গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত আজি ভাৰতৰ ৰেজিষ্ট্ৰাৰ জেনেৰেল আৰু লোকপিয়ল আয়ুক্তৰ লোকপিয়ল-২০২৭ সন্দৰ্ভত সাংবাদিক সন্মিলন সম্বোধন
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ লোকপিয়ল দুটা পৰ্যায়ত অনুষ্ঠিত হ’ব, প্ৰথম পৰ্যায় ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, লোকপিয়ল ডিজিটেলভাৱে অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে, আত্ম-গণনাৰ বিকল্পও উপলভ্য হ'ব
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, এনডিএমচি আৰু দিল্লী কেণ্ট নমেণ্ট ব’ৰ্ড, গোৱা, কৰ্ণাটক, লাক্ষাদ্বীপ, মিজোৰাম, ওড়িশা আৰু ছিকিমত ১এপ্ৰিলৰ পৰা ১৫ এপ্ৰিললৈ স্ব-গণনা, ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৫ মে’ ২০২৬ লৈ গৃহ তালিকা আৰু গৃহ গণনা অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব
আত্ম-গণনা হৈছে এক সুৰক্ষিত ৱেব-আধাৰিত সুবিধা যাৰ জৰিয়তে উত্তৰদাতাসকলে ঘৰে ঘৰে জৰীপৰ পূৰ্বে ১৬টা ভাষাত তেওঁলোকৰ তথ্য অনলাইনত প্ৰবিষ্ট কৰিব পাৰে
গণনাকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ স্মাৰ্ট ফোন ব্যৱহাৰ কৰি পোনপটীয়াকৈ মোবাইল এপৰ জৰিয়তে তথ্য সংগ্ৰহ আৰু জমা দিব
তথ্যৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা কৰা হৈছে
সমগ্ৰ দেশতে ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লত ৩০ লাখতকৈও অধিক গণনাকাৰী, নিৰীক্ষণকাৰী আৰু অন্যান্য বিষয়াসকলক জড়িত কৰা হ'ব
30 MAR 2026 3:22PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰেজিষ্ট্ৰাৰ জেনেৰেল আৰু লোকপিয়ল আয়ুক্ত শ্ৰী মৃত্যুঞ্জয় কুমাৰ নাৰায়ণে আজি নতুন দিল্লীত লোকপিয়ল-২০২৭ সম্পৰ্কীয় এখন সংবাদ সন্মিলনত ভাষণ দিয়ে। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ লোকপিয়ল দুটা পৰ্যায়ত অনুষ্ঠিত হ'ব, প্ৰথম পৰ্যায়টো ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা আৰম্ভ হ' ব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, লোকপিয়ল ডিজিটেলভাৱে অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে আত্ম-গণনাৰ বিকল্পও উপলভ্য হ' ব। আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, এনডিএমচি আৰু দিল্লী কেণ্টনমেণ্ট ব’ৰ্ড, গোৱা, কৰ্ণাটক, লাক্ষাদ্বীপ, মিজোৰাম ওড়িশা আৰু ছিকিমত ১ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৫ এপ্ৰিললৈ স্ব-গণনা আৰু ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৫ মে’ ২০২৬ লৈ গৃহ তালিকা তথা গৃহ গণনা অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব।
ভাৰতৰ লোকপিয়ল সংশোধিত লোকপিয়ল আইন, ১৯৪৮, লোকপিয়ল নিয়ম, ১৯৯০ৰ অধীনত অনুষ্ঠিত কৰা হয়। ভাৰতৰ শেষৰটো লোকপিয়ল ২০১১ চনত অনুষ্ঠিত হৈছিল। ২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল ধাৰাবাহিকভাৱে ১৬ সংখ্যক আৰু স্বাধীনতাৰ পাছত ৮ সংখ্যক হ’ব।
জনসংখ্যা লোকপিয়ল ২০২৭ অনুষ্ঠিত কৰাৰ চৰকাৰৰ অভিপ্ৰায় ১৬ জুন, ২০২৫ তাৰিখে ভাৰতৰ গেজেটত অৱগত কৰা হৈছে। ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰসংগ তাৰিখ হৈছে ২০২৭ চনৰ ১ মাৰ্চৰ ০০.০০ ঘণ্টা, (লাডাখৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু উত্তৰাখণ্ড তথা হিমাচল প্ৰদেশৰ বৰফেৰে আবৃত অসংলগ্ন অঞ্চলসমূহৰ বাবে প্ৰসংগ তাৰিখ হৈছে ২০২৬ চনৰ ১ অক্টোবৰৰ ০০.০০ ঘণ্টা)।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰৰ সুবিধা অনুসৰি ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা ছেপ্টেম্বৰলৈ ছমাহৰ ভিতৰত এইচ এল অ' নামেৰে জনাজাত প্ৰথম পৰ্যায়ৰ গৃহ তালিকা আৰু গৃহ গণনা দুটা পৰ্যায়ত ২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব। লগতে ঘৰে ঘৰে গৃহ তালিকাৰ কামৰ ৩০ দিনৰ ঠিক আগতে ১৫ দিনৰ সময় স্ব-গণনাৰ বিকল্প থাকিব। এই পৰ্যায়ত ঘৰৰ অৱস্থা, পৰিয়ালৰ বাবে উপলভ্য সা-সুবিধা আৰু পৰিয়ালৰ সম্পত্তি সম্পৰ্কে তথ্য সংগ্ৰহ কৰা হ'ব। লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ প্ৰশ্নবোৰ ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰীত অৱগত কৰা হৈছিল।
দ্বিতীয় পৰ্যায়-জনসংখ্যা গণনা (পি ই) ২০২৭ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব (লাডাখৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল তথা উত্তৰাখণ্ড আৰু হিমাচল প্ৰদেশৰ বৰফেৰে আবৃত অ-সংলগ্ন অঞ্চলসমূহ ২০২৬ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব)। চি চি পি এ-ৰ সিদ্ধান্ত অনুসৰি, লোকপিয়লৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত জাতিৰ গণনাও কৰা হ’ব। দ্বিতীয় পৰ্যায়ত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ পৰা জনগাঁথনিগত, আৰ্থ-সামাজিক, শিক্ষা, প্ৰব্ৰজন, উৰ্বৰতা আদিৰ তথ্য সংগ্ৰহ কৰা হ’ব। এই পৰ্যায়ত সামৰি লোৱা জনসংখ্যা গণনা আৰু প্ৰশ্নৰ সঠিক তাৰিখসমূহ যথাসময়ে অৱগত কৰা হ’ব।
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, দিল্লী (নতুন দিল্লী পৌৰ পৰিষদ আৰু দিল্লী কেণ্ট ‘টনমেণ্ট ব’ৰ্ড), গোৱা, কৰ্ণাটক, লাক্ষাদ্বীপ, মিজোৰাম, ওড়িশা আৰু ছিক্কিমত ২০২৬ চনৰ ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৫ মে’লৈকে গৃহ তালিকা আৰু গৃহ গণনা কৰা হ’ব আৰু লগতে ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৫ এপ্ৰিললৈকে আত্মগণনা কৰিব। মধ্যপ্ৰদেশ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, অৰুণাচল প্ৰদেশ, চণ্ডীগড়, ছত্তীশগড় আৰু হাৰিয়ানাই ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ৩০ এপ্ৰিল, ২০২৬লৈকে স্ব-গণনা আৰু ১ মে’ৰ পৰা ৩০ মে’ লৈকে গৃহ-তালিকাভুক্ত লোকপিয়ল আৰম্ভ কৰিব। আত্ম-গণনাৰ সৈতে প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি সময়ৰ বিশদ বিৱৰণ সংযুক্ত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ বাবে ১১,৭১৮,২৪ কোটি টকাৰ ব্যয় অনুমোদন কৰিছে, যাৰ জৰিয়তে লোকপিয়লৰ কৰ্মচাৰীসকল, তথ্য প্ৰযুক্তি আন্তঃগাঁথনি, পৰিবহন আদিৰ বাবে ধন পৰিশোধ আৰু প্ৰশিক্ষণৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল ডিজিটেল পদ্ধতিৰে সম্পন্ন কৰা হ'ব। গণনাকাৰীসকলে তেওঁৰ স্মাৰ্ট ফোন ব্যৱহাৰ কৰি পোনপটীয়াকৈ মোবাইল এপৰ জৰিয়তে তথ্য সংগ্ৰহ আৰু জমা দিব। ইয়াৰ উপৰি, দুয়োটা পৰ্য্যায়ত স্ব-গণনাৰ বাবে অনলাইন ব্যৱস্থা থাকিব। মোবাইল এপৰ লগতে স্ব-গণনা প'ৰ্টেল হিন্দী আৰু ইংৰাজীকে ধৰি ১৬টা ভাষাত উপলভ্য হ'ব। গণনাকাৰী আৰু পৰিদৰ্শকৰ নিযুক্তি পত্ৰ তথা আইডি কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা আৰু তেওঁলোকক কাম বিতৰণ কৰা, লোকপিয়লৰ কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থাপনা, এইচএলবি সৃষ্টি, প্ৰকৃত সময়ৰ আধাৰত ডেশ্বব'ৰ্ডৰ জৰিয়তে কামৰ অগ্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰা, কিছুমান লোকপিয়ল ৰেকৰ্ড/এব্ষ্ট্ৰেক্ট আদিৰ স্বয়ংক্ৰিয় প্ৰস্তুতকৰণৰ দৰে বিভিন্ন লোকপিয়ল সম্পৰ্কীয় ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যকলাপৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে এটা পৰ্টেল বিকশিত কৰা হৈছে। ৱেব মেপিং এপ্লিকেচন ব্যৱহাৰ কৰি গৃহ তালিকাভুক্ত ব্লক (এইচ এল বি) গঠন কৰা হ'ব। তথ্য সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
স্ব-গণনাৰ বাবে, উত্তৰদাতাসকলে তেওঁলোকৰ মোবাইল নম্বৰ আৰু অন্যান্য মৌলিক বিৱৰণ ব্যৱহাৰ কৰি এছই পৰ্টেলত লগ ইন কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ সুবিধা অনুসৰি লোকপিয়লৰ এক অনন্য আত্ম-গণনা আইডি (এছই আইডি) সৃষ্টি কৰা হ'ব (এছ ই প'ৰ্টেলত প্ৰৱেশ কৰক (se.census.gov.in) → মোবাইল নম্বৰ ব্যৱহাৰ কৰি লগইন কৰক → মানচিত্ৰত অৱস্থান চিনাক্ত কৰক → ঘৰুৱা বিৱৰণ পূৰণ কৰক → তথ্য দাখিল কৰক → এছ ই আই ডি গ্ৰহণ কৰক → গণনাকাৰীক এছ ই আই ডি প্ৰদান কৰক → নিশ্চিত তথ্য আৰু লোকপিয়লত অন্তৰ্ভুক্ত)
লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ প্ৰাক-পৰীক্ষা অৰ্থাৎ সমগ্ৰ লোকপিয়ল পদ্ধতিৰ সম্পূৰ্ণ অনুশীলন, যাৰ ভিতৰত আছে লোকপিয়ল ক্ষেত্ৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু ৰাজ্যৰ অন্যান্য বিষয়া/বিষয়াসকলৰ নিযুক্তি আৰু প্ৰশিক্ষণ, প্ৰশ্নাৱলী, প্ৰাসংগিক এপ আৰু প'ৰ্টেল আৰু তথ্য সংগ্ৰহৰ পৰা তথ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণলৈকে অন্যান্য সকলো সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপ ২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত প্ৰায় ৫০০০ব্লকত অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল।০১.০১.২০২৬ ৰ পৰা ৩১.০৩.২০২৭ লৈ সকলো প্ৰশাসনিক গোট বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। ২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল ৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, ৭,০৯২ খন মহকুমা, ৫,১২৮খন বিধিবদ্ধ চহৰ, ৪,৫৮০খন লোকপিয়ল চহৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা ৬,৩৯,৯০২খন গাঁৱত অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব ০১.০১.২০২৬ অনুসৰি।
লোকপিয়লৰ কৰ্মীসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে বিস্তৃত ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ১০০গৰাকী ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশিক্ষকক বিষয় বিশেষজ্ঞৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে যিয়ে প্ৰায় ২০০০গৰাকী মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষকক প্ৰশিক্ষণ দিছে। এই মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষকসকলে প্ৰায় ৪৫,০০০ফিল্ড প্ৰশিক্ষকক প্ৰশিক্ষণ দি আছে যিয়ে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ বেচত প্ৰায় ৩১লাখ গণনাকাৰী আৰু পৰিদৰ্শকক প্ৰশিক্ষণ দিব। সকলো সম্ভৱপৰ প্ৰশিক্ষণ সামগ্ৰী আঞ্চলিক ভাষাত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাতে আমাৰ গণনাকাৰী আৰু পৰিদৰ্শকসকলে অন্তিম পৰ্যায়লৈকে সময়মতে মানসম্পন্ন তথ্য সংগ্ৰহ কৰাত অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয়।
***** State & UT-wise Houselisting and Housing Census and SE Period
*Gujarat- Subject to change
**Jharkhand- Notification of intention to conduct census published. For HLO period notification to be issued.

Ministry of Home Affairs
Registrar General and Census Commissioner of India addresses Press Conference on Census-2027, in New Delhi today
World's largest census to be conducted in two phases, first phase to begin from 1st April 2026
For the first time, the Census will be conducted digitally, and for the first time, the option of Self-Enumeration will also be available
Self-enumeration from 1st to 15th April and House Listing and Housing Census from 16th April to 15th May 2026 to be conducted in Andaman & Nicobar Islands, NDMC and Delhi Cantonment Board, Goa, Karnataka, Lakshadweep, Mizoram, Odisha, and Sikkim
Self-Enumeration is a secure web-based facility through which respondents can enter their information online in 16 languages before the door-to-door survey
Enumerators will collect and submit data directly through Mobile App, using their smart phone
All necessary provisions have been made to ensure data security
More than 3 million enumerators, supervisors, and other officials will be involved in Census 2027 across the country
30 MAR 2026 3:22PM by PIB Delhi
Registrar General and Census Commissioner of India, Shri Mritunjay Kumar Narayan, addressed a Press Conference on Census-2027, in New Delhi today. The World's largest census to be conducted in two phases, first phase to begin from 1st April 2026. For the first time, the Census will be conducted digitally, and for the first time, the option of Self-Enumeration will also be available. Self-enumeration from 1st to 15th April and House Listing and Housing Census from 16th April to 15th May 2026 to be conducted in Andaman & Nicobar Islands, NDMC and Delhi Cantonment Board, Goa, Karnataka, Lakshadweep, Mizoram, Odisha, and Sikkim.
Census of India is conducted under provisions of Census Act, 1948, Census Rules, 1990 as amended from time to time. The last Census of India was conducted in 2011. Census 2027 will be 16th in series and 8th since independence.
The intent of the Government to conduct Population Census 2027 has been notified in Gazette of India on 16th June, 2025. The reference date of Census 2027 is 00:00 hours of 1st March, 2027, (for UT of Ladakh and snow-bound non-synchronous areas of UT of Jammu and Kashmir and States of Uttarakhand and Himachal Pradesh reference date is 00:00 hours of 1st October, 2026).
The Census 2027 will be conducted in two phases namely Phase I–House Listing and Housing Census popularly known as HLO during six months from April to September, 2026 in a period of 30 days as per the convenience of the State/UT Governments along with option of Self-enumeration of 15 days period just before the 30 days period of house-to-house houselisting work. In this phase information about condition of houses, amenities available to the household and assets possessed by the household will be collected. Questions of the Phase I of the Census have been notified in January, 2026.
Phase II–Population Enumeration (PE) will be conducted during February 2027 (UT of Ladakh and snow-bound non-synchronous areas of UT of Jammu and Kashmir and States of Uttarakhand and Himachal Pradesh Phase II will be conducted during September 2026). As decided by CCPA, enumeration of Castes will also be done during second phase of Census. In phase II, information on demographic, socio-economic, education, migration, fertility etc. will be collected from each individual. Exact dates of the Population Enumeration and question to be covered in this Phase will be notified in due course.
States namely Andaman and Nicobar Islands, Delhi (New Delhi Municipal Council and Delhi Cantonment Board), Goa, Karnataka, Lakshadweep, Mizoram, Odisha, and Sikkim will do the Houselisting and Housing Census during 16th April to 15th May, 2026, along with period of 15 Self enumeration from 1st April to 15th April, 2026. Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Chandigarh, Chhattisgarh, and Haryana will start Houselisting Census from 1st May to 30th May with period of self-Enumeration from 16th April to 30th April, 2026. Detail state/UT wise period of first phase along with Self-Enumeration is attached at Annex.
The Union Government has approved an outlay of ₹11,718.24 crore for Census 2027, making adequate provisions for payment of honorarium and training to Census functionaries, IT infrastructures, logistics, etc.
The Census 2027 will be conducted through digital means. Enumerators will collect and submit data directly through Mobile App, using her/his smart phone. In addition to this, there will be an online provision for self-enumeration in both the phases. Mobile app as well as Self-Enumeration portal will be available in 16 languages including Hindi and English. A portal has been developed for management and monitoring of various Census related field activities like generation of appointment letter and ID card of Enumerators and Supervisors and allocation of work to them, management of training to census functionaries, HLB creation, monitoring of the progress of work through dashboard near real time basis, auto-generation of some Census Records/ Abstracts, etc. Houselisting Blocks (HLBs) will be carved out using a web mapping application. Necessary measures for data security have been taken.
For self-enumeration, respondents can log into the SE portal using their mobile number and other basic details, and complete the Census schedule at their convenience. Upon successful submission, a unique Self-Enumeration ID (SE ID) will be generated which is to be shared with the enumerator during the field visit. Self-Enumeration option provides flexibility to fill the information at one's own convenience before the enumerator's visit. While enumerators will continue to make house to house enumeration in their allocated blocks as in the previous Censuses, Self-enumeration is an additional facility given this time to respondents.
(Access SE Portal (se.census.gov.in) Login using Mobile Number Identify location on map Fill Household Details Submit Information Receive SE ID Provide SE ID to Enumerator Data confirmed & Included in Census)
A Pre-test of first phase of Census (HLO) i.e. a full rehearsal of the entire census methodology including the appointment and trainings of the census field functionaries and other officers/officials of state, questionnaire, relevant apps and portals and all other related activities from data collection to data processing was conducted in all States/UTs in November, 2025 in about 5000 blocks.
All the administrative units have been frozen for the period 01.01.2026 to 31.03.2027. Census 2027 will be conducted in 36 States/UTs, 7,092 sub-districts, 5,128 Statutory towns, 4,580 Census towns and around 6,39,902 villages, as on 01.01.2026.
Elaborate arrangement for training of Census functionaries has been made. 100 National Trainers have been trained by subject matter experts who have trained about 2000 Master Trainers. These Master Trainers are training about 45000 Field Trainers who in turn will train about 31 Lakh Enumerators and Supervisors in about 80 thousand batches. All possible training materials have been prepared in regional languages so as to ensure that our last mile foot soldiers, the Enumerators and Supervisors do not face difficulty in collecting quality data in a timely manner.
*****
Annex
State & UT-wise Houselisting and Housing Census and SE Period
State/UT
Self-Enumeration Period
Houselisting and Housing Census Period
Andaman and Nicobar Islands, Delhi (New Delhi Municipal Council and Delhi Cantonment Board), Goa, Karnataka, Lakshadweep, Mizoram, Odisha, and Sikkim.
1 April to 15 April
16th April to 15th May
Gujarat*, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
5 April to 19 April
20 April to 19 May
Uttarakhand
10 April to 24 April
25 April to 24 May
Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Chandigarh, Chhattisgarh, and Haryana
16 April to 30 April
1 May to 30 May
Bihar
17 April to 1 May
2 May to 31 May
Telangana
26 April to 10 May
11 May to 9 June
Punjab
30 April to 14 May
15 May to 13 June
Delhi (Municipal Corporation of Delhi), Maharashtra, Meghalaya, Rajasthan and Jharkhand **
1 May to 15 May
16 May to 14 June
Uttar Pradesh
7 May to 21 May
22 May to 20 June
Jammu and Kashmir, Ladakh, and Puducherry
17 May to 31 May
1 June to 30 June
Himachal Pradesh
1 June to 15 June
16 June to 15 July
Kerala and Nagaland
16 June to 30 June
1 July to 30 July
Tamil Nadu and Tripura
17 July to 31 July
1 Aug to 30 Aug
Assam
2 Aug to 16 Aug
17 Aug to 15 Sep
Manipur
17 Aug to 31 Aug
1 Sep to 30 Sep
West Bengal
To be decided
*Gujarat- Subject to change
**Jharkhand- Notification of intention to conduct census published. For HLO period notification to be issued.