Election Commission
ECI briefs Central Observers in view of the ongoing General Election to the Legislative Assemblies of Assam, Kerala and Puducherry
01 APR 2026 4:14PM by PIB Delhi
1. Chief Election Commissioner, Shri Gyanesh Kumar, along with Election Commissioners Dr. S.S. Sandhu and Dr. Vivek Joshi, today held a review meeting for the Central Observers (General, Police, Expenditure) deployed across the States of Assam, Kerala and the Union Territory of Puducherry, where Assembly Elections are scheduled to be held on April 9, 2026.
2. A total of 282 Central Observers along with the Chief Electoral Officers (CEOs) of Assam, Kerala and Puducherry attended the briefing through videoconferencing. Details of the Observers are as follows:
NUMBER OF CENTRAL OBSERVERS DEPLOYED IN GENERAL ELECTIONS in ASSAM,
KERALA and PUDUCHERRY
Name of the State/UT
No. of ACs
No. of General Observers deployed
No. of Police Observers deployed
No. of Expenditure Observers
deployed
Total Central Observers
Deployed
Assam
126
51
35
50
136
Kerala
140
51
17
40
108
Puducherry
30
17
4
17
38
TOTAL
296
119
56
107
282
1. The Commission instructed the Observers to ensure that Elections are held in a festive mood, free & fair and free of any kind of intimidation, violence & inducement.
2. The Commission also emphasised upon the strict enforcement of the Model Code of Conduct and prompt action in case of any complaints of violations.
3. The observers were also asked to well publicise their contact numbers and place and time of hearing the complaints from the public/political parties/candidates or their agents.
4. They were also directed to oversee if trainings of Presiding Officers have been done properly with special emphasis on timely feeding of 2-hourly and close of poll voter turnout and other data on voter turnout module of ECINET, proper application of indelible ink, filling up of form 17-C and sharing with the polling agents present at close of poll, deletion of mock poll data amongst others.
5. Observers were also directed to ensure availability of assured minimum facilities at all polling stations including mobile phone deposit facility and benches in voter queues.
6. Webcasting monitoring control room arrangements should be properly checked and trial run conducted in presence of all the staff posted there for monitoring, who should be well trained to identify and flag errors, if any.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে অসম, কেৰালা আৰু পুডুচেৰী বিধানসভাৰ সমাগত সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষকসকলক অৱগত কৰে
01 APR 2026 4:14PM by PIB Guwahati
১. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ডাঃ এছ এছ সান্ধু আৰু ডাঃ বিবেক যোশীৰ সৈতে আজি অসম, কেৰালা আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল পুডুচেৰীত নিয়োজিত কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষক (সাধাৰণ, আৰক্ষী, ব্যয়)ৰ বাবে এক পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে । ইয়াত ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলত বিধানসভা নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ' ব।
২. অসম, কেৰালা আৰু পুডুচেৰীৰ মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়াসকলৰ (চিইঅ’) সৈতে মুঠ ২৮২ জন কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষকে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে। পৰ্যবেক্ষকসকলৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
অসম, কেৰালা আৰু পুডুচেৰীৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত নিযুক্ত কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষকৰ সংখ্যা,
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
বিধানসভা সমষ্টিৰ সংখ্যা
নিয়োজিত সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষকৰ সংখ্যা
নিয়োজিত আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষকৰ সংখ্যা
নিয়োজিত ব্যয় পৰ্যবেক্ষকৰ সংখ্যা
নিয়োজিত মুঠ কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষ
অসম
১২৬
৫১
৩৫
৫০
১৩৬
কেৰালা
১৪০
৫১
১৭
৪০
১০৮
পুডুচেৰী
৩০
১৭
১৭
৩৮
মুঠ
২৯৬
১১৯
৫৬
১০৭
২৮২
৩. আয়োগে পৰ্যবেক্ষকসকলক নিৰ্বাচন যাতে উৎসৱৰ অনুভূতিৰে, মুক্ত তথা নিৰপেক্ষভাৱে আৰু যিকোনো ধৰণৰ ভাবুকি, হিংসা আৰু প্ৰলোভনৰ পৰা মুক্তভাৱে অনুষ্ঠিত হয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
৪. আয়োগে নিৰ্বাচনী আচৰণ বিধি কঠোৰভাৱে বলৱৎ কৰা আৰু উলংঘনৰ যিকোনো অভিযোগৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৫. পৰ্যবেক্ষকসকলক তেওঁলোকৰ যোগাযোগ নম্বৰ আৰু ৰাজহুৱা/ৰাজনৈতিক দল/প্ৰাৰ্থী বা তেওঁলোকৰ এজেণ্টসকলৰ পৰা অভিযোগসমূহ শুনাৰ স্থান আৰু সময় ভালদৰে প্ৰচাৰ কৰিবলৈ কোৱা হয়।
৬. তেওঁলোককো নিৰ্দেশ দিয়া হৈয় যে প্ৰিজাইডিং বিষয়াসকলৰ প্ৰশিক্ষণ সঠিকভাৱে সম্পন্ন কৰা হৈছে নে নাই তাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ২ ঘণ্টাৰ ভিতৰত সময়মতে ভোটদান কৰা আৰু ভোটদান সমাপ্ত কৰা তথা ইচিআইএনইটিৰ ভোটাৰ মডিউলৰ অন্যান্য তথ্য, স্থায়ী চিয়াঁহীৰ সঠিক প্ৰয়োগ, প্ৰ-পত্ৰ ১৭ -চি পূৰণ কৰা আৰু ভোটদান সমাপ্ত হোৱাৰ সময়ত উপস্থিত থকা প’লিং এজেণ্টসকলৰ সৈতে ভাগ বাটোৱাৰা কৰাৰ লগতে মক প’ল তথ্য মচি পেলোৱা আদিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
৭. পৰ্যবেক্ষকসকলক মোবাইল ফোন জমা কৰাৰ সুবিধা আৰু ভোটাৰৰ শাৰীত থকা বেঞ্চকে ধৰি সকলো ভোটদান কেন্দ্ৰত নিশ্চিত ন্যূনতম সুবিধাৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হয়।
৮. ৱেবকাষ্টিং মনিটৰিং নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ ব্যৱস্থা সঠিকভাৱে পৰীক্ষা কৰিব লাগে আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে তাত নিযুক্ত সকলো কৰ্মচাৰীৰ উপস্থিতিত পৰীক্ষণ চলোৱা উচিত, যিসকল কোনো ভুল থাকিলে চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু চিহ্নিত কৰিবলৈ ভালদৰে প্ৰশিক্ষিত হ'ব লাগে।