ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 DEC 2025 4:42PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମାନ୍ୟବର ସହକର୍ମୀମାନେ - ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ, ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର, ରଭନୀତ ସିଂହ, ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ମାନନୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ହର୍ଷ ମାଲହୋତ୍ରା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଆସିଥିବା ଅତିଥିମାନେ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ପିଲାମାନେ!
ଆଜି, ଦେଶ ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ଏବେ, ଆମେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଏକ ସୁନ୍ଦର ପରିବେଷଣ ଦେଖିଲୁ -ଏଥିରେ ଆପଣମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମେ ସେହି ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉଛୁ, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ଗର୍ବ। ସେମାନେ ଭାରତର ଅଦମ୍ୟ ସାହସ, ସାହସିକତା ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଶୀର୍ଷକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସାହିବଜାଦାମାନେ ବୟସ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତିର ସୀମା ଭାଙ୍ଗି, ନିଷ୍ଠୁର ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପଥର ପରି ଠିଆ ହୋଇ, ଧାର୍ମିକ କଠୋରତା ଏବଂ ଆତଙ୍କର ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଏପରି ଗୌରବମୟ ଅତୀତ ଥିବା ଏକ ଜାତି, ଯାହାର ଯୁବପିଢ଼ି ଏପରି ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି, ସେ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷ ହାସଲ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ।
ବନ୍ଧୁଗଣ ,
ଯେତେବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୬ ତାରିଖର ଏହି ଦିନ ଆସେ, ମୁଁ ଗଭୀର ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଆମ ସରକାର ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ସାହସରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ବୀର ବଳ ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ବହନ କରିଛି। ବୀର ବଳ ଦିବସ ସାହସୀ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ, ଦେଶ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜାତୀୟ ଶିଶୁ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଏ। ଏହି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ୨୦ ଜଣ ପିଲା ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି। କେତେକ ଅସାଧାରଣ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, କେତେକ ସମାଜସେବା ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। କେତେକ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନୂତନତ୍ୱ ଆଣିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଯୁବ ବନ୍ଧୁ କ୍ରୀଡା, କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ - ଏହି ସମ୍ମାନ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତା, ଆପଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସ୍ୱୀକୃତି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୀର ବଳ ଦିବସର ଏହି ଦିନଟି ଭାବପ୍ରବଣତା ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ସାହିବଜାଦା ଅଜିତ ସିଂହ ଜୀ, ସାହିବଜାଦା ଜୁଝାର ସିଂହ ଜୀ, ସାହିବଜାଦା ଜୋରାୱାର ସିଂହ ଜୀ, ଏବଂ ସାହିବଜାଦା ଫତେହ ସିଂହ ଜୀ - ଏତେ କମ ବୟସରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ସମୟର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶକ୍ତିର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ସେହି ଯୁଦ୍ଧ ଭାରତର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ କଠୋରତା ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା; ଏହା ସତ୍ୟ ବନାମ ମିଥ୍ୟା ଯୁଦ୍ଧ ଥିଲା। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦଶମ ଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ନିଷ୍ଠୁର ଶାସନ ଥିଲା। ଆମର ସାହିବଜାଦାମାନେ ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଯୁବ ଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଔରଙ୍ଗଜେବ, ତାଙ୍କ ନିଷ୍ଠୁରତାରେ, ସେମାନଙ୍କ ବୟସ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ। ସେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଧର୍ମାନ୍ତରୀକରଣ ପାଇଁ ଭୟଭୀତ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କର ମନୋବଳ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲେ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଔରଙ୍ଗଜେବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସେନାପତିମାନେ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ ଯେ ଆମର ଗୁରୁ ଜଣେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତି ନଥିଲେ - ସେ ତପସ୍ୟା ଏବଂ ତ୍ୟାଗର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଥିଲେ। ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନେ ତାଙ୍କଠାରୁ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ପାଇଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ, ଯଦିଓ ସମଗ୍ର ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲା, ଚାରି ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ବିଚଳିତ ହୋଇନଥିଲେ। ସାହିବଜାଦା ଅଜିତ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ କଥା ଏବେ ବି ତାଙ୍କ ସାହସର କାହାଣୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ: "ମୁଁ ନାମ ଅନୁଯାୟୀ ଅଜିତ, ମୁଁ କେବେ ବି ପରାସ୍ତ ହେବି ନାହିଁ। ଏବଂ ଯଦି ମୁଁ ବିଜିତ ହୁଏ, ମୁଁ କେବେ ବି ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବି ନାହିଁ!"
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନର 350ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ମନେ ପକାଇଥିଲୁ। ସେହି ଦିନ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ବଳିଦାନରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିବା ସାହିବଜାଦାମାନେ ମୋଗଲ ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ଭୟ କରିବେ ବୋଲି ଭାବିବା ନିଜେ ଏକ ଭୁଲ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାତା ଗୁଜରୀ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ଏବଂ ଚାରି ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି; ସେମାନେ ଆମର ପ୍ରେରଣା ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ବଳିଦାନର ଗାଥା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଓଠରେ ରହିବା ଉଚିତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିଥିଲା। ଏହି ମାନସିକତାର ବିହନ ୧୮୩୫ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶ ରାଜନେତା ମ୍ୟାକାଲେଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବୁଣାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଦେଶକୁ ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଦିଆଯାଇ ନଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଏପରି ସତ୍ୟକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଭାରତ ଏହି ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ଆମର ବଳିଦାନ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ସ୍ମୃତି ଆଉ କବର ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ଆମ ଦେଶର ବୀର ଏବଂ ନାୟିକାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସୀମାକୁ ଠେଲି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ବୀର ବଳ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଏବଂ ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକି ନାହୁଁ। ମ୍ୟାକାଲେ ଯେଉଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ ତାହା 2035 ରେ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ - ଆଜିଠାରୁ ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବୁ ଯେ ଦେଶ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହେବ। ଏହା ନିଶ୍ଚୟ ୧ .୪ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ। କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏହି ମାନସିକତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ନିଜର ସ୍ୱଦେଶୀ ପରିଚୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ପଥରେ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଝଲକ ଆମ ସଂସଦରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନରେ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପ୍ରାୟ ୧୬୦ ଟି ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରାୟ ୫୦ ଟି ଭାଷଣ ତାମିଲରେ, ୪୦ ରୁ ଅଧିକ ମରାଠୀରେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୫ ବଙ୍ଗଳାରେ ଥିଲା। ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ସଂସଦରେ ଏପରି ଦୃଶ୍ୟ ବିରଳ। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ମ୍ୟାକାଲେ ଭାରତର ଭାଷା ବିବିଧତାକୁ ଚୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ର ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରୁଛି, ଭାଷା ବିବିଧତା ଆମର ଶକ୍ତି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏଠାରେ ମୁଁ ଯୁବ ଭାରତ ସଂଗଠନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରେ, ଆପଣ ଜେନସ୍ ଜେଡ୍, ଏବଂ ଜେନସ୍ ଆଲଫା ମଧ୍ୟ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପିଢ଼ି ଯିଏ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇଯିବ। ମୁଁ ଜେନସ୍ ଜେଡ୍‌ଙ୍କ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦେଖେ ଏବଂ ବୁଝେ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ ଭରସା ରଖେ। ଆମର ପରମ୍ପରା କହେ: ବାଳଦପି ଗୃହୀତବ୍ୟ ଯୁକ୍ତମୁକ୍ତଂ ମନୀଷିଭିଃ।, ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦିଓ ଏକ ଛୋଟ ପିଲା ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ କଥା କହେ, ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ବୟସ ଅନୁସାରେ କେହି ଛୋଟ କିମ୍ବା ବଡ଼ ନୁହେଁ; ଜଣେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସଫଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ମହାନ ହୋଇଯାଏ। ଏକ ଯୁବ ବୟସରେ ମଧ୍ୟ, ଆପଣ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ଯାହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଆପଣ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଖାଇ ସାରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଏକ ଆରମ୍ଭ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆକାଶକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ଆପଣ ଏକ ଏପରି ପିଢ଼ିରେ ଜନ୍ମ ନେବା ପାଇଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୁଏ।
ପୂର୍ବରୁ, ଯୁବକମାନେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭୟ କରୁଥିଲେ, କାରଣ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ​​ଯେଉଁଠାରେ କିଛି ଭଲ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସବୁଠି ନିରାଶା ଥିଲା, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ - କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର କ'ଣ ଲାଭ? କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଦେଶ ପ୍ରତିଭା ଖୋଜୁଛି, ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦେଉଛି, ଏବଂ ୧ .୪ ବିଲିୟନ ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୁରାଣ କରିବାର ନୂତନ କିରଣ ଦେଉଛି ।
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଶକ୍ତି ଅଛି, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଶିଖିବା ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଅଛି। ଯେଉଁମାନେ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜଗତରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମିଶନ ଅଛି। ଯେଉଁମାନେ କ୍ରୀଡାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମିଶନ ଅଛି। ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ସଂସଦ ଖେଳ ମହୋତ୍ସବରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି। ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅଗଣିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଛି। ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆପଣ କ୍ଷଣିକ ଲୋକପ୍ରିୟତାର ଚମକରେ ଫସି ଯାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହା ସେତେବେଳେ ଘଟିବ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ନୀତି ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବ। ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର ଆଦର୍ଶରୁ, ଆମ ଦେଶର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତାକୁ ନିଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ତୁମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ତୁମର ସଫଳତା ହିଁ ଦେଶର ସଫଳତା ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖାଯାଇଛି। ମେରା ଯୁବ ଭାରତ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏହା ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା, କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା - ଏହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସର ମୂଳରେ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବପିଢ଼ି ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ଆଗାମୀ ପଚିଶ ବର୍ଷ ଆମ ଦେଶର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ହୁଏତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଭାରତର କ୍ଷମତା, ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଭାରତଠାରୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି। ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଏପରି ସମୟରେ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ। ଆମେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ରାସ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ, ଆମର ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି। ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି। ଆଜି, ବ୍ୟବହାରିକ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି - ରୋଟେ ମନେ ରଖିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିବା, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଏବଂ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏହି ଦିଗରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ବହୁବିଧ ଅଧ୍ୟୟନ, ଦକ୍ଷତା-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ସାରା ଦେଶରେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲା ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ମାଧ୍ୟମରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗବେଷଣାରେ ନିୟୋଜିତ ହେଉଛନ୍ତି। ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ରୋବୋଟିକ୍ସ, ଏଆଇ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହା ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣକୁ ସହଜ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନେ ପଥ କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା ତାହା ଦେଖି ନଥିଲେ; ସେମାନେ କେବଳ ପଥ ଠିକ୍ ଥିଲା କି ନାହିଁ ତାହା ଦେଖିଥିଲେ। ଆଜି, ସେହି ସମାନ ଆତ୍ମାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବେ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ ଏବଂ କେବେବି ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୁର୍ବଳ ହେବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ। ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ କେବଳ ଏହାର ପିଲା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ। ସେମାନଙ୍କର ସାହସ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ, ଏବଂ ଏହି ନିରନ୍ତର ଗତି ସହିତ, ଭାରତ ତା'ର ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Veer Baal Diwas programme in Delhi
26 DEC 2025 4:42PM by PIB Delhi
Hon’ble colleagues in the Union Cabinet—Annapurna Devi, Savitri Thakur, Ravneet Singh, Harsh Malhotra, the respected Minister from the Delhi Government, other distinguished dignitaries, guests from every corner of the country, and my dear children!
Today, the nation is celebrating Veer Bal Diwas. Just now, we witnessed such a beautiful rendition of Vande Mataram—your hard work is clearly visible.
Friends,
Today, we remember those brave Sahibzadas, who are the pride of India. They embody the pinnacle of India’s indomitable courage, valor, and heroism. These Sahibzadas broke the boundaries of age and circumstance, standing like a rock against the cruel Mughal empire, shaking the very existence of religious fanaticism and terror. A nation with such a glorious past, whose youth inherit such inspiration, is capable of achieving anything.
Friends,
Whenever this day of 26th December arrives, I feel a deep satisfaction that our government began commemorating Veer Bal Diwas, inspired by the bravery of the Sahibzadas. In the past four years, this new tradition has carried the inspiration of the Sahibzadas to the younger generation. Veer Bal Diwas has also created a platform for nurturing courageous and talented youth. Every year, children who achieve something remarkable in different fields for the nation are honored with the Prime Minister’s National Child Award. This year too, 20 children from different parts of the country have received this award. They are all present among us, and I had the opportunity to interact with them. Some have displayed extraordinary bravery, some have done commendable work in social service and environmental protection. Some have innovated in science and technology, while many young friends are contributing in sports, arts, and culture. I would like to tell these award winners—this honor is not only for you, but also for your parents, your teachers, and mentors. It is a recognition of their hard work as well. I extend my heartfelt congratulations and best wishes for a bright future to all the award winners and their families.
Friends,
This day of Veer Bal Diwas is filled with emotion and reverence. Sahibzada Ajit Singh Ji, Sahibzada Jujhar Singh Ji, Sahibzada Zorawar Singh Ji, and Sahibzada Fateh Singh Ji—at such a tender age, they had to confront the mightiest power of that time. That battle was between the fundamental values of India and religious fanaticism; it was a battle of truth versus falsehood. On one side stood the Tenth Guru, Shri Guru Gobind Singh Ji, and on the other side was the cruel regime of Aurangzeb. Our Sahibzadas were very young at that time. But Aurangzeb, in his cruelty, did not care about their age. He knew that if he wanted to frighten Indians into conversion, he would first have to break their morale. And that is why he targeted the Sahibzadas.
But friends,
Aurangzeb and his commanders had forgotten that our Guru was no ordinary man—he was the very embodiment of penance and sacrifice. The brave Sahibzadas inherited this legacy from him. That is why, even though the entire Mughal empire pursued them, not one of the four Sahibzadas wavered. The words of Sahibzada Ajit Singh Ji still echo the story of his courage: “I am Ajit by name, I shall never be conquered. And even if I am conquered, I shall never submit!”
Friends,
Just a few days ago, we remembered Shri Guru Tegh Bahadur Ji on the 350th anniversary of his supreme sacrifice. A special program was also held in Kurukshetra on that day. To think that Sahibzadas, who drew inspiration from the sacrifice of Guru Tegh Bahadur Ji, would fear Mughal atrocities was itself a mistake.
Friends,
The valor and ideals of Mata Gujri, Shri Guru Gobind Singh Ji, and the four Sahibzadas continue to give strength to every Indian even today; they remain our inspiration. The saga of the Sahibzadas’ sacrifice should have been on the lips of every citizen of the country. But unfortunately, even after independence, the mentality of slavery continued to dominate. The seed of this mentality was sown by the British politician Macaulay in 1835, and even after independence, the nation was not allowed to free itself from it. That is why, for decades after independence, attempts were made to suppress such truths.
But friends,
Now India has resolved to rid itself of this mentality of slavery. The memories of our sacrifices and valor will no longer be buried. The heroes and heroines of our nation will no longer be pushed to the margins. That is why we are celebrating Veer Bal Diwas with full devotion. And we have not stopped here. The conspiracy that Macaulay hatched will complete 200 years in 2035—just 10 years from now. In these 10 years, we will ensure that the nation is completely free from the mentality of slavery. This must be the resolve of 1.4 billion Indians. Because when the nation frees itself from this mentality, it will take pride in its indigenous identity and advance further on the path of self-reliance.
Friends,
A glimpse of this campaign to free ourselves from the mentality of slavery was seen recently in our Parliament. In the winter session, Members of Parliament delivered nearly 160 speeches in Indian languages other than Hindi and English. Around 50 speeches were in Tamil, more than 40 in Marathi, and about 25 in Bangla. Such a scene is rare in any parliament in the world. This is a matter of pride for all of us. Macaulay had tried to crush India’s language diversity, but now, as our nation frees itself from the mentality of slavery, linguistic diversity is becoming our strength.
Friends,
Here I see so many young people associated with Yuva Bharat Sangathan. In a way, you are Gen Z, and even Gen Alpha. It is your generation that will take India to the goal of becoming a developed nation. I see and understand the capability and confidence of Gen Z, and that is why I place great trust in you. Our tradition says: बालादपि ग्रहीतव्यं युक्तमुक्तं मनीषिभिः।, meaning, even if a small child speaks wisely, it should be accepted. In other words, no one is small or big by age; one becomes great through deeds and achievements. Even at a young age, you can accomplish things that inspire others. You have already shown this. But these achievements must be seen only as a beginning. You have to go much further. You have to take your dreams to the skies. And you are fortunate to be born in a generation where the nation stands firmly with your talent.
Earlier, young people were afraid even to dream, because the old systems had created an atmosphere where nothing good seemed possible. There was despair everywhere, and people even began to feel—what is the use of working hard? But today, the nation seeks out talent, gives it a platform, and places the strength of 1.4 billion citizens behind their dreams.
With the success of Digital India, you have the power of the internet, you have resources for learning. Those who want to enter science, technology, and the startup world have missions like Startup India. Those advancing in sports have missions like Khelo India. Just two days ago, I also participated in the Sansad Khel Mahotsav. There are countless platforms to help you move forward. You only need to remain focused. And for this, it is essential that you do not get trapped in the glitter of short-term popularity. This will happen when your thinking is clear, when your principles are clear. That is why you must learn from your ideals, from the great figures of our nation. You must not see your success as limited to yourself. Your goal should be that your success becomes the nation’s success.
Friends,
Today, new policies are being framed with a focus on youth empowerment. The youth have been placed at the center of nation-building. Through platforms like Mera Yuva Bharat, efforts are being made to connect young people, provide them opportunities, and develop leadership skills among them. Whether it is advancing the space economy, promoting sports, expanding the fintech and manufacturing sectors, creating opportunities for skill development and internships—at the heart of every such effort are my young companions. In every sector, new opportunities are opening up for the youth.
Friends,
India today faces unprecedented circumstances. India is among the youngest nations in the world. The coming twenty-five years will determine the direction of our country. Perhaps for the first time since independence, India’s capabilities, India’s aspirations, and the world’s expectations from India are all converging together. Today’s youth are growing up at a time when opportunities are greater than ever before. We are committed to providing better avenues for the talent, confidence, and leadership abilities of India’s youth.
My young friends,
For laying a strong foundation of a developed India, significant reforms have also been made in our education policy. The new National Education Policy focuses on new methods of learning for the 21st century. Today, the emphasis is on practical learning—developing the habit of thinking instead of rote memorization, encouraging children to ask questions and to seek solutions. For the first time, meaningful efforts are being made in this direction. Multidisciplinary studies, skill-based learning, promotion of sports, and the use of technology are greatly helping students. Across the country, millions of children are engaging in innovation and research through Atal Tinkering Labs. Even in schools, children are being introduced to robotics, AI, sustainability, and design thinking. Alongside these efforts, the National Education Policy has also provided the option of studying in the mother tongue. This is making learning easier for children and helping them better understand their subjects.
Friends,
The brave Sahibzadas did not look at how difficult the path was; they only looked at whether the path was right. Today, that same spirit is needed. I expect India’s youth to dream big, work hard, and never let their confidence weaken. The future of India will shine only through the future of its children and youth. Their courage, their talent, and their dedication will guide the progress of the nation. With this faith, with this responsibility, and with this continuous momentum, India will keep moving forward towards its future. Once again, I bow in reverence to the Sahibzadas. I extend my heartfelt congratulations to all the award winners. Thank you very much to all of you.