ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ବ୍ୟାଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା ଆଧାରିତ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
15 FEB 2026 3:51PM by PIB Bhubaneswar
• ମୋଦୀ ସରକାର ଅଧୀନରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଗରିବଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି
• ସିବିଡିସି-ଆଧାରିତ ପିଡିଏସ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ‘ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରୟୋଗ
• ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସମନ୍ୱୟ: ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରଠାରେ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ବ୍ୟାଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା (ସିବିଡିସି) ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସରଳ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ପିଡିଏସ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ସମ୍ବଳ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଅଧିକାର ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଦେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ୬୦ କୋଟି ଲୋକ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସମଗ୍ର ପରିବାରର ଗୋଟିଏ ବି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱର ଅଧା ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଏବେ ଭାରତରେ ହେଉଛି। ସେହି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବେ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ରାସନ ଯୋଗାଇଦେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଦୂର କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଗରିବମାନେ ସିଧାସଳଖ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ଦେଶରେ ଠକେଇ ଏବଂ ଜାଲିଆତିକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛି, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ‘ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ’ ମନ୍ତ୍ର ଆଜି ଏକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଏକ ଅନନ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଗରିବଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି 'ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା' ମେସିନ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ମାତ୍ର ୩୫ ସେକେଣ୍ଡରେ ୨୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୩ରୁ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲାଗୁ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବ ଏବଂ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ୍ୟକ୍ତି ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପାଇପାରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା' ମେସିନ୍ ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତା, ସଠିକ୍ ପରିମାଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକା ଠାରୁ କାମାକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ବିଶାଳ ଦେଶରେ ଲାଗୁ ହେବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ୧ ଲକ୍ଷ ୭ ହଜାର ଗ୍ରାମରେ ଯୋଗାଯୋଗ ହୋଇପାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନିଧି (ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି) ଯୋଜନାର ଲାଭ ସାରା ଦେଶର ୧ କୋଟି ୯ ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୃଢ଼ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୭ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଉଠାଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ସବୁବେଳେ ମିଛ କହି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିଥାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ କୃଷି ବଜେଟ୍ ମାତ୍ର ୨୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ବୃଦ୍ଧି କରି ୧ ଲକ୍ଷ ୨୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଥରେ ଋଣ ଛାଡ ଘୋଷଣା କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦୦୦ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ପଠାଉଛନ୍ତି, ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆଦୌ ଋଣ ନେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ସହିତ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ଏଫଟିଏ) ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ହୋଇଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ସମ୍ପର୍କରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦେଶକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ପୂର୍ବ ସରକାର ଡଙ୍କେଲ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅସୁରକ୍ଷିତ କରିଥିଲେ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ସହିତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ରାଜିନାମା ଜରିଆରେ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାର ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହ କେବେ ବି ସାଲିସ୍ କରିବେ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ଏକ ପଥର ଭଳି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ତଥା ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭାବ ଦୂର ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ରହିବ ନାହିଁ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah launches the Central Bank Digital Currency (CBDC)-based Public Distribution System (PDS) in Gandhinagar, the capital of Gujarat
Under the Modi government, Digital India is entering the field of providing affordable food grains to the poor
CBDC-based Public Distribution System will implement Prime Minister Modi’s vision of ‘Minimum Government, Maximum Governance’ at the ground level in the PDS
This distribution system is a unique blend of technology and Prime Minister Modi’s sensitivity toward the poor, it will serve as a secure and transparent mechanism to protect the rights of the underprivileged
Prime Minister Modi has safeguarded farmers’ interests through FTAs and trade deals, while the opposition is misleading farmers by spreading falsehoods
Prime Minister Modi has always stood like a rock for the protection of farmers, whereas the previous government signed the Dunkel Proposal, making farmers insecure
Prime Minister Modi has given the first right over the nation’s resources to the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities
15 FEB 2026 3:51PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today launched a transparent, modern, and simple Public Distribution System (PDS) based on Central Bank Digital Currency (CBDC) in Gandhinagar, Gujarat. On this occasion, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Pralhad Joshi and many other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, Digital India is now extending to the food and supply system. He said that Prime Minister Modi has given the first right over the country’s resources to the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities. He stated that earlier, there were 60 crore people in India whose entire families did not have even a single bank account, but under the leadership of Prime Minister Modi Ji, half of the world's digital transactions now take place in India. He added that the same Digital India is now entering the domain of providing affordable food grains to the poor of the country. Shri Shah said that this system will completely eliminate corruption from the mechanism of providing rations to the poor.
Amit Shah said that with the expansion of connectivity across the country, arrangements will now be made to ensure that the poor receive food grains directly through digital means.He remarked that just as Direct Benefit Transfer (DBT) eliminated fraud and scams in the country, this initiative by the Ministry of Food and Public Distribution will ensure a transparent distribution system in the coming days. Shri Shah said that Prime Minister Modi Ji's mantra of ‘Minimum Government, Maximum Governance’ is today being implemented on the ground in a new sector.
Union Home Minister said that this distribution system, a unique blend of technology and Prime Minister Modi’s sensitivity towards the poor, will become a means of safeguarding the rights of the poor in a secure and transparent manner. He mentioned that the 'Annapurna' machine was also inaugurated today, which distributes 25 kg of food grains in just 35 seconds. Shri Shah said that this system will be implemented across the entire country in the next 3-4 years. He stated that this food grain distribution system will be completely transparent, and after its implementation, every poor person in the country will be able to receive 5 kg of free food grains. He further said that the 'Annapurna' machine will help ensure better quality, accurate quantity, and transparent distribution. Shri Shah said that gradually, this system should be implemented across our vast country—from Kashmir to Kanyakumari and from Dwarka to Kamakhya.
Shri Amit Shah said that today connectivity has reached 1 lakh 7 thousand villages in the country. He stated that Prime Minister Modi ji has provided 5 kg of free food grains per person per month to 80 crore people in the country. Shri Shah said that food security has now become transparent. He mentioned that Prime Minister Modi ji has extended the benefits of the Prime Minister Street Vendor's AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) scheme to 1 crore 9 lakh street vendors across the country. He added that through solid policies, the Modi government has improved the living standards of more than 60 crore people in the last 10 years and lifted 27 crore people above the poverty line.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the main opposition party and their government always lie and mislead the public. Shri Shah said that under the previous government, the agriculture budget was only 26 thousand crore rupees, which Prime Minister Modi Ji has increased to 1 lakh 29 thousand crore rupees. He added that the previous government, in 70 years, misled farmers by announcing loan waivers only once, whereas Prime Minister Modi ji has been directly transferring 6,000 rupees every year into every farmer's bank account for the past 10 years, creating a system where farmers do not need to take loans at all.
Shri Amit Shah said that the opposition is misleading the country regarding the Free Trade Agreements (FTAs) signed with the European Union and UK, and the trade deal with the USA. He said that the previous government had made farmers vulnerable by signing the Dunkel Proposal. He said that through the Free Trade Agreements with the European Union and UK, and the trade deal with the USA, Prime Minister Modi ji has fully safeguarded the interests of the country's farmers. He emphasized that Prime Minister Modi has also protected India's dairy sector through these agreements. Shri Shah said that these agreements have opened the way for India's agricultural and fishermen's products to reach markets worldwide. He asserted that Prime Minister Modi Ji will never compromise on the interests of farmers, fishermen, and livestock rearers. He added that Prime Minister Modi ji stands like a rock today in protecting the country's farmers.
Union Home Minister said that today, corruption and lack of transparency in food distribution and food security have been eliminated. He said that this will ensure the right to food for every poor citizen is secured, leaving no room for middlemen.