প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহৈ ফংবশিংগী পরিং: ওস্ত্রিয়াগী ফেদেরেল চান্সেলর দাঃ খৃস্তিয়ন স্তোক্করগী ভারত খোঙচৎ
16 APR 2026 3:01PM by PIB Imphal
এম.ও.য়ু.শিং / এগ্রীমেন্তশিং / লেতর ওফ ইন্তেন্ত
মথং মনাও
এম.ও.য়ু. / এগ্রীমেন্ত/লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত
শন্দোক্না তাকপা
১
ভারত অমসুং ওস্ত্রিয়াগী মরক্তা ওদিও-ভিজুএল কো-প্রদক্সনগী মতাংদা এগ্রীমেন্ত
এগ্রীমেন্ত অসিনা লৈবাক অনিগী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা ফ্রেমৱর্ক অমা পীগনি অমসুং পুন্না ফিল্ম পুথোকপা, ক্রিএতিব একচেঞ্জ অমসুং কলচরেল এঙ্গেজমেন্ত হেঙ্গৎহন্নবা মতেং পাংগনি।
২
ভারত অমসুং ওস্ত্রিয়াগী কম্পেনীশিংগীদমক ফাস্ত ত্রেক মেকানিজম অমা লিংখৎনবা জোইন্ত নোলেস
ফাস্ত ত্রেক মেকানিজম অসিনা ইন্দিয়ন অমসুং ওস্ত্রিয়ান কম্পেনীশিং অমসুং ইকোনোমীশিংদা ইনভেস্তরশিংনা থেংনরিবা সমস্যাশিং মশক খঙদোক্লগনি অমসুং কোকহল্লগনি। ফাস্ত ত্রেক মেকানিজম অসিনা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসকী মতাংদা ইনভেস্তরশিংগী মীৎয়েংদগী জেনরেল সজেসনশিং খন্ন-নৈনবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
৩
মিলিতরীগী হিরমশিংদা তেংবাং পীননবা লেতর ওফ ইনন্তেন্ত
এল.ও.আই. অসিনা ২০২৬গী জনুৱারী ২৭তা খুৎয়েক পীনখিবা ইন্দিয়া-ই.য়ু. দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী পার্তনরশিপকী ইম্পোর্তম অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা মিলিতরীগী হিরমশিংদা তেংবাং পীনবা, দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল অমসুং তেক্নোলোজী পার্তনরশিপ প্রমোৎ তৌনবগী ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱর্ক অমা পীগনি, লোয়ননা দিফেন্স পোলিসী দাইলোগ, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংসু লাইথোক্কনি।
৪
তেরোরিজম থেংননবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপকী ইন্তেনতেন্ত লেতর
এল.ও.আই. অসিনা ভারত অমসুং ওস্ত্রিয়াগী মরক্তা তেরোরিজম থেংনবদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। মসিগী মনুংদা তেরোরিজম থেংনবদা মরী লৈনবা হিরমশিংদা স্ত্রেতেজিক কোওপরেসনগী লমশিং থিজিনবগীদমক তেরোরিজম থেংননবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা নাকল অনিমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নবগী পান্দম য়াওরি।
৫
এ.জি.ই.এস., ওস্ত্রিয়া অমসুং এফ.এস.এস.এ.আই., ভারতকী মরক্তা ফুদ সেফতীদা য়ান-ৱারোল
এম.ও.য়ু. অসিনা ফুদ সেফতী স্তেন্দর্দশিং, সাইন্তিফিক একচেঞ্জ, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ফুদ রেগুলেসন অমসুং রিস্ক এসেসমেন্তদা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌবদা মতেং পাংগনি। মসিনা ফুদ সেফতী স্তেন্দর্দশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতি পীবগা লোয়ননা এগ্রিকলচর অমসুং ফুদ প্রদক্তশিংগী ললোন-ইতিক হেঙ্গৎহল্লগনি।
৬
দ্যুল প্রোফেস্নেল ত্রেনিং, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রোফেস্নেল ক্বালিফিকেসনগী রিকোগনিসনগা মরি লৈনবা জোইন্ত লেতর ওফ ইন্তেন্ত
জোইন্ত লেতর ওফ ইন্তেন্তনা দ্যুএল ভোকেসনেল ত্রেনিং (এপ্রেন্তিশিপ) অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকী লমশিংদা এক্সচেঞ্জ অমসুং নোলেজ শেয়র তৌবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং ওস্ত্রিয়ান স্তেন্দর্দশিংগী মতুং ইন্না ভারতকী ভোকেসনেল ক্বালিফিকেসনশিং শকখঙহনবদা মতেং পাংগনি।
লাউথোকপা
মথং মনাও
মিংথোল
১
লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা তেক্নিকেল কোওপরেসনগী এম.ও.য়ু. নৌনা শেমগৎপা।
এম.ও.য়ু. অসিনা ইন্তেলিজেন্ত ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম (আই.তি.এস.), লম্বীগী সেফতী, ইলেক্ত্রোনিক তোল কলেক্সন অমসুং ত্রাফিক মেনেজমেন্তদা তেক্নিকেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
২
ইন্দিয়া-ওস্ত্রিয়া স্তার্ত-অপ ব্রিজকী মখাদা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমশিংগী মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
লৈবাক অনিগী স্তার্তঅপশিং, য়ুনিকোর্নশিং, ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমশিং অমসুং ভেঞ্চর কেপিতেল নেতৱর্কশিংগী মরক্তা মখা তানা তেংবাং পীনবা
৩
ইন্সতিত্যুস্নেল সাইবর সেক্যুরিতী দাইলোগ হৌদোকপা।
৪
ভারতকী সেন্তর ফোর য়ু.এন. পিসকীপ্পিং অমসুং ওস্ত্রিয়ান আর্মদ ফোর্সেস ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর (ওতি.আই.তি.এন.তি.) গী মরক্তা পার্তনরশিপ।
৫
২০২৬কী অথেঙবা শরুক্তা ভিয়েনাদা বাইলেতরেল স্পেস ইন্দস্ত্রী সেমিনার অমা পুন্না শীনমিন্ননবা য়ানা ৱারোল; অপুনবা ৱারোলদা য়াওরি।
৬
ৱর্কিং হোলী দে প্রোগ্রামগী ওপরেস্নেলাইজেসন।
৭
ভারত-অস্ত্রীয়া পার্তনরশিপ হেনগৎহনবগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা অৱাংবা তেক্নোলোজীগী তেংবাং পীনবা।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী জোইন্ত কম্মিতীগী মখাদা মেতরিএল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, ক্বান্তম তেক্নোলোজী, ৱেস্তৱাতর ত্রিৎমেন্ত, মেছিন লর্নিং, লেজর, অসিনচিংবা লমশিংদা য়াওনা কোলাবোরেতিব রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া মশক খঙদোকপা
৮
এজুকেসনদা মতেং পীননবা স্ত্রকচর তৌরবা বাইলেতরেল দাইলোগ অমা হৌদোকপা।
স্কিল দিবেলপমেন্ত হেনগৎহনবা, করিক্যুলম দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎপা, ক্বালিফিকেসনশিংগী ম্যুচ্যুএল রিকোগনিসন লাইথোকপা, অমসুং হায়র এজুকেসন অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং সিস্তেমশিং দিবেলপ তৌবদা ইন্সতিত্যুস্নেল কোলাবোরেসন সপোর্ত তৌনবা পান্দম থম্লি।
৯
ভারতকা লোইননা এজুকেস্নেল কোওপরেসন অমসুং রিসর্স কোওপরেসনবু পথাপ নাইনা হেন্না চেৎশিলহন্নবা ওস্ত্রিয়াগী মকোক থোংবা তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতীশিংগী ফোকস ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিব।
ওস্ত্রিয়াদা লৈবা পব্লিক তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতী অহুম (তেক্নিসচে য়ুনিভর্সিতী ভিয়েনা, তেক্নিসচে য়ুনিভর্সিতী গ্রাজ অমসুং মোন্তান য়ুনিভর্সিতী লেওবেন) না ওস্ত্রিয়াদা ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং তেক্নিকেল মাস্তর প্রোগ্রামশিংদা ভারতকী মহৈরোইশিং এদমিসন তৌবদা মতেং পাংনবা অখন্নবা পোর্তেল অমা হৌদোকখ্রে।

Prime Minister's Office
List of outcomes: Visit of Federal Chancellor of Austria Dr. Christian Stocker to India
16 APR 2026 3:01PM by PIB Delhi
MoUs / Agreements / Letter of Intent
Sl. No MoU / Agreement/LoI Description
1
Agreement on Audiovisual Co production between India and Austria
The agreement will provide a framework for enhanced cooperation between the film industries of the two countries and facilitate joint film production, creative exchanges and greater cultural engagement.
2
Joint Announcement on setting up a Fast Track Mechanism for Indian and Austrian companies
The Fast Track mechanism will identify and solve problems faced by Indian and Austrian companies and investors in each other’s economies. The FAST- TRACK mechanism will also serve as a platform for discussing general suggestions from the point of view of investors regarding ease of doing business.
3
Letter of Intent on Cooperation in Military Matters
The LOI will provide an institutional framework for promoting cooperation in military matters, defence industrial and technology partnership, building on the momentum of the India-EU Defence and Security Partnership signed on 27 January 2026, as well as facilitate defence policy dialogue, training and capacity building.
4
Letter of Intent on Joint Working Group on Counter Terrorism
The LoI will advance counter terrorism cooperation between India and Austria including the goal of both sides to work together to establish a Joint Working Group on Counter Terrorism for exploring areas of strategic cooperation on issues relating to the fight against terrorism.
5
MoU on Food Safety between AGES, Austria and FSSAI, India
The MoU will promote cooperation in food safety standards, scientific exchange, capacity building and sharing of best practices in food regulation and risk assessment thereby promoting trade in agricultural and food products, while ensuring highest priority for safety standards.
6
Joint Letter of Intent regarding dual vocational training, skills development and the recognition of vocational qualifications
Joint Letter of Intent will help to expand exchanges and knowledge sharing in the fields of dual vocational training (apprenticeship) and skills development as well as the promotion of recognition of Indian vocational qualifications according to Austrian Standards.
Announcements
Sl. No Title
1
Renewal of the MoU on technical cooperation in the road infrastructure sector.
(The MoU will help to strengthen technical cooperation in Intelligent Transport Systems (ITS), road safety, electronic toll collection and traffic management.)
2
Increased cooperation of startup ecosystems under India-Austria Startup Bridge.
(continued collaboration between the startups, unicorns, innovation ecosystems and venture capital networks of the two countries)
3
Launch of Institutional Cybersecurity Dialogue.
4
Partnership between India’s Centre for UN Peacekeeping and Austrian Armed Forces International Centre (AUTINT).
5
Agreement to jointly organise a bilateral space industry seminar in Vienna in Autumn 2026; included in the Joint Statement.
6
Operationalization of Working Holiday Programme.
7
High-technology cooperation as a central pillar of the Enhanced India–Austria partnership.
(Identification of several collaborative R&D projects including in the areas of material science and technology, quantum technology, wastewater treatment, machine learning, lasers, etc under the joint Committee of Science and Technology)
8
Launch a structured bilateral Dialogue on Cooperation in Education.
(Aimed at enhancing skills development, promote curricula development, facilitate the mutual recognition of qualifications, and support institutional collaboration in higher education and the development of vocational education and training systems.)
9
Focus India initiative of Austria's leading technical Universities to systematically deepen educational cooperation and research cooperation with India.
(Launch by the three public technical universities in Austria (Technische Universität Wien, Technische Universität Graz und Montanuniversität Leoben) of a dedicated portal to facilitate admissions for Indian students to pursue engineering and technical masters programmes in Austria)