গৃহ মন্ত্ৰালয়
জাতি-ভিত্তিক লোকপিয়ল
04 FEB 2026 4:00PM by PIB Guwahati
২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ অভিপ্ৰায় অৱগত কৰা হৈছে। লোকপিয়লত দ্বিতীয় পৰ্যায়ত জাতিও গণনা কৰা হ’ব। ভাৰতত, লোকপিয়ল দুটা পৰ্যায়ত সম্পন্ন কৰা হয়। প্ৰথম পৰ্যায়ত, প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ আৱাসৰ অৱস্থা, সম্পত্তি, সা-সুবিধা আদি সম্পৰ্কে হাউচ লিষ্টিং অপাৰেচন (এইচ এল অ') তথ্য সংগ্ৰহ কৰা হয়। দ্বিতীয় পৰ্যায় অৰ্থাৎ জনসংখ্যা গণনা (পি ই) য'ত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ জনগাঁথনিগত, সামাজিক-অৰ্থনৈতিক, সাংস্কৃতিক আৰু অন্যান্য বিৱৰণ সংগ্ৰহ কৰা হয়। ভাৰত চৰকাৰে (২২ জানুৱাৰী ২০২৬) প্ৰথম পৰ্যায়ৰ প্ৰশ্নসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰিছে। লোকপিয়ল অভিযানৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে জাতি সম্পৰ্কীয় প্ৰশ্নকে ধৰি দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰশ্নসমূহৰ বিষয়ে জাননী জাৰি কৰা হ’ব।
তামিলনাডুকে ধৰি বিভিন্ন ৰাজ্যৰ সংগঠনসমূহৰ পৰা জাতি গণনা সম্পৰ্কে বহুসংখ্যক পৰামৰ্শ লাভ কৰা হৈছে। দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে জাতিকে ধৰি প্ৰশ্নবোৰ চূড়ান্ত কৰা হ'ব আৰু প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰি জাননী দিয়া হ'ব।
গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Home Affairs
CASTE BASED CENSUS
04 FEB 2026 4:00PM by PIB Delhi
The intention of the Government of India for conducting Census 2027 has been notified. In Census, Caste also will be enumerated in second phase. In India, the Census Operation is conducted in two phases. In phase one i.e., House Listing Operation (HLO) information regarding housing conditions, assets, amenities, etc. of each household are collected. The second phase i.e., Population Enumeration (PE) in which the demographic, socio- economic, cultural, and other details of every person are collected. The Government of India has notified (22nd January 2026) the Questions for the phase one. Questions for the second phase, including the Questions on Caste, will be notified before the commencement of the second phase of the Census Operation.
Several representations regarding the enumeration of Caste have been received from various organisations of different States, including of the State of Tamil Nadu. The questions, including on Caste, for the second phase will be finalized and notified as per the established procedure.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.