ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ইনফোরমেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না স্কুল লিশিং তরামঙা অমসুং কোলেজ চামঙাদা কন্তেন্ত ক্রিয়েসন লেবকি খুত্থাংদা এ.ভি.জি.শি.দা তেলেন্ত দিবেলপমেন্তকি ৱার্কশোপ পাংথোকখ্রে
ৱার্কশোপ অসিনা ‘ওরেঞ্জ ইকোনোমি’ ভিজনগী মখাদা ভারতকি এ.ভি.জি.সি. অসি রিএনফোর্স তৌনবা পান্দম থম্লি
12 FEB 2026 10:30PM by PIB Imphal
ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা স্কুল লিশিং তরামঙা অমসুং কোলেজ চামঙাদা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ক্রিয়েতিব তেক্নোলোজি (আই.আই.শি.তি.)গী খুত্থাংদা কন্তেন্ত ক্রিয়েতিব তেক্নোলোজিশিং (আই.আই.শি.তি.)গী খুত্থাংদা কন্তেন্ত ক্রিয়েসন লেবশিং লিংখৎনবা থবক পায়খৎনবা ঙসি ইনফোরমেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না ন্যু দিল্লীগী নেস্নেল মিদিয়া শেন্তরদা অৱাংবা থাক্কি স্তেকহোলদর কন্সলতেসন ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখ্রে। ‘ওরেঞ্জ ইকোনোমি’গী মীৎয়েংগী মরু ওইবা খোঙথাং অসিনা ভারতপু এনিমেসন, ভিজুএল ইইফেক্স, গেমিং, অমসুং কোমিক্স (এ.ভি.জি.সি.) সেক্তরদা মালেমগী হব অমা ওইনা থম্নবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা ইনফোরমেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী সেক্রতরি শ্রী সঞ্জয় জাজুনা হায়খি মদুদি সেপ্তেম্বর লিশিং অনিগা কুনমরিদা কেন্দ্র মন্ত্রিমন্দলনা অয়াবা পিরবা অমসুং হৌজিক এন.এফ.দি.সি.গী কেম্পসতা থবক পায়খৎলিবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ক্রিয়েতিব তেক্নোলোজি (আই.আই.সি.তি.) অসিনা থৌরাং অসিগীদমক্তা থবক তৌগনি{ প্রোপোজ তৌরবা লেব অসি আই.আই.সি.তি. গীদমক্তা মরুওইবা তেলেন্ত পাইপলাইন অমা ওইনা থবক তৌরি{ মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি লেবশিং অসিগী দিজাইন অমসুং অপুনবা মীৎয়েং, মথৌ তাবা হার্দৱেয়র অমসুং সোফৱেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং তোঙান তোঙানবা এপ্রোচশিং অয়াবা পিবগা লোয়ননা কমন ফ্রেমৱারক অমা থম্নবগী ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা হান্ননা অকুপ্পা কন্সলতেসনশিং পাংথোকখ্রে।
ৱার্কশোপ অসিদা নিতি আয়োগ, এজুকেসন মন্ত্রালয়, স্কীল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়গী ওফিসরশিং, আই.আই.সি.তি.গী বোর্দ/গবরনিং কাওন্সীল/একাদেমিক কাওন্সীল/আর.এন.দি.
ৱার্কশোপ অসিগী মরুওইবা ৱাফমশিং:
1. প্রপোজ তৌরিবা লেবশিং অসি এদভান্স ক্রিয়েতিব ছ্টুদিওশিং ওইনা থবক তৌগনি, মসিনা মহৈরোইশিংদা ইন্দস্ত্রিগী স্তেন্দরদা সোফৱেয়র অমসুং হার্দৱেয়র শিজিন্নদুনা প্রোফেস্নেল প্রদক্সন পাইপলাইনশিংদা খুৎনা এক্সপোজর পিগনি।
2. মহৈরোইশিংনা ফাওন্দেসনেল এক্সপোজর অমসুং ক্রিয়েতিব দোমেনশিংদা অখন্নবা ত্রেনিং ফংহন্নবা লেবকি থবক থৌরমশিং অসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিশি (এন.ই.পি.)গা মান্নহনবদা মীৎয়েং থমখি।
3. লিদরশিপনা মালেমগী ওইনা থবক পিবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং ক্রিয়েতিব ওন্তরপ্রিনরশিপ য়োকখৎনবা লেবশিং অসিগী নুংদা মেন্তরশিপ প্রোগ্রামশিং অমসুং ওরিজিনেল ইন্তেলেকচুএল প্রোপরতি (আই.পি.) শেম্বগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
4. শরুক য়ারিবশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা থৌরাং অসি ইফেক্তিব ওইনা স্কেল তৌনবা নেস্নেল মিসনশিং অমসুং রাজ্যগী এজুকেসন বিভাগশিংগী মরক্তা কোওরদিনেসন তৌবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি।
ৱার্কশোপ অসি একাদেমিক ইন্সত্রক্সন অমসুং ইন্দস্ত্রিগী মথৌ তাবশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু লোইশিন্নবা ৱাশক অমগা লোয়ননা লোইশিনখি, মসিনা ভারতকি নহাশিংবু মালেমগী ক্রিয়েতিব ইকোনোমিদা লুচিংনবা শক্তি পিদুনা লোইশিনখি। হায়রিবা লেবশিং অসিনা অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা ক্রিয়েতিব ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং প্রোব্লেম-সোল্বিং য়োকখৎকনি, তেক্নোলোজিনা থৌগৎপা ক্রিয়েতিব লেন্দস্কেপতা শেমগৎলক্লিবা থবকশিংগীদমক মহৈরোইশিং শেম শাগনি।

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information & Broadcasting Organizes Workshop on Talent Development in AVGC through Content Creation Labs in 15,000 Schools and 500 Colleges
Workshop Aims to Reinforce India’s AVGC Ecosystem under the ‘Orange Economy’ Vision
12 FEB 2026 10:30PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting (I&B) today organised a high-level stakeholder consultation workshop at the National Media Centre, New Delhi, to operationalize the establishment of Content Creation Labs through Indian Institute of Creative Technologies (IICT) in 15000 schools and 500 colleges across India. This initiative, a cornerstone of the 'Orange Economy' vision, aims to position India as a global hub for the Animation, Visual Effects, Gaming, and Comics (AVGC) sector.
Speaking at the event Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, stated that the Indian Institute of Creative Technology (IICT), approved by the Union Cabinet in Sept 2024 and now operational at the NFDC campus, will serve as the anchor institution for the initiative. The proposed labs functioning as a key talent pipeline for IICT. He further stated that detailed consultations have already been held on the design and overall look of the labs, the required hardware and software infrastructure, and the possibility of maintaining a common framework while allowing for differentiated approaches.
The workshop brought together officers from the NITI Aayog, Ministry of Education, Ministry of Skill Development & Entrepreneurship, members of Board/Governing Councils/Academic Council/R&D Council/ Skill Council and Industry Development Council of IICT, representatives from the States, Industry Association and Academia.
Key Highlights of the Workshop:
1. The proposed labs shall function as advanced creative studios, providing students with hands-on exposure to professional production pipelines using industry-standard software and hardware.
2. Discussions focused on aligning lab activities with the National Education Policy (NEP) to ensure students receive foundational exposure and specialized training in creative domains.
3. Leadership emphasized the need for mentorship programs and original intellectual property (IP) creation within these labs to enhance global employability and foster creative entrepreneurship.
4. Participants highlighted the importance of coordination between national missions and state education departments to scale the initiative effectively across the country.
The workshop concluded with a commitment to bridge the gap between academic instruction and industry requirements, empowering Indian youth to lead the global creative economy. These labs shall nurture creative thinking and problem-solving from an early age, preparing students for emerging jobs in the technology-driven creative landscape.