প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ সময়ত নেতাসকলৰ পূৰ্ণাংগ অধিবেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মন্তব্য
এআই ইমপেক্ট ছামিটে মানৱকেন্দ্ৰিক, সুস্থিৰ বিশ্ব পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ় দিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এআই সকলোৰে বাবে সুলভ হ’ব লাগে, গ্ল’বেল চাউথৰ অগ্ৰাধিকাৰক এআই শাসনৰ মূল স্থানত ৰাখিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এআইত নৈতিকতা সীমাহীন হ’ব লাগে; লাভৰ উদ্দেশ্য সামঞ্জস্যপূৰ্ণ হ’ব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এআইৰ নৈতিক ব্যৱহাৰৰ বাবে তিনিটা মূল পৰামৰ্শ দাঙি ধৰেঃ বিশ্বাসযোগ্য বিশ্ব তথ্যৰ কাঠামো, স্বচ্ছ ‘গ্লাছ বক্স’ সুৰক্ষা নিয়ম আৰু এআইত মানৱীয় মূল্যবোধৰ সৃষ্টি কৰা
এআই হৈছে মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে এক উমৈহতীয়া সম্পদঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
19 FEB 2026 4:29PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত ভাৰত এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ নেতাসকলৰ পূৰ্ণাংগ অধিবেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বক্তব্য আগবঢ়ায়। ভাৰতত অনুষ্ঠিত এআই ইমপেক্ট ছামিটৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক পুনৰবাৰ আদৰণি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সন্মিলনে মানৱকেন্দ্ৰিক আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াশীল বিশ্ব এ আই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ কয় যে ইতিহাসে দেখুৱাইছে যে মানৱতাই সদায় প্ৰত্যাহ্বানক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি আহিছে আৰু আজি প্ৰত্যাহ্বানক মানৱতাৰ বাবে উত্তম সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক মুহূৰ্ত।
শ্ৰী মোদীয়ে ভগৱান বুদ্ধৰ কথা উদ্ধৃতি দি কয় যে, "সঠিক কাৰ্য্য সঠিক বোধগম্যতাৰ পৰাই আহে"। তেওঁ সময়োপযোগী, সু-উদ্দেশ্যপূৰ্ণ, সঠিক সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে এআইৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ নিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ এনে এখন ৰোডমেপ তৈয়াৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্ব ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত বিশ্বই দেখিছে যে যেতিয়া সকলো দেশ একত্ৰিত হয় তেতিয়া অসম্ভৱো সম্ভৱ হৈ উঠিছিল। তেওঁ কয় যে ভেকচিনৰ বিকাশৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যোগান শৃংখললৈকে, তথ্য বিনিময়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জীৱন ৰক্ষালৈকে সমাধানসমূহ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আহে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে দেখিছে যে প্ৰযুক্তিয়ে মানৱতাক কেনেদৰে সেৱা আগবঢ়ায়। তেওঁ ডিজিটেল টিকাকৰণ প্লেটফৰ্মৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, যিয়ে লাখ লাখ লোকক সময়মতে টিকাকৰণ কৰাত সহায় কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইউ পি আইয়ে অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক পৰিস্থিতিতো অনলাইন লেনদেন সুচাৰুৰূপে সুনিশ্চিত কৰি ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ কয় যে শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতে এক সজীৱ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিছে আৰু ইয়াক বিশ্বৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰি আছে, কাৰণ ভাৰতৰ বাবে প্ৰযুক্তি শক্তিৰ মাধ্যম নহয়, বৰঞ্চ সেৱাৰ মাধ্যম, আনৰ ওপৰত আধিপত্যৰ নহয় বৰঞ্চ সৱলীকৰণৰ মাধ্যম। তেওঁ কয় যে এআইয়ে এই পথ অনুসৰণ কৰি মানৱতাৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বে প্ৰযুক্তিয়ে বিভাজনৰ সৃষ্টি কৰিছিল, এআই এতিয়া সুলভ আৰু সকলোৰে হাতৰ মুঠিত হ’ব লাগিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এআইৰ ভৱিষ্যতৰ আলোচনাত গ্ল’বেল চাউথৰ আশা আৰু অগ্ৰাধিকাৰক এআই শাসনৰ মূল স্থানত ৰাখিব লাগিব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নৈতিকতা সদায় মানৱ প্ৰগতিৰ মূলত আছে। কিন্তু এআইত অনৈতিক আচৰণৰ পৰিসৰ সীমিত। তেওঁ কয় যে এআইৰ নৈতিক সংহিতা সীমাহীন হ’ব লাগে। তেওঁ কয় যে এআই কোম্পানীসমূহে কেৱল লাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াই নহয়, ইচ্ছাকৃতভাৱেও গুৰুত্ব দিব লাগে। আৰু ইয়াৰ বাবে তেওঁ এক শক্তিশালী, নৈতিক দায়িত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে এআইয়ে ইতিমধ্যে ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত মানুহৰ শিক্ষণ, বুদ্ধিমত্তা আৰু আৱেগত প্ৰভাৱ পেলাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৈতিক এআই ব্যৱহাৰৰ বাবে ৩টা পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়ঃ
• এআই প্ৰশিক্ষণে তথ্যৰ সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান কৰিব লাগে আৰু বিশ্বাসযোগ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যৰ কাঠামোৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি হ’ব লাগে। তেওঁ ‘জাবৰ সুমুওৱা, জাবৰ উলিওৱা’ৰ নীতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে যদি তথ্য সুৰক্ষিত, সুষম আৰু বিশ্বাসযোগ্য নহয়, তেন্তে ইয়াৰ ফলাফল কেতিয়াও বিশ্বাস কৰিব নোৱাৰি।
• এআই প্লেটফৰ্মসমূহে নিজৰ সুৰক্ষাৰ নিয়মসমূহ স্পষ্ট আৰু স্বচ্ছ কৰি ৰাখিব লাগিব। তেওঁ ‘ব্লেক বক্স’ৰ পৰিৱৰ্তে ‘গ্লাছ বক্স’ৰ পন্থাৰ আহ্বান জনায় য’ত নিৰাপত্তাৰ নিয়ম পালন আৰু মিলন কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ দ্বাৰা জবাবদিহিতা নিশ্চিত হ’ব আৰু ব্যৱসায়ত নৈতিক আচৰণ শক্তিশালী হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
• এআই স্পষ্ট, মানৱীয় মূল্যবোধৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব লাগিব। তেওঁ ‘পেপাৰ ক্লিপ সমস্যা’ৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, য’ত এটা মেচিনক এটা লক্ষ্য দিয়া হয় আৰু সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ পৃথিৱীৰ সকলো সম্পদ ব্যয় হয়। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তি শক্তিশালী হ’লেও ই মানুহৰ দ্বাৰাই পৰিচালিত হ’ব। 
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বিশ্বযাত্ৰাত ভাৰতে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এই দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ এআই মিছনৰ অধীনত ইতিমধ্যে ৩৮ হাজাৰ জিপিইউ উপলব্ধ আৰু অহা ৬ মাহত আৰু ২৪ হাজাৰ জিপিইউ উপলব্ধ হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে ইয়াৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহক বিশ্বমানৰ কম্পিউটিং শক্তি অতি কম খৰচত প্ৰদান কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে AICoS (National Dataset Platform)ও সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ জৰিয়তে ৭,৫০০ৰো অধিক ডাটা ছেট আৰু ২৭০টা এআই আৰ্হি ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পত্তি হিচাপে শ্বেয়াৰ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এআইৰ বাবে ভাৰতৰ দিশ আৰু দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট–এআই মানৱতাৰ সুবিধাৰ বাবে এক উমৈহতীয়া সম্পত্তি। তেওঁ উদ্ভাৱনক পৰিচালিত কৰা, অন্তৰ্ভুক্তিক শক্তিশালী কৰা আৰু মানৱীয় মূল্যবোধক একত্ৰিত কৰা এআই ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাষণৰ সামৰণিত কয় যে যদি নতুন প্ৰযুক্তি আৰু মানুহৰ আস্থা একেলগে যায় তেন্তে এআইৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱ সমগ্ৰ বিশ্বতে দেখা যাব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks in Leaders’ Plenary Session during the India AI Impact Summit 2026
AI Impact Summit will shape a human‑centric, sensitive global ecosystem: PM
AI must be accessible to all, with Global South priorities at the center of governance: PM
Ethics in AI must be unlimited; profit must align with purpose: PM
PM outlines three key suggestions for ethical use of AI: Trusted global data framework, transparent ‘glass box’ safety rules, and embedding human values in AI
AI is a shared resource for the welfare of humanity: PM
19 FEB 2026 4:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shared his remarks at the Leaders’ Plenary Session during the India AI Impact Summit 2026 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Welcoming the participants once again to the AI Impact Summit in India, the Prime Minister expressed confidence that the summit will play a crucial role in building a human‑centric and sensitive global AI ecosystem. He remarked that history shows humanity has always turned disruptions into opportunities, and today presents another such moment to transform disruption into humanity’s greatest opportunity.
Shri Modi recalled Lord Buddha’s teaching that “Right Action comes from Right Understanding,” stressing the importance of creating a roadmap that ensures AI’s positive impact through timely, well-intentioned, and correct decisions.
Prime Minister remarked that during the COVID global pandemic, the world witnessed that when nations stand together, even the impossible becomes possible. He highlighted that cooperation provided solutions—from vaccine development to supply chains, from data sharing to saving lives. He noted that India saw how technology can serve humanity, citing the digital vaccination platform that helped vaccinate millions on time. Shri Modi emphasized that UPI ensured seamless online transactions even in difficult circumstances and played a major role in bridging the digital divide. He stated that in recent years India has built a vibrant digital public infrastructure and is sharing it with the world, because for India technology is not a medium of power but of service, not to dominate but to empower. He underlined that AI too must follow this direction to ensure the welfare of humanity.
The Prime Minister remarked that while technology in the past created divisions, AI must now be accessible and within everyone’s reach. He stressed that as the future of AI is discussed, the aspirations and priorities of the Global South must be placed at the center of AI governance.
Shri Modi highlighted that ethics have always been central to human progress, but with AI the scope of unethical behavior is unlimited. He emphasized that ethical norms for AI must also be unlimited. He stated that AI companies carry a major responsibility to focus not only on profit but also on purpose, and underscored the need for strong ethical commitments. He added that at a personal level, AI is already influencing human learning, intelligence, and emotions.
For ethical AI use, the Prime Minister offered three suggestions:
• AI training must respect data sovereignty and be based on a trusted global data framework. He highlighted the principle of “garbage in, garbage out,” stressing that if data is not secure, balanced, and reliable, the output cannot be trustworthy.
• AI platforms must keep their safety rules clear and transparent. He called for a “glass box” approach instead of a “black box,” where safety rules are visible and verifiable. He noted that this would ensure accountability and strengthen ethical behavior in business.
• AI must be guided by clear human values. He cited the “paper clip problem” as an example, where a machine given a single goal could exhaust all global resources to achieve it. He underlined that while technology is powerful, direction must always be determined by humans.
Prime Minister remarked that Aspirational India has a major role in the global journey of Artificial Intelligence and, recognizing this responsibility, India is taking significant steps. He highlighted that under India’s AI Mission, 38,000 GPUs are already available and 24,000 more will be added in the next six months. Shri Modi stated that India is providing its startups with world‑class computing power at highly affordable rates. He noted that India has also created AIKosh (National Dataset Platform), through which more than 7,500 datasets and 270 AI models have been shared as national resources.
The Prime Minister emphasized that India’s direction and vision for AI are clear—AI is a shared resource for the welfare of humanity. He underlined the need to build an AI future that advances innovation, strengthens inclusion, and integrates human values. Shri Modi concluded that when technology and human trust move together, the true impact of AI will be visible across the world.