ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧.୪ ବିଲିୟନ୍ ଲୋକଙ୍କର ଶକ୍ତିରେ ପ୍ରେରିତ ଭାରତ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା (AI) ପରିବର୍ତ୍ତନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 FEB 2026 10:27AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିଶ୍ୱ ନେତା, ଶିଳ୍ପପତି, ନବସୃଜନକାରୀ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଗବେଷକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉତ୍ସାହୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
"ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖୟା - ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସି" ଶୀର୍ଷକ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ବିକାଶ ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ବ୍ୟବହାର କରିବା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ଶାସନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା ନବସୃଜନ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଏଆଇର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ଆଲୋଚନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ, ଯାହା ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ, ନବସୃଜନଶୀଳ ଏବଂ ସୁଯୋଗ-ଚାଳିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ AI ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହାର ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତି, ଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ AIରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ଉଭୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଦେଶକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତିରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ରଖିଛି।
X ଉପରେ ଏକ ଥ୍ରେଡ୍ ପୋଷ୍ଟ ସେୟାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲେଖିଛନ୍ତି:
“ବିଶ୍ୱକୁ ଏକତ୍ର କରି ଏଆଇ (AI) ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା!
ଆଜିଠାରୁ, ଭାରତ ଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ AI ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ନେତା, ଶିଳ୍ପର କର୍ଣ୍ଣଧାର, ନବସୃଜନକାରୀ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଗବେଷକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉତ୍ସାହୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ କିମ୍ବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସି, ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।"
"ଆଜି AI ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ଶାସନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। AI ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ AIର ବିବିଧ ଦିଗ, ଯେପରିକି ନବସୃଜନ, ସହଯୋଗ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସମ୍ମିଳନୀର ଫଳାଫଳ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ, ନବସୃଜନଶୀଳ ଏବଂ ସୁଯୋଗ-ଚାଳିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।"
"ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ୍ ଲୋକଙ୍କର ସହଯୋଗ ଓ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା, ଆମ ଦେଶ ଏଆଇ (AI) ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅଗ୍ରସାରୀ ସ୍ଥାନରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ। ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନ୍‌ଫ୍ରାସ୍ଟ୍ରକ୍ଚର୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଜୀବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପରିବେଶ ଓ ଆଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପ୍ରଗତି ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧକୁ ପ୍ରକାଶ କରେ।”

Prime Minister's Office
Prime Minister Welcomes Global Leaders to AI Impact Summit in Delhi
Powered by the strength of its 1.4 billion people, India stands at the forefront of the AI transformation: PM
16 FEB 2026 10:27AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today welcomed the world leaders, captains of industry, innovators, policymakers, researchers, and technology enthusiasts from across the globe to the AI Impact Summit at Bharat Mandapam, New Delhi.
The Summit, themed “Sarvajana Hitaya, Sarvajana Sukhaya — Welfare for All, Happiness for All”, reflects India’s commitment to harnessing Artificial Intelligence for human-centric progress and inclusive development.
The Prime Minister highlighted the transformative role of AI across diverse sectors including healthcare, education, agriculture, governance, and enterprise. He expressed confidence that the deliberations at the Summit will enrich global discourse on innovation, collaboration, and responsible use of AI, shaping a future that is progressive, innovative, and opportunity-driven.
Prime Minister Modi underscored India’s leadership in the global AI transformation, powered by the strength of its 1.4 billion people, robust digital public infrastructure, vibrant startup ecosystem, and cutting-edge research. He emphasized that India’s strides in AI reflect both ambition and responsibility, positioning the nation at the forefront of technological advancement.
Sharing a thread post on X, Shri Modi wrote:
“Bringing the world together to discuss AI!
Starting today, India hosts the AI Impact Summit at Bharat Mandapam in Delhi. I warmly welcome world leaders, captains of industry, innovators, policymakers, researchers and tech enthusiasts from across the world for this Summit. The theme of the Summit is Sarvajana Hitaya, Sarvajana Sukhaya or welfare for all, happiness for all, reflecting our shared commitment to harnessing Artificial Intelligence for human-centric progress.”
“AI today is transforming several sectors, including healthcare, education, agriculture, governance and enterprise. The AI Impact Summit will enrich global discourse on diverse aspects of AI, such as innovation, collaboration, responsible use and more. I am confident that the outcomes of the Summit will help shape a future that is progressive, innovative and opportunity-driven.”
“Thanks to the 1.4 billion people of India, our nation stands at the forefront of the AI transformation. From digital public infrastructure to a vibrant StartUp ecosystem and cutting-edge research, our strides in AI reflect both ambition and responsibility.”