পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
অগ্ৰাধিকাৰপ্ৰাপ্ত খণ্ডসমূহে প্ৰাকৃতিক গেছৰ সুৰক্ষিত যোগান অব্যাহত ৰাখিছে
মাৰ্চ মাহত ৩.৫ লাখৰো অধিক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে
আতংকিত হৈ বুকিং কৰা লোকৰ সংখ্যা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে
ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ যোগান স্বাভাৱিক অৱস্থাত অব্যাহত
জিলা উপায়ুক্ত আৰু এফচি এণ্ড এছ বিষয়াসকলক নিয়মীয়াকৈ আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে অনুৰোধ জনোৱা হৈছে
৫৪৭জনকৈও অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক স্বদেশলৈ সুৰক্ষিত প্ৰত্যাৱৰ্তন
পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলত চলি থকা সংঘৰ্ষ সন্দৰ্ভত বিশ্বৰ নেতাসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপ
জাহাজ পৰিবহণৰ স্বাধীনতা সুৰক্ষিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ লগতে জাহাজ পৰিবহণৰ পথ মুকলি আৰু সুৰক্ষিত হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ কথা দোঁহাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
23 MAR 2026 6:03PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক নিয়মীয়াকৈ অৱগত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে অব্যাহত ৰখা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে আজি নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত আন এক আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত হয়। পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ; বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ; বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ইন্ধন যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক প্ৰদান কৰা সাহায্যকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহৰ শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে।
ইন্ধন যোগান আৰু উপলব্ধতা
হৰমুজ প্ৰণালী বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ক ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতি আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ অবিৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। মন্ত্ৰালয়ে এইদৰে কয়ঃ
খাৰুৱা তেল আৰু শোধনাগাৰ:
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ তুলনাত শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী:
• খুচুৰা বিপণীসমূহত ইন্ধনৰ নাটনিৰ কোনো ঘটনা পোহৰলৈ অহা নাই আৰু নিয়মীয়াকৈ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ যোগান ধৰি ৰখা হৈছে।
• পৰ্যাপ্ত মজুত থকাৰ বাবে নাগৰিকক আতংকিত হৈ ক্ৰয় নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ:
• অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহে ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগানকে ধৰি সুৰক্ষিত যোগান লাভ কৰি আছে, আনহাতে ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ যোগান প্ৰায় ৮০% নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হৈছে।
• চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) প্ৰতিষ্ঠানসমূহক হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে পিএনজি সংযোগৰ বাবে উদগনি প্ৰদান কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ১৬ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে অনুৰোধ জনাইছে যে বাকী থকা আবেদনৰ বাবে অনুমতিৰ লগতে ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত নতুন অনুমতি প্ৰদান কৰি চিজিডি সম্প্ৰসাৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰক।
• ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এক পত্ৰযোগে ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে, যদিহে ৰাজ্যসমূহে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী ৰূপান্তৰত সহায় কৰিব পাৰে।
• ১৯.০৩.২০২৬ তাৰিখে ৰাজস্থান চৰকাৰৰ পৰা আৰু ২০.০৩.২০২৬ তাৰিখে মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ পৰা প্ৰেৰণ কৰা পত্ৰযোগে মন্ত্ৰালয়ে আবেদন লাভ কৰিছে। পত্ৰখনত কোৱা হৈছে যে ৰাজ্য চৰকাৰে চিজিডি উৎসাহিত আৰু পিএনজিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰস্তাৱসমূহ পৰীক্ষা কৰি থকা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত সকলো নতুন অনুমতিৰ দ্ৰুত ট্ৰেকিং আৰু নিষ্পত্তিৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ক অনুৰোধ কৰিছে।
• ২০.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এক পত্ৰযোগে ভাৰত চৰকাৰে সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ক ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ অধীনস্থ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত পিএনজি সংযোগৰ সম্ভাৱ্য চাহিদাৰ ব্যাপক মূল্যায়ন কৰিবলৈ আৰু এই কাৰ্যৰ সমন্বয়ৰ বাবে প্ৰতিটো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰা এজনকৈ ন'ডেল বিষয়া নিযুক্তি দিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰৰ সংশ্লিষ্ট পত্ৰৰ উত্তৰত পেট্ৰ'লিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থা (PESO) এ ইয়াৰ সকলো কাৰ্যালয়ক চিজিডিৰ আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত অৰ্থাৎ প্ৰাপ্তিৰ ১০ দিনৰ ভিতৰত নিষ্পত্তি কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
• প্ৰধান চহৰ আৰু নগৰীয়া অঞ্চলৰ বাণিজ্যিক এলপিজি উপভোক্তাসকলক পিএনজিলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• চিজিডি এন্টাইটিৰ দ্বাৰা ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ প্ৰথম ৩ সপ্তাহত ৩.৫ লাখৰো অধিক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ জাৰি/সক্ৰিয় কৰা হৈছে।
এল পি জি:
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এল পি জি যোগানৰ ওপৰত অহৰহ নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে।
• ডিষ্টিবিউটৰসমূহত কোনো নাটনিৰ তথ্য পোৱা নাই।
• আতংকিত হৈ কৰা বুকিং উল্লেখযোগ্যভাৱে হ্ৰাস পাইছে আৰু ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে।
• ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰাহকসকলক আংশিক বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান (২০%) ইতিমধ্যে পুনৰ আৰম্ভ কৰিছে। তদুপৰি, ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এক পত্ৰৰ জৰিয়তে পিএনজিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ব্যৱসায় কৰাৰ সুবিধাৰ সংস্কাৰৰ আধাৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আৱণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছিল।
• ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এক পত্ৰৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ ২০% আৱণ্টনৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ফলত সামগ্ৰিক আৱণ্টন ৫০%লৈ বৃদ্ধি পাব (পিএনজিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সংস্কাৰৰ সহজতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১০% আৱণ্টনসহ)। এই অতিৰিক্ত ২০% আবণ্টন ৰেষ্টুৰেণ্ট, ধাবা, হোটেল, ঔদ্যোগিক কেণ্টিন, খাদ্য প্ৰস্তুতকৰণ/দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, ৰাজ্য চৰকাৰ বা স্থানীয় সংস্থাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰাজসাহায্যযুক্ত কেণ্টিন/খাদ্য, সামূহিক পাকঘৰ, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল আদি খণ্ডলৈ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত প্ৰদান কৰা হ'ব।
• ২০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে ভাৰত চৰকাৰে জাৰি কৰা নীতি-নিৰ্দেশনা অনুসৰি অ-ঘৰুৱা এলপিজি আৱণ্টনৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে। বাকী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে পিএছইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে বাণিজ্যিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ মুকলি কৰিছে। ১৪ মাৰ্চ, ২০২৬ৰ পৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে মুঠ ১৫,৮৪২ মেট্ৰিক টন উৎপাদন কৰা হৈছে।
কেৰাচিন:
• ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ১৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে এছকেঅ' আৱণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখত কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই আৰু বৰ্তমানলৈকে ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে এছকেঅ' আৱণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰা নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভূমিকাঃ
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক যোগান পৰ্যবেক্ষণৰ দায়িত্ব দিয়া হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৩.০৩.২০২৬ আৰু ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিবক কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু পেট্ৰ’ল পাম্প আৰু এল পি জি বিতৰকত আকস্মিক পৰিদৰ্শন কৰি অবৈধ মজুত, ক’লা বজাৰ আৰু অনিয়ম তদন্ত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ৩২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে। বহুতো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে প্ৰতিদিনে সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত কৰিছে।
• এতিয়ালৈকে ৩৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণৰ বাবে জিলা পৰ্যায়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ যিবোৰ ৰাজ্যই এতিয়াও নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা নাই, সেইবোৰ ৰাজ্যক তাৎক্ষণিকভাৱে এই কাম কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
আইনী ব্যৱস্থা:
• ৰাজ্যসমূহত অবৈধ জমা আৰু ক’লা বজাৰৰ তদন্তৰ বাবে আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আছে। বিগত ২৪ ঘণ্টাত ২,৪০০ৰো অধিক তালাচী অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু ৮,০০ৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু দিল্লীকে ধৰি ৰাজ্যসমূহত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাতৰি পোৱা গৈছে।
• পিএছইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে সুচল যোগান সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু অনিয়ম ৰোধ কৰিবলৈ খুচুৰা বিক্ৰেতাৰ লগতে এলপিজি বিতৰণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ২৬০০ৰো অধিক আকস্মিক পৰিদৰ্শন সম্পন্ন কৰিছে।
• এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৫৫০খন এফআইআৰ পঞ্জীয়ন কৰাৰ লগতে প্ৰায় ১৫০জন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে।
অন্যান্য চৰকাৰী ব্যৱস্থা
- চৰকাৰে বিশেষকৈ চিকিৎসালয় আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ দৰে গৃহস্থী আৰু অগ্ৰাধিকাৰমূলক খণ্ডসমূহৰ বাবে এলপিজিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান অব্যাহত ৰাখিছে।
- ইয়াৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি, চহৰাঞ্চলত ২৫ দিনৰ বুকিং ব্যৱধান আৰু গ্ৰামাঞ্চলত ৪৫ দিন পৰ্যন্ত বুকিং ব্যৱধানৰ সংশোধন আৰু অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত আৱণ্টন।
- ৰাজ্যসমূহলৈ যোগান বৃদ্ধিৰ বাবে কয়লা মন্ত্ৰালয়ৰ সহায়ত কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
- ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত এলপিজি আৱণ্টনৰ সৈতে জড়িত উদগনিসমূহৰ সহায়ত পিএনজি সংযোগ সুচল কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
জনসাধাৰণৰ বাবে পৰামৰ্শ
- জনসাধাৰণক আতংকিত নহ'বলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে, কিয়নো চৰকাৰ পৰিয়াল আৰু জৰুৰীকালীন সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যাপ্ত এলপিজি যোগান ধৰাৰ প্ৰতি সংকল্পবদ্ধ।
- যিমান পাৰি, পিএনজি আৰু বিকল্প ইন্ধন যেনে ইণ্ডাকশ্যন বা ইলেকট্ৰিক কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰি শক্তি সঞ্চয় কৰিবলৈ গ্ৰাহকসকলক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
- চৰকাৰ আৰু চৰকাৰী তেল বিপণন কোম্পানীয়ে এলপিজিৰ অবিৰত যোগানৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰি আছে; সংবাদ মাধ্যমক মিছা তথ্য আৰু অপ্ৰয়োজনীয় আতংক ৰোধ কৰিবলৈ চৰকাৰী সূত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলাচল কাৰ্যসূচী
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় অঞ্চলত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতি আৰু ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। মন্ত্ৰালয়ৰ তথ্য অনুসৰিঃ
- এই অঞ্চলত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক সুৰক্ষিত আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় নাৱিকৰে জড়িত কোনো জাহাজ দুৰ্ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
- বৰ্তমানে ভাৰতৰ ৬০০জন নাৱিকৰ সৈতে ২২খন জাহাজ পাৰস্য উপসাগৰৰ পশ্চিম প্ৰান্তত আছে। শেহতীয়াভাৱে ১১জন নাৱিকক উদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
- ভাৰতীয় জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয় (ডিজিএছএছ)য়ে জাহাজৰ মালিক, আৰপিএছএল আৰু বিদেশত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰন্তৰ নজৰ ৰাখিছে।
- নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ মুকলি কৰাৰ পিছত জাহাজ সঞ্চায়লকালয়লৈ মুঠ ৩,৭৩০টা ফোন কল আৰু প্ৰায় ৭,০৫৮ ই-মেইল প্ৰেৰণ কৰা হৈছে, য'ত নাৱিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ অংশীদাৰসকলৰ পৰা সহায় বিচৰা হৈছে। বিগত ২৪ ঘন্টাত ৬০টা ফোন কল আৰু ১২৯টা ই-মেইল প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
- জাহাজ সঞ্চালকালয়ে এতিয়ালৈকে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰা ৫৪৭গৰাকী ভাৰতীয় নাৱিকক উদ্ধাৰ কৰিছে। ইয়াৰে ১৩জনক যোৱা ২৪ ঘণ্টাত উদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
- গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালাম, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীকে ধৰি ৰাজ্যিক মেৰিটাইম ব'ৰ্ডসমূহে নিশ্চিত কৰা অনুসৰি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডটো সুচাৰুৰূপে চলি আছে।
- বন্দৰসমূহে জাহাজৰ চলাচল আৰু কাৰ্গো কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰাখিছে। জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (জেএনপিএ), ভিঅ' চিদাম্বৰানাৰ বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (ভিঅ'চিপিএ)ৰ দৰে মুখ্য বন্দৰসমূহত অতিৰিক্ত ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বিশাখাপট্টনম বন্দৰ, মুণ্ড্ৰা আৰু দীনদয়াল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণে সুচল পৰিচালনা আৰু যান-জঁট হ্ৰাস কৰিব।
- মালবাহী সামগ্ৰী পৰিচালনা আৰু যান-জঁট হ্ৰাস কৰাৰ বাবে চেন্নাই বন্দৰ প্ৰাধিকৰণত প্ৰায় ৪০,০০০ বৰ্গমিটাৰ বেকআপ ষ্ট'ৰেজ আৰু কোচিন বন্দৰ প্ৰাধিকৰণত প্ৰায় ২৫০০ টিইইউৰ বাবে অতিৰিক্ত ভাণ্ডাৰ আৰু হেণ্ডলিং ক্ষমতা সৃষ্টি কৰা হৈছে।
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ পৰিবহণৰ গতিবিধি, বন্দৰসমূহৰ কাম-কাজ, নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ সম্পৰ্কে এক তথ্য দাঙি ধৰি কয় যে ভাৰতীয় মিছনসমূহে স্থানীয় ভাৰতীয় সমুদায়ৰ সৈতে নিবিড়ভাৱে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে। মন্ত্ৰালয়ে কয়:
- প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলত চলি থকা সংঘাত সন্দৰ্ভত বিশ্ব নেতাসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিছে।
- শনিবাৰে তেওঁ ইৰানৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। ডাঃ বৰুৱা মাছুদ পেজেস্কিয়ান আৰু ঈদ আৰু নৱৰোজৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে এই উৎসৱৰ বতৰটোৱে পশ্চিম এছিয়াত শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধি আনিব।
- প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই অঞ্চলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আক্ৰমণক নিন্দা কৰে, যিয়ে আঞ্চলিক সুস্থিৰতা আৰু বিশ্ব যোগান শৃংখলা বিঘ্নিত কৰিছে।
- প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাহাজ পৰিবহণৰ স্বাধীনতা সুৰক্ষিত কৰাৰ গুৰুত্ব দোঁহৰাৰ লগতে জাহাজ পৰিবহণৰ পথ মুকলি আৰু সুৰক্ষিত হৈ থকাটো সুনিশ্চিত কৰে।
- তেওঁ ইৰানত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত ইৰানৰ নিৰন্তৰ সমৰ্থনৰ প্ৰশংসা কৰে।
- বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়া আৰু উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, সুৰক্ষা আৰু কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
- ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিৰন্তৰ সমন্বয় সাধন কৰি এক বিশেষ এমইএ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
- সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছন আৰু ডাকঘৰসমূহ ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে, হেল্পলাইন অব্যাহত ৰাখিছে, ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বিভিন্ন সংগঠনৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু শেহতীয়া পৰামৰ্শৱলী জাৰি কৰি আছে।
- মিছনসমূহে আয়োজক চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে আৰু ভিছা সুবিধা, কনছুলাৰ সেৱা আৰু লজিষ্টিক সহায়ৰ জৰিয়তে নাৱিক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, আৱদ্ধ ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু স্বল্পকালীন দৰ্শনাৰ্থীসকলক সহায় অব্যাহত ৰাখিছে।
- ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৩,৭৫,০০০ যাত্ৰী এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
- সংযুক্ত আৰৱ আমীৰশ্বাহী (ইউএই)ত সীমিত সংখ্যক অনিৰ্ধাৰিত বিমান চলাচল অব্যাহত আছে আৰু আজি ভাৰতত প্ৰায় ৯৫খন বিমানৰ চলাচলৰ আশা কৰা হৈছে।
- ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
- কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হৈ আছে আৰু কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৮-১০খন অ-নিয়ন্ত্ৰিত বিমান চলাচল কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
- কুৱেট আৰু বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ আছে। কুৱেটৰ জাজিৰা এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ আল কাইছুমাহ বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানলৈ বিমান সেৱা আগবঢ়াই আছে। বাহৰেইনৰ গাফ এয়াৰেও ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ বিশেষ অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমানৰ চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে।
- কুৱেট, বাহৰেইন আৰু ইৰাকৰ পৰা ভাৰতীয় নাগৰিকক ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
- ৭০৭গৰাকী শিক্ষাৰ্থী আৰু ৩২৪গৰাকী ভাৰতীয় নাগৰিককে ধৰি ১০৩১গৰাকী ভাৰতীয়ই আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰাৰ বাবে ইৰাণত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় অব্যাহত ৰখা হৈছে।
- তেহৰাণ, ইছফাহান আৰু শিৰাজৰ ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলক ইৰানৰ ভিতৰতে নিৰাপদ স্থানলৈ স্থানান্তৰিত কৰা হৈছে।
- ইজৰাইলত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকে জৰ্দান হৈ ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Priority sectors continue to receive protected supplies of Natural Gas
More than 3.5 Lakh Domestic and Commercial PNG connections issued in March
Panic bookings reduced significantly
Domestic LPG cylinder deliveries continue as normal
District Collectors and FC&S officials requested to conduct regular enforcement actions
Safe repatriation of more than 547 Indian seafarers facilitated
Prime Minister speaks to world leaders on the ongoing conflict in the West Asia region
PM reiterates the importance of safeguarding freedom of navigation and ensuring that shipping lanes remain open and secure
23 MAR 2026 6:03PM by PIB Delhi
Senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways and Ministry of External Affairs addressed the media today at the National Media Centre, as part of the ongoing inter-ministerial briefings on developments in West Asia. These briefings are being held regularly to provide timely updates on the evolving situation. During today’s interaction, comprehensive inputs were shared on the status of fuel supply, maritime operations, and efforts being undertaken to support Indian nationals in the region, along with the measures in place to ensure continued stability across these sectors.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the fuel supply situation, along with measures being undertaken to maintain uninterrupted availability of petroleum products and LPG in light of the closure of the Strait of Hormuz, was provided during the briefing by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The Ministry noted:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased compared to pre-crisis levels.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
· Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks are available.
Natural Gas
· Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100% supply to domestic PNG and CNG transport, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80%.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments, with incentives offered by companies such as IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL.
· The Government of India vide letter date 16.03.2026 has requested Government of States/UTs to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· Ministry has received application from Government of Rajasthan vide letter 19.03.2026 and Government of MP vide letter dated 20.03.2026 has stated that the State Government has taken significant steps w.r.t reforms for promoting CGD and transition to PNG and their proposals are under examination.
· The Government of India have requested all concerned Central Government Ministries for fast tracking and disposal of all pending and new permissions related to CGD infrastructure.
· The Government of India vide letter dated 20.03.2026 has requested all Central Government Ministries to undertake a comprehensive assessment of potential demand for PNG connections in establishments under various Ministries/Departments of the Government of India and to designate a nodal officer from each Ministry/Department to coordinate this exercise.
· In response to above Government of India letter, Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised all its offices to dispose off CGD applications on priority i.e., within 10 days of receipt.
· Commercial LPG consumers in the major cities and urban area have been requested to switch to PNG.
· More than 3.5 Lakh Domestic and Commercial PNG connections have been issued/activated during first 3 weeks of March 2026 by CGD entities.
LPG
· LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at distributorships.
· Panic bookings have reduced significantly, and domestic LPG cylinder deliveries continue as normal.
· The Government of India had already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Government of India vide letter dated 18.03.2026 had proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· The Government of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Government or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 20 States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Government of India. For rest of the States/UTs, PSU Oil Marketing companies are releasing Commercial LPG cylinders. A total of around 15,842 MT has been uplifted during since 14th March 2026 by commercial entities in the States/UTs.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, which have been requested to identify distribution points.
· 15 States and UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement. As on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Role of State Governments / UTs
· State Governments and UTs are responsible for monitoring supply under the Essential Commodities Act and LPG Control Order and have been advised to maintain vigilance against hoarding and black marketing.
· The Government of India vide letter dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· All District Collectors and Food and Civil Supplies (FC&S officials) are requested to conduct regular enforcement actions on daily basis.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 33 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing, with about 2,400 raids conducted and over 800 cylinders seized in the past 24 hours.
· Major actions have been reported in Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Delhi, including seizures, FIRs and arrests.
· PSU Oil Marketing Companies have conducted over 2,600 surprise inspections at Retail Outlets and LPG distributorships, across the country over the weekend.
· So far, around 550 FIRs have been registered and about 150 people arrested.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritise uninterrupted LPG supply and PNG expansion, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritised allocation.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate PNG connections for both domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· Citizens are advised to rely on official sources and avoid rumours.
· Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid visiting LPG distributors.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops and to conserve energy.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways shared an update on the current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being taken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew. The Ministry stated that:
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• There has been no change in vessel deployment over the past 48 hours, with 22 Indian-flagged vessels and around 600 Indian seafarers currently in the western Persian Gulf region. 11 seafarers have signed off and are being repatriated as per standard procedures.
• The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues to closely monitor the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 3,730 calls and 7,058 emails since activation, including 60 calls and 129 emails in the past 24 hours and 180 calls and 310 emails over the last 48 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 547 Indian seafarers so far, including 13 in the past 24 hours and 34 over the last 48 hours.
• India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry.
• Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations, with additional capacity already created at key ports such as Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA), Visakhapatnam Port, Mundra, Deendayal Port Authority and New Mangalore Port Authority (NMPA).
• Additional storage and handling capacity has been created, including around 40,000 sq. m. backup storage at Chennai Port Authority and capacity for about 2,500 Twenty-foot Equivalent Unit (TEUs) at Cochin Port Authority to manage cargo flow and reduce congestion.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
Updates on recent developments in the region, including ongoing assistance and outreach being extended through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
• Prime Minister has been speaking to world leaders on the ongoing conflict in the West Asia region.
• On Saturday, he spoke with President of Iran, H.E. Dr. Masoud Pezeshkian and conveyed Eid and Nowruz greetings. He expressed hope that this festive season brings peace, stability and prosperity to West Asia.
• Prime Minister condemned the attacks on critical infrastructure in the region, which threaten regional stability and disrupt global supply chains.
• PM reiterated the importance of safeguarding freedom of navigation and ensuring that shipping lanes remain open and secure.
• He appreciated Iran’s continued support for the safety and security of Indian nationals in Iran.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in West Asia and the Gulf region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
• A dedicated MEA control room remains operational, with continuous coordination with State Governments and Union Territories.
• Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, maintaining helplines, engaging with the wide array of Indian community organisations and issuing updated advisories.
• Missions remain in close contact with host Governments and continue to assist seafarers, students, stranded Indian nationals and short-term visitors with visa facilitation, consular services and logistical support.
• Since 28 February, around 3,75,000 passengers have returned from the region to India, with overall flight operations continuing to improve.
• In the UAE, limited non-scheduled flights continue, with around 95 flights expected today to India.
• Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India.
• Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate around 8–10 non-scheduled flights to India today.
• Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Jazeera Airways of Kuwait is operating flights to various destinations in India from the Al Qaisumah Airport (AQI) in Saudi Arabia. Gulf Air of Bahrain also continues to operate special non-scheduled commercial flights from Dammam Airport of Saudi Arabia to India.
• Transit of Indian nationals continues to be facilitated via Saudi Arabia for those in Kuwait, Bahrain and Iraq.
• Indian nationals in Iran continue to be assisted for travel to India via Armenia and Azerbaijan, with 1,031 Indians including 707 students and 324 Indian citizens having crossed over so far.
• Indian students in Tehran, Isfahan and Shiraz have been relocated to safer locations within Iran.
• Indian nationals in Israel are being facilitated to travel to India via Jordan.