ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁରଙ୍କ ୩୫୦ତମ ଶହୀଦ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ; ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଏକତା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ
ସାହସ ଏବଂ ସତ୍ୟ ସହିତ ଠିଆ ହେବାର ମନୋଭାବ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଯେପରି ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କ ସମୟରେ ଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
01 MAR 2026 7:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ‘ହିନ୍ଦ ଦି ଚାଦର’ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କ ୩୫୦ତମ ଶହୀଦ ବର୍ଷ (ଶହୀଦୀ ସମାଗମ)ରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀରେ ମହାନ ଗୁରୁଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏପରି ଏକ ଐତିହାସିକ ତଥା ପବିତ୍ର ଆୟୋଜନର ଅଂଶ ହେବା ଆମ ପାଇଁ ବଡ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଇତିହାସ ସାହସ, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମାଟିରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଆମେ ସେହି ଐତିହ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଗୁରୁମାନେ ବଳିଦାନର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ, ସେହି ସମୟରେ ସାମାଜିକ ଏକତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା, କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗର୍ବର ଲୋକମାନେ ସତ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଅଟଳ ରହିବାକୁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ‘ଗୁରୁ ନାନକ ନାମ-ଲବୋ ସଙ୍ଗତ’ ଭଳି ପରମ୍ପରା ସାମାଜିକ ଏକତାର ସେହି ମହାନ ଯଜ୍ଞରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ।”
ଜାତୀୟ ସଂହତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶକୁ ପୁଣି ଥରେ ସାମାଜିକ ଏକତାର ସର୍ବାଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ସେତେବେଳେ ‘ସଙ୍ଗତ’ର ଏହି ସୁନ୍ଦର ସମାବେଶ ଦେଶକୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରୁଛି ଯେ ଗୁରୁ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସହିତ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଗମକୁ ଏକ ନିରନ୍ତର ଯାତ୍ରା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ନାଗପୁରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ନାନ୍ଦେଡ୍‌ର ‘ତଖ୍‌ତ ଶ୍ରୀ ହଜୁର ସାହିବ’ର ଐତିହାସିକ ଭୂମିରେ ଆହୁରି ଗଭୀର ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ, ଏହି ଯାତ୍ରା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ଇତିହାସକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ, ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଜନବସତିରେ ପହଞ୍ଚଛି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହରିୟାଣାର କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗୁରୁ ସାହିବଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଐତିହାସିକ ଅବସରକୁ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କ ୪୦୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ, ଯାହା ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୁଦ୍ରା ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ଏବଂ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ୫୫୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ଭଳି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଗୁଡିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବସରକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଏ । ସେ ‘ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୀର ବାଲ ଦିବସ’ ପାଳନ କରିବାର ନୂତନ ଜାତୀୟ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ‘କର୍‌ତାରପୁର ସାହିବ କରିଡର’ ସମାପ୍ତ କରିବା ଏବଂ ‘ଶ୍ରୀ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଯାତ୍ରା’ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ସରକାର ଶିଖ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ସହିତ ଜଡିତ ସଂଗଠନଗୁଡିକୁ ଏଫ୍‌ସିଆର୍‌ଏ ଅଧୀନରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ସହିତ ସ୍କୁଲ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଲୋଚନାରେ ଶିଖ ଇତିହାସକୁ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ୱାରା, ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି ।”
ସମ୍ମାନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୯୮୪ ଦଙ୍ଗାର ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯାଞ୍ଚ କମିଟି (ଏସ୍‌ଆଇଟି) ଗଠନ ଏବଂ ବନ୍ଦ ମାମଲାଗୁଡିକୁ ପୁଣି ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୋଷୀମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେଇଥିଲା । ସେ ୧୯୮୪ ପୀଡିତଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ କମିଶନକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ଶିଖ ଭାଇମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ‘ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହିବ’ର ‘ସ୍ୱରୂପ’ (ରୂପ)ର ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ସରକାରଙ୍କ “ମିଶନ ମୋଡ” କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସରକାର ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଶିଖ ଏବଂ ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନାଗରିକତା ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଛନ୍ତି, ନିର୍ଯ୍ୟାତିତ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସିଏଏ ମାଧ୍ୟମରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଶିଖ ପରିବାର ପାଇଁ ପୁନର୍ବାସ ପ୍ୟାକେଜ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଓସିଆଇ ଏବଂ ଭିସା ନିୟମକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଶିଖମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ସହଜ କରିବାକୁ ହଜାର ହଜାର ନାମ କଳାତାଲିକାରୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, “ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସେବାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିକାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସାହସ ଏବଂ ସତ୍ୟ ସହିତ ଠିଆ ହେବାର ମନୋଭାବ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ପରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ । ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ପିଢ଼ି ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପରମ୍ପରା କେବଳ ଏକ ସ୍ମୃତି ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପଥ ହୋଇଯାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ, “ସମାଗମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଇତିହାସକୁ ମନେ ରଖିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ନିଜ ଆଚରଣରେ ଆନ୍ତରିକ କରିବା ।”

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses 350th Shaheedi Samagam of Sri Guru Teg Bahadur Ji; highlights initiatives for the Sikh community and social unity
The spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the time of Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji: PM
01 MAR 2026 7:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed the 350th Martyrdom Year (Shaheedi Samagam) of ‘Hind di Chadar’ Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji today. Paying his respects, the Prime Minister stated that today we all remember the great Guru on this significant anniversary and expressed that it is a matter of great fortune to be part of such a historic and sacred event.
The Prime Minister emphasized that India's history is defined by bravery, harmony, and cooperation. He noted that through this event on the soil of Maharashtra,we are witnessing that very legacy. He remarked that during the era when the Gurus reached the pinnacle of sacrifice, social unity played a significant role, as people from every section drew inspiration from them to remain unwavering for truth and culture. “Traditions like the ‘Guru Nanak Naam-leva Sangat’ of Sri Guru Gobind Singh Ji were instrumental in that great yajna of social unity”, Highlighted Shri Modi.
Highlighting the importance of national cohesion, the Prime Minister noted that today, when the country once again needs social unity the most, this wonderful gathering of the ‘Sangat’ ,reassures the nation that the blessings of the Gurus and Saints are with us.
The Prime Minister described the Samagam as a continuous journey that began last year in Nagpur and deepened on the historic land of ‘Takht Sri Hazur Sahib, Nanded’. “In Navi Mumbai, this journey has reached a significant milestone, taking the history of Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji to every corner of Maharashtra, reaching thousands of villages and settlements”, emphasised Shri Modi. The Prime Minister specially congratulated the Government of Maharashtra for organizing this program.
Recalling recent commemorations, the Prime Minister mentioned his privilege in attending an event in Kurukshetra, Haryana, and stated that the Union Government is celebrating every historic occasion related to the Guru Sahibs at the national level. Shri Modi listed milestones such as the 400th Prakash Purab of Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji, marked by a commemorative postage stamp and special coin, and the 550th Prakash Purab of Guru Nanak Dev Ji, noting that every occasion is celebrated with full devotion. He also highlighted the new national tradition of celebrating ‘Veer Bal Diwas’ annually in honor of the ‘Sahibzadas’.
The Prime Minister highlighted major achievements including the completion of the ‘Kartarpur Sahib Corridor’ in record time and the creation of new facilities for the ‘Sri Hemkund Sahib Yatra’. “ The government has provided relief under FCRA to organizations associated with Sikh bodies and Gurdwaras, while also ensuring Sikh history finds its rightful place in school curricula and cultural discourse, fulfilling tasks that the community had awaited for decades”, Shri Modi remarked.
Reiterating the government's commitment to respect and justice, the Prime Minister mentioned the formation of an SIT to investigate the 1984 riots and the reopening of closed cases, which led to punishments for the guilty. He also spoke about the additional compensation announced for the families of the 1984 victims and the more active role given to the National Commission for Minorities.
The Prime Minister spoke about the government's "mission mode" work regarding the safety of Sikh brothers in Afghanistan and the respectful return of the ‘Swaroop’ (forms) of the ‘Guru Granth Sahib’. “ The government cleared the way for citizenship for Afghan Sikhs and Hindus, provided relief through the CAA to persecuted refugees, and implemented rehabilitation packages for Sikh families in Jammu and Kashmir”, Shri Modi highlighted. PM Modi stated that OCI and visa rules were simplified, and thousands of names were removed from the blacklist to ease travel for overseas Sikhs.
The Prime Minister remarked, “respecting the faith of the Sikh community and creating new opportunities for their progress is considered both a responsibility and a privilege of service by the government”.
Concluding his address, the Prime Minister stated that the spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the past. “When the new generation connects with these values, tradition becomes a path to the future rather than just a memory”, Shri Modi emphasised. “The purpose of the Samagam is not just to remember history, but to internalize it in one’s conduct”, the Prime Minister concluded.