প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“পরিক্ষা পে চর্চা ২০২৬”কী প্রোগ্রামদা মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা পি.এম.না ৱারী শাখিবগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
06 FEB 2026 1:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, হৌরসি। ঐঙোন্দা হায়বিয়ু!
মহৈরোই: ঐহাক সানভি আচার্য়নি, অদোমগী রাজ্য গুজরাত্তগীনি। ঐহাক্কী অহানবা ৱাহংদি: মমা-মপাশিংনা ঐখোয়গীদমক ৱাজৈ, ওজাশিংনা ঐখোয়বু শৌগৎলি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা ওজাশিংনা নৈনবগী মওং অমা হায়, মমা-মপাশিংনা অতোপ্পা অমা হায়, অমসুং মহৈরোয়শিংগী মরক্তা অতোপ্পা মওং অমা লৈরক্লবদি মরুওইবা ইসু অমা থোক্লকই। মতম অদুদা, ঐখোয়না করম্বা পেতর্ননা চুম্মিবনো হায়বদু খঙদে।
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবিয়ু, মসি পুন্সিদসু অদুমক থোকই। প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদসু, মীওই খরনা ঐঙোন্দা করিগুম্বা অমা পাংথোক্নবা হায়রি, অতোপ্পশিংনা অতোপ্পা অমা পাংথোক্নবা হায়রি। অদোমগী য়ুমদা য়েংবিয়ু - মীপুম খুদিংমক্কী তোঙানবা চানবগী পেতর্ন লৈ। অমনা সবজিশিংদগী হৌই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অতোপ্পা অমনা দালদগী হৌই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অতোপ্পা মীওই অমনা রোতি, সবজি অমসুং দাল পুম্নমক পুনশিল্লি। মখোয় খুদিংমক্কী তোঙানবা মওং-মতৌ লৈ, নৎত্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অদোমনা করি হায়গনি? অদোম্না মখোয়শিংদুগী কোপি তৌব্রা?
মহৈরোই: নত্তে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না অদোমগী মওংদা চাই, মদুদা অদোম্না নুংঙাইবা ফংই, চুম্ব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: চপ মান্ননা, মীওই খরনা নুমিদাংদা মখোয়না হেন্না ফজনা লাইরিক পাই হায়না খল্লি। অতোপ্পশিংনা অয়ুক্কী পুং ৪দা হৌগৎপা পাম্মি। মীপুম খুদিংমক্কী মখোয়গী মওং-মতৌ লৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু মীওই খরদি পুকচেল শেংদে। নুমিদাংদা মখোয়না মখোয়গী মমাদা হায়রি, "হয়েংদগী ঐহাক অয়ুক্তগী লাইরিক পাবা হৌরগনি।" অদুবু মমা অদুনা মখোয়বু হৌগৎনবা হৌদোকপা মতমদা, মখোয়না হায়রকই, "নত্তে, হৌজিক নত্তে।" অমসুং মতম য়ৈথোক্তুনা লৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, অদোমগী পেত্তর্নদা থাজবা থমগদবনি। অদুম ওইনমক মখোয়না পীরকপা সজেসনশিং অদুসু পুক্নিং চংনা তাবীয়ু, মখোয়বু খঙনবা হোৎনবীয়ু। করিগুম্বা নহাক্না নহাক্কী পেতর্ন অদুদা করিগুম্বা অমা হাপচিনবনা মতেং পাংগনি হায়না খল্লবদি, মদু হাপচিনবিয়ু - কনাগুম্বা অমনা হায়বদগী নত্তে, অদুবু নহাক্কী ইশাগী এক্সপরিএন্সনা অদোমদা হায়বনা ওইগদবনি। খুদম ওইনা, ঐহাক্না পরিক্ষা পে চর্চা হৌরকপা মতমদা, ঐহাক্কী পেত্তর্ন অমা লৈরম্মি। তপ্না তপ্না, ঐহাক্না মসি ফগৎহনখি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
Prime Minister: Narmade Har! প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না মসি হোংদোক-হোংজিন তৌদুনা লৈখি। মতমসিদা ঐহাক্না তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদসু পাংথোকখি। মরম অদুনা ঐহাক্না ঐহাক্কী পেত্তর্নসু হোংদোকখি, অদুবু অহানবা অদু ঐহাক্না থাদোকখিদে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: মহাক্কী মওং-মতৌ অসি য়াম্না ফৈ। মহাক য়াম্না ফ্রেন্দলী ওইবা মী অমনি। মহাক্না ঐখোয় অঙাং পুম্নমক্কী মরক্তা লায়না পুনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়দা হায়খি মদুদি ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কী পেত্তর্নশিং খংবা তাই, মীপুম খুদিংমক্কী অফবা মগুনশিং লৌগদবনি, অদুবু ঐখোয়গী ‌ইশাগী পেত্তর্নশিংদা মীৎয়েং থমগদবনি। ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা মগুনশিং লৌগদবনি অমসুং তপ্না তপ্না ঐখোয়গী মওং-মতৌ ফগৎহনগদবনি।
মহৈরোই: নর্মদে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নর্মদে হর!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী মিং অসি আয়ুশ তিৱারীনি। ঐহাক্কী ৱাহংদি: ঐখোয়না স্কুল নৎত্রগা ওজাগী খোঙজেলগা চাংদম্নবা ঙমদে। ঐখোয়না মাংজিল থারিবা অদু কভর তৌনবা হোৎনবা মতমদা, ঐখোয়না মথংগী চেপ্তরশিং অদুগী ত্রেকসু মাংই অমসুং শোত্থরগা লৈহৌই। ঐখোয়না মসিগী ফিভম অসি করম্না মায়োক্নগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি অদোমগী ওজাগী মায়োক্তা কমপ্লেন্ত অমা লৈব্রা?
মহৈরোই: নত্তে, সর! প্র
ধান মন্ত্রী: অদুম ওইনমক, অদোম্না হৈ-শিংলবা মওংদা, অদোম্না ওজাগী মায়োক্তা অদোমগী কমপ্লেন্ত অদু ফোংদোক্লি। মরম অদুনা ঐহাক্না ওজা অসিগী মহুৎ শিন্দুনা পাউখুম পীগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ওজা অমনা মহৈরোইদগী খোঙথাং অমখক্তমক মাংলোমদা চংশিন্নবা হোৎনগদবনি, য়াম্না হেন্না নত্তে। পান্দম অসি ফংবা ঙম্বা ওইগদবনি, অদুবু য়াম্না লায়না ফংবা ঙম্বদি ওইরোইদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: সর, একজাম ৱারিয়রদা মসি ইরি, মন্ত্র ২৬: "মঙলান অসি ফংবা ঙম্বা ওইগদবনি অদুবু মসি য়াম্না লায়না ফংবা ঙম্বা ওইরোইদবনি।"
প্রধান মন্ত্রী: ৱাও! অদোম পুম্নমক্না পুম্নমক নীংশিংলব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, করিগুম্বা ওজা অসিনা খোঙথাং ৫০ মাংলোমদা চঙলবদি, মহৈরোই অদুনা হায়গনি, "মসি য়াম্না শাংই, ঐহাক্না মসি তৌবা ঙম্লোই।" লৌমী অমনা লৌবুক্তা লৌ উবগুম্না, ওজা অমনা মহৈরোইগী ৱাখল্লোনবু উবীগদবনি। মতৌ করম্না? করিগুম্বা জানুৱারীগী অহুমশুবা চয়োলদা, ওজা অদুনা হিস্তরীগী লাইরিক অমা তাকপীগনি হায়না লৌরসি। জানুৱারী ১দা, মখোয়না পাউজেল অসি পীগদবনি: "অহানবা চয়োলদা, ঐনা মসিগী লাইরিক অসি তাকপীগনি; অনিশুবা চয়োলদা, মসি তাকপীগনি; অহুমশুবা চয়োলদা মসি তাকপীগনি।" মতুংদা লাক্কদৌরিবা চয়োল অহুম অসিদা করি লাক্কদগে হায়বদু অদোম্না খঙগনি। ওজা অদুনা হায়বা য়াই, "ঐনা তাকপীদ্রিঙৈদা মদু ইবা হৌরো। শেম-শাদুনা লাকউ, ৱাহংশিং হংউ।“
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা মথৌ তারবদি, গুগলদা থিজিনবীয়ু অমসুং শেম-শাদুনা লাকপীয়ু।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা করিগুম্বা পরা অদু তশেংনা তম্বীরবদি, করি থোক্কনি?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না খংনীংবা পোক্কনি।
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না হংনীংই। ঐখোয়না মসিবু হেন্না ফজনা খঙগনি মরমদি ঐখোয়না মসিবু হান্ননা নৈনখ্রে।
মহৈরোই: ঐখোয়গী মীৎয়েংসু ফগৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রী: মানসী!
মহৈরোই: সর, করিগুম্বা চেপ্তর অমনা য়াম্না নুংঙাইবা ওইরক্লবদি, ঐখোয়না হেন্না খঙবা পামগনি, মসিনা ঐখোয়বু হেন্না ফজনা রিভিয়ু তৌবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, মসি অচম্বা পাম্বৈ অমা নত্ত্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি অদোম্না ওজাগী খোঙজেলগী মতাংদা খুদোংচাদবা থেংনগদ্রা?
মহৈরোই: থেংনরোই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না শোত্থরি হায়না খনবরা?
মহৈরোই: খন্দে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগীনো? মরমদি নহাক্না ওজাদুদগী খোঙথাং অমা মাংজিল থাখিবগীনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ৱাখল্লোন অদু খংদোকউ, মতুংদা ৱাখল্লোন অদু শম্নৌ, অদুগা নৈননবা হীরমশিং অদু থমবিয়ু। অদোম্না মতম পুম্নমক্তা মহৈরোইশিংবু মতৌ অসুম্না মায় পাকপা থেংনগনি।
মহৈরোই: মীপুম খুদিংমক্না প্রধান মন্ত্রীগা থেংনদুনা, ৱাহং হংদুনা, অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবগী খুদোংচাবা ফংদে। মহাক্না ঐখোয়দা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ওজাদগী খোঙথাং অনি শোত্থনা লৈবগী মহুত্তা মমাংদা খোঙথাং অনি চংশিনগদবনি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না শোত্থহৌবা ঙম্লোই।
মহৈরোই: খুরুমজরি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, খুরুমজরি!
মহৈরোই: ঐহাক সিক্কিমদগী শ্রয়া প্রধাননি। সর, ঐহাক ইশামক্না ঈশৈ অমা ইখি। মসি লোন অহুমদা ইরি।
প্রধান মন্ত্রী: ও, য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: হিন্দী, নেপালি অমসুং বেঙ্গালীদা। মসি লৈবাক নীংবা ঈশৈ অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, অদোম্না শকপীয়ু!
মহৈরোই: ঐহাক্না মসিগী মমিং হমারা ভরাত ভূমি (ঐখোয়গী ভারতকী লমদম) হায়না থোল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুনা অদোম্না শৈরেং ইবদা নুংঙাইবা ফাওব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর! অয়াম্বনা ঐনা মহৌশাগী মরমদা শৈরেং ইরি।
প্রধান মন্ত্রী: অহ, মহৌশাগী মরমদা!
মহৈরোই: মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না মীওইবগী মরমদা ইখি। হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, মদু তারসি!
মহৈরোই: ঐখোয়গী ভারত অসি মুনি-ঋসিশিংগী লৈবাক্নি। ঐখোয়গী ভারত অসি মুনি-ঋসিশিংগী লৈবাক্নি। তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অপুনবগী শক্তম লৈ, শান্তি লৈবা অকোয়বগী ফিভম অমনি। তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অপুনবগী শক্তম লৈ, শান্তি লৈবা অকোয়বগী ফিভম অমনি। লাইনীংথৌ অমসুং লাইরেম্বীশিংনা নুংশিজবা, মীওইবা খুন্নাই অসি ঐখোয়গী অশেংবা লৈফম্নি।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফৈ! য়াম্না ফজৈ! নহাক্না লৈবাক অসিগী অপুনবগী মরমদা ঙাংখি। এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত। মানসী, অদোমগীসু ঈশৈ অমসু লৈরমগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমনা করিগী ঈশৈ শক্কনি? ঐঙোন্দা হায়বিয়ু।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না ঈশৈ অমা শকপা পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, শকপীরো!
মহৈরোই: সর, ঈশৈ অসি ঐগী ইমনা ইখি, অমসুং মসি মহৈরোইশিংদা কত্থোকচরি।
প্রধান মন্ত্রী: ও, য়াম্না ফৈ। অদোম্না ঈশৈ শকপীয়ু!
মহৈরোই: মাংলোমদা চংশিল্লু, মাংলোমদা চংশিল্লু। মখা চত্থবিয়ু, মায় পাকপা পাকপিয়ু। মালেম পুম্নমক্না অদোমগী মতুং ইন্নগনি, অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা অদোম্না লান্থেংনগনি। মালেম পুম্নমক্না অদোমগী মতুং ইন্নগনি, অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা অদোম্না লান্থেংনগনি। মাংলোমদা চংশিল্লু, মাংলোমদা চংশিল্লু
প্রধান মন্ত্রী: ৱা! য়াম্না ফৈ! অদোমগী ইমাদা ঐহাক্কী নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মহৈরোই: থাগৎচরি সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ইমানা তশেংনা ইথিল পীবা ৱাফম অমা ইখ্রে!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী য়ু.ত্যুব চেনেল, ফেসবুক পেজ অমসুং ইন্সতাগ্রামসু লৈ।
প্রধান মন্ত্রী: ও, তশেংনা!
মহৈরোই: হোয়, সর!
ঐগী ফেসবুক পেজদা ফোলোৱর লাখ অমা মখাই লৈ।
প্রধান মন্ত্রী: লাখ অমা মখাই!
মহৈরোই: ঐহাক্না মসি য়াম্না নুংঙাইখি, অমসুং ঐহাক্কীদমক্তদি অদোমগা উন্নবা অসি য়াম্না ইকায় খুম্নবা অমসুং চাউথোকচবনি।
মন্ত্রী: লাকপীয়ু, মীপুম খুদিংমক্না, ফম্বীয়ু! ঙসি ঐহাক্না অদোমবু আসামদা গামোসা হায়না খঙনবা অমগা লোয়ননা তরাম্না ওকচরি। মসি য়াম্না অখন্নবা অমনি, ঐহাক্কী খ্বাইদগী পামজবা পোৎশক অমনি। মসিগী মওং-মতৌ অসি ফজৈ। মসিগী মথক্তা, মসি আসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী লমদমদা নুপীশিংগী শক্তি লৈহন্নবগী খুদম অমনি। মসি য়ুমদা শাই, অমসুং মসিদা নুপীগী পাঙ্গল অমসুং শক্তিনা মতৌ করম্না থবক তৌবগে হায়বদু তশেংনা উৎলি। মসিনা ইকায় খুম্নবা পোকহল্লি। অসুম্না ঐহাক্না ঙসি অঙাংশিংদা আসামগী গামোসা পীবা পাম্মি।
মহৈরোইশিং: থাগৎচরি সর! থাগৎচরি, সর!
মহৈরোই: ঐহাক্কী মিং অসি সবাবত ভেঙ্কতেশ কৌই।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, ভেঙ্কতেশ গারু, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু!
মহৈরোই: সর, ঐহাক তেক্নোলোজী অমসুং রোবোতিক্সতা য়াম্না পামজৈ। হৌজিক্কী মতমদা, মীওই কয়ানা স্কিলশিং অসি হেন্না মরু ওই হায়রি, অদুগা অতোপ্পশিংনা মার্কশিং অসি হেন্না মরু ওই হায়রি। মসি খল্লকপদা ঐখোয়দা অকিবা পোকহল্লি। অদোম্না ঐখোয়দা হায়বিয়ু, সর, স্কিলশিং অসি হেন্না মরু ওইবরা নৎত্রগা মার্কশিং অসি হেন্না মরু ওইবরা?
প্রধান মন্ত্রী: করি হেন্না মরু ওইবগে হায়বা ৱাহং অসিদা, মসি নৎত্রগা মদু, চাবা নৎত্রগা তুম্বা, মহৈ তম্বা নৎত্রগা শান্নবা হায়বসিদা অমত্তা ঙাইরবা পাউখুম লৈ: বেলেন্স। পুম্নমক চপ মান্ননা লৈগদবনি। করিগুম্বা নহাক নাকল অমদা কা হেন্না চংশিল্লবদি, নহাক্না তুগদ্রা নত্ত্রগা তুরোইদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা করিগুম্বা অদোম্না চপ চাবা বেলেন্স অমা ঙাক্লবদি, অদোম্না তুগদ্রা?
মহৈরোই: তুরোই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অসুম্না মসি অচুম্বা ৱাফম্নি। হৌজিক, স্কিলশিংগী মতাংদা: মখল অনি লৈ। অমনা পুন্সি মহিংগী ওইবা স্কিলশিংনি। অতোপ্পা অমনা প্রোফেস্নেল স্কিলশিংনি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা করি হেন্না মরু ওইবগে হায়না হংলক্লবদি, ঐহাক্না অনিমক হায়গনি। ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, নৈনদবা, য়েংদবা, খঙদবা, হৈ-শিংবা অমত্তা ফংবা ঙমগদ্রা?
মহৈরোই: ঙমলোই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি হৈ-শিংবগী হৌরকফমদি মতম পুম্নমক্তা লৌশিং ওইগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মরম অদুনা, লৌশিং অসি য়াম্না মরু ওই। করিগুম্বা নহাক্না য়াম্না ফজনা তম্লম্লবদি, নুমিৎ অমা নহাক্কী মমা-মপাদি মপান্দা চৎকনি। নহাক্না চাকলাম্বা পোকই, চাকশঙদা চানবনা থল্লি, অদুবু করি তৌগদগে হায়বদি নহাক্না খঙদে, কনতেনর অদুদা করি য়াওবগে, করম্না চিঞ্জাক শেম্বগে হায়বদু খঙদে। করিগীনো? মরমদি অদোম্না করিগুম্বা অমত্তা পুক্নিং চংখিদে। মরম অসিনা নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা মথৌ তাবা স্কিলশিং অসি য়াম্না মরু ওই। নহাক্কী রুতিন খঙবা, নহাক্কী নুমিৎ খূদিংগী চত্থগদবা থবকশিং, নহাক্কী চহিগী মতুং ইন্না এক্সরসাইজ তৌবা, অনৌবা এক্সরসাইজশিং তমজবা, মীওইশিংগা উনবদা থাজবগা লোয়ননা ৱা ঙাংবা, রেলৱে স্তেসনদা তিকেৎ করম্না কক্কদগে হায়বদু খঙবা - মসি নহাক্না তমগদবা পুন্সিগী স্কিলশিংনি।
হৌজিক, প্রোফেসনেল স্কিলশিং: করিগুম্বা নহাক্না দোক্তর অমা ওইবা পাম্লবদি, নহাক্কী মেদিকেল স্কিলশিং অসি লেপ্পা লৈতনা অপদেৎ তৌগদবনি। ঐহাক য়ুনিভর্সিতীদা মকোক থোংজখি, মরম অদুনা ঐহাক্না ওপরেসন তৌবা ঙম্মী হায়বা অসিনা য়াদে। করিগুম্বা নহাক্না হার্ত স্পেসিয়েলিস্ত অমা ওইবিরবদি, লাইরিকশিংনা নহাকপু মতেং পাংগনি, অদুবু মখোয়না নহাকপু স্পেসিয়েলিস্ত অমা ওইহনবা ঙম্লোই। অদোম্না হার্ত স্পিসিয়েলিস্ত অমা ওইরকপা মতমদা অদোম্না পেসেন্তশিংগা লোইননা থবক তৌগনি, স্তেজ খুদিংমক্তা, অমসুং অদোমগী হৈ-শিংবা হেনগৎলগনি। মসিগা মান্ননা, করিগুম্বা নহাক্না ওকিল অমা ওইবীরবদি, নহাক্না কন্সতিত্যুস্নেল প্রোভিজনশিং, পেনালিতীশিং, অমসুং বেলগী কাংলোনশিং খঙবা য়াই। অদুম ওইনমক, থবক তৌরিবা ওকিল অমা ওইনবগীদমক, নহাক্না অতোপ্পা ওকিল অমগী মখাদা জুনিয়র অমা ওইনা থবক তৌগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: প্রোফেস্নেল স্কিলশিং অসি তম্বা তাই। নহাক্না মখোয়শিং অসিদগী মাংজৌননা খুমাং চাউশিল্লকপা তাই। পুন্সিগী ওইবা স্কিলশিং অসি ১০০% কোকহনবা ঙম্লোই। মখোয় অসি ফংগদবনি। নহাক্না করিগুম্বা শিনফম অমা খল্লবসু, প্রোফেস্নেল স্কিলশিং অসি লেপ্তনা অপদেৎ তৌগদবনি। মমাংদা, হার্ত পেসেন্তশিংদা তেক্নোলোজী য়াম্না লৈরমদে; ঙসিদি, অনৌবা তেক্নোলোজী লৈরে। নহাক অসি চহি ৪০ শুরবসু, নহাক্না অনৌবা তেক্নোলোজী অসি তম্বা তাই। মরম অদুনা এজুকেসন অমসুং স্কিল অসি ফাইবোক মচিন-মনাওগা অনিগা মান্নৈ। মখোয় অসি তোঙান্না লৈতে। অদুবু হৈশিংবা হায়বসি পুন্সিদা তঙাইফদবা অমনি।
মহৈরোই: ঐহাক য়াম্না লায়রবা ইমুংদগীনি। ঐগী ইমুং-মনুংনা মখোয়গী মচানা মসিগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা চাউথোকচৈ। ঐহাক্না অদোমগা ৱারী শানগনি হায়বা খঙবদা মখোয় য়াম্না নুংঙাইখি। ঐখোয়গীদমক্তদি, অদোমগা ৱারী শানবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইখি।
মহৈরোই: জয় হিন্দ, সর! ঐহাক্কী মিং নিমোতা কৈসাম কৌই। ঐহাক সাইনিক স্কুল, ইম্ফাল, মনিপুরদগীনি। সর, নহাক্না ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা ঐঙোন্দা ইথিল পীরম্মি, অমসুং ঐহাক্কী মপোক নুমিৎ অসিসু নহাক্কী মপোক নুমিৎকা চপ মান্নৈ।
প্রধান মন্ত্রী: ও! হন্দক্তা ঐগী মপোক নুমিৎ, সেপ্তেম্বর ১৭দা লুচিংবা অমনা ঐঙোন্দা ফোন তৌখি। মহাক্না হায়খি, "অদোম চহি ৭৫ শুরক্লে।" ঐনা হায়খি, "নত্তে, ২৫দি লেমহৌরি।" ঐনা হন্দোক্লিবদু মশিং থীবা নত্তে, ঐনা লেপ্লিবদু মশিং থী। মরম অদুনা ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি: মাংখিবা অদু মশিং থীদুনা মতম মাংহল্লোইদবনি। লেমহৌরিবা অদু করম্না হিংগদগে হায়বদু খনবা। হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি: ঐখোয়না বোর্দ ইগজাম নত্ত্রগা স্কুল ইগজামগীদমক শেম-শাবা মতমদা, ঐখোয়না মমাংগী চহিগী ৱাহংশিং য়েংদুনা করি হীরমশিং অসি হেন্না মরু ওইবগে হায়বদু খন্নৈ। হীরম খরদি একজামিনরনা মীৎয়েং চংদবা য়াই হায়না ঐখোয়না খল্লি, মরম অদুনা ঐখোয়না মখোয়শিংদু থাদোকই। মসি অচুম্বা পাম্বৈরা?
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা মতমদা অদোম্না পাউচেগী হেদলাইনদা, "হন্দক চহিগী পেপর অসি য়াম্না অরুবা ওইখি।" হায়না ইবা উবা ফংলগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মহৈরোইশিংনা য়াম্না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মসি করিগীদমক থোক্লিবনো? মসি পরিক্ষাদগী আউৎ ওফ সেলেবস ওইব্রা?
মহৈরোই: নত্তে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুম ওইনমক অদোম্না চহি তরাগী মনুংদা হন্না হন্না হংলকপা ৱাহং অহুম নৎত্রগা মরিখক্তদা মীৎয়েং চংলকপদগী মসি য়াম্না অরুবা ওইরক্লি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: হান্নদি "স্যুর সজেসন্স" লৈরম্মি, মদুদগী "মরুওইবা ৱাহংশিং" লৈরম্মি, মদুদগী "চই তরাগী পেপরশিংনা অদোমদা পেতর্ন অদু পীগনি।"
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক মহৈরোই ওইরিঙৈ মতমদসু হায়রিবা সমস্যা অসি লৈরম্মি । ওজা খরনা মসিগী চৎনবী অসি শন্দোক্লি। মখোয়না খল্লি, "ঐহাক্কী স্কুলনা অফবা স্কোর ফংলবদি, ঐহাক্কী ক্লাসনা অফবা স্কোর ফংলবদি, ঐহাক্না মার্ক ফংগদবশিং খক্তমক তাকপীগনি।"
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুম ওইনমক, অফবা ওজাশিংনা অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মপুং ফানা তাকপী-তম্বীরি। মখোয়না মহৈরোইশিংদা সেলেবস মপুংফানা তাকপী, অমসুং পুন্সিদা মসিগী কান্নবা অদু শন্দোক্না তাকই। শান্নরোই অমবু য়েংবিয়ু: করিগুম্বা মহাক্না বোল্লর অমা ওইরবদি, মহাক্না মহাক্কী লেংজুমগী মসল অদু মপাঙ্গল কনখৎহনগদ্রা? মসিনা মহাকপু অফবা বোল্লর অমা ওইহনগদ্রা?
মহৈরোই: নত্তে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না অতোপ্পা করি তৌবা তাবগে?
মহৈরোই: মহাক্না শান্ন-খোৎনবা, য়োগ তৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, এক্সরসাইজ তৌবীয়ু, হকচাং পুম্নমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লু, ৱাখল মপাঙ্গল কনখৎহল্লু।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না মশাগী দাইত অদুসু চুনবা মওংদা শেমদোক্কদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না নীংথিনা তুমগদবনি। মহাক্না বোল অদু লংবা খক্তনি, অদুবু মহাক্না মহাক্কী হকচাং পুম্বা শেম-শাখি, নৎত্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা হকচাংগী শরুক অমখক্তং শোত্থরবদি- লেংজুম অদু মপাঙ্গল লৈ, খোঙজেল অসি ফৈ, অদুবু খোং অদু মথৌ পাংথোক্ত্রবদি-মহাক্না বোল্লিং তৌবা ঙমগদ্রা?
মহৈরোই: ঙমলোই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: শান্নরোই অমনা শান্ন-খোৎনবদা মাংজিল থাবা ঙম্নবগীদমক্তা মহাক্কী হকচাং পুম্নমকপু য়েংশিনবীবা মথৌ তাই। পুন্সি অমা শেমগৎপদা এজুকেসন অসি মেদিয়ম অমনি। একজামশিং অসি অরোইবা পান্দম নত্তে; মখোয় অসি ঐখোয় ইশাবু য়েংশিন্নবগী পাম্বৈ অমনি। অরোইবা পান্দমদি একজামগী মার্ক ওইবা য়ারোই। অরোইবা পান্দমদি পুন্সিগী মপুং ফাবা চাউখৎপা ওইগদবনি। মরম অদুনা, ৱাহং ১০ নত্ত্রগা মমাংগী পেপর খক্তদা নহাক্কী ইথিল অদু লেপথোক্তুনা লৈরোইদবনি। মসিনা তাক্লিবদি নহাক্না মখোয়বু ইগনোর তৌগদবনি হায়বদি নত্তে- নহাক্না মখোয়বুসু তৌগদবনি, অদুবু মখোয়দা ১০% খক্তমক পীগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজগে: ঐহাক্না হেন্না হোৎনবগী মথৌ তাবা সবজেক্তশিংদা, ঐহাক্না প্রেসর ফাওই মরমদি মদুদা মীৎয়েং চংবগী মহুত্তা, ঐহাক্না প্রি-বোর্দতা ফজনা পাংথোক্নবা শেম শাবা তাই। ঐহাক্না ঐগী লাইরিক পাবদা করম্না বেলেন্স থম্বা ঙমগনি?
প্রধান মন্ত্রী: মসি মীপুম খুদিংমক্কী অৱাবা অমনি। অহানবা ক্বার্তরদা, ঐখোয়না হীরম খরদা ফজনা পাংথোকখি। অনিশুবা ক্বার্তরদা, অতোপ্পদা। অদুদগী ঐখোয়না হংনবা হৌই- হৌজিক ঐনা করি তৌগদগে, মসি নৎত্রগা মদু? ঐখোয়না ঐখোয়গী মনুংগী মহৈরোই অদুবু মতম পুম্নমক্তা চেকশিন্না অমসুং হিংনা থমগদবনি। এজুকেসন হায়বসি তঙাইফদবা অমা ওইহল্লোইদবনি। এজুকেসন অসি শিংননীংঙাই ওইরোইদবনি। মসিদা অপুনবা শরুক য়াবা মথৌ তাই - মপুং ফানা শরুক য়াবা। মদু য়াওদ্রবদি, মপূং ফাদনা মহৈ তম্বনা পুন্সিদা মাই পাকপা ঙমহল্লোই। মার্কশিং, মার্কশিং, মার্কশিং অসিদা পুক্নিং চিংশিনবা অসি মখল অমগী লায়না অমনি। ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, মমাং চহিগী বোর্দ একজামিনেসনদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা মীওই ১০গী মমিংশিং অদু অদোম্না নীংশিংলিৱ্রা? নীংশিংবদা য়াম্না লুনা থোকই, নৎত্রা? করিগুম্বা নহাক্না মখোয়গী ফোতোশিং অদু ন্যুজ পেপরদা উবা ফংলবসু, মখোয়গী মিংশিং অদু ইবা ফংলবসু, অমসুং থাগৎপা ফোংদোক্লবসু, থা অমগী মনুংদা নহাক্না মখোয়বু কাওথোক্লগনি। মখোয়গী স্কুলগী মরুপ-মপাংশিংনসু মখোয়না করম্বা মার্কশিং লৌবগে হায়বদু নীংশিংবা ঙম্লোই।
মহৈরোই: নত্তে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসিনা উৎলি মদুদি হায়রিবা ৱাফমশিং অসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে।
মহৈরোই: মখোয়শিং অসি মতম খরগী ওইনা খক নীংশিংবা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি, মতম খরখক্তগী ওইনা।
মহৈরোই: হোয়, সর! হোয়, সর! অদোম্না করি তৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী: মদুখক্তনি। মরম অদুনা, মশীং অমসুং মার্কশিংগা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসি শম্নবগী মহুত্তা, ঐখোয়না ঐখোয় ইশামকপু হংগদবনি: ঐগী পুন্সি অসি কদাইদা চৎলিবগে? অমসুং ঐখোয়না ঐখোয় ইশাবু চাংয়েং তৌদুনা লৈগদবনি - ক্লাসরুম নৎত্রগা একজামিনেসন হোলদা নত্তনা, লেপ্তনা।
মহৈরোই: সর, ঐগী ৱাহংদি: ঐখোয়না নৈনরিঙৈদা, ৱাখলদা পুক্নিং চিংশিনবা ৱাখল কয়া অমা লাকই, মরম অদুনা ঐখোয়না মীৎয়েং চংবা ঙমদে। ঐখোয়না পাবা ফংই, অদুবু য়াম্না থুনা কাওথোকই। মতম অদুদা ঐখোয়না ঐখোয় মশাবু করম্না ফাথনা থম্বা ঙমগনি?
প্রধান মন্ত্রী: খুদম ওইনা হায়রবদা, ঙসি অদোম্না মফম অসিদা লাক্লি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা অদোমদা হৌজিকদগী চহি ২৫গী মতুংদা মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মতাংদা হংলক্লবদি, অদোম্না মসি কাওগদ্রা নত্ত্রগা নীংশিংগদ্রা?
মহৈরোই: ঐখোয়না নীংশিংগনি, সর। মসি য়াম্না নীংশিংনিংঙাই ওই।
মহৈরোই: সর, মসি অদোমগা উনবদা য়াম্না অখন্নবা তাঙ্কক অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: মসি অখন্নবা মরম্না নত্তে। অদোম্না মপুং ফানা থৌদাং লৌরিবা অসিনা মরম ওইরি। নহাক্না য়ুমদগী চৎখিবা মতম অদুদগী, নহাক্কী ৱাখল্লোন অসি দিল্লী, পি.এম., পি.এম.গী লৈফমদা চৎপা অসিনচিংবা ৱাখল্লোনশিংনা মপুং ফাহনখি। ঙরাং ফাওবদা অদোম্না য়ুমদা মসিগী মতাংদা ৱারী শানরমগনি: "হয়েং অয়ুক ঐহাক চৎকদবনি।" মসিগী ৱাহন্থোক্তি অদোম্না মপুং ফানা শরুক য়াখি হায়বনি, চুম্ব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মরম অসিনা চহি ২০ নৎত্রগা ২৫গী মতুংদা অদোম্না ঙসিগী মরমদা পুম্নমক নীংশিংগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নীংশিংনবগী অতোপ্পা পাম্বৈদি মরুপশিংগা শরুক য়ামিন্নবনি। নহাক্কী ক্লাসতা, নহাক্কী ক্লাসকী মহৈরোই অমা নৎত্রগা অনীগা মরুপ-মপাং ওইনবিয়ু, অমসুং মখোয়দা হায়বিয়ু, "ঐহাক্না নহাকপু তাকপীগনি।" অদোমদগী হেন্না হৈবা মহৈরোয়শিংদসু চৎলু অমসুং হায়বিয়ু, "ঐগা মিনিত ৫-১০ লৈবিয়ু। ঐনা মসি অসুম্না খল্লি, মসি চুমব্রা? অদোম্না ঐঙোন্দা পাউতাক পীবীয়ু।” অদু ওইরবদি অদোম্না শরুক অনিগী কান্নবা ফংগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: ঐখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোন লৌরবদি, ঐখোয়না অতোপ্পা করি হাপচিনবা য়াবগে হায়বগী ৱাখল্লোন কয়া অমা ফংই।
প্রধান মন্ত্রী: অমসুং মসিনা মতেং পাংবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অনৌবা ৱাখল্লোনশিং লাকই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অদোমগী ৱাখল অসি মপুং ফানা হাংদোক্লগনি।
মহৈরোই: ঐহাক্না মহাক্কা হকথেংননা ঐহাক্কী ৱাহং অদু হংবদা অমসুং মহাক্না নুংঙাইবা পাউখুম অমা পীরকপা মতমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মঙলান অদু হিংলিবা অদুগুম্না ফাওখি। মরমদি মীপুম খুদিংমক্না মসিগী খুদোংচাবা অসি ফংদে- মসি মীপুম খুদিংমক্কী মঙলান নত্তে। মরম অদুনা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মহৈরোই: সৎ শ্রী অকাল, সর!
প্রধান মন্ত্রী: সত শ্রী অকল!
মহৈরোই: ঐগী মিং ইকাম কৌই। ঐ পঞ্জাবতগীনি। ঐগী ৱাহংদি: ক্লাস ১২গী মহৈরোয়শিংনা বোর্দ একজাম অমসুং কম্পিতিতিব একজাম অনিমক মতম অমত্তদা শেম-শারি। মসি চুমব্রা? মরমদি একজামগী পেতর্নশিং অসি য়াম্না খেন্নৈ, অমসুং একজাম অনিমক অসি মান্নবা মতমদা পাংথোকই।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী খনবা অসি চুম্মি। মসি ফুতবোল মেৎচ শান্নবা মতমদা ক্রিকেৎ শান্নবগা চপ মান্নৈ। মদুদগী অদোম্না হংলকই মদুদি ঐহাক্না ক্রিকেৎ নৎত্রগা ফুতবোলগীদমক্তা শেম-শাবা মথৌ তাব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি অদোমগী অহানবা প্রাইওরিতিদি ক্লাস ১২গী বোর্দ একজামিনেসন ওইগদবনি। অদুবু করিগুম্বা নহাক্না মহৈরোই অমা ওইনা নহাক্কী চহি অমসুং ক্লাসকা মরী লৈনবা সেলেবস অদু খংলে, মদুগী মতুংদা কম্পিতিতিব একজামিনেসনদা তোঙানবা হোৎনবগী মথৌ তাদে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মখোয় অসি সাইদ-প্রদক্ত অমা ওইরগনি। মমা-মপা খরনা হায়নৈ মদুদি অসিগুম্বা থবকশিং অসি তঙাইফদবা মতমদগী হেন্না ঙনখৎনা পাংথোক্কদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না মমা-মপাশিংদা হায়গনি: অঙাংশিংবু মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতুং ইন্না, মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং মখোয়গী অপাম্বগী মতুং ইন্না চাউখৎহল্লু।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অতোপ্পা ৱাহং অমা হংজগে।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়।
মহৈরোই: ঐহাক গেমিংদা য়াম্না পুক্নিং চংই। অদুবু খুন্নাইনা ঐহাকপু গেমিং থাদোক্নবা অমসুং মহৈ তম্বদা মীৎয়েং চংনবা হায়রি। অদুম ওইনমক ঐহাক্কী তুংলমচৎ অসি গেমিংদা ওইগনি হায়না ঐহাক্না ফাওই। ঐনা অচুম্বা লম্বীদা চৎলিবরা নৎত্রগা অরানবা লম্বীদা চৎলিবরা হায়বদু ঐনা করম্না খঙগনি?
প্রধান মন্ত্রী: মমা-মপাশিংগী মহৌশা অসিদি অহানবদা মখোয়না হায়নৈ মদুদি: "নহাক্না মসি তৌরোইদবনি, মসি তৌরোইদবনি।"
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুমওইনমক অদোম্না তুমিন্না মখা চত্থরি। অমসুং করিগুম্বা অদোম্না মেদল অমা ফংলবদি মখোয়না করি তৌগনি?
মহৈরোই: মখোয় নুংঙাইগনি!
প্রধান মন্ত্রী: মখোয়না য়ুম্লোন্নবা পুম্নমক্তা চৎতুনা হায়গনি, "মহাক্কী মচানুপানা মসি ফংলে, মহাক্কী মচানুপানা মদু ফংলে।" নহাক্কী মায় পাকপা অসিনা মখোয়গী ইকায় খুম্নবা ওইগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি মখোয়না মপুং ফানা অদোমদা শৌগৎকনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ভারতকী ৱারী অমসুং ৱারীমচা কয়া লৈ। অদোম্না পানচাতন্ত্রাদা য়ুম্ফম ওইবা গেম অমা শেম্বগী ৱাখল্লোন লৈখ্রবরা? নহাক অসি গেম শেম্বা মীওই অমা ওইবা য়াই। মানসিগী মশাগী পেজ লৈবগুম্না, নহাক্না সোসিএল মীদিয়া প্রোফাইল অমা শেম্বা অমসুং গেম অমা নত্রগা অনি নশামক্না দিজাইন তৌবা য়াই। মখোয়বু হৌদোকউ, অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংনা মীওই ১০,০০০ নত্ত্রগা ২০,০০০না অদোমগী গেম অসি শান্নরি হায়বসি উবা মতমদা, মখোয়না অদোমদা ৱাখল্লোনশিং পীনবা হৌরগনি: হনুমান জীগী ৱারীদা গেম অমা শেম্বা” নত্ত্রগা অভীমন্যুদা গেম অমা শেম্বা- মহাক্না চাক্রাভ্যু অসিদগী মতৌ করম্না থোক্কনি”। নহাক্না অনৌবা ৱাখল্লোনশিং ফংগনি। অদোমগী গেমিংদা পুক্নিং চিংশিনবা অসি অফবা অমনি। কৈদৌনুংদা নীংহন্নগনু। অদুম ওইনমক, গেমশিং অসি মতম হৌখিনবগীদমক্তা শান্নরোইদবনি হায়বসি নীংশিংগদবনি। ভারত্তা দেতা অসি মমল হোংই, তেক্নোলোজী অসিসু মমল য়ামদে, মরম অদুনা মদুদা থবক তৌদুনা লৈরো। অদুবু শান্নবা অসি গেমব্লিং ওইহল্লোইদবনি। শেল থাদুনা শান্নবা গেমশিং অসি মাং-তাকহননিংঙাইনি হায়না ঐহাক্না হান্ননা আইন অমা পাস তৌখ্রে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মদু থোঙ হাংদোত্তে । অদুবু গেমিং হায়বসি হৈ-শিংবা অমনি, অমসুং মসিগীদমক য়াম্না থুনা চৎপা মথৌ তাই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: গেমিংদা অদোমগী পুক্নিং চিংশিনবা অসিনা অদোমগী পর্সনেল দিবেলপমেন্ততা মতেং পাংগনি। অদুম ওইনমক, অৱাংবা থাক্কী গেমশিং নিংথিনা শান্নবা অমসুং নহাক্কী এক্সপর্তিজ শেমগৎনবা পান্দম থমগদবনি। অদোম্না মসি পাংথোক্কদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: পি.এম.গী লৈফমদা চৎপা অসি ঐগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। মহাক্না ঐখোয়গা মরুপ-মপাং ওইবা মওংদা ৱারী শাখি, ঐখোয়গী ৱাহংশিং নীংথিনা খংখি, অমসুং অফবা পাউখুমশিং পীখি।
মহৈরোই: খুরুমজরি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: খুরুমজরি!
মহৈরোই: সর, হান্নদি ঐহাক্না পরিক্ষাগী মতাংদা ৱাখল ৱাবা অমসুং অকিবা ফাওই। অদুম ওইনমক অদোমগী লাইরিক অসি পারবা মতুংদা, ঐহাক্কী অকিবা অসি ঐহাক্না মায়োক্নখি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয় পুম্নমক্না কোৎশিং ইখি। ঐহাক হান্নদি একজামিনেসনদা য়াম্না থাজরম্মি অদুবু হৌজিক্তি ঐহাক্কী মরুপ ওইরে - গুজরাতিদা মৈত্রি।
মহৈরোই: মমাংদা, ঐহাক্না অতোপ্পশিংগা য়েংনদুনা মখোয়না করম্না তম্বগে হায়বদু উবদা খোইশাওনৈ। অদুবু একজাম ৱারিয়র পারবা মতুংদা, ঐগী তেক্নিক অসি তোপ-তোপ্পা অমনি, অমসুং মসিনা ঐগীদমক্তা খ্বাইদগী ফৈ। সর, ঐহাক্না হান্নদি দাইসেক্সন তৌবদা য়াম্না অকিবা পোকলম্মি, অদুবু হৌজিক্তি অকিবা লৈতে।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না ইখি: মতম মেনেজমেন্তগী মতাংদা ঐঙোন্দা অকিবা লৈরম্মি অদুবু হৌজিক্তি মতম মেনেজমেন্ত অসি ঐহাক্কী মরুপ্নি। অঙাং ওইরিঙৈদগী, ঐহাক্না মতম মেনেজমেন্ত তৌবদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরকখি। মীপুম খুদিংমক- ইমুং, মহৈলোইশঙ, মরুপশিংনা ঐঙোন্দা হায়রম্মি, থবকশিং অথুবা মতমদা পাংথোকউ, নহাক অসি হৈ-শিংবা, ৱাখল্লোন লৈ, অদুবু মতম চানা লোইশিনদে। মসি ঐগী খ্বাইদগী চাউবা সমস্যানি। অদুবু ঐনা একজাম ৱারিয়রদগী তমখি। হৌজিক ঐহাক অয়ুক্তা য়াহৌ ঙন্না হৌগৎপা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অচম্বা পাম্বৈ অমা শন্দোক্না তাক্কে। নুমিদাং তুমদ্রিঙৈদা অদোমগী দাইরীদা হয়েং তৌগদবা থবকশিং অদু ইথোকউ। করিগুম্বা নহাক্না থবক মঙা ইরম্লবদি অদুবু অহুমখক্তমক লোইশিনলবদি, লেমহৌরিবা অনি অদু মার্ক তৌ। অদুগা করিগীদমক্তা মখোয়শিং অসি লোইশিন্দ্রিবনো হায়না অদোম নশাদা হংজৌ। নহাক্না নহাক্কী মরুপ-মপাংগা তেলিফোন্দা মতম শাংনা ৱারি শান্নরম্বা য়াই, নত্ত্রগা নহাক্না তেলিভিজনগী সিরিএল অমদা মিনৎ ৩০ চংজরম্বা য়াই। মতম কায়থোকপা য়াবা মফমশিং অদু অদোম্না খঙগনি। ঐখোয়না করিগীদমক মতম মাঙহল্লিবনো হায়বসু ঐখোয়না খঙদে। করিগুম্বা নহাক্না মতম মেনেজমেন্ত তৌবা অমসুং মতমবু মগুন লৈনা শিজিন্নবা তম্লবদি, নহাক্না প্রেসর নত্ত্রগা অৱাব অমত্তা লৈরোই। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐহাক্কী থৌদাং কয়া লৈ, অদুবু ঐহাক্না মতম হৈনা শীজিন্নবগী হৈনবী অমা শেমগৎলকপদগী স্ত্রেস লৈতে।
মহৈরোই: ঐহাক্না মেথমেতিক্স অসি ভুত অমনি হায়না খনরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি ঐহাক্না ভুতনি। অঙাং ওইরিঙৈদা, ঐহাক মেথমেতিক্সবু য়াম্না কিরম্মি অদুবু হৌজিক্তি ঐহাক মসিগা য়াম্না নকশিন্নরে মদুদি ঐহাক মেথমেতিক্স য়াওদনা হিংবা ঙমদ্রে।
প্রধান মন্ত্রী: ও! মসি অচৌবা অহোংবা অমনি। অদোম্না বেদিক মেথমেতিক্স উখ্রবরা?
মহৈরোই: উদ্রি। প্রধান মন্ত্রী: বৈদিক মেথমেতিক্সকী ওনলাইন ক্লাসশিং ফংলি। মসিবু মেজিক ত্রিকগুম্না ফাওই। করিগুম্বা নহাক্না পুক্নিং চঙলবদি, নহাক্না মসি য়াম্না নুংঙাইগনি। নহাক্কী মরুপ-মপাংশিংদা অসিগুম্বা মখলগী মেথমেতিকেল গেমশিং ফাওবা উৎপা য়াই, অমসুং নহাক্কী পুক্নিং চিংশিনবা অসি মখা তানা হেনগৎলক্কনি।
মহৈরোই: সর, ঐহাক হান্নদি একজামিনেসনদা য়াম্না কিরম্মি অদুবু হৌজিক্তি ঐহাক্কী মরুপ ওইরে। পরিক্ষাগী তাং লাকপা মতমদা, ঐহাক পেনিক তৌরম্মি। অদুবু একজাম ৱারিয়রগী অহানবা মন্ত্রনা হায়রি মদুদি ঐখোয়না একজামশিংবু থৌনা অমসুং নুংঙাইবা অমগা লোয়ননা কুমহৈ অমা ওইনা লৌগদবনি। মদু পাবদা ঐহাকপু য়াম্না পুক্নিং থৌগৎখি।
মন্ত্রী: করিগুম্বা মতমদা অদোম থেংনরিবা সমস্যাশিং অসি ইমুং মনুংদগী লাকই। নহাকপু মতেং পাংলিবা লাইরিকশিং অসিনা মখোয়বুসু মতেং পাংগনি। য়ামদ্রবদা য়ুমদা লৈরিবা নহা ওইরিবা মীওইশিংদা পেরিক্স পে চর্চা পানবা হায়রো। মখোয়গা খন্ন-নৈনৌ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা করিগুম্বা অদোম্না পামজবা মন্ত্র অমা লৈরবদি, মদুগী মখাদা ময়েক শেংবীয়ু অমসুং মখোয়দা হায়বিয়ু, "মসি য়েংবিয়ু, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি-মসি তাবিয়ু।"
মহৈরোই: সর, ঐগী ইমাদি মন্ত্র পুম্নমক পাখি অমসুং মহাক য়াম্না নুংঙাইখি।
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, অদোমগী শক্তি হেনগৎলে।
মহৈরোই: হান্নদি ঐহাক্না মার্কশিং নেম্না ফংবদা অকিবা পোকলম্মি অদুবু হৌজিক্তি ঐহাক্কী মরুপ ওইরে। মমাংদদি, ঐহাক্না মার্কশিং অসি পুম্নমকনি হায়না খল্লি। ঐগী মার্কশিং নেমথরকপা মতমদা, ঐহাক্না মসি পুম্নমক লোইরে হায়না খল্লি। অদুম ওইনমক অদোমগী লাইরিক অসি পারবা মতুংদা ঐনা খঙলে মদুদি একজামিনেসন অসি পুন্সিগী শেম-শাবা খক্তনি। অদোম্না ঐখোয়দা দোক্তর এ.পি.জে. অব্দুল কালামগী খুদম পীখি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, অদোম্না নীংশিংবিবরা?
মহৈরোই: মহাক্না মাইপাকখিদে, অদুবু মহাক্না অমুক হন্না হোৎনরমদ্রবদি, ঐখোয়না "মিশাইল মেন ওফ ইন্দিয়া" অসি ফংলমলোই। মসিনা ঐঙোন্দা তাকপীরম্মি মদুদি একজামিনেসনগী মার্কশিংগী করিসু ৱাহন্থোক লৈতে। ঐখোয়না হোৎনদুনা লৈরবদি, ঐখোয়না হেন্না ফবা থবকশিং পাংথোকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক অদোমগী তেন্সন অদু লৈখিদ্রে, অদোম্না অনৌবা অমা তমজনবা পাম্বিবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঈশৈ শকপা, জন্ত্রা অমা খোঙবা, পেন্তিং তৌবা - অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসি লাক্কদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অদোম্না মদু মতম ফংলবা মতমদা তৌরিবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর! ঐনা শৈরেং ইবা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রী: শৈরেং ইবা- য়াম্না ফৈ!
মহৈরোই: ঐহাক্না প্রজেন্তেসনশিং তৌবদা য়াম্না অকিবা পোকলম্মি অদুবু হৌজিক্তি মসি ঐহাক্কী মরুপ্নি। অদোমবু য়েংদুনা, সর, অদোম অসি কয়া য়াম্না কনফিদেন্ত ওইবগে হায়বদু ঐনা উখি। অদোমগী লাইরিক অসি পাবনা ঐঙোন্দা ইথিল পীখি: ঐনা মায়থীবা নংলবদি, ঐনা হনবা লৈরোই, ঐনা অমুক হন্না শেম শাগনি। হৌজিক ঐহাক্না প্রজেন্তেসন পীবা ঙম্বগী থাজবা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি হৌজিক অদোমদা থৌনা লৈরে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: লম্বীগী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা লাইরবা নুপীশিংবু খল্লু। করিগুম্বা খৎন-চৈনবা অমা থোক্লবদি, মমাংদা তিভিদা ৱা ঙাংখিদ্রিবা নুপীশিং অসিনা অফবা ইন্তর্ভ্যুশিং পীরি। মতৌ করম্না? মরমদি মখোয়না হকথেংননা থেংনরকপদগী ঙাংলি। অরানবা তৌরোইদবনি, অরানবা হায়রোইদবনি - অচুম্বা অদুখক্তনি। হায়রিবা থাজবা অসি অচুম্বা ৱাফমদগী লাকপনি। অদোমগী থাজবা অসিসু অচুম্বদগী লাকপনি: "ঐনা মসি তৌরি, ঐনা মসি তৌরি, ঐনা চুম্বা অদু ঙাংলি।"
মহৈরোই: ঐহাক্না হান্নদি পরিক্ষাগী মতমদা, মরুওইনা লিতরেচরগী থবকশিংদা, পেনিক ওইগনি হায়না খল্লি। মখোয় অসি য়াম্না শাংই হায়না খল্লম্মি, অমসুং ঐহাক পাখৎপা পোকই। অদুবু ঐহাক্না লাইরিক অসি পারবা মতুংদা, ঐহাক্না খঙলকখি মদুদি হৌজিক ঐহাক্না পাংথোকপা ঙম্লে। ঐহাক পেনিক ওইররোই। ঐনা হেন্না থুনা ইবা ঙম্নবগীদমক অমসুং ঐগী খুৎনা ইবা ফগৎহন্নবগীদমক ঐনা ইবগী থবক হেন্না হেন্না পাংথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক অদোমদা মপুং ফানা থাজবা লৈরে। মতুং তারকপদা, অদোম্না অশোয়বা অমত্তা তৌররোই।
মহৈরোই: তশেংনমক তৌররোই! মরমদি হৌজিক ঐহাক্না ঐগী প্রোব্লেম খঙলে। মমাংদা ঐহাক্না পেপর অদু য়েংবদা পেনিক ওইরমখি, অদুবু হৌজিক্তি ওইদ্রে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না চুম্না খঙলে। ঐখোয়না শোত্থবা নত্তে। ঐখোয়না থুনা তৌবদা খক্তদা অশোয়বা থোকই।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: তেক্নিক খরনা মতেং পাংই। খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা নহাক্না পেপর লৌরকপা মতমদা, সেকেন্দ ৩০গী ওইনা তুমিন্না লৈবিয়ু। শ্বর শাংনা হোনবিয়ু অদুগা তপ্না থাদোকউ। নহাক্কী ৱাখল অদু খন্থরগনি। অদুগা অমুক হন্না পেপর অদু য়েংবীয়ু - অদোম্না মসি তোঙানবা মওংদা, হেন্না ময়েক শেংনা উগনি। করিগুম্বা নহাক্না করিগুম্বা অমা খঙদ্রবদি, অশোয়বা থোকপা য়াই। অদুবু করিগুম্বা অদোম্না খঙলবদি, অশোয়বা থোক্লরোই।
মহৈরোই: খুরুমজরি, সর! জয় গুরু শঙ্কর!
প্রধান মন্ত্রী: খুরুমজরি!
মহৈরোই: ঐহাক্কী মিং নিদুমাল বারমাননি। সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি: অপীকপা য়ুমশিংদদি, লাংবা অমসুং য়ুমগী থবক-থৌরমশিংগা লোয়ননা, লাইরিক পাবদা অৱাবা ওই। অদুগা করিগুম্বা মমা-মপাশিংনা ঐখোয়গী অপাম্বশিং অদু তশেংনা শৌগৎলক্ত্রবদি, ঐখোয়না করি তৌগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংই। মতম অমদা ঐহাক্না সোসিএল মীদিয়াদা ঐহাক্কী থম্মোয়দা শোকহনখিবা ভিদিও অমা উখি। মপা অমনা মহাক্কী পুন্সি মহিংগীদমক থেলা গারীদা পোৎ পুদুনা চৎলি। মহাক্কী মচানুপী অদু লোদ অদুগী মথক্তা তোংদুনা লাইরিক অমা পাখি। মহাক্না খুদোংচাবগী মতাংদা শিংনবা লৈখিদে।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মীওই খরনা মখোয়না ফমুং ওন্নবনা মরম ওইদুনা মখোয়না তুম্বা য়াদে হায়রি। নহাক্না মখোয়বু ফাইব স্তার হোতেল অমদা থম্লবসু, মখোয়না চপ মান্ননা তুম্বা য়াদে। মরম অদুনা খুদোংচাবা ফংবনা হৈ-শিংবা পুরকই হায়বা ৱাখল্লোন অসি অরানবনি। বোর্দ একজামদা খ্বাইদগী হেন্না স্কোর তৌবা অঙাংশিং অদু কনানো? অপীকপা খুঙ্গংশিংদগী লাকপা মীওইশিং মমাংদা, অচৌবা স্কুলশিং অমসুং লায়রবা ইমুংশিংগী অঙাংশিং খক্তনা অৱাংবা স্কোর লৌরম্মি। হৌজিক্তি নত্তে। হৌজিক্তি অপীকপা ইমুংদগী লাকপা অঙাংশিংদি নুংঙাইবা লৈতনা মায় পাক্লি। হন্দক্তা, ঐহাক্না হন্দক্তা মায় পাকখিবা ব্লাইন্দ ক্রিকেৎ তীমগী নুপীমচাশিংগা উনখি। মখোয়না ঙাংবা অদু তাবদা ঐহাক্কী মীৎতগী পী তাখি। মখোয়দা য়ুম লৈতে, মখোয়না উবা ঙমদে, অদুম ওইনমক মখোয়না শান্নবা তমখি অমসুং মীমান্নদ্রবসু মায় পাকখি। অদুনা নহাক কদাইদা পোক্লিবনো, কদাইদা লৈবনো-মসি করিসু মরু ওইদে। পুন্সি অসি কম্ফর্ৎ জোনশিংনা শাগৎপা নত্তে। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনগী মখাদা লৈরোইদবনি। পুন্সি অসি নহাক্না হিংলিবা মওংদা শেম্মী।
মহৈরোই: ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীবু উবদা, মহাক্না তশেংনা মফম অদুদা লৈরে হায়বা ঐহাক্না থাজবা ঙমখিদে। ভারতকী লুচিংবা অমা ওইনা, ঐহাক্না মহাক্না য়াম্না সিরিয়স ওইগনি হায়না খল্লি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গা ৱারী শাবা হৌরকপা মতমদা, মহাক্কা ৱারী শাবা অসি অরাইবা থবকনি ফাওহনখি। মহাক্না পীখিবা পাউতাক অদুনা ঐহাকপু, 'হোয়, ঐহাক্না মসি তৌবা ঙমগনি' হায়না ফাওহনখি। হৌজিক ঐহাক্না মহাক্কী পাউতাকশিং অদু ঙাক্না চৎকনি অমসুং ঐহাক্কী পুন্সিদা শিজিন্ননবা হোৎনগনি।
মহৈরোই: ভানাকাম, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ভানাকাম!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী মিং নিখিলনি। ঐহাক তামিল নাদু, লাইশঙশিংগী লমদমদগীনি। সর, করিগুম্বা মতমদা একজামগী মতমদা, ঐখোয়গী য়ুমদা গেস্ত লাকই অমসুং মখোয়না ঐখোয়গী শেম-শারিবা অদুগী মতাংদা হংই। ঐখোয়না কাওথোক্নীংবা করিগুম্বা খরা লৈ, ঐখোয়না মখোয়বু ঐখোয়গী ৱাখলদগী লৌথোক্নবা হোৎনৈ, অদুবু মখোয়না হায়রিবা পোৎলমশিং অদুগী মরমদা হংদুনা ঐখোয়দা অমুক হন্না নিংশিংহল্লি। সর, ঐখোয়গী মমা-মপাশিংনসু মসিগা মরী লৈননা করিসু তৌবা ঙমদে। মরম অদুনা ঐহাক্না অদোমদা হংজগে, সর, অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি ঐখোয়না করম্না থেংনগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অদোমদা হৈথোই-শিংথোইবা খোঙথাং অমা শন্দোক্না তাক্কে। কনাগুম্বা অমনা লাক্লগা হংলকপা মতমদা, নহাক্না হায়গনি: “ওজা, নহাক অসি য়াম্না মায় পাকপা মীওই অমনি। ঐহাক্না অদোমগী মরমদা খঙলে। অদোম্না অঙাং ওইরিঙৈদা করম্না মহৈ তম্বগে হায়বদু ঐঙোন্দা হায়বিয়ু। নহাক্না কনাগুম্বা অমদা নুংঙাইতবা ফাওরকপরা? নহাক্কী ওজাশিংনা নহাকপু চৈরকপ্রা? অদোম্না মসি করম্না পাংথোকখি?” মখোয়না নঙোন্দা হংদ্রিঙৈদা, নহাক্না মখোয়দা হংবীয়ু। অদোম্না উগনি - তেবল পুম্নমক হোংলগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না লাকপা মতমদা, ঐহাক অপেনবা ফাওখি। ঐহাক্না তিভিদা খক্তদা উরম্বা মীওই অমা, হৌজিক্তি ঐহাক্না অশেংবা পুন্সিদা উবা ফংলে। অমসুং মহাক্না ঐঙোন্দা ক্রিএতিব ওইবা মওং অমদা পাউখুম পীখি। মহাক্না হায়খি: তেবল অদু ওন্থোকউ। মখোয়না মতৌ করম্না মসি পাংথোকখিবনো, মখোয়না পুন্সিগী থাক কয়া করম্না লান্থোকখিবনো হায়না মখোয়দা হংবীয়ু”।
মহৈরোই: জুলি, সর! ঐগী মিং পদ্মা কৌই। ঐহাক লদাখতগীনি। ঐহাক্কী ৱাহংদি: ঐখোয়গী চহিগী অঙাংশিংনা অচৌবা মঙলান শাগৎপদা অকাইবা লৈব্রা? অমসুং ঐখোয়না মসিগী মঙলানশিং অসি করম্বা মফমদগী হৌগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: মঙলান অমা লৈতবা হায়বসি ক্রাইম অমনি। অদোম্না মঙলান শাগৎপা তাই। অদুম ওইনমক, অদোমগী মংলানশিং অদুগী মতাংদা শোন্দুনা লৈবা খক্তনা থবক তৌরোই। পুন্সি অসি থবক তৌবদা য়ুম্ফম ওইগদবনি। ঐহাক করিগুম্বা মফমদা লৈরবসু, মফম অদুদা মাই পাক্কদবনি, মদুগী মতুংদা ঐহাক্না মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি। করিগুম্বা ঐহাক্না হৈনৌ ফংবা পাম্লবদি, হৈনৌ অদু য়েংবনা মতেং পাংলোই। খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা নহাক্না এস্ত্রোনোত অমা ওইবগা লোয়ননা থাদা চৎপা পাম্লবদি, নহাক্না এস্ত্রোনোতশিংগী মরমদা, মখোয় অসি কনানো, মখোয়গী পুন্সি ৱারীশিং, স্পেস অসি তশেংনা করিনো হায়বদু পাবা হৌগদবনি। তপ্না-তপ্না নহাক্না মখোয়গী পুক্নিং চিংশিনবা মথৌ তাই। করিগুম্বা তিভিদা প্রোগ্রাম অমা লৈরবদি, মদু কুপ্না য়েংবিয়ু। মসিনা নহাক্কী ৱাখল্লোন অদুদা মচি ওইবা চিঞ্জাক, ফর্তিলাইজর পীগনি, অমসুং মসিনা চাউখৎহনগনি। অতোপ্পশিংদা হায়রবদি কান্নবা লৈরোই। করিগুম্বা মতমদা অদোম্না হায়রবদি, মখোয়না অদোমবু করেম্নগনি: "ও, মহাক এস্ত্রোনোত অমা ওইবা পামখিবনি!" মরম অদুনা অদোমগী মঙলানশিং মীয়ামদা শন্দোকপা তৌরোইদবনি। অদুবু ইশিনবিয়ু।
মহৈরোই: ঐহাক য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি মরমদি মসি পরিক্ষা পে চর্চাগী ঐহাক্কী অহানবা এক্সপরিয়েন্সনি। অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা ঐগী মমাংদা লাকপা মতম অসিদা, ঐগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা অসি নুংঙাইবা ওইরকখি।
মহৈরোই: সর, ঐঙোন্দা ৱাহং অমা লৈ। ঐখোয়না উরিবা অচৌবা মঙলানশিংগীদমক্তা, মখোয়গা নকশিন্ননবা ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী লৌখৎকদবা অপীকপা হৈনবী অমা করি ওইগদৌরিবগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না শক্নাইরবা মীওইশিংগী পুন্সি ৱারীশিং তম্বা তাই। করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না মখোয়বু মখোয়না শক্নাইরবা ওইরবা মতুংদা খক্তা উবা ফংই। অদুবু মখোয়সু মতম অমদা অপীকপা ওইরম্মি। ঙসি অদোম্না প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে, অদুবু মতম অমদা প্রধান মন্ত্রীসু অঙাং ওইরম্মি। বাইওগ্রাফীশিং পাবদা, অদোম্না খঙবা ঙমগনি: হোয়, মহাক অচৌবা মীওই অমা ওইরকখি, অদুবু মহাক্না মফমসিদগী হৌরকখি।” অদু ওইরবদি অদোমসু: "ঐসু অসিগুম্বনি। ঐসু অদুমক তৌই। মসিনা থাজবা হেনগৎহল্লি। অদোম্না খল্লিবসি: “হায়, ঐহাক মফমসিদগী হৌবা য়াই। মসি অহানবা খোঙথাংনি। মহাক্না মসি অনিশুবা খোঙথাং ওইনা তৌখি। মহাক্না মসি অহুমশুবা খোঙথাং ওইনা তৌখি”। মসিনা অদোম্না মাংলোমদা চংশিল্লিবা খোঙথাং অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মহৈরোই: মহাক্কী পাউতাকশিংদু তাবদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাখল্লোনদা মিৎয়েং থমগদবনি, মখোয়গী হৌরকফম নৈনগদবনি, মখোয়না মায়োক্নরিবা শীংনবশিং, মখোয়না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অদু য়েংগদবনি। মসি খঙবনা ঐহাক্না খোঙথাং খরা লৌদুনা মদুদা থবক তৌবা ঙমহল্লি। অহানবা খোঙথাং অসি ঐনা লোইশিল্লবা মতুংদা, অনিশুবদা চঙশিনবা ঙমগনি।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা শৈরেং অমা থিবা পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রী: শৈরেং অমা? অদোম্না থিবিয়ু।
মহৈরোই: অদোম্না ঐখোয় পুম্নমক্কী আশা ওইরি। অদোম্না ভারতকী চাউথোকচবনি। নহাক অসি ভারতকী বোতমেননি। নহাক অসি মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌরিবনি। ঐহাক্না অরাপ্পা মফম অমদগী হংনীংলিবা ৱাহং খরগা লোয়ননা লাক্লি। ঐখোয়না পরিক্ষা পে চর্চাগী খুদোংচাবা ফংলে, অমসুং মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐখোয়না ফংলে। নহাক অসি নুংশিবগী মমিনি, অৱাবা তারবশিংগী মরুপনি। নহাক্না লৈবাক অসিবু অহানবদা থম্লি, নহাক্না হায়রি, "ভিক্তরী তু মাদর ইন্দিয়া।" মরম অদুনা ঐহাক্না মসিসু হায়জরি, ঐহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ঐহাক্না ফোংদোকচরি। নহাক অসি দিসিপ্লিন লৈবা মীওই অমসুং য়োগী অমনি। অদোম্না ভারতকী মঙলানগী মোদীনি। মসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি অমসুং অমুক্কা হন্না অদোমগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী: ৱাহ! ৱাহ! অদোম্না ফজবা শৈরেংশিং থিখহরে।
মহৈরোই: ঐহাক্না মহাক্কা থেংনরকপা মতমদা, ঐহাক্না ঐগী শৈরেং অদু থিবা মতমদা মহাক্কা ৱারী শানরকপা মতমদা, মহাক্না ঐঙোন্দা নকশিল্লকপা মতমদা, ঐহাক্না ৱান্থগনি, ঐহাক্না মফম অদুদা তুগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ৱাখল্লোনশিং ইথোক্লিবা অদু য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: থাগৎচরি সর!
প্রধান মন্ত্রী: লাকউ!
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং খরা হংজগে। অদোম্না ঐঙোন্দা ৱাহং কয়া অমা হংখি। ঐহাক্না ভিক্সিৎ ভারত (দিবেলপ তৌরবা ভারত) গী মতাংদা হায়রকপা মতমদা, ঐহাক্না করম্বা চহিগী মতাংদা পল্লি?
মহৈরোই: ২০৪৭।
প্রধান মন্ত্রী: ২০৪৭।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা মসি করিগীদমক্তা হায়রিবনো?
মহৈরোই: মরমদি মসি চহি ১০০গী পান্দমনি- নীংতম্বগী চহি ১০০।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, ভারতনা নীংখা তম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপা মতমদা, অদোমগী চহি কয়া ওইগনি?
মহৈরোই: ৩৯।
মহৈরোই: ৪০।
প্রধান মন্ত্রী: চহি ৩৯ - ৪০ - ৩৫ - ৪৫দা, চহি অসি অদোমগীদমক য়াম্না মরু ওইগনি। অদোমগী মমাংদা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈগনি। কনাগীদমক্তা ঐনা কন্না হোৎনরিবনো?
মহৈরোই: ঐখোয়গীদমক্তনি!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা ঐখোয় পুম্নমক্না মসিগীদমক থবক তৌমিন্নগদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, মহাত্মা গান্ধী ইং ১৯১৫দা অফ্রিকাদগী হল্লকখি অমসুং নীংতম ইহৌবু লুচিংখি। ১৯১৫দগী ১৯৪৭ ফাওবদা, মখোয়না নীংতম্বা ফংনবগীদমক হোৎনখি, নৎত্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা নীংতম্বা ফংলব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ভগৎ সিংহনা ফাশি তৌফমদা কাখৎখি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নহা ওইরিঙৈদা, মহাক্না মশাবু কৎথোকখি, অদুবু মহাক্না নীংতম্বাগী মঙলান অদু মরু হুনখি, নৎত্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না নহারোল খুদিংমকপু নীংতম্বগীদমক হিংনবা পুক্নিং থৌগৎখি, অদুগা মহাক্না তৌখিদবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী চহি ২৫-৩০গী মমাংদা, মসিগী মঙলানশিং অদু উবা ফংলবদি, অমসুং কৎথোকপশিং অদু পাংথোক্লবদি, নীংতম্বা ফংলব্রা নৎত্রগা ফংদব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অসিগুম্বা চাউরবা নীংতম্বা অসি ফংলকপা ঙম্লবদি, ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নদুনা চাউখৎলবা ভারত অমা ফংহনবা ঙম্লোইদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মসি থাজবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মরম অদুনা, অদোম্না মসিগী মঙলান অসি কৈদৌঙৈদসু কাওরোইদবনি। অদোম্না মসি য়ুমদা ইদুনা থমগদবনি: 'ভিক্সিৎ ভারতকীদমক, ঐহাক্না মসি তৌগদবনি।' হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, ভিক্সিৎ ভারতকীদমক্তা অদোম্না করি থবক মঙা তৌগনি?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না ঐখোয়গী হৈ-শিংবা হেনগৎহল্লগনি।
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না ঐখোয়দা থাজবা থমগনি অমসুং মাংলোমদা চংশিনগনি।
প্রধান মন্ত্রী: মশাদা থাজবা থম্বা।
মহৈরোই: ঐখোয়না লমদমসিগী পোত্থোকশিং হেন্না শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অদোম্না মদু করম্না তৌগনি? অহানবদা, নহাক্না নহাক্কী ৱাখল্লোন অদু শেম-শাগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: লমদমসিগী পোত্থোকশিং শীজিন্নবা অসি তুংদা লাক্কনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না কোলোনিএল মাইন্দসেৎ অমগা লোইননা হিংলি। স্কুলদা, করিগুম্বা মরুপ-মপাং অমনা মপান লমগী জেকেৎ অমা লিৎলগা লাক্লবদি অমসুং হায়রবদি, "মসি মদুগী লৈবাক অমদগীনি", ঐখোয়না করি তৌগনি? ৱা, ৱা! মসি অচুম্বরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগীদমক্তা থবক অমা পীজরি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অয়ুক খুদিংগী য়া শেংবা হৌবদগী মথংগী নুমিৎকী য়া শেংবা ফাওবা, নহাক্না শিজিন্নরিবা পোৎলম খুদিংমক্কী লিস্ত অমা শেম্মু। নহাক্না খংহৌররোই- নহাক্কী শমজেৎ অসি মপান লৈবাক্কী ওইরম্বা য়াই, নহাক্কী খোঙউপশিং অসি মপান লৈবাক্কী ওইরম্বা য়াই। মদু ইশিল্লু। অদুদগী ৱারেপ লৌবীয়ু: থাসিদা পোৎলম ১০ ভারতকী পোৎলমশিংগা মহুৎ শিন্দোক্কনি। মথংগী থাদা, অতোপ্পা ১০ হাপচিনবিয়ু। চহি অমগী মনুংদা, মপানগী পোৎলম পুম্নমক চৎখিগনি, অমসুং ভারতকী পোৎলমশিং অদোমগী য়ুমদা লৈগনি। ঐখোয়না ৱারেপ অমা লৌগদবনি: ঐগী হকচাংদা, ঐগী ইমুং-মনুংদা, ঐগী পুন্সিদা করি থোক্লবসু, ঐহাক্না অহানবদা মদু ইন্দিয়ন ওইবরা হায়বদু য়েংশিনগনি। করিগুম্বা য়াবদি, ঐহাক্না মদু শিজিন্নগনি। অদোম্না মসি পাংথোক্কদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্কী পোত্থোকশিং অসিদা চাউথোকচবা পোক্ত্রবদি, মালেমনা অমত্তদা চাউথোকচবা পোক্কদ্রা?
মহৈরোই: পোক্লোই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐখোয়না থেংবা মতমদা, ঐখোয়না করি হায়গনি? ঐখোয়না হায়রি, "মসি ভারতকী পুংনি।" মসি ঐখোয়না হায়নদবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসিনা তাক্লিবদি ঐখোয়না থেংলবদি, ঐখোয়না প্রোগ্রাম অসি মতম থেংনা হৌখি, অদুবু ঐখোয়না কনাবু চৈরাক পীবগে?
মহৈরোই: ভারত।
প্রধান মন্ত্রী: ভারত। অনিশুবদা, ঐখোয়গী মথৌশিং পাংথোকপা। অহানবদা, নহাক্কী পুন্সি মহিং হোংদোকউ। শেংদোকপদগী হৌরো। ঐখোয়না অমোৎ-অকাই চাইথোকলোইদবনি। ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংগী ফোতোশিং য়েংবদা, মখোয়শিং অসি তরু তনান্না লৈবা উবা ফংই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মখোয় অসি করিগীদমক তরু তনানলিবনো? ক্লিনরশিংনা মরম ওইরগা নৎত্রগা মীয়াম্না অমোৎ-অকাই চাখাইদবগীরা?
মহৈরোই: মরমদি মীশিংনা চাখাইদবগীনি!
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপা পাম্লবদি ঐখোয়না ৱারেপ লৌগদবনি: ঐখোয়না অমোৎ-অকাই চাইথোকলোইদবনি। ঐখোয়না য়ুমদা, মপানদা, লৈকাইদা, মফম খুদিংমক্তা লুনানবগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তদা তৌরোইদবনি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা অমোৎ-অকাই চাইথোকলবদি, মহাক্কা খন্নবা তৌরোইদবনি। অদোম্না মশা মদু খোমজিল্লু। মখোয়না মসি উবা ফংলগনি অমসুং মখোয়না ইকাইবা পোক্কনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: মখোয়না খনগনি, "মহাক্না ঐগী অমোৎপা খোমজিনখি।"
প্রধান মন্ত্রী: মরম অসিনা ঐখোয়না নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসি পাংথোক্কদবনি। হকশেল ফনা লৈবসিসু থৌদাং অমনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী মথৌশিং অসি মখা তানা পাংথোক্লবদি, মালেমগী শক্তি অমত্তনা ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবদগী থিংবা ঙম্লোই। অমসুং নহাক্না চহি ৩৫-৪০ শুরকপা মতমদা, নহাক্না মদুগী মহৈশিং অদু উবদা নুংঙাইগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, করিগুম্বা অদোম্না মহৈ অসি ফংলবদি, অদোম্না থবক অসি তৌরোইদবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মসি য়ারিবমখৈ য়াম্না তৌবীগদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ফরে। হৌজিক ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজগে। নহাক অসি অহাংবা অতিয়া অমগী, পাক চাউবা কেনভাস লৈবা জেনরেসন অমগী মনুং চল্লি। ঙসি ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে হায়না অদোম্না খল্লি?
মহৈরোই: সর, ঙসিদি পুম্নমক অসি এ.আই.গী মরমদনি। এ.আই.দা থবক কয়া অমা পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রী: য়েংঙু, অদোম য়াম্না লাইবক ফৈ। তেক্নোলোজীগী লমদা ঐহাক্কী চারোন-শুরোন্না ফংখিদবা খুদোংচাবশিং অদোমদা লৈরি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়না মসিবু চুম্না শীজিন্ননবগীদমক লৌশিং হাপচিনগদবনি। এ.আই.না অদোমগী পাঙ্গল হেনগৎহনগনি। মতৌ করম্না এ.আই. শীজিন্নগদগে? পাম্বৈ অমা হায়রগদি এ.আই.দা হংবীয়ু: মহাক্কী পুন্সি ৱারী অসিগী মরুওইবা ৱাফমশিং ঐঙোন্দা পীবীয়ু।” এ.আই.না নহাকপু পোইন্ত ১০ পীগনি, অমসুং নহাক্না লৌশিং ফংলে হায়না নহাক্না খল্লগনি। নহাক্কী মরুপ-মপাংশিংদা নহাক্না চাউথোকচবা পোক্কনি। অদোম্না তশেংনা কান্নবা ফংলব্রা? ফংদে। অদুম ওইনমক করিগুম্বা নহাক্না এ.আই.দা হায়রবদি: ঐহাক অসি চহি অসিদনি, ঐহাক অসি হীরমশিং অসিদা পুক্নিং চিংশিল্লি। ঐনা পাগদবা অফবা পুন্সি ৱারী ১০ খল্লু।” অদু ওইরবদি এ.আই.না অদোমগীদমক্তা মখোয়শিং অদু ফংহনগনি। নহাক্না কৈথেলদা চত্তুনা লাইরিকশিং অদু লৈ, অমসুং মখোয়দু পাবা। অদু ওইরবদি এ.আই.না অদোমবু তশেংনা মতেং পাংগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী চাউখৎ-থৌরাং অসি থোক্লে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না কান্নবা ফংলে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: ঐগী খ্বাইদগী পামজবা শরুকদি মহাক্না এ.আই.গী মরমদা ঙাংখিবা অদুনি। মহাক্না হায়খি এ.আই.না মতেং পাংলি, অদুবু মসিনা ঐখোয়বু ঐখোয়গী পান্দমদা হকথেংননা পুরকপা ঙমদে। ঐখোয়না মসিবু খঙনা শীজিন্নগদবনি। খুদম ওইনা, ঐহাক্না মসি তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা এপশিং শেমগৎপদা শীজিন্নৈ। মহাক্না এ.আই. অসি মীপুম খুদিংমক্তা তশেংনা কান্নবা ওইগদবা মওংদা শীজিন্নগদবনি হায়খিবা অদু ঐহাক্না পামজখি।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা বাসি খোঙবা পাম্মি। ঐহাক্না কর্নাতিক ক্লাসিকেল ম্যুজিকেলবু ফ্লুত তম্লি, অমসুং ঙসি ঐহাক্না সংস্কৃত কম্পোজিসন অমা খোংজগনি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, অদোম্না খোঙবিয়ু!
প্রধান মন্ত্রী: ৱা! য়াম্না ফজৈ। ময়াম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা স্কেচ অমা শেম্লে। ঐহাক্না অদোমদা মসি উৎচগে?
প্রধান মন্ত্রী: ও! কদাইনোনে?
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না মসি অদোমগীদমক্তা শেমজরি।
প্রধান মন্ত্রী: নহাক্না করি শেমলিবনো, অঙাং?
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না খুৎনা শাজবা লৈ চবুন অমা শেম্লে।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: মসি উত্তরাখন্দগী চীংগী লমদমগী চৎনবীনি। বসন্ত পঞ্চমীদা ঐখোয়না অঙনবা মতমদা হৌগৎলি, লৈশিং হেকই, অমসুং মখোয়বু মীশিংগী য়ুমদা থম্মী।
মহৈরোই: ত্রিপুরাদগী শক্নাইরবা!
প্রধান মন্ত্রী: ত্রিপুরা সুন্দরী!
মহৈরোই: মসি য়ুবি মকুদগী শেমখিবনি।
মহৈরোই: অদুগা সর, মসি চানি...
প্রধান মন্ত্রী: ৱা! চা পামজবশিংগীদমক চা!
মহৈরোই: সর, মসি ওর্গানিক চানি।
প্রধান মন্ত্রী: ওর্গানিক চা! অদোম্না য়াম্না ফজবা শৈরেং ইখি। লেপ্তনা ইদুনা লৈয়ু!
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা মসি আসামগী গামোচানি। ফজনা তৌখি! ময়াম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি, অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
মহৈরোইশিং: থাগৎচরি সর! কাইনরসি! কাইনরসি!
প্রধান মন্ত্রী: পুম্নমকপু থাগৎচরি!
মহৈরোইশিং: থাগৎচরি সর!
প্রধান মন্ত্রী: পরিক্ষা পে চর্চা অসি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পাংথোক্নবা মহৈরোয় কয়ানা ঐঙোন্দা সজেসনশিং পীরম্মি । মসিগী অখন্নবা ইপিসোদ অসিদা, অদোম্না মসি খঙগনি। ইমুং মনুংদসু, করিগুম্বা ইচিল-ইনাও অমনা অফবা মগুন অমা লৈরবদি, ঐখোয়না মদুদগী তম্নবা হোৎনগদবনি। অচৌবা অমা ওইনবা হোৎনবা হায়বসি অরানবা নত্তে। অদুম ওইনমক, মহাকপু হান্ননা অচৌবা অমা ওইখ্রবা মীওই অমগা চাংদম্নবা তৌরোইদবনি। পুন্সিদা, খুন্নাইদা এজুকেসন মথৌ তাই। অদুবু শান্নবা হায়বসি পুন্সিদা তঙাইফদবা অমনি। অদোমগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা কনাগুম্বা অমনা শেয়র তৌবা পাম্লবদি, ঐহাক্না মফম অসিদা নখোয়গী ৱারোলশিং অদু শোইদনা পাউখুম পীগনি। কনানা অহানবা ওইগনি?

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Students at “Pariskha Pe Charcha 2026” program
06 FEB 2026 1:21PM by PIB Delhi
Prime Minister: Alright, let’s begin. Tell me!
Student: I am Saanvi Acharya, from your own state, Gujarat. My first question is this: Parents worry about us, teachers support us. But the main issue arises when teachers suggest one study pattern, parents insist on another, and among students there is yet another trend. At that time, we get confused about which pattern is correct.
Prime Minister: See, this is how it is in life also. Even after becoming Prime Minister, some people tell me to do things one way, others say do it another way. Look at your own home during meals-everyone has a different eating pattern. One starts with vegetables.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Another begins with dal.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Someone else mixes roti, sabzi, and dal all together. Each one has a different pattern, isn’t it?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: And what about you? Do you copy theirs?
Student: No, sir!
Prime Minister: You eat in your own pattern, and that’s when you enjoy it, right?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Similarly, some people feel they study best at night. Others prefer waking up at 4 a.m. Everyone has their own pattern.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: But some people are dishonest. At night they tell their mother, “From tomorrow I’ll start studying in the morning.” But when the mother wakes them up, they say, “No, not now,” and keep postponing.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: The first thing is: trust your own pattern. But also listen carefully to suggestions, try to understand them. If you feel that adding something to your pattern will help, then add it-not because someone said so, but because your own experience tells you so. For example, when I started Pariksha Pe Charcha, I had one pattern. Gradually, I kept improving it.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: I kept changing it. This time I even did it in different states. So I changed my pattern too, but I never abandoned the original one.
Student: Yes, sir!
Student: His nature was very good. He was very friendly. He mingled with all of us children easily. The Prime Minister told us that we should listen to everyone’s pattern, take some good qualities from each, but focus on our own pattern. We should adopt the best qualities and gradually improve our own way.
Student: Narmade, sir!
Prime Minister: Narmade Har!
Student: Sir, my name is Ayush Tiwari. My question is: Often we cannot match the speed of the school or teacher. In trying to cover what we missed, we also lose track of the next chapters and fall behind. How should we manage this situation?
Prime Minister: So you have a complaint against your teacher?
Student: No, sir!
Prime Minister: But cleverly, you have conveyed your complaint against the teacher. So I will answer on behalf of the teacher.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: A teacher should try to keep the speed just one step ahead of the student-not too much. The goal should be within reach, but not easily grasped.
Student: Yes, sir!
Student: Sir, in Exam Warrior it is written, Mantra 26: “Goal should be within reach but not easily achievable.”
Prime Minister: Wow! You all remember everything?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: See, if the teacher goes fifty steps ahead, the student will say, “This is too far, I can’t do it.” Just like a farmer ploughs the field, a teacher must plough the student’s mind. How? Suppose in the third week of January, the teacher plans to teach a history lesson. On January 1, they should announce: “In the first week, I’ll teach this lesson; in the second week, this one; in the third week, this one.” Then you know what’s coming in the next three weeks. The teacher can say, “Start reading it before I teach. Come prepared, ask questions.”
Student: Yes, sir!
Prime Minister: If you need to, search on Google and come prepared.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: And when the lesson is actually taught, what will happen?
Student: Sir, we will feel curiosity.
Student: Sir, we will be curious. We will understand better because we already studied it.
Student: Our focus will also improve.
Prime Minister: Mansi!
Student: Sir, if a chapter seems very interesting, we will want to know more, which will help us revise it better.
Prime Minister: Tell me, isn’t this a simple method?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Then will you face a problem with the teacher’s speed?
Student: No, sir!
Prime Minister: Will you feel left behind?
Student: No, sir!
Prime Minister: Why? Because you went one step ahead of the teacher.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Plough the mind, then connect the mind, and then place the subjects of study. You will always find students successful this way.
Student: Not everyone gets the opportunity to sit face-to-face with the Honourable Prime Minister, ask questions, and share their thoughts. He told us that instead of being two steps behind the teacher, we should be two steps ahead. Then we can never fall behind.
Student: Namaste, Sir!
Prime Minister: Yes, Namaste!
Student: I am Shreya Pradhan from Sikkim. Sir, I have composed a song myself. It is written in three languages.
Prime Minister: Oh, wonderful!
Student: In Hindi, Nepali, and Bengali. It is a patriotic song.
Prime Minister: Yes, please sing it!
Student: The title I have given is Hamāra Bhārat Bhūmi (Our Land of India).
Prime Minister: So you enjoy writing poetry?
Student: Yes, Sir! Mostly I write poems about nature.
Prime Minister: Ah, about nature!
Student: A few times I have also written about humanity. Yes, Sir!
Prime Minister: Alright, let’s hear it!
Student: Our India is the land of sages. Our India is the land of sages. Unity in diversity, a peaceful environment. Unity in diversity, a peaceful environment. Beloved of gods and goddesses, humanity is our true abode.
Prime Minister: Excellent! Very beautiful! You spoke of the unity of the nation. One India, Best India. Mansi, you must also have a song?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Which one will you sing? Tell me.
Student: Sir, I want to sing a song.
Prime Minister: Yes, go ahead!
Student: Sir, this song was written by my mother, and it is dedicated to students.
Prime Minister: Oh, very nice. Please sing!
Student: Keep moving forward, keep moving forward. Keep doing, keep achieving. The whole world will follow you, keep fighting against difficulties. The whole world will follow you, keep fighting against difficulties. Keep moving forward, keep advancing.
Prime Minister: Wah! Splendid! Please convey my congratulations to your mother.
Student: Thank you, Sir!
Prime Minister: Your mother has written something truly inspiring!
Student: Sir, I also have a YouTube channel, a Facebook page, and Instagram.
Prime Minister: Oh, really!
Student: Yes, Sir! My Facebook page has one and a half lakh followers.
Prime Minister: One and a half lakh!
Student: I enjoyed this very much, and for me it is a great honor and pride that I met you.
Prime Minister: Come, everyone, please sit down! Today I welcomed you with what in Assam is called a gamocha. It is very special, my most cherished possession. Its weaving is beautiful. Moreover, it is a symbol of women’s empowerment in Assam and the Northeast. It is made at home, and truly shows how the women’s strength and power work there. It fills the heart with respect and admiration. So I felt I should present the children today with Assam’s gamocha.
Students: Thank you, Sir! Thank you, Sir!
Student: My name is Sabavat Venkatesh.
Prime Minister: Yes, Venkatesh Garu, tell me!
Student: Sir, I am very interested in technology and robotics. Nowadays, many people say skills are more important, while others say marks are more important. Thinking about this creates fear in us. So please tell us, Sir, are skills more important or marks?
Prime Minister: This question of what is more important-this or that, eating or sleeping, studying or playing-has one common answer: balance. Everything must be in balance. If you lean too much to one side, will you fall or not?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And if you maintain proper balance, will you ever fall?
Student: No, Sir!
Prime Minister: So that is the simple truth. Now, about skills: there are two kinds. One is life skills. The other is professional skills. If someone asks me which is more important, I will say both. Tell me, without study, without observation, without knowledge, can any skill be acquired?
Student: No, Sir!
Prime Minister: So the beginning of skill is always knowledge.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Therefore, knowledge is not less important. Suppose you have studied very well, but one day your parents go out. You are hungry, the kitchen is full of food, but you don’t know what to do, which container has what, how to cook. Why? Because you never paid attention. That is why life skills are essential for everyday living. Knowing your routine, your sleep schedule, exercising according to your age, learning new exercises, speaking confidently when meeting people, knowing how to buy a ticket at the railway station-these are life skills you must absorb.
Now, professional skills: suppose you want to be a doctor. Your medical skills must be constantly updated. It is not enough to say, “I was number one in university, so I can operate.” No. If you want to be a heart specialist, books can help you, but they cannot make you one. You become a heart specialist only when you actually work with patients, at every stage, and develop your skill. Similarly, if you want to be a lawyer, you may know all the constitutional provisions, punishments, and bail rules. But to become a practicing lawyer, you must work as a junior under another lawyer.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Professional skills must be learned. You must progress through them. Life skills cannot be compromised-100% they must be achieved. Professional skills must be continuously updated in whichever profession you choose. Earlier, heart patients had less technology; today, new technology exists. Even if you are 40 years old, you must learn the new technology. So education and skill are like twin siblings. They are not separate. But skill is indispensable in life.
Student: I belong to a very poor family. My family feels proud that their son got this opportunity. They were very excited to know I would speak with you. For us, it was a great chance to talk to you.
Student: Jai Hind, Sir! My name is Imota K Shyam. I am from Sainik School, Imphal, Manipur. Sir, you have been a great inspiration to me since childhood, and my birthday also falls on the same day as yours.
Prime Minister: Oh! Just recently a leader called me on my birthday, September 17. He said, “You have turned 75.” I replied, “No, 25 are still left.” I do not count what has passed; I count what remains. That is why I say to you: do not waste time counting what is gone. Think about how to live what is left. Now tell me!
Student: Sir, my question is: When we prepare for board exams or school exams, we look at past years’ questions and decide which topics are more important. We think some topics will not be focused on by the examiner, so we skip them. Is this the right approach?
Prime Minister: Sometimes you must have seen newspaper headlines saying, “This year’s paper was very tough.”
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Students suffered a lot. Why does this happen? Was the syllabus outside the exam?
Student: No, Sir!
Prime Minister: But it feels tough because you focused only on the three or four questions repeated over ten years.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Earlier there were “sure suggestions,” then “important questions,” then “ten years’ papers will give you the pattern.”
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: This problem existed even when I was a student. Some teachers spread this habit. They think, “If my school scores well, my class scores well, I will only teach what gets marks.”
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Good teachers, however, teach the entire syllabus for holistic development. They make students work on the whole syllabus, and explain its usefulness in life. Look at a sportsman: if he wants to be a bowler, will he only strengthen his shoulder muscles? Will that make him a good bowler?
Student: No, Sir!
Prime Minister: What else must he do?
Student: He must exercise, do yoga.
Prime Minister: Yes, exercise, strengthen the whole body, strengthen the mind.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: He must also adjust his diet accordingly.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: He must sleep properly too. He only throws the ball, but he prepares his whole body, doesn’t he?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If one part of the body is weak-say the shoulder is strong, speed is good, but the leg doesn’t work properly-will he be able to bowl?
Student: No, Sir!
Prime Minister: Just as a player must care for the whole body to master his game, so too education is not just for exams. Education is the medium to build life. Exams are not the ultimate goal; they are a way to examine ourselves. The ultimate goal cannot be exam marks. The ultimate goal must be the complete development of life. Therefore, do not limit yourself to ten questions or past papers. That does not mean you should ignore them-you should do them too, but give them only 10%
Student: Yes, Sir!
Student: Sir, I want to ask you this question: In the subjects where I need to work harder, I feel pressure because instead of focusing on them, I also have to perform well in the pre-boards. How can I maintain balance in my studies?
Prime Minister: This is a concern for everyone. In the first quarter, we did well in some subjects. In the second quarter, in others. Then we start wondering-what should I do now, this or that? We must always keep the student within us alert and alive. Education should not be a compulsion. Education should not be a burden. It requires total involvement-complete involvement. Without that, half-hearted education will never make life successful. This obsession with marks, marks, marks-it is a kind of illness. Tell me, do you remember the names of the top ten scorers in last year’s board exams? Very difficult to recall, isn’t it? Even if you saw their photos in the newspaper, read their names, and there was applause, within a month you would forget. Even their own schoolmates may not remember how many marks they got.
Student: No, Sir!
Prime Minister: That shows how little importance these things really have.
Student: They are remembered only for a short time.
Prime Minister: Exactly, only for a short while.
Student: Yes, Sir! Yes, Sir!
Prime Minister: Nothing more than that. Therefore, instead of tying our minds to numbers and marks, we should ask ourselves: where is my life heading? And we must keep testing ourselves-not just in the classroom or examination hall, but constantly.
Student: Sir, my question is: When we study, many distracting thoughts come to mind, so we cannot focus. We read, but then forget quickly. How can we keep ourselves calm at that time?
Prime Minister: For example, today you have come here. If someone asks you about this program 25 years from now, will you forget it or remember it?
Student: We will remember, Sir. This is very memorable.
Student: Sir, this is a very special moment, meeting you.
Prime Minister: It is not just because it is “special.” It is because you are fully involved. From the moment you left home, your mind was filled with thoughts-Delhi, PM, visiting the PM’s residence. Even yesterday you must have spoken about it at home: “Tomorrow morning I have to go.” This means you were completely involved, right?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That is why even after 20 or 25 years, you will remember everything about today.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Another way to remember is to share with friends. In your class, make friends with one or two students who are less bright, and tell them, “I will teach you.” Also, approach students who are smarter than you and say, “Sit with me for 5–10 minutes. I am thinking this way, is it correct? Please correct me.” Then you gain double benefits.
Student: Yes, Sir!
Student: When we take their opinion, we get more thoughts about what else can be added.
Prime Minister: And does that help?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: New ideas come.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And your mind opens up completely.
Student: When I asked him my question directly and he gave me a satisfactory answer, it felt like we were living our dream. Because not everyone gets this chance-it is not in everyone’s destiny. So I feel very fortunate.
Student: Sat Sri Akal, Sir!
Prime Minister: Sat Sri Akal!
Student: My name is Ekam Kaur. I am from Punjab. My question is: Students in Class 12 prepare for both board exams and competitive exams at the same time. Is this right? Because the exam patterns are very different, and both exams come around the same time.
Prime Minister: Your concern is valid. It is like playing cricket while at the same time having to play a football match. Then you wonder-should I prepare for cricket or football?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: My advice is that your first priority must be the Class 12 board exams. But if, as a student, you have absorbed the syllabus connected to your age and class, then competitive exams will not require separate effort.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: They will be a by-product. Some parents think these things must be achieved earlier than necessary.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: I would tell parents: let children blossom according to their capacity, ability, and interest.
Student: Sir, I have another question.
Prime Minister: Yes.
Student: I am very interested in gaming. But society tells me to leave gaming and focus only on studies. Yet I feel my future could be in gaming. How will I know whether I am on the right path or the wrong one?
Prime Minister: Parents’ nature is such that at first they scold: “Don’t do it, don’t do it.”
Student: Yes, Sir!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: But still you quietly continue. And suppose you win a medal-what will they do then?
Student: They will be happy!
Prime Minister: They will go around the whole neighborhood saying, “Look, my son achieved this, my son achieved that.” Your success becomes their honor.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Then they join you wholeheartedly.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: India has so many stories and fables. Have you ever thought of creating a game based on the Panchatantra? You could become a game creator. Just like Mansi has her own page, you too can create a social media profile and design one or two games yourself. Launch them, and when your family sees that 10,000 or 20,000 people are playing your game, they will start giving you ideas: “Make a game on the story of Hanuman ji,” or “Create a game on Abhimanyu-how will he escape the chakravyuh?” You will get new ideas. So your interest in gaming is a good thing. Never hesitate. But remember, gaming should not just be for passing time. Data is cheap in India, technology is not too expensive, so keep working at it. But gaming should not become gambling. I have already passed a law that games involving betting money are destructive.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That must not be allowed. But gaming is a skill, and it requires speed-lots of speed.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Your alertness in gaming can also help in your personal development. But aim to master high-quality games and build your expertise. Will you do that?
Student: Yes, Sir!
Student: Visiting the PM’s residence was very exciting for me. He spoke to us in a friendly way, listened carefully to our questions, and gave us excellent answers.
Student: Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste!
Student: Sir, earlier I used to feel stress and anxiety about exams. But after reading your book, I overcame my fear. For this, we all wrote quotes. I used to be scared of exams but now it is my friend - Maitri in Gujarati.
Student: Earlier, I used to feel nervous seeing how others studied, comparing myself to them. But after reading Exam Warrior, I realized my technique is unique, and it works best for me. Sir, I used to be scared of dissection, but now I have no fear.
Student: Sir, I wrote: I used to be scared of time management but now it is my friend. Since childhood, I have struggled with time management. Everyone-family, school, friends would tell me, “Do things quickly, you are talented, you have ideas, but you don’t finish on time.” That was my biggest problem. But I learned from Exam Warrior. Now I wake up early every morning.
Prime Minister: Let me share a simple method. Before sleeping at night, write in your diary the tasks you must do tomorrow. The next day, check them off. If you wrote five tasks but completed only three, mark the two that remain. Then ask yourself why they were left undone. Maybe you spent too much time on the phone with friends, or wasted 30 minutes on a TV serial. You will realize where you can save time. Often we don’t even know how we waste time. If you learn time management and productive use of time, you will never feel pressure or fatigue. For example, I have so many responsibilities, but I don’t feel stressed because I developed the habit of using time wisely long ago.
Student: I used to think maths was a ghost, but now I am the ghost. As a child, I was terrified of maths, as if it were a ghost. But now I have come so close to it that I cannot live without maths.
Prime Minister: Oh! That’s a big change. Have you seen Vedic Mathematics?
Student: No.
Prime Minister: Online classes in Vedic Mathematics are available. It feels like magic tricks. If you take interest, you will enjoy it greatly. You can even show your friends maths games of that kind, and your interest will grow further.
Student: Sir, I used to be scared of exams but now it is my friend. When the exam date sheet came, I used to panic. But the first mantra of Exam Warrior says we should treat exams as a festival, with enthusiasm and joy. Reading that gave me a lot of motivation.
Prime Minister: Sometimes the problems you face come from within the family. The lessons that helped you can also help them. At least ask your elders at home to read Pariksha Pe Charcha. Discuss it with them.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And if there is a mantra you like, underline it and tell them, “Look, the PM said this-read it.”
Student: Sir, my mother read all the mantras and she was very happy.
Prime Minister: See, your strength has increased.
Student: I used to be scared of low marks but now it is my friend. Earlier, I thought marks were everything. When my marks were low, I felt it was the end of everything. But after reading your book, I understood that exams are just preparation for life. You gave us the example of Dr. APJ Abdul Kalam.
Prime Minister: Yes, you remember?
Student: He faced failure, but if he had not tried again, we would never have had the “Missile Man of India.” That taught me that exam marks mean nothing. If we keep trying, we can do better.
Prime Minister: Now that your tension is gone, do you feel like learning something new?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Singing, playing an instrument, painting-do such thoughts come?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And are you doing it when you get time?
Student: Yes, Sir! I have started writing poems.
Prime Minister: Writing poems-very good!
Student: I used to be scared of presentations but now it’s my friend. Watching you, Sir, I saw how confident you are. Reading your book gave me persistence: when I fail, I won’t quit, I will prepare again. Now I feel confident that I can give presentations.
Prime Minister: So now you have courage.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Imagine poor women selling goods on the roadside. If a quarrel breaks out, those women, who never spoke on TV before, give excellent interviews. How? Because they speak from direct experience. No pretence, no lies-just truth. That confidence comes from truth. Your confidence also comes from the truth: “I am doing this, I have done this, I am saying what is right.”
Student: I used to fear that during exams I would panic, especially in literature papers. They seemed so lengthy, and I would get nervous. But after reading the book, I realized: Now I can. I will not panic. I will practice writing more and more, so I can write faster and improve my handwriting.
Prime Minister: Now you have full confidence. Later, you won’t even notice mistakes.
Student: Absolutely not! Because now I know my problem. Earlier I panicked just seeing the paper, but not anymore.
Prime Minister: You have understood correctly. We are not weak. We make mistakes only in haste.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Some techniques help. For example, when you get the paper, sit quietly for 30 seconds. Take a deep breath-fill your chest completely, then slowly release it. Your mind will calm down. Then look at the paper again-you will see it differently, more clearly. If you don’t know something, mistakes may happen. But if you do know, mistakes will not happen.
Student: Namaskar, Sir! Jai Guru Shankar!
Prime Minister: Namaskar!
Student: My name is Nidumal Barman. Sir, my question is: In small homes, with noise and household chores, studying becomes difficult. And if parents don’t support our dreams seriously, what should we do?
Prime Minister: Let me tell you. I once saw a video on social media that touched my heart. A father was driving a bullock cart carrying goods to earn his livelihood. His child was sitting on top of the load, reading a book. He wasn’t worried about comfort.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Some people say they can’t sleep because the room isn’t right. Even if you put them in a five-star hotel, they still won’t sleep. So the idea that comfort brings ability is wrong. Who are the children who score highest in board exams? Those from small villages. Earlier, only children from big schools and wealthy families scored high. Not anymore. Now children from small families, without comfort, succeed. Recently, I met girls from the blind cricket team who had just won. Listening to them brought tears to my eyes. They had no homes, they were blind, yet they learned to play and achieved victory despite disability. So where you are born, where you live-none of that matters. Life is not built by comfort zones. Do not live under that illusion. Life is built by the way you live it.
Student: Seeing the Honourable Prime Minister, I couldn’t believe he was really there. As the leader of India, I thought he would be very serious. But when he spoke with us, he felt approachable. The advice he gave made me feel, “Yes, I can do this.” Now I will follow his advice and try to apply it in my life.
Student: Vanakkam, Sir!
Prime Minister: Vanakkam!
Student: Sir, my name is Nikhil. I come from the Land of Temples, Tamil Nadu. Sir, sometimes during exam time, guests come to our home and they ask about our preparation. Some things we want to forget, we try to put them out of our mind, but they ask about those very things and remind us again. Sir, even our parents cannot do much about it. So I want to ask you, Sir, how can we handle such situations?
Prime Minister: Let me tell you a clever trick. When someone comes and asks, you say: “Uncle, you are a very successful person. I have heard about you. Please tell me, how did you study in your childhood? Did you ever get angry? Did your teachers ever scold you? How did you manage?” Before they ask you, you ask them. You will see-the whole table will turn.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: When he came, I was totally surprised. Someone I had only seen on TV, I was now seeing in real life. And he gave such a creative answer, I had not expected it. He said: “Turn the table around. Ask them how they did it, how they crossed the stages of life.”
Student: Juley, Sir! My name is Padma. I am from Ladakh. My question is: Should children of our age dream big? And where should we begin to fulfill those dreams?
Prime Minister: Not dreaming is a crime. You must dream. But just humming about dreams will never work. Life must be centered on action. Wherever I am, I must succeed there, only then can I move forward. If I want to climb a tree to pluck mangoes, just staring at the mangoes will not help. For example, if you want to be an astronaut and go to the moon, then you should start reading about astronauts-who they were, their biographies, what space really is. Gradually, you must build interest. If there is a program on TV, watch it carefully. That will give nourishment, fertilizer for your idea, and it will grow. Telling others will not help. Sometimes if you tell, they will mock you: “Oh, he wants to be an astronaut!” So do not make your dreams public. But write them down.
Student: I was very nervous because this was my first experience of Pariksha Pe Charcha. But the moment the Prime Minister came before me, my nervousness turned into excitement.
Student: Sir, I have a question. For the big dreams we see, what is one small daily habit we should adopt to move closer to them?
Prime Minister: I believe we should read biographies of great people. Sometimes we only see them after they have become great. But they too were once small. Today you met the Prime Minister, but once the Prime Minister was also a child. When you read biographies, you realize: “Yes, he became great, but he started here.” Then you can relate: “I am like that too. I do the same things.” That builds confidence. You think: “Yes, I can start here. This was the first step. He did this as the second step. He did this as the third step.” In this way, you can strengthen your own path forward.
Student: Listening to his advice, I felt that I should look at my ideal, study their background, see what challenges they faced, what difficulties they overcame. By knowing that, I can take one small step and work on it. When I complete the first step, then I can move to the second.
Student: Sir, I want to recite a poem for you.
Prime Minister: A poem? Please recite.
Student: You are the hope of us all. You are the pride of India. You are the boatman of Bharat. You are the servant of humanity. I have come from far away, bringing some questions with me. We have received the gift of Pariksha Pe Charcha, and we have got this opportunity. You are the shadow of compassion, the companion of the deprived. You put the nation first, you say “Victory to Mother India.” So I too say this, I express my thoughts. You are a man of discipline and a yogi. You are the Modi of India’s dreams. With this, I conclude my words and once again bow to you.
Prime Minister: Wah! Wah! You compose excellent poetry.
Student: When he met me, when I was reciting my poem and speaking with him, as he came closer, I felt I would faint, that I would collapse right there.
Prime Minister: It is good that you all wrote your thoughts.
Student: Thank you, Sir!
Prime Minister: Come!
Prime Minister: Now, let me ask you some questions. You have asked me many questions. When I speak of Viksit Bharat (Developed India), which year do I mention?
Student: 2047.
Prime Minister: 2047.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Why do I say that?
Student: Because it is the centenary goal-100 years of independence.
Prime Minister: Yes, when India completes 100 years of independence, how old will you be?
Student: 39.
Student: 40.
Prime Minister: At 39–40–35–45, that age will be so important for you. So many opportunities will be before you. For whom am I working so hard?
Student: For us!
Prime Minister: And should we all work for it too?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Look, Mahatma Gandhi returned from Africa in 1915 and led the freedom movement. From 1915 to 1947, they kept striving for freedom, didn’t they?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And did freedom come?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Bhagat Singh climbed the gallows.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: At a young age, he sacrificed himself, but he sowed the dream of freedom, didn’t he?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: He inspired every youth to live for freedom, didn’t he?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If 25–30 years before independence, those dreams were seen, and sacrifices made, did freedom come or not?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If such a great freedom could be achieved, then can we not, through our collective efforts, achieve a developed India?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Do you believe it?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Therefore, never forget this dream. You must also write it down at home: “For Viksit Bharat, I must do this.” Now tell me, what five things will you do for Viksit Bharat?
Student: Sir, we will develop our skills.
Student: Sir, we will believe in ourselves and move forward.
Prime Minister: Believe in yourselves.
Student: We will use more indigenous products.
Prime Minister: And how will you do that? First, you must prepare your mind.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Using indigenous products comes later.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: We live with a colonial mindset. In school, if a friend wears a foreign jacket and says, “This is from such-and-such country,” how do we react? “Wow, wow!” Isn’t that true?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: So here is one task for you.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: From morning brushing your teeth to the next morning brushing your teeth, make a list of all the things you use. You will be surprised-your comb may be foreign, your shoes may be foreign. Write it down. Then decide: this month, replace ten items with Indian ones. Next month, replace another ten. Within a year, all foreign items will be gone, and Indian products will be in your home. We must resolve: whatever happens, in my body, my family, my life, I will first check-Is it Indian? If yes, I will use it. Will you do this?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If we ourselves do not take pride in our country’s products, will the world ever do it?
Student: No, Sir!
Prime Minister: For example, when we are late, what do we say? We say, “This is Indian time.” Don’t we say that?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That means we were late, we started the program late, but whom did we blame?
Student: India.
Prime Minister: India. The second thing is fulfilling our duties. First, change your way of living. Begin with cleanliness. We must not litter. When we see pictures of other countries, they look clean.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Why are they clean? Because of cleaners, or because people don’t litter?
Student: Because people don’t litter!
Prime Minister: Exactly. If we want to build a developed India, we must decide: we will not litter. We will never compromise on cleanliness-at home, outside, in the neighborhood, everywhere. If someone throws garbage, don’t fight with them. Pick it up yourself. They will see it and feel ashamed.
Student: Yes, Sir!
Student: They will think, “He picked up my trash.”
Prime Minister: That is why we must fulfill our duties as citizens. Staying healthy is also a duty.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If we follow our duties even to this extent, no power in the world can stop India from becoming a developed nation. And when you are 35–40 years old, you will enjoy the fruits of it the most.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Now tell me, if you are the one to enjoy the fruits, should you not do the work?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Should you not do it as much as possible?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Good. Now let me ask you a question. You belong to a generation with an open sky, a vast canvas. What do you think are the things we can do today?
Student: Sir, nowadays everything is about AI. Many things are happening in AI.
Prime Minister: See, you are fortunate. You have opportunities in technology that my generation did not. But we must develop the wisdom to use it correctly. AI should enhance your strength. How should AI be used? One way is to ask AI: “Give me the main points of this biography.” AI will give you ten points, and you will feel you have gained knowledge. You will boast to your friends. But did you really benefit? No. But if you ask AI: “I am this age, I am interested in these subjects. Suggest ten good biographies I should read.” Then AI will find them for you. You go to the market, buy the books, and read them. Then AI has truly helped you.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Your development has happened.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: You have benefited.
Student: Yes, Sir!
Student: My favorite part was when he spoke about AI. He said AI is helpful, but it cannot directly take us to our goal. We must use it wisely. I also use it-for example, to build apps related to technology. I liked that he said AI should be used in ways that are truly useful for everyone.
Student: Sir, I want to play the flute for you. I am learning Carnatic classical music on the flute, and today I will play a Sanskrit composition.
Prime Minister: Yes, please play!
Prime Minister: Wah! Very good. Thank you all very much!
Student: Sir, I have made a sketch for you. May I show it to you, please?
Prime Minister: Oh! Where is it?
Student: Sir, I made this for you.
Prime Minister: What have you made, child?
Student: Sir, I made a handmade bouquet.
Prime Minister: Very nice!
Student: This is traditional from the mountains of Uttarakhand. On Basant Panchami, we wake up early, pluck flowers, and place them at people’s homes.
Student: Famous from Tripura!
Prime Minister: Tripura Sundari!
Student: It was made from a coconut shell.
Student: And Sir, this is tea from…
Prime Minister: Wah! Tea for the tea-lover!
Student: Sir, it’s organic tea.
Prime Minister: Organic tea! You write very good poetry. Keep writing continuously!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And here is Assam’s gamocha. Well done! Thank you all very much, and best wishes!
Students: Thank you, Sir! Bye, Sir! Bye!
Prime Minister: Thank you, everyone!
Students: Thank you, Sir!
Prime Minister: Many students have sent me suggestions that Pariksha Pe Charcha should also be held in different parts of the country. In this special episode, you will see exactly that. Even within families, if one sibling has a good quality, we should try to learn from it. Aspiring to become great is not wrong. But don’t compare yourself with someone who has already become great. Education is needed in life, in society. But play is also essential in life. So if any of you want to share something, to speak your mind, I am here to listen. Who will begin?