ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅପ୍ରେଲ ୧୪ରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି କରିଡର ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଡେରାଡୁନ୍ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ୬ ଘଣ୍ଟାରୁ ହ୍ରାସ କରି ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଘଣ୍ଟା କରିବ
ମଣିଷ-ପଶୁ ସଂଘର୍ଷକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କରିଡରକୁ ଅନେକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି
ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୧୨ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଏଲେଭେଟେଡ କରିଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ
ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କରିଡର ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
13 APR 2026 4:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍, ୨୦୨୬ରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ। ପ୍ରାୟ ୧୧:୧୫ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସହାରନପୁରରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କରିଡରର ଉଚ୍ଚ ଅଂଶ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ। ପ୍ରାୟ ୧୧:୪୦ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡେରାଡୁନ୍ ନିକଟସ୍ଥ ଜୟ ମା' ଦାତ କାଳୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବେ। ଏହା ପରେ, ପ୍ରାୟ ୧୨:୩୦ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡେରାଡୁନ୍ରେ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।
୨୧୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା, ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲଡ୍ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରକୁ ୧୨,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି କରିଡର ଦିଲ୍ଲୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଡେରାଡୁନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଛଅ ଘଣ୍ଟାରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଘଣ୍ଟା ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ୧୦ଟି ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଚ, ତିନିଟି ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (ଆର୍‌ଓବି), ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ଏବଂ ରାସ୍ତା କଡରେ ୧୨ଟି ଜନ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସୁଗମ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏହି କରିଡର ଉନ୍ନତ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଟିଏମ୍‌ଏସ୍‌)ରେ ସୁସଜ୍ଜିତ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପରିବେଶଗତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏହି କରିଡରକୁ ଅନେକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଣିଷ-ପଶୁ ସଂଘର୍ଷକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବା । ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କ ମୁକ୍ତ ଗତିବିଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅନେକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ୧୨ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଏଲେଭେଟେଡ୍ କରିଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କରିଡର୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । କରିଡରରେ ଆଠଟି ପଶୁ ମାର୍ଗ, ୨୦୦ ମିଟରର ଦୁଇଟି ହାତୀ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ଏବଂ ଦାତ କାଳୀ ମନ୍ଦିର ନିକଟରେ ଏକ ୩୭୦ ମିଟର ଲମ୍ବା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଉଚ୍ଚ-ଗତି ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
PM to visit Uttarakhand and UP on 14 April
PM to inaugurate Delhi–Dehradun Economic Corridor
Corridor to reduce travel time between Delhi and Dehradun from over 6 hours to around 2.5 hours
Corridor has been designed with several features aimed at significantly reducing man-animal conflict
Project include a 12 km long wildlife elevated corridor which is one of the longest in Asia
PM to also visit and undertake review of the Wildlife Corridor
13 APR 2026 4:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, will visit Uttarakhand and Uttar Pradesh on 14 April 2026. At around 11:15 AM, the Prime Minister will visit Saharanpur in Uttar Pradesh to undertake a review of the Wildlife Corridor on the elevated section of the Delhi-Dehradun Economic Corridor. At around 11:40 AM, the Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Jai Maa Daat Kali Temple near Dehradun. Thereafter, at around 12:30 PM, Prime Minister will inaugurate the Delhi-Dehradun Economic Corridor at a public function in Dehradun and will also address the gathering on the occasion.
The 213 km long six-lane access-controlled Delhi-Dehradun Economic Corridor has been developed at a cost of over ₹12,000 crore. The corridor traverses through the states of Delhi, Uttar Pradesh and Uttarakhand, and will reduce travel time between Delhi and Dehradun from over six hours at present to around two and a half hours.
Implementation of the project also includes the construction of 10 interchanges, three Railway Over Bridges (ROBs), four major bridges and 12 wayside amenities to enable seamless high-speed connectivity. The corridor is equipped with an Advanced Traffic Management System (ATMS) to provide a safer and more efficient travel experience for commuters.
Keeping in view the ecological sensitivity, rich biodiversity and wildlife in the region, the corridor has been designed with several features aimed at significantly reducing man-animal conflict. To ensure the free movement of wild animals, the project incorporates several dedicated wildlife protection features. These include a 12 km long wildlife elevated corridor, which is one of the longest in Asia. The corridor also includes eight animal passes, two elephant underpasses of 200 metres each, and a 370 metre long tunnel near the Daat Kali temple.
The Delhi-Dehradun Economic Corridor will play a pivotal role in strengthening regional economic growth by enhancing connectivity between major tourism and economic centres as well as opening new avenues for trade and development across the region. The project reflects the vision of the Prime Minister to develop next-generation infrastructure that combines high-speed connectivity with environmental sustainability and improved quality of life for citizens.