প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মাদুৰাইত ৪,৪০০ কোটি টকাৰ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
মাদুৰাইত আন্তঃগাঁথনিমূলক কাম-কাজে যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ লগতে সমগ্ৰ তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
উচ্চ মানৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণক সৱলীকৰণ কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত ১২ বছৰত ভাৰত চৰকাৰে তামিলনাডুৰ ঘাইপথৰ নেটৱৰ্কত বৃহৎ বিনিয়োগ কৰি তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ যাতায়াত আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু সামুদ্ৰিক সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহৰ সুচলতা সুনিশ্চিত কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত এটা দশকত ভাৰতীয় ৰে'লৱেই এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰি অত্যাধুনিক, দক্ষ আৰু জনকেন্দ্ৰিক পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ ৰূপত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু এই পৰিৱৰ্তন তামিলনাডুত স্পষ্ট হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এইটো গৌৰৱৰ কথা যে 'মেক ইন ইণ্ডিয়া'ৰ দৃষ্টিভংগীয়ে আত্মনিৰ্ভৰতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিয়োগৰ সৃষ্টি কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেন্দ্ৰীয় বাজেটে তামিলনাডুক ৰেয়াৰ আৰ্থ কৰিড'ৰৰ অংশ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, উন্নত নিৰ্মাণ, গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশক প্ৰোৎসাহিত কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সামূহিক লক্ষ্য হ'ল বিকশিত ভাৰতৰ বাবে বিকশিত তামিলনাডুঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
01 MAR 2026 5:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তামিলনাডুৰ মাদুৰাইত ৪,৪০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। পৱিত্ৰ চহৰ মাদুৰাইত উপস্থিত জনতাক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি তামিলনাডুৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত এক গৌৰৱোজ্জ্বল অধ্যায়ৰ সূচনা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে যোগাযোগ ব্যৱস্থাত পৰিৱৰ্তন আনিব, অৰ্থনীতিৰ বিকাশ ঘটাব, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু ৰাজ্যখনৰ লাখ লাখ লোকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আনিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উচ্চ মানৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে জনসাধাৰণক সৱলীকৰণ কৰা। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই উন্নয়নসমূহৰ অৰ্থ হৈছে কৃষকসকলৰ সামগ্ৰী উলিয়াই বজাৰলৈ যোৱাৰ বাবে উন্নত পথ, তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকৰ বাবে সুগম যাত্ৰা আৰু ব্যৱসায়ৰ বাবে দ্ৰুত পৰিবহণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যোৱা বাৰটা বছৰত ভাৰত চৰকাৰে তামিলনাডুৰ ঘাইপথ নেটৱৰ্কত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ পৰা চাৰি হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ দুটা বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উপকূলীয় পৰ্যটন আৰু বাণিজ্যক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২,১০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ সৈতে মাৰাকানাম আৰু পুডুচেৰী অংশৰ চাৰিলেনযুক্ত পথ আৰু পৰামাকুড়ি আৰু ৰামানাতপুৰম অংশৰ চাৰিলেনযুক্ত পথৰ কথা উল্লেখ কৰে। ১৮০০ কোটিতকৈও অধিক টকা বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ৰামেশ্বৰম আৰু ধনুশকোড়িৰ দৰে স্থানসমূহলৈ যাতায়াতৰ সুবিধা বৃদ্ধি হ'ব। ইয়াৰ জৰিয়তে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ যাতায়াত আৰু কৃষিজাত আৰু সামুদ্ৰিক সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহৰ সুচলতা নিশ্চিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা এটা দশকত ভাৰতীয় ৰে'লৱেই এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰি অত্যাধুনিক, দক্ষ আৰু জনকেন্দ্ৰিক পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰূপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। "এই পৰিৱৰ্তন তামিলনাডুত বিশেষভাৱে দৃশ্যমান হৈছে, য'ত বৰ্তমানৰ চৰকাৰে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত ৰে'ল বাজেটৰ আৱণ্টন প্ৰায় ৯গুণ বৃদ্ধি পাইছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০০৯-২০১৪ বৰ্ষৰ বাবে বাৰ্ষিক ৮৮০ কোটি টকাৰ আৱণ্টন আছিল, যিটো ২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ বাবে ৭৬০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজ্যখনত ১৩০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন ৰেলপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৯৭% বিদ্যুতিকীকৰণ হৈছে আৰু শতাধিক উৰণ সেতু আৰু আণ্ডাৰপাছ নিৰ্মাণৰ ফলত সুৰক্ষা আৰু দক্ষতা বৃদ্ধি পাইছে। এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা বছৰ তেওঁ নতুন পাম্বন সেতুৰ উদ্বোধন কৰি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান ৯খন বন্দে ভাৰত ৰে'ল আৰু ৯খন অমৃত ভাৰত ৰে'লে তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা আগবঢ়াই আছে। এই ৰে'লৰ ডবাসমূহ চেন্নাইৰ সংহত ডবা নিৰ্মাণ কাৰখানাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ 'মেক ইন ইণ্ডিয়া' দৃষ্টিভংগীক লৈ গৌৰৱবোধ কৰি কয়, ই আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি কৰিছে আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিয়োগৰ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ ৭৭টা ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে যাতে আৰামদায়ক, সুগম আৰু স্থানীয় পৰিচয়ৰ সংমিশ্ৰণ সম্ভৱ হয়। তেওঁ লগতে কয় যে চেন্নাই বীচ-চেন্নাই এগমোৰ চতুৰ্থ লাইনৰ এই উদ্বোধনে প্ৰতিদিনে হাজাৰ হাজাৰ যাত্ৰীক উপকৃত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কুম্বাকোনাম, য়েৰকাউড আৰু ভেল্লোৰত আকাশবাণীৰ নতুন এফএম ৰিলে ট্ৰান্সমিটাৰো উদ্বোধন কৰে আৰু এই ৰেডিঅ' ষ্টেচনসমূহ ৰাইজৰ সেৱাৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে।
The Prime Minister highlighted that infrastructure funding for Tamil Nadu has tripled compared to the previous decade, noting that the 2026 Union Budget maintains this strong focus on the state. He detailed proposals for the Bengaluru-Chennai and Chennai-Hyderabad bullet train corridors, which are set to revolutionize the regional economy. Additionally, the Prime Minister pointed out, “The budget positions Tamil Nadu within the Rare Earth Corridors, aimed at promoting advanced manufacturing, research, and technology development.”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তামিলনাডুৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে পুঁজি পূৰ্বৰ দশকৰ তুলনাত তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২০২৬ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ৰাজ্যখনৰ প্ৰতি এই গুৰুত্ব অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তেওঁ বেংগালুৰু-চেন্নাই আৰু চেন্নাই-হায়দৰাবাদ বুলেট ট্ৰেইন কৰিড'ৰৰ প্ৰস্তাৱৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে, যিয়ে আঞ্চলিক অৰ্থনীতিত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এই বাজেটত তামিলনাডুক ৰেয়াৰ আৰ্থ কৰিড'ৰৰ ভিতৰত স্থান দিয়া হৈছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে অত্যাধুনিক নিৰ্মাণ, গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশৰ প্ৰচাৰ কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তামিলনাডুৰ এক সমৃদ্ধ ইতিহাস আৰু ঐতিহ্য আছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে আদিচানালুৰৰ দৰে ঐতিহাসিক স্থানসমূহক বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পুলিকট হ্ৰদ আৰু পোড়িগাই মালাইৰ চাৰিওফালে পৰিৱেশ পৰ্যটনৰ উদ্যোগে প্ৰাকৃতিক পৰিৱেশ-প্ৰণালী সংৰক্ষণ কৰাৰ লগতে নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। তদুপৰি, তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় দুশ ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰ চিনাক্ত কৰা হ'ব আৰু নিৰ্মাণ খণ্ডক উৎসাহিত কৰিবলৈ সহায় কৰা হ'ব। তামিলনাডুত বহুতো উদ্যোগ আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আঁচনিয়ে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঢ়াৰ বাবে উদ্বুদ্ধ হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ণয় কৰাত তামিলনাডুৱে এক নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিব। সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু ৰাজ্যখনৰ প্ৰগতিৰ অৰ্থে কেন্দ্ৰৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰি তেওঁ কয়, "আমাৰ সামূহিক লক্ষ্য হৈছে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এখন বিকশিত তামিলনাডু গঢ় দিয়া"।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of infrastructure projects worth over Rs. 4,400 crore in MaduraiInfrastructure works in Madurai will improve connectivity and significantly benefit the people across Tamil Nadu: PM
Building high-quality infrastructure is about empowering people: PM
Over the past twelve years, the Government of India has made huge investments in Tamil Nadu’s highway network, ensuring ease of travel for pilgrims and smoother movement of agricultural produce and marine products: PM
Over the last decade, Indian Railways has undergone a historic transformation, emerging as a modern, efficient and people-centric transport system, and is particularly visible in Tamil Nadu: PM
It is a matter of pride that our vision of ‘Make in India’ is boosting self-reliance and creating jobs for our youth: PM
The Union budget positions Tamil Nadu as part of the Rare Earth Corridors, promoting advanced manufacturing, research and technology development: PM
Our collective goal is a developed Tamil Nadu for developed India: PM
01 MAR 2026 5:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs. 4,400 crore in Madurai, Tamil Nadu today. Addressing the gathering in the sacred city of Madurai, the Prime Minister stated that today marks a proud chapter in Tamil Nadu's development journey. These projects are aimed at transforming connectivity, boosting the economy, and creating significant job opportunities for the youth and transforming lakhs of people’s lives. of the state. The Prime Minister emphasized that building high-quality infrastructure is fundamentally about empowering people. “These developments mean better roads for farmers to reach markets, easier travel for pilgrims and tourists, and faster transport for businesses”, highlighted Shri Modi.
The Prime Minister said, “over the past twelve years, the Government of India has made significant investments in Tamil Nadu’s highway network, with more than four thousand kilometres of highways constructed since 2014.” He noted the foundation stone laying for two major national highway projects, the four-laning of the Marakkanam–Puducherry section, involving an investment of over Rs. 2,100 crore to strengthen coastal tourism and trade, and the four-laning of the Paramakudi–Ramanathapuram stretch. With an investment of over Rs. 1,800 crore, the latter project will significantly enhance access to sites like Rameshwaram and Dhanushkodi, ensuring ease of travel for pilgrims and smoother movement for agricultural and marine products.
The Prime Minister underscored that over the last decade, Indian Railways has undergone a historic transformation, emerging as a modern, efficient, and people-centric transport system. “This transformation is particularly visible in Tamil Nadu, where the railway budget allocation has increased nearly nine-fold since the current government took office,” Shri Modi stated. The Prime Minister pointed out that while the average yearly allocation was Rs. 880 crore between 2009 and 2014, it has risen to Rs. 7,600 crore for the year 2026–27. He further detailed that more than 1,300 kilometres of new tracks have been laid in the state, 97% electrification has been achieved, and hundreds of flyovers and underpasses have improved safety and efficiency. Recalling a major milestone, The Prime Minister mentioned his privilege in inaugurating the new Pamban Bridge last year, describing India’s first vertical
The Prime Minister highlighted that currently, 9 Vande Bharat trains and 9 Amrit Bharat trains are serving the people of Tamil Nadu, with their coaches being manufactured at the Integral Coach Factory in Chennai. He expressed pride in the 'Make in India' vision, noting , “ It is boosting self-reliance and creating jobs for the youth.” Under the Amrit Bharat Station Scheme, seventy-seven railway stations in the state are being modernized to blend comfort, accessibility, and local identity, with eight redeveloped stations being inaugurated today, Shri Modi stated . He further added that,the dedication of the Chennai Beach–Chennai Egmore fourth line will benefit thousands of daily commuters. The Prime Minister also inaugurated Akashvani’s new FM relay transmitters in Kumbakonam, Yercaud, and Vellore, dedicating these radio stations to the service of the people.
The Prime Minister highlighted that infrastructure funding for Tamil Nadu has tripled compared to the previous decade, noting that the 2026 Union Budget maintains this strong focus on the state. He detailed proposals for the Bengaluru-Chennai and Chennai-Hyderabad bullet train corridors, which are set to revolutionize the regional economy. Additionally, the Prime Minister pointed out, “The budget positions Tamil Nadu within the Rare Earth Corridors, aimed at promoting advanced manufacturing, research, and technology development.”
The Prime Minister remarked that Tamil Nadu possesses a rich history and heritage, announcing that historic sites such as Adichanallur will be developed into global heritage destinations. Shri Modi noted that ecotourism initiatives around Lake Pulicat and Podhigai Malai will create new job opportunities while simultaneously preserving natural ecosystems. Furthermore, he mentioned that approximately two hundred industrial clusters will be identified and supported nationwide to boost manufacturing. Emphasizing that Tamil Nadu is home to many industries, the Prime Minister stated that this scheme will significantly benefit the local youth.
The Prime Minister emphasized that every Indian is inspired to build a developed nation by 2047, noting that Tamil Nadu will play a decisive role in shaping the nation’s destiny. Reaffirming the Centre's full commitment to enabling inclusive development and the state’s progress, he concluded with the assertion, "Our collective goal is a developed Tamil Nadu for developed India."