ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ପେନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ପେଡ୍ରୋ ସାଞ୍ଚେଜଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
18 FEB 2026 5:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ, ସ୍ପେନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ପେଡ୍ରୋ ସାଞ୍ଚେଜ୍ ୧୮ ରୁ ୧୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି । ଏହା ତାଙ୍କର ଭାରତକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ। ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୪ରେ ୨୭ - ୨୯ ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ ଭାରତକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଗସ୍ତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆସିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ସହିତ ସ୍ପେନର ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସେବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅସ୍କାର ଲୋପେଜ୍ ଆଗୁଏଡା ଏବଂ କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲୁଇସ୍ ପ୍ଲାନାସ ପୁଚାଡେସ୍ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସାଞ୍ଚେଜ୍ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଭାରତ - ସ୍ପେନ୍ ସମ୍ପର୍କର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର, ଯଥା : ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ମହାକାଶ, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସେମାନେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଭଦୋଦରା କାରଖାନାରେ ସି -୨୯୫ ପରିବହନ ବିମାନ ଫାଇନାଲ୍ ଆସେମ୍ବଲି ଲାଇନ୍ ପାଇଁ ଟାଟା-ଏୟାରବସ୍ ସହଯୋଗରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ ରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ସେମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସହ -ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ସ୍ପେନ୍ ଦ୍ୱୈତ ସଂସ୍କୃତି ବର୍ଷ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୭୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ଏହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସାଞ୍ଚେଜ୍ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ପ୍ରଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଦୁଇ ନେତା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାକୁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଲାଗି ଭାରତ - ସ୍ପେନ୍ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ, ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ୨୦୨୬ ଫେବୃଆରୀ ୧୯ - ୨୦ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭାଇସ୍ ଚାନସେଲର ଏବଂ ସ୍ପାନିସ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ରେକ୍ଟରଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ଦେଶରେ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ସ୍ପାନିସ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଏସଟିଇଏମ (ଷ୍ଟେମ୍) ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭର ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ପେନର ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପରେ ଯୋଗଦାନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲା। ସେମାନେ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଏଫଟିଏ ଆଲୋଚନାର ସମାପ୍ତିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ପେନ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ବିପୁଳ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦର ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦାକୁ ଦୋହରାଇଲେ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ।
ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଭାରତ - ସ୍ପେନ୍ ସହଭାଗୀତାକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଉଭୟ ନେତା ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Visit of H.E. Mr. Pedro Sánchez, President of the Government of Spain to India
18 FEB 2026 5:08PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister Shri Narendra Modi, H.E. Mr. Pedro Sánchez, President of the Government of Spain, is paying an official visit to India from 18–19 February 2026 to attend the AI Impact Summit 2026. This is his second official visit to India, following his bilateral visit from 27–29 October 2024. He was accompanied by Mr. Óscar López Agueda, Minister for Digital Transformation and Civil Service, and Mr. Luis Planas Puchades, Minister of Agriculture, Fisheries and Food of Spain.
Prime Minister Modi and President Sánchez held bilateral talks and reviewed the entire gamut of India–Spain relations, including trade and investment, technology, infrastructure, climate and renewable energy, defence and security, space, culture, tourism and people-to-people exchanges. The leaders welcomed the positive momentum in bilateral cooperation and expressed happiness at the progress in Tata–Airbus collaboration for C-295 transport aircraft Final Assembly Line at the Vadodara facility, jointly inaugurated by them in October 2024. They stressed on importance of defence industrial collaboration based on co-development and co-production as way forward.
Both Leaders emphasised the high potential of India–Spain Dual Year of Culture, Tourism and Artificial Intelligence, being celebrated this year to mark the 70th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries, in further promoting bilateral technology, innovation, business and people-to-people ties.
President Sánchez highlighted the importance of the AI Impact Summit and expressed confidence that its outcomes would contribute meaningfully to shaping global AI governance. The two leaders recognised artificial intelligence as a transformative force and underlined the need for closer India–Spain cooperation to leverage its potential for inclusive development and societal benefit.
They also discussed the potential of cooperation in the field of education, especially in light of India’s New Education Policy. In this context, they welcomed the Conference of Vice-Chancellors of Indian universities and Rectors of Spanish universities, being held in New Delhi on 19–20 February 2026. Both leaders noted the continued impressive growth in two-way tourism which is contributing to greater economic activities in their respective countries and furthering peoples ties. PM Modi invited leading Spanish universities and institutions, particularly in STEM and technology fields, to open campuses in India under New Education Policy.
The two leaders exchanged views on regional and global issues of mutual interest, including Spain’s decision to join the Indo-Pacific Oceans Initiative. They hailed the conclusion of India-EU FTA negotiations as a major milestone which would help in unlocking immense trade and investment potential between India and Spain as well as with Europe. They reiterated their strong condemnation of terrorism in all its forms and manifestations and emphasised the need for strengthened international cooperation to combat terrorism.
The leaders expressed confidence that expanding bilateral ties, reinforced through the Dual Year, would impart fresh momentum to the India–Spain partnership.