ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ’ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
02 APR 2026 11:38AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପି. କେ. ମିଶ୍ର, କର୍ମଯୋଗୀ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏସ୍. ରାମାଦୋରାଇ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏସ୍. ରାଧା ଚୌହାନ, ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଗଣ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଯୁଗରେ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଭାରତ ସମାନ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବେଳେ, ସମୟ ଅନୁସାରେ ଜନସେବାକୁ ନିରନ୍ତର ଅପଡେଟ୍ କରିବା ଜରୁରୀ। କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ଶାସନ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ, ତାହା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଯାହାର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି 'ନାଗରିକ ଦେବ ଭାବ "। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଜନସେବାକୁ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ଶାସନକୁ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ କରି ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦିଆଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଫଳତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ହେଉଛି ଅନ୍ୟ କାହାରି ଲାଇନକୁ ଛୋଟ କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ନିଜ ଲାଇନକୁ ଲମ୍ବା କରିବା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ସଂସ୍ଥା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା-ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ, ସରକାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଯୋଗୀ। ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗ (ସି. ବି. ସି.) କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା। ଆଜି ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ, ଏହି ନୂତନ ଆରମ୍ଭ, ଆଇଜିଓଟି ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀର ସଫଳ ଭୂମିକା ସହିତ, ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ବହୁଗୁଣିତ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆଧୁନିକ, ସକ୍ଷମ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରିବାରେ ସଫଳ ହେବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ, ସେବା ତୀର୍ଥର ଉଦଘାଟନ ସମୟରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଏକ ବୃହତ କୁଶଳୀ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବାରେ, ଆମର ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ କେତେ ଆକାଂକ୍ଷୀ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସର୍ବାଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଆମର ଶାସନ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଦିନକୁ ଦିନ ଉନ୍ନତି ହେଉ। ତାହା ହେଉଛି ଆମର ମାନଦଣ୍ଡ। ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ଏହାର ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆଚରଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜଣେ ଅଧିକାରୀ ହେବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଯେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ-ଗୁରୁତ୍ୱ ପଦବୀରେ ନୁହେଁ, ବରଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ରହିଛି। ସମ୍ବିଧାନ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରେ। ଯଦି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପୂର୍ବରୁ, ଆପଣ ନିଜକୁ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କ’ଣ ଦାବି କରେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ ବହୁଗୁଣିତ ହେବ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କହୁଛି: ଆମକୁ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରୟାସକୁ ଭବିଷ୍ୟତର କାନଭାସ୍ ଉପରେ ଦେଖିବା ଆବଶ୍ୟକ। ୨୦୪୭, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ-ତାହା ହେଉଛି ଆମର କାନଭାସ୍, ତାହା ହେଉଛି ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଆମେ ନିଜକୁ ପଚାରିବା ଉଚିତ: ଆଜି ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଉପରେ କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ? ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା କେତେ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳିପାରେ? ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିପରି ସଂସ୍ଥାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ? ଏହି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବା ଉଚିତ। ମୋ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଅପାର ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଏବଂ ଏଭଳି ଶକ୍ତି କେବଳ ଏକ ଚେତନାରୁ ଆସିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁ, ଆଜିର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ କିପରି ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି। ଶାସନ ଏବଂ ବିତରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ବୈଷୟିକ ବିପ୍ଳବର ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖିଛୁ। ଏଆଇ ର ଆଗମନ ସହିତ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ। ତେଣୁ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଜନସେବାର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଶାସକ ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ସେହିମାନେ ହେବେ ଯେଉଁମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ତଥ୍ୟ ବୁଝନ୍ତି। ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଆଧାର ହେବ। ତେଣୁ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ସମାନ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚାରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଫଳତାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସାମୂହିକ ସଫଳତା। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ, ପଛୁଆ କିମ୍ବା ଅସୁସ୍ଥ ଭାବରେ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ସଂଜ୍ଞାକୁ ସମାପ୍ତ କରୁଛୁ। ଆମକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସମାନ ତୀବ୍ରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଆମକୁ ପରମ୍ପରା ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ବୁଝାମଣା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଯଦି ଉଭୟ ସରକାର ଏବଂ ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଶନ ସଫଳ ହେବ। କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ହେଉଛି ଠିକ୍ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ଚେହେରା। ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ, ଆପଣଙ୍କ ଆଚରଣ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନାଗରିକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଏ। ତେଣୁ, ଆମେ ଯାହା ବି କରିବା, ଯେକୌଣସି ସ୍ତରରେ, ଆମକୁ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଆୟୋଗର ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟରେ ପରିଣତ ହେବ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ନମସ୍କାର।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks during ‘Karmayogi Sadhana Saptah’
02 APR 2026 11:38AM by PIB Delhi
Principal Secretary Shri P. K. Mishra, Chairman of Karmayogi Bharat Shri S. Ramadorai, Chairperson of the Capacity Building Commission S. Radha Chauhan, Other distinguished guests, ladies and gentlemen!
My heartfelt congratulations to all of you on the occasion of Karmayogi Sadhana Week. In this era of the 21st century, with rapidly changing systems, a swiftly transforming world, and India advancing at the same pace, it is essential to continuously update public service in line with the times. Karmayogi Sadhana Week is an important step in this effort. You are all familiar with the principle of governance we are pursuing today, whose core mantra is Citizen Devo Bhava. With this spirit, the focus is now on making public service more capable and more sensitive to citizens. Governance is being given a new identity by making it citizen-centric.
Friends,
A major principle of success is not to shorten someone else’s line, but to lengthen your own. Since independence, many institutions in our country have worked with different focuses, but there was a need for one institution dedicated to capacity building-one that could enhance the abilities of every employee, every karmayogi working in government. This vision gave birth to the Capacity Building Commission (CBC). On its foundation day today, this new beginning, along with the successful role of iGOT Mission Karmayogi, is giving our efforts manifold energy. I am confident that through these initiatives, we will succeed in building a team of modern, capable, dedicated, and sensitive karmayogis.
Friends,
A few weeks ago, during the inauguration of Seva Teerth, I had also spoken to you in detail about the resolve of a developed India. To achieve this goal, we need fast economic growth, modern infrastructure and technology, and a large skilled workforce. In achieving these targets, the role of our public institutions and public servants is crucial. We are all witnessing and experiencing how aspirational today’s India is. Every citizen has their own dreams and goals, and it is our responsibility to provide maximum support in fulfilling them. Our governance must ensure that citizens’ ease of living and quality of life improve day by day. That is our benchmark. For this, you must learn something new every day and embody the spirit of karmayogi.
Friends,
When we speak of reforms and changes in administrative services, it also means a change in the behavior of public servants. We all know that in the old system, emphasis was placed more on being an officer. But today, the country emphasizes duty-importance lies not in position, but in work. The Constitution grants us rights through our duties. If, before every decision, you ask yourself what your duty demands, the impact of your decisions will automatically multiply. I repeat once again: we must view our present efforts on the canvas of the future. 2047, a developed India-that is our canvas, that is our goal. We must ask ourselves: what impact will our work today have on the nation’s development journey? How many citizens’ lives can change through one decision? How can individual transformation become institutional transformation? These questions must be part of every effort. From my experience, I can say that this requires immense energy, and such energy can only come from a spirit of service.
Friends,
When we talk about learning, technology becomes extremely important in today’s context. You have all seen how, in the past 11 years, technology has been integrated into governance and administration. From governance and delivery to the economy, we have witnessed the power of the tech revolution. With the advent of AI, this change will accelerate even further. Therefore, understanding technology and using it correctly has become an essential part of public service. The best administrators and public servants will now be those who understand technology and data. This will form the basis of decision-making. Hence, efforts are being made to facilitate capacity building and continuous learning in the field of AI. Your participation and involvement in this are very important. I hope that Karmayogi Sadhana Week will focus equally on this subject.
Friends,
In our federal structure, the success of the nation means the collective success of the states. For decades, states were categorized as advanced, backward, or sick. Today, we are ending all such definitions. We must bridge every gap between states, and this will only happen when every state works with equal intensity. We must break silos and move forward with better coordination and shared understanding. For this, we need a whole-of-government approach. If both government and bureaucracy adopt this approach, every mission will succeed. Karmayogi Sadhana Week is an effort to ensure exactly this.
Friends,
We must always remember that for the common citizen, the local office is the face of the government. Your working style, your behavior-these determine citizens’ trust in democracy and constitutional systems. Therefore, whatever we do, at whichever level, we must preserve that trust. Once again, I congratulate the entire team of the Capacity Building Commission. I am confident that Karmayogi Sadhana Week will become an important chapter in our journey towards a developed India.
Thank you very much.
Namaskar.