ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
“ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୬” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
06 FEB 2026 1:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆସନ୍ତୁ ଏବେ ଆରମ୍ଭ କରିବା, କୁହନ୍ତୁ !
ଛାତ୍ରୀ : ମୁଁ, ସାନଭୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗୁଜରାଟରୁ ଆସିଛି। ମୋର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ, ଆମର ପିତାମାତା ଆମ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ଆମର ଶିକ୍ଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସହଯୋଗ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମୁଖ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସେତେବେଳେ ଉପୁଜେ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ଶିକ୍ଷକମାନେ ପାଠପଢ଼ାର ଏକ ଭିନ୍ନ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ପିତାମାତା ଆଉ ଗୋଟିଏ ଅଲଗା ପ୍ରକାର ଢାଞ୍ଚା ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ କହନ୍ତି ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଅଲଗା ଟ୍ରେଣ୍ଡ ଚାଲୁଥାଏ। ଏମିତି ସମୟରେ ଆମେ ଭ୍ରମିତ ହୋଇଯାଉଛୁ ଯେ, ପ୍ରକୃତରେ କେଉଁ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣ କରିବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ଏଭଳି ଅବସ୍ଥା ଜୀବନସାରା ରହିଥାଏ। ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, କେହି କହୁଛନ୍ତି-ଏଭଳି କର, ଆଉ କେହି କହୁଛନ୍ତି-ସେଭଳି କର। ଆପଣ ଘରେ ଖାଇବା ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ, ସମସ୍ତ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ଏକସାଥିରେ ଖାଇବାକୁ ବସିଥିବେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଖାଇବାର ଧାରା ଅଲଗା ଥିବ। କିଏ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଥମେ ପନିପରିବାଠାରୁ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆଉ କେହି ଡାଲିଠାରୁ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆଉ କେହି ରୁଟି, ପନିପରିବା ଓ ଡାଲିକୁ ଏକାଠି ମିଶାଇ ଖାଇବେ। ସମସ୍ତଙ୍କର ଖାଇବା ଶୈଳୀ ଅଲଗା ଅଲଗା କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମର ନିଜ ବିଷୟରେ କୁହ ତ! ତୁମେ ସେମାନଙ୍କର ନକଲ କର କି?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମେ ନିଜ ଢାଞ୍ଚା ଅନୁସାରେ ଖାଅ। ଏହା ଫଳରେ ତୁମେ ଖାଇବାର ମଜା ଉପଭୋଗ କର, ଠିକ୍ ନା?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ, କିଛି ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଭାବନ୍ତି, "ମୁଁ ରାତିରେ ଭଲ ଭାବରେ ପଢ଼ିପାରିବି।" ଆଉ କିଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଭାବନ୍ତି, "ମୁଁ ସକାଳ ୪:୦୦ରେ ଉଠି ପଢ଼ିବି।" ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଢାଞ୍ଚା ଅଛି।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିନ୍ତୁ କେତେକ ଲୋକଙ୍କର ଅସତ୍ୟତା ଥାଏ। ସେମାନେ ରାତିରେ ସେମାନଙ୍କ ମାଆଙ୍କୁ କୁହନ୍ତି, "ନା, ମୁଁ ଗତକାଲିଠାରୁ ସକାଳେ ପଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି।" ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମାଆ ସେମାନଙ୍କୁ ସକାଳେ ଉଠାଇବାକୁ ଆସନ୍ତି, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି, "ନା, ମୁଁ ଜାଣିନାହିଁ।" ସେମାନେ ଏଭଳି କହି ଟାଳି ଟାଳି ଯାଆନ୍ତି।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ଆପଣଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଶିକ୍ଷଣ ଶୈଳୀ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ। କିନ୍ତୁ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନର ସହିତ ଶୁଣନ୍ତୁ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଭାବନ୍ତି ଯେ, ମୋର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶୈଳୀ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏଥିରେ କିଛି ଯୋଡିଲେ ଭଲ ହେବ। ତେବେ ଅନ୍ୟ କାହାର ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏହାକୁ ଯୋଡିବେ ନାହିଁ; ଆପଣଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଯୋଡିବେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କଲି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଏକ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ଏବେ, ମୁଁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଚାଲିଛି।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଚାଲିଛି। ଏଥର, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ କରିଥିଲି। ତେଣୁ, ମୁଁ ମୋର ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଚାଲିଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୂଳ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରିନାହିଁ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ତାଙ୍କର ସ୍ୱଭାବ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ଥିଲା। ସେ ବହୁତ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ। ସେ ଆମ ସମସ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶିଗଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମକୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ଶୁଣିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗୁଣଗୁଡ଼ିକରୁ କିଛି କିଛି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେହି ସମାନ ଢାଞ୍ଚାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ଛାତ୍ର : ନର୍ମଦା ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନର୍ମଦା ହର!
ଛାତ୍ର : ସାର୍, ମୋ ନାମ ଆୟୁଷ ତିୱାରୀ। ସାର୍, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ, ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ସ୍କୁଲ୍‌ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପଢ଼ାଇବାର ଗତି ସହ ତାଳମେଳ ରଖିପାରୁନାହିଁ। ଯାହା କିଛି ଛାଡି ହେଇଯାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ କଭର୍‌ କରିବା ଚକ୍କରରେ ଆଗାମୀ ଅଧ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ହରାଇ ପଛକୁ ପଡ଼ିଯାଉଛୁ। ତେବେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ କିପରି ପରିଚାଳନା କରିବା ଦରକାର?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣଙ୍କର ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ ଅଛି କି?
ଛାତ୍ର : ନା ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଚତୁରତାର ସହିତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ କହିଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ମୁଁ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତର ଦେବି।
ଛାତ୍ର : ହଁ ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏହିପରି ହେବା ଉଚିତ୍ ଯେ, ଛାତ୍ରଙ୍କର ଯେତିକି ଗତି ଅଛି, ସେଥିରୁ ତାଙ୍କର ଗତି କେବଳ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବ-ତାଠାରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏମିତି ହେବା ଉଚିତ୍, ଯାହା ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ଆମ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାହାରେ ନୁହେଁ।
ଛାତ୍ର : ହଁ ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ସାର୍, ‘ଏଗଜାମ୍‌ ୱାରିଅର୍’ ପୁସ୍ତକରେ ଲେଖାଯାଇଛି-ମନ୍ତ୍ର ୨୬: ଲକ୍ଷ୍ୟ ପହଞ୍ଚ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଉଚିତ୍, କିନ୍ତୁ ସହଜରେ ପ୍ରାପ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ! ତୁମେମାନେ ସବୁକିଛି ମନେ ରଖିଛ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ଯଦି ସେ ୫୦ ପାଦ ଆଗକୁ ଚାଲିଯାଏ, ତେବେ ଛାତ୍ର କହିବ, "ଭାଇ, ଏହା ବହୁତ ଆଗକୁ ଚାଲିଗଲା, ଏହା ମୋର କାମ ନୁହେଁ।" ଯେପରି ଜଣେ ଚାଷୀ ତାଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ଚାଷ କରେ, ସେହିପରି ଛାତ୍ରର ମନକୁ ଚାଷ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା କରିବାର ଉପାୟ କ'ଣ? ଧରନ୍ତୁ, ଜାନୁଆରୀ ମାସର ତୃତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ଇତିହାସର ଏହି ପାଠ ପଢ଼ାଇବାକୁ ଥିବ। ତେବେ ଜାନୁଆରୀ ୧ ତାରିଖରେ ହିଁ କହିଦିଅନ୍ତୁ-ଭାଇ, ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ଇତିହାସର ଏହି ପାଠ ପଢ଼ାଇବି, ଦ୍ୱିତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ଏହି ପାଠ, ତୃତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ଏହି ପାଠ ପଢ଼ାଇବି। ତେବେ ତୁମେ ଜାଣିପାରିବ-ଆସନ୍ତା ୩ ସପ୍ତାହରେ ଏହି-ଏହି ତିନୋଟି ବିଷୟ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି। ତାପରେ ସେ କହିବେ-ଏଭଳି କର, ମୁଁ ପଢ଼ାଇବା ପୂର୍ବରୁ ତୁମେ ପଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କର। ପଢ଼ିକରି ଆସ, କାହାକୁ ପଚାରି ଆସ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ତୁମେ ଗୁଗୁଲରେ କିଛି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ, ତେବେ ସେଠାରେ କରିପାରିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତା'ପରେ, ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ପ୍ରକୃତରେ ପାଠ ପଢ଼ାଇବ, ସେତେବେଳେ କ'ଣ ହେବ?
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଆମ ଭିତରେ କୌତୁହଳ ଜାଗ୍ରତ ହେବ।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଆମେ କୌତୁହଳୀ ହେବୁ। ଆମେ ଅଧିକ ବୁଝିପାରିବୁ କାରଣ ଆମେ ଏହାକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିସାରିଥିବୁ।
ଛାତ୍ର : ଧ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ଭଲ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମାନସୀ!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଯଦି କୌଣସି ଅଧ୍ୟାୟ ଆମକୁ ବହୁତ ଆକର୍ଷକ ଲାଗେ, ତେବେ ସେହି ଅଧ୍ୟାୟକୁ ଆଉ ଭଲଭାବେ ବୁଝିବା ଓ ଆଉ ଅଧିକ ଜାଣିବାର ଇଚ୍ଛା ହୁଏ। ଏହା ଫଳରେ ସେହି ଅଧ୍ୟାୟଟିକୁ ଆମେ ଅଧିକ ଭଲ ଭାବରେ ପୁନରାବୃତ୍ତି (ରିଭିଜନ୍‌) କରିପାରୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୋତେ କୁହ, ଏହା ଏକ ସରଳ କାର୍ଯ୍ୟ, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ ତୁମେ ସେହି ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଗତିରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ଅନୁଭବ କରିବ କି?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନା। ତୁମେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିବା ଅନୁଭବ କରିବ କି?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କାହିଁକି ନା? ତୁମେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ଯାଇଥିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମର ମନକୁ ପ୍ରଥମେ ବିକଶିତ କର, ତାପରେ ଏହାକୁ ସଂଯୋଗ କର, ଏହା ପରେ ତୁମେ ପଢିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛ। ତେବେ ଯାଇ ଆପଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସଫଳତା ପାଇବାର ଦେଖିପାରିବେ।
ଛାତ୍ର : ସମସ୍ତେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମୁହାଁମୁହିଁ ବସି ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆଲୋଚନା ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ଯଦି ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ଦୁଇ ପାଦ ପଛରେ ରହିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ରହୁ, ତେବେ ଆମେ କେବେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପଛକୁ ପଡ଼ିବୁ ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର : ନମସ୍ତେ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ନମସ୍ତେ!
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ଶ୍ରେୟା ପ୍ରଧାନ, ସିକିମରୁ। ମହାଶୟ, ଏହା ଏକ ସ୍ୱ-ରଚିତ ଗୀତ। ଏହା ତିନୋଟି ଭାଷାରେ ଲେଖାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ!
ଛାତ୍ର : ହିନ୍ଦୀ, ନେପାଳୀ ଏବଂ ବଙ୍ଗାଳୀରେ। ତେଣୁ, ଏହା ଏକ ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ଗୀତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଦୟାକରି ଏହାକୁ ପାଠ କରନ୍ତୁ!
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ଏହାର ଶୀର୍ଷକ "ଆମ ଭାରତ, ପ୍ରକୃତିର ଦେଶ" ରଖିଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣ କବିତା ଲେଖିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ! ମହାଶୟ, ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରକୃତି ବିଷୟରେ କବିତା ଲେଖେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି, ପ୍ରକୃତି ବିଷୟରେ!
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଥରେ କିମ୍ବା ଦୁଇଥର ମାନବତା ବିଷୟରେ ଲେଖିଛି। ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆସନ୍ତୁ ଏହାକୁ ପାଠ କରିବା!
ଛାତ୍ର : ଆମର ଭାରତ ଋଷିମାନଙ୍କର ଦେଶ।
ଆମର ଭାରତ ଋଷିମାନଙ୍କର ଦେଶ।
ବିବିଧତାରେ ଏକତା ହେଉଛି ଶାନ୍ତିର ପରିବେଶ।
ବିବିଧତାରେ ଏକତା ହେଉଛି ଶାନ୍ତିର ପରିବେଶ।
ଯେଉଁମାନେ ଦେବଦେବୀଙ୍କୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି, ମାନବତା ଏକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସାବାସ୍‌! ବହୁତ ସୁନ୍ଦର! ବହୁତ ସୁନ୍ଦର! ଦେଶର ଏକତାର କଥା ତୁମେ ଖୁବ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ କହିଛ।
ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ।
ମାନସୀ, ତୁମ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଗୀତ ଥିବ ନା, ଝିଅ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମେ କେଉଁଟି ଗାଇବ, ମୋତେ କୁହ?
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଏକ ଗୀତ ଗାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଏହାକୁ ଗାନ କର!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଏହି ଗୀତଟି ମୋ ମାଆ ଲେଖିଥିଲେ, ଏହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି, ଗୀତଟିକୁ ଶୁଣାଅ!
ଛାତ୍ର : ଆଗକୁ ଆଗକୁ ବଢି ଚାଲ,
ଆଗକୁ ଆଗକୁ ବଢି ଚାଲ,
କରି ଚାଲ କିଛି କରି ଚାଲ,
ସାରା ବିଶ୍ୱ ତୁମ ପଛରେ ଅଛି,
ବାଧା ବିଘ୍ନ ସହ ଲଢି ଚାଲ ।।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ!
ଛାତ୍ର : ସାରା ବିଶ୍ୱ ତୁମ ପଛରେ ଅଛି,
ବାଧା ବିଘ୍ନ ସହ ଲଢି ଚାଲ ।।
ଆଗକୁ ଆଗକୁ ବଢି ଚାଲ,
କରି ଚାଲ କିଛି କରି ଚାଲ
ଆଗକୁ ଆଗକୁ ବଢି ଚାଲ।।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ! ଚମତ୍କାର! ଦୟାକରି ତୁମ ମାଆଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବ।
ଛାତ୍ର : ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମ ମାଆ ବହୁତ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଗୀତ ଲେଖିଛନ୍ତି!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୋର ଏକ YouTube ଚ୍ୟାନେଲ, ଏକ Facebook ପେଜ୍‌ ଏବଂ ଏକ Instagram ମଧ୍ୟ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଉତ୍ତମ!
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ! ମୋର ଫେସ୍‌ବୁକ୍‌ରେ ୧୫୦,୦୦୦ଅନୁଗାମୀ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ୧୫୦,୦୦୦!
ଛାତ୍ର : ବହୁତ ଅଧିକ ଆନନ୍ଦ ମିଳିଲା। ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ମହାନ୍ ଓ ଗର୍ବର କଥା ଯେ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ୍‌ କରିପାରିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆସନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ବସନ୍ତୁ! ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି, ଏହାକୁ ଆସାମୀ ଭାଷାରେ ‘ଗାମୋଛା’ କୁହାଯାଏ। ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ବିଷୟ ଏବଂ ଏହା ମୋର ସବୁଠୁ ପ୍ରିୟ ଜିନିଷ। ମୋତେ ଏହାର ଡିଜାଇନ୍‌ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଲାଗେ। ଏହା ଆସାମ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏକ ପ୍ରତୀକ। ଏହା ଘରେ ତିଆରି କରାଯାଏ ଏବଂ ସତରେ ସେଠାର ମାତୃଶକ୍ତି, ନାରୀଶକ୍ତି କିପରି କାମ କରେ, ତାହା ଦେଖିଲେ ମନରେ ବଡ଼ ଆଦର ଓ ସମ୍ମାନ ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ। ସେହିପାଇଁ ମୋ ମନରେ ଆସିଲା-ଆଜି ମୁଁ ଏହି ଛୁଆମାନଙ୍କୁ ଆସାମର ଗାମୁଛା ଦେବି।
ଛାତ୍ର : ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ! ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ମୋର ନାମ ସାବତ ଭେଙ୍କଟେଶ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଭେଙ୍କଟେଶ ଗାରୁ, ମୋତେ କୁହ!
ଛାତ୍ର : ତେବେ, ସାର୍, ଏବେ ମୋର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସ୍‌ ପ୍ରତି ବହୁତ ଆଗ୍ରହ ଅଛି। ଆଜିକାଲି ଅନେକ ସମୟରେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍କିଲ୍‌ (ଦକ୍ଷତା) ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆଉ ବାହାରେ ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି ମାର୍କ୍ସ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଦକ୍ଷତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କି ମାର୍କ୍ସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ -ଏଭଳି ଭାବିଭାବି ଆମ ମନ ଭିତରେ ଗୋଟିଏ ଭୟ ବସିଯାଉଛି। ତେବେ ଆପଣ କହନ୍ତୁ, ଦକ୍ଷତା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନା ମାର୍କ୍ସ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମନରେ ଏହି ଯେଉଁ ଭାବନା ଅଛି ଯେ, ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଛି କି ସେହିଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଛି, ଖାଇବାର ମହତ୍ତ୍ୱ କି ଶୋଇବାର ମହତ୍ତ୍ୱ, ପଢ଼ିବାର ମହତ୍ତ୍ୱ କି ଖେଳିବାର ମହତ୍ତ୍ୱ - ଏସବୁ ପ୍ରଶ୍ନର ଗୋଟିଏ ସାଧାରଣ ଉତ୍ତର ଅଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାରେ ସନ୍ତୁଳନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, ବ୍ୟାଲାନ୍ସ ଥିବା ଦରକାର। ଯଦି ଗୋଟିଏ ପାଖକୁ ଅଧିକ ଝୁକିଯିବ, ତେବେ ପଡିଯିବ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ତୁମେ ସଠିକ୍ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବ ତେବେ ତୁମେ କେବେ ପଡ଼ିଯିବ କି?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଏହା ଏକ ସରଳ କଥା। ଏବେ, ଆଉ ଏକ କଥା ହେଉଛି, ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଦକ୍ଷତା ଅଛି। ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଜୀବନ କୌଶଳ। ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା। କେହି ମୋତେ ପଚାରି ପାରନ୍ତି, ମହାଶୟ, ମୁଁ ଜୀବନ କୌଶଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ କି ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା? ମୁଁ କହିବି ଯେ, ମୁଁ ଉଭୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ଏବେ, ମୋତେ କୁହ, ଅଧ୍ୟୟନ ବିନା, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ବିନା, ଜ୍ଞାନ ପ୍ରୟୋଗ ନକରି କୌଣସି ଦକ୍ଷତା ଅର୍ଜନ କରାଯାଇପାରିବ କି?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ, ଦକ୍ଷତା ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ କମ୍ ନୁହେଁ। ଧରନ୍ତୁ, ଆମେ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ପଢ଼ିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଦିନେ ହଠାତ୍‌ ମା–ବାପାଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ଏବେ ଆମେ ଭୋକରେ ଅଛୁ, ରାନ୍ଧଘରରେ ସବୁ ଜିନିଷ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଜଣା ନାହିଁ-କଣ କରିବି, କିପରି କରିବି, କେଉଁ ଡିବାରେ କଣ ଅଛି, କିପରି ବାହାର କରିବି। କାହିଁକି? କାରଣ ଆମେ କେବେ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେଇନାହୁଁ। ତେଣୁ, ଜୀବନ କୌଶଳ ଜୀବନର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ। ଆମର ଜୀବନ କୌଶଳକୁ କିପରି ଉନ୍ନତ କରିବା। ମୁଁ ସକାଳେ କେତେବେଳେ ଉଠିବି? କେତେବେଳେ ଶୋଇବି? ମୁଁ କ'ଣ ବ୍ୟାୟାମ କରିବି? ମୁଁ କ'ଣ ମୋର ବୟସ ଅନୁସାରେ ବ୍ୟାୟାମ କରିବି? ମୁଁ କ'ଣ ନୂତନ ବ୍ୟାୟାମ ଶିଖାଇବି? ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କାହାକୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଏ, ମୁଁ କ'ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କଥା ହୋଇପାରିବି? ମୁଁ ଏକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣିନଥାଏ ଯେ କେଉଁଠାରୁ ଟିକେଟ୍ କିଣିବି। ତା'ପରେ ମୁଁ ୧୦ ଜଣଙ୍କୁ ପଚାରୁଛି, "ମୁଁ ମୋର ଟିକେଟ୍ କେଉଁଠାରୁ ପାଇବି?" ତେଣୁ, ଆମକୁ ଏହି ଜୀବନ କୌଶଳଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏବେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଷୟ-ପ୍ରୋଫେସନାଲ୍‌ ସ୍କିଲ୍‌। ଧରନ୍ତୁ, ଆପଣ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ତେବେ ଡାକ୍ତରୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କିଲ୍‌ ସବୁବେଳେ ଅପଡେଟ୍‌ ହୋଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଭଳି ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେ-ମୁଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନମ୍ବର୍‌ ଓ୍ୱାନ୍‌ ହୋଇଥିଲି, ସେହିପାଇଁ ଅପରେସନ୍‌ କରିଲି କି ନାହିଁ, କିଛି ଫରକ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏଭଳି ହୁଏନି। ଯଦି ଆପଣ ଜଣେ ହୃଦରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ହେବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣେ ହୃଦୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଆପଣ ସେତେବେଳେ ହିଁ ଜଣେ ହୃଦରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ ହେବେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ରୋଗୀଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇ ପ୍ରକୃତରେ ଆପଣଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବେ। ଯଦି ଆପଣ ଜଣେ ଓକିଲ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ସମ୍ବିଧାନର ସମସ୍ତ ଧାରା, ଏହି ଧାରା ଅନୁଯାୟୀ ଦଣ୍ଡ, ଏହି ଧାରା ଅନୁଯାୟୀ ମଞ୍ଜୁର ଜାମିନ୍, ସବୁକିଛି ଜାଣିଥିବେ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ କୋର୍ଟକୁ ଯାଇ ଓକିଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣେ ଜୁନିଅର ଓକିଲ ହେବାକୁ ପଡିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ତେଣୁ, ଜୀବନ ଦକ୍ଷତା ସହିତ କୌଣସି ସାଲିସ୍ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ୧୦୦% ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ଆଗ୍ରହୀ ବୃତ୍ତିରେ ନିରନ୍ତର ନୂତନତ୍ୱ ଆଣିବା। ପୂର୍ବରୁ, ହୃଦରୋଗୀମାନଙ୍କର ଏତେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସୁବିଧା ନଥିଲା। ଆଜି କିନ୍ତୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧ, ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ୪୦ ବର୍ଷ ବୟସର ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ତେଣୁ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଯମଜ ଭଳି। ସେମାନେ ଦୁଇଟି ପୃଥକ ସତ୍ତା ନୁହଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଜୀବନରେ ଦକ୍ଷତା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ।
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ଗୋଟିଏ ବହୁତ ଗରିବ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି। ମୋ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ, ମୋ ପୁଅ ସେଠାକୁ ଗଲା। ତାଙ୍କ ସହ କଥାହେବା ପାଇଁ ଆମ ଉତ୍ସାହ ଅଧିକ ବଢ଼ିଥିଲା ଏବଂ ଆମକୁ ଏମିତି ଗୋଟିଏ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ଯେ, ଆମେ ତାଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ କଥା ହେଇପାରିଲୁ।
ଛାତ୍ର : ଜୟ ହିନ୍ଦ, ମହାଶୟ! ମହାଶୟ, ମୋର ନାମ ଇମୋଟାର ଶ୍ୟାମ। ମୁଁ ମଣିପୁରର ଇମ୍ଫାଲର ସୈନିକ ସ୍କୁଲରୁ ଆସିଛି। ମହାଶୟ, ଆପଣ ପିଲାଦିନରୁ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋର ଜନ୍ମଦିନ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି! ଜଣେ ନେତା ମୋତେ ଫୋନ୍ କରିଥିଲେ। ମୋର ଜନ୍ମଦିନ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ରେ, ସେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆପଣ ୭୫ ବର୍ଷ ବୟସର ହୋଇଗଲେଣି। ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ, ମୋର ଏବେ ବି ୨୫ ବର୍ଷ ବାକି ଅଛି। ତେଣୁ, ମୁଁ ଅତୀତକୁ ଗଣେ ନାହିଁ, ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଣେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ତୁମକୁ ଜୀବନରେ ସମାନ କଥା କହୁଛି। ଅତୀତକୁ ଗଣିବାରେ ସମୟ ନଷ୍ଟ କର ନାହିଁ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ବଞ୍ଚିବା ବିଷୟରେ ଭାବ। ତେଣୁ, ମୋତେ କୁହ!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍କୁଲ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉ, ଆମେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷର ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ ଏବଂ ନିଜେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉ ଯେ, କେଉଁ ବିଷୟ ଅଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ ହେବ, କେଉଁଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆମେ ଭାବୁଛୁ ଯେ, କେଉଁଟିରେ ମାର୍କ ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା କମ୍, କିମ୍ବା ପରୀକ୍ଷକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଛାଡି ଦେଉଛୁ। ଏହା କ’ଣ ଠିକ୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କେବେକେବେ, ଆପଣ ଖବରକାଗଜରେ ଶିରୋନାମା ଦେଖିଥିବେ ଯେ, ଏହି ବର୍ଷର ପେପର ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ପିଲାମାନେ ବହୁତ କଷ୍ଟ ଭୋଗିଛନ୍ତି। ଏହା କାହିଁକି ଘଟୁଛି? ଏହା କ’ଣ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବାହାରେ ଅଛି?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କାହିଁକି କଷ୍ଟକର ଲାଗୁଛି? କାରଣ ଆପଣ ତିନି, ଚାରି କିମ୍ବା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟ ପାଇଁ ୧୦ ବର୍ଷର ପ୍ରଶ୍ନ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ପରାମର୍ଶ ପାଉଥିଲି, ତାପରେ ମୁଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲି, ତାପରେ ମୁଁ ୧୦ ବର୍ଷର ପେପର ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲି। ଆପଣ ସମାନ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହି ସମସ୍ୟା ମୁଁ ପଢ଼ୁଥିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଓ କିଛି ଶିକ୍ଷକ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷକମାନେ କ'ଣ କରନ୍ତି? ସେମାନେ କେବଳ ଏପରି ପାଠପଢ଼ା କରନ୍ତି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଭଲ ନମ୍ବର ଦେବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ, ଭଲ ଶିକ୍ଷକମାନେ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସିଲାବସ୍ ପଢ଼ନ୍ତି। ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସିଲାବସ୍ ଉପରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରନ୍ତି। ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ସେହି ସିଲାବସର ଉପଯୋଗିତା ବୁଝାନ୍ତି। ଏବେ, ଜଣେ ଖେଳାଳିଙ୍କ କଥା ବିଚାର କରନ୍ତୁ। ଧରନ୍ତୁ ସେ ବୋଲିଂ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ଯଦି ସେ କେବଳ ତାଙ୍କ କାନ୍ଧ ମାଂସପେଶୀକୁ ମଜଭୁତ କରି ରଖନ୍ତି ତେବେ ସେ କ'ଣ ଜଣେ ଭଲ ବୋଲର ହୋଇଯିବେ?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାଙ୍କୁ ଆଉ କଣ କରିବାକୁ ପଡିବ?
ଛାତ୍ର : ତାଙ୍କୁ ବ୍ୟାୟାମ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାଙ୍କୁ ବ୍ୟାୟାମ କରିବାକୁ ପଡିବ, ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ପଡିବ। ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ମନକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଖାଦ୍ୟପେୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ଅନୁସାରେ ସଜାଡ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାଙ୍କୁ ସେହି ଅନୁସାରେ ଶୋଇବାକୁ ପଡିବ। ସେ କ'ଣ କରନ୍ତି? ସେ ବଲ୍ ଫିଙ୍ଗନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀରକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାଙ୍କ ଶରୀରର ଗୋଟିଏ ଅଂଶ ଦୁର୍ବଳ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ଭଲ ବୋଲିଂ କରନ୍ତି। ତାଙ୍କ କାନ୍ଧ ବହୁତ ଭଲ, ତାଙ୍କ ଗତି ଭଲ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ଗୋଡ଼ ଠିକ୍ ଭାବରେ କାମ କରୁନାହିଁ, ସେ କ'ଣ ବୋଲିଂ କରିପାରିବେ?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯେପରି ଜଣେ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ କୌଣସି ଖେଳରେ ପାରଙ୍ଗମ ହେବା ପାଇଁ, ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଶରୀରର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ସେହିପରି, ଜୀବନ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ; ଶିକ୍ଷା ଆମ ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଆମେ ଆମର ଶିକ୍ଷାରେ ଠିକ୍ କରୁ କି ଭୁଲ କରୁ, ଆମେ ବାରମ୍ବାର ଆମର ପରୀକ୍ଷା ଦେଉଛୁ। ତେଣୁ, ଏହି ପରୀକ୍ଷା ନିଜକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କେବଳ ମାର୍କ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମର ସମଗ୍ର ଜୀବନର ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମେ ୧୦ ଟି ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଏହା କରିବାର ଢାଞ୍ଚାରେ ନିଜକୁ ସୀମିତ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ, ଆମେ ଏହା କିମ୍ବା ତାହା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଏଥିରେ ୧୦% ଦେଉ, ତେବେ ଆମେ ୯୦% ଅଧିକ ଦେବା ଉଚିତ୍। ତେଣୁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ସେମାନେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନକୁ ସୁନ୍ଦର କରନ୍ତୁ। ଏଥିପାଇଁ, ଆମକୁ ଆମର ଜୀବନକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଏକ ମାଧ୍ୟମ; ଆମେ ଏହାକୁ ସେହି ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍। ଠିକ୍ ଅଛି ତ!
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ଯେଉଁ ବିଷୟ ଉପରେ ମୋତେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ମୁଁ ପ୍ରି-ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷାରେ କିପରି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବି? ଏଥିରେ ଚାପ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଆମେ ଆମର ପାଠପଢ଼ାକୁ କିପରି ସନ୍ତୁଳିତ କରିବୁ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ଆମେ ପ୍ରଥମ ତ୍ରୟମାସରେ କିଛି ବିଷୟରେ ଭଲ କରୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ଆମେ ଭାବୁ, ମୁଁ ଏବେ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ? ମୁଁ କ’ଣ ଏହା କରିବି କି ତାହା? ଆମ ଭିତରେ ଥିବା ଛାତ୍ରକୁ ସବୁବେଳେ ସତର୍କ ରଖିବା ଉଚିତ। ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ ବାଧ୍ୟବାଧକତା ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଶିକ୍ଷା ଏକ ବୋଝ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପୃକ୍ତି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପୃକ୍ତି ବିନା, ଅଧା ଅଧୁରା ହୃଦୟରୁ ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ ଜୀବନରେ ସଫଳ ହେବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। ଏବେ ଏହି ସମସ୍ୟା ଆସିଛି: ମାର୍କ, ମାର୍କ, ମାର୍କ। ମୋତେ କୁହ, ଗତ ବର୍ଷ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷାରେ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଟିଏରୁ ଦଶ ନମ୍ବର ପାଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ମନେ ଅଛି କି? ମନେ ରଖିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଆପଣ ଗୋଟିଏ ମାସ ପରେ ପଚାରିବେ, "ଭାଇ, ଖବରକାଗଜରେ ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି, ଆମେ ଏତେ ମନେ ରଖିନାହୁଁ। ସେହି ସ୍କୁଲର ପିଲାମାନେ କ'ଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍କୁଲ ଏତେ ଅଧିକ ନମ୍ବର ପାଇଛି?"
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହାର ଅର୍ଥ କ'ଣ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଭାଇ?
ଛାତ୍ର : ଏହା କେବଳ ଅଳ୍ପ ସମୟ ପାଇଁ ମନେ ରଖାଯାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ଅଳ୍ପ ସମୟ ପାଇଁ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ! ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି ନୁହେଁ। ତେଣୁ, ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ମାର୍କ ଉପରେ ଆମର ମନକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମ ଜୀବନ କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଛି ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ନିଜକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ। ଆମେ ନିରନ୍ତର ନିଜକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଉଚିତ, ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ନୁହେଁ, ପରୀକ୍ଷା ଗୃହରେ ନୁହେଁ। ଆମକୁ ନିଜକୁ ପରୀକ୍ଷା କରି ଚାଲିବା ଉଚିତ।
ଛାତ୍ର : ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପଢ଼ୁଛୁ, ଆମର ପ୍ରାୟତଃ ଏତେ ଭାବନା ଥାଏ ଯେ, ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରୁନାହୁଁ। ତେଣୁ, ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ନିଜକୁ କିପରି ଶାନ୍ତ ରଖିପାରିବୁ? କାରଣ ଆମେ ପଢ଼ୁଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଭୁଲି ମଧ୍ୟ ଯାଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏବେ, ଆପଣ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ବିଚାର କରି, ଆଜିର ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ, ଯଦି କେହି ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତି, ତେବେ କ'ଣ ହେବ? ଆପଣ ଏହାକୁ ଭୁଲିଯିବେ କି ଆପଣ ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବେ?
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବି, ମହାଶୟ। ଏହା ବହୁତ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବ।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯେ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନାହିଁ, ଏଥିରେ କିଛି ବିଶେଷ ଅଲଗା କଥା ନାହିଁ। ଆପଣ ନିଜେ ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। କାରଣ ଆପଣ ଘରୁ ବାହାରୁଥିବା ସମୟରୁ ହିଁ ମନରେ ଥିଲା-ଦିଲ୍ଲୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଘର। ଘରେ ମଧ୍ୟ ଗତକାଲି ଫୋନ୍ କରିଥିବେ-ଏହା କେମିତି ହେବ, ଠଣ୍ଡା କେତେ ଅଛି, ଆରେ କାଲି ଯିବି, ସକାଳେ ବାହାରିବାକୁ ଅଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି-ଆପଣ ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହି କାରଣରୁ, ତୁମେ ୨୦ କିମ୍ବା ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ସବୁକିଛି ମନେ ରଖିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ହେଉଛି-ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସୁଯୋଗ ଦେଖି ଏହାକୁ ମିତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ମନରେ ଭଲଭାବେ ରହିଯାଏ। ନିଜ କ୍ଲାସ୍‌ରେ ଯେମାନେ ଆପଣଠାରୁ କିଛି କମ୍ ଦକ୍ଷ ଛାତ୍ର, ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ-ଦୁଇଜଣ ମିତ୍ର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କହନ୍ତୁ-ମୁଁ ତୁମକୁ ପଢ଼ାଇବି। ଆଉ ଯେଉଁ ଛାତ୍ର ଆପଣଠାରୁ ଆଗରେ, ଆପଣଠାରୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ସେମାନଙ୍କୁ କହନ୍ତୁ-ଭାଇ, ୫-୧୦ ମିନିଟ୍‌ ମୋ ସହ ବସ। ମୁଁ ଏଭଳି ଭାବୁଛି, ଏହା ଠିକ୍ କି ନୁହେଁ-ତୁମେ କରେକ୍ସନ୍‌ କରିଦିଅ। ଏଭଳି କଲେ ଆମକୁ ଡବଲ୍‌ ଲାଭ ମିଳିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ନେଉ, ଆମେ ଆଉ କ'ଣ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଧାରଣା ପାଇଥାଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଏଥିରେ କୌଣସି ଲାଭ ଅଛି କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ମନକୁ ଆସେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ ତୁମର ମନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଖୋଲିଯାଏ।
ଛାତ୍ର : ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଲି, ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କଲି ଏବଂ ସେ ମୋତେ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଉତ୍ତର ଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ଲାଗୁଥିଲା ଯେ, ଆମେ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସତ୍ୟରେ ବଞ୍ଚୁଛୁ। କାରଣ ଏଠାକୁ ଆସିବା ସୁଯୋଗ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳେନାହିଁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଭାଗ୍ୟରେ ଏହା ନଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ନିଜକୁ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ମନେ କରୁଛି।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ସତଶ୍ରୀଅକାଳ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସତଶ୍ରୀଅକାଳ!
ଛାତ୍ର : ମୋର ନାମ ଏକାମ୍ କୌର। ମୁଁ ପଞ୍ଜାବରୁ ଆସିଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ, ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଅନ୍ତି। ଏହା କ’ଣ ଠିକ୍? କାରଣ ଉଭୟ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି ବହୁତ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ସମନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆସେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମର ଚିନ୍ତା ଯଥାର୍ଥ। ଧରାଯାଉ କେହି ଜଣେ ଏକା ସମୟରେ କ୍ରିକେଟ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଏକ ଫୁଟବଲ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାକୁ ଯିବାକୁ ପଡେ। ତେବେ, ସେ କ’ଣ ଭାବନ୍ତି, ମୁଁ କ୍ରିକେଟ୍ ପାଇଁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ନା ଫୁଟବଲ୍ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୋର ପରାମର୍ଶ ଏତିକି ରହିବ ଯେ, ତୁମକୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀକୁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପଡିବ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଗୋଟିଏ ଛାତ୍ର ଭାବେ, ବୟସ୍‌ ଓ ଶ୍ରେଣୀ ସହ ସମ୍ପର୍କିତ ସିଲାବସ୍‌କୁ ଭଲଭାବେ ଆତ୍ମସାତ କରିନେଇଛୁ, ତେବେ କମ୍ପିଟିଟିଭ୍‌ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଲଗା ଭାବରେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ତ ଏକ ବାଇ ପ୍ରଡକ୍ଟ ହେବ। କିଛି ମା-ବାପାଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଭାବନା ଥାଏ ଯେ, ଏହି ବୟସ୍‌ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ହୋଇଯିବା ଉଚିତ୍।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୁଁ ପିତାମାତାଙ୍କୁ କହିବି, ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା, ମନୋଭାବ ଏବଂ ଆଗ୍ରହ ଅନୁସାରେ, ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୋର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୋର ଖେଳ ପ୍ରତି ବହୁତ ଆଗ୍ରହ ଅଛି। କିନ୍ତୁ ମୋର ପରିସ୍ଥିତି ମୋତେ ଖେଳ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଏବଂ ମୋର ପାଠପଢ଼ାରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ କହୁଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ, ମୁଁ ଖେଳରେ ମୋର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ କିପରି ଜାଣିବି, ମହାଶୟ, ମୁଁ ଠିକ୍ ରାସ୍ତାରେ ଅଛି କି ଭୁଲ ରାସ୍ତାରେ ଅଛି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ପିତାମାତାଙ୍କ ସ୍ୱଭାବ କ'ଣ? ପ୍ରଥମେ, ସେମାନେ ଗାଳି ଦେଇ କହୁଛନ୍ତି, "ଏହା କର ନାହିଁ, ଏହା କର ନାହିଁ, ଏହା କର ନାହିଁ।"
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଚୁପଚାପ୍ ଏହା କରି ଚାଲିଥିବ ଏବଂ ଧରାଯାଉ ଆପଣ ଏକ ପଦକ ଜିତିଲେ, ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ?
ଛାତ୍ର : ସେମାନେ ଖୁସି ହେବେ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସେମାନେ ସମଗ୍ର ପଡ଼ୋଶୀ ବୁଲିବେ। ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋ ପୁଅ ଏହା କଲା, ମୋ ପୁଅ ଏହା କଲା, ମୋ ପୁଅ ତାହା କଲା, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତା ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ହେବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତା'ପରେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗଦେବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଭାରତରେ ଏତେ କଥା-କାହାଣୀ ରହିଛି। ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି-ମୁଁ ପଞ୍ଚତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଗୋଟିଏ ଗେମ୍‌ ବନାଇବି, ମୁଁ ଗେମ୍‌ କ୍ରିଏଟର୍‌ ହେବି? ଯେପରି ମାନସୀଙ୍କର ନିଜର ଗୋଟିଏ ପେଜ୍‌ ଅଛି, ସେହିପରି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଗୋଟିଏ ସୋସିଆଲ୍‌ ମିଡିଆ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍‌ ବନାନ୍ତୁ ଏବଂ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ଗେମ୍‌ ନିଜେ ତିଆରି କରନ୍ତୁ। ଏହି ଗେମ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଏଭଳି ଭାବରେ ଲଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ। ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଘରର ଲୋକମାନେ କହିବେ-ଆରେ ଦେଖ, ଏତେ ଛୋଟ, ତଥାପି ୧୦ ହଜାର ଲୋକ ଏହାର ଗେମ୍‌ ଖେଳୁଛନ୍ତି। ୨୦ ହଜାର ଲୋକ ଖେଳୁଛନ୍ତି। ତାପରେ ଘରର ଲୋକମାନେ ନିଜେ ଆଇଡିଆ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେବେ-ଦେଖ, ହନୁମାନଜୀଙ୍କ ସେଇ କଥା ଅଛି ନା, ସେଥିରେ ଗେମ୍‌ ବନାଅ। ପୁଣି କହିବେ-ଦେଖ, ଅଭିମନ୍ୟୁଙ୍କ ସେଇ ଘଟଣା ଅଛି, ସେଥିରେ ଗେମ୍‌ ବନାଅ-ଅଭିମନ୍ୟୁ କିପରି ବାହାରକୁ ଆସିବ? ଏଭଳି ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ନୂଆ-ନୂଆ ଆଇଡିଆ ଆସିବ। ସେହିପାଇଁ ଗେମିଂ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ରୁଚି ଥିବାଟା ଗୋଟିଏ ଭଲ କଥା। କେବେ ମଧ୍ୟ ସଂକୋଚ କରିବେନି। କିନ୍ତୁ ମାତ୍ର ଟାଇମ୍‌ ପାସ୍‌ ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଭାରତରେ ଡାଟା ଶସ୍ତା, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମହଙ୍ଗା ନୁହେଁ-ସେହିପାଇଁ ଲାଗିରୁହନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ନୁହେଁ ଯେ, ମଜା ପାଇଁ ଖେଳ ଖେଳିବା ନାମରେ ଜୁଆ ଚାଲିବ। ସେପରି ଜୁଆ ଆମେ ଦେଶରେ ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ମୁଁ ଏବେ ଆଇନ୍‌ ବନାଇଛି-ଯେଉଁମାନେ ଗେମ୍‌ରେ ଟଙ୍କା ଲଗାଇ ଜୁଆ ଖେଳନ୍ତି, ସେହିଟା ଧ୍ୱଂସର ପଥ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାହା ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଖେଳ ଏକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଗତି, ଦ୍ରୁତ ଗତି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମର ସତର୍କତା ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମ-ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଉପାୟ। କିନ୍ତୁ ତୁମେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ଖେଳ ଖୋଜି ବିଶେଷଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ। ତୁମେ କରିବ କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ଆସିବା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହଜନକ ଥିଲା। ସେ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ, ଆମର ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ଯତ୍ନର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆମକୁ ଭଲ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ।
ଛାତ୍ର : ନମସ୍କାର, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍କାର!
ଛାତ୍ର : ସାର୍, ପୂର୍ବେ ଆମେ ପରୀକ୍ଷାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଟେନ୍‌ସନ୍‌ ନେଉଥିଲୁ, ବହୁତ ଚିନ୍ତା ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ପଢ଼ି ଆମେ ଆମର ସେଇ ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂରକୁ ଭଗାଇ ଦେଇଛୁ। ସେହିପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ କିଛି କୋଟ୍‌ ଲେଖିଛୁ। “ମୁଁ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ମୋର ବନ୍ଧୁ” - ଗୁଜରାତୀରେ ମୈତ୍ରୀ।
ଛାତ୍ର : ଅର୍ଥାତ୍, ପୂର୍ବେ ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦେଖି ଭୟ ପାଉଥିଲୁ-ଭାଇ, ସେ କିପରି ପଢ଼ୁଛି, ସେ କିପରି ପଢ଼ୁଛି। କିନ୍ତୁ ‘ଏଗଜାମ ୱାରିଅର୍’ ପଢ଼ିବା ପରେ ଆମକୁ ବୁଝିଲୁ ଯେ, ମୋର ଯେଉଁ ଟେକ୍ନିକ୍‌ ଅଛି, ସେଟା ସବୁଠାରୁ ଅଲଗା ଏବଂ ସେ ଟେକ୍ସଟ୍‌ ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲଭାବେ କାମ କରିବ। ସାର୍, “ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ବିଚ୍ଛେଦ ହେବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୋର କୌଣସି ଭୟ ନାହିଁ।”
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଲେଖିଥିଲି, "ମୁଁ ସମୟ ପରିଚାଳନାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ବନ୍ଧୁ।" ମହାଶୟ, ପିଲାଦିନରୁ, ମୁଁ ସର୍ବଦା ସମୟ ପରିଚାଳନା ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରିଆସୁଛି। ସମସ୍ତେ ମୋତେ କୁହନ୍ତି, "ସବୁକିଛି ଶୀଘ୍ର କର, ଶୀଘ୍ର କର, ତୁମେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ, ତୁମର ଧାରଣା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ତୁମେ ସମୟ ଅନୁସାରେ କର ନାହିଁ।" ଏହା ତୁମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା। ତେଣୁ, ମୁଁ ଏଗ୍‌ଜାମ୍‌ ଓ୍ୱାରିୟରରୁ ସବୁକିଛି ଶିଖିଲି। ମୁଁ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ଶୀଘ୍ର ଉଠିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବହୁତ ଭଲ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସହଜ ଉପାୟ କହୁଛି। ରାତିରେ ଶୋଇବା ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ଡାଏରୀରେ ଲେଖନ୍ତୁ-କାଲି ମୋତେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କରିବାକୁ ହେବା କେଉଁ-କେଉଁ କାମ। ପରଦିନ, ଆଗଦିନ ଲେଖିଥିବା କାମଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳାଇ (ଟ୍ୟାଲି କରି) ଦେଖନ୍ତୁ-କଣ କଣ ହେଲା, କଣ ହେଲା ନାହିଁ, ଏବଂ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ସେଉଁଠି ଟିକ୍‌ ଚିହ୍ନ ଦିଅନ୍ତୁ। ଧରନ୍ତୁ, ମୁଁ କାଲି ଲେଖିଥିଲି ଯେ, ଆଜି ପାଞ୍ଚଟି କାମ କରିବି, କିନ୍ତୁ ତିନୋଟି କାମ ମାତ୍ର କରିପାରିଲି-ତେବେ ସେହି ତିନୋଟିରେ ଟିକ୍‌ ମାରନ୍ତୁ, ଆଉ ଯେଉଁ ଦୁଇଟି ରହିଗଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ପରେ ଭାବନ୍ତୁ-ଏହି ଦୁଇଟି କାମ କାହିଁକି ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ? ସମ୍ଭବତଃ ମୁଁ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହ ଫୋନ୍‌ରେ ଅଧିକ କଥା ହୋଇଗଲି, କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ଟିଭି ସିରିଅଲ୍‌ ଦେଖି ୩୦ ମିନିଟ୍‌ ସେଠି ଲାଗିଗଲା। ଏଭଳି କଲେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜେ ଅନୁଭବ ହେବ ଯେ, ହଁ, ଏଠାରେ ମୁଁ ସମୟ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଥାନ୍ତି। କେତେକ ସମୟରେ ଆମେ ଜାଣି ମଧ୍ୟ ପାରୁନାହିଁ ଯେ, ଆମେ ସମୟ କିପରି ଅପଚୟ କରୁଛୁ। ଜୀବନରେ ଯଦି ଟାଇମ୍‌ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଶିଖିନେବେ ତେବେ ସମୟର ସଠିକ୍, ଉତ୍ପାଦକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଶିଖିନେବେ, ତେବେ ଦେଖିବେ-କେବେ ମଧ୍ୟ ଚାପ ଲାଗିବ ନାହିଁ, କ୍ଲାନ୍ତି ମଧ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ। ଯେପରି ମୁଁ-ମୋ ପାଖରେ ଏତେ କାମ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଟେନ୍‌ସନ୍‌ ନାହିଁ, କାରଣ ମୁଁ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ସମୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଗଢ଼ିନେଇଛି।
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଗଣିତକୁ ଏକ ଭୂତ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୁଁ ଭୂତ। ପିଲାବେଳେ ମୁଁ ଗଣିତକୁ ଏତେ ଭୟ କରୁଥିଲି ଯେ, ଏହା ଭୂତ ପରି ଲାଗୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୁଁ ଏହାର ଏତେ ନିକଟତର ହୋଇଗଲିଣି ଯେ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଛାଡିପାରୁନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଭଲ! ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ତୁମେ ବୈଦିକ ଗଣିତ ଦେଖିଛ କି?
ଛାତ୍ର : ନା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଅନଲାଇନ୍ ବୈଦିକ ଗଣିତ ଶ୍ରେଣୀ ଆୟୋଜିତ ହୁଏ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଯାଦୁ ଖେଳ ପରି। ଯଦି ଆପଣ ଏଥିରେ ଟିକିଏ ଆଗ୍ରହୀ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ମଜା ଆସିବ। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏହି ଗଣିତ ଖେଳଗୁଡ଼ିକ ଦେଖାଇପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ଆହୁରି ଅଧିକ ବଢିଯିବ।
ଛାତ୍ର : ସାର୍, ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ପରୀକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଭୟ କରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ପରୀକ୍ଷା ମୋର ମିତ୍ର ହୋଇଯାଇଛି। ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ପରୀକ୍ଷାର ଡେଟ୍‌ଶିଟ୍‌ ଆସୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ବହୁତ ଭୟ ଲାଗୁଥିଲା-ପରୀକ୍ଷାରେ କଣ ହେବ ବୋଲି ଭାବିଭାବି। କିନ୍ତୁ ‘ଏଗ୍‌ଜାମ୍‌ ୱାରିଅର୍ସ’ ପୁସ୍ତକରେ ଆପଣ ଦେଇଥିବା ପ୍ରଥମ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି-ପରୀକ୍ଷାକୁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନା ସହିତ, ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ଆପଣଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ପଢ଼ି ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କେବେ କେବେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଆସେ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଘରୁ ହିଁ ଆସିଥାଏ। ସେହିପରି, ଏଥିରୁ ଯେଉଁ ସବୁ କଥା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପକାରୀ ହୋଇଥାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପକାରୀ ହେବ। କମ୍‌ସେକମ୍‌ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ବଡ଼ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପଢ଼ିବାକୁ କହନ୍ତୁ। ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମନ୍ତ୍ର ଅଛି, ଦୟାକରି ତାହା ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସେୟାର କରନ୍ତୁ। ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆପଣ ଏହାକୁ ପଢ଼ିବା ଉଚିତ।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୋ ମାଆ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ର ଉଚ୍ଚାରଣ କରିଥିଲେ ଓ ସେ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ତୁମର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଛାତ୍ର : ପୂର୍ବେ ମୁଁ କମ୍ ମାର୍କ୍ସ୍‌କୁ ନେଇ ଡରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେଟା ମୋର ସହଯୋଗୀ ହୋଇଯାଇଛି। ସାର୍, ପୂର୍ବରୁ ଆମକୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ମାର୍କ୍ସ୍‌ ହିଁ ସବୁକିଛି। ପରୀକ୍ଷା ପରେ ଯେତେବେଳେ କମ୍ ମାର୍କ୍ସ୍‌ ଆସୁଥିଲା, ତେବେ ମନେ ହେଉଥିଲା ଯେ, ସବୁକିଛି ଶେଷ ହୋଇଗଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ପୁସ୍ତକଟି ପଢ଼ିଲୁ, ସେତେବେଳେ ବୁଝିଲୁ-ଆପଣ ଯେପରି ଲେଖିଛନ୍ତି, ପରୀକ୍ଷା ମାନେ ଜୀବନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଗୋଟିଏ ଅଂଶ ମାତ୍ର। ଆପଣ ଡା. ଏ.ପି.ଜେ. ଅବଦୁଲ କଲାମଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଆମକୁ ଏହା ବୁଝାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ତୁମକୁ ମନେ ଅଛି କି?
ଛାତ୍ର : ମାନେ ସେ ଫେଲ୍‌ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେ ପୁଣିଥରେ ଚେଷ୍ଟା କରିନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଆମେ “ମିସାଇଲ୍‌ ମ୍ୟାନ୍‌ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ”କୁ ପାଇନଥାନ୍ତୁ। ସେଠାରୁ ମୁଁ ଏହି ଶିକ୍ଷା ପାଇଛି ଯେ, ପରୀକ୍ଷାର ମାର୍କ୍ସ୍‌ ହିଁ ସବୁକିଛି ନୁହେଁ। ଯଦି ଆମେ ପୁଣିଥରେ ଚେଷ୍ଟା କରିବା, ତେବେ ଆମେ ଆଉ ଭଲ ଓ ଆଉ ଉତ୍ତମ କରିପାରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଏବେ ତୁମର ଟେନସନ୍ କମିଯାଇଛି, ତୁମେ କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛ କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ଗୀତ ଗାଇବା, ବଜାଇବା ଶିଖିବା ଉଚିତ, ନା ମୋର କିଛି ନୂତନ ଧାରଣା ଅଛି? ମୁଁ ଚିତ୍ର କରିବା ଶିଖିବା ଉଚିତ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ସମୟ ପାଇଲେ ଏହା କରୁଛନ୍ତି କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ! ମୁଁ ଏହା କହିବାର ଅର୍ଥ, ମୁଁ କବିତା ଲେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କବିତା ଲେଖିବା, ଠିକ୍ ଅଛି!
ଛାତ୍ର : ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ପ୍ରେଜେଣ୍ଟେସନ୍‌କୁ ନେଇ ଡରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେଇଟା ମୋର ଗୋଟିଏ ସହଯୋଗୀ ହୋଇଯାଇଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖି ମୁଁ ଶିଖିଛି ଯେ, କିପରି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହୁଏ। ମୁଁ ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ମଧ୍ୟ ପଢ଼ୁଛି। ଏବେ ମୋ ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହି ଧୈର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଗଢ଼ିଉଠିଛି ଯେ, ଯଦି ମୁଁ କେବେ ବିଫଳ ହେଉଛି, ତେବେ ମୁଁ ହାର ମାନିବି ନାହିଁ। ପୁଣିଥରେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବି। ସେଇ କାରଣରୁ ଏବେ ମୁଁ ନିର୍ଭୟରେ ଆଗକୁ ଯାଇ ପ୍ରେଜେଣ୍ଟେସନ୍‌ ଦେଇପାରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ, ମୋର ଏବେ ସାହସ ଅଛି।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ସେଥିପାଇଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଧରନ୍ତୁ, ଫୁଟପାଥ୍‌ ଉପରେ କିଛି ଗରିବ ମହିଳା ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଝଗଡ଼ା ହୋଇଗଲା। ସେଇ ଗରିବ ମହିଳା, ଯିଏ କେବେ ଟିଭିକୁ ଉତ୍ତର ଦେଇନଥିଲେ, ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ-ସେ କେତେ ଭଲଭାବେ ଇଣ୍ଟରଭ୍ୟୁ ଦେଇଦିଅନ୍ତି। କିପରି ହେଲା? କଣ ହେଲା? କେମିତି ଘଟିଲା? କାରଣ କଣ? ଯେଉଁ କଥା ସେ ନିଜ ଅନୁଭବରେ, ନିଜ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଦେଖିଛନ୍ତି-ସେଥିରେ କୌଣସି ଠିକ୍-ଭୁଲ ନାହିଁ, କୌଣସି ମିଛ କହିବା ଦରକାର ନାହିଁ। ସେ ଏକଦମ ସରଳ ଭାବେ ସେଥିରେ କହିଦିଅନ୍ତି। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କେଉଁଠାରୁ ଆସିଲା? ସତ୍ୟରୁ ଆସିଲା। ଆପଣଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ କିପରି ଆସିଲା? ସେଇ ସତ୍ୟରୁ-ଯେ ମୁଁ ଯାହା କରୁଛି, ଯାହା କରିଛି ଏବଂ ଯାହା କହୁଛି, ସେ ସବୁ ଠିକ୍ ଅଟେ।
ଛାତ୍ରୀ : ମୁଁ ପରୀକ୍ଷା ଦେବା ସମୟରେ ନର୍ଭସ ହୋଇଯିବି ବୋଲି ଡରୁଥିଲି, ବିଶେଷକରି ସାହିତ୍ୟ (ଲିଟରେଚର୍) ପରୀକ୍ଷାରେ। ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ରଟି ଏତେ ଲମ୍ବା ଦେଖିଲେ ମୋତେ ନର୍ଭସ ଲାଗୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପୁସ୍ତକଟି ପଢ଼ିବା ପରେ ମୋତେ ଲାଗିଲା-ଏବେ ମୁଁ ପାରିବି, ଏବେ ମୁଁ ଆଉ ଡର ଲାଗୁ ନାହିଁ। ଏବେ ମୋତେ ନିରନ୍ତର ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ହେବ-ଲେଖି-ଲେଖି ଅଧିକ ପ୍ରାକ୍ଟିସ୍‌ କରିବି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏତେ ଲମ୍ବା ପେପର୍‌ ଦେଖି ମୁଁ ଡରି ଯିବି ନାହିଁ। ମୁଁ ଅଧିକ ଗତିରେ, ଦ୍ରୁତ ଭାବେ ଲେଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ଏବଂ ମୁଁ ଶୀଘ୍ର ଲେଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି। ମୁଁ ମୋର ହସ୍ତଲିଖନକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସେଥିରୁ ମୋ ମନରେ ପୂରା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆସିଗଲା। ଏବେ ଦେଖିଲେ ଲାଗୁଛି, ପରେ ତ ଭୁଲଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଧରାପଡ଼ୁନାହିଁ।
ଛାତ୍ର : ଆଦୌ ନୁହେଁ! କାରଣ ମୁଁ ଏବେ ଜାଣିଛି ମୋର ସମସ୍ୟା କ'ଣ। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ପେପର ଦେଖି ନର୍ଭସ ହେଉଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଆଉ ନୁହେଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ତୁମେ ଠିକ୍ କଥା ଧରିଛ। ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ ଦୁର୍ବଳ ନୁହଁ। ଆମେ ଶୀଘ୍ର ଭୁଲ କରିଥାଉ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିଛି କୌଶଳ ଥାଏ, ଯାହା ବହୁତ କାମରେ ଆସେ। ଧରନ୍ତୁ, ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଦେଖି ମନରେ ଡର ଆସିଗଲା-ତେବେ ଚୁପଚାପ ୩୦ ସେକେଣ୍ଡ ଏମିତି ହିଁ ବସିରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ଗଭୀର ନିଶ୍ୱାସ ନିଅନ୍ତୁ। ଏଭଳି ନିଶ୍ୱାସ ନିଅନ୍ତୁ ଯେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାତି ଫୁଲିଯାଉ-ଯେତେଟା ଭରିପାରିବେ, ସେତେଟା ଭରନ୍ତୁ। ତା’ପରେ ଧୀରେଧୀରେ ଶ୍ୱାସ ଛାଡ଼ନ୍ତୁ। ଏହା କରିଲେ ଆପଣଙ୍କ ମନ ତୁରନ୍ତ ଶାନ୍ତ ହୋଇଯିବ। ତା’ପରେ ପୁଣି ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ-ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ନୂଆ ଭାବନା ମିଳିବ, ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ମନେ ପଡ଼ିବ। ଯାହା ଆସେ ନାହିଁ, ସେଥିରେ ଭୁଲ ହେବା ଅଲଗା କଥା। କିନ୍ତୁ ଯାହା ଭଲଭାବେ ଆସେ, ସେଥିରେ ଭୁଲ ହେବ-ଏମିତି କେବେ ହୁଏ ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର : ନମସ୍କାର, ମହାଶୟ! ଜୟ ଗୁରୁ ଶଙ୍କର!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍କାର!
ଛାତ୍ର : ମୋର ନାମ ନିଦୁମଲ ବର୍ମନ। ସାର୍, ମୋ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି-ଛୋଟ ଘର, ଚାରିପାଖରେ ଶବ୍ଦ-କୋଳାହଳ ଓ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପଢ଼ିବା ଅନେକ ସମୟରେ ବହୁତ କଠିନ ହୋଥଯାଏ। ତା’ ସହିତ, ଯଦି ମାତା-ପିତା ଆମ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେତେ ସମର୍ଥନ କରୁନଥାନ୍ତି, ସେତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉନଥାନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ କ’ଣ କରିପାରିବୁ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି। ମୁଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏକ ଭିଡିଓ ଦେଖିଲି ଯାହା ମୋ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁଗଲା। ଜଣେ ବାପା ଏକ ବଳଦ ଗାଡ଼ିରେ ତାଙ୍କ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ କିଛି ସାମଗ୍ରୀ ଧରି ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲେ। ତାଙ୍କ ପିଲା ଲଗେଜ ଉପରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବସିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ କ'ଣ କରୁଥିଲେ? ସେ ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ପଢ଼ୁଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ସେ ଆରାମ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ନଥିଲେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିଛି ଲୋକ ଏମିତି ଥାଆନ୍ତି ଯିଏ କହନ୍ତି-ଭାଇ, ମୋତେ ନିଦ ଆସୁନାହିଁ। ନିଦ କାହିଁକି ଆସୁନାହିଁ? କହନ୍ତି, ଘର ଏମିତି। କିନ୍ତୁ ଯଦି ତାଙ୍କୁ ଫାଇଭ୍‌-ଷ୍ଟାର୍‌ ହୋଟେଲ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ରଖିଦିଅ, ତଥାପି ନିଦ ଆସିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଧାରଣା ଯେ, ସୁବିଧା ଥିଲେ ହିଁ କ୍ଷମତା ଆସିବ-ଏହା ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ଆମ ଦେଶରେ ବୋର୍ଡ୍‌ ପରୀକ୍ଷାରେ ଭଲ ମାର୍କ୍ସ୍‌ ଆଣୁଥିବା ଛୁଆମାନେ କିଏ? ସେମାନେ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଛୋଟ-ଛୋଟ ଗାଁରୁ ଆସିଥାଆନ୍ତି। ପୂର୍ବେ କଣ ହେଉଥିଲା? ବଡ଼ ପରିବାର, ବଡ଼ ସ୍କୁଲ୍‌ର ପିଲାମାନେ ହିଁ ଆଗରେ ଥାଆନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ତ ଏମିତି ନୁହେଁ। ଏବେ ଅନେକ ଛୁଆ ଛୋଟ ପରିବାରରୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୌଣସି ବିଶେଷ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। ଆଜିକାଲି ମୁଁ ବ୍ଲାଇଣ୍ଡ୍‌ କ୍ରିକେଟ୍ ଟିମ୍‌ର କିଛି ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ସେମାନେ ଜିତିକି ଆସିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିଲି, ମୋ ଆଖିରେ ଲୁହ ଆସିଗଲା-ଏତେ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ କଥା ଥିଲା। ଘର ନାହିଁ, ଦୃଷ୍ଟିହୀନ, ତଥାପି ଖେଳିବା ଶିଖିଲେ। ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଏତେ ଦୂର ପହଞ୍ଚିପାରିଲେ। ସେମାନେ କେଉଁଠି ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲେ, କେଉଁଠି ରହୁଥିଲେ-ଏ ସବୁ କଥା ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖୁନଥିଲା। ଆମେ ଯେ ‘କମ୍‌ଫର୍ଟ ଜୋନ୍’କୁ ଜୀବନ ବୋଲି ଭାବୁଛୁ, ସେଟା ଏକ ଭ୍ରମ। ଏହି ଭ୍ରମରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଜୀବନ ଗଢ଼ିଉଠେ ସୁବିଧାରୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମେ ଜୀବନକୁ କିପରି ବଞ୍ଚୁଛୁ-ସେଇ ପ୍ରକାରରୁ।
ଛାତ୍ର : ଯେତେବେଳେ ମାନ୍ୟନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦେଖିଲି ମୋତେ ନିଜ ଉପରେ ହିଁ ବିଶ୍ୱାସ ହେଉନଥିଲା ଯେ, ସେ ସାକ୍ଷାତ୍‌ ଆସୁଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ନେତା ହୋଇଥିବାରୁ ତାଙ୍କୁ ଦେଖି ମୋତେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ, ସେ ବହୁତ ସିରିଅସ୍‌ ହୋଇଥିବେ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଲି, ସେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା ଯେ, ସେ ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ବୋଲି। ସେ ଯେଉଁ ଉପଦେଶ ଦେଇଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଶୁଣି ମୋତେ ଲାଗିଲା-ହଁ, ମୁଁ ଏହା କରିପାରିବି। ଏବେ ମୁଁ ସେହି ଉପଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବି ଏବଂ ମୋ ଜୀବନରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି।
ଛାତ୍ର : ଭାନକ୍କମ୍, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଭାନକ୍କମ୍!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୋର ନାମ ନିଖିଲ! ମୁଁ ମନ୍ଦିରମାଳିନୀ ଦେଶ ତାମିଲନାଡୁରୁ ଆସିଛି। ମହାଶୟ, ଯେତେବେଳେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ, ଅତିଥିମାନେ ଆମ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ପଚାରନ୍ତି। ସେତେବେଳେ ଏମିତି କିଛି ଜିନିଷ, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ଆମ ମନରୁ ବାହାର କରିଦେଉ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲିଯିବାକୁ ଚାହୁଁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ପୁଣି ସେଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ପଚାରନ୍ତି ଏବଂ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଅନ୍ତି। ମହାଶୟ, ଆମର ପିତାମାତା ମଧ୍ୟ ଏ ବିଷୟରେ କିଛି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିକୁ କିପରି କିପରି ପରିଚାଳନା କରିପାରିବୁ, ମହାଶୟ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ କୌଶଳ କହୁଛି-କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ୍? ଧରନ୍ତୁ କେହି ଆସି କହୁଛନ୍ତି-“ଅଙ୍କଲ୍‌ଜୀ, ଆପଣ ତ ବହୁତ ସଫଳ ଲୋକ। ମୁଁ ଶୁଣିଛି, ଦୟାକରି ମୋତେ କହନ୍ତୁ ନା-ଆପଣ ଛୋଟବେଳେ କିପରି ପଢ଼ୁଥିଲେ? ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ରାଗ ଆସୁଥିଲା କି? ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ଶିକ୍ଷକ ମାଡ଼ ଦେଇଥିଲେ କି? ଆପଣ ସବୁ କିପରି ସମ୍ଭାଳୁଥିଲେ?” ସେମାନେ ଏମିତି ପ୍ରଶ୍ନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ଆପଣ ନିଜେ ପ୍ରଥମେ ପଚାରନ୍ତୁ। ଦେଖିବେ-ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଦିଗ୍‌ଟା ହଠାତ୍‌ ବଦଳିଯିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯେତେବେଳେ ସେ ଆସିଥିଲେ, ମୁଁ ପୂରାପୂରି ଆଶ୍ଚର୍ୟଚକିତ ହୋଇଯାଇଥିଲି। ଯାହାଙ୍କୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ଟିଭିରେ ଦେଖିଥିଲି, ସେମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଜୀବନରେ ସାମ୍ନାସାମ୍ନି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା। ସେ ଆମକୁ ବହୁତ ସୃଜନଶୀଳ ଉତ୍ତର ଦେଲେ-ଯାହାକୁ ମୁଁ କେବେ ଆଶା କରିନଥିଲି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଦିଗ୍‌କୁ ସିଧାସଳଖ ବଦଳେଇଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ନିଜେ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ପଚାରିବା ଉଚିତ୍-ଆପଣ କିପରି କଲେ? ଜୀବନରେ ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ, ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଆପଣ କିପରି ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲେ?
ଛାତ୍ର : ଜୁଲେୟ ସାର୍! ମୋ ନାମ ପଦ୍ମା। ମୁଁ ଲଦାଖରୁ ଆସିଛି। ମୋ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି-ଆମ ପରି ଏହି ବୟସର ପିଲାମାନେ କି ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍? ସେହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାର ଆରମ୍ଭ କେଉଁଠୁ କରିବା ଉଚିତ୍, ସାର୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସ୍ୱପ୍ନ ନ ଦେଖିବା ଏକ ଅପରାଧ। ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଆବଶ୍ୟକ, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କେବେ ମଧୁର ସଙ୍ଗୀତ ଭଳି ଗାଇବାରେ ବ୍ୟୟ କରିବା କାମରେ ନୁହେଁ। ତେଣୁ ଜୀବନରେ କର୍ମକୁ ପ୍ରମୁଖ ରଖିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଯେଉଁଠାରେ ଅଛି, ସେଠାରେ ମୋତେ ସଫଳ ହେବାକୁ ପଡିବ-ତେବେ ମୁଁ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିବି। ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି, ମୋତେ ଯଦି ଗଛ ଉପରେ ଚଢିବାର ଥାଏ, ତେବେ ମୁଁ ଆମ୍ବକୁ ଦେଖିବି, ଆମ୍ବକୁ ଦେଖିଲେ ଆମ୍ବ ଧରିହେବ ନାହିଁ। ମାନନ୍ତୁ, ମୋ ମନ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିଛି ଯେ, ମୋତେ ଏକ ଆଷ୍ଟ୍ରୋନଟ୍‌ ହେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରମା ଯିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ମୋତେ ପଢ଼ିବାକୁ ହେବ- ଆଷ୍ଟ୍ରୋନଟ୍‌ କିଏ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ବାୟୋଗ୍ରାଫି କଣ ଥିଲା, ସେହି ସ୍ପେସ୍ କ’ଣ? ଏଭଳି ଧୀରେ-ଧୀରେ ଆମର ରୁଚି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦରକାର। ଯଦି ଟିଭିରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି, ସେଥିରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ, ପାଣି ମିଳିବ-ଯାହାକୁ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍‌ ବୋଲି କୁହାଯାଏ, ତାହା ମିଳିବ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରବଳ ହେବ। ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କହିବାରେ କୌଣସି ଲାଭ ହେବ ନାହିଁ। କେବେ-କେବେ ଆମେ କହିଲେ, ଆମେ ଉପହାସର ପାତ୍ର ହୋଇପାରୁ। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ସାର୍ବଜନୀନ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଲେଖି ରଖିବା ଉଚିତ।
ଛାତ୍ର : ମୁଁ ବହୁତ ନର୍ଭସ ଥିଲି କାରଣ ଏହା ଜୀବନର ପ୍ରଥମ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା, "ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା" ରେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ମୋର ସମସ୍ତ ନର୍ଭସ ଉତ୍ସାହରେ ପରିଣତ ହୋଇଗଲା।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୋର ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି: ଆମେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବା ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ କେଉଁ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଅଭ୍ୟାସ କିମ୍ବା ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନର ନିକଟତର ହୋଇପାରିବା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ପ୍ରଥମତଃ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମକୁ ସମସ୍ତ ବଡ଼ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନୀ ପଢ଼ିବା ଉଚିତ। କେତେକ ସମୟରେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବଡ଼ ଭାବରେ ଦେଖୁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଛୋଟ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ଆପଣ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଥିବେ, ସେହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଛୋଟ ହୋଇଥିବେ, ଠିକ୍ ନା? ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜୀବନୀ ପଢ଼ିବା, ଆମେ ଭାବୁ, "ନା, ଭାଇ, ସେ ବଡ଼ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଥିଲେ।" ତା'ପରେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଏହି ସତ୍ୟ ସହିତ ସହଭାଗୀ କରିବେ ଯେ, "ମହାଶୟ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏପରି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହା କରେ। ସେ ଏକମାତ୍ର ନୁହେଁ ଯିଏ ଏହା କରେ।" ତା'ପରେ ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିବ। ହଁ, ଆମେ ଏଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବା। ଏହା ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ। ସେ ଏହା କଲେ, ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ। ସେ ତାହା କଲେ, ଏହା ତୃତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ। ତେଣୁ ତୁମେ ନିଜେ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ।
ଛାତ୍ର : ତାଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଶୁଣିବା ପରେ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ, ମୁଁ ମୋର ଆଦର୍ଶକୁ ଦେଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଦେଖିବା ଉଚିତ ଯେ, ସେ କେଉଁ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥିଲେ। ସେ କେଉଁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ? ସେ କ'ଣ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ? ତେଣୁ, ତାଙ୍କୁ ଜାଣି, ମୁଁ କ'ଣ ଏକ ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବି ଏବଂ ଏହା ଉପରେ କାମ କରିପାରିବି? ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ଆମେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କବିତା ପାଠ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ଏକ କବିତା ପାଠ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଦୟାକରି ଏହାକୁ ପାଠ କରନ୍ତୁ।
ଛାତ୍ର : ଆପଣ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆକାଙ୍କ୍ଷା।
ଆପଣ ଭାରତର ଗର୍ବ।
ଆପଣ ଭାରତବର୍ଷର ନାବିକ।
ଆପଣ ମାନବତାର ସେବକ।
ମୁଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରୁ ଆସିଛି।
କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟ ନିଜ ସହ ଆଣିଛି।
“ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା”ର ଉପହାର ନେଇ ଆସିଛୁ।
ତେଣୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ଆପଣ ମମତାର ଛାୟା।
ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କର ସହଚର।
ଦେଶକୁ ସଦା ଆଗରେ ରଖନ୍ତି।
“ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ” ବୋଲି କହନ୍ତି।
ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି କଥା କହୁଛି,
ମୋ ମନର ଭାବନା ରଖୁଛି।
ଆପଣ ସାଧନା ପୁରୁଷ ଏବଂ ଯୋଗୀ।
ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନର ଆପଣ ମୋଦୀ ।
ଏତିକି କହି ମୁଁ ମୋ ବାଣୀକୁ ବିରାମ ଦେଉଛି।
ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ! ବାଃ! ଆପଣ ଚମତ୍କାର କବିତା ଲେଖନ୍ତି।
ଛାତ୍ର : ଯେତେବେଳେ ସେ ମୋତେ ଭେଟିଲେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କବିତା ଆବୃତ୍ତି କରୁଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ସେ ମୋ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ପାଖକୁ ଆସିଲେ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଲାଗିଲା ଯେପରି ମୋ ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇ ଦେବ ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ ପଡ଼ିଯିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ଭଲ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଲେଖିଥିଲେ।
ଛାତ୍ର : ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆସନ୍ତୁ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି ଭାଇ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣ ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଭାରତରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ କହୁଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମୁଁ କେଉଁ ବର୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଉଚିତ?
ଛାତ୍ର : ୨୦୪୭
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ୨୦୪୭
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ଏହା କାହିଁକି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଉଚିତ?
ଛାତ୍ର : କାରଣ ଏହା ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ତମ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ବୟସ କେତେ ହେବ?
ଛାତ୍ର : ୩୯
ଛାତ୍ର : ୪୦
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ୩୯-୪୦-୩୫-୪୫, ଏହି ବୟସଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ ଜିନିଷ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ? ତେବେ, ମୁଁ କାହା ପାଇଁ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି?
ଛାତ୍ର : ଆମ ପାଇଁ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହା ଏବେ କରିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ୧୯୧୫ ମସିହାରେ ଆଫ୍ରିକାରୁ ଫେରି ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ତେଣୁ, ୧୯୧୫ ରୁ ୧୯୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଜାରି ରହିଥିଲା କି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସ୍ୱାଧୀନତା ଆସିଲା କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଭଗତ ସିଂହଙ୍କୁ ଫାଶି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାଙ୍କୁ ଯୁବ ବୟସରେ ଫାଶି ଦିଆଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ପରେ କ’ଣ ସେଠାରୁ ଚାଲିଯାଇ ନଥିଲେ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସେ କ’ଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହୃଦୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ଶିଖାଇ ନଥିଲେ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ସ୍ୱାଧୀନତାର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ସେମାନେ ଯେଉଁ କଷ୍ଟ ସହିଥିଲେ, ଯେଉଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଆଯାଇଥିଲା କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ଆମେ ଏତେ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିପାରିବା, ତେବେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ କରିପାରିବା କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ କ’ଣ ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ କେବେ ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଘରକୁ ଯାଇ ଲେଖି ରଖିବା ଉଚିତ୍। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମୋତେ ଏହା କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏବେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମୋତେ ପାଞ୍ଚଟି କାମ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ୍?
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଆମେ ଆମର ଦକ୍ଷତା ବିକଶିତ କରିବୁ।
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଆମେ ନିଜ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆମେ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବୁ।
ଛାତ୍ର : ଆମେ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏବେ, ଯଦି ଆମେ ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ କରୁ, ତେବେ ଆମେ ଏହା କିପରି କରିବୁ? ତେଣୁ, ପ୍ରଥମେ ଆମକୁ ଆମର ମନକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ପରବର୍ତ୍ତୀ କଥା।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆମେ ଏକ ଦାସ ମାନସିକତାରେ ବଞ୍ଚୁଛୁ। ଯଦି ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ବିଦେଶୀ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ପିନ୍ଧି ସ୍କୁଲକୁ ଆସି କହେ, "ଏହା ଅମୁକ ଦେଶର," ତେବେ ଆମେ କିପରି ଧ୍ୟାନ ଦେବା? ଠିକ୍ ଅଛି, ଠିକ୍ ଅଛି, ଏହା ହୁଏ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମହାଶୟ, ଆପଣମାନେ ଗୋଟିଏ କାମ କରିବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସକାଳେ ଦାନ୍ତ ଘଷିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରଦିନ ସକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ଆପଣ ହୁଏତ ଜାଣି ନଥିବେ, ଏପରିକି ପାନିଆଁ ବିଦେଶୀ ହୋଇଥାଇପାରେ। ଆପଣ ହୁଏତ ଜାଣି ନଥିବେ ଜୋତା ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ହୋଇପାରେ। ଆପଣଙ୍କୁ ଥରେ ଲେଖି ରଖିବା ଉଚିତ। ଆସନ୍ତୁ, ଭାଇ, ଏହି ମାସରେ ଏହି ୧୦ ଟି ଜିନିଷ ପୁରୁଣା ହୋଇଯିବ, ତେଣୁ ଆମେ ନୂତନ ଭାରତୀୟ ଜିନିଷ କିଣିବୁ। ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସରେ, ଏହି ୧୦ ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ଏବଂ ଆମେ ଭାରତୀୟ ଜିନିଷ କିଣିବୁ। ତେଣୁ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସମସ୍ତ ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ଚାଲିଯିବ ଓ ଭାରତୀୟ ଜିନିଷ ଘରକୁ ଆସିବ। ତେଣୁ ଆମକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଉଚିତ, ଯାହା ବି ହେଉ - ମୋ ଶରୀରରେ, ମୋ ପରିବାରରେ, ମୋ ଜୀବନରେ - ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ଯେ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ କି ନାହିଁ ଏବଂ ତା'ପରେ ଆମେ ଏହା କରିବୁ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ଆମେ ଆମ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଗର୍ବ ନ କରିବା, ତେବେ ବିଶ୍ୱ କ'ଣ କରିବ?
ଛାତ୍ର : ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏବେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଳମ୍ବରେ ପଡ଼ୁ, ଆମେ କ’ଣ କହିବା? ଆମେ କହୁ, "ଭାରତୀୟ ସମୟ।" ଆମେ ଏହା କହୁଛୁ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ବିଳମ୍ବ କରିଥିଲୁ। ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଳମ୍ବରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଆମେ କାହାକୁ ଗାଳି ଦେଇଥିଲୁ?
ଛାତ୍ର : ଭାରତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଭାରତ। ଦ୍ୱିତୀୟ ହେଉଛି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା। ପ୍ରଥମେ, ନିଜ ଜୀବନଶୈଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତୁ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ; ଆମେ ଅଳିଆ ପକାଇବୁ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଚିତ୍ର ଦେଖୁ, ସେଗୁଡ଼ିକ ସଫା ଦେଖାଯାଏ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା କାହିଁକି ସଫା? ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ସଫା; ଏହା ସଫା କାରଣ ଲୋକମାନେ ଅଳିଆ ପକାଇ ନଥାନ୍ତି।
ଛାତ୍ର : କାରଣ ଲୋକମାନେ ଅଳିଆ ପକାଇ ନଥାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ, ଯଦି ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ, ଆସନ୍ତୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଯେ, ଆମେ ଅଳିଆ ପକାଇବୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଆଦୌ ସାଲିସ କରିବୁ ନାହିଁ, ଆମ ପରିବାରରେ, ବାହାରେ, ଆମ ପଡ଼ୋଶୀରେ, ସବୁଠି। ଯଦି କେହି ଏହାକୁ ଫିଙ୍ଗି ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଲଢ଼ିବୁ ନାହିଁ; ଆମେ ଏହାକୁ ଉଠାଇବୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଦେଖିବେ, ସେମାନେ ଲଜ୍ଜିତ ହେବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ସେ ମୋର ଅଳିଆ ଉଠାଇଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ନାଗରିକ ଭାବରେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ। ସୁସ୍ଥ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରକାରର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ, ଯଦି ଆମେ ଏତେ ପରିମାଣରେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରୁ, ତେବେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବାରୁ ରୋକି ପାରିବ ନାହିଁ। ଏଥିସହିତ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ୩୫-୪୦ ବର୍ଷ ବୟସର ହେବେ, ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଉପଭୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ ସେହି କାମ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ପାଇଁ ଆପଣ ପୁରସ୍କାର ପାଇବେ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ଅଧିକ କରିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହେଁ। ଆପଣ ସେହି ପିଢ଼ିର, ଆପଣଙ୍କର ଏତେ ଖୋଲା ଆକାଶ ଅଛି। ଏତେ ବିଶାଳ କାନଭାସ୍। ଆପଣ କ’ଣ ଆଜି ଆମେ କ’ଣ କରିପାରିବା ସେ ବିଷୟରେ ଭାବୁଛନ୍ତି?
ଛାତ୍ର : ଏହା ଆଜିକାଲି ଏଆଇର ସମଗ୍ର ଯୁଗ ପରି। ଏଆଇ ସହିତ ଏତେ ସବୁ ଘଟୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ଭାଗ୍ୟବାନ। ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ସୁଯୋଗ ଅଛି, ଯାହା ମୋ ସମୟରେ ନଥିଲା। ଆମକୁ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ଏହି ଜ୍ଞାନ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏଆଇ ଆପଣଙ୍କର ଶକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ। ଏଆଇ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ? ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ହେଉଛି ଯଦି ମୁଁ ଏଆଇ କୁହେ, "ଅମୁକଙ୍କ ଜୀବନୀ ଅଛି। ମୋତେ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ କୁହନ୍ତୁ।" ଏଆଇ ମୋତେ ୧୦ ଟି ବିନ୍ଦୁ କହିବ, ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ, ମୁଁ ବହୁତ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରିଛି। ଗାଡ଼ି କାମ କରିବ। ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ କହେ, "ଆମେ କେବଳ କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ," ସେମାନେ ହସିହସି କୁହନ୍ତି, "ଆପଣ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ।" କିନ୍ତୁ ଏହା କ’ଣ ତୁମକୁ ଲାଭ ଦେଇଥିଲା? ନା, ଏହା ହୋଇନଥିଲା।" କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ ଏଆଇ କୁ ପଚାରେ, "ମୁଁ ଏହି ବୟସର, ମୁଁ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ଆଗ୍ରହୀ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ମୁଁ କେଉଁ ୧୦ ଟି ଭଲ ଜୀବନୀ ପଢିବା ଉଚିତ?" ଏଆଇ ତୁମକୁ ୧୦ ଟି ଜୀବନୀ ଖୋଜି ଦେଖାଇବ, ତାପରେ ବଜାରକୁ ଯାଇ ଗୋଟିଏ କିଣିବ। ତେଣୁ, ଏଆଇ ତୁମ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଛି।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମେ ବିକାଶ ଲାଭ କରିଛ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମେ ଲାଭବାନ ହୋଇଛ।
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ଛାତ୍ର : ମୋର ପ୍ରିୟ ଅଂଶ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସେ ଏଆଇ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, "ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ଏଆଇ ଏକ ସହଯୋଗୀ। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଏହା ସିଧାସଳଖ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇପାରିବ ନାହିଁ।" ମୁଁ ଏହାକୁ ଏହିପରି ବ୍ୟବହାର କରେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପ୍ ତିଆରି କରେ। ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ, ସେ କହିଥିଲେ, "ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ଏପରି ଭାବରେ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଏହାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ କରିଥାଏ।"
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବଂଶୀ ବଜାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଛି, ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ଏକ ସଂସ୍କୃତ ରଚନା ବଜାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଏହାକୁ ବଜାନ୍ତୁ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ! ଠିକ୍ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ସ୍କେଚ୍ ତିଆରି କରିଛି। ଦୟାକରି ମୁଁ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖାଇପାରିବି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି! ଏହା କେଉଁଠି?
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ତିଆରି କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତୁମେ କ’ଣ ତିଆରି କରିଛ, ପୁଅ?
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ମୁଁ ଏକ ହାତ ତିଆରି ଗୁଚ୍ଛ ତିଆରି କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି!
ଛାତ୍ର : ଏହା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପର୍ବତମାଳାରେ ପାରମ୍ପରିକ। ଏହା ଏକ ଝୁଡି। ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ଆସିଲେ, ଆମେ ସକାଳେ ଉଠି ଏଥିରେ ଫୁଲ ତୋଳି, ତା'ପରେ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ବାଣ୍ଟିଥାଉ।
ଛାତ୍ର : ତ୍ରିପୁରାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀ!
ଛାତ୍ର : ଏହା ମୁହଁ ନଡ଼ିଆ ଖୋଳ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା।
ଛାତ୍ର : ଆଉ ମହାଶୟ, ଏହା ହେଉଛି ଚା...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାଃ, ଚା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଚା!
ଛାତ୍ର : ମହାଶୟ, ଏହା ଜୈବିକ ଚା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଜୈବିକ ଚା, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ କବିତା ଲେଖୁଛନ୍ତି। ଲେଖି ଚାଲନ୍ତୁ!
ଛାତ୍ର : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସୁନ୍ଦର ଆସାମୀ ଗାମୁଛା। ଭଲ କରିଛନ୍ତି! ଠିକ୍ ଅଛି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ଶୁଭକାମନା!
ଛାତ୍ର : ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ! ବିଦାୟ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଛାତ୍ର : ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ମୋତେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ପଠାଇଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ “ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା” ହେବା ଉଚିତ୍। ଏହି ସ୍ପେଶାଲ୍‌ ଏପିସୋଡ୍‌ରେ ଆପଣ ଏହି ଦେଖିବେ। ଯଦି ପରିବାରରେ କାହାର ଭଲପାଇବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୁଏ, ତେବେ ଆମେ ସେହି ଭାଇ କିମ୍ବା ଭଉଣୀଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ। ଯେଉ ବ୍ୟକ୍ତି ମହାନ ହୋଇଛି ସେ ମହାନ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହା ଖରାପ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ସେ ମହାନ୍ ହୋଇଛି ବୋଲି ନିଜକୁ ଅନ୍ୟ କାହା ସହିତ ଜଡିତ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଜୀବନରେ ଏବଂ ସମାଜରେ ଶିକ୍ଷା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। କିନ୍ତୁ ଜୀବନରେ ଖେଳ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ, ଆପଣମାନେ ଯଦି କିଛି କହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ନିଜର କଥା କହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ ଶୁଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। କିଏ ପ୍ରଥମେ ଆରମ୍ଭ କରିବ?

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Students at “Pariskha Pe Charcha 2026” program
06 FEB 2026 1:21PM by PIB Delhi
Prime Minister: Alright, let’s begin. Tell me!
Student: I am Saanvi Acharya, from your own state, Gujarat. My first question is this: Parents worry about us, teachers support us. But the main issue arises when teachers suggest one study pattern, parents insist on another, and among students there is yet another trend. At that time, we get confused about which pattern is correct.
Prime Minister: See, this is how it is in life also. Even after becoming Prime Minister, some people tell me to do things one way, others say do it another way. Look at your own home during meals-everyone has a different eating pattern. One starts with vegetables.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Another begins with dal.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Someone else mixes roti, sabzi, and dal all together. Each one has a different pattern, isn’t it?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: And what about you? Do you copy theirs?
Student: No, sir!
Prime Minister: You eat in your own pattern, and that’s when you enjoy it, right?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Similarly, some people feel they study best at night. Others prefer waking up at 4 a.m. Everyone has their own pattern.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: But some people are dishonest. At night they tell their mother, “From tomorrow I’ll start studying in the morning.” But when the mother wakes them up, they say, “No, not now,” and keep postponing.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: The first thing is: trust your own pattern. But also listen carefully to suggestions, try to understand them. If you feel that adding something to your pattern will help, then add it-not because someone said so, but because your own experience tells you so. For example, when I started Pariksha Pe Charcha, I had one pattern. Gradually, I kept improving it.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: I kept changing it. This time I even did it in different states. So I changed my pattern too, but I never abandoned the original one.
Student: Yes, sir!
Student: His nature was very good. He was very friendly. He mingled with all of us children easily. The Prime Minister told us that we should listen to everyone’s pattern, take some good qualities from each, but focus on our own pattern. We should adopt the best qualities and gradually improve our own way.
Student: Narmade, sir!
Prime Minister: Narmade Har!
Student: Sir, my name is Ayush Tiwari. My question is: Often we cannot match the speed of the school or teacher. In trying to cover what we missed, we also lose track of the next chapters and fall behind. How should we manage this situation?
Prime Minister: So you have a complaint against your teacher?
Student: No, sir!
Prime Minister: But cleverly, you have conveyed your complaint against the teacher. So I will answer on behalf of the teacher.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: A teacher should try to keep the speed just one step ahead of the student-not too much. The goal should be within reach, but not easily grasped.
Student: Yes, sir!
Student: Sir, in Exam Warrior it is written, Mantra 26: “Goal should be within reach but not easily achievable.”
Prime Minister: Wow! You all remember everything?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: See, if the teacher goes fifty steps ahead, the student will say, “This is too far, I can’t do it.” Just like a farmer ploughs the field, a teacher must plough the student’s mind. How? Suppose in the third week of January, the teacher plans to teach a history lesson. On January 1, they should announce: “In the first week, I’ll teach this lesson; in the second week, this one; in the third week, this one.” Then you know what’s coming in the next three weeks. The teacher can say, “Start reading it before I teach. Come prepared, ask questions.”
Student: Yes, sir!
Prime Minister: If you need to, search on Google and come prepared.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: And when the lesson is actually taught, what will happen?
Student: Sir, we will feel curiosity.
Student: Sir, we will be curious. We will understand better because we already studied it.
Student: Our focus will also improve.
Prime Minister: Mansi!
Student: Sir, if a chapter seems very interesting, we will want to know more, which will help us revise it better.
Prime Minister: Tell me, isn’t this a simple method?
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Then will you face a problem with the teacher’s speed?
Student: No, sir!
Prime Minister: Will you feel left behind?
Student: No, sir!
Prime Minister: Why? Because you went one step ahead of the teacher.
Student: Yes, sir!
Prime Minister: Plough the mind, then connect the mind, and then place the subjects of study. You will always find students successful this way.
Student: Not everyone gets the opportunity to sit face-to-face with the Honourable Prime Minister, ask questions, and share their thoughts. He told us that instead of being two steps behind the teacher, we should be two steps ahead. Then we can never fall behind.
Student: Namaste, Sir!
Prime Minister: Yes, Namaste!
Student: I am Shreya Pradhan from Sikkim. Sir, I have composed a song myself. It is written in three languages.
Prime Minister: Oh, wonderful!
Student: In Hindi, Nepali, and Bengali. It is a patriotic song.
Prime Minister: Yes, please sing it!
Student: The title I have given is Hamāra Bhārat Bhūmi (Our Land of India).
Prime Minister: So you enjoy writing poetry?
Student: Yes, Sir! Mostly I write poems about nature.
Prime Minister: Ah, about nature!
Student: A few times I have also written about humanity. Yes, Sir!
Prime Minister: Alright, let’s hear it!
Student: Our India is the land of sages. Our India is the land of sages. Unity in diversity, a peaceful environment. Unity in diversity, a peaceful environment. Beloved of gods and goddesses, humanity is our true abode.
Prime Minister: Excellent! Very beautiful! You spoke of the unity of the nation. One India, Best India. Mansi, you must also have a song?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Which one will you sing? Tell me.
Student: Sir, I want to sing a song.
Prime Minister: Yes, go ahead!
Student: Sir, this song was written by my mother, and it is dedicated to students.
Prime Minister: Oh, very nice. Please sing!
Student: Keep moving forward, keep moving forward. Keep doing, keep achieving. The whole world will follow you, keep fighting against difficulties. The whole world will follow you, keep fighting against difficulties. Keep moving forward, keep advancing.
Prime Minister: Wah! Splendid! Please convey my congratulations to your mother.
Student: Thank you, Sir!
Prime Minister: Your mother has written something truly inspiring!
Student: Sir, I also have a YouTube channel, a Facebook page, and Instagram.
Prime Minister: Oh, really!
Student: Yes, Sir! My Facebook page has one and a half lakh followers.
Prime Minister: One and a half lakh!
Student: I enjoyed this very much, and for me it is a great honor and pride that I met you.
Prime Minister: Come, everyone, please sit down! Today I welcomed you with what in Assam is called a gamocha. It is very special, my most cherished possession. Its weaving is beautiful. Moreover, it is a symbol of women’s empowerment in Assam and the Northeast. It is made at home, and truly shows how the women’s strength and power work there. It fills the heart with respect and admiration. So I felt I should present the children today with Assam’s gamocha.
Students: Thank you, Sir! Thank you, Sir!
Student: My name is Sabavat Venkatesh.
Prime Minister: Yes, Venkatesh Garu, tell me!
Student: Sir, I am very interested in technology and robotics. Nowadays, many people say skills are more important, while others say marks are more important. Thinking about this creates fear in us. So please tell us, Sir, are skills more important or marks?
Prime Minister: This question of what is more important-this or that, eating or sleeping, studying or playing-has one common answer: balance. Everything must be in balance. If you lean too much to one side, will you fall or not?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And if you maintain proper balance, will you ever fall?
Student: No, Sir!
Prime Minister: So that is the simple truth. Now, about skills: there are two kinds. One is life skills. The other is professional skills. If someone asks me which is more important, I will say both. Tell me, without study, without observation, without knowledge, can any skill be acquired?
Student: No, Sir!
Prime Minister: So the beginning of skill is always knowledge.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Therefore, knowledge is not less important. Suppose you have studied very well, but one day your parents go out. You are hungry, the kitchen is full of food, but you don’t know what to do, which container has what, how to cook. Why? Because you never paid attention. That is why life skills are essential for everyday living. Knowing your routine, your sleep schedule, exercising according to your age, learning new exercises, speaking confidently when meeting people, knowing how to buy a ticket at the railway station-these are life skills you must absorb.
Now, professional skills: suppose you want to be a doctor. Your medical skills must be constantly updated. It is not enough to say, “I was number one in university, so I can operate.” No. If you want to be a heart specialist, books can help you, but they cannot make you one. You become a heart specialist only when you actually work with patients, at every stage, and develop your skill. Similarly, if you want to be a lawyer, you may know all the constitutional provisions, punishments, and bail rules. But to become a practicing lawyer, you must work as a junior under another lawyer.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Professional skills must be learned. You must progress through them. Life skills cannot be compromised-100% they must be achieved. Professional skills must be continuously updated in whichever profession you choose. Earlier, heart patients had less technology; today, new technology exists. Even if you are 40 years old, you must learn the new technology. So education and skill are like twin siblings. They are not separate. But skill is indispensable in life.
Student: I belong to a very poor family. My family feels proud that their son got this opportunity. They were very excited to know I would speak with you. For us, it was a great chance to talk to you.
Student: Jai Hind, Sir! My name is Imota K Shyam. I am from Sainik School, Imphal, Manipur. Sir, you have been a great inspiration to me since childhood, and my birthday also falls on the same day as yours.
Prime Minister: Oh! Just recently a leader called me on my birthday, September 17. He said, “You have turned 75.” I replied, “No, 25 are still left.” I do not count what has passed; I count what remains. That is why I say to you: do not waste time counting what is gone. Think about how to live what is left. Now tell me!
Student: Sir, my question is: When we prepare for board exams or school exams, we look at past years’ questions and decide which topics are more important. We think some topics will not be focused on by the examiner, so we skip them. Is this the right approach?
Prime Minister: Sometimes you must have seen newspaper headlines saying, “This year’s paper was very tough.”
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Students suffered a lot. Why does this happen? Was the syllabus outside the exam?
Student: No, Sir!
Prime Minister: But it feels tough because you focused only on the three or four questions repeated over ten years.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Earlier there were “sure suggestions,” then “important questions,” then “ten years’ papers will give you the pattern.”
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: This problem existed even when I was a student. Some teachers spread this habit. They think, “If my school scores well, my class scores well, I will only teach what gets marks.”
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Good teachers, however, teach the entire syllabus for holistic development. They make students work on the whole syllabus, and explain its usefulness in life. Look at a sportsman: if he wants to be a bowler, will he only strengthen his shoulder muscles? Will that make him a good bowler?
Student: No, Sir!
Prime Minister: What else must he do?
Student: He must exercise, do yoga.
Prime Minister: Yes, exercise, strengthen the whole body, strengthen the mind.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: He must also adjust his diet accordingly.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: He must sleep properly too. He only throws the ball, but he prepares his whole body, doesn’t he?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If one part of the body is weak-say the shoulder is strong, speed is good, but the leg doesn’t work properly-will he be able to bowl?
Student: No, Sir!
Prime Minister: Just as a player must care for the whole body to master his game, so too education is not just for exams. Education is the medium to build life. Exams are not the ultimate goal; they are a way to examine ourselves. The ultimate goal cannot be exam marks. The ultimate goal must be the complete development of life. Therefore, do not limit yourself to ten questions or past papers. That does not mean you should ignore them-you should do them too, but give them only 10%
Student: Yes, Sir!
Student: Sir, I want to ask you this question: In the subjects where I need to work harder, I feel pressure because instead of focusing on them, I also have to perform well in the pre-boards. How can I maintain balance in my studies?
Prime Minister: This is a concern for everyone. In the first quarter, we did well in some subjects. In the second quarter, in others. Then we start wondering-what should I do now, this or that? We must always keep the student within us alert and alive. Education should not be a compulsion. Education should not be a burden. It requires total involvement-complete involvement. Without that, half-hearted education will never make life successful. This obsession with marks, marks, marks-it is a kind of illness. Tell me, do you remember the names of the top ten scorers in last year’s board exams? Very difficult to recall, isn’t it? Even if you saw their photos in the newspaper, read their names, and there was applause, within a month you would forget. Even their own schoolmates may not remember how many marks they got.
Student: No, Sir!
Prime Minister: That shows how little importance these things really have.
Student: They are remembered only for a short time.
Prime Minister: Exactly, only for a short while.
Student: Yes, Sir! Yes, Sir!
Prime Minister: Nothing more than that. Therefore, instead of tying our minds to numbers and marks, we should ask ourselves: where is my life heading? And we must keep testing ourselves-not just in the classroom or examination hall, but constantly.
Student: Sir, my question is: When we study, many distracting thoughts come to mind, so we cannot focus. We read, but then forget quickly. How can we keep ourselves calm at that time?
Prime Minister: For example, today you have come here. If someone asks you about this program 25 years from now, will you forget it or remember it?
Student: We will remember, Sir. This is very memorable.
Student: Sir, this is a very special moment, meeting you.
Prime Minister: It is not just because it is “special.” It is because you are fully involved. From the moment you left home, your mind was filled with thoughts-Delhi, PM, visiting the PM’s residence. Even yesterday you must have spoken about it at home: “Tomorrow morning I have to go.” This means you were completely involved, right?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That is why even after 20 or 25 years, you will remember everything about today.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Another way to remember is to share with friends. In your class, make friends with one or two students who are less bright, and tell them, “I will teach you.” Also, approach students who are smarter than you and say, “Sit with me for 5–10 minutes. I am thinking this way, is it correct? Please correct me.” Then you gain double benefits.
Student: Yes, Sir!
Student: When we take their opinion, we get more thoughts about what else can be added.
Prime Minister: And does that help?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: New ideas come.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And your mind opens up completely.
Student: When I asked him my question directly and he gave me a satisfactory answer, it felt like we were living our dream. Because not everyone gets this chance-it is not in everyone’s destiny. So I feel very fortunate.
Student: Sat Sri Akal, Sir!
Prime Minister: Sat Sri Akal!
Student: My name is Ekam Kaur. I am from Punjab. My question is: Students in Class 12 prepare for both board exams and competitive exams at the same time. Is this right? Because the exam patterns are very different, and both exams come around the same time.
Prime Minister: Your concern is valid. It is like playing cricket while at the same time having to play a football match. Then you wonder-should I prepare for cricket or football?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: My advice is that your first priority must be the Class 12 board exams. But if, as a student, you have absorbed the syllabus connected to your age and class, then competitive exams will not require separate effort.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: They will be a by-product. Some parents think these things must be achieved earlier than necessary.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: I would tell parents: let children blossom according to their capacity, ability, and interest.
Student: Sir, I have another question.
Prime Minister: Yes.
Student: I am very interested in gaming. But society tells me to leave gaming and focus only on studies. Yet I feel my future could be in gaming. How will I know whether I am on the right path or the wrong one?
Prime Minister: Parents’ nature is such that at first they scold: “Don’t do it, don’t do it.”
Student: Yes, Sir!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: But still you quietly continue. And suppose you win a medal-what will they do then?
Student: They will be happy!
Prime Minister: They will go around the whole neighborhood saying, “Look, my son achieved this, my son achieved that.” Your success becomes their honor.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Then they join you wholeheartedly.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: India has so many stories and fables. Have you ever thought of creating a game based on the Panchatantra? You could become a game creator. Just like Mansi has her own page, you too can create a social media profile and design one or two games yourself. Launch them, and when your family sees that 10,000 or 20,000 people are playing your game, they will start giving you ideas: “Make a game on the story of Hanuman ji,” or “Create a game on Abhimanyu-how will he escape the chakravyuh?” You will get new ideas. So your interest in gaming is a good thing. Never hesitate. But remember, gaming should not just be for passing time. Data is cheap in India, technology is not too expensive, so keep working at it. But gaming should not become gambling. I have already passed a law that games involving betting money are destructive.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That must not be allowed. But gaming is a skill, and it requires speed-lots of speed.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Your alertness in gaming can also help in your personal development. But aim to master high-quality games and build your expertise. Will you do that?
Student: Yes, Sir!
Student: Visiting the PM’s residence was very exciting for me. He spoke to us in a friendly way, listened carefully to our questions, and gave us excellent answers.
Student: Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste!
Student: Sir, earlier I used to feel stress and anxiety about exams. But after reading your book, I overcame my fear. For this, we all wrote quotes. I used to be scared of exams but now it is my friend - Maitri in Gujarati.
Student: Earlier, I used to feel nervous seeing how others studied, comparing myself to them. But after reading Exam Warrior, I realized my technique is unique, and it works best for me. Sir, I used to be scared of dissection, but now I have no fear.
Student: Sir, I wrote: I used to be scared of time management but now it is my friend. Since childhood, I have struggled with time management. Everyone-family, school, friends would tell me, “Do things quickly, you are talented, you have ideas, but you don’t finish on time.” That was my biggest problem. But I learned from Exam Warrior. Now I wake up early every morning.
Prime Minister: Let me share a simple method. Before sleeping at night, write in your diary the tasks you must do tomorrow. The next day, check them off. If you wrote five tasks but completed only three, mark the two that remain. Then ask yourself why they were left undone. Maybe you spent too much time on the phone with friends, or wasted 30 minutes on a TV serial. You will realize where you can save time. Often we don’t even know how we waste time. If you learn time management and productive use of time, you will never feel pressure or fatigue. For example, I have so many responsibilities, but I don’t feel stressed because I developed the habit of using time wisely long ago.
Student: I used to think maths was a ghost, but now I am the ghost. As a child, I was terrified of maths, as if it were a ghost. But now I have come so close to it that I cannot live without maths.
Prime Minister: Oh! That’s a big change. Have you seen Vedic Mathematics?
Student: No.
Prime Minister: Online classes in Vedic Mathematics are available. It feels like magic tricks. If you take interest, you will enjoy it greatly. You can even show your friends maths games of that kind, and your interest will grow further.
Student: Sir, I used to be scared of exams but now it is my friend. When the exam date sheet came, I used to panic. But the first mantra of Exam Warrior says we should treat exams as a festival, with enthusiasm and joy. Reading that gave me a lot of motivation.
Prime Minister: Sometimes the problems you face come from within the family. The lessons that helped you can also help them. At least ask your elders at home to read Pariksha Pe Charcha. Discuss it with them.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And if there is a mantra you like, underline it and tell them, “Look, the PM said this-read it.”
Student: Sir, my mother read all the mantras and she was very happy.
Prime Minister: See, your strength has increased.
Student: I used to be scared of low marks but now it is my friend. Earlier, I thought marks were everything. When my marks were low, I felt it was the end of everything. But after reading your book, I understood that exams are just preparation for life. You gave us the example of Dr. APJ Abdul Kalam.
Prime Minister: Yes, you remember?
Student: He faced failure, but if he had not tried again, we would never have had the “Missile Man of India.” That taught me that exam marks mean nothing. If we keep trying, we can do better.
Prime Minister: Now that your tension is gone, do you feel like learning something new?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Singing, playing an instrument, painting-do such thoughts come?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And are you doing it when you get time?
Student: Yes, Sir! I have started writing poems.
Prime Minister: Writing poems-very good!
Student: I used to be scared of presentations but now it’s my friend. Watching you, Sir, I saw how confident you are. Reading your book gave me persistence: when I fail, I won’t quit, I will prepare again. Now I feel confident that I can give presentations.
Prime Minister: So now you have courage.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Imagine poor women selling goods on the roadside. If a quarrel breaks out, those women, who never spoke on TV before, give excellent interviews. How? Because they speak from direct experience. No pretence, no lies-just truth. That confidence comes from truth. Your confidence also comes from the truth: “I am doing this, I have done this, I am saying what is right.”
Student: I used to fear that during exams I would panic, especially in literature papers. They seemed so lengthy, and I would get nervous. But after reading the book, I realized: Now I can. I will not panic. I will practice writing more and more, so I can write faster and improve my handwriting.
Prime Minister: Now you have full confidence. Later, you won’t even notice mistakes.
Student: Absolutely not! Because now I know my problem. Earlier I panicked just seeing the paper, but not anymore.
Prime Minister: You have understood correctly. We are not weak. We make mistakes only in haste.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Some techniques help. For example, when you get the paper, sit quietly for 30 seconds. Take a deep breath-fill your chest completely, then slowly release it. Your mind will calm down. Then look at the paper again-you will see it differently, more clearly. If you don’t know something, mistakes may happen. But if you do know, mistakes will not happen.
Student: Namaskar, Sir! Jai Guru Shankar!
Prime Minister: Namaskar!
Student: My name is Nidumal Barman. Sir, my question is: In small homes, with noise and household chores, studying becomes difficult. And if parents don’t support our dreams seriously, what should we do?
Prime Minister: Let me tell you. I once saw a video on social media that touched my heart. A father was driving a bullock cart carrying goods to earn his livelihood. His child was sitting on top of the load, reading a book. He wasn’t worried about comfort.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Some people say they can’t sleep because the room isn’t right. Even if you put them in a five-star hotel, they still won’t sleep. So the idea that comfort brings ability is wrong. Who are the children who score highest in board exams? Those from small villages. Earlier, only children from big schools and wealthy families scored high. Not anymore. Now children from small families, without comfort, succeed. Recently, I met girls from the blind cricket team who had just won. Listening to them brought tears to my eyes. They had no homes, they were blind, yet they learned to play and achieved victory despite disability. So where you are born, where you live-none of that matters. Life is not built by comfort zones. Do not live under that illusion. Life is built by the way you live it.
Student: Seeing the Honourable Prime Minister, I couldn’t believe he was really there. As the leader of India, I thought he would be very serious. But when he spoke with us, he felt approachable. The advice he gave made me feel, “Yes, I can do this.” Now I will follow his advice and try to apply it in my life.
Student: Vanakkam, Sir!
Prime Minister: Vanakkam!
Student: Sir, my name is Nikhil. I come from the Land of Temples, Tamil Nadu. Sir, sometimes during exam time, guests come to our home and they ask about our preparation. Some things we want to forget, we try to put them out of our mind, but they ask about those very things and remind us again. Sir, even our parents cannot do much about it. So I want to ask you, Sir, how can we handle such situations?
Prime Minister: Let me tell you a clever trick. When someone comes and asks, you say: “Uncle, you are a very successful person. I have heard about you. Please tell me, how did you study in your childhood? Did you ever get angry? Did your teachers ever scold you? How did you manage?” Before they ask you, you ask them. You will see-the whole table will turn.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: When he came, I was totally surprised. Someone I had only seen on TV, I was now seeing in real life. And he gave such a creative answer, I had not expected it. He said: “Turn the table around. Ask them how they did it, how they crossed the stages of life.”
Student: Juley, Sir! My name is Padma. I am from Ladakh. My question is: Should children of our age dream big? And where should we begin to fulfill those dreams?
Prime Minister: Not dreaming is a crime. You must dream. But just humming about dreams will never work. Life must be centered on action. Wherever I am, I must succeed there, only then can I move forward. If I want to climb a tree to pluck mangoes, just staring at the mangoes will not help. For example, if you want to be an astronaut and go to the moon, then you should start reading about astronauts-who they were, their biographies, what space really is. Gradually, you must build interest. If there is a program on TV, watch it carefully. That will give nourishment, fertilizer for your idea, and it will grow. Telling others will not help. Sometimes if you tell, they will mock you: “Oh, he wants to be an astronaut!” So do not make your dreams public. But write them down.
Student: I was very nervous because this was my first experience of Pariksha Pe Charcha. But the moment the Prime Minister came before me, my nervousness turned into excitement.
Student: Sir, I have a question. For the big dreams we see, what is one small daily habit we should adopt to move closer to them?
Prime Minister: I believe we should read biographies of great people. Sometimes we only see them after they have become great. But they too were once small. Today you met the Prime Minister, but once the Prime Minister was also a child. When you read biographies, you realize: “Yes, he became great, but he started here.” Then you can relate: “I am like that too. I do the same things.” That builds confidence. You think: “Yes, I can start here. This was the first step. He did this as the second step. He did this as the third step.” In this way, you can strengthen your own path forward.
Student: Listening to his advice, I felt that I should look at my ideal, study their background, see what challenges they faced, what difficulties they overcame. By knowing that, I can take one small step and work on it. When I complete the first step, then I can move to the second.
Student: Sir, I want to recite a poem for you.
Prime Minister: A poem? Please recite.
Student: You are the hope of us all. You are the pride of India. You are the boatman of Bharat. You are the servant of humanity. I have come from far away, bringing some questions with me. We have received the gift of Pariksha Pe Charcha, and we have got this opportunity. You are the shadow of compassion, the companion of the deprived. You put the nation first, you say “Victory to Mother India.” So I too say this, I express my thoughts. You are a man of discipline and a yogi. You are the Modi of India’s dreams. With this, I conclude my words and once again bow to you.
Prime Minister: Wah! Wah! You compose excellent poetry.
Student: When he met me, when I was reciting my poem and speaking with him, as he came closer, I felt I would faint, that I would collapse right there.
Prime Minister: It is good that you all wrote your thoughts.
Student: Thank you, Sir!
Prime Minister: Come!
Prime Minister: Now, let me ask you some questions. You have asked me many questions. When I speak of Viksit Bharat (Developed India), which year do I mention?
Student: 2047.
Prime Minister: 2047.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Why do I say that?
Student: Because it is the centenary goal-100 years of independence.
Prime Minister: Yes, when India completes 100 years of independence, how old will you be?
Student: 39.
Student: 40.
Prime Minister: At 39–40–35–45, that age will be so important for you. So many opportunities will be before you. For whom am I working so hard?
Student: For us!
Prime Minister: And should we all work for it too?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Look, Mahatma Gandhi returned from Africa in 1915 and led the freedom movement. From 1915 to 1947, they kept striving for freedom, didn’t they?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And did freedom come?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Bhagat Singh climbed the gallows.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: At a young age, he sacrificed himself, but he sowed the dream of freedom, didn’t he?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: He inspired every youth to live for freedom, didn’t he?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If 25–30 years before independence, those dreams were seen, and sacrifices made, did freedom come or not?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If such a great freedom could be achieved, then can we not, through our collective efforts, achieve a developed India?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Do you believe it?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Therefore, never forget this dream. You must also write it down at home: “For Viksit Bharat, I must do this.” Now tell me, what five things will you do for Viksit Bharat?
Student: Sir, we will develop our skills.
Student: Sir, we will believe in ourselves and move forward.
Prime Minister: Believe in yourselves.
Student: We will use more indigenous products.
Prime Minister: And how will you do that? First, you must prepare your mind.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Using indigenous products comes later.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: We live with a colonial mindset. In school, if a friend wears a foreign jacket and says, “This is from such-and-such country,” how do we react? “Wow, wow!” Isn’t that true?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: So here is one task for you.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: From morning brushing your teeth to the next morning brushing your teeth, make a list of all the things you use. You will be surprised-your comb may be foreign, your shoes may be foreign. Write it down. Then decide: this month, replace ten items with Indian ones. Next month, replace another ten. Within a year, all foreign items will be gone, and Indian products will be in your home. We must resolve: whatever happens, in my body, my family, my life, I will first check-Is it Indian? If yes, I will use it. Will you do this?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If we ourselves do not take pride in our country’s products, will the world ever do it?
Student: No, Sir!
Prime Minister: For example, when we are late, what do we say? We say, “This is Indian time.” Don’t we say that?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That means we were late, we started the program late, but whom did we blame?
Student: India.
Prime Minister: India. The second thing is fulfilling our duties. First, change your way of living. Begin with cleanliness. We must not litter. When we see pictures of other countries, they look clean.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Why are they clean? Because of cleaners, or because people don’t litter?
Student: Because people don’t litter!
Prime Minister: Exactly. If we want to build a developed India, we must decide: we will not litter. We will never compromise on cleanliness-at home, outside, in the neighborhood, everywhere. If someone throws garbage, don’t fight with them. Pick it up yourself. They will see it and feel ashamed.
Student: Yes, Sir!
Student: They will think, “He picked up my trash.”
Prime Minister: That is why we must fulfill our duties as citizens. Staying healthy is also a duty.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If we follow our duties even to this extent, no power in the world can stop India from becoming a developed nation. And when you are 35–40 years old, you will enjoy the fruits of it the most.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Now tell me, if you are the one to enjoy the fruits, should you not do the work?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Should you not do it as much as possible?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Good. Now let me ask you a question. You belong to a generation with an open sky, a vast canvas. What do you think are the things we can do today?
Student: Sir, nowadays everything is about AI. Many things are happening in AI.
Prime Minister: See, you are fortunate. You have opportunities in technology that my generation did not. But we must develop the wisdom to use it correctly. AI should enhance your strength. How should AI be used? One way is to ask AI: “Give me the main points of this biography.” AI will give you ten points, and you will feel you have gained knowledge. You will boast to your friends. But did you really benefit? No. But if you ask AI: “I am this age, I am interested in these subjects. Suggest ten good biographies I should read.” Then AI will find them for you. You go to the market, buy the books, and read them. Then AI has truly helped you.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Your development has happened.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: You have benefited.
Student: Yes, Sir!
Student: My favorite part was when he spoke about AI. He said AI is helpful, but it cannot directly take us to our goal. We must use it wisely. I also use it-for example, to build apps related to technology. I liked that he said AI should be used in ways that are truly useful for everyone.
Student: Sir, I want to play the flute for you. I am learning Carnatic classical music on the flute, and today I will play a Sanskrit composition.
Prime Minister: Yes, please play!
Prime Minister: Wah! Very good. Thank you all very much!
Student: Sir, I have made a sketch for you. May I show it to you, please?
Prime Minister: Oh! Where is it?
Student: Sir, I made this for you.
Prime Minister: What have you made, child?
Student: Sir, I made a handmade bouquet.
Prime Minister: Very nice!
Student: This is traditional from the mountains of Uttarakhand. On Basant Panchami, we wake up early, pluck flowers, and place them at people’s homes.
Student: Famous from Tripura!
Prime Minister: Tripura Sundari!
Student: It was made from a coconut shell.
Student: And Sir, this is tea from…
Prime Minister: Wah! Tea for the tea-lover!
Student: Sir, it’s organic tea.
Prime Minister: Organic tea! You write very good poetry. Keep writing continuously!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And here is Assam’s gamocha. Well done! Thank you all very much, and best wishes!
Students: Thank you, Sir! Bye, Sir! Bye!
Prime Minister: Thank you, everyone!
Students: Thank you, Sir!
Prime Minister: Many students have sent me suggestions that Pariksha Pe Charcha should also be held in different parts of the country. In this special episode, you will see exactly that. Even within families, if one sibling has a good quality, we should try to learn from it. Aspiring to become great is not wrong. But don’t compare yourself with someone who has already become great. Education is needed in life, in society. But play is also essential in life. So if any of you want to share something, to speak your mind, I am here to listen. Who will begin?