ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচন ২০২৬: ভোটদানৰ দিনা লাভ কৰিব বেতনসহ ছুটী
03 APR 2026 11:39AM by PIB Guwahati
১। ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে ১৫ মাৰ্চ, ২০২৬ত অসম, কেৰালাম, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিমবংগৰ বিধানসভা নিৰ্বাচন আৰু গোৱা, গুজৰাট, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ, নাগালেণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ৮টা বিধানসভা সমষ্টিৰ বাবে উপ-নিৰ্বাচনৰ দিন ঘোষণা কৰে।
২। সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ সময়সূচী তলত দিয়া হ'ল -
সাধানৰণ নিৰ্বাচন/উপ-নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হবলগীয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ নাম
ভোটদানৰ তাৰিখ
অসম, কেৰালাম, পুডুচেৰী, গোৱা, কৰ্ণাটক, নাগালেণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰা
০৯.০৪.২০২৬
তামিলনাডু, গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ
২৩.০৪.২০২৬
পশ্চিমবংগ
২৩.০৪.২০২৬ (প্ৰথম পৰ্যায়)
২৯.০৪.২০২৬ (দ্বিতীয় পৰ্যায়)
৩। জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১ৰ ১৩৫খ ধাৰাৰ মতে, যিকোনো ব্যৱসায়, বাণিজ্য, ঔদ্যোগিক প্ৰতিষ্ঠান বা অন্য প্ৰতিষ্ঠানত কৰ্মৰত আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ লোকসভা বা বিধানসভা নিৰ্বাচনত বা সংসদীয় সমষ্টি/বিধানসভা সমষ্টিৰ উপ-নিৰ্বাচনত ভোটদানৰ অধিকাৰ থকা প্ৰতিজন ব্যক্তিক ভোটদানৰ দিনা বেতনসহ ছুটী প্ৰদান কৰা হ'ব।
৪। এই ধৰণৰ বেতনসহ ছুটীৰ বাবে কোনো ধৰণৰ দৰমহা কৰ্তন কৰা নহ'ব। এই বিধি উলংঘা কৰা নিয়োগকৰ্তাক জৰিমনা বিহা হ'ব। ভোটগ্ৰহণৰ দিনটোত দৈনিক মজুৰি আৰু অস্থায়ীভাৱে কাম কৰা সকলো শ্ৰমিকৰ বেতনসহ ছুটীৰ অধিকাৰ আছে।
৫। আয়োগে আৰু স্পষ্ট কৰি দিছে যে যিসকল ভোটাৰ (অস্থায়ী আৰু দৈনিক মজুৰি লাভ কৰা কৰ্মচাৰীকে ধৰি) তেওঁলোকৰ সমষ্টিৰ বাহিৰত অৱস্থিত ঔদ্যোগিক বা বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানত কাম কৰে বা নিয়োজিত থাকে, কিন্তু নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া সমষ্টিত ভোটাৰ হিচাপে পঞ্জীয়নভুক্ত হৈ আছে, তেওঁলোকেও ভোটদানৰ দিনা বেতনসহ ছুটীৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
৬। আয়োগে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰক এই বিধিসমূহ কঠোৰভাৱে পালন কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ আৰু সকলো ভোটাৰে যাতে তেওঁলোকৰ ভোটাধিকাৰ অবাধে আৰু সুবিধাজনকভাৱে সাব্যস্ত কৰিব পাৰে সেয়া সুনিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।

Election Commission
General Elections and bye-elections 2026: Paid Holiday on Polling Day
03 APR 2026 11:39AM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) announced the schedule for the General Election to Legislative Assemblies of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and Bye-election to 8 (Eight) Assembly Constituencies of Goa, Gujarat, Karnataka, Maharashtra, Nagaland and Tripura on March 15, 2026.
2. Polls in the states are to be held as per the schedule given below:
Name of State/UT going for general elections/ bye-elections
Poll Date
Assam, Kerala, Puducherry, Goa, Karnataka, Nagaland and Tripura
09.04.2026
Tamil Nadu, Gujarat and Maharashtra
23.04.2026
West Bengal
23.04.2026 (Phase I)
29.04.2026 (Phase II)
1. As per Section 135B of the Representation of the People Act, 1951 every person employed in any business, trade, industrial undertaking, or any other establishment, and entitled to vote at an election to the House of the People or to the Legislative Assembly of a States/UTs or Bye-election to a PC/AC shall be granted a paid holiday on the day of poll.
2. No deduction of wages shall be made on account of such a paid holiday. Any employer who contravenes these provisions shall be liable to a fine. All daily wage and casual workers are also entitled to a paid holiday on the day of poll.
3. The Commission has further clarified that electors (including casual and daily wage workers) who are working or employed in industrial or commercial establishments located outside their constituency but are registered as voters in a constituency going to polls shall also be entitled to the benefit of a paid holiday on the day of poll to enable them to cast their vote.
4. The Commission has directed all State/UT Governments to issue necessary instructions to all concerned for strict compliance with these provisions and to ensure that all electors are able to exercise their franchise freely and conveniently.