ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୁରକ୍ଷା ଓ ଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରେଳବାଇରେ ଏଆଇ ଓ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂର ବ୍ୟବହାର
କୁହୁଡ଼ିରେ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ବଢ଼ାଇବାକୁ ଆରଡିଏସଓର ‘ଟିଆରଆଇ-ନେତ୍ର’ ସିଷ୍ଟମ୍
12 MAR 2026 12:39PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ନିରନ୍ତରଭାବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଚାଲିଛି । ରେଳବାଇରେ ଅଥବା ପାଇଲଟ୍ ଭାବେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା କିଛି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସଂପର୍କରେ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।
ମେସିନ୍ ଭିଜନ୍ ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏମଭିଆଇଏସ): ଏମଭିଆଇଏସ ହେଉଛି ଏକ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ)/ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ (ଏମଏଲ) ଆଧାରିତ ପ୍ରଣାଳୀ ଯାହା ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳରେ ଯେକୌଣସି ଝୁଲି ରହିଥିବା, ଢିଲା କିମ୍ବା ନିଖୋଜ ଉପାଦାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସମୟରେ ସତର୍କତା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ସୀମାନ୍ତ ରେଳବାଇରେ ତିନୋଟି, ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡୋର କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଡିଏଫସିସିଆଇଏଲ)ରେ ଦୁଇଟି ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇରେ ଗୋଟିଏ ଏମଭିଆଇଏସ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ଆଇଆର୍ ନେଟୱାର୍କରେ ଚାରିଟି ଏମଭିଆଇଏସ ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ଡିଏଫସିସିଆଇଏଲ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଗବେଷଣା ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ମାନକ ସଂଗଠନ (ଆରଡିଏସଓ) ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ (ଇଓଆଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ପାଇଁ ଏମଭିଆଇଏସର ବିକାଶ ହାତକୁ ନେଇଛି।
ହ୍ବିଲ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଲୋଡ୍ ଡିଟେକ୍ଟର (ଡବ୍ଲୁଆଇଏଲଡି): ଡବ୍ଲୁଆଇଏଲଡି ହେଉଛି ଏକ ପଥ-ପାର୍ଶ୍ୱ ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରଣାଳୀ ଯାହା ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍‌ରେ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଚକଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାକ୍ ଉପରେ ଚକର ପ୍ରଭାବ ମାପ କରେ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଏହିପରି ୨୪ଟି ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି।
ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକର ଅନଲାଇନ୍ ତଦାରଖ (ଓଏମଆରଏସ): ଓଏମଆରଏସ ହେଉଛି ଏକ ୱେ-ସାଇଡ୍ ନିରୀକ୍ଷଣ ସିଷ୍ଟମ ଯାହା ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକର ବେରିଂ ଏବଂ ଚକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ରଖେ। ରେଳବାଇରେ ଏହିପରି ୨୫ଟି ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇର ସିରପୁର କାଗଜ ନଗର / ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଡିଭିଜନରେ ଗୋଟିଏ ଓଏମଆରଏସ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି।
ସମଗ୍ର ଟ୍ରାକ୍ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ (ଆଇଟିଏମଏସ): ଆଇଟିଏମଏସ ରେଳ ଟ୍ରାକର ବ୍ୟାପକ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ମନିଟରିଂ ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି। ଆଇଟିଏମଏସ ରେଳ ଧାରଣାର ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନ ଯେପରିକି ରେଳ, ସ୍ଲିପର ଏବଂ ଫାସନିଂରେ ତ୍ରୁଟି ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ଇମେଜ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବହାର କରେ। ଆଇଟିଏମଏସରୁ ତଥ୍ୟକୁ ଟ୍ରାକର ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ରାକର ରେକର୍ଡିଂ ଏବଂ ମନିଟରିଂ ପାଇଁ ତିନୋଟି ଆଇଟିଏମଏସ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଉତ୍ତମ ଟ୍ରାକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଯୋଜନା, ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁରକ୍ଷା, ଟ୍ରାକ ସମ୍ପତ୍ତିର ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଓଭରହେଡ୍ ଉପକରଣର ଡ୍ରୋନ୍ ଆଧାରିତ ମନିଟରିଂ: ରାୟପୁର ଡିଭିଜନରେ ପାଇଲଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ ଓଭରହେଡ୍ ଉପକରଣ (ଓଏଚଇ)ର ଥର୍ମାଲ୍ ଇମେଜିଂ ସହିତ ଡ୍ରୋନ୍ ଆଧାରିତ ମନିଟରିଂ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଓଭରହେଡ୍ ଉପକରଣର ଡ୍ରୋନ୍ ଆଧାରିତ ଆକାଶ ନିରୀକ୍ଷଣ ବିକାଶ କରିଛି ଯାହା ଏଆଇ/ଏମଏଲ ବ୍ୟବହାର କରି କ୍ୟାପଚର୍ କରାଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ମଧ୍ୟ କରିବ।
ଟିଆରଆଇ-ନେତ୍ର: ଆରଡିଏସଓ କୁହୁଡ଼ି, ବର୍ଷା ଏବଂ ଖରାପ ପାଗ ସମୟରେ ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଟିଆରଆଇ-ନେତ୍ର (ଟେରେନ୍ ଇମେଜିଂ ଫର ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଡ୍ରାଇଭର୍ସ - ଇନଫ୍ରା-ରେଡ୍, ଏନହାନ୍ସଡ୍ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଆଣ୍ଡ ରେଞ୍ଜିଂ ଡିଭାଇସ୍ ଆସିଷ୍ଟେଡ୍)ର ବିକାଶ ହାତକୁ ନେଇଛି। ଏହି ସିଷ୍ଟମରେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ କ୍ୟାମେରା, ଇନଫ୍ରା-ରେଡ୍ କ୍ୟାମେରା ଏବଂ ରେଞ୍ଜିଂ ଡିଭାଇସ୍ (ଯଥା ରାଡାର/ଲିଡାର୍) ଏବଂ ଏଆଇ ରହିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରିଅଲ ଟାଇମ, ଉନ୍ନତ ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଣାଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ।
ରେଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନୀତି:
ଏଆଇ ଓ ଡାଟା-ଚାଳିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସମେତ ସ୍ବଳ୍ପ ବ୍ୟୟରେ ନିୟୋଜନଯୋଗ୍ୟ ଓ ବିସ୍ତାରଯୋଗ୍ୟ ସମାଧାନର ବିକାଶ ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ରେଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନୀତି ନାମକ ଏକ ନୂଆ ନୀତି ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୨୬, ୨୦୨୬ରୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଉଦ୍ଭାବକ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏକ ପୋର୍ଟାଲ (https://railtech.indianrailways.gov.in) ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଏହି ନୀତିରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ଗୋଟିଏ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସବିଶେଷ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ରେଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପୋର୍ଟାଲରେ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୫୦:୫୦ ମୂଲ୍ୟ-ବଣ୍ଟନ ଆଧାରରେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏଥିରେ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକାଶ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ସଂପ୍ରସାରିତ ପରୀକ୍ଷଣ ଓ ବିସ୍ତାର ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଅନୁଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବିତ ନୀତି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସହଜ କରିବ। ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
Indian Railways Deploys Advance AI & Machine Learning Devices to Enhance Safety and its Operational Efficiency by Adopting Smart Monitoring
TRI-Netra System Being Developed by RDSO to Assist Loco Pilots with Enhanced Vision During Foggy and Adverse Weather Conditions
24 Wheel Impact Load Detector (WILD) Systems and 25 Online Monitoring of Rolling Stock (OMRS) Systems Installed for Real-time Monitoring of Wheel and Bearing Health
Machine Vision Inspection System (MVIS) Deployed on Pilot Basis; 3 Systems in Northeast Frontier Railway, 2 in DFCCIL and 1 in South East Central Railway
3 Integrated Track Monitoring Systems (ITMS) Deployed for AI-based Inspection and Monitoring of Track Components
Drone-based Thermal Monitoring of Overhead Equipment Piloted in Raipur Division; AI-enabled Aerial Inspection Under Development with IIT Madras
Rail Tech Policy and Portal to Fast-Track AI-Driven, Scalable Innovations
12 MAR 2026 12:39PM by PIB Delhi
Technological improvement in Indian Railways (IR) is a continuous process. Some major technologies deployed/piloted over IR are as follows:
• Machine Vision Inspection System (MVIS): MVIS is an Artificial Intelligence (AI)/ Machine Learning (ML) based system which generates alerts on detecting any hanging, loose or missing components of moving trains. Three (03) MVIS have been installed in Northeast Frontier Railway, two (02) in Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited (DFCCIL) and one (01) in South East Central Railway on pilot basis for freight stock. Further, a MoU has been signed between IR and DFCCIL to induct four (04) MVIS over IR network for freight stock. Also, Research Designs and Standards Organisation (RDSO) has taken up development of MVIS for rolling stock in collaboration with industry through an Expression of Interest (EoI).
• Wheel Impact Load Detector (WILD): WILD is a way-side inspection system that measures the impact of wheel on track to identify the defective wheel in Rolling Stock. 24 such systems are installed over IR.
• Online Monitoring of Rolling Stock (OMRS): OMRS is a way-side inspection system which monitors the health of bearing & wheel of Rolling Stock. 25 such systems are installed over IR out of which one (01) OMRS is installed at Sirpur Kaghaz nagar /Secunderabad Division in South Central Railway.
• Integrated Track Monitoring Systems (ITMS): ITMS are deployed for comprehensive inspection and monitoring of Railway tracks. The ITMS utilizes machine learning and image processing to monitor and detect defects in railway track components such as rails, sleepers, and fastenings. The data from ITMS is analysed for urgent and planned maintenance of track. Presently three (03) ITMS are deployed for track recording and monitoring of IR track. It helps in better track maintenance planning, enhanced safety, improved reliability of track assets and operational efficiency.
• Drone based monitoring of Overhead Equipment: Drone based monitoring with thermal imaging of Overhead Equipment (OHE) has been taken up in Raipur division on pilot basis. Further, IR in association with IIT Madras, has taken up development of a Drone based aerial inspection of Overhead Equipment (OHE) which will also analyse the captured data using AI/ML.
• TRI-Netra: RDSO has taken up development of TRI-Netra (Terrain Imaging for Locomotive Drivers - Infra-Red, Enhanced Optical & Ranging Device Assisted) for assisting the Loco pilots during foggy, rainy and inclement weather. This system comprises of optical cameras, infra-red camera and ranging devices (e.g. Radar/Lidar) & Al to create a real-time, enhanced vision system for assisting Loco pilots.
Rail Tech Policy: Further, to support the development of cost-effective, implementable and scalable solutions, including those based on AI and data-driven technologies, a new policy called the Rail Tech Policy has been adopted on 26.02.2026 by IR and a portal (https://railtech.indianrailways.gov.in) has been launched to facilitate participation of innovators and startups.
The proposed Rail Tech Policy incorporates the following key features:
• Single-stage detailed submission of proposals by the Innovator.
• Provision for submission of proposals for self-initiated challenges by the Innovator on the Rail Tech Portal.
• Provision for funding on 50:50 cost-sharing basis between Indian Railways and the Innovator, with the maximum grant for prototype development and trials.
• Grant offered for extended trials or scale-up
The above proposed Policy will facilitate early adoption of new technologies in Indian Railways.
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to questions in Lok Sabha.