ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଚାନ୍‌ସେଲରଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତି
16 APR 2026 12:48PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ଚାନ୍‌ସେଲର ଷ୍ଟୋକର୍,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିଗଣ,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁମାନେ,
ନମସ୍କାର!
ଗ୍ରୁସ୍ ଗଟ୍ (ନମସ୍କାର)
ଚାନସେଲର୍‌ ଷ୍ଟୋକର୍, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଉପଲକ୍ଷେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି। ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ, ଆପଣ ୟୁରୋପର ବାହାରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ବାଛିଛନ୍ତି। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଓ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଚାରି ଦଶକ ପରେ ଜଣେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ୍ ଚାନ୍‌ସେଲରଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ୨୦୨୬ର ଐତିହାସିକ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ୟୁନିଅନ୍ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ପରେ, ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟର ଅୟମାରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଚାନ୍‌ସେଲର ଷ୍ଟୋକରଙ୍କ ଏହି ଗସ୍ତ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଏବେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ନେଇଯାଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଭାଗୀ ହୋଇଆସିଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ହେଉ କିମ୍ବା ହିମାଳୟରେ ୧୦,୦୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ନିର୍ମିତ ଅଟଳ ସୁଡଙ୍ଗ, ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଟନେଲିଂ କୌଶଳ ତାହାର ଏକ ଦୃଢ଼ ଛାପ ଛାଡ଼ିଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗୁଜରାଟର ଗିର୍ନାର ରୋପୱେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଅନେକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସକ୍ରିୟ ସହଭାଗୀ ହୋଇଆସିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାନ୍‌ସେଲର ଷ୍ଟୋକରଙ୍କ ଏହି ଗସ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରିବ। ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ, ସେ ଏକ ମହତ୍‌ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଏକ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ସହିତ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି।
ଆମେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଦକ୍ଷତା ଓ ଭାରତର ଗତି ଏବଂ ପ୍ରମାଣକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବୁ। ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିବୁ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବୁ। ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ମୋଣ୍ଟାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏହି ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ନବସୃଜନ ଓ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି।
୨୦୨୩ ମସିହାରେ, ଆମେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସହିତ ଏକ ବ୍ୟାପକ ମାଇଗ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ମୋବିଲିଟି ଚୁକ୍ତି କରିଥିଲୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ, ଆମେ ନର୍ସିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବୁ।
ଆମେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବୁ। ଯୁବ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଆଜି ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ୱର୍କିଂ ହଲିଡେ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର ଓ ଉତ୍ତେଜନାପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ପଡୁଛି। ଏପରି ଏକ ଉତ୍ତେଜନାପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବେଶରେ, ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଏହି କଥାରେ ଏକମତ ଯେ, ସାମରିକ ସଂଘର୍ଷ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ୟୁକ୍ରେନ ହେଉ କିମ୍ବା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ, ଆମେ ଏକ ସ୍ଥିର, ଦୃଢ ଏବଂ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଏହି କଥାରେ ମଧ୍ୟ ଏକମତ ଯେ, ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍କାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମୂଳରୁ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବା ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅଟେ।
ମହାମହିମ,
୨୦୨୪ ମସିହାରେ ମୋର ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଚାରି ଦଶକ ପରେ ହୋଇଥିଲା। ସେହି ଗସ୍ତ ପରେ ଆଜି ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ବିଷୟ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସହଭାଗୀତାକୁ ନବସୃଜନ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with the Chancellor of Austria
16 APR 2026 12:48PM by PIB Delhi
Your Excellency, Chancellor Stocker,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Grüß Gott!
Chancellor Stocker, I extend a warm welcome to you on your first visit to India. We are delighted that you have chosen India for your first visit outside of Europe. This reflects your vision and your commitment to India-Austria relations.
The Austrian Chancellor’s visit to India after 40 years is very important. After the India–European Union Free Trade Agreement in 2026, a new phase has started in India–EU relations. Through Chancellor Stocker's visit, we are ushering India-Austria relations into a new era.
Friends,
India and Austria are trusted partners in infrastructure, innovation, and sustainability. From the Delhi Metro to the Atal Tunnel-built at an altitude of 10,000 feet in the Himalayas, Austria’s tunnelling expertise has made a lasting impact.
Not only that, from railway projects to Gujarat's Girnar Ropeway, and from clean energy to urban development, Austrian companies have been active partners in numerous engineering projects across India.
Friends,
Chancellor Stocker’s visit is set to bring fresh energy to trade and investment. We are pleased that he has come to India with a strong vision and a large business delegation.
By combining Austria’s expertise with India’s speed and scale, we aim to build reliable technologies and supply chains for the world. We will also deepen our partnerships in defense, semiconductors, quantum technology, and biotechnology.
At the same time, we will further strengthen cooperation in engineering and technical education. The Memorandum of Understanding being signed today between IIT Delhi and Austria’s Montan University is a shining example of this knowledge exchange.
Friends,
India’s talent has the potential to enhance Austria’s innovation and productivity. In 2023, we concluded a comprehensive Migration and Mobility Agreement with Austria. Under this Agreement, we will now further advance mobility in the nursing sector as well.
We will also further strengthen joint research and start-up collaboration. To promote youth exchange, we are also launching the India–Austria Working Holiday Programme today.
Friends,
Today, the entire world is going through a very serious and tense situation, and its impact is being felt by all of us. In such a tense global environment, India and Austria are in agreement that solutions cannot be achieved through military conflict. Whether in Ukraine or West Asia, we support a stable, sustainable, and lasting peace.
We are also in agreement that reform of global institutions is essential to address the growing global challenges. Eradicating terrorism at its roots remains our shared commitment.
Your Excellency,
My visit to Austria in 2024 also took place after four decades. Following that visit, it is a matter of great pride and pleasure for us to welcome you to India today. Let us work together to make the India–Austria partnership innovation-centric and future-ready.
Thank you very much.
Danke schön
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.