প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ানবা পুরকখ্রবা থবকশিং: ফিনলেন্দগী রাষ্ট্রপতিগী খোঙচৎ
05 MAR 2026 4:36PM by PIB Imphal
এম.ও.য়ুশিং/এগ্রিমেন্তশিং
সেরিএল নম্বর
এম.ও.য়ু/এগ্রিমেন্ত
পায়খৎকদবা থবক
1
মাইক্রেসন অমসুং মোবিলিতিগী মরীগী এম.ও.য়ু
তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন সেক্তরগী লমদা ফিনলেন্দ ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিংগী মরুওইবা পন্থুংফম অমনি। মাইক্রেসন অমসুং মোবিলিতিগী মরীগী এম.ও.য়ু অসিনা হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা পীগনি।
2
মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মতেং পাংন্নবা এম.ও.য়ু নৌথোকহনবা
নবেম্বর ২০২০ দা খুৎয়েক পীনখিবা হৌজিক চৎনরিবা এম.ও.য়ু মশা শাংদোক্লে। মসিদা বাইওইনর্জ অমসুং অমোৎপদগী ইনর্জি পুথোক্নবা পাম্বৈশিং, পৱার লীদুনা থমজিনবা অমসুং আর.ই সিষ্টেমসিং, গ্রিন হায়দ্রোজেন, ৱিন্দ, সোলার অমসুং অপীকপা হায়দ্রো পৱার য়াওনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিংদা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নগনি।
3
ষ্টেতিষ্টিক্সগী লমদা মতেং পাংন্নবা এম.ও.য়ু
ওফিসিএল ষ্টেতিষ্টিক্সগী লমদা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং অমনা অমগা মতেং পাংনগনি।
লাউথোকখিবশিং
মমিং
1
ভারত-ফিনলেন্দগী লৈবাক অনিগী মরীশিং “দিজিতেলাইজেসন অমসুং ষ্টেন্নেবিলিতিদা ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরসিপ” দা পুখৎপা
2
ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত অমসুং ফিনিস ইন্নোবেসন ফন্দিং এজেন্সি ব্যুজিনেস ফিনলেন্দগী মরক্ত থবক ওইনা পায়খৎনবা থৌরাং তৌদুনা পুন্না থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎপা
3
২০৩০ ফাওবদা ভারত অমসুং ফিনলেন্দগী মরক্ত হৌজিক চৎথরিবা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক শরুক অনি হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্বা (হন্দক য়ানবা পুরকখ্রবা ইন্দিয়া-ই.য়ু এফ.তি.এ শীজিন্নদুনা)
4
হিরম কয়াদা দিজিতেলাইজেসনগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎপা ( ৫জি, ৬জি, ক্বান্তম কম্মুনিকেসনশিং, অৱাংবা থাক্কী ক্বান্তম কম্পুতিং, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগুম্না নৌনা থোক্লকপা তেক্নোলোজিশিংদা মতেং পাংনবা চাউখৎহনবা)
5
৬জিগী জোইন্ত তাক্স ফোর্স শেম্বা ( ফিনলেন্দগী উলু য়ুনিভর্সিতি অমসুং ভারত ৬জি এল্লাইন্সনা ৬জিগী মরমদা থিজিনবা)
6
ইন্দো-ফিনলেন্দ ষ্টার্দঅপ কোরিদোরগী খুৎথাংদা ষ্টার্দঅপকী থবকশিং হেন্না মতেং পাংনবা ( হেলসিনকিদা শ্লসতা ভারতকী ষ্টার্দঅপশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা অমসুং ন্যু দিল্লিদা ষ্টার্দঅপ মহাকুম্ভদা ফিনিস ষ্টার্দঅপ শরুক য়াবা)
7
২০২৬ দা ভারত্ত ৱার্ল্দ সর্কুলার ইকোনোমি ফোরম পুন্না য়ুম্বু ওইমিন্নবা ( ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেষ্ট অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিষ্ট্রি অমসুং ফিনিস ইন্নোবেসন ফন্দ সিত্রা)
8
লৈবাক অনিগী ফোরেন মিনিষ্ট্রিগী মরক্ত কন্সুলার দাইলোগ হৌদোকপা

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of President of Finland
05 MAR 2026 4:36PM by PIB Delhi
MoUs / Agreements
Sl. No MoU / Agreement Description
1
MoU on Migration and Mobility Partnership
Finland has emerged as an important destination for Indian professionals, particularly in the field of technology and innovation sectors. The MoU on Migration and Mobility Partnership will facilitate mobility of talent.
2
Renewal of MoU on Environmental Cooperation
Renewal of existing MoU signed in November 2020. It encompasses key areas of collaboration that contribute to sustainability, including bioenergy and waste-to-energy solutions, power storage and flexible RE systems, green hydrogen, as well as wind, solar and small hydro power.
3
MOU on cooperation in the field of Statistics
To evolve mutual cooperation and exchange of experiences/best practices and collaboration in the field of official statistics.
Announcements
Title
1
Elevation of India - Finland bilateral relations to "Strategic Partnership in Digitalization and Sustainability”
2
Joint Research Calls under Implementation Arrangement between Department of Science and Technology of India and Finnish Innovation Funding Agency Business Finland
3
Aim to double the present bilateral trade between India and Finland by 2030 (Capitalizing on recently concluded India-EU FTA)
4
Establish a cross-sectoral Joint Working Group on Digitalization (Advancing cooperation in new and emerging technologies such as 5G, 6G, quantum communications, high-performance and quantum computing, Artificial Intelligence etc.)
5
Creation of Joint Task Force on 6G (6G research by University of Oulu, Finland and the Bharat 6G Alliance)
6
Greater connectivity of startup ecosystems through Indo-Finland Startup Corridor (Active participation of Indian startups in Slush in Helsinki and Finnish startups in Startup Mahakumbh in New Delhi)
7
Co-hosting of World Circular Economy Forum in India in 2026 (By Ministry of Environment, forest and Climate Change and Finnish Innovation Fund SITRA)
8
Establish Consular Dialogue between the respective Foreign Ministries