গৃহ মন্ত্ৰালয়
গুজৰাটৰ ৰাজধানী গান্ধীনগৰত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ডিজিটেল মুদ্ৰা (চিবিডিচি) ভিত্তিক ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থা (পিডিএছ) মুকলি কৰে
মোদী চৰকাৰৰ অধীনত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই দৰিদ্ৰ লোকক সুলভ মূল্যৰ খাদ্য শস্য যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰখনত প্ৰৱেশ কৰিছে
চিবিডিচি ভিত্তিক ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘নূন্যতম চৰকাৰ, সৰ্বোচ্চ শাসন’ৰ দৃষ্টিভংগীক পিডিএছৰ জড়িয়তে কাৰ্যকৰী কৰিছে
এই বিতৰণ ব্যৱস্থাটো হৈছে প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৰিদ্ৰৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতাৰ এক অনন্য প্ৰকাশ, ই অভাৱগ্ৰস্তসকলৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে এক সুৰক্ষিত তথা স্বচ্ছ ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এফ টি এ আৰু বাণিজ্যিক চুক্তিৰ জৰিয়তে কৃষকৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ বিপৰীতে বিৰোধীয়ে মিছা কথা প্ৰচাৰ কৰি কৃষকক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সদায় কৃষকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে স্তম্ভৰ দৰে থিয় দি আহিছে, আনহাতে পূৰ্বৰ চৰকাৰে ডাংকেল প্ৰস্তাৱত স্বাক্ষৰ কৰি কৃষকক অসুৰক্ষিত কৰি তুলিছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলক দেশৰ সম্পদৰ ওপৰত প্ৰথম অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে
15 FEB 2026 3:51PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ডিজিটেল মুদ্ৰাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এক স্বচ্ছ, আধুনিক, আৰু সহজ ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থা (পিডিএছ) মুকলি কৰে। এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, কেন্দ্ৰীয় গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত প্ৰহ্লাদ যোশীকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া এতিয়া খাদ্য আৰু যোগান ব্যৱস্থালৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ সম্পদৰ ওপৰত প্ৰথম অধিকাৰ দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, আৰু জনজাতীয় জনগোষ্ঠীক দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতত ৬০ কোটি লোক আছিল, যাৰ পৰিয়ালত এটাও বেংক একাউণ্ট নাছিল, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ নেতৃত্বত এতিয়া বিশ্বৰ আধা সংখ্যক ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত সংঘটিত হয়। তেওঁ লগতে কয় যে একেখন ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই এতিয়া দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক সুলভ মূল্যৰ খাদ্য শস্য যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰখনত প্ৰৱেশ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই ব্যৱস্থাই দুখীয়াক ৰেচন প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাৰ পৰা দুৰ্নীতি সম্পূৰ্ণৰূপে নাইকিয়া কৰিব।
অমিত শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে এতিয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলে যাতে পোনপটীয়াকৈ ডিজিটেল মাধ্যমেৰে খাদ্য শস্য লাভ কৰে তাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (ডিবিটি)ৰ দ্বাৰা দেশত প্ৰৱঞ্চনা আৰু কেলেংকাৰী দূৰ কৰি অনাগত দিনত খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়ে স্বচ্ছ বিতৰণ ব্যৱস্থা সুনিশ্চিত কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ ‘নূন্যতম চৰকাৰ, সৰ্বোচ্চ শাসন’ মন্ত্ৰ আজি এক নতুন খণ্ডত ভূমিত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তিবিদ্যা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতাৰ এক অনন্য প্ৰকাশ এই বিতৰণ ব্যৱস্থাই দৰিদ্ৰ লোকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত আৰু স্বচ্ছভাৱে সুৰক্ষিত কৰাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি মাত্ৰ ৩৫ ছেকেণ্ডত ২৫ কিলোগ্ৰাম খাদ্য শস্য বিতৰণ কৰা ‘অন্নপূৰ্ণা’ মেচিনটোও উদ্বোধন কৰা হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগন্তুক ৩-৪ বছৰত সমগ্ৰ দেশতে এই ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই খাদ্য শস্য বিতৰণ ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছ হ’ব, আৰু ইয়াক কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত দেশৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে ৫ কেজি বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। তেওঁ আৰু কয় যে ‘অন্নপূৰ্ণা’ মেচিনে উন্নত মান, সঠিক পৰিমাণ আৰু স্বচ্ছ বিতৰণ নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ক্ৰমান্বয়ে আমাৰ বিশাল দেশখনৰ—কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈ আৰু দ্বাৰকাৰ পৰা কামাখ্যালৈকে এই ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা উচিত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি দেশৰ ১ লাখ ৭ হাজাৰ গাঁৱত সংযোগ স্থাপন হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে দেশৰ ৮০ কোটি লোকক প্ৰতিমাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে খাদ্য সুৰক্ষা এতিয়া স্বচ্ছ হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডাৰৰ আত্মনিৰ্ভৰ নিধি (PM SVANidhi) আঁচনিৰ সুবিধা সমগ্ৰ দেশৰ ১ কোটি ৯ লাখ ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে কঠিন নীতিৰ জৰিয়তে মোদী চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰত ৬০ কোটিৰো অধিক লোকৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰাৰ লগতে ২৭ কোটি লোকক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ উন্নীত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মূল বিৰোধী দল আৰু তেওঁলোকৰ চৰকাৰে সদায় মিছা কথা কয় আৰু জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত কৃষিৰ বাজেট মাত্ৰ ২৬ হাজাৰ কোটি ধৰা হৈছিল , যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে ১ লাখ ২৯ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে ৭০ বছৰত মাত্ৰ এবাৰহে ঋণ ৰেহাই ঘোষণা কৰি কৃষকক হতাশ কৰিছিল, আনহাতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে বিগত ১০ বছৰ ধৰি প্ৰতি বছৰে কৃষকলৈ ৬ হাজাৰ টকা পোনপটীয়াকৈ সৰবৰাহ কৰি আহিছে, যাৰ ফলত কৃষকে ঋণ লোৱাৰ একেবাৰেই প্ৰয়োজন নোহোৱা হৈ পৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ইউৰোপীয় সংঘ আৰু ব্ৰিটেইনৰ সৈতে স্বাক্ষৰিত মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি (এফটিএ), আৰু আমেৰিকাৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তিৰ সন্দৰ্ভত বিৰোধীয়ে দেশখনক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে ডাংকেল প্ৰস্তাৱত স্বাক্ষৰ কৰি কৃষকক দুৰ্বল কৰি তুলিছিল। তেওঁ কয় যে ইউৰোপীয় সংঘ আৰু ব্ৰিটেইনৰ সৈতে হোৱা মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি, আৰু আমেৰিকাৰ সৈতে হোৱা বাণিজ্যিক চুক্তিৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে দেশৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থ সম্পূৰ্ণৰূপে সুৰক্ষিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই চুক্তিসমূহৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডকো সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই চুক্তিসমূহে ভাৰতৰ কৃষি আৰু মাছমৰীয়াৰ সামগ্ৰীসমূহ বিশ্বৰ বজাৰলৈ যোৱাৰ পথ মুকলি কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে কৃষক, মাছমৰীয়া, আৰু পশুপালকসকলৰ স্বাৰ্থত কেতিয়াও আপোচ নকৰে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ কৃষকক সুৰক্ষা দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে স্তম্ভৰ দৰে থিয় দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি খাদ্য বিতৰণ আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দুৰ্নীতি আৰু স্বচ্ছতাৰ অভাৱ নাইকিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ নাগৰিকৰ খাদ্যৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত হ’ব, যাৰ ফলত ইয়াত মধ্যভোগীৰ বাবে কোনো স্থান নাথাকিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah launches the Central Bank Digital Currency (CBDC)-based Public Distribution System (PDS) in Gandhinagar, the capital of Gujarat
Under the Modi government, Digital India is entering the field of providing affordable food grains to the poor
CBDC-based Public Distribution System will implement Prime Minister Modi’s vision of ‘Minimum Government, Maximum Governance’ at the ground level in the PDS
This distribution system is a unique blend of technology and Prime Minister Modi’s sensitivity toward the poor, it will serve as a secure and transparent mechanism to protect the rights of the underprivileged
Prime Minister Modi has safeguarded farmers’ interests through FTAs and trade deals, while the opposition is misleading farmers by spreading falsehoods
Prime Minister Modi has always stood like a rock for the protection of farmers, whereas the previous government signed the Dunkel Proposal, making farmers insecure
Prime Minister Modi has given the first right over the nation’s resources to the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities
15 FEB 2026 3:51PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today launched a transparent, modern, and simple Public Distribution System (PDS) based on Central Bank Digital Currency (CBDC) in Gandhinagar, Gujarat. On this occasion, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Pralhad Joshi and many other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, Digital India is now extending to the food and supply system. He said that Prime Minister Modi has given the first right over the country’s resources to the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities. He stated that earlier, there were 60 crore people in India whose entire families did not have even a single bank account, but under the leadership of Prime Minister Modi Ji, half of the world's digital transactions now take place in India. He added that the same Digital India is now entering the domain of providing affordable food grains to the poor of the country. Shri Shah said that this system will completely eliminate corruption from the mechanism of providing rations to the poor.
Amit Shah said that with the expansion of connectivity across the country, arrangements will now be made to ensure that the poor receive food grains directly through digital means.He remarked that just as Direct Benefit Transfer (DBT) eliminated fraud and scams in the country, this initiative by the Ministry of Food and Public Distribution will ensure a transparent distribution system in the coming days. Shri Shah said that Prime Minister Modi Ji's mantra of ‘Minimum Government, Maximum Governance’ is today being implemented on the ground in a new sector.
Union Home Minister said that this distribution system, a unique blend of technology and Prime Minister Modi’s sensitivity towards the poor, will become a means of safeguarding the rights of the poor in a secure and transparent manner. He mentioned that the 'Annapurna' machine was also inaugurated today, which distributes 25 kg of food grains in just 35 seconds. Shri Shah said that this system will be implemented across the entire country in the next 3-4 years. He stated that this food grain distribution system will be completely transparent, and after its implementation, every poor person in the country will be able to receive 5 kg of free food grains. He further said that the 'Annapurna' machine will help ensure better quality, accurate quantity, and transparent distribution. Shri Shah said that gradually, this system should be implemented across our vast country—from Kashmir to Kanyakumari and from Dwarka to Kamakhya.
Shri Amit Shah said that today connectivity has reached 1 lakh 7 thousand villages in the country. He stated that Prime Minister Modi ji has provided 5 kg of free food grains per person per month to 80 crore people in the country. Shri Shah said that food security has now become transparent. He mentioned that Prime Minister Modi ji has extended the benefits of the Prime Minister Street Vendor's AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) scheme to 1 crore 9 lakh street vendors across the country. He added that through solid policies, the Modi government has improved the living standards of more than 60 crore people in the last 10 years and lifted 27 crore people above the poverty line.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the main opposition party and their government always lie and mislead the public. Shri Shah said that under the previous government, the agriculture budget was only 26 thousand crore rupees, which Prime Minister Modi Ji has increased to 1 lakh 29 thousand crore rupees. He added that the previous government, in 70 years, misled farmers by announcing loan waivers only once, whereas Prime Minister Modi ji has been directly transferring 6,000 rupees every year into every farmer's bank account for the past 10 years, creating a system where farmers do not need to take loans at all.
Shri Amit Shah said that the opposition is misleading the country regarding the Free Trade Agreements (FTAs) signed with the European Union and UK, and the trade deal with the USA. He said that the previous government had made farmers vulnerable by signing the Dunkel Proposal. He said that through the Free Trade Agreements with the European Union and UK, and the trade deal with the USA, Prime Minister Modi ji has fully safeguarded the interests of the country's farmers. He emphasized that Prime Minister Modi has also protected India's dairy sector through these agreements. Shri Shah said that these agreements have opened the way for India's agricultural and fishermen's products to reach markets worldwide. He asserted that Prime Minister Modi Ji will never compromise on the interests of farmers, fishermen, and livestock rearers. He added that Prime Minister Modi ji stands like a rock today in protecting the country's farmers.
Union Home Minister said that today, corruption and lack of transparency in food distribution and food security have been eliminated. He said that this will ensure the right to food for every poor citizen is secured, leaving no room for middlemen.