লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
আই.সি.এ.আর.না মালেমগী জিওপোলিতিকেলগী হোংলক্লিবা ফীভম অসিগী মরক্তা এগ্রিকলচরেল রেজিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা অখন্নবা তাস্ক ফোর্স শেমখ্রে
দি.এ.আর.ই. সেক্রেতরী অমসুং আই.সি.এ.আর. দি.জি.না ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা অহানবা মীফমনা নেস্নেল ফুদ অমসুং ইনপুৎ সেক্যুরিতীদমক মপুং ফাবা ফ্রেমৱার্ক থমখ্রে
07 APR 2026 3:44PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ (আই.সি.এ.আর.) না অনৌবা মালেমগী শীংনবশিং থেংননবা অমসুং এগ্রিকলচর সেক্তরগীদমক মিতিগেতিং স্ত্রেতেজীশিং শেম্নবা অৱাংবা থাক্কী স্পেসিএল তাস্ক ফোর্স (এস.তি.এফ.) অমা লিংখৎখ্রে। সেক্রেতরী দি.এ.আর.ই. অমসুং দাইরেক্তর জেনরেল, আই.সি.এ.আর.না লুচিংদুনা পাংথোকখিবা অহানবা মীফম অদুদা, নেস্নেল ফুদ অমসুং ইনপুৎ সেক্যুরিতী লৈহন্নবগীদমক মখাদা পীরিবা মপুং ফাবা ফ্রেমৱার্ক অসি থমখি:
'মেরা গাও মেরা গৌরব' (এম.জি.এম.জি.) গী মপাঙ্গল কনখৎহনবা: লৌমীশিংগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা এম.জি.এম.জি.গী কেম্পেনগী লম পাকথোক চাউথোকহন্নবা থবক পায়খৎলে। ইনিসিএতিব অসিনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১০০দা প্রাইওরিতী পীরগনি। হৌজিক লৈরিবা ওর্গনাইজেস্নেল স্ত্রকচরশিং শীজিন্নদুনা মপুং ফানা থবক পায়খৎনবা অমসুং লম-লমদা থাজবা লৈহন্নবা পেকেজ অমা পীরগনি।
লৈবাক লৈহাও অমসুং ফর্তিলাইজর শীজিন্নবা হেনগৎহনবা: ফর্তিলাইজর অমসুং বাইও-ইনপুৎশিং চুনবা মওংদা শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা অখন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। মসিদা মরুওইবা মহৈ-মরোংশিং হায়বদি গেহু অমসুং চেংগুম্বা মহৈ-মরোংশিংদা হার অসি রেস্নেলাইজ ওইন শীজিন্নবা য়াহন্নবা দিস্ত্রিক্তকী ওইবা এসেসমেন্ত অমা য়াওরি, মসিনা রিসোর্স ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লগনি।
দাইভর্সিফিকেসন অমসুং দোমেন মেপ্পিং: লম শীজিন্নবগী মতিক চাবা থৌওং অমা ওইহন্নবগীদমক্তা মিলেৎ পুথোকপা মফমশিংগী অকুপ্পা মেপ্পিং পাংথোক্লি। খারিফ সিজনগী মনুংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা ইকো-ফিসরিজ পুনশিন্নবা অসিগুম্বা পোত্থোক য়াম্না পুথোকপা য়াদবা ফৌগী লৌফমশিংদা অৱাংবা ভেল্যু লৈবা অতোপ্পা পাম্বৈশিং প্রমোৎ তৌবা অসি লালোং অসিগী মনুংদা য়াওরি।
তেক্নোলোজিকেল অমসুং মেকানিকেল ইন্তরভেন্সনশিং: রিয়েল-তাইম ফার্মর এদভাইজরিশিংগীদমক মেতিওরোলোজীগী মতাংদা এ.আই.সি.আর.পি.বু মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা দাইরেক্ত সীদিং ওফ রাইস (দি.এস.আর.) য়াওনা মেকানিকেল সোলুসনশিংদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি।
গবর্নান্স অমসুং মোনিতরিং: অথুবা মতমদা থবক পাংথোকপা ঙম্নবা, সবজেক্ত মেত্তর দিভিজন (এস.এম.দি.) খুদিংমক্তা নোদেল ওফিসরশিং চয়োলগী ওইনা প্রোগ্রেস মোনিতর তৌনবা অমসুং মরুওইবা হিরমশিংদা কন্সোলিদেতেদ এক্সনেবল প্লান অমদা মতেং পীনবা খন্নখ্রে।
স্পেসিএল তাস্ক ফোর্স অসি ইন্সতিত্যুস্নেল ফীদবেক মেকানিজমশিং অমসুং ইন্তর্নেল এক্সপর্তিসনা সরকারদা দেতা-দ্রিভন ইনপুৎশিং পীনবগীদমক্তা সিচুএস্নেল একজিজেন্সী দিমান্দ ওইনা শেমগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
ICAR Constitutes Special Task Force to Strategize Agricultural Resilience Amid Global Geopolitical Shifts
First Meeting Chaired by DARE Secretary & ICAR DG Outlines Comprehensive Framework for National Food and Input Security
07 APR 2026 3:44PM by PIB Delhi
The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has established a high-level Special Task Force (STF) to proactively address emerging global challenges and formulate mitigating strategies for the agricultural sector. During the first meeting chaired by the Secretary DARE & Director General, ICAR, following comprehensive framework was outlined to ensure national food and input security:
Intensification of 'Mera Gaon Mera Gaurav' (MGMG): Action has been initiated to broaden the scope of the MGMG campaign to enhance farmer outreach. The initiative will prioritize 100 aspirational Districts, utilizing existing organizational structures to provide a complete package of practices and build field-level confidence.
Optimizing Soil Health and Fertilizer Use: A dedicated campaign is being launched to promote the balanced use of fertilizers and bio-inputs. This includes a district-wise assessment to rationalize fertilizer consumption in major crops like wheat and rice, ensuring maximum resource efficiency.
Diversification and Domain Mapping: Detailed mapping of millet-growing regions is being undertaken to optimize land-use efficiency. This strategy includes promoting high-value alternatives in low-productivity rice areas, such as the integration of eco-fisheries, to enhance farmer income during the Kharif season.
Technological and Mechanical Interventions: Emphasis is being placed on mechanical solutions, including Direct Seeding of Rice (DSR), supported by a strengthened AICRP on Meteorology for real-time farmer advisories.
Governance and Monitoring: To ensure swift execution, Nodal Officers have been designated within each Subject Matter Division (SMD) to monitor weekly progress and coordinate a consolidated Actionable Plan across key areas.
The Special Task Force will convene as situational exigencies demand, leveraging institutional feedback mechanisms and internal expertise to provide data-driven inputs to the Government.