প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গুজৰাটৰ সানন্দত মাইক্ৰন প্ৰযুক্তিৰ অৰ্ধপৰিবাহী সমাবেশ, পৰীক্ষা আৰু পেকেজিং (এটিএমপি) সুবিধা উদ্বোধন কৰে
মাইক্ৰনৰ অৰ্ধপৰিবাহী সুবিধা উদ্বোধন কৰাটো ভাৰতৰ প্ৰযুক্তি নেতৃত্বৰ দিশত এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
দীৰ্ঘদিন ধৰি চফট্ ৱেৰ শক্তিৰ বাবে পৰিচিত ভাৰতে এতিয়া হাৰ্ডৱেৰ খণ্ডতো নিজৰ পৰিচয় দৃঢ়ভাৱে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰত দ্ৰুতগতিত বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী মূল্য শৃংখলৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই শতিকাটো এ আই বিপ্লৱৰ শতিকা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
যদি তেল যোৱা শতিকাটোৰ নিয়ন্ত্ৰক আছিল, তেন্তে মাইক্ৰ’চিপ এই শতিকাৰ নিয়ন্ত্ৰক হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে ভাৰতৰ মাত্ৰ এটা বাৰ্তা আছে, ভাৰত সাজু, ভাৰত নিৰ্ভৰযোগ্য, ভাৰতে যোগান ধৰে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই বাৰ্তাটো বিশ্ববাসীৰ কাষত উচ্চস্বৰে আৰু স্পষ্টভাৱে উপনীত হৈছে- ভাৰত সক্ষম, ভাৰত প্ৰতিযোগিতামূলক,ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 FEB 2026 7:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ সানন্দত মাইক্ৰন এ টি এম পি (এছেম্বলি, টেষ্ট, মাৰ্কিং, এণ্ড পেকেজিং) সুবিধা উদ্বোধন কৰে। বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হোৱা এই উল্লেখনীয় অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ বিশ্ব প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্বৰ দিশত যাত্ৰাৰ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু সফল এআই সন্মিলনৰ পিছত আজি আমি আন এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিৰ সাক্ষী হৈছো। “এআই শীৰ্ষ সন্মিলনে বিশ্বক ভাৰতৰ এআইৰ দক্ষতাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিলে, এয়া প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্বৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ”, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত এসময়ত মূলতঃ চফটৱেৰ আৰু আই টি সেৱাৰ বাবে পৰিচিত আছিল যদিও এতিয়া ই হাৰ্ডৱেৰ খণ্ডত দ্ৰুতগতিত নিজৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰি তুলিছে। “আজি সানন্দত আমি নতুন ভৱিষ্যত উদয় হোৱা দেখিবলৈ পাইছো।মাইক্ৰনৰ এ টি এম পি সুবিধাত বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাটোৱে বিশ্ব প্ৰযুক্তি মূল্য শৃংখলত ভাৰতৰ ভূমিকাক শক্তিশালী কৰিবলৈ সাজু হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে "নতুন ভাৰত" মানসিকতাৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে, য'ত নীতিৰ পৰা উৎপাদনলৈ পৰিৱৰ্তন অভূতপূৰ্ব গতিৰে ঘটি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকল্পটোৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে ২০২৩ চনৰ জুন মাহত এই বিষয়ত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল, তাৰ পিছত ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত সানন্দত আৰম্ভ কৰা হৈছিল।“২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ ভিতৰত মেচিন স্থাপন আৰম্ভ হৈছিল। ইয়াৰ ফলত ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে জটিল নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰক্ৰিয়াসমূহ যথেষ্ট সুশৃংখলিত কৰিছে, মাত্ৰ কেইমাহমানৰ ভিতৰতে উন্নত মূল্য নিৰ্ধাৰণ চুক্তি (এপিএ)সমূহ সফলতাৰে গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই একেটা পদ্ধতিৰ বাবে সাধাৰণতে তিনিৰ পৰা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত সময় লাগে, আনকি উন্নত দেশসমূহতো তেনে হয় । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া উদ্দেশ্য স্পষ্ট হয় আৰু দেশৰ দ্ৰুত বিকাশৰ দিশত সমৰ্পিত হয়, তেতিয়া নীতিসমূহ স্বচ্ছ হৈ পৰে আৰু সিদ্ধান্তসমূহে গতি লাভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সুবিধা ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত বিশেষকৈ এআই আৰু চিপ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰমাণ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ দুখন বৃহৎ গণতন্ত্ৰ ভাৰত আৰু আমেৰিকাই বিশ্বৰ যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে অবিৰতভাৱে কাম কৰি আছে। তেওঁ লগতে এআই শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত স্বাক্ষৰিত পেক্স চিলিকা চুক্তিক জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ যোগান শৃংখলক অধিক নিৰ্ভৰযোগ্য কৰি তোলাৰ এক বিশেষ পদক্ষেপ হিচাপে উল্লেখ কৰে। এই শতিকাক এ আই বিপ্লৱৰ শতিকা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰ্ধপৰিবাহীক এই পৰিৱৰ্তনৰ সেতু বুলি কয় । ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে তুলনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যদি তেল ২০ শতিকাৰ নিয়ন্ত্ৰক আছিল, তেন্তে মাইক্ৰ’ চিপ একবিংশ শতিকাৰ নিয়ন্ত্ৰক হৈ পৰিছে। এটা সৰু চিপ হৈছে ঔদ্যোগিক বিপ্লৱক এআই বিপ্লৱৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ মাধ্যম। ‘এই দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত দ্ৰুতভাবে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল।মনত ৰাখিব, যেতিয়া বিশ্বই কোভিডৰ বিধ্বংসী লীলাৰ সৈতে যুঁজি আছিল, তেতিয়াই ভাৰতে নিজৰ অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান ঘোষণা কৰিছিল।মহামাৰীৰ সময়ত যেতিয়া সকলো ছিন্নভিন্ন হৈ পৰা যেন লাগিছিল, তেতিয়া আমি দৃঢ়তাৰে ৰোপণ কৰা বীজবোৰৰ পৰা গজা গছবোৰ এতিয়া বাঢ়িছে আৰু ফল দিছে।” শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি কয় যে ছেমিকন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ১০টা প্ৰকল্প অনুমোদন হৈছে যদিও উত্তৰ প্ৰদেশ, অসম, ওড়িশা, পঞ্জাৱকে ধৰি বিভিন্ন ৰাজ্যত অতি সোনকালে আৰু তিনিটা প্ৰকল্পৰ উৎপাদন আৰম্ভ হ’ব। “আমি গঢ়ি তোলা এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰটো কেৱল এটা অঞ্চলতে সীমাবদ্ধ নহয়, ই হৈছে সমগ্ৰ ভাৰততে।দেশৰ প্ৰতিটো কোণতে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে নতুন টেক হাব গঢ়ি তোলা হৈছে- শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েলগতে কয় যে অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ একোটা এটা কাৰখানাতকৈও বহু বেছি; ই এটা বহুস্তৰীয় ব্যৱস্থা য'ত মেচিন নিৰ্মাতা, ডিজাইন অভিযন্তা, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক আৰু দক্ষ কাৰিকৰী লোক জড়িত হৈ থাকে। এই সকলোবোৰ উপাদানৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সমন্বয়ৰ জৰিয়তে এটা চিপ উৎপন্ন হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, "ভাৰতে সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই বছৰৰ বাজেটত আমি এই উদ্দেশ্যেৰেই 'ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান ২.০' ঘোষণা কৰিছিলো।" এই বৃদ্ধিৰ পৰিসৰৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, “উৎপাদন বৃদ্ধিৰ লগে লগে ভাৰতৰ ভিতৰতো সামগ্ৰী, উপাদান আৰু সেৱাৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাব।এয়াই আটাইতকৈ ডাঙৰ সুযোগ।”শ্ৰী মোদীয়ে লগতে এইবুলি আলোকপাত কৰে, “ ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ এক বৃহৎ অংশই প্ৰথমবাৰৰ বাবে গেজেট ব্যৱহাৰকাৰী হৈ পৰিছে। সেয়া ইলেক্ট্ৰনিকছেই হওক, অটোম’বাইলেই হওক, বা অন্যান্য প্ৰযুক্তিয়েই হওক, চাহিদা অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে। "মেক ইন ইণ্ডিয়া" এতিয়া পূৰ্ণ গতিত চলি আছে।” বিগত ১১ বছৰত ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডৰ উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি বহুগুণে বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে, “ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে ঘৰুৱা বজাৰ আৰু বিশ্বজুৰি চাহিদা, দুয়োটা সুযোগেই সাজু হৈ আছে।”সানন্দ অটোম’বাইল হাবলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে মাইক্ৰনৰ সুবিধাই নতুন অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰক গতি দিব । এই উদ্যোগটোৱে গ্লোবেল ডাটা চেণ্টাৰ, এআই এপ্লিকেচন, আৰু মোবাইল ডিভাইচসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ ডি-ৰেম আৰু নেণ্ড (NAND) ছলিউছন উৎপাদন কৰিব। তেওঁ ইয়াত বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ এ টি এম পি ক্লীনৰুম স্থাপনৰ সুবিধা আৰু নূন্যতম পানীৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে পৰিৱেশ বহনক্ষমতাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা কাৰ্যক প্ৰশংসা কৰে। গুজৰাট চৰকাৰৰ নীতিৰ প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা নীতিয়ে এতিয়া সঠিক ফল দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে গুজৰাটে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। "অনুমোদন, ভূমি আবণ্টন আৰু উপযোগীতাৰ দৰে প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ সৰলীকৰণে বিনিয়োগকাৰীৰ আস্থা শক্তিশালী কৰিছে। ধোলেৰা আৰু সানন্দ পশ্চিম ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী ক্লাষ্টাৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয় । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ইনপুট,যেনে ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’কেমিকেলৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগসমূহৰ উপৰি দক্ষতা কেন্দ্ৰ আৰু প্ৰশিক্ষণৰ পদক্ষেপসমূহো একেলগে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকললৈ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়, “ভাৰত সাজু, ভাৰত নিৰ্ভৰযোগ্য, ভাৰত যোগান ধৰে ।” তেওঁ বিশ্বৰ অংশীদাৰ আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলক কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্য চৰকাৰ উভয়ৰে পৰা অটল সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই দশকটোক ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত কাহিনীৰ বাবে এক ঐতিহাসিক টাৰ্নিং পইণ্ট হিচাপে চিহ্নিত কৰে। তেওঁৰ এই বাৰ্তাই বিশ্বজুৰি এক স্পষ্ট, দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰে অনুৰণন ঘটায়: “ভাৰত সক্ষম, ভাৰত প্ৰতিযোগিতামূলক, ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।”
The inauguration of Micron’s semiconductor facility marks a milestone in India’s journey towards technology leadership.
https://t.co/6b9FBoBK8k
— Narendra Modi (@narendramodi) February 28, 2026
India, long known for its software strength, is now firmly establishing its identity in the hardware sector as well. pic.twitter.com/hvZxNFA3Da
— PMO India (@PMOIndia) February 28, 2026
Today, India is rapidly becoming an integral part of the global semiconductor value chain. pic.twitter.com/DAZafT4c3A
— PMO India (@PMOIndia) February 28, 2026
This century belongs to the AI revolution. pic.twitter.com/zt7Yksw7x4
— PMO India (@PMOIndia) February 28, 2026
If oil was the regulator of the last century, microchips will be the regulator of this century. pic.twitter.com/wU0PZTPk1v
— PMO India (@PMOIndia) February 28, 2026
India has just one message for investors around the world... pic.twitter.com/fkiHA5HjCd
— PMO India (@PMOIndia) February 28, 2026
The message has reached the world loud and clear:
India is Capable.
India is Competitive.
India is Committed.
pic.twitter.com/e3f9o3mvzc
— PMO India (@PMOIndia) February 28, 2026

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Micron Technology’s Semiconductor Assembly, Test and Packaging (ATMP) facility in Sanand,Gujarat
The inauguration of Micron’s semiconductor facility marks a milestone in India’s journey towards technology leadership: PM
India, long known for its software strength, is now firmly establishing its identity in the hardware sector as well: PM
Today, India is rapidly becoming an integral part of the global semiconductor value chain: PM
This century belongs to the AI revolution: PM
If oil was the regulator of the last century, microchips will be the regulator of this century: PM
India has just one message for investors around the world, India is ready, India is Reliable, India Delivers: PM
The message has reached the world loud and clear: India is Capable, India is Competitive,
India is Committed: PM
28 FEB 2026 7:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today inaugurated the Micron ATMP (Assembly, Test, Marking, and Packaging) facility in Sanand, Gujarat. This landmark event, marking the commencement of commercial production, signifies a historic milestone in India's journey toward global technology leadership.
The Prime Minister noted that after the world's largest and most successful AI Summit, today we are witnessing another historic milestone. “While the AI Summit introduced the world to India's AI prowess, today is a testament to India’s commitment to technology leadership”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister noted that while India was once primarily known for software and IT services, it is now rapidly strengthening its identity in the hardware sector. “Today, in Sanand, we see the dawn of a new future. The commencement of commercial production at Micron's ATMP Facility is set to bolster India's role in the global technology value chain”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister highlighted the "New India" mindset, where the transition from policy to production is happening at unprecedented speed. The Prime Minister emphasised the project’s rapid progression, noting that the Memorandum of Understanding was signed in June 2023, followed by the groundbreaking in Sanand in September 2023. “By February 2024, machine installation in the pilot facility had begun, leading to the commencement of commercial production in February 2026”, Shri Modi added.
Shri Modi stated that India has significantly streamlined complex regulatory processes, successfully clearing Advanced Pricing Agreements (APAs) in just a few months. He noted that this same procedure typically takes between three and five years to complete, even in developed nations.
"When the intent is clear and the dedication is toward the nation's rapid development, policies become transparent and decisions gain momentum," the Prime Minister remarked.
The Prime Minister emphasized that this facility is a testament to the robust partnership between India and the USA, particularly in AI and chip technology. He mentioned that two of the world’s largest democracies, India and the USA are working continuously to secure the global supply chain, citing the Pax Silica agreement signed during the AI Summit as a key effort to make the supply chain for critical minerals more reliable.
Noting this century as the century of the AI Revolution, the Prime Minister called semiconductors a bridge to this change. Comparing historical shifts, Shri Modi stated that if oil was the regulator of the 20th century, the micro-chip is the regulator of the 21st century. A tiny chip is the medium connecting the Industrial Revolution to the AI Revolution. “With this vision, India decided to move forward aggressively in the semiconductor sector. Recall that when the world was struggling with the havoc of Covid, India announced its Semiconductor Mission. During the pandemic, when everything felt like it was falling apart, the seeds we planted with conviction are now growing and bearing fruit.” Shri Modi highlighted.
The Prime Minister reiterated India’s commitment to the semiconductor sector, noting that while 10 projects have been approved under the Semicon India program, three more are set to begin production soon across various states, including Uttar Pradesh, Assam, Odisha, and Punjab. “This ecosystem we are building is not limited to one region; it is Pan-India. New tech hubs for a 'Viksit Bharat' are being developed in every corner of the country. “ Shri. Modi stated.
The Prime Minister noted that a semiconductor ecosystem is far more than just a factory; it is a multi-layered system comprising machine manufacturers, design engineers, research institutions, logistics networks, and skilled technicians. A chip is produced through the seamless coordination of all these elements. "India is focusing on the entire value chain. In this year’s budget, we announced the 'India Semiconductor Mission 2.0' for this very purpose," the PM stated. Highlighting the scale of the growth, PM Modi added, “As production increases, the demand for materials, components, and services within India will also grow. This is the greatest opportunity.”
Shri Modi highlighted, “ A massive portion of India’s population is becoming first-time gadget users. Whether it is electronics, automobiles, or other technologies, demand is constantly rising. "Make in India" is now in full swing.” Stating the manifold growth in the production and exports of the electronics sector in the last 11 years, Shri Modi pointed out that, “ For investors, both the domestic market and global opportunities stand ready.”
Drawing parallels to Sanand’s transformation into an automobile hub, the Prime Minister expressed confidence that the Micron facility would anchor a new semiconductor ecosystem. The plant will produce D-RAM and NAND solutions to power global data centers, AI applications, and mobile devices. He also lauded the facility for housing one of the world’s largest ATMP cleanrooms and its focus on environmental sustainability through minimized water consumption.
Praising the policies of the Gujarat government, Shri Modi noted that the policies created for the semiconductor sector are now yielding results on the ground. The Prime Minister highlighted that Gujarat is advancing rapidly in technology. “Simplifying processes like approvals, land allotment, and utilities has strengthened investor confidence. Dholera and Sanand are developing as the semiconductor clusters of Western India”, noted Shri Modi. The Prime Minister further stated that industries related to the inputs required for the semiconductor sector,such as chemicals and petrochemicals,along with skill centers and training initiatives, are being developed simultaneously.
The Prime Minister concluded with a powerful message to global investors, asserting, “India is ready. India is reliable. India delivers.” He assured global partners and investors of unwavering support from both the Central and State governments, marking this decade as a historic turning point for India’s technological trajectory. His address resonated globally with a clear, firm commitment: “India is Capable. India is Competitive. India is Committed.”