Ministry of Social Justice & Empowerment
Union Minister Dr. Virendra Kumar stated that the Government is committed to inclusive development and social justice through targeted welfare initiatives
In FY 2025–26, ₹7,981.47 crore has been disbursed to over 75 lakh SC beneficiaries, with notable increases across key scholarship schemes. Finance of ₹223 Crore in FY 2025–26
24 APR 2026 10:26AM by PIB Delhi
The Department of Social Justice & Empowerment oversees the implementation of various Acts and welfare schemes aimed at the upliftment of diverse sections of society, including Scheduled Castes (SCs), Other Backward Classes (OBCs), senior citizens, victims of alcoholism and substance abuse, transgender persons, persons engaged in begging, De-notified and Nomadic Tribes (DNTs), manual scavengers, sanitation workers (including waste pickers), and Economically Weaker Sections (EWS). Union Minister for Social Justice & Empowerment, Dr. Virendra Kumar, has said that the Government remains committed to ensuring inclusive development and social justice for all sections of society through targeted interventions and welfare initiatives.
The Department implements a range of schemes focused on the educational empowerment of marginalised students belonging to Scheduled Castes. During the financial year 2025–26, an amount of ₹7,981.47 crore has been disbursed to more than 75 lakh SC beneficiaries.
Expenditure under SC welfare schemes has shown a consistent positive growth with an upward trend, with a 21% increase under the Pre Matric Scholarship Scheme for SCs & Others, an 11.23% increase under the Post Matric Scholarship Scheme for SCs, an increase of 13.5% under Central Sector Scholarship of Top Class Education for SC Students and a 16% increase under the Scheme for Residential Education for Students in High Schools in Targeted Areas (SHRESHTA) Scheme for SCs as compared to the financial year 2024–25.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. ভিরেন্দ্র কুমারনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা পান্দম থম্লিবা য়াইফ-থৌরাংগী খোংথাংশিংগী খুত্থাংদা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিয়ল জস্তিসকীদমক অচেৎপা ফিরেপ লৌরি
FY 2025–26দা, মরুওইবা স্কোলারশিপ স্কিমশিংদা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা হেনগৎলকপগা লোয়ননা SC বেনিফিসরী লাখ 75 হেনবদা লুপা করোর 7,981.47 পীখ্রে। FY 2025–26দা লুপা করোর 223 শেন্থং
24 APR 2026 10:26AM by PIB Imphal
সোসিয়ল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত দিপার্তমেন্তনা সেদ্যুল কাস্ত (SC), আদর বেকৱার্দ ক্লাস (OBC), সেনিয়র সিতিজনশিং, য়ু থকপা অমসুং দ্রগ শিজিন্নবশিংদগী চৈথেং নংলবশিং, ত্রান্সজেন্দর মীওইশিং, চাক্নি-ফিনিবশিং, দি-নোতিফাইদ অমসুং নোমেদিক ত্রাইবশিং (DNTশিং), মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জরশিং, সেনিতেসন ৱার্করশিং (ৱেস্তস্ত পিকরশিং য়াওনা), অমসুং ইকোনোমিকেল্লী ৱীকর সেক্সনশিং (EWS) য়াওনা সমাজগী তোঙান-তোঙানবা সেক্সনশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগৌদমক্তা পাইখৎলিবা এক্তশিং অমসুং ৱেলফিয়র স্কিমশিং কয়া অমা করম্না থবক পাইখৎলিবগে হায়বদু য়েংশিল্লি। কেন্দ্রগী সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রী, দা. ভিরেন্দ্র কুমারনা হায়খি মদুদি সরকারনা মীৎয়েং থম্বা থৌওং অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী খোংথাংশিংগী খুত্থাংদা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কীদমক ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিয়ল জস্তিস ফংহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি হায়না হায়খি।
দিপার্তমেন্ত অসিনা সেদ্যুল কাস্ততা য়াওরিবা লায়রবা মহৈরোয়শিংগী এজুকেস্নেল এম্পাৱরমেন্ততা মীৎয়েং থমদুনা স্কিম কয়া অমা পায়খৎলি। শেনবা চহি 2025-26গী মনুংদা, SCবানিফিসরী মীওই লাখ 75 হেনবদা লুপা করোর 7,981.47গী শেনফম পীখ্রে।
SCগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা শেল থাদবা অসি মথং মথং হেনগৎলকপগী মওং উবা ফংলে। SC অমসুং অতোপ্পশিংগীদমক প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমগী মখাদা 21% হেনগৎলকপা, SCগীদমক পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমগী মখাদা 11.23% হেনগৎলকপা, SC মহৈরোয়শিংগীদমক অৱাংবা থাক্কী এজুকেসনগী সেন্ত্রেল সেক্তরগী স্কোলারশিপকী মখাদা 13.5% হেনগৎলকপা অমসুং শেনবা চহি 2024-25গা চাংদম্নবদা SCশিংগীদমক্তা রেসিদেন্সিয়েল এজুকেসন ফোর স্তুদেন্তস ইন তার্গেতেদ এরিয়াস (SHRESHTA) স্কিমগী মখাদা 16% হেনগৎলকখি।