stated that it has led to visible transformation in leadership and decision-making among elected representatives, particularly women. He also commended the role of transparent governance mechanisms and direct benefit transfers in strengthening service delivery at the grassroots level. Prof. Baghel called upon all Panchayat representatives to uphold the values of service, integrity, and development-oriented leadership, and expressed confidence that a strong Panchayati Raj system is the surest foundation for a self-reliant India.
Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj highlighted the significant financial empowerment of Rural Local Bodies through the recommendations of the Sixteenth Finance Commission. He noted that the recommended grant represents an increase of nearly 84 per cent over the allocations under the Fifteenth Finance Commission, reflecting a decisive strengthening of fiscal federalism in favour of the third tier of government. Shri Bharadwaj elaborated on the 80:20 ratio between Basic Grants and Performance Grants, that balances assured resource flows with incentives for improved own-source revenue mobilisation, financial discipline and quality of local governance. He drew attention to the Performance Grant provision recommended by the 16th Finance Commission i.e. linked to mobilization of Own Sources of Revenue by the Panchayats and called upon PRIs to take concrete steps to mobilize and augment their own Sources of Revenue to get Performance Grants.
Additional Secretary, Ministry of Panchayati Raj Shri Sushil Kumar Lohani reflected on three decades of Panchayati Raj since the 73rd Amendment, emphasising the role of structured capacity building, training programmes and exposure visits in strengthening local leadership. He highlighted the contribution of digital platforms such as e-GramSwaraj, SabhaSaar in advancing efficiency, transparency and accountability while encouraging greater participation in Gram Sabhas to deepen self-reliant governance.
On this occasion, the Panchayat Advancement Index (PAI) 2.0 Report for FY 2023-24 was released. PAI is India’s first nationwide data-driven framework to assess Gram Panchayat performance across nine themes under Localisation of Sustainable Development Goals (LSDGs). A significantly refined version of its predecessor, PAI 2.0 has rationalised indicators from 516 to 150 and recorded an exceptional participation of 97.30 per cent of Gram Panchayats across 33 States and Union Territories, a marked improvement over the 80.79 per cent achieved under PAI Version 1.0. The Index serves as a key tool for evidence-based planning, performance monitoring, and incentivisation of Panchayats, directly advancing the vision of Viksit Panchayats steering towards Viksit Bharat. During the event, three illustrated publications under the Panchayat Dharohar Initiative were also released, comprising a Monograph on Rural Heritage of Tripura, a Monograph on Rural Heritage of Tirupati, and ‘Uttarkashi: Saumya Kashi: The Soul of Himalayan Heritage’. Panchayati Raj Diwas was observed nationwide at State, District, Block and Gram Panchayat levels with Gram Sabhas being held, reaffirming the spirit of participatory democracy.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ নুমীত্তা মীয়ামগী মীহুৎশিংদা য়াইফ-পাওজেল পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রীগী অইবা পাওজেল অসিদা অচেৎপা পঞ্চায়ৎশিং অসি পব্লিক পার্তিসিপেসন, ত্রান্সপরেন্সি & ইনক্লুসিব দিবলপমেন্তকিদমক খ্বাইদগী মরু ওইবা লিঙ্কনি হায়না হেন্না চেশিলহনখ্রে
“বিক্সিৎ ভারতকি ভিজন অসি মংফাওনহনবদা শক্তি লৈবা পঞ্চায়ৎশিং অসি মরু ওই”: প্রোফেসর এস.পি. বঘেল
24 APR 2026 7:19PM by PIB Imphal
ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শিং)দা কন্সতিত্যুস্নেল স্তেতস পিখিবা ৭৩শুবা কন্সতিত্যুস্নেল এমেন্দমেন্ত এক্তাকি চহি ৩৩ শুরকপগী থৌরমদা ঙসি নই দিল্লীদা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ নুমীৎ পাঙথোকনবা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না লৈবাক্কি ওইবা থৌরম অমা পাঙথোকখ্রে। জাতিগী থৌরম অসিদা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী মীখলদা মায় পাক্লবা মীহুৎশিংগা লোয়ননা হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দগী ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পঞ্চায়তি রাজ নুমীত্তা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মীয়ামগী মীহুৎশিংবু য়াইফ পাওজেল পীখ্রে। শ্রী মোদীনা ৱাফম অসি ফোঙদোকখি, “মীয়ামগী সেবা অমসুং জাতিগী সেবা তৌবদা অদোমগী কত্থোকপা অসি তশেঙনা মীপুম খুদিংমক্কিদমক ইথিল পিরি।” প্রধান মন্ত্রীগী অইবা পাওজেল, জাতিগী থৌরম অসিদা পাখি অমসুং রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি পুম্নমক্কি পি.আর.আই.শিং অমসুং খুঙ্গংগী লোকেল বোদিশিংগী মীখলদা মায় পাক্লবা মীহুৎশিং অমসুং ফঙ্কসনরিশিংদা পাক শন্না ​​শন্দোকখ
পঞ্চায়তি রাজগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফেসর এস.পি. শিংহ বাঘেলনা মীফম অদুদা ৱা ঙাংখি অমসুং পি.আর.আই. মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি খুঙ্গংশিং, লৌমীশিং অমসুং মফম অদুগী মীয়ামগী চাওখৎ-থৌরাংদা য়ুম্ফম ওইবা বিক্সিৎ ভারতকি মঙলান অদু মংফাওনহনবদা পঞ্চায়ৎশিংবু শক্তি পিবা অসি মরু ওই। কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রামশিংগী অফবা ইম্পেক্ত অদু ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মীখলদা মায় পাকলবা মীহুৎশিং, মরুওইনা নুপীশিংগী মরক্তা লুচিংবগী অমসুং ৱারেপ লৌবদা উবা ঙম্বা অহোঙবা অমা পুরক্লে। মহাক্না গ্রাশরুৎকি থাক্তা সর্ভিশ দেলিবরি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা ত্রান্সপরেন্ত গবরনান্স মেকানিজমশিং অমসুং দাইরেক্তা বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী থৌদাংশু থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রোফেসর বাঘেলনা পঞ্চায়ৎকি মীহুৎ পুম্নমক্তা সর্ভিশ, ইনতিগ্রিতি, অমসুং দিবলপমেন্ত ওরিএন্তেদা লিদরসিপকি ভেল্য়ুশিং ঙাকতুনা থম্নবা কৌখি, অমসুং অচেৎপা পঞ্চায়তি রাজ সিস্তেম অসি মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারতকি খ্বাইদগী শোয়দ-ঙামদবা য়ুম্ফমনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরি শ্রী বিবেক ভারদ্বাজনা ৬০শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গংগী লোকেল বোদিশিংদা মশক থোকপা শেল-থুমগী শক্তি পিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না নোৎ তৌখি মদুদি রিকমেন্দ তৌরবা গ্রান্ত অসিনা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা এলোকেসনশিংদগী চাওরাক্না চাদা ৮৪ হেনগৎলকপগী মমি তারি, মসিনা সরকারগী অহুমশুবা তাঙ্কক্কী মতেং পাংনবা ফিস্কেল ফেদরেলিজমগী ৱারেপ লৌদুনা মপাঙ্গল কনখৎলকপগী মমি তারি। শ্রী ভারদ্বাজনা বেসিক গ্রান্ত অমসুং পর্ফোমেন্স গ্রান্তকি মরক্তা লৈরিবা ৮০:২০ গী রেসিওগী মতাংদা হেন্না কুপ্না ফোঙদোকখি, মসিনা থাজবা য়াবা রিসোর্স ফ্লোশিংগা লোয়ননা অহোঙবা পুরক্লবা ওন-সোর্স রেভিন্যু মোবিলাইজেসন, ফাইনান্সিএল দিসিপ্লিন অমসুং লোকেল গবর্নান্সকি মগুন হেনগৎহন্নবা ইন্সেন্তিবশিংগা বেলেন্স তৌরি। মহাক্না ১৬শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা রিকমেন্দ তৌরবা পর্ফোমেন্স গ্রান্ত প্রোবিজন্দা পুক্নিং চিংশিনখি হায়বদি পঞ্চায়ৎশিংনা মশাগী ওইবা রেভিন্যুগী সোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবগা মরি লৈননা পি.আর.আই. না মতিক চাবা খোংথাংশিং লৌখৎনবা হায়খ্রে।
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী অহেনবা সেক্রেতরি শ্রী শুসিল কুমার লোহানিনা ৭৩শুবা এমেন্দমেন্তকি মতুংদা পঞ্চায়তি রাজগী চহি তরাগী খুজিং অহুমগী মতাংদা ৱাখল তাখি, মফম অদুগী লুচিংবশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা স্ত্রকচরেল কেপাসিতি বিল্দিং, ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অমসুং এক্সপোজর ভিজিৎশিংগী থৌদাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ই-গ্রামস্বরজ, সভাসারগুম্বা দিজিতেল প্লেৎফোরমশিংনা ইফিসিএন্সি, ত্রান্সপরেন্সি অমসুং একাওন্তেবিলিতি মাংলোমদা পুখৎপদা মতেং পাংলিবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈঙাক হেন্না চেৎশিলহন্নবা গ্রাম সভাশিংদা হেন্না শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি।
থৌরম অসিদা এফ.ৱাই.২০২৩-২৪গী পঞ্চায়ৎ এদভান্সমেন্ত ইনদেক্স (পি.এ.আই.) ২.০ রিপোর্ত ফোঙখ্রে। পি.এ.আই.না লোকেলাইজেসন ওফ সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল্স (এল.এস.দি.জি.শিং)গী মখাদা থিম অনিগী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ৎকি পর্ফোমেন্স অদু এসেস তৌনবা ভারতকি অহানবা লৈবাক সিনবা থুংনা দেতা-দ্রাইবন ফ্রেমৱার্কনি। মমাঙদা লৈরমবা পি.এ.আই.২.০গী মশক থোকপা রিফাইনিং ভরজন অমা ওইরিবা পি.এ.আই.২.০না ইন্দিকেতরশিং ৫১৬দগী ১৫০দা রেস্নেলাইজ তৌখ্রে অমসুং রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ৩৩গী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী চাদা ৯৭.৩০গী অখন্নবা শরুক য়াবা রেকোর্দ তৌখ্রে, মসি পি.এ.আই.গী ভর্জন ১.০গী মখাদা ফংখিবা চাদা ৮০.৭৯দগী য়াম্না ফগৎলে। ইনদেক্স অসিনা পঞ্চায়ৎশিংগী ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা প্লানিং, পর্ফোমেন্স মোনিতরিং, অমসুং ইন্সেন্তিবকি মরুওইবা খুৎলায় অমা ওইনা থবক তৌরি, মসিনা ভিক্সিৎ পঞ্চায়ৎশিংনা ভিক্সিৎ ভারতকি মায়কৈদা লমজিংবগী মীৎয়েং অদু হকথেংননা মাংলোমদা পুখৎলি। থৌরম অসিগী মনুংদা পঞ্চায়ৎ ধরোহর ইনিসিয়েতিবকি মখাদা ইলুসত্রেদ পব্লিকেসন অহুমশু ফোংখি, মসিদা ত্রিপুরাগী খুঙ্গংগী হেরিতেজগী মোনোগ্রাফ অমা, তিরুপতিগী খুঙ্গংগী হেরিতেজগী মোনোগ্রাফ অমা, অমসুং ‘উত্তরকাসি: শৌম্য কাসি: হিমালয়ান হেরিতেজগী থৱাই’ য়াওরি। পঞ্চায়তি রাজ দিৱস অসি লৈবাক সিনবা থুংনা রাজ্য, জিলা, ব্লোক অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎকি থাক্তা পাংথোকখি অমসুং গ্রাম সভাশিং পাংথোকখি, মসিনা শরুক য়াবা গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোন অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি।