ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରୁ ଦୁଇଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ଦୁଇଟି ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପୋଦାନୁର-ଧନବାଦ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୋଏମ୍ବାଟୁରର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୂର୍ବ ଭାରତର କୋଇଲା ଏବଂ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ କରିବ
ନାଗରକୋଇଲ-ଚାରଲାପଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ କେରଳ-ତାମିଲନାଡୁ ଉପକୂଳକୁ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ
10 MAR 2026 7:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୧ ତାରିଖରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରୁ ଦୁଇଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ଦୁଇଟି ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ କେରଳର ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମରୁ ଆଉ ଏକ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ତାମିଲନାଡ଼ୁ, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଲକ୍ଷାଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଉପକୃତ କରିବ। ଏହି ଅବସରରେ କେରଳରେ ତିନୋଟି ପୁନଃବିକଶିତ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶୋରାନୁର-ନୀଲାମ୍ବୁର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବ।
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର, ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂର୍ବ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ
ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଏକ ସହର ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଦୁଇଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମାତ୍ର ଛଅ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ, ତଥାପି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହାର ଲୋକଙ୍କୁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖଣିଜ ଇଲାକାକୁ ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରେନ୍ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିଲା ନାହିଁ । ସେହି ସହର ହେଉଛି କୋଏମ୍ବାଟୁର। କିନ୍ତୁ ଏହା ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରୁ ପୋଦାନୁର-ଧନବାଦ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଦକ୍ଷିଣର ତନ୍ତ-ସହରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୂର୍ବରେ କୋଇଲା-ରିଙ୍ଗ ଥିବା ମାଳଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସେହି ଦାବିର ଉତ୍ତର ଦେଇଛି ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାବି କରିଆସୁଥିଲା।
ସହରର ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଥିବା କୋଏମ୍ବାଟୁରର ମାଧ୍ୟମିକ ରେଳ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପୋଦାନୁର ଜଙ୍କସନ ହେଉଛି ଏହି ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଟର୍ମିନାଲ। କୋଏମ୍ବାଟୁର ଜଙ୍କସନ କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଷ୍ଟେସନ ହୋଇଯାଏ । ଏକାଠି, ସେମାନେ କୋଏମ୍ବାଟୁରର ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ୱୈତ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଯାହା ସିଧାସଳଖ ଧନବାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥାଏ । ଆପଣ ଯେଉଁଠି ରୁହନ୍ତି ସେଠାରୁ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ଟ୍ରେନ୍, ଯେଉଁଠି ଆପଣଙ୍କୁ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ଯାତ୍ରାର ଅର୍ଥ ଥିଲା ଚେନ୍ନାଇ କିମ୍ବା ବିଜୟୱାଡାକୁ ଗୋଟିଏ ଟ୍ରେନରେ ଚଢିବା, ଘଣ୍ଟା ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟଟିରେ ଚଢିବା, ଯାହା ଦିନର ଭଲ ଅଂଶକୁ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ମାର୍ଗରେ ଯୋଡିଥିଲା। ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଗଣିତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଏକ ସାପ୍ତାହିକ ସେବା, ଏହା ପ୍ରତି ଶନିବାର ସକାଳେ ପୋଦାନୁରରୁ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରେ ଏବଂ ସୋମବାର ସକାଳେ ଧାନବାଦରେ ପହଞ୍ଚେ, ପ୍ରତି ସୋମବାର ଧାନବାଦରୁ ଫେରନ୍ତା ସେବା ଚାଲିଥାଏ । ସାଲେମ, ରେନିଗୁଣ୍ଟା, ବିଜୟୱାଡା, ଝାରସୁଗୁଡା ଏବଂ ରାଞ୍ଚି ଦେଇ ଯାଉଥିବା ଏହି ନୂଆ ସାପ୍ତାହିକ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶକୁ ଛୁଇଁବ ଯାହା ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ମେରୁଦଣ୍ଡକୁ ପୂର୍ବ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ।
ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକମାନେ ଏହି ଦେଶକୁ ଚଳାନ୍ତି
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର କ୍ଲାନ୍ତି କେବଳ ସେହିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଣା ଯେଉଁମାନେ ଘରକୁ ଯିବା ପାଇଁ ୨୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ତିରୁପ୍ପୁରର ବୟନଶିଳ୍ପ ଶ୍ରମିକ, ଯାହାଙ୍କ ପରିବାର ଧାନବାଦ ବାହାରେ ଥିବା ଏକ ଗ୍ରାମରେ ରୁହନ୍ତି। କୋଏମ୍ବାଟୁରର ଜଣେ ମେକାନିକ୍‍, ଯାହାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ତାଙ୍କ ବିନା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ବଡ଼ ହେଉଛନ୍ତି। ବୋକାରୋ ଛାଡ଼ିଥିବା ଯୁବତୀ ଯିଏ କୋଏମ୍ବାଟୁରର ସୂତାକଳରେ ପୋଷାକ ସିଲେଇବା ପାଇଁ ଆସିଥାନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଘରକୁ ଯାତ୍ରା ଏକ ଅସୁବିଧା ନଥିଲା, ଏହା ଏକ ଗଣନା ଥିଲା। ମୁଁ ସମୟ ଦେଇପାରିବି କି? ସଂଯୋଗ, ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ, ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ମୁଁ ସହିପାରିବି କି?
ଏହି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଅଣ-ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ, ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟ, କୌଣସି ଅଧିକ ଭଡ଼ା ନାହିଁ ଯାହା ମାସିକ ମଜୁରୀ ଅର୍ଜନକାରୀଙ୍କୁ ଭିଡ ଋତୁରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଏହା ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ଯାହା ଆରାମଦାୟକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭେଦଭାବ କରେ ନାହିଁ । ଏହାର ସ୍ଲିପର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଶ୍ରେଣୀର କୋଚଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତମାନର ଯାତ୍ରା ଗୁଣବତ୍ତା, ଆଧୁନିକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ବେଗ ଆଣିଥାଏ ଯାହା ଏକଦା ପ୍ରିମିୟମ୍ ସେବାଗୁଡିକ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ଥିଲା । ଦୁଇଟି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ-ସୁଗମ୍ୟ କୋଚ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯେପରି ପଛରେ ରହିଯିବେ ନାହିଁ।
କୋଏମ୍ବାଟୁର ଏବଂ ତିରୁପ୍ପୁର ମିଳିତ ଭାବେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଏକକ ସର୍ବାଧିକ ଘନତ୍ୱ ଗଠନ କରନ୍ତି । ଏହି ଶ୍ରମିକମାନେ ତନ୍ତ, ଲୁହା ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କ୍ରେନକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦକ୍ଷିଣର ଉତ୍ପାଦନ ମେରୁଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ କରିଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଠିକ୍ ସେହି ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଥାନ୍ତି ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଯାଇଥାଏ। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଦାନୁର-ଧାନବାଦ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ କୌଣସି ସରକାରୀ ଘୋଷଣା ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ଦ୍ୱାର ଯାହା ଶେଷରେ ଖୋଲିଥାଏ ।
ଦକ୍ଷିଣରୁ ପୂର୍ବକୁ: ଶିଳ୍ପ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବା
ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, କୌଣସି ଛୋଟ ଅଂଶରେ, ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ସହର ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଉପରେ ଚାଲିଥାଏ, ଯାହା ଜିନିଷ ତିଆରି କରେ ଏବଂ ଯାହା ନିର୍ମାଣକୁ ଇନ୍ଧନ ଦିଏ । କୋଏମ୍ବାଟୁର ଏବଂ ଧାନବାଦ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସେହି ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ଅଛନ୍ତି, ଯଦିଓ ରେଳବାଇ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିନଥିଲା । ରେଲୱେ ଟ୍ରାକ୍, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ବ୍ୟବହୃତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମିଶ୍ର ଧାତୁ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ସାଲେମ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ଧାନବାଦ ଆଖପାଖର ଖଣିଗୁଡ଼ିକରୁ ଏହାର କୋକିଙ୍ଗ କୋଇଲା ସଂଗ୍ରହ କରିଥାଏ। କଞ୍ଚାମାଲ ମାଲବାହୀ ରେକରେ ଦକ୍ଷିଣକୁ ଯାତ୍ରା କରେ; ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ଦୁଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଗତି କରୁଥିବା ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଯାତ୍ରା କରିବ।
ଏହି ମାର୍ଗଟି ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଭୂଗୋଳର ମାନଚିତ୍ର ଭଳି। କୋଏମ୍ବାଟୁରର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କାରଖାନାରୁ ଇରୋଡ ଏବଂ ସାଲେମ ଦେଇ, ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ଦେଇ ବିଜୟୱାଡା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତା 'ପରେ ଉତ୍ତରରେ ଓଡ଼ିଶାର ଝାରସୁଗୁଡା, ସମ୍ବଲପୁର ଏବଂ ରାଉରକେଲା ଷ୍ଟିଲ କରିଡର ଦେଇ, ରାଞ୍ଚି ଏବଂ ବୋକାରୋ ଷ୍ଟିଲ ସିଟି ଦେଇ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ଚଢିବା ପୂର୍ବରୁ ଧାନବାଦରେ ପହଞ୍ଚେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନ ହେଉଛି ଭାରତ କିପରି ଜିନିଷ ତିଆରି କରେ କାହାଣୀର ଏକ ଅଧ୍ୟାୟ ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ବିକଶିତ ଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନର ଅନୁରୂପ, ଯାହା ଠିକ୍ ଏହି ପ୍ରକାରର ଏକୀକରଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ପ୍ରକୃତ ବିକାଶ କେବଳ ମହାନଗରଗୁଡ଼ିକର ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ର କରି ଏକ ଏକକ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ।
ନାଗରକୋଇଲ-ଚାରଲାପଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ: ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣ ଉପକୂଳକୁ ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି
ଭାରତର ପ୍ରାନ୍ତରେ ଆଉ ଏକ ସହର ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଜମି ଶେଷ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ତିନୋଟି ସମୁଦ୍ର ମିଶିଥାଏ । କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ ନାଗରକୋଇଲ ଦେଇ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ବ୍ୟାପିଥିବା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଶାନ୍ତ ଭାବରେ ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ହୋଇ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ଉପମହାଦେଶର ଦକ୍ଷିଣତମ ପ୍ରାନ୍ତରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ତଥାପି ଏହାର ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହି ଇଲାକା ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗରୁ ଦୂରରେ ରହିଛି । ନାଗରକୋଇଲରୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାର ଅର୍ଥ ଥିଲା ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଅପେକ୍ଷା ଏବଂ ଯାତାୟାତରେ ବିତାଇଥିବା ଦୁଇ ଦିନର ଅଧିକ ସମୟ। ଏହି ନୂତନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ ଏହି ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ନାଗରକୋଇଲ-ଚାରଲାପଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ହେଉଛି ତେଲେଙ୍ଗାନା ସହିତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଥମ ସିଧାସଳଖ ଅମୃତ ଭାରତ ସଂଯୋଗ, ଯାହା ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର କୋଡ଼ିଏରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଏହା ଏପରି ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ଯାହା କନ୍ୟାକୁମାରୀରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦର କଲେଜଗୁଡ଼ିକୁ, କେରଳ-ତାମିଲନାଡୁ ଉପକୂଳର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟର ଚାକିରି ବଜାରକୁ, ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସହଜରେ ପରସ୍ପରକୁ ନେଇଯିବ।
ଦକ୍ଷିଣରେ କନ୍ୟାକୁମାରୀରୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଉପକଣ୍ଠରେ ମେଡଚାଲ-ମଲ୍କାଜଗିରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏକ କରିଡର ଗଠନ କରେ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ, ନିରନ୍ତର, ସୁଲଭ ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ୱାରା ସେବା କରାଯାଇ ନାହିଁ । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ରେଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପରିଧୀ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ, ଏହା କେବଳ ଏକ ନୂତନ ସେବା ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ସ୍ୱୀକୃତି।
ଦୁଇଟି ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ଦୁଇଟି ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନ୍
ରାମେଶ୍ୱରମ୍-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ତିରୁନେଲଭେଲି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଉଭୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଉପକୂଳକୁ ଯାଉଥିବା କୋଏମ୍ବାଟୁର କରିଡର ଦେଇ ଗତି କରନ୍ତି। କୋଏମ୍ବାଟୁର ଜିଲ୍ଲାର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଷ୍ଟେସନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିନା ମାଙ୍ଗାଲୁରୁକୁ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ନୂତନ, ସିଧାସଳଖ ବିକଳ୍ପ ଅଛି । ହିନ୍ଦୁ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ ସବୁଠାରୁ ପବିତ୍ର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ରାମେଶ୍ୱରମକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ନୂତନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରକୁ ଏକ ଯାତ୍ରା ନିକଟତର କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ରାସ୍ତା ତାମିଲନାଡ଼ୁ, କେରଳ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ର, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରତ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ତ୍ରିକୋଣଭୂମି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ, ମାୟିଲାଦୁଥୁରାଇ-ଥିରୁଭାରୁର-କାରାଇକୁଡି ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା କୃଷି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମୃଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆଣିଥାଏ, ଯାହା ମାୟିଲାଦୁଥୁରାଇ, ଥିରୁଭାରୁର, ଥାଞ୍ଜାଭୁର, ପୁଡୁକୋଟ୍ଟାଇ ଏବଂ ଶିବଗଙ୍ଗା ଜିଲ୍ଲାକୁ ଉପକୃତ କରିଥାଏ, ଯାହାର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ସହିତ ମେଳ ଖାଇବା ପାଇଁ ଏହାର ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ।
ଏବଂ, ପାଲକ୍କଡ-ପୋଲାଚି ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଟ୍ରେନ୍ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ । କଦଳୀ ଏବଂ ନଡ଼ିଆ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା କୋଏମ୍ବାଟୁର ଜିଲ୍ଲାର କୃଷି କେନ୍ଦ୍ର ପୋଲ୍ଲାଚି, ବର୍ତ୍ତମାନ କେରଳ ସୀମା ପାର କରି ପାଲକ୍କଡକୁ ସିଧାସଳଖ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଅଛି । ପଲକ୍କଡରେ କଲେଜ ଚାହୁଁଥିବା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଉଭୟ ସହରର ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କେବଳ ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ଏହି କରିଡରରେ ଯାତାୟାତ କରିଛନ୍ତି, ନୂତନ ସେବା ଦ୍ରୁତ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
କେରଳକୁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପହାର
କେରଳରେ ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ, ଶୋରାନୁର, କୁଟ୍ଟିପୁରମ ଏବଂ ଚାଙ୍ଗାନାସେରୀ ଭାବରେ ଉଦଘାଟିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା, ଉନ୍ନତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଲିଫ୍ଟ ଏବଂ ଏସ୍କେଲେଟର, ମାଗଣା ୱାଇ-ଫାଇ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଷ୍ଟେସନ ସମ୍ମୁଖଭାଗ ସହିତ ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମିଳିତ ବ୍ୟୟରେ ଏହି ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ବିକାଶ କରାଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଅଟ୍ଟାଳିକା ନୁହେଁ। ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଏକ ବିବୃତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ, ସେମାନେ ଯେଉଁ ସହରକୁ ବି ଯାଆନ୍ତୁ ସେହି ଷ୍ଟେସନ ଯାହା ଦେଶର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ ।
ଏହି ଉଦାଘଟନ ସହିତ, ମଲପ୍ପୁରମ ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ୬୫ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପୀ ସୋରାନୁର-ନୀଲାମ୍ବୁର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଉଛି। ବୈଦ୍ୟୁତିକ କରିଡର ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମାପ୍ତ କରେ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରେ, ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ କେରଳର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ସେବାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ।
ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ଟ୍ରେନ
ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ହେଉଛି ଅମୃତ କାଳର ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଚେନ୍ନାଇର ଇଣ୍ଟିଗ୍ରାଲ୍ କୋଚ୍ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରେ ନିର୍ମିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରେକ୍ ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଦୃଢ ନିର୍ମାଣକୁ ଏକତ୍ର କରିଥାଏ ।ଏହା କେବଳ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସେବାର ବିଳାସ ଆଣି ନଥାଏ, ବରଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଆରାମଦାୟକ ଟ୍ରେନର ଅନୁଭୂତି ଆଣିଥାଏ । ଏକ ପୁଶ୍-ପୁଲ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ କନଫିଗରେସନ୍ ସହିତ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୧୩୦ କି. ମି. ବେଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଏବଂ ସ୍ଲିପର, ସାଧାରଣ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ-ଯାତାୟତ ଶ୍ରେଣୀର ଏକ କୋଚ୍ ରଚନା ସହିତ ଏକ ପ୍ୟାଣ୍ଟ୍ରି କାର୍ ସହିତ, ଏହା ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ଉତ୍ସାହ ବହନ କରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରାରେ ଶେଷ ମାଇଲ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୫୪ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ପ୍ରଥମ ରେକ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ନେଟୱାର୍କ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଉପ-ହିମାଳୟ ଉତ୍ତର, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦୃଢ ଭାବରେ ଦକ୍ଷିଣରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଚାରୋଟି ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ, ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୫୮ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା ଦେଶର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥରେ ଏହାର ସ୍ଥିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାରି ରଖିବ ।
ଟ୍ରାକ୍ କେବଳ ଟ୍ରେନ୍ ବହନ କରେ ନାହିଁ । ସେମାନେ ଆକାଂକ୍ଷା ବହନ କରନ୍ତି, ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଆଶା, ଶିଳ୍ପପତିଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରହିବ, ଛାତ୍ରଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବି ବେଶି ଦୂର ନୁହେଁ ।

Ministry of Railways
Prime Minister Shri Narendra Modi to Flag Off Two Amrit Bharat Trains, Two Express Trains and a Passenger Train from Tiruchirappalli in Tamil Nadu
Podanur-Dhanbad Amrit Bharat Express to Directly Connect Coimbatore's Industrial Belt with Eastern India's Coal and Steel Heartland for the First Time
Nagercoil-Charlapalli Amrit Bharat Express to Link Kanyakumari and Kerala-Tamil Nadu Coast with Telangana
Rameswaram-Mangaluru and Tirunelveli-Mangaluru Express Trains to Open Direct Routes for Pilgrims and Coastal Travelers Across Tamil Nadu, Kerala, and Karnataka
Three Amrit Bharat Stations to be Inaugurated and Shoranur-Nilambur Line Electrification to be Dedicated to the Nation; Indian Railways Delivers Modern Infrastructure to Kerala's Passengers and Commuters
10 MAR 2026 7:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will flag off two Amrit Bharat express, two Express trains and a passenger train from Tiruchirappalli in Tamil Nadu and another passenger train from Ernakulum in Kerala on 11 March 2026. The new train services will collectively benefit millions of passengers across Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, Telangana, Odisha, and Jharkhand. The occasion will also see the inauguration of three redeveloped Amrit Stations in Kerala and the dedication of the Shoranur-Nilambur Railway Line electrification project to the nation.
South India's Industrial Heart, Now Connected to the East
There is a city in Tamil Nadu where two railway stations stand barely six kilometres apart, yet until now, neither could offer its people a direct train to the mineral heartland of Jharkhand. That city is Coimbatore. But that is about to change when Prime Minister Modi will flag off the Podanur-Dhanbad Amrit Bharat Express from Tiruchirappalli. From the loom-towns of the south to the coal-ringed plateaus of the east, Indian Railways has answered a demand that this region had carried for decades.
Podanur Junction, Coimbatore’s secondary railway node, tucked into the city's southern edge, is the originating terminal of this new Amrit Bharat Express. Coimbatore Junction follows within minutes as the first commercial halt. Together, they give Coimbatore's millions a double gateway to a train that runs all the way to Dhanbad directly. A single train from where you live, to where you need to be.
Earlier, this journey meant boarding one train to Chennai or Vijayawada, waiting for hours, and boarding another, adding the better part of a day to what is already a long-distance route. The new Amrit Bharat Express changes the arithmetic entirely. A weekly service, it departs Podanur every Saturday morning and arrives at Dhanbad by Monday early morning, with the return service running every Monday from Dhanbad. Threading through Salem, Renigunta, Vijayawada, Jharsuguda, and Ranchi along the way, the new weekly train will touch every major node of the corridor that connects South India's industrial spine to the east's energy belt.
The Workers Who Make This Country Run
There is a particular kind of exhaustion known only to those who must travel 2,000 kilometres to go home. The textile worker in Tiruppur whose family lives in a village outside Dhanbad. The machinist in Coimbatore whose children grow up in Jharkhand without him nearby. The young woman who left Bokaro to stitch garments in the shadow of Coimbatore's spinning mills. For them, the journey home was not an inconvenience, it was a calculation. Can I afford the time? Can I bear the connections, the crowded platforms, the uncertainty?
The Amrit Bharat Express was designed with these travellers in mind. Non-air-conditioned, affordably priced, with no dynamic fare surging that prices out the monthly-wage earner at peak season, it is a train that does not distinguish between those who can afford comfort and those who simply need to move. Its sleeper and general-class coaches are the workhorses of Indian Railways, and the Amrit Bharat brings to them the upgraded ride quality, modern interiors, and higher speeds that were once the preserve of premium services. Two Divyangjan-accessible coaches ensure that persons with disabilities are not left behind.
Coimbatore and Tiruppur together form Tamil Nadu's single largest concentration of inter-state migrant labour. These are the workers who power the looms, the lathes, and the construction cranes that have made this region the manufacturing backbone of the south. Most of them come from precisely the states this train passes through. For them, the Podanur-Dhanbad Amrit Bharat Express is not a government announcement. It is a door that finally opens.
From South to East: Forging the Industrial Arc
India's economy runs, in no small part, on the conversation between two kinds of cities, those that make things, and those that fuel the making. Coimbatore and Dhanbad have long been in that conversation, even if the railway had not yet formally introduced them. The Salem Steel Plant which produces the special alloy steels used in railway tracks, defence applications, and infrastructure draws its coking coal from the mines around Dhanbad. The raw material travels south in freight rakes; now, the human capital that moves between these two worlds will travel in an Amrit Bharat Express.
The route reads like a map of India's economic geography. From Coimbatore's textile mills through Erode and Salem, across the Deccan to Vijayawada, then north through Odisha's steel corridor in Jharsuguda, Sambalpur, and Rourkela, before climbing into Jharkhand through Ranchi and Bokaro Steel City to arrive at Dhanbad. Every stop is a chapter in the story of how India makes things.
Indian Railways' vision is in line with the Viksit Bharat dream, which rests on exactly this kind of integration. Real development is not the connectivity of metros alone, but the stitching together of India's secondary and tertiary cities into a single, functioning national economy.
Nagercoil-Charlapalli Amrit Bharat Express: Connecting India's Southernmost Coast to the Deccan
There is another city at the very edge of India where the land runs out and three seas meet. Kanyakumari, and the coastal belt that stretches northward through Nagercoil, has long been a region of pilgrims, fishermen, and quietly industrious people who have built their lives at the southernmost tip of the subcontinent. Yet for all its significance, this belt has remained stubbornly distant from the economic opportunities of the Deccan. A journey from Nagercoil to Hyderabad meant changes, waits, and the better part of two days spent in transit. That distance will shrink with the introduction of this new service.
The Nagercoil-Charlapalli Amrit Bharat Express is this region's first direct Amrit Bharat link to Telangana, threading through over twenty districts across Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and Telangana. It is a train that will carry students from Kanyakumari to colleges in Hyderabad, workers from the Kerala-Tamil Nadu coast to the job markets of the Deccan, and families separated by the geography of opportunity back to each other more easily than before.
The districts it serves, stretching from Kanniyakumari in the deep south to Medchal-Malkajgiri on Hyderabad's outskirts, form a corridor that has never before been served by a single, continuous, affordable train. For a region that has long felt peripheral to railway expansion, this is not merely a new service. It is an acknowledgement.
Two Express and Two Passenger trains
The Rameswaram-Mangaluru Express and the Tirunelveli-Mangaluru Express both chart a course through the Coimbatore corridor en route to the Karnataka coast. Residents of Coimbatore district now have new, direct options westward to Mangaluru without the need to change at intermediate stations. For pilgrims travelling to Rameswaram, one of the most sacred destinations in the Hindu calendar, the new express brings the Ramanathaswamy Temple a journey closer, with the route covering Tamil Nadu, Kerala, and Karnataka and serving students, traders, and working professionals across the coastal belt.
For the Cauvery Delta, the Mayiladuthurai-Thiruvarur-Karaikkudi passenger train service brings relief to an agriculturally vital and culturally rich belt, benefiting the districts of Mayiladuthurai, Tiruvarur, Thanjavur, Pudukkottai, and Sivaganga, each of which has waited long for its connectivity to match its importance.
And, the Palakkad-Pollachi train service may be the smallest train announced, but it carries an outsized significance for daily life. Pollachi, Coimbatore district's agrarian heart, known for its banana and coconut trade and flourishing small industry, now has a direct electric rail connection to Palakkad across the Kerala border. For students seeking colleges in Palakkad, for patients who must reach hospitals in either city, for daily commuters and traders who have long navigated this corridor by road alone, the new service offers faster, affordable, and cleaner connectivity.
Modern Infrastructure Gift to Kerala
In Kerala, three stations are being inaugurated as Amrit Bharat Stations, Shoranur, Kuttippuram, and Changanassery, rebuilt with modern passenger amenities, upgraded platforms, lifts and escalators, free Wi-Fi, and station facades inspired by local art and culture. The three stations have been redeveloped at a combined cost of approximately ₹52 crore under the Amrit Bharat Station Scheme. These are not merely renovated buildings. They are a statement that every Indian, regardless of which city they call home, deserves a station that reflects the country's ambitions.
Alongside these inaugurations, the electrification of the Shoranur-Nilambur Railway Line, spanning 65 kilometres through Malappuram district at a project cost of Rs. 90 crore, is being dedicated to the nation. The electrified corridor eliminates diesel traction, cuts travel time, reduces emissions, and enables the seamless introduction of more passenger and freight services across one of Kerala's most densely populated districts.
The Amrit Bharat Express: India's Train for Every Indian
The Amrit Bharat Express is one of the defining rail projects of the Amrit Kaal. Built at the Integral Coach Factory in Chennai under the Make in India initiative, each rake brings together modern design and sturdy construction. It does not just bring the luxury of a premium service, but the dignity of a well-made train for the working majority. With a push-pull locomotive configuration enabling speeds of up to 130 km/h, and a coach composition of sleeper, general, and Divyangjan-accessible classes plus a pantry car, it carries the spirit of Antyodaya, that is, last-mile inclusion in every journey it makes.
Currently, 54 Amrit Bharat Express trains are now in service across India. Since the first rake rolled out in January 2024, the network has grown steadily, reaching the sub-Himalayan north, the North-East, the Deccan, and now, emphatically, the deep south. With two new trains, operating four train services, the total count will rise to 58, continuing its steady expansion across the length and breadth of the country.
Tracks do not merely carry trains. They carry aspirations, the labourer's hope of reaching home, the industrialist's confidence that supply chains will hold, the student's faith that distance is not destiny.