প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীদা চহিগী এন.সি.সি. পি.এম. রেলীদা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি অয়ুক মহারাস্ত্রদা লাইবক থীবা প্লেন কায়বগী থৌদোক্তা মহারাস্ত্রগী উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অজিত পৱারজী অমসুং মহাক্কী মরুপ খরা লৈখিদ্রে: প্রধান মন্ত্রী
অজিৎ দাদানা মহারাস্ত্রা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা চাউনা থৌদাং লৌখি অমসুং মরু ওইনা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা হোৎনবদা মাংজিল থাখি। ঐহাক্না অজিৎ পৱারজীগী ইমুং-মনুংগী অৱাবদা শরুক য়াজরি: প্রধান মন্ত্রী
লাইবক থীবা থৌদোক অসিদা লৈখিদ্রবা ঐহাক্কী মরূপশিংবু মতম পুম্নমক্তা নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি অমসুং অৱাবা তারবা মীকুপ অসিদা লৈবাক অসিনা মখোয়গী ইমুং মনুংগা লোয়ননা লেপমিন্নরি: প্রধান মন্ত্রী
এন.সি.সি. অসি ভারতকী য়ুব শক্তিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা খোঙজং অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতকী নহারোলশিংদা চাউনা থাজবা থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোইননা ফাইনেল তৌখিবা এগ্রীমেন্ত অসিনা মালেমগী মীৎয়েং চিংশিল্লি, মীওই কয়ানা মসি য়ানচে পুম্নমক্কী মমা অমসুং মালেমগীদমক গেম চেঞ্জর অমনি হায়না লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, মায়কৈ কয়াদা লান চত্থরি, মখোয় অসি কোদতা নত্তনা ক্লাউদতসু চত্থরি। তেক্নোলোজীদা শোত্থরিবা লৈবাকশিং অসি শেনমিৎলোনদতা নত্তনা সেক্যুরিতীগী মতাংদসু শোত্থরি: প্রধান মন্ত্রী
নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয়না করম্না লমচৎ-শাজৎ চৎকদগে হায়বসিনা বিক্সিত ভারতকী মরুওইবা শরুক অমনি। নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয়না ঐখোয়গী ইথৌদা খ্বাইদগী হেন্না মরুওইবা পীগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
য়ুব ফিৎ তোহ দেশ হিৎ!: প্রধান মন্ত্রী
28 JAN 2026 6:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী কেরিয়প্পা পেরেদ গ্রাউন্দদা চহিগী এন.সি.সি. পি.এম. রেলীদা ৱা ঙাংখ্রে। এন.সি.সি.গী নুমিৎতা মীয়াম তিনখিবা অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.সি.সি., এন.এস.এস. কেদেৎশিং, তেব্লো আর্তিস্তশিং, নেস্নেল রঙ্গশালাগী কম্পেনিয়ন অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাকপা নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংনা হোৎনরিবশিং অসি মখোয়গী কোওর্দিনেতেদ পর্ফোমেন্সতা ময়েক শেংনা উবা ফংই। ঙসি অয়ুক মহারাস্ত্রাগী উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অজিৎ পৱারজী অমসুং মহাক্কী মরূপ খরগী পুন্সি লোমখিবা প্লেন কায়বগী থৌদোক্না মরম ওইদুনা ঙসিগী নুমিৎ অসি য়াম্না নুংঙাইতবা নুমিৎ অমা ওইরে হায়না শ্রী মোদীনা অৱাবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অজিৎ দাদানা মহারাস্ত্রা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা মরুওইনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা হোৎনদুনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মহাক্না শ্রী অজিৎ পাৱরজীগী ইমুং-মনুংগী অৱাবদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অৱাবা তারবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা এক্সিদেন্ত অসিদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং মনুংগা লোয়ননা লৈরি। অৱাবা অমসুং অৱাবা ফোংদোকপা মতম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংদগী লাকপা কেদেৎশিং য়াওনা মফম অসিদা লৈরিবা কেদেৎ পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না চহি অসিদা নুপী কেদেৎশিংনা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এন.সি.সি. অসি ভারতকী নহারোলশিংবু মশা-মউ ফবা, দিসিপ্লিন লৈবা, সেন্সিতিব ওইবা অমসুং লৈবাক অসিগী কৎথোকপা নাগরিক ওইহনবগী খোংজং অমনি। চহি খুদিংগী কেদেৎশিংনা মখোয়গী থৌদাং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা এন.সি.সি. কেদেৎশিংগী মশিং লাখ ১৪দগী লাখ ২০দা হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.সি.সি. অসি নহারোলশিংনা মখোয়গী হেরিতেজবু চাউথোকচবা ফাওদুনা হিংলিবা প্লেৎফোর্ম অমনি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎতুনা বন্দে মাতরামগী চহি ১৫০গী থৌরম পাংথোকখিবা অদু পনখি। মহাক্না পরমবীর সাগর য়াত্রা অসি অফবা খুদম অমনি হায়না পল্লদুনা চহি খরগী মমাংদা সরকারনা অন্দমান অমসুং নিকোবরগী ইথৎ ২১বু পরমবীর চক্র এৱার্দ ফংলবশিংগী মিংদা মিংথোনখিবা অদু নিংশিংখি। কেদেৎশিংনা মখোয়গী সেলিং এক্সপিদিসনগী খুত্থাংদা নেস্নেল হিরোশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপগী থৌনা অসি মখা তানা চৎথখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লক্ষদ্বীপতা, ইথৎ ফেস্তিবেলগী খুত্থাংদা কেদেৎশিংনা সমুদ্র, কলচর অমসুং মহৌশাগী থৌরমশিং অসি পুন্না পাংথোক্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এন.সি.সি.না পুৱারী অসি মোন্যুমেন্তশিংদগী লম্বীদা পুখৎতুনা, মীয়ামদা এৱারনেস পীনবা সাইকল রেলীগী খুত্থাংদা বাজিরৌ পেশৱানা পাংথোকখিবা থৌনা, লান্মী লচিত বোর্ফুকানগী হৈ-শিংবা অমসুং ভগবান বির্সা মুন্দানা লুচিংখিবা থৌনা অদু উৎখি। মহাক্না কেদেৎ পুম্নমক্কী হোৎনবদা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ঙসি ইকাই খুম্নবা ফংলবশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
লাল কিল্লাদগী মহাক্না হায়খিবা নিংশিংলদুনা, হৌজিক অসি খ্বাইদগী ফবা মতমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী মতম অসি ভারতকী নহারোলশিংগীদমক খ্বাইদগী ফবা খুদোংচাবশিংগী মতম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা নহাশিংবু মতম অসিদগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংহনবদা অচেৎপা মীৎয়েং থম্লি। ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা খুদম ওইনা পনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিগী মমাংদা, ভারতনা ওমান, ন্যু জিলেন্দ, ব্রিতেন, য়ু.এ.ই., ওস্ত্রেলিয়া অমসুং মোরিসিয়সকা লোয়ননা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তশিং সাইন তৌনখি। মখোয় পুম্নমক অসিনা নহারোল মিলিয়ন কয়াগীদমক মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি।
মালেম পুম্নমক্না ভারতকী নহাশিংবু থাজবগা লোইননা য়েংলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থাজবসিগী মরমদি মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং মগুনশিংনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী নহারোলশিংনা দেমোক্রেসীগী ভেল্যুশিং, মখল কয়াগী ইকাই খুম্নবা অমসুং মালেম অসি ইমুং অমগুম্না থাজবা লৈ। মসিনা মখোয়বু মখোয়না চৎপা মফম খুদিংমক্তা মীওইশিংগা লায়না পুনশিন্নবা অমসুং লৈবাকশিং অদুগী চাউখৎ থৌরাংদা মতেং পাংনবা ঙমহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভেল্যুশিং অসি ভারতকী নাৎ অমসুং মহৌশাগী মগুনশিংনি।
শ্রী মোদীনা মালেমগী লুচিংবশিংগা ৱারী শানবদা য়ুম্ফম ওইদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী নহারোলশিং অসি কন্না হোৎনবতা নত্তনা অফবা প্রোফেস্নেলশিংসু ওইরি। মরম অসিনা মালেমগী ওইনা মখোয়বু য়াম্না পাম্নরি। মহাক্না পনখি মদুদি গল্ফ লৈবাকশিংদা, ভারত মচা মিল্লিয়ন কয়া চহি কয়াদগী থবক তৌদুনা লাক্লি, অমসুং ভারতকী দোক্তর অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংনা লৈবাক কয়াদা অখন্নবা হেল্থকেয়র সিস্তেম অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। মমাংগী মতমশিংদা ভারতকী ওজাশিংনা মপান লৈবাক্তা চৎখিবা অদু মহাক্না নিংশিংখি। মখোয়না মালেমগী খুন্নাইদা অনৌবা ভেল্যুশিং হাপচিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমদা ভারতকী নহারোলশিংনা কন্ত্রিব্যুসন পীবগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী মনুংদা মখোয়গী এচিবমেন্তশিং অসি মালেমগী ওইনা পাক শন্না থাগৎপা ফোংদোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহাশিং অসিনা মরম ওইদুনা ভারত অসি মালেমগী ওইনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী মপাঙ্গল ওইরক্লি। অমসুং হৌজিক্তি মখোয়গী পাঙ্গল অসিনা স্তার্ত-অপশিং, স্পেস, দিজিতেল তেক্নোলোজী অমসুং লম খুদিংমক্তা অহোংবা পুরক্লি।
য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোইননা হন্দক্তা য়ানখিবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসি 'মদর ওফ ওল দিল্স' হায়না শিংথানরি অমসুং মালেমগী ওইবা গেম চেঞ্জর অমনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি FTA অসিনা মালেমগী জি.দি.পি.গী মরিশুবা শরুক অমসুং মালেমগী ত্রেদকী শরুক অহুম থোকপগী অমা মহুৎ শিল্লি, অমসুং মসি ভারতকী নহাশিংগীদমক্তা তশেংনা "ফ্রীদম তু এস্পিরেস"নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক ২৭কা লোইননা খুৎয়েক পীনখিবা অসিনা ভারতকী স্তার্ত-অপশিংদা শেল থাদবা অমসুং ইনোবেসন ইকোসিস্তেমগী খুদোংচাবা ফংহন্দুনা কান্নবা ফংহল্লগনি। ফিল্ম, গেমিং, ফেস্ন, দিজিতেল কন্তেন্ত, ম্যুজিক অমসুং দিজাইনগী লমদা ভারতকী ক্রিএতিব ইকোনোমী হেনগৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়ানচে অসিনা ভারতকী নহাশিংদা রিসর্স, এজুকেসন, আই.তি. অমসুং প্রোফেস্নেল সর্ভিসশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা পীগনি।
এগ্রীমেন্ত অসি মসিগী অচৌবা কান্নবশিং অসিগী মরমদসু 'মদর ওফ ওল দিলস' হায়না খঙনরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা আত্মানির্ভর ভারত কেম্পেন অসি খুমাং চাউশিলহল্লগনি অমসুং 'মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱার্ল্দ'গী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিগী মখাদা, ভারতকী এক্সপোর্তকী চাদা ৯৯ হেনবদা তারিফ অসি জিরো নৎত্রগা য়াম্না নেম্না লৈগনি। মসিনা তেক্সতাইল, লেদর, জেমস অমসুং জ্যুলরী, ফুতৱয়র, ইঞ্জিনীয়রিংগী পোৎলমশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ৱিভরশিং, আর্তিসানশিং অমসুং অপীকপা ওন্ত্রপ্রিনরশিংনা য়ুরোপিয়ন লৈবাক ২৭গী পাক চাউরবা কৈথেলশিংদা হকথেংননা চঙবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি য়ানচে অসিনা ভারত্তা ইনভেস্তমেন্ত হেন্না পুরক্লগনি। মসিনা অনৌবা ইঞ্জিনীয়রিং, ইলেক্ত্রোনিক্স, কেমিকেল, ফার্মা অমসুং অতোপ্পা মেনুফেকচরিং প্লান্তশিং শেমগৎলক্লগনি। মসিনা লৌউ-শিংউ, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং ফিসরিজকীদমক অচেৎপা কৈথেলশিং শেমগৎকনি। মসিনা লৌমীশিং, ঙামীশিং অমসুং খুঙ্গংগী নহাশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি এফ.তি.এ. অসিনা ভারতকী নহারোলশিংবু য়ুরোপকী থবক ফংবগী কৈথেলগা হকথেংননা শম্নহল্লি। মসিনা মরুওইনা ইঞ্জিনীয়রিং, গ্রীন তেক্নোলোজী, দিজাইন, লোজিস্তিক্স অমসুং এদভান্স মেন্যুফেকচরিংদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। মসিনা লৈবাক ২৭তা লৈরিবা ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা লম্বীশিং হাংলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা অপুনবা রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা মালেমগী খুদোংচাবশিং পাকথোক চাউথোকহল্লি, অমসুং ঙসি লৈবাক অসিনা চৎলিবা রিফোর্ম এক্সপ্রেস অসিনা নহারোলশিংগী মমাংদা লৈরিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক মুত্থৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মাংজিল থানা লাক্লিবা খুদোংচাবশিং অসি এন.সি.সি.গী কেদেৎশিংদা পীনরিবা দিসিপ্লিন অমসুং ভেল্যুশিংগা লোয়ননা মখোয়দা অহেনবা খুদোংচাবা ফংহল্লি।
ওপরেসন সিন্দুরগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা মওং-মতৌগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা অখন্ননা নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক য়াম্না মরু ওইবা মতম অদুদা এন.সি.সি.গী কেদেতশিংনা হোৎনখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখোয়গী সশস্ত্র ফোর্সশিং শৌগৎপদা, ব্লদ দোনেসন কেম্পশিং ওর্গানাইজ তৌবদা, অমসুং অহানবা মতেং পীনবগী সর্ভিসশিং পীবদা শরুক য়াখিবা অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.সি.সি.গী ত্রেনিং অসি পেরেদ গ্রাউন্দ খক্তদা অকক্নবা ওইদে অদুবু 'নেসন ফার্ষ্ট'কী স্পিরিতসু পোকহল্লি, মসিনা কেদেৎশিংদা অৱাবা মতমদা লৈবাক অসিগীদমক মপুং ফানা থবক তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি এন.সি.সি.দা লৈরিঙৈ মতমদা 'নেসন ফর্স্ত'গী মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলকখি। ঙসিদি কেদেৎশিংনা মান্নবা মগুনশিং অদু তম্লকপা উবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
ওপরেসন সিন্দুরনা ভারতকী শক্তি অমসুং মসিগী আর্মদ ফোর্সেসকী থৌনা অদু অমুক্কা হন্না উৎলে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা লমদমসিগী ওইবা খুৎলাইশিংগী অওনবা অদুসু উৎলি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হৌজিক মতমগী লানগী থৌওংশিংদা, নহারোলশিংগী হৈ-শিংবগী থৌদাং অসি য়াম্না হেনগৎলক্লি, মরমদি লান অসি তেঙ্ক অমসুং নোংমৈখক্তগী নত্তনা কোদ অমসুং ক্লাউদকী মওংদা চত্থরি। তেক্নোলোজীদা মাংজিল থারিবা লৈবাকশিং অসি শেন্মিৎলোনদা নত্তনা সেক্যুরিতীদসু মাংজিল থারি হায়না মহাক্না পনখি অমসুং নহারোলশিংনা ইনোবেসন তৌবনা লৈবাক নুংশিবা হেনগৎহল্লি অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। তেক্নোলোজীদা হৈথোই-শিংথোইবা, ইনোবেতিব ওইবা নহাশিংগীদমক সশস্ত্রগী লান্মীশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। দিফেন্স স্তার্তঅপশিং, মেদ ইন ইন্দিয়া দ্রোনশিং শেমগৎলি, অমসুং দিফেন্স ইনোবেতিব অমসুং এ.আই.না ফোর্সশিং মোদর্নাইজ তৌরি। মহাক্না নহাশিংবু খুদোংচাবশিং অসি মপুং ফানা শিজিন্ননবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা জেনুৱারী ২৫দা নেস্নেল ভোতরস দে পাংথোকখি, অমসুং মহাক্না থৌরম অসিদা নাগরিকশিংদা পাউতাক অমা ইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেস্নেল ভোতরস দে অসি সংবিধান্না পীরিবা থৌদাং অমসুং হকশিংগী থৌরম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী য়াম্লবা নহা ওইরিবা ভোতরশিং লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা নাগরিকশিংনা চহি ১৮ শুরবা অমসুং ভোৎ থাদনবগী ইলিজিবল ওইবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক অসিগী তুংগী মীরোল শেম্বগী শক্তি ফংই। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিদা অনৌবা চৎনবী অমা শেম্নবা হায়খি। মহাক্না এন.সি.সি., এন.এস.এস., অমসুং মাই য়ং ইন্দিয়া ওর্গনাইজেসন্না অহানবা ওইনা ভোৎ থাদবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা জনুৱারী ২৫ খুদিংগী অচৌবা থৌরম অমা পাংথোক্নবা ৱাফম থমখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি অসুম্না হোৎনবা অসিনা নহারোলশিংগী মরক্তা থৌদাং লৌবগী ইথিল অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং দেমোক্রেসীবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "চাউখৎলবা ভারত অসি শেনমিৎলোনগী চাউখৎপা অদুখক্তদা অকক্নবা ওইদে, অদুবু মসিনা নাগরিকশিংগী লমচৎ-শাজৎকীসু মখা পোল্লি, মখোয়না মখোয়গী মথৌদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি। মহাক্না স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানবু খুদম অমা ওইনা পল্লদুনা হায়খি মদুদি মসি সরকারনা হৌদোক্লবসু, মসি নাগরিকশিং, নহারোলশিং অমসুং অঙাংশিংনা মাংলোমদা পুখৎলি। অমসুং মহাক্না অকোয়বগী শেংদোকপা হায়বসি মহৌশাগুম, পুন্সি মহিং অমসুং ভেল্যু অমনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সিভিক দ্যুতীগী স্পিরিৎ অসি নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনগদবনি। অমসুং মীওইবনা মখোয়গী য়ার্দশিংদা ফজবা পাম্বা অদুগুম্না, মখোয়না চপ মান্নবা স্পিরিৎ অদুগা লোয়ননা মখোয়গী শহরশিংসু ফজহনগদবনি। মহাক্না মফম অদুদা লৈরিবা নহা খুদিংমকপু চয়োল অমদা য়ামদ্রবদা পুং অমমুক চাফ-থুমগা মরী লৈনবা কেমপেন অমদা কৎথোক্নবা অমসুং খনগৎলবা মফম অমদা থবক থৌরম খরা থৌরাং তৌনবা আপিল তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এন.সি.সি.না "এক পেদ মা কে নাম" কেম্পেনগী মখাদা তানা উ পাম্বী লাখ ৮ রোম থাখ্রে হায়বা খঙবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মসিমসু পনখি মদুদি হায়রিবা উ পাম্বীশিং অসি অফবা মওংদা চাউখৎহনবনা ঐখোয়গী থৌদাংনি।
নহারোলশিংগী শক্তিগী খ্বাইদগী চাউবা চাংয়েং অসি লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়না কয়াম য়াম্না ফিৎ ওইগদগে হায়বসিনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফিতনেস অসি মিনিত খরগী এক্সরসাইজ তৌবদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈরোইদবনি অদুবু দিসিপ্লিন ওইবা পুন্সি মহিংগা লোয়ননা দাইতদগী হৌরগা নুমিৎ খুদিংগী রুতিন ফাওবা ঐখোয়গী মহৌশাগী শরুক অমা ওইহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা এন.সি.সি.গী কেদেৎশিংনা ফিৎ ইন্দিয়া কেম্পেন অসি মাংলোমদা চঙশিল্লিবা অমসুং শান্ন-খোৎনবদা অফবা পর্ফোমেন্স পীরক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নহারোলশিংগী মরক্তা ওবেসিতিগী ৱাফম পুখৎলকখি। ভারতকী মীওই অহুমগী মনুংদা অমা তুংদা ওবেসিতিগী লাইনা-লাইচৎ অসি নারকপা য়াই হায়না পল্লকপা স্তদীশিং পনখি। মসিনা দাইবেতিক্স, ব্লদ প্রেসর অমসুং অতোপ্পা লায়না কয়াগী রিস্ক হেনগৎহল্লি। মসিদা নহারোলশিংনা খ্বাইদগী শোকহল্লি। মহাক্না চেকশিন্না লৈবগী তঙাইফদবা অদু পনখি অমসুং চিঞ্জাক্কী ওইল শিজিন্নবা চাদা ১০ হন্থহন্নবা মহাক্কী মমাংগী আপিল অদু নৌহৌনা পনখি।
এন.সি.সি.না মার্চ তৌবদা তাকপীবতা নত্তনা নাগরিক অমা ওইনা থৌদাং লৌবা, কেদেৎশিংবু হেন্না ফবা নাগরিক ওইহনবদা মতেং পাংলিবা হৈশিংবা অমসুং মগুনশিং পীনবা তম্বীরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রিপব্লিক দেগী থৌরমশিংগী মনুংদা ফংলকপা এক্সপরিয়েন্সশিংনা মখোয়গী পর্সোনেলিতি হেন্না ফগৎহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি মখোয়না পুন্সিগী চাংয়েং খুদিংমক্তা মাই পাক্কনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা মখা তানা থৌদাং লৌগনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী রাজনাথ সিংহ, দা. মনসুখ মন্দাবিয়া, শ্রী সঞ্জয় সেঠ, অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা মীওইশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
চহি অসিগী এন.সি.সি. পি.এম. রেলীগী থিমদি 'রাস্ত্রা প্রথম - কার্তব্য নিষ্ঠা য়ুব'নি, মসিনা ভারতকী নহারোলশিংগী মরক্তা তৌফম থোকপা থৌদাং, দিসিপ্লিন অমসুং নেস্নেল কম্মিতমেন্তকী স্পিরিত অদু উৎলি।
এন.সি.সি.গী পি.এম. রেলী অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদগী নুপী কেদেৎ ৮৯৮ য়াওনা এন.সি.সি.গী কেদেৎ ২,৪০৬না শরুক য়াখিবা থা অমা চুপ্না চত্থগদবা এন.সি.সি.গী রিপব্লিক দে কেম্প ২০২৬গী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা লোইশিনবগী তাঙ্কক ওইগনি। রেলী অসিদা মপান লৈবাক্কী লৈবাক ২১গী নহাশিং অমসুং ওফিসর ২০৭ শরুক য়াগনি।
থৌরম অদুদা, এন.সি.সি. কেদেৎশিং, রাস্ত্রিয় রঙ্গশালা অমসুং নেস্নেল সর্বিস স্কিমগী মেম্বরশিংনা লৈবাক শেমগৎপদা, সমাজ সেবা অমসুং কেরেক্টর দিবেলপমেন্তদা মখোয়গী থৌদাং উৎতুনা স্পিরিৎ কলচরেল প্রোগ্রাম অমা উৎকনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses annual NCC PM Rally in Delhi
This morning, a tragic plane crash occurred in Maharashtra, which has taken away the state’s Deputy Chief Minister Shri Ajit Pawar ji along with some of his colleagues: PM
Ajit Dada made a significant contribution to the development of Maharashtra and the nation, and especially took the lead in working to improve the lives of people in villages. I express my condolences to the family of Ajit Pawar ji: PM
The colleagues lost in this tragic accident will always be remembered, and in this moment of grief, the nation stands in solidarity with their families: PM
NCC is a movement that empowers India's Yuva Shakti: PM
Today, the world looks at India's youth with great confidence: PM
The agreement finalised with the European Union is drawing global attention, with many calling it the mother of all deals and a game-changer for the world: PM
Today, battles are fought on multiple fronts, they are fought in code as well as in the cloud; Countries that fall behind in technology are weak not only economically, but also in terms of security: PM
How we conduct ourselves as citizens is also a vital aspect of a Viksit Bharat, As citizens, we must place the highest priority on our duties: PM
Yuva Fit Toh Desh Hit!: PM
28 JAN 2026 6:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Annual NCC PM Rally at the Cariappa Parade Ground in Delhi today. Greeting the gathering on the occasion of NCC Day, the Prime Minister said that the efforts of NCC, NSS cadets, tableau artists, companions from the National Rangshala, and young participants from across the country were clearly visible in their coordinated performances. Shri Modi noted with grief that the day also brought great sorrow due to the tragic plane crash in Maharashtra this morning, which claimed the lives of Deputy Chief Minister, Shri Ajit Pawar ji and some colleagues. He highlighted that Ajit Dada made a significant contribution to the development of Maharashtra and the nation, especially by working to improve village life, and expressed condolences to Shri Ajit Pawar ji’s family. He stated that in this moment of pain, the nation stands with the families of those lost in the accident. The Prime Minister, amidst these moments of grief and condolence, extended greetings to all cadets present, including those from friendly nations, and acknowledged the large participation of girl cadets this year.
“NCC is a movement that makes India’s youth confident, disciplined, sensitive, and dedicated citizens of the nation”, highlighted Shri Modi, emphasising that every year cadets are strengthening their role further. He highlighted that the number of NCC cadets has increased from 14 lakh to 20 lakh in recent years, with significant growth in border and coastal areas.
The Prime Minister underlined that NCC is a platform where youth live their heritage with pride, citing the celebration of 150 years of Vande Mataram with great enthusiasm across the country. He pointed to the Paramveer Sagar Yatra as an excellent example, recalling that a few years ago the government named 21 islands of Andaman and Nicobar after Paramveer Chakra awardees, and the cadets carried forward this spirit of honoring national heroes through their sailing expedition. Shri Modi also highlighted that in Lakshadweep, through the island festival, cadets celebrated the ocean, culture, and nature together.
Shri Modi remarked that NCC has brought history alive from monuments to the streets, highlighting the valor of Bajirao Peshwa, the skill of the great warrior Lachit Borphukan, and the leadership of Bhagwan Birsa Munda through its cycle rally, which created public awareness. He appreciated the efforts of all cadets and extended greetings to those who received honors today.
Recalling his words from the Red Fort, stating that this is the right time, the best time, the Prime Minister emphasized that today’s era is one of maximum opportunities for the youth of India. He noted that the government is committed to ensuring that young people benefit the most from this period, citing the historic Free Trade Agreement reached between India and the European Union as an example. He added that prior to this, India had signed Free Trade Agreements with Oman, New Zealand, Britain, UAE, Australia, and Mauritius, all of which are creating countless opportunities for millions of youth.
Underlining that the entire world looks towards the youth of India with great trust, Shri Modi said the reason for this trust lies in their skills and values. He stressed that Indian youth carry the values of democracy, respect for diversity, and the belief in the world as one family, which enables them to easily integrate with people wherever they go and contribute to the development of those nations. The Prime Minister remarked that these values are India’s culture and nature.
Shri Modi asserted, based on his conversations with global leaders, that Indian youth are not only hardworking but also excellent professionals, which is why they are in high demand worldwide. He pointed out that in Gulf countries, millions of Indians have been working for years, and Indian doctors and engineers are building outstanding healthcare systems and infrastructure in many nations. He also recalled that teachers from India who went abroad in earlier times added new values to societies across the world.
Prime Minister remarked that along with the contributions of Indian youth to the world, their achievements within the country are also being widely appreciated globally. He highlighted that it is because of these young people that India has become the backbone of information technology worldwide, and now their strength is driving revolutions in startups, space, digital technology, and every domain.
Shri Modi noted that the recently agreed Free Trade Agreement with the European Union is being praised as the “Mother of All Deals” and described as a global gamechanger. He emphasized that this FTA represents one-fourth of the world’s GDP and one-third of global trade, and is truly a “Freedom to Aspire” for India’s youth.
The Prime Minister underlined that this agreement with 27 countries will benefit Indian startups by easing access to funding and innovation ecosystems, while also boosting India’s creative economy in film, gaming, fashion, digital content, music, and design. He stated that the deal will create new opportunities for Indian youth in research, education, IT, and professional services.
Pointing out that the agreement is called the “Mother of All Deals” also because of its vast benefits, Shri Modi underscored it will accelerate the Atmanirbhar Bharat campaign and strengthen the resolve of “Make in India, Make for the World.” He explained that under this agreement, tariffs on more than 99 percent of India’s exports will either be zero or very low, benefiting industries such as textiles, leather, gems and jewellery, footwear, engineering goods, and MSMEs. He stressed that weavers, artisans, and small entrepreneurs will gain direct access to the vast markets of 27 European countries.
The Prime Minister added that the deal will also bring more investment into India, leading to new engineering, electronics, chemical, pharma, and other manufacturing plants, while creating assured markets for agriculture, food processing, and fisheries, which will be a major opportunity for farmers, fishermen, and rural youth. Shri Modi remarked that this FTA directly connects India’s youth to Europe’s job market, creating opportunities especially in engineering, green technology, design, logistics, and advanced manufacturing, meaning new avenues are opening for Indian youth across 27 countries.
Shri Modi remarked that the government is expanding global opportunities through comprehensive reforms, and the reform express on which the nation is riding today is removing every obstacle before the youth. He highlighted that the growing opportunities before the country, combined with the discipline and values inculcated in NCC cadets, are like an added advantage for them.
Lauding the impressive tableau on Operation Sindoor, Shri Modi specifically appreciated the efforts of NCC cadets during that critical moment for national security. He noted their contributions in supporting the armed forces, organizing blood donation camps, and providing first-aid services. The PM stated that NCC training is not limited to the parade ground but also instills the spirit of “Nation First,” which inspires cadets to work with full strength for the country in difficult times. He recalled that his own sense of “Nation First” was strengthened during his time in NCC, and he expressed satisfaction at seeing the same values being learned by cadets today.
Emphasising that Operation Sindoor reaffirmed India’s strength and the valor of its armed forces, Shri Modi said it also demonstrated the advancement of indigenous weapons. He stressed that in modern warfare, the role of youth skills has increased significantly, as battles are now fought not only with tanks and guns but also in code and cloud. He warned that nations lagging in technology are weak not only in economy but also in security, and stressed that innovation by youth strengthens patriotism and contributes to national security. He noted that new opportunities are opening for tech-savvy, innovative youth in the armed forces, with defense startups excelling, Made in India drones being developed, and AI and defense innovation modernizing the forces, urging young people to take full advantage of these possibilities.
The Prime Minister mentioned that the nation recently celebrated National Voters’ Day on 25 January, and he wrote a letter to citizens on this occasion. He said that National Voters’ Day is a celebration of the responsibility and rights bestowed by the Constitution, and highlighted that India has the largest number of young voters in the world. He remarked that when young citizens turn 18 and become eligible to vote, they gain the power to shape the nation’s destiny. Shri Modi called for a new tradition in the country, proposing that NCC, NSS, and My Young India organization hold a grand event every 25 January to honor first-time voters, expressing confidence that this effort will strengthen the sense of responsibility among youth and reinforce democracy.
“A developed India is not limited to economic prosperity but also depends on the conduct of its citizens, who must prioritize their duties”, emphasised Shri Modi. He cited the Swachh Bharat Abhiyan as an example, noting that while it was initiated by the government, it was carried forward by citizens, youth and children, and emphasized that cleanliness is a habit, a lifestyle, and a value. Shri Modi urged that the spirit of civic duty must become part of daily life, and just as people want beauty in their own courtyards, they must also beautify their cities with the same spirit. He appealed to every young person present to dedicate at least one hour each week to a cleanliness-related campaign and plan some activity at a chosen place.
Prime Minister Modi remarked that he was pleased to know that under the “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign, NCC has planted nearly 8 lakh trees, and emphasized that it is also our duty to ensure these trees grow well.
Highlighting that the greatest test of youth power is how much fitter we will be in the coming times, the PM noted that fitness should not be limited to a few minutes of exercise but must become part of our nature, with disciplined lifestyle from diet to daily routine. Shri Modi expressed happiness that NCC cadets are advancing the Fit India campaign and performing well in sports.
The Prime Minister raised the issue of obesity among youth, citing studies that suggest one in three people in India may suffer from obesity in the future, which increases risks of diabetes, blood pressure, and other diseases, with youth being the most affected group. He stressed the need for vigilance and urged reducing oil intake, reiterating his earlier appeal to cut oil consumption in food by 10 percent.
Underlining that NCC not only teaches marching but also instills responsibility as citizens, imparting skills and values that help cadets become better citizens, Shri Modi noted that the experiences gained during Republic Day celebrations further refine their personality. The Prime Minister concluded by extending his best wishes, expressing confidence that they will succeed in every test of life and continue to contribute to building a developed India.
Union Ministers, Shri Rajnath Singh, Dr. Mansukh Mandaviya, Shri Sanjay Seth, were present among other dignitaries at the event.
Background
The theme of this year’s Annual NCC PM Rally is ‘Rashtra Pratham - Kartavya Nishtha Yuva’, reflecting the spirit of duty, discipline and national commitment among India’s youth.
The NCC PM Rally will mark the grand culmination of the month-long NCC Republic Day Camp 2026, which witnessed the participation of 2,406 NCC cadets from across the country, including 898 girl cadets. The rally will also see the participation of 207 youth and officers from 21 foreign countries.
On the occasion, a vibrant cultural programme will be presented by NCC cadets, members of Rashtriya Rangshala and National Service Scheme, showcasing their role in nation building, social service and character development.