প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোক সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
মসিদি ঐখোয়গী নারি শক্তিগী পাঙ্গল হাপ্পগী পুৱারী ওইরবা খুদোংচাবা অমনি: পি.এম.
ৱারেপ লৌবদা নারি শক্তি য়াওহনবা হায়বসি বিকশিৎ ভারত অমা শাবদা চঙবা মরু ওইবা হীরম অমনি: পি.এম.
নুপীশিংনা গ্রাসরুত থাক্তা লুচিংবা ওইবা হেনগৎহল্লি: পি.এম.
ঐখোয়না নারি শক্তিদা করিগুম্বা খরা পীরি হায়না খনগদবনি, মসি মখোয়গী হক্নি: পি.এম.
ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তকী গনতন্ত্রদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি মশিংখক নত্তে, মসিদি গনতন্ত্রগী ভেল্যুদা কম্মিৎমেন্ত পীবনি: পি.এম.
16 APR 2026 6:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লোক সভাদা ৱা ঙাংখ্রে। মরুওইবা বিল অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অদু অয়ুক অঙনবদগী হৌরকখিবগী ৱাফম পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি মরুওইবা ইসুশিংদা মরুওইনা খন্ন-নৈনখিবশিং অদু ফেক্ট অমসুং লোজিকতা য়ুম্ফম ওইদুনা পাংথোকখি।
লৈবাক অমগী পুন্সিদা মরুওইবা তাঙ্ককশিং লাকই হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অসিগী খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অমসুং লুচিংবগী তৌবা ঙম্বনা অসিগুম্বা তাঙ্ককশিং অসি মপাঙ্গল কনবা নেস্নেল লিগেসী অমা শেমগৎনবা শিজিন্নৈ। হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসি ভারতকী পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসীদা চপ মান্নবা পুৱারী ওইরবা তাঙ্কক অমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অসি ঙসি ফাওবদা মপুং ফাহনবগীদমক্তা চহি ২৫দগী ৩০ ফাওবগী মমাংদা মপুং ফানা চৎনহনগদবনি। ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমানা ওইবগী মশক অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি হাউসকী মীহুৎ খুদিংমক্না চহি লিশিং কয়াগী মমাংগী লিগেসিদা অনৌবা, রিফোর্মতিব দিমেন্সন অমা হাপচিন্নবগী অফবা খুদোংচাবা অমা ফংলে। লৈবাক অসিগী মীশিং শরুক অমা পোলিসী শেমগৎপদা এক্তিব ওইনা শরুক য়াবা অসি য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পার্লিয়ামেন্তকী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক্তা মরুওইবা খুদোংচাবা অসি মাংহনদনবা হায়খি। হৌজিক চত্থরিবা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনবা অসিদা অকনবা মীৎয়েং থম্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত মচা খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী তুংগী ফিভম লেপথোক্নবা গভর্নেন্স সিস্তেমদা অচেৎপা সেন্সিতিবিতী অমা থম্নবা শেম-শাদুনা লৈরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয় অসি অসিগুম্বা মরুওইবা তাঙ্কক অমদা লেপ্লি, মফম অসিদা চোংথোক-চোংশিন তৌরিবা অসিদগী থোরকপা মৈনা লৈবাক অসিগী মাইকৈ লেপকনি।"
২১শুবা চহিচাদা ভারতকী অনৌবা মশা-মরোমদোম থাজবা অদু শকখঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক পুম্বনা হৌজিক মালেমগী থাক্তা পাক শন্না অয়াবা পীনবা থেংনরি। মসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপগা মরী লৈননা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমা ওইহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগী মহাক্কী মঙলান অসি অৱাংবা থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ৱাংমদা লৈরি অমসুং পোলিসী মেকিংদা 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস'গী মন্ত্র অসি মওং চুম্না পুন্সিনবা মথৌ তাই। পোলীসী শেমগৎপদা মীশিংগী চাদা ৫০ শরুক য়াহনবা অসি তঙাইফদবা অমনি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা থেংথরক্লবসু, মহাক্কী পাক চাউবা প্রাইভেৎ কন্সল্তেসনগী মতমদা পার্তী অমত্তনা বিল অসিগী ৱাখল্লোনগী মায়োক্তা লৈখিদে। পুৱারীনা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসীবু ইন্দিভিজুএল পোলিতিকেল এন্তিতীশিংদগী হেন্না ফগৎহল্লি হায়না পল্লদুনা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ক্রেদিৎ অসি ত্রাজরী বেঙ্কশিং নৎত্রগা মহাক খক্তগী নত্তনা হাউস পুম্নমক্কীনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মদুনা মরম ওইদুনা, মসিদা রাজনিতীগী মচু পীবগী তঙাইফদবা অমত্তা লৈতে হায়না ঐনা খল্লি, মরমদি মীপুম খুদিংমক্কী অশেংবা কান্নবা অসি মসিদা মতেং পাংবদা লৈরি।"
ফোর্মেল গবর্নান্সকী ৱাংমদা ওর্গনাইজেসনগী থবক তৌরম্বা মহাক্কী মমাংঙৈগী থৌদোকশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পঞ্চায়ত থাক্তা রিজার্বেসন পীবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লুচিংবশিংনা পঞ্চায়ৎশিংদা কোতা য়েন্থোকপদা খুদোংচাবা ফংবা ঙমখি মরমদি মখোয়না মখোয়গী হকথেংননা লৈরিবা পোজিসনশিং নৎত্রগা পাৱর মাংহল্লক্কনি হায়বগী থাজবা লৈতে। মশাগী ইকাই খুম্নবগীদমক কোতা চৎনহন্নবা অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএলশিংনা য়াম্না থিংজিল্লকপা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগুম্বা ঙাক-শেনবগী ৱাখল্লোন অসিনা লোকেল রিজর্বেসন অসি পার্লিয়ামেন্তদা অকায়বা পীদনা মায় পাক্না ৫০% য়ৌহনখি।"
পুৱারীগী ওইবা অহোংবশিংবু হন্থনা য়েংদনবা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি চহি ২৫ নত্ত্রগা ৩০গী মমাংদা ওইরম্বা অদুগুম্না ঙসিদি নুপীশিংগী হকশিংগী মায়োক্তা লৈরিবশিং অসি রাজনিতীগী লৈমায়গী মখাদা য়াম্না কুপ্না লৈরি। অচেৎপা রাজনিতীগী ৱাখল্লোন অমা শেমগৎলে হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পঞ্চায়ত মীখলদা মায় পাকখিবা নুপী মিলিয়ন কয়ানা পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্বা ওবজর্ভরদগী য়াম্না ৱা ঙাংবা গ্রাসরুৎ ওপিনিয়ন মেকর ওইরক্লি। অসিগুম্বা এক্সপিরিয়েন্স লৈবা নুপীশিংনা মীয়ামগী অৱাবশিং কুপ্না য়েংশিনবীরকপা অদু খঙলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয় অসি হৌজিক য়াম্না এজিতেৎ ওইরে অমসুং লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তকী প্রাইমরী দিসিজন মেকিং প্রোসেসতা য়াওহন্নবা দিমান্দ তৌরি। অহোংবা অসি মশক খঙনবা এম্বিসিয়স পোলিতিসিয়ন পুম্নমক্তা খঙহনখিবা অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নুপী লুচিংবা মিলিয়ন কয়ানা হৌজিক্তি কন্সতিত্যুএন্তী পুম্নমক্তা লাক্কদৌরিবা মীখলগী মহৈদা য়াম্না চাউনা ইথিল পীগনি। লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী ৱাখল্লোনবু মপুং ফানা থাজবা থম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হাউস অসিদা তকশিনখি। মহাক্না পনখি মদুদি ৩৩%গী রিপ্রজেন্তেসন ফংলবা মতুংদা, নুপী লেজিস্লেচরশিংনা তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিং অমসুং কাংলুপশিংগীদমক অহেনবা সব-অলোকেসনশিং পীরকপদা পেত্রিয়ার্কেল ওভরসিপসন মথৌ তাদনা মপুং ফাহনগনি। মশাগী হৌরকফম অসি য়াম্না তুং কোইনা চৎলবা খুন্নাই অমদা লৈ হায়বা খঙলদুনা মহাক্না মশাগী খ্বাইদগী মরুওইবা কন্সতিত্যুস্নলগী মথৌদি খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমকপু শরুক য়াহনবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সংবিধান অসি মহাক্কীদমক্তদি খ্বাইদগী ৱাংবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সংবিধান অসিনা লায়রবা মীওই অমবু অসিগুম্বা অচৌবা নেস্নেলগী থৌদাং অমা লৌবা ঙমহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংদা করিগীদমক চিংনরিবনো? নুপীশিংনা মাংলোমদা চংশিল্লু অমসুং ৱারেপ লৌহল্লু।"
পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্তা অঙকপা মায় পাকপশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীগী শক্তিনা লৈবাক অসিগী ইকাই খুম্নবা অমসুং মকোক থোংবা হেনগৎহনবদা কনাগুম্বা অমত্তনা হন্থবা ঙম্লোই। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাশিং, ইচানুপীশিং অমসুং মচানুপীশিংনা লৈবাক পুম্ববু চাউথোকচবা পোকহল্লিবা অচৌবা অমসুং শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাংশিং লৌরি। অসিগুম্বা য়াম্না হৈথোই-শিংথোইবা দেমোগ্রাফিক অমবু থিংনবগীদমক অসিগুম্বা পোলিতিকেল ইনর্জী কয়া থাদবগী মরমদা হংদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংবু লেজিস্লেতিব বোদীশিংদা পুন্সিনবনা লৈবাক অসিগী অপুনবা কেপাসিতী অসি য়াম্না চাউনা হেনগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা আইন শেম্লিবশিংদা অপীকপা ইলেক্তোরেল ক্যালক্যুলসতা নত্তনা নেস্নেল ইন্তরেস্ততা য়ুম্ফম ওইদুনা মসিগী অচৌবা খোঙথাং অসি য়েংশিনবা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি মদুদি মসি রাজনিতীগী থাক্তা য়েংদনবা।"
খুদক্কী ওইবা থবকশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক ওইরিবা খুদোংচাবশিং অসিনা বিক্সিত ভারত (দভলপ ইন্দিয়া) অমা শেমগৎপদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা ফংহন্নবা অপুনবা ৱাখল্লোন অমা মথৌ তাই। মহাক্না অমুক হন্না হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা অরোইবা লেজিস্লেতিব দিসিজন নৈনরবসু, নুপী ইলেক্তোরেৎনা মখাদা লৈরিবা ইন্তেন্তশিং অদু হেন্না কুপ্না য়েংশিনগনি। রাজনিতীগী ৱাখল্লোনগী ফলশিং অদুগী মতাংদা এসেমব্লী অদুগী মীহুৎশিংবু চেকশিন থৌরাং তৌদুনা, মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মখোয়গী ৱাখল্লোনদা খঙনা অশোয়বা অমহেক্তা লৈরবদি শাথীনা মায়োক্নগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মমাগী লৈবাক অসিগী নারি শক্তিনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনগী অশোয়বা অমত্তা কনাগুম্বা অমত্তদা কাইথোক্লোই।"
২০২৩দা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্ দিংদা এক্ত অসিবু অমত্তা ওইনা অমসুং নুংঙাইনা লৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা পোজিতিব, নোন-পার্টিজেন ওইবা ফিভম অমা মায় পাক্না শেমগৎলে। সেন্সস দেতা অমসুং দেলিমিতেসনগী মতাংদা লৈরক্লিবা খন্ন-নৈনবশিং অদু পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি পুৱারীগী ওইবা মতম অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা থোক্লকপা অচৌবা অৱা-অনাশিং অসিনা থবক পায়খৎপদা থেংথবগী মরমশিং অদু ময়েক শেংনা তাক্লি। ২০২৩দা পাক-শন্না খন্ন-নৈনখিবা অদুদা অথুবা মতমদা থবক লৌখৎপগী তঙাই ফদবা অদু উবা ফংলে হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ২০২৪গী মমাংদা অথুবা মতমদা থবক লৌখৎপা ঙম্লোই, ২০২৯গী খুদোংচাবা অসি মাংহনবনা মীয়ামগী থাজবা মতম চুপ্পদা মাংহল্লগনি। লোইবা নাইদ্রবা অয়েৎপা অসিনা নুপীশিংগী দেমোগ্রাফিকপু রাজনিতীগী ওইবা স্তাব্লিসমেন্ত অসি মখোয়গী শক্তি লৈহন্নবা তশেংনা হোৎনরি হায়না থাজবা পীবা ঙম্লোই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং এক্তিবিস্তশিংগা লোইননা পাক-চাউবা স্ত্রকচরেল অমসুং ইনফোর্মেল কন্সল্তেসনশিং পাংথোকখ্রে হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা দাইলোগশিং অসি মাংলোমদা চংশিনবা য়াবা লম্বী অমা শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওই। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি ঐখোয়না মখা তানা লেপহন্দবা অসি মতম অসিগী তঙাইফদবা অমনি।"
কন্সতিত্যুস্নেল দ্যুতীশিংগী অকনবা পাউতাক অমা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হাউস অসিদা লৈরিবা মেম্বর অমত্তনা লৈবাক অসিবু শরুক খায়দোক্না য়েংবগী নত্ত্রগা জিওগ্রাফিকেল্লী খায়দোক্লবা ৱারেপ লৌবগী হক লৈতে। কাশ্মীর ওইগেরা নৎত্রগা কন্যাকুমারী ওইগেরা, পার্লিয়ামেন্তরীশিংনা লৌখিবা অচেৎপা অচেৎপা ইথৎশিংনা অমত্তা ওইবা লৈবাক অমা ওইনা খক্তনা থবক তৌবগী মরুওইবা থৌদাং অমা পীরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মপুং ফানা অরান-অথুপ লৈতনা শেমখিবা য়ুম্ফম লৈতবা রাজনিতীগী ৱারফুলশিংবু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হাউসকী অশেংবা ফোল্দরদগী হায়খি মদুদি অনৌবা দিলিমিতেসন প্রোসেস অসিনা রাজ্য অমত্তা নৎত্রগা লমদম অমত্তদা খেন্নবা অমত্তা তৌরোই। মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা শেমখিবা দেমোগ্রাফিক প্রোপ্রোস্নশিং অসি অকনবা মওংদা ঙাক্না চৎকনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সিৎ হেনগৎলকপা অসি অকায়বা লৈতনা অচুম্বা মওংদা পাংথোক্কনি। মহাক্কী মপুং ফাবা থাজবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি রাজনিতীগী ওইবা ৱাহৈ শান্নবগী মথৌ তাবা লৈহন্দনবা তামিলগী লমদমগী ৱাহৈশিং য়াওনা থাজবা পীবগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা ৱাহৈশিং শীজিন্ননবা মহাক্না মপুং ফানা শেম-শারি। "দিসিজন মেকিং প্রোসেস অসিনা কনাগুম্বা অমত্তদা অরানবা তৌরোই" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
আইন শেম্লিবশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী নুপীশিংদা মখোয়গী হক ওইরিবা অসিগুম্না মখোয়না 'অদোমদা' করিগুম্বা খরা পীরক্লি হায়না কনাগুম্বা অমত্তনা অহেনবা ৱাখল্লোনগী মখাদা থবক তৌরোইদবনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি রাজনিতীগী ইস্তাব্লিসমেন্ত পুম্নমক্না চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী হায়রিবা হক অসি লৌথোকপদা অপুনবা ওইনা অশোয়বা লৈরে, মসিনা বিল অসি অয়েৎপা পীনবগী তঙাই ফদবা থবক অমা ওইহল্লি। রাজনিতী তৌবশিংনা তেক্নিকেলগী ওইবা ৱারোলশিংগা লোইননা বিল অসি সিস্তেমেতিক ওইবা মওংদা শিংনরকপগা লোইননা শৌগৎপগুম তৌরকপা পুৱারীগী ওইবা মওংদা হৈন-তৈনবী অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি রিজর্বেসনবু ময়েক শেংনা য়ানীংদবা ফোংদোকপগী মতম অসি কুইরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী নুপীশিং অসি অওনবা পুরক্নবা অরুবা থৌওংশিংগী খুত্থাংদা মাং-তাক্নিংঙাই লৈতবা ওইথোক্তে। মহাক্না মেম্বরশিংবু মখোয়গী ব্লোকেদশিং থাদোক্নবা হায়খি, তোঙান তোঙানবা তেক্নিকেল তেঙ্গলশিং শীজিন্নদুনা চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী অথিংবা থমদুনা লাকখিবা অসি মমাংগী মায়োক্নখিবা মায়োক্নবশিং অদু য়েংশিন্নবা মতীক চাবা মতম অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। "অদোম্না চহী তরাগী খুজিং অহুমদগী থিংদুনা লাক্লি, হৌজিক অদোম্না অরোইবদা থিংগদবনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
মহাক মশাগী নৎত্রগা পার্টিগী ক্রেদিৎ লৌবদা মপুং ফানা পুক্নিং চিংশিনখিদে হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি অপুনবা থৌওং অমনা ৱারীবু মপুং ফানা ওন্থোকই অমসুং পার্তিজান কান্নবশিংবু ন্যুত্রেলাইজ তৌই। বিল অসিগী ফিলোসোফিকেল কন্তেক্সপু ৱাংখৎহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসীদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি স্তেতিস্তিক এদজস্তমেন্ত খক্তদগী হেন্দুনা দেমোক্রেসীগী মমা ওইনা ভারতকী অচেৎপা কলচরেল কম্মিতমেন্ত উৎলি। মহাক্না পনখি মদুদি মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অসিনা রাজ্য ২০ হেনবদা পঞ্চায়ৎশিংদা ৫০% রিজার্বেসন মাইপাক্না ফংহনখ্রে। মসিনা য়াম্না নুংঙাইবা মহৈ অমা পীরি। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈগী মতমগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংগী লুচিংবশিংগা লোয়ননা মহাক্না থেংনখিবা খুদোংচাদবশিং অসিনা মখোয়না খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা য়াম্না কান্নবা অমসুং সেন্সিতিব ওইবা পাম্বৈ অমা লৈ হায়বা উৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপী লুচিংবশিংনা ইম্পেথিক গবর্নান্সকী খুত্থাংদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেল য়াঙখৎহনবদা মরুওইবা কেতালাইস্তর অমা ওইনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। অসিগুম্বা মশিং য়াম্লবা দেমোগ্রাফিক অসি হাউস অসিদা পুরকপনা নেস্নেল পোলিসী শেম্বা অসিদা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুন্সিগী এক্সপরিয়েন্সকা ফেক্টাকেল লোজিক্কা পুন্সিনবনা লেজিস্লেতিব কেপাসিতী অসি এক্সপোনেন্সিএল ওইনা হেনগৎহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মখোয়গী ৱাখৈনা শক্তি লৈবা অনৌবা পাঙ্গল অমা ওইগনি অমসুং হাউস অসিবু মপুং ফাহল্লগনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা থবক তৌনবা শেম-শারিবা য়াম্না এক্সপরিয়েন্স লৈরবা অমসুং কেপেবল ওইবা নুপী শক্তি মরাং কায়না লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিং অসিদা অচেৎপা থাজবা থম্বা অসিনা লৈবাক অসিগী লৈঙাক্লোনদা অখন্নবা অমসুং য়াম্না কান্নবা কন্ত্রিব্যুসন পীবা ঙমগনি। হান্ননা থবক তৌরিবা নুপী মীহুৎশিংবু থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা ফংলবা মতম পুম্নমক্তা ফজনা ফোংদোক্লবা অমসুং অরুবা মীৎয়েংশিং উৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মখোয়না মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা কন্ত্রিব্যুসনশিংগা লোয়ননা হাউস অসি হান্ননা য়াম্না ফবা মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।"
মহাক্কী ফিরেপ অদু শৌগৎনবা অকনবা দেতা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি নুপী ২৭৫ রোমনা জিলা পঞ্চায়ৎ ৬৫০গী মথক্তা লুচিংলি। মখোয়না সেন্ত্রেল কেবিনেৎ মিনিস্তরদগী হেন্দবা অচৌবা থৌদাং অমসুং বজেৎ পায়খৎলি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ব্লোক পঞ্চায়ৎ ৬৭০০ রোমগী মনুংদা ২৭০০ হেনবনা নুপীশিংগী হকথেংননা অমসুং মতিক চাবা লুচিং মখাদা মায় পাক্না মথৌ তৌরি। মখোয়গী শহরগী ইথিল পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংনা শক্তি লৈনা লোকেল বোদীশিংবু লমজিংলি। মখোয়না শহর ৯০০ হেনবদা মেয়র অমসুং স্তেন্দিং কমিতীগী মকোক ওইরি। রিজর্বেসন বিল অসি পাস তৌবা অসি লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিগী অঙম্বা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাওশিল্লকপদা তৃণমূলগী লুচিংবশিং অসিগী অচৌবা শেনফম অদু থাগৎপা ফোংদোকপা অমসুং শেল থাদোকপগী মরুওইবা খুদোংচাবা অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। "মসিগুম্বা পাক চাউবা এদমিনিস্ত্রেতিব এক্সপিরিয়েন্স অসি হাউস অসিদা য়াওরকপা মতমদা, মসিনা ঐখোয়গী পাঙ্গল য়াম্না হেনগৎহনগনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদি মমাংদগী লৈরক্লবা অথিংবশিং অসিদগী লাপথোকপা মথৌ তাই। মসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা নুপীশিংগী পাৱরনা থৌনা লৈনা শরুক য়াহনগনি। অপুনবা অমত্তা ওইনা লেজিস্লেসন অসি মাংলোমদা চংশিন্নবা মহাক্না হাউসপু অকনবা মওংদা তকশিনখি অমসুং পনখি মদুদি কোলেক্তিব কন্সেনসসসনা মীপুম খুদিংমক্কী হকশিং শোকহন্দনা ইকায়খুম্নবা পুক্নিং চিংশিনবগীদমক তেজরী বেঙ্কশিংদা পোজিতিব প্রেসর পী। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নবনা অখন্নবা মহৈ কয়া অমা ফংলি।"
মহাক্কী প্রাইমরী আর্গুমেন্ত লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি মীয়ামগী শরুক অমা হাউস অসিদা লৈবা য়াবগী অচেৎপা হক লৈ। সিৎ মশিংগা মরী লৈনবা দিবেৎশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি অপুনবা সিৎ মশিং হেঙ্গৎহন্দুনা হৌজিক লৈরিবা মেম্বরশিংবু হোংদোক্ত্রবা নৎত্রগা অয়াবা ফংলবা হকশিংবু লান্থোক্ত্রবা মওংদা চাদা ৩৩গী কোতাবু কোম্না ফংহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিলদিং অসি অহেনবা লেজিস্লেতিব ফোর্স অসি য়ুম্ফম ওইহন্নবা অখন্ননা মাংজৌননা থৌরাং তৌখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha
This is a historic opportunity to empower our Nari Shakti : PM
Including Nari Shakti in decision-making is key to building a Viksit Bharat : PM
More and more women are becoming leaders at the grassroots level : PM
We must not assume we are giving something to the Nari Shakti; this is their right : PM
Women's participation in our parliamentary democracy is not just about numbers, but a commitment to democratic values: PM
16 APR 2026 6:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed the Lok Sabha. Acknowledging that the discussion on the important bill had commenced early in the morning, PM Modi noted that many colleagues had effectively touched upon crucial issues while relying on facts and logic.
Observing that crucial moments arrive in the life of a nation, the Prime Minister stated that the societal mindset and leadership capability of the time capture such moments to forge a strong national legacy. Affirming that the current juncture represents a similarly historic moment in India's parliamentary democracy, he remarked that this idea should have been fully implemented 25 to 30 years ago to reach maturity by today. Highlighting India's identity as the Mother of Democracy, he pointed out that all House members have received an auspicious opportunity to add a new, reformative dimension to a millennia-old legacy. Reaffirming that making half of the country's population active participants in policy-making is an incredible privilege, the Prime Minister urged all honorable Members of Parliament not to let this vital opportunity slip away. Focusing strictly on the transformative effort underway, he affirmed that all Indians together are preparing to infuse the governance system with deep sensitivity to determine the future condition of the country. "We stand at such a crucial turning point where the nectar emerging from this churning will decide the nation's direction," observed Shri Modi.
Acknowledging the new self-confidence of India in the 21st century, the Prime Minister observed that the entire nation is currently experiencing widespread global acceptance, making it a moment of immense pride tied to the resolution of a developed India. He affirmed that his vision of a developed India transcends superior infrastructure and requires the meaningful integration of the 'Sabka Saath, Sabka Vikas' mantra into policy-making. Emphasizing that making 50 percent of the population a part of policy formulation is an urgent demand, he pointed out that despite past delays, no party opposed the bill in principle during his extensive private consultations. Stating that history proves collective action ultimately favors the nation's democracy rather than individual political entities, he emphasized that the credit belongs to the entire House rather than just the treasury benches or himself. "Therefore, I feel there is absolutely no need to give this a political color, as everyone's true benefit lies in supporting it," affirmed Shri Modi.
Reflecting on his past as an organizational worker outside formal governance, the Prime Minister recalled prevalent corridor discussions questioning the selective ease with which reservations were granted at the Panchayat level. He noted that leaders were comfortable allocating quotas in Panchayats simply because they did not fear losing their own immediate positions or power. Pointing out the deep-seated reluctance of higher officials to implement quotas that threatened their own stakes, Shri Modi observed, “ This protective mindset allowed local reservations to successfully reach 50 percent without affecting the Parliament.”
Warning against underestimating historical shifts, the Prime Minister stated that unlike 25 or 30 years ago, opposition to women's rights today resonates deeply below the political surface. Pointing out that a profound political consciousness has developed, he noted that the millions of women who have won Panchayat elections have evolved from silent observers into highly vocal grassroots opinion makers. Acknowledging that these experienced women have deeply managed public grievances, he observed that they are now highly agitated and demanding inclusion in the primary decision-making processes of the Legislative Assemblies and Parliament. Advising all ambitious politicians to recognize this shift, the Prime Minister emphasized that these millions of female leaders will now heavily influence future electoral outcomes across all constituencies. The Prime Minister urged the House to place complete trust in the understanding of the nation's women. He pointed out that once the 33 percent representation is achieved, female legislators will be perfectly capable of deciding further sub-allocations for different classes and groups without requiring patriarchal oversight. Acknowledging his own roots in an extremely backward community, he emphasized that his paramount constitutional duty is to take every section of society along. The Prime Minister affirmed that the Constitution remains strictly supreme for him, highlighting it as the very force that allowed a marginalized individual to assume such a massive national responsibility. "Why do we doubt their capabilities; let the women come forward and decide," noted Shri Modi.
Observing the phenomenal achievements across all spheres of life, the Prime Minister stated that women power is nowhere behind in elevating the pride and hoisting the flag of the nation. He remarked that mothers, sisters, and daughters are making immense and outstanding contributions that allow the entire country to hold its head high with pride. Questioning the rationale behind expending so much political energy to block such a highly capable demographic, he pointed out that integrating women into legislative bodies will exponentially increase the nation's overall capacity. The Prime Minister explicitly appealed to the lawmakers to evaluate this monumental step based on national interest rather than petty electoral calculus. "I appeal to you not to weigh this on the scales of politics," remarked Shri Modi.
Highlighting the immediate task at hand, the Prime Minister stated that the current opportunity demands unified thinking to secure women's participation in building a Viksit Bharat (developed India) with an open mind. He reiterated that while the entire nation will analyze the final legislative decision, the female electorate will scrutinize the underlying intentions even more closely. Warning the assembly of the consequences of political malice, he observed that any deliberate flaw in their intentions will face severe backlash. "The Nari Shakti of this country will never forgive any flaw in our intentions," stated Shri Modi.
Recalling the unanimous and joyous acceptance of the act in the new Parliament building in 2023, the Prime Minister noted that it successfully generated a positive, non-partisan atmosphere nationwide. Addressing concerns regarding census data and delimitation, PM Modi pointed out that historical timelines and the massive disruptions caused by the COVID-19 pandemic clearly explained the implementation delays. Stating that extensive discussions in 2023 highlighted a widespread urgency to act quickly, he explained that while immediate implementation was impossible before 2024, missing the 2029 opportunity would permanently shatter public trust. The Prime Minister remarked that endless delays would make it impossible to convince the female demographic that the political establishment is truly committed to their empowerment. Noting that comprehensive structural and informal consultations have been held with political parties and activists, he observed that these dialogues are crucial to formulating a viable path forward. "It is the absolute demand of the time that we do not delay this any further," observed Shri Modi.
Issuing a stern reminder of constitutional duties, the Prime Minister stated that no member sitting in the House has the right to view the country in fragmented pieces or make geographically divided decisions. He emphasized that whether it is Kashmir or Kanyakumari, the sacred oaths taken by parliamentarians dictate a fundamental responsibility to act exclusively as one unified nation. Strongly condemning the baseless political whirlwinds created through absolute falsehoods, he stated from the sacred floor of the House that the new delimitation processes will absolutely not discriminate against any state or region. The Prime Minister affirmed that the demographic proportions established during previous governments will be strictly maintained, ensuring that seat increases occur fairly without any detrimental alterations. Asserting his total sincerity, he noted that he is fully prepared to use the strongest words of assurance, including regional terms in Tamil, to eliminate any need for political wordplay. "This decision-making process will absolutely not do injustice to anyone," affirmed Shri Modi.
Addressing the lawmakers, the Prime Minister stated that no one should operate under the arrogant illusion that they are magnanimously 'giving' something to the women of India, as it is their right. He emphasized that the entire political establishment is collectively guilty of withholding this right for decades, making this bill a necessary act of atonement. Pointing out the historical hypocrisy where politicians feigned support while systematically sabotaging the bill with technical caveats, he observed that the era of openly opposing the reservation is long gone. The Prime Minister affirmed that the women of the country can no longer be deceived by complex procedural excuses to delay progress. Urging the members to abandon their blockades, he argued that three decades of obstruction using various technical tangles is more than enough time to reflect on past failures. "You have stopped it for three decades, now you must finally do it," remarked Shri Modi.
Declaring a complete disinterest in claiming personal or party credit, he noted that a unified approach transforms the narrative entirely and neutralizes partisan gains. Elevating the philosophical context of the bill, the Prime Minister stated that women's participation in parliamentary democracy transcends mere statistical adjustments and represents India's profound cultural commitment as the Mother of Democracy. He pointed out that this very commitment successfully established 50 percent reservation in Panchayats across more than 20 states, yielding incredibly positive results. Reflecting on his extensive tenure as a Chief Minister, he shared that his firsthand experience with grassroots women's leadership revealed their highly effective and sensitive approach to problem-solving. The Prime Minister noted that female leaders consistently acted as vital catalysts in accelerating the broader journey of developmental progress through empathetic governance. Affirming that introducing this massive demographic into the House will infuse national policymaking with new strength, he observed that combining lived experience with factual logic multiplies legislative capability exponentially. "Their voices will become a powerful new strength and deeply enrich the House," noted Shri Modi.
The Prime Minister stated that there is an absolute abundance of highly experienced and capable women power in the country ready to serve. He pointed out that placing firm trust in these women will guarantee exceptional and highly beneficial contributions to the nation's governance. Acknowledging the female representatives already serving, he noted that they consistently present well-articulated and profound perspectives whenever given the floor. "They have already enriched the House wonderfully with their capable contributions," asserted Shri Modi.
Providing concrete data to support his stance, the Prime Minister stated that nearly 275 women are currently leading over 650 district panchayats, managing massive responsibilities and budgets that often exceed those of a central Cabinet Minister. He further noted that out of approximately 6,700 block panchayats, more than 2,700 are successfully functioning under the direct and capable leadership of women. Pointing out their urban influence, he observed that women are powerfully directing local bodies, serving as Mayors and standing committee heads in over 900 cities. The Prime Minister affirmed that passing the reservation bill is a critical opportunity for the nation to gratefully acknowledge and repay the profound debt owed to these grassroots leaders for the country's rapid progress. "When this vast administrative experience joins the House, it will multiply our strength immensely," remarked Shri Modi.
Shri Modi observed that the current moment demands breaking free from past limitations to courageously ensure the active participation of women power in national development. Firmly urging the House to advance the legislation with total unanimity, he noted that a collective consensus generates positive pressure on the treasury benches to honor everyone's rights without harm. "We get many exceptional results from collective strength," affirmed Shri Modi.
Concluding his primary arguments, the Prime Minister reiterated that half of the population possesses an undeniable right to sit in the House. Addressing debates regarding seat numbers, he noted that expanding the total seats accommodates the 33 percent quota smoothly without displacing existing members or violating established rights. Shri Modi noted that the new Parliament building was specifically pre-planned to house this additional legislative strength.