প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নৈ দিল্লীদা পাঙথোকখিবা বীর বাল দিবসতা পীখিবা ৱারোলগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
26 DEC 2025 4:42PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ইকায় খুম্নরবা মরূপশিং, অন্নপুর্ন দেবী, সাবিত্রি থাকুর, রবনীত সিংহ, হর্শ মালহোত্রা, দিল্লী সরকারগী ইকায় খুম্নরবা মন্ত্রী, অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিং, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদগী লেঙবীরক্লিবা মীথুংলেনশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচাশিং!
ঙসি লৈবাক অসিনা বীর বাল দিবস পালন তৌরি। হৌজিক্তি, ঐখোয়না ভন্দে মাতরমগী য়াম্না ফজবা শক্তম অমা উবা ফংলে। অদোম্না কন্না হোৎনজরিবশিং অদু ময়েক শেংনা উবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না ভারতকী চাউথোকচনিংঙাই ওইরিবা থৌনা ফরবা সাহিবজাদাশিংবু নিংশিংলি। মখোয়না ভারতকী থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা অমসুং অথৌবগী মগুন অদু উৎলি। সাহিবজাদাশিং অসিনা চহি অমসুং ফিভমগী ঙমখৈশিং থুগাইদুনা, নিংথৌরেল মুঘল সম্রাজ্যগী মায়োক্তা শক্লোন মান্ননা লেপখি, অমসুং ধর্মগী হৈনবী অমসুং হিংশাগী অশেংবা মশক অদু থুগাইখি। অসিগুম্বা শিংথানীংঙাই ওইরবা মমাংঙৈ লৈবাক্কী নহারোলশিংনা অসিগুম্বা ইথিল অসি লৌজরিবা লৈবাক অসিনা হীরম খুদিংমক্তা মায় পাকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
দিসেম্বর ২৬কী নুমিৎ লাকপা খুদিংগী, ঐখোয়গী সরকারনা সাহিবজাদশিংগী থৌনানা ইথিল পীরদুনা বীর বাল দিবস পাংথোকপা হৌরকপদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। হৌখিবা চহি মরি অসিদা, অনৌবা চৎনবী অসিনা সাহিবজাদাগী ইথিলবু নহা ওইরিবা মীরোলশিংদা য়ৌহনখ্রে। বীর বাল দিবসনা থৌনা ফরবা অমসুং হৈশিংলবা নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা প্লেৎফোর্ম অমসু শেমখ্রে। চহি খুদিংগী, লৈবাক অসিগীদমক্তা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা মশক থোকপা থবক অমা পাংথোকখিবা অঙাংশীংবু প্রধান মন্ত্রীগী নেস্নেল চাইল্দ এৱার্দ পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎলি। চহি অসিদসু লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী অঙাং ২০না এৱার্দ অসি ফংখ্রে। মখোয় পুম্নমক ঐখোয়গী মরক্তা লৈরি, অমসুং ঐহাক্না মখোয়গা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংখি। কনাগুম্বা খরনা য়াম্না থৌনা ফবা উৎলি, কনাগুম্বা খরনা খুন্নাইগী সেবা অমসুং অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেনবদা থাগৎনিংঙাই ওইবা থবক তৌরি। মখোয় খরনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা ইনোভেসন তৌরি, অদুগা মখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপ কয়া অমনা শান্ন-খোৎনবদা, আর্ত অমসুং কলচরদা কান্নবা পীরি। ঐহাক্না মনা ফংলবশিং অসিদা হায়জনীংবদি, মসিগী ইকায় খুম্নবা অসি অদোমখক্তগী নত্তে, অদোমগী ইমা-ইপাশিং, অদোমগী ওজাশিং অমসুং মেন্তরশিংগীদমক্তসুনি। মসি মখোয়গী কন্না হোৎনবগী মশক অমসু ওইরি। ঐহাক্না এৱার্দ ফংলবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুং পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী বীর বল দিবস অসি ইথিল অমসুং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা পাংথোক্লি। সাহিবজাদা অজিৎ সিংহজী, সাহিবজাদা জুঝার সিংহজী, সাহিবজাদা জোরাৱর সিংহজী অমসুং সাহিবজাদা ফতেহ সিংহজীশিং অসি য়াম্না নহা ওইরিঙৈদা মতমদুগী খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা শক্তিগা থেংনখি। মসিগী লানফম অসি ভারতকী তঙাই ফদবা মগুনশিং অমসুং ধর্ম্মগী হৈনবীগী মরক্তা ওইরম্মি; মসি অচুম্বা অমসুং অরানবাগী মরক্তা লানফম অমনি। নাকল অমরোমদা ১০শুবা গুরু, শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজী অমসুং অতোপ্পা নাকল অমরোমদা ঔরঙ্গজেবকী অকনবা নিংথৌ পাল্লম্মি। মতম অদুদা ঐখোয়গী সাহিবজাদাশিং অসি য়াম্না নহা ওইরম্মি। অদুম ওইনমক, ঔরঙ্গজেবনা মহাক্কী অকনবা থৌওংদা, মখোয়গী চহিগী মতাংদা করিসু খল্লমদে। মহাক্না খঙলম্মি মদুদি করিগুম্বা মহাক্না ভারত মচাশিংবু থাজবা পোকহনবা পাম্লবদি, মহাক্না অহানবদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু থুগায়গদবনি। মসিনা মরম ওইদুনা মহাক্না সাহিবজাদাশিংবু পান্দম থমখিবনি।
অদুবু মরুপশিং,
ঔরঙ্গজেব অমসুং মহাক্কী কম্মান্দরশিংনা ঐখোয়গী গুরু অসি মীচম অমত্তা নত্তে, মহাক অসি কত্থোকপগী মশক অদুনি হায়বসি মাংজৌননা খল্লম্মি। থৌনা ফরবা সাহিবজাদানা মসিগী লেগেসী অসি মহাক্কী মফমদগী লৌরকখি। মদুনা মরম ওইদুনা, মোগল সম্রাজ্য পুম্নমক্না মখোয়বু তান্নরবসু, সাহিবজাদ মরিগী মনুংদা অমত্তনা মতুং ইনখিদে। সাহিবজাদা অজিৎ সিংহজীগী ৱাহৈশিং অসিনা মহাক্কী থৌনাগী ৱারী অসি হৌজিক ফাওবা শন্দোক্না তাক্লি: "ঐহাক অসি মমিংগী মতুং ইন্না অজিৎনি, ঐহাকপু কনা অমত্তনা মায়থিবা পীবা ঙম্লোই। অমসুং ঐহাকপু মায়থীবা পীরবসু, ঐহাক্না কৈদৌনুংদা নোঞ্জরোই!
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐখোয়না শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজীবু মহাক্কী অৱাংবা থাক্তা কত্থোকপগী ৩৫০শুবা কুমওন্দা নীংশিংখি। নুমিৎ অদুদা কুরুক্ষেত্রদা অখন্নবা প্রোগ্রাম অমসু পাংথোকখি। গুরু তেগ বাহাদুরজীগী কত্থোকপদগী ইথিল লৌখিবা সাহিবজাদাসনা মোগলগী থৌনা ফবা থবকশিংবু থাজগনি হায়না খনবা অসিসু অশোয়বা অমনি।
মরুপশিং,
মাতা গুজরী, শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজী অমসুং সাহিবজাদ মরিগী থৌনা অমসুং ৱাখল্লোন অসিনা ঙসিসু ভারত মচা খুদিংদা শক্তি পীরি; মখোয়না ঐখোয়গী ইথিল পীরি। সাহিবজাদাসকী কত্থোকপগী ৱারী অসি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না শকখঙগদবনি। অদুবু লাইবক থিবদি, নীংতম্বগী মতুংদা ফাওবা, ক্রীতদাসকী ৱাখল্লোন অসি মখা তানা লৈখি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি ইং 1835দা ব্রিতিশ পোলিতিসিয়ন মেকলাইনা থাখি, অমসুং নীংতম্বা ফংলবা মতুংদসু, লৈবাক অসিনা মসিদগী লাপথোকপা য়াখিদে। মরম অদুনা, নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মনুংদা, অসিগুম্বা অচুম্বশিং অসি মুত্থৎনবা হোৎনখি।
অদুবু মরুপশিং,
হৌজিক্তি ভারতনা মশা মশামকপু ক্রীতদাস ওইবগী ৱাখল্লোন অসিদগী লাপথোক্নবা ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়গী কত্থোকপশিং অমসুং থৌনাগী নিংশিংবশিং অদু মখা তানা কাওররোই। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অথৌবশিংবু মখা তানা মপান্দা থম্লরোই। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না বীর বাল দিবস অসি মপুং ফানা নিংশিংদুনা পাংথোক্লি। অমসুং ঐখোয়না মসিদা লেপখিদে। মেকোলেনা পুথোকখিবা ৱাখল্লোন অসি ২০৩৫দা চহী ২০০ মপুং ফারক্কনি। হৌজিক্তগী চহী ১০ খক্তনি। চহী ১০ অসিদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু ক্রীতদাসকী ৱাখল্লোনদগী মপুং ফানা মুত্থৎপা ঙম্লগনি। মসি ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪গী ৱারেপ ওইগদবনি। মরমদি, লৈবাক অসিনা ৱাখল্লোন অসিদগী মশাগী ইথিল পীবা ঙম্লবদি, মসিনা মশাগী লমদমগী ওইবা মশক অদুদা চাউথোকচগনি অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবগী লম্বীদা মখা তানা খুমাং চাউশিল্লগনি।
মরুপশিং,
ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ততা মীনাই নাইথাংগী ৱাখল্লোন্‌দগী ঐখোয় ইশাবু নীংথিনা লৌথোক্নবা হোৎনবগী খোঙজং অদু উবা ফংখি। হিন্দি অমসুং ইংলিস নত্তনা অতোপ্পা ভারতকী লোলশিংদা পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎশিংনা ৱিন্দর সেসনদা ৱা ঙাংখি। তামিলদা স্পিচ ৫০, মরাথীদা ৪০ হেন্না অমসুং বঙ্গলাদা ২৫ রোম পীখি। অসিগুম্বা মওং অসি মালেমগী পার্লিয়ামেন্ত অমত্তদা তোইনা উবা ফংদে। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মেকলাইনা ভারতকী লোলগী খেন্নববু থুগায়নবা হোৎনখি, অদুবু হৌজিক্তি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মশাবু মনিপুরীগী ৱাখল্লোনদগী লাপথোক্লকপগা লোয়ননা, লোলগী খেন্নবসি ঐখোয়গী পাঙ্গল ওইরক্লি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা ঐহাক্না য়ুভা ভারত সঙ্গথনগা মরী লৈনবা নহা কয়া অমা উবা ফংই। মওং অমদা, নহাক অসি জেনরেসন জে, অমসুং জেনরেসন অলফা ফাওবা ওইরি। ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী পান্দম অদু য়ৌহনগদবা অসি অদোমগী জেনরেসন অসিনি। জেনরেসন জেদকী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং থাজবশিং অদু ঐনা উরে অমসুং খঙই, অমসুং মরম অসিনা ঐনা অদোমদা চাউনা থাজবা থম্লি। ঐখোয়গী চৎনবীনা হায়রি: बालादपि ग्रहीतव्यं युक्तमुक्तं मनीषिभिः।, হায়বদি, করিগুম্বা পীক্লিবা অঙাং অমনা হৈ-শিংলগা ৱা ঙাংবা তারবসু, মদুবু য়াগদবনি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, চহিনা কনাগুম্বা অমবু অচৌবা নৎত্রগা অপীকপা ওইহল্লোই; কৎথোকপা অমসুং মায় পাকপা অদুনা অচৌবা ওইহল্লি। নহা ওইরিঙৈদসু, নহাক্না অতোপ্পদা ইথিল পীবা থবকশিং পাংথোকপা ঙম্মি। অদোম্না মসি হান্ননা উৎখ্রে। অদুবু মসিগী মাইপাকপশিং অসিদি হৌরকফম অমখক্তমক ওইনা উবা তাই। অদোম্না মখা তানা চৎকদবনি। অদোম্না অদোমগী মঙলানশিং অদু থৱানমিচাক্তা পুগদবনি। অমসুং নহাক্কী হৈ-শিংবা অদুগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা লেপ্পা লৈতনা লেপচরিবা জেনরেসন অমদা পোকপা অসি নহাক্কী খুদোংচাবা অমনি।
মমাংদদি, নহাশিংনা মঙলান শাগৎপদা অকিবা পোক্লম্মি মরমদি অরিবা সিস্তেমশিং অসিনা অফবা অমত্তা ওইথোক্লোই হায়বগী অকিবা অমা পীরম্মি। মফম পুম্নমক্তা থাজবা লৈরমদে। অমসুং মীশিংনসু থবক কন্না তৌবনা করি কান্নবা লৈবগে হায়না ফাওবা ফাওবা হৌরকখি। অদুবু ঙসিদি, লৈবাক অসিনা হৈ-শিংলবা মীওইশিং থিজিল্লি, মখোয়দা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি, অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং অদুগীদমক নাগরিক বিলিয়ন ১.৪গী শক্তি থাদোক্লি।
দিজিতেল ইন্দিয়াগী মায় পাকপগা লোয়ননা, ইন্তরনেতকী শক্তি লৈরে, তম্বগী রিসোর্স লৈরে। সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং স্তার্ত অপ ৱার্ল্দদা চঙবা পাম্বা মীওইশিংদা স্তার্ত অপ ইন্দিয়াগুম্বা মিসনশিং লৈ। শান্ন-খোৎনবদা খুমাং চাওশিল্লিবা মীওইশিংগী খেলো ইন্দিয়াগুম্বা মিসনশিং লৈ। নুমিৎ অনীনিগী মমাংদা ঐহাক্না সনসাদ খেল মহোৎসবতা শরুক য়াখি। অদোমবু মাংলোমদা চংশিনবদা মতেং পাংনবা প্লেতফোর্ম মশিং য়াম্লবা লৈ। নহাক্না মীৎয়েং চংবতা নত্তনা অতৈ করিসু তৌরোইদবনি। অমসুং মসিগীদমক্তা, অদোম্না অতেনবা মতমগী মমিং চৎপগী মঙালদা পুক্নিং চিংশিন্দবা অসি য়াম্না মরু ওই। অদোমগী ৱাখল্লোন অদু ময়েক শেংবগা, অদোমগী কাংলোনশিং অদু ময়েক শেংবগা মসি থোক্লগনি। মরম অদুনা অদোম্না অদোমগী ৱাখল্লোনশিংদগী, ঐখোয়গী লৈবাক্কী শক্নাইরবা মীওইশিংদগী তমগদবনি। নহাক্কী মায় পাকপা অসি নহাক খক্তদা য়ুম্ফম ওই হায়না নহাক্না উরোইদবনি। অদোমগী পান্দমদি অদোমগী মাইপাকপা অসিনা লৈবাক অসিগী মাইপাকপা ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, নহারোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা অনৌবা পোলিসীশিং শেমগৎলি। নহারোলশিং অসি লৈবাক শেমগৎপগী ময়াইদা থম্লি। মেরা য়ুভা ভারতকুম্বা প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা নহাশিংবু শম্নহন্নবা, মখোয়দা খুদোংচাবা ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী মরক্তা লুচিংবগী হৈ-শিংবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। স্পেস ইকোনোমীদা খুমাং চাউশিলহনবা, স্পোর্তস প্রমোৎ তৌবা, ফিনতেক অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবশিং শেমগৎপা অসিগুম্বা হোৎনবা পুম্নমক্কী ময়াইদা ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং লৈরি। সেক্তর খুদিংমক্তা নহারোলশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিভমশিং থেংনরি। ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাক্কনি। নীংতম্লবা মতুংদগী ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং, ভারতকী অপাম্বশিং অমসুং ভারতকী মায়কৈদগী মালেমগী মীৎয়েং অসি অমত্তা ওইনা পুনশিনবা অসি করিগুম্বা অহানবা ওইনা ওইরম্বা য়াই। ঙসিগী নহাশিং অসি মমাংদগী হেন্দোক্না খুদোংচাবা কয়া ফংলবা মতম অমদা চাউখৎলি। ঐখোয়না ভারতকী নহাশিংগী হৈশিংবা, থাজবা অমসুং লুচিংবগী হৈশিংবশিংগীদমক হেন্না ফবা লম্বীশিং ফংহন্নবা ৱাশক্লি।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা শেম্নবগীদমক, ঐখোয়গী এজুকেসন পোলিসীদসু মরু ওইবা রিফোর্মশিং পাংথোক্লে। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা ২১শুবা চহি চাগীদমক্তা অনৌবা লর্নিংগী পাম্বৈশিংদা মীৎয়েং থম্লি। ঙসিদি, প্রাক্টিকেল লর্নিংদা হেন্না মীৎয়েং থম্লি। মসিনা অঙাংশীংবু ৱাহং হংনবা অমসুং সোলুসনশীং থিদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎতুনা, ময়েক শেংনা নীংশিংবগী মহুত্তা ৱাখল খনবা মহৌশাবু শেমগৎহল্লি। অহানবা ওইনা, মসিগী মাইকৈ অসিদা কান্নরবা থবকশিং পায়খৎলি। মল্তিদিসিপ্লিনরী স্তদীজ, স্কিলদা য়ুম্ফম ওইবা লর্নিং, স্পোর্তস প্রমোসন তৌবা, অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নবনা মহৈরোয়শিংদা য়াম্না মতেং পাংলি। লৈবাক শীনবা থুংনা, অঙাং মিলিয়ন কয়ানা অতল তিঙ্করিং লেবশিংগী খুত্থাংদা ইনোবেসন অমসুং রিসর্সতা শরুক য়ারি। স্কুলদা ফাওবা, অঙাংশিংবু রোবোতিক্স, AI, সস্তেনেবিলিতী, অমসুং দিজাইন থিঙ্কিংদা শকখঙহল্লি। মসিগী হোৎনবা অসিগা লোয়ননা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মমাগী লোলদা মহৈ তম্বগী ওপ্সনসু পীরি। মসিনা অঙাংশীংবু তম্বদা হেন্না লায়হল্লি অমসুং মখোয়না হীরমশিংবু হেন্না ফজনা খঙহনবদা মতেং পাংই।
মরুপশিং,
থৌনা লৈরবা সাহিবজাদশিংনা লম্বী অদু করম্না অরুবা ওইবগে হায়বদু য়েংখিদে। মখোয়না লম্বী অদু চুম্মি হায়না য়েংখি। ঙসিদি, অসিগুম্বা ইচিল-ইনাও অসি মথৌ তাই। ভারতকী নহারোলশিংনা চাউনা মঙলান উবা, কন্না হোৎনবা অমসুং মখোয়গী থাজবা হন্থহন্দনবা ঐনা আশা তৌই। ভারতকী তুংলমচৎ অসি মসিগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংগী তুংলমচৎকী থোংদা মঙাল ফংগনি। মখোয়গী থৌনা, মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং মখোয়গী থাজবা অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী লমজিং লমতাকপীগনি। থাজবা অসিগা লোইননা, থৌদাং অসিগা লোইননা, অমসুং লেপ্তনা চংশিল্লিবা খোঙজং অসিগা লোইননা, ভারতনা মাগী তুংলমচৎকী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিনগনি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না সাহিবজাদাদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মনা ফংলবশিং পুম্নমক্তা ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Veer Baal Diwas programme in Delhi
26 DEC 2025 4:42PM by PIB Delhi
Hon’ble colleagues in the Union Cabinet—Annapurna Devi, Savitri Thakur, Ravneet Singh, Harsh Malhotra, the respected Minister from the Delhi Government, other distinguished dignitaries, guests from every corner of the country, and my dear children!
Today, the nation is celebrating Veer Bal Diwas. Just now, we witnessed such a beautiful rendition of Vande Mataram—your hard work is clearly visible.
Friends,
Today, we remember those brave Sahibzadas, who are the pride of India. They embody the pinnacle of India’s indomitable courage, valor, and heroism. These Sahibzadas broke the boundaries of age and circumstance, standing like a rock against the cruel Mughal empire, shaking the very existence of religious fanaticism and terror. A nation with such a glorious past, whose youth inherit such inspiration, is capable of achieving anything.
Friends,
Whenever this day of 26th December arrives, I feel a deep satisfaction that our government began commemorating Veer Bal Diwas, inspired by the bravery of the Sahibzadas. In the past four years, this new tradition has carried the inspiration of the Sahibzadas to the younger generation. Veer Bal Diwas has also created a platform for nurturing courageous and talented youth. Every year, children who achieve something remarkable in different fields for the nation are honored with the Prime Minister’s National Child Award. This year too, 20 children from different parts of the country have received this award. They are all present among us, and I had the opportunity to interact with them. Some have displayed extraordinary bravery, some have done commendable work in social service and environmental protection. Some have innovated in science and technology, while many young friends are contributing in sports, arts, and culture. I would like to tell these award winners—this honor is not only for you, but also for your parents, your teachers, and mentors. It is a recognition of their hard work as well. I extend my heartfelt congratulations and best wishes for a bright future to all the award winners and their families.
Friends,
This day of Veer Bal Diwas is filled with emotion and reverence. Sahibzada Ajit Singh Ji, Sahibzada Jujhar Singh Ji, Sahibzada Zorawar Singh Ji, and Sahibzada Fateh Singh Ji—at such a tender age, they had to confront the mightiest power of that time. That battle was between the fundamental values of India and religious fanaticism; it was a battle of truth versus falsehood. On one side stood the Tenth Guru, Shri Guru Gobind Singh Ji, and on the other side was the cruel regime of Aurangzeb. Our Sahibzadas were very young at that time. But Aurangzeb, in his cruelty, did not care about their age. He knew that if he wanted to frighten Indians into conversion, he would first have to break their morale. And that is why he targeted the Sahibzadas.
But friends,
Aurangzeb and his commanders had forgotten that our Guru was no ordinary man—he was the very embodiment of penance and sacrifice. The brave Sahibzadas inherited this legacy from him. That is why, even though the entire Mughal empire pursued them, not one of the four Sahibzadas wavered. The words of Sahibzada Ajit Singh Ji still echo the story of his courage: “I am Ajit by name, I shall never be conquered. And even if I am conquered, I shall never submit!”
Friends,
Just a few days ago, we remembered Shri Guru Tegh Bahadur Ji on the 350th anniversary of his supreme sacrifice. A special program was also held in Kurukshetra on that day. To think that Sahibzadas, who drew inspiration from the sacrifice of Guru Tegh Bahadur Ji, would fear Mughal atrocities was itself a mistake.
Friends,
The valor and ideals of Mata Gujri, Shri Guru Gobind Singh Ji, and the four Sahibzadas continue to give strength to every Indian even today; they remain our inspiration. The saga of the Sahibzadas’ sacrifice should have been on the lips of every citizen of the country. But unfortunately, even after independence, the mentality of slavery continued to dominate. The seed of this mentality was sown by the British politician Macaulay in 1835, and even after independence, the nation was not allowed to free itself from it. That is why, for decades after independence, attempts were made to suppress such truths.
But friends,
Now India has resolved to rid itself of this mentality of slavery. The memories of our sacrifices and valor will no longer be buried. The heroes and heroines of our nation will no longer be pushed to the margins. That is why we are celebrating Veer Bal Diwas with full devotion. And we have not stopped here. The conspiracy that Macaulay hatched will complete 200 years in 2035—just 10 years from now. In these 10 years, we will ensure that the nation is completely free from the mentality of slavery. This must be the resolve of 1.4 billion Indians. Because when the nation frees itself from this mentality, it will take pride in its indigenous identity and advance further on the path of self-reliance.
Friends,
A glimpse of this campaign to free ourselves from the mentality of slavery was seen recently in our Parliament. In the winter session, Members of Parliament delivered nearly 160 speeches in Indian languages other than Hindi and English. Around 50 speeches were in Tamil, more than 40 in Marathi, and about 25 in Bangla. Such a scene is rare in any parliament in the world. This is a matter of pride for all of us. Macaulay had tried to crush India’s language diversity, but now, as our nation frees itself from the mentality of slavery, linguistic diversity is becoming our strength.
Friends,
Here I see so many young people associated with Yuva Bharat Sangathan. In a way, you are Gen Z, and even Gen Alpha. It is your generation that will take India to the goal of becoming a developed nation. I see and understand the capability and confidence of Gen Z, and that is why I place great trust in you. Our tradition says: बालादपि ग्रहीतव्यं युक्तमुक्तं मनीषिभिः।, meaning, even if a small child speaks wisely, it should be accepted. In other words, no one is small or big by age; one becomes great through deeds and achievements. Even at a young age, you can accomplish things that inspire others. You have already shown this. But these achievements must be seen only as a beginning. You have to go much further. You have to take your dreams to the skies. And you are fortunate to be born in a generation where the nation stands firmly with your talent.
Earlier, young people were afraid even to dream, because the old systems had created an atmosphere where nothing good seemed possible. There was despair everywhere, and people even began to feel—what is the use of working hard? But today, the nation seeks out talent, gives it a platform, and places the strength of 1.4 billion citizens behind their dreams.
With the success of Digital India, you have the power of the internet, you have resources for learning. Those who want to enter science, technology, and the startup world have missions like Startup India. Those advancing in sports have missions like Khelo India. Just two days ago, I also participated in the Sansad Khel Mahotsav. There are countless platforms to help you move forward. You only need to remain focused. And for this, it is essential that you do not get trapped in the glitter of short-term popularity. This will happen when your thinking is clear, when your principles are clear. That is why you must learn from your ideals, from the great figures of our nation. You must not see your success as limited to yourself. Your goal should be that your success becomes the nation’s success.
Friends,
Today, new policies are being framed with a focus on youth empowerment. The youth have been placed at the center of nation-building. Through platforms like Mera Yuva Bharat, efforts are being made to connect young people, provide them opportunities, and develop leadership skills among them. Whether it is advancing the space economy, promoting sports, expanding the fintech and manufacturing sectors, creating opportunities for skill development and internships—at the heart of every such effort are my young companions. In every sector, new opportunities are opening up for the youth.
Friends,
India today faces unprecedented circumstances. India is among the youngest nations in the world. The coming twenty-five years will determine the direction of our country. Perhaps for the first time since independence, India’s capabilities, India’s aspirations, and the world’s expectations from India are all converging together. Today’s youth are growing up at a time when opportunities are greater than ever before. We are committed to providing better avenues for the talent, confidence, and leadership abilities of India’s youth.
My young friends,
For laying a strong foundation of a developed India, significant reforms have also been made in our education policy. The new National Education Policy focuses on new methods of learning for the 21st century. Today, the emphasis is on practical learning—developing the habit of thinking instead of rote memorization, encouraging children to ask questions and to seek solutions. For the first time, meaningful efforts are being made in this direction. Multidisciplinary studies, skill-based learning, promotion of sports, and the use of technology are greatly helping students. Across the country, millions of children are engaging in innovation and research through Atal Tinkering Labs. Even in schools, children are being introduced to robotics, AI, sustainability, and design thinking. Alongside these efforts, the National Education Policy has also provided the option of studying in the mother tongue. This is making learning easier for children and helping them better understand their subjects.
Friends,
The brave Sahibzadas did not look at how difficult the path was; they only looked at whether the path was right. Today, that same spirit is needed. I expect India’s youth to dream big, work hard, and never let their confidence weaken. The future of India will shine only through the future of its children and youth. Their courage, their talent, and their dedication will guide the progress of the nation. With this faith, with this responsibility, and with this continuous momentum, India will keep moving forward towards its future. Once again, I bow in reverence to the Sahibzadas. I extend my heartfelt congratulations to all the award winners. Thank you very much to all of you.