প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জিগী ৩৬০ শুবা সহিদি সমাগমদা ৱা ঙাংখ্রে; সিখ ফুরুপকী অমসুং খুন্নাইগী অপুনবগীদমক পায়খৎলিবা থবকশিং ফোঙদোকখ্রে
শ্রী তেগ বহাদুর সাহিব জিগী মতম থোকখিবা অদুগুম্না থৌনা অমসুং অচুম্বগা লোয়ননা লেপ্পগী ৱাখল্লোন হৌজিক ফাওবা চুনরি: প্রধান মন্ত্রী
01 MAR 2026 7:52PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘হিন্দ দি চাদার’ শ্রী তেগ বহাদুর জিগী ৩৫০ শুবা থৱায় কৎখিবা চহি (সহিদি সমাগাম) দা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরুওইবা কুমওন থৌরম অসিদা ঙসি ঐখোয় পুম্নমক্না শক্নাইরবা গুরু অসি নিংশিংলি অমসুং অসিগুম্বা পুৱারি ওইরবা অমসুং শেংলবা থৌরম অমা শরুক য়াবা ফংবা অসি লাইবক য়াম্না ফবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌনা ফবা, নুংশিননা হিংমিন্নবা অমসুং মতেং পাংনবনা ভারতকী পুৱারি মশক তাক্লি। মহারাষ্ট্রাদা পাংথোকপা থৌরম অসিগী খুৎথাংদা, মসিগী পুৱারি অসি ঐখোয়না উবা ফংলে। গুরুশিংনা কৎথোকপগী মতোল লোম্বা মতমদা, খুন্নাইগী অপুনবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি, অচুম্বা অমসুং নাৎকীদমক হোংবা লৈতনা লৈনবা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইনা মখোয়দগী ইথিল ফংখি। খুন্নাইগী অপুনবা পুরক্নবা অচৌবা থবক অদুদা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহ জিগী ‘গুরু নানক নাম-লেবা শঙ্গৎ’ গুম্বা চৎনবীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি।
লৈবাক্কী অপুনবা থবক্কী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি লৈবাক অসিনা অমুক হন্না খুন্নাইগী অপুনবা দরকার ওইরকপা মতমদা, ‘শঙ্গৎ’ গী অঙকপা মীয়াম পুনবা অসিনা লৈবাক অসিদা গুরুশিং অমসুং সাধুশিংগী থৌজালশিং ঐখোয়না অমুক হন্না পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সমাগাম অসি হৌখিবা চহিদা নাগপুরদগী হৌখিবা মখা তানা চৎথবা খোঙচৎ অমনি অমসুং মসিনা ‘তখত শ্রী হাজুর সাহিব, নান্দেদ’ গী পুৱারি ওইরবা লমদমদা হেন্না চেৎশীনহল্লে। নবি মুম্বাইদা খোঙচৎ অসি শিংথাবা য়ানা মাইপাকখি, শ্রী তেগ বহাদুর সাহিব জিগী পুৱারি মহারাষ্ট্রাগী মফম খুদিংদা য়ৌখি, খুঙ্গং লিশিং কয়াদা য়ৌখি। থৌরম অসি শীনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহারাষ্ট্রা সরকার থাগৎপা ফোঙদোকখি।
হন্দক পাংথোকখিবা নিংশিং থৌরমশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হরিয়ানাগী কুরুক্ষেত্রদা থৌরম অমা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা মহাক্না ফংখি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শীন্দুনা জাতিগী থাক্ত গুরু সাহিবশিংগী পুৱারি ওইরবা থৌরম পাংথোকখি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুর সাহিব জিগী ৪০০ শুবা প্রকাস পুরব পাংথোক্তুনা নিংশিং শেনয়েক অমা অমসুং অখন্নবা পোষ্টেচ ষ্টাম্প অমা ফোঙখি অমসুং গুরু নানক দেব জিগী ৫৫০ শুবা প্রকাস পুরব পাংথোকখি, থৌরম খুদিংমক মপুংফানা চঙজবগা লোয়ননা পাংথোকখি। ‘সাহিবজাদাস’ ইকায়খুম্নবা উৎনবা চহি খুদিংগী ‘বীর বাল দিবস’ পাংথোকপগী লৈবাক্কী অনৌবা চৎনবী লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অকক্নবা মতমগী মনুংদা ‘করতারপুর সাহিব কোরিদোর’ শাবা লোইশিনবা অমসুং ‘শ্রী হেমকুন্দ সাহিব যাত্রা’ য়াওনা অচৌবা মাইপাকপা কয়া লৈরে। সিখ লুপশিং অমসুং গুরুদ্বারাশিংগা মরী লৈনবা লুপশিংদা এফ.সি.আর.এগী কোমথোকপা লৈরে, লোয়ননা স্কুলগী করিকুলম অমসুং নাৎকী থবকশিংদা সিখ পুৱারিগী মফম চপ চান্না কল্লে, মীয়াম্না চহি কয়া ঙাইরকপা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে।
ইকায়খুম্নবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েলগীদমক সরকারনা পীখিবা থাজবা অমুক পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, ১৯৮৪ গী সিখ রাইওৎ থিজিন্নবা এস.আই.তি অমা শেম্লে অমসুং থুপচিনখ্রবা কেসশিং অমুক হাংদোক্তুনা, মরা লৈবশিং চৈরাক পীরে। ১৯৮৪ গী থৌক্তদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা অহেনবা কম্পেসেসন পীনবা লাউথোক্লে অমসুং অপীকপা ফুরুপশিংগী নেসনেল কম্মিসন্দা অহেনবা থৌদাং শীন্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিম মদুদি অফগানিস্তানদা সিখ ইনাওশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং ‘গুরু গ্রান্থ সাহিব’গী শ্বারুপ হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা সরকারনা মিসনগী মওংদা থবক পায়খৎলে। অফগান সিখশিং অমসুং হিন্দুশিং ভারতকী নাগরিক ওইহন্নবা সরকারনা লম্বী শেম্লে, রিফ্যুজিশিংদা সি.এ.এগী খুৎথাংদা মতেং পাংলে অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরদা সিখ ইমুংশিং অমুক হন্না খুন্দা-লৈতানবা পেকেজশিং পীরে। ও.সি.আই অমসুং ভিসাগী নিয়মশিং লাইথোকহল্লে অমসুং মপান্দা লৈরিবা সিখশিং চৎথোক-চৎশিন লাইনবা ব্লেকলিষ্টতগী মিং লিশিং কয়া লৌথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সিখ মীয়ামগী লাইনিং ইকায়খুম্নবা অমসুং মখোয় চাউখৎনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা অসি সরকারগী থৌদাং অমনি অমসুং খুদোংচাবা অমনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রী তেগ বহাদুর সাহিব জিগী মতম থোকখিবা অদুগুম্না থৌনা অমসুং অচুম্বগা লোয়ননা লেপ্পগী ৱাখল্লোন হৌজিক ফাওবা চুনরি। অনৌবা মীরোলশিংনা হায়রিবা গুনশিংগা শম্নবা মতমদা, চৎনবী অসি নিংশিংবা অমা ওইবা খক নত্তনা তুংগী লম্বী অমা ওইরক্কনি। সমাগামগী পান্দম অসি পুৱারি নিংশিংবা খক নত্তে, মসি কনাগুম্ব অমগী মনুংদা গুন ওইনা লৈহনবনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses 350th Shaheedi Samagam of Sri Guru Teg Bahadur Ji; highlights initiatives for the Sikh community and social unity
The spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the time of Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji: PM
01 MAR 2026 7:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed the 350th Martyrdom Year (Shaheedi Samagam) of ‘Hind di Chadar’ Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji today. Paying his respects, the Prime Minister stated that today we all remember the great Guru on this significant anniversary and expressed that it is a matter of great fortune to be part of such a historic and sacred event.
The Prime Minister emphasized that India's history is defined by bravery, harmony, and cooperation. He noted that through this event on the soil of Maharashtra,we are witnessing that very legacy. He remarked that during the era when the Gurus reached the pinnacle of sacrifice, social unity played a significant role, as people from every section drew inspiration from them to remain unwavering for truth and culture. “Traditions like the ‘Guru Nanak Naam-leva Sangat’ of Sri Guru Gobind Singh Ji were instrumental in that great yajna of social unity”, Highlighted Shri Modi.
Highlighting the importance of national cohesion, the Prime Minister noted that today, when the country once again needs social unity the most, this wonderful gathering of the ‘Sangat’ ,reassures the nation that the blessings of the Gurus and Saints are with us.
The Prime Minister described the Samagam as a continuous journey that began last year in Nagpur and deepened on the historic land of ‘Takht Sri Hazur Sahib, Nanded’. “In Navi Mumbai, this journey has reached a significant milestone, taking the history of Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji to every corner of Maharashtra, reaching thousands of villages and settlements”, emphasised Shri Modi. The Prime Minister specially congratulated the Government of Maharashtra for organizing this program.
Recalling recent commemorations, the Prime Minister mentioned his privilege in attending an event in Kurukshetra, Haryana, and stated that the Union Government is celebrating every historic occasion related to the Guru Sahibs at the national level. Shri Modi listed milestones such as the 400th Prakash Purab of Sri Guru Teg Bahadur Sahib Ji, marked by a commemorative postage stamp and special coin, and the 550th Prakash Purab of Guru Nanak Dev Ji, noting that every occasion is celebrated with full devotion. He also highlighted the new national tradition of celebrating ‘Veer Bal Diwas’ annually in honor of the ‘Sahibzadas’.
The Prime Minister highlighted major achievements including the completion of the ‘Kartarpur Sahib Corridor’ in record time and the creation of new facilities for the ‘Sri Hemkund Sahib Yatra’. “ The government has provided relief under FCRA to organizations associated with Sikh bodies and Gurdwaras, while also ensuring Sikh history finds its rightful place in school curricula and cultural discourse, fulfilling tasks that the community had awaited for decades”, Shri Modi remarked.
Reiterating the government's commitment to respect and justice, the Prime Minister mentioned the formation of an SIT to investigate the 1984 riots and the reopening of closed cases, which led to punishments for the guilty. He also spoke about the additional compensation announced for the families of the 1984 victims and the more active role given to the National Commission for Minorities.
The Prime Minister spoke about the government's "mission mode" work regarding the safety of Sikh brothers in Afghanistan and the respectful return of the ‘Swaroop’ (forms) of the ‘Guru Granth Sahib’. “ The government cleared the way for citizenship for Afghan Sikhs and Hindus, provided relief through the CAA to persecuted refugees, and implemented rehabilitation packages for Sikh families in Jammu and Kashmir”, Shri Modi highlighted. PM Modi stated that OCI and visa rules were simplified, and thousands of names were removed from the blacklist to ease travel for overseas Sikhs.
The Prime Minister remarked, “respecting the faith of the Sikh community and creating new opportunities for their progress is considered both a responsibility and a privilege of service by the government”.
Concluding his address, the Prime Minister stated that the spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the past. “When the new generation connects with these values, tradition becomes a path to the future rather than just a memory”, Shri Modi emphasised. “The purpose of the Samagam is not just to remember history, but to internalize it in one’s conduct”, the Prime Minister concluded.