প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মালয়েছিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আনুষ্ঠানিক বাৰ্তালাপ
08 FEB 2026 11:19AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মালয়েছিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম দাতো' ছেৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ পৰা পেৰদানা পুত্ৰ কমপ্লেক্সত উষ্ম আদৰণিৰ লগতে আনুষ্ঠানিকভাৱে গাৰ্ড অব্ অনাৰ লাভ কৰে। ইয়াৰ পিছতে দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ চৰকাৰী বাসগৃহ চেৰী পেৰদানাত ৰুদ্ধদ্বাৰ প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ বৈঠকত মিলিত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিস্তৃত বিষয়ৰ আলোচনা কৰি ২০২৪ চনত দুয়োখন দেশৰ মাজত স্থাপন কৰা সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। নেতাদ্বয়ে বাণিজ্য, বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা, সামুদ্ৰিক সহযোগিতা, স্বচ্ছ শক্তি, আন্তঃগাঁথনি, ষ্টাৰ্টআপ, কৃষি, শিক্ষা, স্বাস্থ্য, আয়ুৰ্বেদ, পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আদি অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সকলো দিশৰ বিস্তৃত পৰ্যালোচনা কৰে। অৰ্ধপৰিবাহী আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দৰে উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। নেতাদ্বয়ে দ্বিপাক্ষিক ডিজিটেল কাউন্সিলৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত ডিজিটেল সহযোগিতাৰ অবিৰত অগ্ৰগতিৰ শলাগ লয় আৰু ফিনটেক সহযোগিতা প্ৰসাৰৰ বাবে ইউপিআই আৰু পে-নেটৰ মাজত হোৱা চুক্তিক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সংসদীয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংযোগ সুদৃঢ় কৰাৰ আহ্বান জনায়। এই প্ৰসংগত তেওঁ ভাৰতৰ নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু মালয় ইউনিভাৰ্চিটিৰ মাজত আৰু আই আই টি মাদ্ৰাজ আৰু মালয়েছিয়াৰ এডভান্সড ছেমিকণ্ডাক্টৰ একাডেমীৰ মাজত চলি থকা সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে মালয়েছিয়াত ভাৰত ভাৰতৰ প্ৰথমটো দূতাবাস মুকলি হ’লে বাণিজ্যিক আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্ব শাসন সংস্কাৰ, ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু ভাৰত-আছিয়ানৰ ক্ৰমবৰ্ধমান অংশীদাৰিত্বকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত দৃষ্টিভংগী বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আইটিগা পৰ্যালোচনা অতি সোনকালে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০২৫ চনত মালয়েছিয়াই আছিয়ানৰ সফল অধ্যক্ষতা কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমক অভিনন্দন জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে ২০২৬ চনত ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতাৰ বাবে ভাৰতক শুভকামনা আৰু সমৰ্থন জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ আৰু লালকিল্লা বিস্ফোৰণক তীব্ৰ গৰিহণা দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমক ধন্যবাদ জনায় আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়।
আলোচনাৰ অন্তত ডিজিটেল পেমেণ্ট, নিৰাপত্তা সহযোগিতা, অৰ্ধপৰিবাহী, স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, দৃশ্য-শ্ৰব্য সহ-উৎপাদন, কাৰিকৰী আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা সহযোগিতা আৰু ভাৰতীয় শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষাকে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ দ্বিপাক্ষিক চুক্তিৰ আদান-প্ৰদান কৰা হয়। তদুপৰি মালয়েছিয়াই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্স (আই বি চি এ)ত যোগদানৰ সকলো প্ৰক্ৰিয়াও সম্পূৰ্ণ কৰে। পৰস্পৰে বিনিময় কৰা বুজাবুজিৰ চুক্তি/চুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ তালিকা ইয়াত চাব পাৰিব। [Link]
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ২০২৬ চনৰ ৭ ফেব্ৰুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হয় দশম ভাৰত-মালয়েছিয়া চিইঅ’ ফ’ৰাম। এই ফ’ৰাম ফলাফলৰ নথিসমূহ দুয়োপক্ষই গ্ৰহণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মানাৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে দুপৰীয়াৰ আহাৰৰ ব্যৱস্থা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমক তেওঁৰ উদাৰ আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister holds official talks with Prime Minister of Malaysia
08 FEB 2026 11:19AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi was today received by the Prime Minister of Malaysia, H.E. Dato’ Seri Anwar Ibrahim at Perdana Putra complex and accorded a ceremonial welcome. Thereafter, the Leaders met in restricted and delegation-level formats at Seri Perdana, the official residence of Prime Minister Anwar Ibrahim.
The leaders held wide-ranging discussions and agreed to further strengthen the Comprehensive Strategic Partnership established between the two countries in 2024. They recalled the age-old India-Malaysia ties which underpin the partnership and the close people-to-people bonds. The leaders reviewed the entire spectrum of bilateral relations, including priority sectors such as trade, investment, defence, security, maritime, clean energy, infrastructure, start-ups, agriculture, education, health, Ayurveda, tourism and cultural linkages. They also discussed enhancing cooperation in emerging areas such as semiconductors and artificial intelligence. The leaders appreciated the steady progress in digital cooperation between the two countries through the bilateral Digital Council and welcomed the agreement between UPI and Pay-net to enhance fintech collaboration.
Prime Minister Modi called for strengthening youth linkages through parliamentary and university exchanges. In this context, he welcomed the ongoing cooperation between Nalanda University in India and Universiti Malaya, and IIT Madras and Advanced Semiconductor Academy of Malaysia. He noted that the opening of India India’s first Consulate in Malaysia would strengthen commercial and people-to-people ties.
The two leaders exchanged perspectives on regional and global issues of mutual interest, including global governance reforms, the Indo-pacific and the growing India-ASEAN partnership. Prime Minister called for the AITIGA review to be completed at the earliest.
Prime Minister also took the opportunity to congratulate Prime Minister Anwar Ibrahim for Malaysia’s successful Chairship of ASEAN in 2025. Prime Minister Anwar Ibrahim conveyed his good wishes and support for India’s Presidency of the BRICS in 2026. Prime Minister thanked Prime Minister Anwar Ibrahim for his strong condemnation of the Pahalgam terror attack and the Red Fort blast, and called for continued close cooperation in counter-terrorism.
Following the talks, several important bilateral agreements, including on digital payments, security cooperation, semiconductors, health and medicine, disaster management, combating corruption, audio-visual co-production, technical and vocational education, UN peacekeeping cooperation and social security for Indian workers were exchanged. Malaysia also completed all procedures for its accession to the International Big Cat Alliance (IBCA). Full list of MoUs/ agreements exchanged may be seen here. [Link]
The 10th India-Malaysia CEO Forum was held on 07 February 2026, on the margins of the visit of Prime Minister. The outcome document of the Forum was received by both sides.
Prime Minister Anwar Ibrahim hosted a luncheon banquet in honor of Prime Minister. Prime Minister thanked Prime Minister Anwar Ibrahim for his gracious hospitality and invited him to visit India.