ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇସ୍ରାଏଲ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତି
26 FEB 2026 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ନେତନ୍ୟାହୁ,
ଶ୍ରୀମତୀ ନେତନ୍ୟାହୁ,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାର!
"ଶାଲୋମ"!
ମୋତେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେତନ୍ୟାହୁଙ୍କୁ ସହୃଦୟତାର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ନଅ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୋତେ ଇସ୍ରାଏଲକୁ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଗସ୍ତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ପୁଣିଥରେ ଇସ୍ରାଏଲ୍‌ର ଐତିହାସିକ ଭୂମିରେ ପଦାର୍ପଣ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ।
ଗତକାଲି ମୋତେ ଇସ୍ରାଏଲ୍‌ର ସଂସଦ ନେସେଟ୍‌କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବାର ଅବସର ମିଳିଥିଲା। ସେଠାରେ, ମୋତେ ‘ ‘ସ୍ପିକର ଅଫ୍‌ ଦ ନେସେଟ୍‌ ମେଡାଲ’ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ନେସେଟ୍, ସ୍ପିକର୍ ମହୋଦୟ, ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଞ୍ଜାମିନ୍‌ ନେତନ୍ୟାହୁ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସହୃଦୟତାର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି। ମୁଁ ଏହାକୁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତବାସୀ ଏବଂ ଭାରତ-ଇସ୍ରାଏଲ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ, ସମାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ମାନବୀୟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ। ସମୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରୀକ୍ଷାରେ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ସଫଳତାର ସହିତ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
ଆଜି ଆମେ ଆମର ସମୟ ପରୀକ୍ଷିତ ସହଭାଗୀତାକୁ "ବିଶେଷ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା" କୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ବୈଠକରେ, ଆମେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବା ଏବଂ ଗତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ କାମ କରୁଛି।
ପାରସ୍ପରିକ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଗତବର୍ଷ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ମଧ୍ୟ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବୁ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆମ ଭବିଷ୍ୟତ ସହଭାଗୀତାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଅଟେ। ଆଜି, ଆମେ ଏକ ‘ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହଭାଗୀତା’ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏଆଇ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ନୂତନ ଗତି ମିଳିବ।
ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଇସ୍ରାଏଲରେ ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ହୋଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଛୁ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସହଯୋଗ ରହିଛି। ଗତବର୍ଷ ହୋଇଥିବା ଏମ୍‌ଓୟୁ ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ନୂତନ ଦିଗ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ। ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବୁ।
ଆମେ ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ସହଯୋଗର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସଫଳ ଇତିହାସ ରହିଛି। ଆଜି, ଆମେ ଏହି ସହଯୋଗକୁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ଦିଗ ଦେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ।
ଇସ୍ରାଏଲର ସହଯୋଗରେ ଭାରତରେ ସ୍ଥାପିତ ‘ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ’ ଆଜି ଆମ ବନ୍ଧୁତାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି। ଏହାର ସଫଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟାକୁ ୧୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛୁ।
ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ, ଆମେ ‘ଉତ୍କର୍ଷ ଗ୍ରାମ’ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଇସ୍ରାଏଲୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହିତ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ମିଳିବ।
ଆମେ ଏକାଠି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କୃଷି ସମାଧାନ ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବୁ। ଭାରତରେ "ଭାରତ-ଇସ୍ରାଏଲ କୃଷି ପାଇଁ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର" ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏହି ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ଜନ-ସମ୍ପର୍କ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ। ଭାରତ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ହୋଇଥିବା ‘ମାନବଶକ୍ତି ଗତିଶୀଳତା ଚୁକ୍ତିନାମା’ ମାଧ୍ୟମରେ ଇସ୍ରାଏଲର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛି। ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକମାନେ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି।
ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ, ଏହି ସହଯୋଗକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ଉଭୟ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି, ଗବେଷକ ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଲଟିଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଆଜି ଆମେ ଭାରତ-ଇସ୍ରାଏଲ ଏକାଡେମିକ୍ ଫୋରମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଆମେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର-“ଆଇ-ମେକ୍” ଏବଂ ଭାରତ-ଇସ୍ରାଏଲ-ୟୁଏଇ-ୟୁଏସ୍‌ଏ - “ଆଇ-ଟୁ-ୟୁ-ଟୁ” ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ନୂତନ ଗତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ:
ବିଶ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ।
ଯେକୌଣସି ରୂପରେ, ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରରେ,
ଆତଙ୍କବାଦକୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଏହାର ସମର୍ଥକମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହୋଇଆସିଛୁ, ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ସ୍ୱାର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ। ସେଥିପାଇଁ, ଆମେ ଆରମ୍ଭରୁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛୁ। ଏହା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ।
ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା ସ୍ପଷ୍ଟ:
ମାନବତା କେବେ ମଧ୍ୟ ସଂଘର୍ଷର ଶିକାର ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ‘ଗାଜା ଶାନ୍ତି ଯୋଜନା’ ଦ୍ୱାରା ଶାନ୍ତିର ଏକ ପଥ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଭାରତ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସହିତ ସଂମ୍ପୃକ୍ତି ଏବଂ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ।
ମହାମହିମ, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ,
ଆପଣଙ୍କ ଆତ୍ମୀୟତା ଏବଂ ସୌଜନ୍ୟତା ମୋର ଏହି ଗସ୍ତକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିଦେଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରୁ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲର ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ମୁଁ ପାଇଥିବା ପ୍ରେମ, ସ୍ନେହ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
“ତୋଦା ରବ୍ବା”

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with Prime Minister of Israel
26 FEB 2026 5:28PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister and my friend Mr. Netanyahu,
Mrs. Netanyahu,
Distinguished delegates of both countries,
Friends from media,
Namaskar!
"Shalom!”
I once again express my heartfelt gratitude to Prime Minister Netanyahu for the warm reception extended to me and the Indian delegation.
Nine years ago, I had the privilege of becoming the first Indian Prime Minister to visit Israel. Once again, it is a proud and deeply emotional moment for me to set foot on the historic land of Israel.
Yesterday, I had the opportunity to address the Parliament of Israel as well. On that occasion, I was honoured with the Speaker of the Knesset Medal. I express my sincere gratitude to the Knesset, to the Hon’ble Speaker, to my friend Prime Minister Netanyahu, and to the people of Israel for this distinguished honour. I dedicate this recognition to the 1.4 billion people of India and to the enduring friendship between India and Israel.
Friends,
Our relationship is founded upon deep trust, shared democratic values, and strong humanitarian bonds. Our ties have stood the test of time.
Today, we have taken the historic decision to elevate our time-tested partnership to the level of a "Special Strategic Partnership.” This decision reflects the aspirations of the people of both our nations.
Friends,
In today’s meeting, we discussed imparting new direction and greater momentum to our cooperation. Our economic partnership continues to serve as an engine of growth, innovation, and shared prosperity.
To further promote mutual investments, we concluded a Bilateral Investment Agreement last year. We will also soon finalize a mutually beneficial Free Trade Agreement.
Technology lies at the heart of our future partnership. Today, we have decided to establish a Critical and Emerging Technologies Partnership. This will impart fresh momentum to cooperation in areas such as Artificial Intelligence, Quantum technologies, and Critical Minerals.
I am pleased that an agreement has been concluded to enable the use of UPI in Israel. In the field of Digital Health as well, we remain committed to improving the lives of our people by sharing our experiences and best practices.
We have enjoyed decades of trusted cooperation in the field of defence. The Memorandum of Understanding concluded last year will add new dimensions to this partnership. Together, we will advance towards joint development, joint production, and transfer of technology.
At the same time, we will further strengthen our cooperation in areas such as civil nuclear energy and space.
Friends,
Agricultural cooperation between our two countries has a long and successful history. Today, we have resolved to give this collaboration a futuristic direction.
The Centres of Excellence established in India with Israel’s cooperation stand today as outstanding examples of our friendship. Encouraged by their success, we have set a target to expand their number to 100.
Taking this cooperation a step further, we are working towards the creation of Villages of Excellence. This initiative will bring Israeli technology to villages across India and significantly enhance the income and productivity of millions of farmers.
Together, we will also develop future-ready farming solutions. The establishment of the "India-Israel Innovation Centre for Agriculture” in India will provide a strong foundation for advancing this collaboration.
Friends,
Our people-to-people ties constitute an important pillar of our relationship. Through the Manpower Mobility Agreement concluded in 2023, India has made a significant contribution to Israel’s construction and caregiving sectors. Indian workers have earned trust through their diligence, commitment, and skill.
I am pleased that this cooperation is being expanded to areas such as commerce and services as well. Connecting the youth, researchers, and innovators of both our countries has been a key priority for us. In this direction, we are establishing the India-Israel Academic Forum today.
Friends,
Today, we held wide-ranging discussions on regional and global issues. As we promote regional connectivity, we will move forward with renewed momentum on the India-Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC) and India–Israel–UAE–USA (I2U2).
Friends,
India and Israel are unequivocal in their position that:
Terrorism has no place in the world.
In any form, and in any manifestation,
terrorism cannot be accepted.
We have stood shoulder to shoulder in opposing terrorism and those who support it, and we will continue to do so.
Peace and stability in West Asia are directly linked to India’s security interests. Therefore, from the very beginning, we have supported dialogue and a peaceful resolution of issues. This is the call of the Global South and of humanity as a whole.
India’s position is clear:
Humanity must never become a victim of conflict. The Gaza Peace Plan has opened a pathway towards peace. India has extended its full support to these efforts. In the future as well, we will continue to engage in dialogue and cooperation with all countries.
Excellency, My Dear Friend,
Your warmth and gracious hospitality have made my visit truly memorable. I once again express my heartfelt gratitude for the affection, goodwill, and respect that I have received from you and from the people of Israel.
Thank you very much.
"Todah Rabbah”
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.