প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এন এক্স টি সন্মিলনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
12 MAR 2026 9:57PM by PIB Guwahati
আজি, ১২ মাৰ্চ, এক অতি ঐতিহাসিক দিন। ১৯৩০ চনৰ ১২ মাৰ্চত মহাত্মা গান্ধীয়ে সবৰমতী আশ্ৰমৰ পৰা দাণ্ডি যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। এয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ এক পৰিৱৰ্তন আছিল কাৰণ এই যাত্ৰাই দেশৰ প্ৰতিটো কোণক এটা লক্ষ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিলঃ ভাৰতৰ স্বাধীনতা। আজি, এই ঐতিহাসিক যাত্ৰাৰ প্ৰায় ১০০ বছৰৰ পাছত, আমি ভাৰতীয়সকলে আন এক যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছো। এই যাত্ৰা হৈছে উন্নত ভাৰতৰ (বিকশিত ভাৰত) যাত্ৰা। আমাৰ লক্ষ্য এটা, আমাৰ গন্তব্য এক-উন্নত ভাৰত। আৰু এই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত, এনে শিখৰত হোৱা মন্থন আৰু সেইবোৰৰ পৰা আহৰণ কৰা অমৃতে এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। নেক্সট সন্মিলনলৈ মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত কৃতজ্ঞ। দেশ আৰু বিশ্বৰ পৰা বহুতো সহকৰ্মী ইয়ালৈ আহিছে; কিছুমান পুৰণি পৰিচিতও। আপোনালোক সকলোকে মই শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱা "না ভূত না ভৱিষ্যত" ৰ দৰে (আগতে হোৱা নাছিল, ভৱিষ্যতেও নহ’ব)। এফালে যুদ্ধৰ আতংক, পুনৰ যোগান শৃংখল ধ্বংস কৰা হৈছে আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দৰে বিশ্বজনীন প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰাসংগিকতাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা হৈছে। এনে এক সময়ছোৱাত, আমাৰ ভাৰতে আনকি এই প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিতো আগবাঢ়ি আছে। আজি, ইতিহাসৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত, যিখন দেশৰ নাম আটাইতকৈ বেছি আলোচনা কৰা হয় সেয়া হৈছে ভাৰত। বৰ্তমান ইমানবোৰ সংকটৰ মাজত বিশ্বৰ প্ৰতিজন গুৰুত্বপূৰ্ণ নেতা আৰু প্ৰতিজন জ্ঞানী ব্যক্তিৰ ভাৰতৰ ওপৰত যথেষ্ট আশা আছে। শেহতীয়াকৈ ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আলেকজেণ্ডাৰ ষ্টাব ভাৰতলৈ আহিছিল। তেওঁ কয় যে গ্লোবেল চাউথে এতিয়া বিশ্বৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু সেই দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰা আটাইতকৈ শক্তিশালী দেশ হ'ব ভাৰত। ইয়াৰ পূৰ্বে কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নেও কৈছিল যে পৰৱৰ্তী তিনি দশকৰ ভিতৰত বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হৈছে ভাৰত। ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ৱেও এইটোও বিশ্বাস কৰে যে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সমস্যা সমাধানত ভাৰত এক অনিবাৰ্য অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। আজি যদি আমি প্ৰযুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক জগতৰ বিশ্বনেতাসকলৰ পৰা বিবৃতিৰ গুৰুত্ব আহৰণ কৰো, কেৱল এটা ভাৱনাহে উদ্ভৱ হয়। যদি আপুনি ভৱিষ্যতৰ অংশ হ’ব বিচাৰে, তেন্তে আপুনি ভাৰতৰ সৈতে জড়িত হ’ব লাগিব; আপুনি ভাৰতত থাকিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এইমাত্ৰ ভাৰতে টি- ২০ বিশ্বকাপ জয় কৰিছে। সকলো সুখী আৰু ভাৰতত ক্ৰিকেটৰ কথাটো এনেকুৱা যে যদি কোনো কাৰ্যালয়ত কোটি টকাৰ কথা চলি আছে, কিবা ভাল প্ৰদৰ্শন চলি আছে, বিদেশৰ অতিথিসকলে প্ৰদৰ্শন কৰি আছে, তথাপিও তেওঁ স্ক’ৰটো কি সেইটো চাবলৈ অলপ সময়ৰ বাবে স্লাইডৰ পৰা চকু আঁতৰাই লৈ যায়, বা কোনোবাই আন এজনক নিশ্চিতভাৱে সুধিব-ভাই, স্ক’ৰটো কিমান? ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰতো আজি একেই পৰিস্থিতি। আজি, সকলোৱে অৰ্থনীতিৰ এক গতিশীল মন্তব্য বিচাৰে। যোৱা মাহত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ অৱস্থা কি আছিল? আজিৰ অৱস্থা কি? দেশবাসীসকলে এই সকলোবোৰ জানিবলৈ আগ্ৰহী হৈ থাকে। এনেকুৱা কৌতূহল আগতে দেশত আছিল নে নাই মোৰ মনত নাই। ই আজি ভাৰতীয়সকলৰ আকাংক্ষা আৰু আত্মবিশ্বাসৰ স্তৰ দেখুৱায়। ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থাৰ এইটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ।
বন্ধুসকল,
নিশ্চিতভাৱে, যেতিয়া ইমান আশা সংলগ্ন হয়, যেতিয়া বিশ্বৰ চকু আমাৰ দেশৰ ওপৰত থাকে, তেতিয়া আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব আৰু অধিক বৃদ্ধি পায়।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰত কেৱল আগবাঢ়ি যোৱাই নহয়। ভাৰতে নিজকে পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ লৈ গৈ আছে। আজি দেশত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আমি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ দিশে আগবাঢ়িছো। ইউপিআই-এ ডিজিটেল পেমেণ্টক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ গৈছে। আজি, ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুততম ৰিয়েল-টাইম ডিজিটেল পেমেণ্ট থকা দেশত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰো কৰি আছে; ই সংস্কাৰ এক্সপ্ৰেছৰ ওপৰেৰে গৈ আছে। ভাৰতত এটা সময়ত, বহুতো কাম আৰু বহুতো সিদ্ধান্তক অসম্ভৱৰ পৰৱৰ্তী বুলি বিবেচনা কৰা হৈছিল; আজি, ভাৰতে সেই সিদ্ধান্তবোৰো লৈছে। এসময়ত কোৱা হৈছিল যে ৩৭০অনুচ্ছেদ আঁতৰোৱাটো অসম্ভৱ আছিল। কিন্তু আজি জম্মু-কাশ্মীৰত ৩৭০ অনুচ্ছেদৰ বেৰ ভাঙি গৈছে। এবাৰ এনেকুৱা লাগিছিল যে বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সকলোৰে সংযোগ অসম্ভৱ। কিন্তু আজি ৫০কোটিতকৈও অধিক জন ধন একাউণ্টে ইয়াক সম্ভৱ কৰি তুলিছে। আন এবাৰ এনে লাগিছিল যে তিনি তালাকৰ অন্ত পেলোৱাটো অসম্ভৱ। কিন্তু আজি মুছলমান ভগ্নীসকলে এই অন্যায়ৰ পৰা মুক্তি লাভ কৰিছে। এসময়ত লোকসভা আৰু বিধানসভাতো মহিলাৰ বাবে ৩৩শতাংশ সংৰক্ষণ অসম্ভৱ যেন লাগিছিল। কিন্তু আজি ইয়াৰ বাবে এখন আইন প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এবাৰ মহাকাশ আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিত ভাৰতৰ সীমাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছিল। কিন্তু আজি চন্দ্ৰ অভিযান, ছেমিকণ্ডাক্টৰ অভিযান, কোৱাণ্টাম অভিযান-এই সকলোবোৰে ভাৰতক প্ৰযুক্তিৰ পৰৱৰ্তী সীমাৰ ফালে লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতে কেৱল সপোন নেদেখে, ভাৰতে সেইবোৰ সঁচা কৰি তুলিছে। সেয়েহে আজি বিশ্বই কৈছে যে ভাৰতে কেৱল উন্নতি কৰাই নহয়। ভাৰত পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এখন দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভিত্তি হ’ল আমি কেনেদৰে প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰোঁ। আমি সকলোৱে জানো যে বিশ্বব্যাপী পৰিস্থিতি হঠাতে সলনি হয়। বিগত বছৰবোৰত আমি প্ৰথমে ক’ৰোনাৰ দুৰ্যোগ দেখিছো, তাৰ পিছত ৰাছিয়া-ইউক্ৰেইনৰ সংকট দেখিছো আৰু এতিয়া আমাৰ ওচৰত আন এটা ডাঙৰ যুদ্ধ চলি আছে। এই যুদ্ধই সমগ্ৰ বিশ্বক এক অতি ডাঙৰ শক্তি সংকটৰ দিশে ঠেলি দিছে।
বন্ধুসকল,
এনে ভয়ংকৰ পৰিস্থিতিত আমি এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ইয়াৰ সৈতে কেনেদৰে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰোঁ সেয়া অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সংকটৰ সময় এক প্ৰকাৰে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক পৰীক্ষা। আমি পৰিস্থিতিৰ সৈতে শান্তি আৰু ধৈৰ্য্যৰে মোকাবিলা কৰিব লাগিব। জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি কৰি আৰু জনসাধাৰণক সচেতন কৰি আমি আগবাঢ়ি যাব লাগিব। ইয়াত সকলোৰে ভূমিকা আছে। প্ৰতিটো ৰাজনৈতিক দল, সংবাদ মাধ্যম, সামাজিক প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ, যুৱক-যুৱতী, গাওঁ, চহৰ-সকলোৰে ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু আমি ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত দেখিছো যে যেতিয়া সকলোৱে একেলগে আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া দেশৰ সংকটৰ সৈতে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰাৰ সম্ভাৱনা বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। আজি দেশৰ সন্মুখত আন এটা প্ৰত্যাহ্বান আছে আৰু সেয়েহে, আমি ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক উৰ্ধত ৰাখি আমাৰ কৰ্তব্য পালন কৰি একেলগে প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজিকালি এল পি জি সম্পৰ্কে বহু আলোচনা হৈছে। কিছুমানে নিজৰ এজেণ্ডা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে আতংকৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। মই এই মুহূৰ্তত তেওঁলোকৰ বিষয়ে ৰাজনৈতিক মন্তব্য কৰিব নিবিচাৰো। কিন্তু মই নিশ্চিতভাৱে ক'ম যে এনে কৰি তেওঁলোক জনসাধাৰণৰ সন্মুখত উন্মুক্ত হৈ পৰিছে আৰু দেশৰো যথেষ্ট ক্ষতি কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যুদ্ধৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা এই গোলকীয় সংকটৰ প্ৰভাৱৰ পৰা আজি কোনো দেশেই আঁতৰি থকা নাই। কম বা বেছি পৰিমাণে সকলোৱেই ইয়াৰ বলি হৈছে। ভাৰত চৰকাৰেও এই সংকটৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ কোনো চেষ্টা এৰি দিয়া নাই। আমি বিভিন্ন স্তৰত প্ৰচেষ্টা চলাই আছো। শেহতীয়া দিনবোৰত, মই এই বিষয়ে বহু দেশৰ শীৰ্ষ নেতাসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিছো। যোগান শৃংখলত উদ্ভৱ হোৱা বাধাবোৰ অতিক্ৰম কৰাৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশত সহায় কৰিবলৈ বিভিন্ন শক্তি উৎসৰ নিৰন্তৰ প্ৰচাৰ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে। ইয়াক শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি একেলগে দুটা স্তৰত কাম কৰিছো। প্ৰথমতে, দেশত শক্তিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে আমি আন্তঃগাঁথনি প্ৰস্তুত কৰিলো।
দ্বিতীয়তে, যাতে আমি শক্তিৰ বাবে কেৱল বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হ’ব নালাগে, আমি শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিলো। এতিয়া মই আপোনালোকক গেছ খণ্ডৰ কিছুমান তথ্য দিওঁ।২০১৪ চনলৈকে দেশত মাত্ৰ ১৪ কোটি এলপিজি সংযোগ আছিল। অৰ্থাৎ, দেশৰ প্ৰায় আধা পৰিয়ালৰহে এলপিজি সংযোগ আছিল। আজি সেই সংখ্যা দুগুণতকৈও অধিক হৈছে, অৰ্থাৎ প্ৰায় ৩৩ কোটি ঘৰুৱা এলপিজি সংযোগ আছে। যোৱা ১১ বছৰত আমি আমাৰ বটলিং ক্ষমতা দুগুণ কৰিছো। বিতৰণ কেন্দ্ৰসমূহো ১৩,০০০ ৰ পৰা ২৫,০০০ তকৈ অধিকলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ২০১৪ চনত দেশত মাত্ৰ ৪টা এল এন জি টাৰ্মিনেল আছিল; আজি ইয়াৰ সংখ্যাও দুগুণ হৈছে। পূৰ্বতে প্ৰায় ৩,৫০০ কিলোমিটাৰ দীঘল গেছ পাইপলাইনটো ১০,০০০ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। যিহেতু প্ৰায় ৬০ শতাংশ এলপিজি বিদেশৰ পৰা আহে, সেয়েহে দেশৰ বৃহৎ বন্দৰসমূহত আমদানি টাৰ্মিনেল ক্ষমতাও উল্লেখযোগ্যভাৱে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪চনৰ আগতে দেশৰ মাত্ৰ ১লাখ বাসগৃহতহে পাইপৰ জৰিয়তে, অৰ্থাৎ পি এন জি-ৰ জৰিয়তে সুলভ গেছৰ সুবিধা আছিল। আজি এই সংখ্যা ১২৫ কোটিতকৈও অধিক হৈছে। ২০১৪ চনত দেশত চি এন জিত চলা বাহনৰ সংখ্যাও ১০ লাখতকৈ অধিক নাছিল। আজি এই সংখ্যা ৭০ লাখতকৈ অধিক। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে যে যোৱা দশকত দেশৰ ৬০০ ৰো অধিক জিলাত নগৰীয় গেছ বিতৰণ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই গোলকীয় সংকটে আকৌ এবাৰ দেখুৱাইছে যে যিকোনো দেশৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাটো কিয় ইমান প্ৰয়োজনীয়। সেয়েহে বিগত বছৰবোৰত আমি ভাৰতক শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিবলৈ সামগ্ৰিকভাৱে কাম কৰিছো।
বন্ধুসকল,
পেট্ৰ’লিয়ামৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ আমি ইথানল আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিলো। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশত মাত্ৰ একৰ পৰা ডেৰ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ ক্ষমতা আছিল। আজি আমি পেট্ৰ’লত প্ৰায় ২০শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণত উপনীত হৈছো। যদি এই কামটো কৰা নহ’লহেঁতেন, তেন্তে আমি যোৱা ১১ বছৰত বিদেশৰ পৰা প্ৰায় ১৮কোটি বেৰেল অতিৰিক্ত তেল ক্ৰয় কৰিবলগীয়া হৈছিল। আজিৰ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ইথানলৰ বাবে আমি প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৪.৫০ কোটি বেৰেল কম তেল আমদানি কৰিব লাগিব। অৰ্থাৎ কেৱল ইয়াৰ পৰাই দেশখনে প্ৰায় ১৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ৰে’ল বিভাগো ভাৰতত পেট্ৰ’লিয়ামৰ এক বৃহৎ গ্ৰাহক। আমাৰ দেশত ৬০ বছৰ পূৰ্বে ৰে’লপথৰ বিদ্যুতায়ন আৰম্ভ হৈছিল। তথাপিও, ২০১৪ চনলৈকে মাত্ৰ ২০শতাংশ ৰে’লপথৰ বিদ্যুতায়ন কৰিব পৰা গৈছিল। বাকী ৰে’লপথসমূহত হাজাৰ হাজাৰ ডিজেল ইঞ্জিন চলিছিল। আজি ভাৰতত ব্ৰডগেজ নেটৱৰ্কৰ প্ৰায় ১০০শতাংশ বিদ্যুতায়ন সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ বাবেই কেৱল বছৰটোত ভাৰতীয় ৰে’লৱে প্ৰায় ১৮০ কোটি লিটাৰ ডিজেল ৰাহি কৰিছে। যদি বিদ্যুতায়ন নহ’লহেঁতেন, তেন্তে ইমান ডিজেল উৎপাদন কৰিবলৈ প্ৰতি বছৰে অতিৰিক্ত খাৰুৱা তেল আমদানি কৰিবলগীয়া হ’লহেঁতেন। একেদৰে, আমি মেট্ৰ’নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি কৰিলো আৰু বৈদ্যুতিক গতিশীলতাত মনোনিৱেশ কৰিলো।
একেদৰে, আমি নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আন এটা অতি ডাঙৰ কাম কৰিছো। আজি আমাৰ মুঠ স্থাপিত বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতাৰ আধা নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ পৰা আহে। আজি আমাৰ মুঠ নৱীকৰণযোগ্য ক্ষমতাই ২৫০ গিগাৱাটৰ ঐতিহাসিক সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিছে। চিন্তা কৰকঃ ২০১৪ চনত ভাৰতৰ সৌৰ শক্তিৰ ক্ষমতা আছিল মাত্ৰ ২ গিগাৱাট; আজি ই প্ৰায় ৪০ গুণ বৃদ্ধি পাই ১৩০ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ঘৰুৱা ব্যৱহাৰৰ বাবে গেছৰ ওপৰত বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ, প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ মুফ্ত বিজলী যোজনা ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৩০ লাখ পৰিয়ালে এই আঁচনিৰ অধীনত ছাদৰ ওপৰত সৌৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ উপৰি আমি গোৰ্বৰধন আঁচনিৰ ওপৰতো কাম কৰিছিলো। ইয়াৰ অধীনত সংকুচিত জৈৱ গেছ প্ৰস্তুত কৰাৰ কাম কৰা হৈছিল। এতিয়ালৈকে দেশত ১০০ৰো অধিক প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে আৰু ৬০০ৰো অধিক কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ ক্ষেত্ৰতো আমি ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ দিশত ব্যাপক প্ৰচেষ্টা চলাইছো। ২০১৪চনৰ আগতে ভাৰতত প্ৰায় কোনো কৌশলগত পেট্ৰ’লিয়াম সংৰক্ষণ নাছিল-অৰ্থাৎ সংকটৰ সময়ত খাৰুৱা তেল সংৰক্ষণ কৰাৰ ক্ষমতা নাছিল। আজি আমাৰ হাতত ৫০লাখ টনতকৈও অধিক কৌশলগত পেট্ৰ’লিয়ামৰ ভাণ্ডাৰ আছে আৰু অধিক ক্ষমতাৰ বাবে কাম চলি আছে। যোৱা দশকত আমি আমাৰ শোধন ক্ষমতাও বছৰি ৪ কোটি টনতকৈও অধিক বৃদ্ধি কৰিছো। যাৰ ফলত ভাৰত আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শোধন কেন্দ্ৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হৈ পৰিছে। অৰ্থাৎ, আপুনি অনুমান কৰিব পাৰে যে ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিবলৈ আমি কিমান বৃহৎ পৰিসৰত আৰু কিমান মহান দিশত কাম কৰি আছো। আমি নিশ্চিতভাৱে যুদ্ধৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা এই সংকটৰ সৈতে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। যেনেকৈ আমি একত্ৰিত হৈ দেশক ক’ৰোনা সংকটৰ পৰা উলিয়াই আনিছো, ঠিক তেনেদৰেই আমি এই বিশ্বজনীন সংকটো অতিক্ৰম কৰিম। মই পুনৰ কৈছো, যেতিয়ালৈকে চৰকাৰ আছে, আমি কোনো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাত কোনো অভাৱ থাকিবলৈ নিদিওঁ। প্ৰতিটো সিদ্ধান্তত জনস্বার্থ সৰ্বোচ্চ হৈ থাকিব।
বন্ধুসকল,
ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধৰ পৰা আজিলৈকে আমি দেখিছো যে বিশ্বৰ বজাৰ আৰু বিশ্বৰ নাগৰিকৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ কেনেদৰে অব্যাহত আছে। যুদ্ধৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতিৰ বোজা ভাৰতৰ নাগৰিকসকলৰ ওপৰত নপৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো সম্ভৱ প্ৰচেষ্টা কৰি আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, যেতিয়া ৰাছিয়া-ইউক্ৰেইন সংকট বৃদ্ধি পাইছিল, সাৰৰ মূল্য আকাশচুম্বী হৈ পৰিছিল। তথাপিও আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত ৩০০০ টকাত উপলব্ধ ইউৰিয়াৰ মোনাটো আমি আমাৰ কৃষকসকলক মাত্ৰ ৩০০ টকাত দিছিলো। বিশ্বত ৩০০০ টকা চলি আছিল, আমাৰ দেশত ৩০০ টকাত দিয়া হৈছিল; এইবাৰো আমাৰ সকলো সম্ভৱ প্ৰচেষ্টা হ’ব যে যুদ্ধৰ ফলত দেশৰ কৃষক আৰু দেশৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱনত ন্যূনতম প্ৰভাৱ পৰক।
বন্ধুসকল,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত আজিৰ পৰা ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈও এটা অনুৰোধ আছে। ক'লা বজাৰ কৰিব নালাগে আৰু গুজবো বিয়পাব নালাগে; সেয়েহে, পৰিস্থিতিৰ ওপৰত গুৰুতৰ নিৰীক্ষণৰ প্ৰয়োজন। যিসকলে ক'লা বিপণন কৰি আছে তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা লোৱাটোও প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকটো আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ লগতে এক সংবেদনশীল প্ৰশাসন হৈ আহিছে। আমাৰ দেশৰ এক বৃহৎ অংশ, তাত বাস কৰা লোকসকল দিল্লীত বহি থকা কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ চিন্তাধাৰাৰ পৰা বহু দূৰৈত আছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে উন্নয়নৰ দৌৰত পিছ পৰি থকা লোকসকলক প্ৰশাসনৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল। আজি এই অঞ্চলসমূহত আবাস, পথ, বিদ্যালয়-চিকিৎসালয়ৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে উচ্চাকাংক্ষী জিলা আঁচনি, উচ্চাকাংক্ষী ব্লক আঁচনি, আৰু পিএম জনমান আঁচনিৰ দৰে বিশেষ অভিযান চলোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ এটা বহুত ডাঙৰ পাপ কৰিছিল। তেওঁলোকে দেশৰ এটা ডাঙৰ অংশক মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ জুইত জ্বলোৱাৰ বাবে এৰি দিছিল। দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিখন ডাঙৰ ৰাজ্যৰ এক বৃহৎ অংশ মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ হাতত আছিল। কিন্তু বন্ধুসকল, বিগত বছৰবোৰত দেশে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ বাবে এক সংকল্প লৈছিল। আমি উচ্চ মনোবলেৰে আগবাঢ়ি গৈছিলো। দেশখনে আজি ইয়াৰ ফলাফল দেখিছে। ২০১৩ চনত জিলা-১৮০খনতকৈও অধিক জিলা-মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হৈছিল। আজি, মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাৰ সংখ্যা একক সংখ্যাত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেৱল যোৱা বছৰতে ২১০০ৰো অধিক নক্সালে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে, ৯০০ ৰো অধিকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে আৰু যিসকলে অস্ত্ৰ ত্যাগ কৰিবলৈ সাজু নাছিল, নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে এনে ৩০০ ৰো অধিক নক্সালক হত্যা কৰিছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে এসময়ত ভয়ৰ ছাঁত বাস কৰিবলৈ বাধ্য হোৱা অঞ্চলবোৰত আজি উন্নয়নৰ এক নতুন শক্তি প্ৰৱাহিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে যি গতিত আগবাঢ়ি আছে, তাৰ ফলত ইয়াৰ প্ৰগতিৰ গতি বন্ধ কৰাটো অসম্ভৱ হৈ পৰিছে। ১৪০কোটি ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষা আজি পৰৱৰ্তী স্তৰত আছে। মই জানো যে যেতিয়া এটা সপোন পূৰণ হয়, তেতিয়া নতুন সপোন, নতুন আকাংক্ষাৰ জন্ম হয়। মই ইয়াক বোজা হিচাপে বিবেচনা নকৰোঁ, বৰঞ্চ ইয়াক জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ ৰাজধানী হিচাপে বিবেচনা কৰোঁ। হয়, মোৰ দেশৰ এনেকুৱা কেইবাজনো শুভাকাঙ্ক্ষী আছে, যিসকলে ভাবে যে আশাৰ বোজাৰ অধীনত এদিন মোদীক দমন কৰা হ'ব; কিন্তু তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য ইমান বেয়া যে তেওঁলোকৰ আশা কেতিয়াও পূৰণ নহ'ব আৰু যেতিয়ালৈকে দেশবাসীসকলৰ আশীৰ্বাদ আছে, তেতিয়ালৈকে তেওঁলোকৰ আশা পূৰণ নহয়। এতিয়া কেৱল ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ হ'ব। ভাৰত প্ৰতিটো খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'ব; ভাৰত প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত উন্নত হ'ব।
এই অনুভূতিৰে মই মোৰ ভাষণ সমাপ্ত কৰিছো।
আপোনালোক সকলোকে পুনৰ বহুত ধন্যবাদ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during NXT Summit
12 MAR 2026 9:57PM by PIB Delhi
Today, March 12, is a very historic day. On March 12, 1930, Mahatma Gandhi started the Dandi Yatra from Sabarmati Ashram. This was a turning point in India's independence movement because this journey connected every corner of the country with a single goal: India's independence. Today, around 100 years after this historic journey, we Indians have set out on another journey. This journey is the journey of Developed India (Viksit Bharat). Our goal is one, our destination is one - Developed India. And in the attainment of this goal, the churning that happens in such summits and the nectar derived from them play a big role. I am grateful to all of you for inviting me to the Next Summit. Many colleagues from the country and the world have come here; some are old acquaintances as well. I greet you all.
​Friends,
​This period of the 21st century is like "na bhuto na bhavishyati" (neither happened before, nor will happen in the future). On one side is the horror of war, supply chains are being destroyed again, and questions are being raised on the relevance of global institutions like the United Nations. In such a period, our India is moving forward, even in these adverse circumstances. Today, at an important stage in history, the country whose name is discussed most is India. Amidst so many crises at present, every serious leader and every knowledgeable person in the world has great expectations regarding India. Just recently, the President of Finland, Alexander Stubb, came to India. He said that the Global South will now decide the direction of the world, and the most powerful country to determine that direction will be India. Before this, Canada's PM Carney also said that over the next three decades, the centre toward which the world's Economic Gravity is shifting is India. French President Macron also believes that India has become an inevitable partner in solving the world's biggest issues. Today, if we extract the essence of the statements from global leaders in the tech and economic worlds, only one sentiment emerges. If you want to be a part of the future, you have to be associated with India; you have to be in India.
​Friends,
​Just now India has won the T20 World Cup. Everyone is happy, and in India, the matter of cricket is such that if talk of crores is going on in some office, some great presentation is going on, guests from abroad are giving a presentation, even then, he moves his eyes away from the slide for a moment to see what the score is. And someone or the other definitely asks—brother, what happened to the score? The same situation holds for the Indian economy today. Today, everyone wants a running commentary of the economy. What was the status of India's economy last month? What is the condition today? Countrymen remain curious to know all this. I do not remember whether such curiosity was in the country before. And if it was, when was it? This shows the level of Indians' aspirations and self-confidence today. This is also the biggest reason for the world's trust in India.
​And friends,
​Certainly, when so many expectations are attached, when the eyes of the world are on our country, then the responsibility of all of us increases even more.
​Friends,
​Today's India is not just moving forward. India is taking itself to the Next Level. Today, Next Generation physical infrastructure is being built in the country; we are moving toward Next Generation digital infrastructure. UPI has taken Digital Payments to the Next Phase. Today, India has become the country with the fastest real-time digital payments in the world.
​Friends,
​India today is also doing Next Generation reforms; it is riding on the Reform Express. At one time in India, many tasks and many decisions were considered Next to Impossible; today, India is taking those decisions too. It was once said that removing Article 370 was impossible. But today, the wall of Article 370 has fallen in Jammu and Kashmir. Once it seemed that everyone's connection to the banking system is impossible. But today, more than 50 crore Jan Dhan accounts have made this possible. Once, it seemed that ending Triple Talaq is impossible. But today, Muslim sisters have received freedom from this injustice. Once, 33 per cent reservation for women in the Lok Sabha and Legislative Assemblies also seemed impossible. But today a law has been made for this. Once, India's limits were highlighted in space and advanced technology. But today Moon Mission, Semiconductor Mission, Quantum Mission—all these are leading India toward the Next Frontier of Technology.
​Friends,
​Today's India is not only dreaming dreams. India is making them true. That is why today the world is saying that India is not just progressing. India is moving to the Next.
​Friends,
​A very important basis for a country's development is how we handle challenges. We all know that global circumstances change suddenly. In past years, we first saw the disaster of Corona, then saw the Russia-Ukraine crisis, and now another big war is going on very close to us. This war has pushed the entire world into a very big energy crisis.
​Friends,
​In such dire circumstances, it is very important how we as a nation compete with this. A time of crisis is, in a way, a test of the entire nation. We have to deal with the circumstances with peace and patience. By increasing public trust and making people aware, we have to move forward. And everyone has a role in this. Every political party, media, social institutions, industry, youth, village, city—everyone's role is important. And we have seen in the Corona period that when everyone moves together, the country's potential to compete with the crisis increases many times. Today, there is another challenge before the country, and therefore, we will have to make efforts together, keeping the national interest paramount and fulfilling our duties.
​Friends,
​Nowadays, there is much discussion regarding LPG. Some people are trying to create panic to push their own agenda. I do not want to make political comments about them at this time. But I will certainly say that by doing so, they are getting exposed before the public themselves and are also doing great damage to the country.
​Friends,
​Today, no country is untouched by the impact of this global crisis stemming from the war. To a greater or lesser extent, everyone is a victim. The Government of India, too, is leaving no stone unturned to deal with this crisis. And we are making efforts at different levels. In recent days, I have had conversations with the top leaders of many countries about this. Efforts are also ongoing to overcome the obstacles that have arisen in the supply chain.
​Friends,
​To support India's rapid development, it has been necessary to continuously promote different energy sources. And to strengthen this, we have worked on two levels simultaneously. First, that energy access increases in the country, we prepared the infrastructure.
​And second so that we do not have to depend only on foreign countries for Energy, we emphasized self-reliance in the Energy sector. Now I give you some figures of the Gas sector itself. As of 2014, there were only 14 crore LPG connections in the country. That is, only about half of the families in the country had LPG connections. Today, there are more than double that number, i.e., about 33 crore domestic LPG connections. In the past 11 years, we have doubled our bottling capacity. Distribution centres have also increased from 13,000 to more than 25,000. In 2014, there were only 4 LNG Terminals in the country; today, their number has also doubled. The gas pipeline, which used to be about 3,500 kilometres long, has been expanded to 10,000 kilometres. Because about 60 per cent of LPG comes from abroad, import terminal capacity has also been significantly expanded at the country's large ports.
​Friends,
​Before 2014, only 25-26 lakh houses in the country had access to cheap gas through pipes, i.e., PNG. Today, this number has also reached more than 1.25 crore. In 2014, vehicles running on CNG in the country were also not more than 10 lakhs. Today, this number is more than 70 lakhs. And this is becoming possible only because City Gas Distribution networks have been established in more than 600 districts of the country in the last decade.
​Friends,
​This global crisis has once again shown why it is so necessary for any country to be self-reliant. That is why in past years, we have worked in a holistic way to make India self-reliant in energy sectors.
​Friends,
​To reduce dependence on petroleum, we emphasised ethanol and biofuels. Before 2014, the country had only one-to-one-and-a-half per cent ethanol blending capacity. Today, we are reaching near-20 per cent ethanol blending in petrol. If this work had not been done, we would have had to buy about 18 crore barrels of additional oil from abroad in the past 11 years. Looking at the situation today, due to ethanol, we have to import about 4.5 crore barrels less oil per year. That is, the country has saved about 1.5 lakh crore rupees from this alone.
​Friends,
​A very big consumer of petroleum in India is also our Railways. The electrification of railway lines in our country began 60 years ago. Despite this, until 2014, only 20 percent of railway routes could be electrified. On the remaining railway routes, thousands of diesel engines used to run. Today, nearly 100 percent electrification of the broad-gauge network in India has been completed. Due to this, in the year 2024-25 alone, Indian Railways has saved about 180 crore liters of diesel. If electrification had not happened, extra crude oil would have had to be imported every year to produce this much diesel. Similarly, we increased the metro network and focused on electric mobility.
​Similarly, we have done another very big job regarding renewable energy. Today, half of our total installed power generation capacity comes from renewable sources. Our total renewable capacity today has crossed the historic figure of 250 gigawatts. Just think: in 2014, India's solar power capacity was only 2 gigawatts; today it has increased about 40 times to 130 gigawatts. To increase the use of electricity over gas for domestic use, the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana was implemented. So far, about 30 lakh families have installed rooftop solar under this scheme.
​Friends,
​Apart from this, we also worked on the GOBARdhan scheme. Under this, work was done on making Compressed Biogas. So far, more than 100 plants have started in the country and work is going on more than 600.
​Friends,
​In the field of petrol-diesel, we have also made extensive efforts in the direction of capacity building. Before 2014, India had almost no strategic petroleum reserve—that is, the capacity to store crude oil for times of crisis. Today, we have a strategic petroleum reserve of more than 50 lakh tonnes. And work is going on for even more capacity. In the past decade, we have also increased our refining capacity by more than 40 million tonnes annually. Only then has India become one of the world's largest refining hubs today. That is, you can guess on what a large scale and in what great directions we are working to make India self-reliant. We will certainly be able to compete with this crisis arising from the war. I have full faith in the 140 crore countrymen. Just as we brought the country out of the Corona crisis by being organised together, in the same way, we will overcome this global crisis too. And I will repeat again, as far as the government is concerned, we will not let any deficiency remain in any kind of effort or attempt. In every decision, the public interest will remain paramount.
​Friends,
​From the Ukraine war until today, we have seen how its impact continues to fall from the global market to the citizens of the world. But it has always been the every possible effort of the Government of India that the burden of the circumstances created by the war does not fall on the citizens of India. For example, when the Russia-Ukraine crisis escalated, fertiliser prices skyrocketed. Despite this, the bag of urea which was available for 3000 rupees in the international market, we gave to our farmers for only 300 rupees. 3000 rupees was going on in the world, in our place it was being given for 300; this time too, our every possible effort will be that the war has the minimum impact on the lives of the country's farmers and the country's citizens.
​Friends,
​At this important time today from this stage today, there is also a request to the state governments. It is necessary that black-marketing not occur and that rumours not spread; therefore, serious monitoring of the situation is required. Strict action is also necessary against those who are doing black marketing.
​Friends,
​The past decade has been one of sensitive governance along with self-reliance. A large part of our country, the people living there, remained far from the thinking of the Congress governments sitting in Delhi. But our government connected the people left behind in the race of development to the priorities of governance. Today, for the construction of such infrastructure as housing, roads, schools-hospitals in these areas, special campaigns like Aspirational District scheme, Aspirational Block scheme, and PM JANMAN scheme are being run.
​Friends,
​A very big sin of the Congress governments was also that they left a large part of the country to burn in the fire of Maoist terror. A very large part of almost every big state of the country was in the grip of Maoist terror. But friends, n the past years, the country took a resolution to change this situation. We moved forward with high morale. And the country is seeing its result today. In the year 2013, more than 180 districts—more than 180 districts—were affected by Maoist terror. Today, the number of districts affected by Maoist terror has reached single digits.
​Friends,
​In the past year alone, more than 2100 Naxals have surrendered, more than 900 arrests have been made, and those who were not ready to give up weapons, security forces have killed more than 300 such hardcore Naxals. The result is that in the areas that were once forced to live under the shadow of fear, a new energy of development is flowing today.
​Friends,
​The speed at which India is moving forward today makes it is impossible to stop the speed of its progress. The aspiration of 140 crore Indians is at the next level today. I know that when one dream is fulfilled, new dreams, new aspirations take birth. I do not consider this a burden, but rather consider it the capital of the people's trust. Yes... I have some such well-wishers in the country who think that under the burden of expectations, Modi will someday be crushed, will someday be suppressed; but their intention is so foul that their expectations are never fulfilled, and as long as the blessings of the countrymen are there, they will not be fulfilled either. Now only the hopes and aspirations of 140 crore Indians will be fulfilled. India will become self-reliant in every sector; India will become developed in every condition.
​With this sentiment, I conclude my speech.
​A huge thanks to all of you again.
​Thank you!