প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ’ৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
02 APR 2026 11:38AM by PIB Guwahati
প্ৰধান সচিব শ্ৰী পি কে মিশ্ৰ জী, কৰ্মযোগী ভাৰতৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী এছ ৰামাদ’ৰই জী, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগৰ অধ্যক্ষ এছ ৰাধা চৌহান জী, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল, মহিলা আৰু ভদ্র মহোদয়সকল!
কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱাত, দ্ৰুতগতিত সলনি হোৱা ব্যৱস্থা, দ্ৰুতগতিত সলনি হোৱা বিশ্ব আৰু আমাৰ ভাৰত তেওঁলোকৰ মাজত একে গতিৰে আগবাঢ়ি থকাৰ বাবে, সময় অনুসৰি ৰাজহুৱা সেৱাক নিৰন্তৰ আপডেট কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ সেই প্ৰচেষ্টাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগসূত্ৰ। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে আজি আমি যি শাসন নীতিৰ সৈতে আগবাঢ়িছো সেয়া হৈছে মূল মন্ত্ৰ-নাগৰিক দেৱ ভৱ। এই মন্ত্ৰত সন্নিবিষ্ট মনোভাৱৰ সৈতে, আজি ৰাজহুৱা সেৱাক অধিক সক্ষম, নাগৰিকৰ প্ৰতি অধিক সংবেদনশীল কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এতিয়া শাসনক নাগৰিককেন্দ্ৰিক কৰি এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
সফলতাৰ এটা ডাঙৰ নীতি হ’ল আনৰ ৰেখা চুটি কৰাৰ পৰিৱৰ্তে নিজৰ ৰেখা দীঘল কৰা। আমাৰ দেশত, স্বাধীনতাৰ পাছৰে পৰা, বহুতো প্ৰতিষ্ঠানে বিভিন্ন গুৰুত্বৰে কাম কৰি আছিল, কিন্তু এনে এটা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰয়োজন আছিল যাৰ গুৰুত্ব আছিল ক্ষমতা নিৰ্মাণ, যি চৰকাৰত কাম কৰা প্ৰতিজন কৰ্মচাৰী, প্ৰতিজন কৰ্মযোগীৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব। এই চিন্তাই ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগ-চি বি চি-ৰ জন্ম দিছিল। আজি চি বি চি.-ৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসত এই নতুন পদক্ষেপ আৰু আইগট মিছন কৰ্মযোগীৰ সফল ভূমিকাই আমাৰ প্ৰচেষ্টাক বহুগুণে শক্তি প্ৰদান কৰিছে। মই আত্মবিশ্বাসী যে এই প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি আধুনিক, সক্ষম, সমৰ্পিত আৰু সংবেদনশীল কৰ্মযোগীৰ এটা দল গঠন কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম।
বন্ধুসকল,
কেইসপ্তাহমান আগতে, যেতিয়া সেৱা তীৰ্থ উদ্বোধন কৰা হৈছিল, মই আপোনালোকৰ সৈতে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ বিষয়েও বিশদভাৱে কথা পাতিছিলো। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমাক দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক বিকাশ, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োজন, আমি দেশত বৃহৎ সংখ্যক দক্ষ কৰ্মশক্তি সৃষ্টি কৰিব লাগিব আৰু এই লক্ষ্যসমূহৰ সফলতাত আমাৰ ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান তথা ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰীসকলৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি সকলোৱে দেখিছো আৰু উপলব্ধি কৰিছো যে আজিৰ ভাৰত কিমান উচ্চাকাংক্ষী। প্ৰতিজন দেশবাসীৰ নিজৰ সপোন থাকে, নিজৰ লক্ষ্য থাকে আৰু সেই সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ যিমান পাৰি তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। আমাৰ শাসন এনেকুৱা হ’ব লাগে যাতে দেশৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা, জীৱন ধাৰণৰ মান দিন যোৱাৰ লগে লগে উন্নত হয়, এয়া আমাৰ মান। ইয়াৰ বাবে, আপুনি প্ৰতিদিনে নতুন নতুন কথা শিকিব লাগিব, আপুনি নিজকে কৰ্মযোগীৰ মনোভাৱত গঢ়িব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি প্ৰশাসনিক সেৱাৰ সংস্কাৰ আৰু পৰিৱৰ্তনৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ এটা অৰ্থ থাকে-ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰীসকলৰ আচৰণৰ পৰিৱৰ্তন। আমি সকলোৱে জানো যে পুৰণি ব্যৱস্থাত বিষয়া হোৱাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। কিন্তু আজি দেশৰ গুৰুত্ব কৰ্তব্যবোধৰ ওপৰত বেছি, পদৰ ওপৰত নহয়, কামৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি হোৱা উচিত। সংবিধানেও আমাক আমাৰ কৰ্তব্যৰ দ্বাৰা অধিকাৰ প্ৰদান কৰে। প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে, যেতিয়া আপুনি আপোনাৰ কৰ্তব্যই কি কয় সেই বিষয়ে চিন্তা কৰে, আপোনাৰ সিদ্ধান্তৰ প্ৰভাৱ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে বহুগুণে বৃদ্ধি পাব আৰু মই আপোনাক পুনৰ এটা কথা কওঁ, আমি ভৱিষ্যতৰ এক বৃহৎ কেনভাছৰ ওপৰত আমাৰ বৰ্তমানৰ প্ৰচেষ্টাক চাব লাগে। ২০৪৭, উন্নত ভাৰত, এয়া আমাৰ কেনভাছ, এয়া আমাৰ লক্ষ্য। আজি আমি দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত যি কাম কৰি আছো তাৰ কি প্ৰভাৱ পৰিব, আমাৰ এটা সিদ্ধান্তই কিমানজন নাগৰিকৰ জীৱন সলনি কৰিব পাৰে। আমাৰ ব্যক্তিগত ৰূপান্তৰ কেনেকৈ প্ৰতিষ্ঠানিক ৰূপান্তৰত পৰিণত হ’ব পাৰে? এই প্ৰশ্নবোৰ আমাৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হোৱা উচিত। মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা, মই এইটো ক’ব পাৰো, ইয়াৰ বাবে আপোনাক যথেষ্ট শক্তিৰ প্ৰয়োজন, এই শক্তি আমি কেৱল সেৱাৰ মনোভাৱৰ পৰাই লাভ কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি শিক্ষণৰ কথা কওঁ, তেতিয়া আজিৰ দৃষ্টিকোণত প্ৰযুক্তিৰ গুৰুত্ব বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পায়। আপোনালোক সকলোৱে দেখিব পাৰিব যে যোৱা ১১ বছৰত প্ৰযুক্তি কেনেদৰে চৰকাৰী আৰু প্ৰশাসনিক কামত একত্ৰিত কৰা হৈছে। আমি প্ৰশাসন আৰু প্ৰদানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অৰ্থনীতিলৈ প্ৰযুক্তি-বিপ্লৱৰ শক্তি দেখিছো। এতিয়া এআইৰ আগমণৰ পাছত, এই পৰিৱৰ্তন দ্ৰুত হ’বলৈ গৈ আছে। সেয়েহে, প্ৰযুক্তি বুজি পোৱা আৰু ব্যৱহাৰ কৰাটো জনসেৱাৰ এক অপৰিহাৰ্য অংশ হৈ পৰিছে। এতিয়া যিমানে ভাল প্ৰশাসক, সিমানে ভাল ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰী হ’ব যাৰ প্ৰযুক্তি আৰু তথ্যৰ বুজাপৰা আছে। ই আপোনাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ আধাৰ গঠন কৰিব। সেয়েহে, দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু নিৰন্তৰ শিক্ষণৰ সুবিধাৰ বাবে এআইৰ ক্ষেত্ৰত কাম চলি আছে। ইয়াত আপোনালোক সকলোৰে অংশগ্ৰহণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আশা কৰোঁ, কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহত এই বিষয়টো সমানেই কেন্দ্ৰীভূত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় গাঁথনিত দেশৰ সফলতাৰ অৰ্থ হৈছে ৰাজ্যসমূহৰ সামূহিক সফলতাও। আমি কেইবা দশক ধৰি দেশত ৰাজ্যসমূহৰ শ্ৰেণীবিভাজন দেখি আহিছো, আমি যি শুনি আছিলো, অগ্ৰগামী ৰাজ্য, পিছপৰা ৰাজ্য, বিমাৰু ৰাজ্য, আজি আমি এনে সকলো সংজ্ঞা আঁতৰাই দিছো। আমি ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সকলো ধৰণৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰিব লাগিব আৰু প্ৰতিখন ৰাজ্যই একে তীব্ৰতাৰে কাম কৰিলেহে এয়া সম্ভৱ হ’ব। আমি প্ৰাচীৰবোৰ ভাঙিব লাগিব, আমি উন্নত সমন্বয় আৰু অংশীদাৰী বুজাবুজিৰে আগবাঢ়ি যাব লাগিব। ইয়াৰ বাবে আমাক এক সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজন। যদি চৰকাৰ আৰু আমোলাতন্ত্ৰ দুয়োটাই এই দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে প্ৰতিটো অভিযান সফল হ’ব। এইটোৱেই সাধনা সপ্তাহে নিশ্চিত কৰিবলৈ বিচাৰে।
বন্ধুসকল,
আমি সদায় মনত ৰাখিব লাগে যে এজন সাধাৰণ মানুহৰ বাবে স্থানীয় কাৰ্যালয় হৈছে চৰকাৰৰ মুখ। আপোনাৰ কাম কৰাৰ শৈলী, আপোনাৰ আচৰণে গণতন্ত্ৰ আৰু সাংবিধানিক ব্যৱস্থাৰ ওপৰত নাগৰিকৰ বিশ্বাস নিৰ্ধাৰণ কৰে। সেয়েহে, আমি যি কৰোঁ, যি স্তৰতে কৰোঁ, আমি সেই বিশ্বাস ধৰি ৰাখিব লাগিব। মই পুনৰ এবাৰ ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো। মই আত্মবিশ্বাসী যে কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ এখন উন্নত ভাৰতলৈ আমাৰ যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অধ্যায় হৈ পৰিব।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks during ‘Karmayogi Sadhana Saptah’
02 APR 2026 11:38AM by PIB Delhi
Principal Secretary Shri P. K. Mishra, Chairman of Karmayogi Bharat Shri S. Ramadorai, Chairperson of the Capacity Building Commission S. Radha Chauhan, Other distinguished guests, ladies and gentlemen!
My heartfelt congratulations to all of you on the occasion of Karmayogi Sadhana Week. In this era of the 21st century, with rapidly changing systems, a swiftly transforming world, and India advancing at the same pace, it is essential to continuously update public service in line with the times. Karmayogi Sadhana Week is an important step in this effort. You are all familiar with the principle of governance we are pursuing today, whose core mantra is Citizen Devo Bhava. With this spirit, the focus is now on making public service more capable and more sensitive to citizens. Governance is being given a new identity by making it citizen-centric.
Friends,
A major principle of success is not to shorten someone else’s line, but to lengthen your own. Since independence, many institutions in our country have worked with different focuses, but there was a need for one institution dedicated to capacity building-one that could enhance the abilities of every employee, every karmayogi working in government. This vision gave birth to the Capacity Building Commission (CBC). On its foundation day today, this new beginning, along with the successful role of iGOT Mission Karmayogi, is giving our efforts manifold energy. I am confident that through these initiatives, we will succeed in building a team of modern, capable, dedicated, and sensitive karmayogis.
Friends,
A few weeks ago, during the inauguration of Seva Teerth, I had also spoken to you in detail about the resolve of a developed India. To achieve this goal, we need fast economic growth, modern infrastructure and technology, and a large skilled workforce. In achieving these targets, the role of our public institutions and public servants is crucial. We are all witnessing and experiencing how aspirational today’s India is. Every citizen has their own dreams and goals, and it is our responsibility to provide maximum support in fulfilling them. Our governance must ensure that citizens’ ease of living and quality of life improve day by day. That is our benchmark. For this, you must learn something new every day and embody the spirit of karmayogi.
Friends,
When we speak of reforms and changes in administrative services, it also means a change in the behavior of public servants. We all know that in the old system, emphasis was placed more on being an officer. But today, the country emphasizes duty-importance lies not in position, but in work. The Constitution grants us rights through our duties. If, before every decision, you ask yourself what your duty demands, the impact of your decisions will automatically multiply. I repeat once again: we must view our present efforts on the canvas of the future. 2047, a developed India-that is our canvas, that is our goal. We must ask ourselves: what impact will our work today have on the nation’s development journey? How many citizens’ lives can change through one decision? How can individual transformation become institutional transformation? These questions must be part of every effort. From my experience, I can say that this requires immense energy, and such energy can only come from a spirit of service.
Friends,
When we talk about learning, technology becomes extremely important in today’s context. You have all seen how, in the past 11 years, technology has been integrated into governance and administration. From governance and delivery to the economy, we have witnessed the power of the tech revolution. With the advent of AI, this change will accelerate even further. Therefore, understanding technology and using it correctly has become an essential part of public service. The best administrators and public servants will now be those who understand technology and data. This will form the basis of decision-making. Hence, efforts are being made to facilitate capacity building and continuous learning in the field of AI. Your participation and involvement in this are very important. I hope that Karmayogi Sadhana Week will focus equally on this subject.
Friends,
In our federal structure, the success of the nation means the collective success of the states. For decades, states were categorized as advanced, backward, or sick. Today, we are ending all such definitions. We must bridge every gap between states, and this will only happen when every state works with equal intensity. We must break silos and move forward with better coordination and shared understanding. For this, we need a whole-of-government approach. If both government and bureaucracy adopt this approach, every mission will succeed. Karmayogi Sadhana Week is an effort to ensure exactly this.
Friends,
We must always remember that for the common citizen, the local office is the face of the government. Your working style, your behavior-these determine citizens’ trust in democracy and constitutional systems. Therefore, whatever we do, at whichever level, we must preserve that trust. Once again, I congratulate the entire team of the Capacity Building Commission. I am confident that Karmayogi Sadhana Week will become an important chapter in our journey towards a developed India.
Thank you very much.
Namaskar.