Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Post Budget Webinar on “Sustaining and Strengthening Economic Growth”
This year’s Union Budget reinforces our commitment to sustaining and strengthening economic growth: PM
Our direction is clear, our resolve is clear,Build more, produce more, connect more, export more: PM
The world is looking for reliable and resilient manufacturing partners, and today India has the opportunity to firmly fulfill this role: PM
India has signed Free Trade Agreements with many countries, a very large door of opportunities has opened for us, and in such a situation, it is our responsibility to never compromise on quality: PM
The Carbon Capture, Utilisation and Storage Mission is an important initiative, integrating sustainability in core business strategy will be essential: PM
The industries that invest in clean technology in time will be able to build better access to new markets in the coming years: PM
A major transformation is happening in the world economy today, as markets now look not only at cost but also at sustainability: PM
03 MAR 2026 1:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the second installment of the Budget Webinar series today, focusing on the theme of "Sustaining and Strengthening Economic Growth." Reflecting on the momentum of the previous week, the Prime Minister noted that the first webinar was highly successful and yielded excellent suggestions regarding the implementation of budget provisions.
The Prime Minister emphasized that the current webinar is intrinsically linked to providing continuous strength to the country’s economic growth.The PM observed that as global supply chains are getting re-shaped, India’s robust economy has become a beacon of hope for the world. " The rapid progress of the economy is a massive foundation for a 'Viksit Bharat'", Shri Modi remarked.
Reaffirming the government's clear vision and clear resolution, the Prime Minister reiterated the core mantras of "Build more, produce more, connect more, and export more." "Certainly, the deliberations that will take place among you today, and the suggestions that emerge from these deliberations, will play a major role," the PM remarked.
Addressing the synergy between various sectors, the Prime Minister explained that manufacturing, logistics, MSMEs, and urban centers are not isolated silos but interconnected pillars of a single economic structure. He detailed how manufacturing drives exports while competitive MSMEs foster flexibility and innovation. "This year's budget has provided great strength to all these pillars," Shri Modi affirmed.
The Prime Minister cautioned that policy direction alone does not yield results without active participation from industry, financial institutions, and state governments. He urged stakeholders to prioritize discussions on increasing manufacturing, production and making cost structures more competitive. “Your suggestions in these directions will be pivotal in making the development reach every corner of the country” Shri Modi remarked.
The PM highlighted the government's efforts to strengthen core capabilities and remove existing bottlenecks in the manufacturing sector. “Focus on sectors like the Dedicated Rare Earth Corridors and container manufacturing is aimed at bolstering the trade ecosystem” , Shri Modi asserted.
The Prime Minister also spotlighted the 'Biopharma Shakti Mission' announced in the budget, which aims to position India as a global hub for biologics and next-generation therapies. "We want to move towards leadership in advanced biopharma research and manufacturing," Shri Modi expressed..
In the context of shifting global dynamics, the PM remarked that the world is actively seeking reliable and resilient manufacturing partners.He urged stakeholders to invest with confidence, adopt cutting-edge technology, make significant investments in research, and maintain global quality standards. "India has the opportunity to play this role strongly," the Prime Minister emphasized.
Touching upon Free Trade Agreements (FTAs), the Prime Minister stated that these agreements have opened massive doors of opportunity, placing a renewed responsibility on Indian industry to emphasize quality. He stressed the need to research the preferences and comfort of international consumers to create user-friendly products. “ Only then will we be able to take advantage of the opportunities that are being created by Free Trade Agreements”, Shri Modi highlighted.
Regarding the MSME sector, the Prime Minister noted that recent classification reforms have removed the fear of expansion among small enterprises. While the government continues to facilitate credit access and technology upgrades, he stressed that the real impact depends on MSMEs entering the global competition. "Now is the time for MSMEs to further increase their productivity, raise their quality standards, and connect with digital processes and strong value chains," Shri Modi emphasised..
The Prime Minister identified infrastructure and logistics as the core pillars of the national growth strategy, backed by a record capital expenditure in this year's budget. He highlighted the expansion of high-speed rail, multi-modal connectivity, and ship repair facilities as essential steps for efficiency. " The actual benefit of this infrastructure will only be realized when industry and investors align their strategies accordingly," he reminded the audience.
On urbanization, the PM stated that India’s future growth is tied to the effective planning and management of its cities. He called for suggestions on how Tier-II and Tier-III cities can serve as new growth anchors. Shri Modi stressed that suggestions in this regard will be important.
The Prime Minister addressed the global shift toward sustainability, noting that markets now look beyond cost to environmental impact. He cited the 'Carbon Capture, Utilisation and Storage Mission' as a significant step and urged businesses to integrate clean technology into their core business strategies. "The industries that invest in clean technology in a timely manner will have better access to new markets in the coming years," the PM observed.
The Prime Minister called for "collective ownership" to achieve the goal of a 'Viksit Bharat.' He urged the participants to look beyond discussion and create momentum in partnership with the government’s framework. "Every suggestion and every experience of yours has the potential to bring excellent results on the ground," the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা “শেন-থুম চাউখৎপা তুংকোইনা লৈহনবা অমসুং ফগৎহনবা” হায়বা হিরমদা বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
শেন-থুম চাউখৎপা তুংকোইনা লৈহন্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী থবক চহি অসিগী বজেতনা অমুক হন্না ফগৎহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী মাইকৈ নাখৈ শেংলি, ঐখোয়গী ৱারেপ নাখৈ শেংলি, হেন্না শেমগৎলি, হেন্না পুথোক্লি, হেন্না শম্নরি, হেন্না মপান্দা থাদোক্লি: প্রধান মন্ত্রী
মতিক চাবা অমসুং খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা মেনুফেকচরিং লৈবাকশিং মালেম্না থিরি অমসুং ঙসি ভারতনা মসিগী থৌদাং অসি লৌনবা খুদোংচাবা ফংলে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা লৈবাক কয়াগা ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং খুৎয়েক পীনরে, ঐখোয়গী অচৌবা থোঙ অমা হাংদোক্লে অমসুং অসিগুম্বা ফিবম অমদা, কৈদৌঙৈদা গুন য়াওবা পোৎথোক পুথোকপদা শন্তাইন্দবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি: প্রধান মন্ত্রী
কার্বোন চুপশিনবা, শীজিন্নবা অমসুং লীদুনা থম্নবা মিসন অসি য়াম্না মরুওইবা থবক অমনি, ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা লাল্লোংদা তুংকোইনা চৎনবা য়াবগা পুনশিনবা অসি তঙাইফদে: প্রধান মন্ত্রী
মৈখু থাংদবা তেক্নোলোজিদা শেন থাদরিবা উদ্যোগশিং মতমগী মতুংইন্না লাক্লিবা চহিশিংদা অনৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙমগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে, হৌজিক কৈথেলশিংনা মমল খক্তদা য়েংবা খক নত্তনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবসু য়েংলে: প্রধান মন্ত্রী
03 MAR 2026 1:02PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা “শেন-থুম চাউখৎপা তুংকোইনা লৈহনবা অমসুং ফগৎহনবা” হায়বা হিরমদা মীৎয়েং থমদুনা, অনিশুবা তাঙ্কক্কী বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে। হৌখিবা চয়োলদা লৈখিবা খোঙজেলগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা ৱেবিনার মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং বজেত্ত পনখিবসিং থবক ওইনা পাংথোক্নবগী মতাংদা অফবা পাউতাকশিং ফংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক পাংথোক্লিবা ৱেবিনার অসি লৈবাক অসিগী শেন-থুম চাউখৎপদা মখা তানা থৌনা হাপ্নবগা মরী লৈনৈ। মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অমুক হন্না শেমদোকপগা লোয়ননা, ভারতকী অফবা শেন্মিৎলোন অসি মালেমগী থাজবগী মৈরা অমা ওইরক্লে। শেন্মিৎলোন য়াংনা চাউখৎলকপা অসি বিকসিত ভারত অমগী অকনবা য়ুম্ফম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী নাখৈ শেংবা পান্দম অমসুং নাখৈ শেংবা ৱারেপ লৈরি। ঐখোয়গী মাইকৈ নাখৈ শেংলি, ঐখোয়গী ৱারেপ নাখৈ শেংলি, হেন্না শেমগৎলি, হেন্না পুথোক্লি, হেন্না শম্নরি, হেন্না মপান্দা থাদোক্লি। ঙসি অদোমগা পাংথোক্কদৌরিবা খন্ন-নৈনবশিং অসিনা ফংলকপা পাউতাকশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
তোঙান তোঙানবা হিরমশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেনুফেকচরিং, লোজিষ্টিক্স, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং সহরগী মফমশিং নাইতোম লৈবা নত্তে, শেন-থুমগী অমগা অমগা শম্নবা য়ুম্বীশিংনি। মেনুফেকচরিং চাউখৎপনা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহল্লি অদুগা এম.এস.এম.ইশিং চাংদম্নবনা থবক মখল কয়া পায়খৎপা অমসুং অনৌবা থবক হেনগৎহল্লি। চহি অসিগী বজেতনা হায়রিবা য়ুম্বীশিংদা অকনবা মপাঙ্গল হাপ্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি উদ্যোগ, শেন-থুমগী লোয়শঙশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াদ্রবদি থৌশিল অমনা মথন্থ মহৈ চাবা ফংলোই। মরী লৈনবশিংনা মেনুফেকচরিং, পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎনবা অমসুং শেন য়াম্না চঙহন্দনা পুথোকপা ঙম্নবা খন্ন-নৈনবা মরুওইনা লৌগদবনি। হায়রিবা মাইকৈশিং অসিদা অদোমগী পাউতাকশিংনা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মরুওইবা থবকশিং ফগৎনবা অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সরকারগী থবকশিং ফগৎহল্লে। দেদিকেতেদ রিয়র আর্থ কোরিদোরশিং অমসুং কন্তেন্নর শাবগুম্বা হিরমশিংদা পান্দম থম্বা অসিনা ললোন-ইতিক্কী থবক ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বজেত্ত বাইওফার্মা শক্তি মিসন লাউথোক্তুনা বাইওলোজিক্স অমসুং অনৌবা থেরাপিশিংগীদমক ভারত মালেমগী মফম অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। অৱাংবা থাক্কী বাইওফার্মা রির্ছা অমসুং মেনুফেকচরিংদা লুচিংবা ওইনবা মাইকৈদা চঙশিনবা ঐখোয় পাম্মী।
মালেমগী ওইনা হোংলক্লিবা ফিবমশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতিক চাবা অমসুং খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা মেনুফেকচরিং লৈবাকশিং মালেম্না থিরি। রিছার্স অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিংদা মরী লৈনবশিংনা শেন থাদগদবনি অমসুং মালেমগী ক্বালিতি ষ্টেন্দার্দশিং ঙাক্না চৎগদবনি। ঙসি ভারতনা মসিগী থৌদাং অসি লৌনবা খুদোংচাবা ফংলে।
ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং (এফ তি এ)গী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা লৈবাক কয়াগা ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং খুৎয়েক পীনরে, ঐখোয়গী অচৌবা থোঙ অমা হাংদোক্লে অমসুং অসিগুম্বা ফিবম অমদা, কৈদৌঙৈদা গুন য়াওবা পোৎথোক পুথোকপদা শন্তাইন্দবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মীয়াম্না শীজিন্নবদা নুংঙাইগদবা পোৎথোকশিং পুথোক্নবা মালেমগী কঞ্জুমরশিংগী অপাম্বশিং খঙনবা থিজিনবা দরকার ওইরে। মতম অদু খক্তদা ঐখোয়না ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিংগী কান্নবশিং লৌবা ফংগনি।
এম.এস.এম.ই সেক্তরগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক অওনবশিং মখল খায়দোকখিবা অসিনা অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকপদা অকিবা লৈরম্বা অদু কোকহল্লে। সরকারনা মখা তানা শেন্থং পীবা হেনগৎহল্লে অমসুং তেক্নোলোজিশিং ফগৎহল্লে, অশেংনবা কান্নবদি এম.এস.এম.ইশিংনা মালেমগী চাংদম্নবা শরুক য়াবা ঙম্বগী মখা পোল্লে। হৌজিক্কী মতম অসি এম.এস.এম.ইশিংনা মখোয়গী পোৎথোক হেনগৎহনবা, মখোয়গী পোৎথোকশিংগী গুনশিং হেনগৎহনবা অমসুং দিজিতেলগী থবকশিং পায়খৎপা অমসুং অফবা ভেলু চেনশিং লৈহনবা মতম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসি চাউখৎনবা লাল্লোংদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং লোজিষ্টিক্স অসি মরুওইবা য়ুম্বীশিংনি, চহি অসিগী বজেত্ত য়াম্লবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমনা শৌগৎলি। থবক ফজনা পাংথোক্নবা অয়াংবা রেল, মল্তি-মোদাল কন্নেক্তিবিতি অমসুং জহাজ শেমজিনবগী খুদোংচাবশিং লৈহনবা তঙাইফদে। মখোয়গী লাল্লোংশিংগী মতুংইন্না, উদ্যোগ অমসুং ইনভেষ্টরশিংনা থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অসিগী কান্নবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তুংগী চাউখৎপা লৈবাক অসিগী সহরশিং মপুংফানা থৌরাং তৌবা অমসুং অশীন-অরাং তৌবগী মখা পোল্লি। তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিংনা অনৌবা চাউখৎপগী ইঞ্জিনশিং ওইবা য়াগনি। হিরম অসিগী মতাংদা পাউতাকশিং পীরকপা য়াম্না মরুওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক মালেম্না তুংকোইনা চৎনবা য়াবদা মাইওনশিল্লে, হৌজিক কৈথেলশিংনা মমলগী মথক্ত মহৌশাদা পীবা অকায়বদা ওইনা য়েংলে। কার্বোন চুপশিনবা, শীজিন্নবা অমসুং লীদুনা থম্নবা মিসন অসি য়াম্না মরুওইবা থবক অমনি, ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা লাল্লোংদা তুংকোইনা চৎনবা য়াবগা পুনশিনবা অসি তঙাইফদে। মৈখু থাংদবা তেক্নোলোজিদা শেন থাদরিবা উদ্যোগশিং মতমগী মতুংইন্না লাক্লিবা চহিশিংদা অনৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা অপুনবা ওইনা মপু ওইমিন্নবা দরকার ওই। শরুক য়ারিবশিংনা খন্ন-নৈনবদগী হেন্না য়েংগদবনি অমসুং সরকারগী থবকশিংগী ঙাক্লৌদা শরুক য়ানবা হোৎনগদবনি। অদোমগী পাউতাক খুদিংমক অমসুং থবক খুদিংমক্না অফবা ফলশিং পুরকপা ঙমগনি।